Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Koncentovaný extrakt z listiva - Klikni zde pro originální téma
Pozdrav
Řada Groverů nedá na listivo dopustit a odpřisáhla by, že vyléčí úplně všechno, jiní jej považují za nežádoucí odpad, s kterým není hodno se zabývat, a někteří z něj vaří „mlíko“ s hnusnou chutí a podivnými účinky.

Málo probádaným způsobem zužitkování listiva je příprava silně koncentrovaného extraktu, který se dá přimíchat do například profesionálního léčiva, krému, salátové zálivky, nebo třeba alkoholického koktejlu.

Příprava je poměrně jednoduchá, rychlá a levná. V první fázi vaříme nasekané a rozdrcené listivo (čerstvé i sušené) ve vodě v papiňáku po dobu několika hodin. Smyslem dlouhého vaření pod tlakem je rozrušení buněčných membrán, které můžeme ještě zefektivnit přidáním třeba jedné kávové lžičky kuchyňské sody (=uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, soda bikarbona, E500) s cílem vyvaření co největšího množství léčivých látek. Vaření listiva v obyčejném hrnci nebo v mikrovlnné troubě zasmradí celý dům. Vaření v papiňáku smrad do značné míry drží pod hermeticky uzavřeným víkem.

Po skončení vaření dámě papiňák na chvíli pod tekoucí studenou vodu, otevřeme a ještě vařící vývar přecedíme přes plátno do jiné nádoby. Zbytky vývaru z listiva důkladně vymačkáme, nejlépe v rukavicích nebo nějakým lisem, protože vývar má ještě teplotu tak 95°C.

Kanabidoidy jsou při pokojových teplotách tuhé krystalické látky. THC například taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) při teplotě 80°C a CBD při teplotě 66-67°C. Ve vařící vodě se nerozpouští, ale vytváří zde volně plovoucí mikrokuličky, které při poklesu teploty tuhnou. Vývar z listů je hnědozelený a kalný, a před dalším zpracováním je vhodné jej ještě přefiltrovat při teplotě minimálně 90°C přes filtr na kafe.

Ve druhé fázi nalejeme vývar vychladlý na pokojovou teplotu do mixeru nebo šlehače, otevřeme okno a do vývaru přidáme půl až jedno deci hexanu. Hexan je hořlavé nepolární inertní organické rozpouštědlo, čiré a bez zápachu, které se používá například v potravinářském průmyslu (viz Příloha č. 10 k vyhlášce č. 4/2008 Sb. ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.) Prodejci chemikálií v Česku nabízí různé druhy Hexanu v cenách od 400 do 1.500 Kč za litr. Pro extrakci volíme radši dražší a čistější druh s co nejmenším % neodpařitelného rezidua (0,0005%).

Směs vývaru s hexanem mixujeme na nejnižší rychlosti mixeru. V průběhu mixování se na hexan začnou navazovat ztuhlé kuličky kanabidoidů a chlorofyl (zelené rostlinnné barvivo). Při vypnutí mixeru dojde k samovolné separaci hexanu od vody. Roztok kanabidoidů a chlorofylu v hexanu vytvoří zřetelně ohraničenou tmavě zelenou vrstvu, která plave na hladině vodního roztoku (Obr. 1).

Hexan pak oddělíme od vody, smícháme s čistou vodou, protřepeme , „vypereme“, necháme odstát a opět oddělíme. Třeba několikrát. (Obr. 2). Nakonec necháme hexan v dobře větrané místnosti odpařit (na radiátoru, ve vodní lázni, nikoliv však v místnosti s otevřeným ohněm !) Teplota varu hexanu je asi 69°C. Po odpaření hexanu zůstane na dně baňky tuhá směs kanabidoidů s chlorofylem. (Obr. 3 a 4)

Případné oddělení chlorofylu je složité a drahé a proto se s tím nemá smysl zabývat. Pokud budeme exktrakt z listiva požívat jako přísadu do krémů, chlorofyl určitě vadit nebude (naopak, může být prospěšný); pokud extrakt budeme používat jako kapky pod jazyk, chuť se dá nakonec vylepšit například rumovou nebo vanilkovou příchutí.

Do odparku nalejeme několik ml čistého jedlého etylalkoholu a opatrně krátce povaříme ve vodní lázni, abychom odstranili poslední zbytky hexanu. Tuhá směs kanabidoidů s chlorofylem se při zahřátí v alkoholu rozpustí. Extrakt v alkoholu můžeme odpařováním zahustit až na cca 50% koncentaci. Alternativně můžeme tuhý extrakt pomalu, při teplotě max kolem 75°C, rozpustit v kvalitním oleji.

Extrakt pak nalejeme do lahvičky s kapátkem pro lehké dávkování. Skladujeme nejlépe v lednici.
MadEGGA:()
no ty voe, jako tohle bych si nelizl uzivat. uz jenom ten pocit, ze se do toho cpe nejaky chemicky ropoustedlo.. pfffuuuj. nikdaaaa. radeji si udelam vyborny mliko se skorici a smetanou a se zarucene znicujicima ucinkama nez delat z listi podivne vypadajici hmotu s chemickyma necistotma ;)

mimochodem kdyz umis to mliko uvarit, tak neni vubec hnusny, ale muze z toho byt vybornej smetanovej krem s cannabis prichuti a kdyz je to kvalitni listo, tak i moooc silny.. delal jsem parkrat z listi z hydra a stalo to za to ;)
MadEGGA:() : Sorry ale to je primitivní názor, rozpouštědlo se všechno odpaří a nezbyde tam nic. Vem si že já dělám hashoil lihovou extrakcí lihem denaturovaným benzínem. Mám i čistý líh denaturovaný stopovým množstvím bitrexu a ten je nepoužitelný protože bitrex tam zůstane a zhořkne. ALE líh denaturovaný benzínem se při dobrém odpařování odpaří a nezbyde chuťově ani efektivně nic, kdyby něco zbylo tak by to divoce hořelo při spalování... :D
Time
Tedy nejsem chemik ,ale rozhodně bych nepočítal se 100% odpařením čehokoli . Víte jak to stou 100% je ...
Můj osobní názor . Jak to jednou smícháte s něčím takovým bude to v tom znatelný i když to třeba necítíte

to pozdrav: vypadá to že čerpáš z osobních zkušeností , můžeš otom napsat víc + na co tuhle sloučeninu aplikuješ , co sní léčíš , díky
MadEGGA:()
2xerxes: hej uz kdyz se podivas, tak tam doporucuje to rozpoustedlo s co nejmensim obsahem nejake dalsi latky.. tedy usuzuji, ze ta latka tam po odpareni rozpoustedla zbyde.. jako mozna je to nepatrny, ale ja bych to stejne nepozrel. je mi to proti srsti. tez nejsem chemik, ale proste me to prijde nechutny.
Pozdrav
Uznávám, že hexan vyvolává okamžitou nedůvěru. Jenom to slovo připomíná bosoráctví (z německého Die Hexe = bosorka, čarodějnice), ale nemá s ním nic společného. Pouze říká, že hexan (C6H14) má 6 atomů uhlíku.

Zbytky hexanu jsou téměř ve všem, co jíme. V 1 kg tuku, oleje nebo kakaového prášku smí být podle norem až 1mg reziduí hexanu, v bílkovinném nebo mlynském produktu 10mg a v odtučněném sojovém produktu 30mg.

Pokud se při výrobě extraktu z listiva použije 50 gramů hexanu s neodpařitelným reziduem 0,0005%, bude hmotnost rezidua rovna 0.25 mg, což odpovídá reziduu ve čtvrt kilu tuku, oleje, nebo kakaového prášku. Vyrobíme-li pak 600 kapek extraktu k aplikaci např. na kožní ekzém, v každé kapce bude max 0,4 mikrogramu rezidua.

Toxikologický profil Hexanu je zde:

http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp113.html

Je to 269 stran v angličtině na stánkách vlády USA. Uvádí, že neurologické efekty u myší byly pozorovány při dávkách 1 g denně na 1 kg tělesné váhy, orální smrtelná dávka byla 15,84 gramů na 1 kg tělesné váhy. Z dermatologických efektů na člověka bylo pozorovnáno zrudnutí kůže po 10-20 minutách po aplikaci 1.5 ml hexanu, spojeno s bodavým a pálivým pocitem. Aplikace 0,1 ml hexanu na kůži nevyvolala žádné klinické projevy, ani neovlivnila proudění krve.

A nyní na jiné téma.

Důvodem, proč masti z květů a listí marihuany mají tak širokopásmové účinky je ten, že její složky, kterých je přes 400, působí proti baktériím, virům, plísním , jsou protizánětlivé a ještě povzbuzují přirozenou činnost imunitního systému. Obsah některých složek je poměrně nízký, a proto má podle mého názoru smysl zdokonalovat návody na přípravu koncentrátů.

Přehledná inventura léčebných schopností složek marihuany je na straně 9 až 12 zde:

http://www.omma1998.org/McPartland-...1(3-4)-2001.pdf

Na obrázku je zbytkové listivo, zbavené svých přírozených ochranných látek, a po týdnu napadené plísní.
mrakoplas
Čau pozdrav,
kolik bych měl asi tak dát listi na 50ml-100ml hexanu?
A když to budu dělat v klasickym hrnci,tak se mi vyvaří míň učinnejch látek než pod tlakem?

Smrad se da vyřešit několikrát prolitím v horké vodě nebo digestoři :D

A chápu to dobře ,když řikám?: že hexan ,když na sebe navaže chlorofyl,kanabidoidy a jiné látky v listí ,tak jim zvyšuje účinnost tim ,že jich dokáže navázat velke množstvi do malého objemu.


A kdybych místo vody z vývaru použil vodu z výroby haše, kdy se kristaly thc odděluji, že zmrzou a odpadnou od listu,palice, tak by výslednej koncentrát měl vetší obsah thc ?
Případně by se mohl smíchat dohromady s vývarem z listí a imho by ten koncentrát o obohacení THC byl ještě účinější?

Díky moc

Jinak takové tinktury se dají používat ,na exzemy,vyrážky, bolení kloubů ,svalové křeče , štípance, slabé odřeniny atd... Použití v jídle,nápojich pomáhá , proti nevolnostem, bolení hlavy, Perkinsnovi, Alzhaimerovi, RS a celkově prospíva organismu.

Dále si myslim že by se dala použít při vyrobě konopné masti
:frog: :einstein:
Pozdrav
Čau mrakoplas,

Chápeš to úplně přesně: Hexan dokáže rozpustit velké množství látek v malém objemu. Jeho použití tak není drahé. Navíc se s ním dobře pracuje, protože se velmi zřetelně odděluje od vody.

Vaření jakéhokoliv biologického materiálu pod tlakem je efektivnější než v obyčejném hrnci. Kromě toho při vaření listiva v obyčejném hrnci s něj uniknou téměř všechny éterické oleje, které mají také významné léčebné účinky; při vaření v papiňáku zůstanou pod poklicí. Pokud papinák není, tak hrnec samozřejmě musí stačit. Největší hřích je listivo vyhodit bez užitku.

Stanovování poměru hexanu k množství syrového listiva nemá praktický význam, protože listivo vaříš nejdřív ve vodě. Co největší množství listiva v co nejmenším množství vody, ale samozřejmě tolik, aby se to nepřipálilo.

Potřebný poměr hexanu k vývaru pak určuje spíš Tvoje šikovnost s následným mixováním a oddělováním, než chemické parametry. Pro začátek bych volil poměr 50ml hexanu na jednu náplň mixéru (obvykle 1,5 litru). Při tomto poměru je hexan na hladině vody při oddělování ještě dobře vidět.

Asi by stálo za pokus vychytat pomocí hexanu a mixéru zbytkový THC z vody zbylé po výrobě haše. Podle výsledku po odpaření hexanu pak uvidíš, zda se to ekonomicky vyplatí. Když ne, vařit listivo přímo ve vodě zbylé po výrobě haše je určitě dobrý nápad.

Na fotce je v lahvičce listivová tinktura v etylalkoholu, a v kelímku koncentrát z listiva v Ceresu jako velmi koncentrovaná mast. Ta tužka je tam pro ilustraci, aby bylo vidět kolik toho je.
MadEGGA:()
hmmm ale zni to zajimave. Jako mast bych to rebas aji pouzil.. ale nvm nvm.. v te vode z hasise by nemelo byt thc zadny, pac preci thc se ve vode nerozpousti.. max cannabinoidy..

jinak ty odkazy, co tady daval Pozdrav mi nevali.. ani jeden bohuzel :(

jo a jeste by me zajimalo, jakej je rozdil mezi pouzitelnosti masti a tohohle extraktu? beru tedy mast delanou beznejsim postupem.. zajimalo by me to z toho ohledu, jestli by se mi vyplatilo se stimhle varit, nebo jestli by mi stacilo si udelat obyc. mast..
Extrakt je čistý, mast je v podstatě extrakt v pojivu, tzn. vazelíně. Na běžné použití ti stačí mast pokud extrakt nechceš v alkoholu pro jiné použití.
Pozdrav
Cau MadEGGA
Ty linky jsem opravil, snad uz budou fungovat.
Ve vode z hase thc rozpuseno urcite nebude. Mozna nejaky ztraceny mikrokrystalky.
John.Mall
Znáte nějakou jednoduchou metodu jak oddělit vodu pokud nemám děličku, co třeba mrazák? Nechat zmrznout a vodu, tedy led jednoduše oddělím bez toho aby se mi to smíchalo.
Pozdrav
Johne, myslíš oddělit Hexan od vody? Hexan mrzne až při teplotě -95.3 °C, takže by to mělo jít. Určitě to stojí za pokus.
aleen13
skoro bych řekla, že Tvůj postup se shodný s výrobou Fénixových slz od Ricka Simspona, pochopila jsem to správně? Ale kde seženu butan nebo 96% alkohol? To se "volně" asi neprodává, že? Nebo ano?? dík za odpověď. Aleen
medulda
Butan mají v každé trafice jako plyn do zapalovačů (přesněji je to směs propanu a butanu, ale na extrakci to nemá vliv).
96% alkohol seženeš hůř. Buď se prodává jako denaturovaný technický líh (výrazně levnější, mají ho v každé drogérce). Ale pokud je denaturovaný "blbě", tak je hořký a nic se s tím nedá dělat. Je hořký i odparek. Bohužel, toho je dnes většina.
Dá se ale sehnat i koncentrovaný potravinářský (60% nebo 80%). Z něj sa platí spotřební daň, takže je dražší, ale můžeš ho (téměř :) ) bez obav konzumovat.
Butan seženeš v každé trafice jako plyn do zapalovačů, je potravinářské kvality, alkohol doporučuji koupit AG-likal a předestilovat to nebo potravinářský alkohol se prodává 80%ní za 200 a něco za 0,7l. Brzo budu dělat tuto extrakci hexanem takže pak nafotím postup a výsledek.

(edit, poslední příspěvek jsme napsali současně s Meduldou a mysleli jsme očividně na to samé :D)
GhostFace
No a nebylo by lepší použít lékařský benzím, který doporučuje Rick Simpson. Je to za poloviční cenu alkoholu.

http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1345

citace:
Výnatek z výroby Konopného výtažku Ricka Simpsona:

Rád používám čistý lékařský benzín, ten ale stojí 500 dolarů za dvousetlitrový sud. Stejně tak lze použít i 99 % izopropylalkohol (nebo 96 % alkohol, pozn. překl.). Alkohol absorbuje více rostlinného chlorofylu něž lékařský benzín. Výtažky připravené pomocí alkoholu jsou tmavější, sílu výtažku to ale nijak neovlivňuje. Výtažky připravené pomocí éteru, lékařského benzínu, butanu a mnoha dalších ředidel mají jantarovou a čirou barvu. Čiré výtažky samozřejmě vypadají lépe, tmavé výtažky ale mohou být naprosto stejně účinné. Při zachování správného výrobního postupu ve výtažku nezůstávají téměř žádná nebo žádná rezidua (cizí látky). Výtažky připravené pomocí rozdílných rozpouštědel užívám už osm let a nepozoruji žádné škodlivé následky. Na to, abyste z půl kila sušeného konopí (suroviny) dostali THC, budete potřebovat přibližně pět litrů rozpouštědla. Na přípravu výtažku z jedné unce (31 gramů) budete potřebovat maximálně půl litru rozpouštědla.

aleen13
no jo, ale to je jen pro Brňáky....
Pozdrav
Ahoj Aleene, to co pan Simpson předvádí je na pohled dosti odporná směs dehtu, pryskyřic, vosků, olejů, terpénů, chlorofylu, přírodních barviv a reziduí velkého množství organického rozpouštědla. Co to v poškozených střevech člověka způsobí bych nechtěl zkoušet.
Pan Simpson ty galony rozpouštědel, odpařuje vařením, což se rovná v lepším případě obecnému ohrožení, v horším fatální explozi.
Každopádně extrakce z palic a extrakce z listů vyžadují rozdílné postupy a ne to všecko naházet do jednoho kotle.
Extrakce z palic viz “Léčiva z hašoleje” včetně informací o značkách a dostupnosti kvalitního butanu. Kvalitní butan lze koupit např. v obchodech pro řemeslníky v oddělení letovacího nářadí. Alkohol nemusí být 96%, v lékárnách se koupí bez předpisu do 60%, dobře poslouží také pořádná moravská slivovice. Kvalitně vyčištěný extrakt kanabidoidů v alkoholovo-glycerínovém základu viz obrázek.
Extrakce z hromady listí alkoholem nebo butanem je nesmyslně drahá a pracná s velmi malým výnosem. Proto jsem popsal to vaření v papiňáku v obyčejné vodě s následných vychytáním účinných látek malým množstvím (50 ml) hexanu. Výsledný extrakt po odpaření hexanu se hodí pro ošetření kožních problémů, k vnitřnímu použití to moc není.
Pokud Ti k potlačení Tvých potíží vyhovuje máslo proč u něj nezůstat?
Tak jsem z toho daněk, udělal jsem pokus, v papiňáku jsem provařil listivo, přefiltroval najemno dle postupu, rozmixoval, rozmíchal a produkt je po důsledném odstátí takovýto:
Pozdrav
To vypadá moc pěkně, ta tmavě hnědá složka je voda (kterou je potřeba oddělit a vyhodit), ta zlatožlutá složka (mívá řídkou rosolovitou konzistenci) je směs účinných látek. Po odpaření zbytků hexanu se může rozpustit v malém množství alkoholu nebo tuku a pak zabíjí bakterie, viry, plísně atd. Vypadá to, že při vaření to uvolnilo docela málo zeleného chlorofylu, což je dobře.
Vařil jsem to asi hodinu pod tlakem, chlorofyly se rozložily v tu hnědou srajdu která nezmizela ani filtrací;)
Tu je zbytek výtěžku z cca 200ml vody. V lednici mám asi ještě 2 litry vody z papiňákování, nevím kde k tomu seženu odpovídající množství hexanu.
citace:
Původní příspěvek od Xerxes Artifex
Vařil jsem to asi hodinu pod tlakem, chlorofyly se rozložily v tu hnědou srajdu která nezmizela ani filtrací;)
Tu je zbytek výtěžku z cca 200ml vody. V lednici mám asi ještě 2 litry vody z papiňákování, nevím kde k tomu seženu odpovídající množství hexanu.
pekne zkus to vymrazit jestli sem teda pochopil ze ta prvni faze je nepolarni. Jinak sem chtel koupit glycerin coz by bylo pro dermaticke ucely pardni a v lekarne me rekli ze mi prodaji jen par deci a ja bych potreboval aspon litr a ze sadla se me to delat nechce nevite o nejakem zfroji??diky
Kup v lékárně "lékařskou vazelínu", je to vazelína na masti atd, 100% kožně snášenlivá a pro tento účel schváleno a testováno, kilo bývá do 150kč, odváží Ti to do jakékoli nádoby
citace:
Původní příspěvek od Xerxes Artifex
Kup v lékárně "lékařskou vazelínu", je to vazelína na masti atd, 100% kožně snášenlivá a pro tento účel schváleno a testováno, kilo bývá do 150kč, odváží Ti to do jakékoli nádoby

vazelinu mam ale chtel sem si jeste udela extrakt v glycerolu spolu s jinyma bylinkama takovi jeko olejicek co nedela mastne stopy a hned se vsakne.
Hned se vsákne? No tak to jsi asi nikdy neviděl glycerol aneb propan-1,2,3-triol. Už to do čeho se používá Ti napoví že to jen tak rychle vsakovat nebude: Krémy=aby vázal vzdušnou vlhkost do pokožky, lubrikační gely: aby to moc rychle nevysychalo a pěkně to klouzalo, V tiskárnách to používají na močení prstů když otáčí stránky místo vody v těch houbičkách protože to a to se podrž: nevysychá a nevsakuje tak rychle jako voda. Navíc kdybys dělal s čistým glycerolem tak je slabě jedovatý, vyvolává bolesti hlavy, žaludeční potíže, proto musí být v potravinářství zředěný
Takže pokus pokračuje, vzal jsem 100ml vody, 50ml hexanu. Po 5 minutách mixování byla směs rovnoměrně promíchaná ale na první pohled heterogenní, po cca 2 minutách odstátí se začala oddělovat vodní fáze od hexanové fáze.
citace:
Původní příspěvek od Xerxes Artifex
Hned se vsákne? No tak to jsi asi nikdy neviděl glycerol aneb propan-1,2,3-triol. Už to do čeho se používá Ti napoví že to jen tak rychle vsakovat nebude: Krémy=aby vázal vzdušnou vlhkost do pokožky, lubrikační gely: aby to moc rychle nevysychalo a pěkně to klouzalo, V tiskárnách to používají na močení prstů když otáčí stránky místo vody v těch houbičkách protože to a to se podrž: nevysychá a nevsakuje tak rychle jako voda. Navíc kdybys dělal s čistým glycerolem tak je slabě jedovatý, vyvolává bolesti hlavy, žaludeční potíže, proto musí být v potravinářství zředěný

Hmm jedovatost nevim aspon v ciste podobe ale jako hl sluc tuku a ty se jedi o sto ses...ale me de o lepsi extrakci vim ze se uziva do kremu a prave, sem chtel extrakt v glycerolu..myslel sem ze jej kuze vsaskuje vic nez vazelinu..jinak dik za oziveni pameti
Pozdrav
V lékárnách dělají drahoty, protože čím do menších lahviček to rozporcují, tím na tom mají vyšší marži. Přední dodavatelé farmaceutických surovin jsou např. www.kulich.cz nebo www.tamda.cz. Zkus se zeptat tam, kdo z jejich prodejců prodá rozumnější množství.
Jinak jako základ pro dermatologické přípravky je také vhodný propylenglykol (z lékárny). Vstřebává se mnohem lépe než glycerín, olej nebo mast. Zkoušel jsem to na ruce, po 5 minutách není po propylenglykolu ani stopa, po glycerínu je tam pořád vlhký flek.
No, s glycerinem dělají drahoty hlavně proto že stačí sehnat v drogerii HNO3 a smíchat to ve správném molárním poměru a chytrák se může divit že vyhodil barák i sebe do luftu a že ho sbírají v okruhu pársetmetrů pinzetou. V bezpečáku glycerolu není akutní toxicita ale právě ty lehce dráždivé účinky. To že je metabolit tuku je jedna věc ale vyskytuje se na jiných místech než když ho sníš, žeáno, Ethanol se také metabolizuje na acetaldehyd který způsobuje bolehlav a kocovinu, když sníš ale acetaldehyd v ovoci tak TI to nic neudělá, nemůžeš tedy říct že to co je v metabolizaci toxické je toxické i při požití (narozdíl od aplikace I.V.) a naopak co toxické při požití je může být při aplikaci I.V.neškodné, prostě závisí na tom co to udělá se žaludečními kyselinami a v jakém stádiu se to dostane do metabolických řetězců
jo nitrovat vsecky tri skupiny muze byt prdel:) k tomu acetaldehydu ten ti vznika v krvi kdy pres jatra se odbourava pres dealkoholhydrogenazu kdezto v ovoci ti ho nici enzymy zaludku a strevech tak se ani do krve nevstreba.....
Pozdrav. jo na propylen sem nejak pozapomel zkusim jej teda..
John.Mall
No u mě to taky dopadlo jako u Xerxese a ne tak jak nám to Pozdrav vyfotil na první stránce, což mne tedy zmátlo a ten hexan že by byl bez zápachu bych taky netvrdil.
Hexan bez zápachu není ale jde dobře odtěkat, už mám cca 200ml směsi poměrně koncentrované, když to nechám týden ustát s občasných promícháním tak to bude to co potřebujeme.Hexan se mi právě pro toto použití zdá skvělý, s vodou tvoří 3 frakce: hexan ve kterém není nic rozpuštěno se může odebrat pro další extrakci, hexan nasycený se dá s vodou nalít do děličky, voda má větší hustotu takže se dá jednoduše odlévat v děličce.
John.Mall
No smrdí teda podivně. Já jen čekal že mi z toho vypadne to co je na tom prvním obrázku a vona furt taková světlá pudingová kaše. Tak jsem to mixoval několikráte a furt to bylo stejný. Tak jsem si říkal že dělám asi neco blbě tož sem to šecko vylél do hajzlu.
Ten hnědý pudink stačí chvíli nechat odstát, je to směs vody, vzduchových bublinek, hexanu a látek, Po chvíli se oddělí tyto 3 fáze: dole voda, chce to dát do nádobky ze které jde vodu zespoda upouštět, uprostřed směs účinných látek a nahoře čistý hexan který jde opět odebrat a použít na extrakci
Tak, výsledkem odpařování z cca 0,4l směsi papiňáková-voda/hexan v poměru 2:1 je koule extraktu cca 2cm v průměru a váhy u sebe zrovna nemám. Barva tmavě khaki, konzistence lehce lepkavá ale na prstech nezůstává když si nevezmu malý kousek a nevetřu si ho tam. Po čuchu už nemá ani stopy hexanu a vůně je kulervoucí
Pozdrav
Zpracování pudingu
Výsledkem mixování vychladlého vývaru z listů z papiňáku s hexanem je „puding“ okrové barvy. Jak píše Xerxes, je to směs hexanu, vody, vzduchových bublinek, vosků a spousty dalších účinných látek.
Čím je hexanu méně a čím intenzivnější je mixování, tím je puding tužší (Foto1). Dále se dá zpracovat třeba takto:
Puding se oddělí od tmavěhnědé vody, naleje do skleněné baňky a ta se pak za stálého míchání zahřívá ve vodní lázni. Zahříváním se z pudingu uvolní hexan i vzduchové bublinky. V baňce zůstane opět hnědý roztok ve které se po vychladnutí objeví několik krystalků CBD (obvykle se přilepí na dno baňky) a ve které plavou olejové kapky s THC. Tyto mají tendenci se přilepit na stěny baňky (Foto2).
Do baňky se přidá další hexan (asi tolik, kolik je toho hnědého roztoku), a směs se promíchá tak aby se olej ze stěn baňky opět rozpustil v hexanu. Směs se pak přefiltruje a nechá odstát. Na filtru zůstanou nečistoty a voskové sraženiny (Foto3). Přefiltrovaná hexanová a vodní frakce se opět oddělí, a z hexanové frakce se ve vodní lázni opět nechá odpařit hexan.
Výsledkem je čirá, mírně nazelenalá olejovitá směs THC a CBD (Foto4).
Mr. Knorr
cau vsem, chci se zeptat jestli se da tenhle nebo podobnej extrakt pouzit i pro normalni zkurovani bez pozadavku na lecivy ucinky, protoze jsem astmatik a obcas mi koureni dela velky problemy, varit si jidla/mlika/ajiny pochutiny neni uplne idealni, radeji bych mel malou lahvicku, dal si kapku pod jazyk a byl po tom par hodin skourenej nez se ladovat jointama. Jak to funguje? ja ymslim ze budto tam bude nebezpecne moc CBD takze po tom usnes jako spalek, nebo tam toho CBD bude min a bude to fungovat jak potrebuju. Muze mi to nekdo osvetlit?
Hlava
citace:
Původní příspěvek od Mr. Knorr
cau vsem, chci se zeptat jestli se da tenhle nebo podobnej extrakt pouzit i pro normalni zkurovani bez pozadavku na lecivy ucinky, protoze jsem astmatik a obcas mi koureni dela velky problemy, varit si jidla/mlika/ajiny pochutiny neni uplne idealni, radeji bych mel malou lahvicku, dal si kapku pod jazyk a byl po tom par hodin skourenej nez se ladovat jointama. Jak to funguje? ja ymslim ze budto tam bude nebezpecne moc CBD takze po tom usnes jako spalek, nebo tam toho CBD bude min a bude to fungovat jak potrebuju. Muze mi to nekdo osvetlit?


Jasne ze jo , bud to normalne sezereš , ale fakt maly množstvi stači a potom cejtiš ze jseš "zkouřenej" ale je to takovy stav jako kdyz huliš vapik , takovy čistejši bych rekl , anebo jsem to lehce maznul na brko a to bylo celkem rachot , byl sem tak vytlemenej jako bych hulil poprve a nechtelo to prestat , no ale po hodce to bylo pryč , teda jen ten vychechtanej stav , ale dal sem cejtil ze to proste maká ješte dalšich nekolik hodin .

Jde taky o to ze proste aby ses zkouřil , musiš si dat jointa , bong atd , tady je to takovy bez toho kouře což muže zmást tvoji mysl ale tělo ne :p:

Takze abych to shrnul , krom léčivých učinků to ma vedlejši a to ze ses zmaštenej jako kdybys hulil :p: , Hlava
Mr. Knorr
super, to sem potreboval, casto se uplne dusim po speku, bongy vubec hulit nemuzu, ani sklenenky, fajfky, a brat vapik na techno neni dobrej napad, kdyz vyresis napajeni tak ti ho vymatlanci znicej nebo ho utopis v bahne nebo neco jinyho. mala lahvicka treba od visinek v kapse je supr reseni, casto po kalbe ani nemuzu mluvit jak mam znicenej krk a je to jen z toho koure...
morfix
Recept na výrobu másla ghi radí listy převařit několikrát ve vodě, aby se odstranila příchuť chlorofilu. Voda se potom vylije, přidá máslo a THC v rostlinném materiálu se rozpouští v tuku.

Tento recept naopak předpokládá, že THC zůstane v horké vodě, rostlinný materiál se vyhazuje.

Proč jeden recept využívá jako surovinu to, co je podle druhého odpad a naopak? Něco mně musí unikat, ale nevím co. Poraďte.
Pozdrav
Většina lidí najde někde v encyklopedii, že THC a CBD se ve vodě nerozpouští, mylně se pak domnívá, že ve vývaru z listů tyto látky nejsou, a tak je nevědomně vyhodí. Pokud se ale listí vaří, působením tepla roztají voskové trichomy na rostlinách a z nich se uvolní THC a CBD, kterě se ve formě malinkých kuliček rozptýlí ve vodě. Část THC a CBD samozřejmě zástane nalepena na rostlinkách.
Aby se z listového vývaru vytěžilo maximum, voda se nevylévá, rostlinky povaří třeba ještě jednou v nové čisté vodě a pak se dokonale vymačkají. Terpve pak se kuličky THC a CBD z vody “vychytávají” dalším vařením a mícháním společně s tukem nebo zastudena mícháním s hexanem.
Příčinou špatné chuti vývaru je celá řada látek v něm obsažených. Některé z nich jsou rozpustné pouze ve vodě a do tuku nebo hexanu neprojdou. Problém je, že jak tuky tak hexan ten chlorofyl rozpouští a ten má nevalnou a v koncetrované podobě až odpornou chuť.
Tuky se od chlorofylu čistí postupy používané např. v potravinářství pro čištění sojového oleje a jsou obvykle spojeny s cca 25% ztrátami. Hexan se dá od chlorofylu a jiného balastu vyčistit např. aktivním uhlím a Fullerovou hlinkou, to už jsem někde popisoval. Až se dostanu k nějakému listí, popíšu nějakou další inovovanou metodu.
morfix
Díky za objasňující odpověď. Teď přemýšlím nad tím, zda by se prakticky daly použít při extrakci za studena filtry na kávu na zachycení částeček pryskyřice. Někde jsem četl, že mají póry veliké asi 20 mikronů , takže by mohly vyhovovat. Nenapadlo už někoho vyzkoušet je k tomuto účelu?
Pozdrav
Jojo, vyzkoušeno. Voskové částečky a mastnota, obsažená ve vodním vývaru filtr na chvíli zacpe.
Hajzl
A kde koupit ten alkohol? Našel jsem něco na netu,ale nepošlou ti to,protože je to hořlavina I. třídy. Co líh z lékarny,ale ten je drahej jako prase. Jeden ml cca 1kč :( ,alespoň z mojí zkušenosti.
Hajzl
Teoreticky by pak stačilo todle nakapat/nechat rozpustit ve vazelíně a je z toho mastička,jen bude asi silnější ne?
Hajzl
Nevíte kde sehnat hexan? Sehnal jsem trochu lékařského benzínu,tak to zkusím.
Viki207
Vyrobou konopneho vytazku dle Rickova receptu se zabyvam uz pet let. Rick me osobne ucil jake odrudy vybirat a jak dokonale odparit rozpoustedlo. Kdo tvrdi, ze je to nemozne se myli, na rozboru my vyslo 99,85%.. Dlouhodobe se zabyvam lecbou vsech typu rakovin a desitek dalsich onemocneni.. Pro vice info: viktor.ozana@yahoo.cz


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma