Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Moje teorie o světle ;) - Klikni zde pro originální téma
lenochod
Tak tady brouzdám, čtu a dopisuju a nasávám informace kde se dá.

(((V pátek si du do grow shopu prohlédnout malé airponické truhlíky (http://www.growshop.cz/katalog/deta...amazon-108-50-l) --- konec hlíny v Čechách ;), budu rád, když mi napíšete pm, kdo s tímhle nebo obdobným systémem máte zkušenost, ale teď o tom psát nechci.))))

MOJE TEORIE O SVĚTLE:

Ohledně světla pro indoor jsem zjišťoval nějaké podrobnosti a vytvořila se mi v hlavě taková teorie, popíšu jí tady a protože nejsem botanik, tak mě budou zajímat Vaše reakce (co by zkušených pěstitelů).

Tak tady je:

Všichni jsou přesvědčeni, že sodík je to nejlepší a univerzální světlo (a to určitě je), ale má zásadní vliv na konečnou kvalitu to, když budu SPOLU se sodíkovou lampou, ještě svítit na růstu nějakým zářičem s VÝHRADNĚ červeným spektrem a na květu zase dosvěcovat zářičem VÝHRADNĚ fialovým? Prostě, že bych množství potřebného světla, které jinak sodík sám v sobě má, mohutně umocnil vždy speciální lampou?

Napadá mě totiž, že "přepnout na květ" není ani tak o světle, ale spíš o změně výživy, vlhkosti a poměru noc/den. Přemýšlím, vlastní zkušenost zatím chybí, že na základě téhle klimatické změny, rostlina začne nasazovat na květ. Mohutně ZESÍLENÉ uvb světlo je pak pro ní DRÁŽDIDLO, které do květů (které by se tvořili i bez něj) vhání pro nás tolik potřebnou pryskyřici... tedy, že při fázi květu by se uvb světlo mělo maximalizovat a nezůstat jenom u univerzálního sodíku.

Vysvětlovalo by to, proč i pěstitelé, kteří dělají "všechno správně" mají často mizernou úrodu. Svádí se to na genetiku, ale možná je to v tom, že sice mají hodně květů, ale bez pryskyřice, protože rostlinu málo dráždí úvb světlem (sodíková lampa ho sice obsahuje, ale jenom v míře, na kterou je už rostlina zvyklá z doby růstu) a tak tohle světlo samo nestačí vybičovat do květů maximum potřebné priskyřice.

Co si o téhle teorii myslíš ty?
Mr.MEN
Ty jo pěstování ve vodě nic nového:).
Ano sodík není dokonalí. A doplnění světla sodíku třeba zářivkami Nlite nebo tak, to taky není až tak nic převratného. Akorát to vidím hodně málo.
Třeba já mám 2 Nlite 24 W purple a bez nich už bych asi nepěstoval. Vždycky když je vypnu tak mi ten samotný sodík zdá takoví bez světla. Prostě jako by v tom světle něco chybělo. A kytičkám se to libí, jsou potom takové víc zelenější se mi zdá.:)
Stanton
Ahoj lenochod. Co se tyce svetla idealni v rustove fazy je velke mnozstvi modreho spektra k tomu ti poslouzi napriklat metalhalogenidova vybojka.Pouzivam ji na celou rustovou fazy a jeste 14 dni po prepnuti na 12/12 kdy rostliny rostou nejrychleji a pripravuji se na kvet,pote vymenim metal. za son-t kterou svitim az dokonce.Co se tyce hydroponie tak nejdulezitejsi je kvalita vody (nizke EC) ja pouzivam destovku ta je podle me nejlepsi spolu s destilkou.Dalsi dulezita vec je provzdusnovani vody,protoze voda v pohybu se nekazi.Dulezita je take cistota v pestirne.A podle me je nejhorsi prehnana starostlivost o rostliny,nech je v klidu pracovat :) Pokud te jeste neco zajima tak dej vedet. Stanton

Edit: Radsi bych zacal necim jednodusim nez je aero,aero je dost narocne na udrzbu.Na zacatek si vyzkousej treba bubbler.A nezapomen si poridit PH a EC merici pristroje,usetri ti spoustu starosti .
citca
svetlem jsem se taky hodne zabival a poridil jsem to samy jako Stanton... na rust 400 W MH a na kvet 600 W klasickej sodik...
btw na zacatek bych ti doporucil EBB FLOW... bubbleru proste neverim
4fun
no určitě si myslim že 220W nlite úsporka je lepší než 150W sodík, a podle mě výživa na přepnutí na květ nemá vliv, hnojí se ještě kolik dní po přepnutí hnojivem na růst, na přepnutí má vliv perioda
Ono
citace:
Původní příspěvek od lenochod
Napadá mě totiž, že "přepnout na květ" není ani tak o světle, ale spíš o změně výživy, vlhkosti a poměru noc/den.


Môže byť. Veľa growerov používa na rast sodíkové výbojky a rastliny rastú rovnako.

citace:
Původní příspěvek od lenochod
...Mohutně ZESÍLENÉ uvb světlo...


Aké napr.?

citace:
Původní příspěvek od lenochod
Mohutně ZESÍLENÉ uvb světlo je pak pro ní DRÁŽDIDLO, které do květů (které by se tvořili i bez něj) vhání pro nás tolik potřebnou pryskyřici... tedy, že při fázi květu by se uvb světlo mělo maximalizovat a nezůstat jenom u univerzálního sodíku.

Vysvětlovalo by to, proč i pěstitelé, kteří dělají "všechno správně" mají často mizernou úrodu. Svádí se to na genetiku, ale možná je to v tom, že sice mají hodně květů, ale bez pryskyřice, protože rostlinu málo dráždí úvb světlem (sodíková lampa ho sice obsahuje, ale jenom v míře, na kterou je už rostlina zvyklá z doby růstu) a tak tohle světlo samo nestačí vybičovat do květů maximum potřebné priskyřice.


Ako je to v prírode? Mení sa okrem svetelnej fotoperiody aj intenzita žiarenia, ktorá má napr. vplyv na zmenu intenzity uvb svetla?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma