Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Postižitelnost práce na výrobě pěstírny - Klikni zde pro originální téma
tgm.amster
Zdravím,
s kolegou v práci sme se bavili na téma co se mi může stát když někomu pomáhám s prací na pěstírně.
V mém případě když dělám komplet elektriku, ale sedí to i na ostatní profese, zedník dělá příčky, vodák odpady/přívody vody, truhlář konstrukci atd...

Jedna věc je že spousta lidí to chce mít co nejlevnější a tak se šetří kde se dá, normy jdou často stranou, ikdyž samozřejmě nejsem prase a většinou dělám tak abych se pod to mohl podepsat(nepodepisuju se :) ).

A druhá věc je právní otázka "Já fakt nevěděl že je to na trávu, mě říkal že tam bude mít rajčata" :D - tohle by mě zajímalo asi nejvíc.

Pokud to tu už někde je tak to smažte nebo přesuňte do odpovidajícího threadu, každopádně já sem nic takovýho nenašel.
Alienek
to by potom mohli asi postihovat kazdy growshop ze prodava veci urcene tady k tomu ty jsi v podstate neudelal nic jineho.
Mr. Kalfas
Noo nevim teda, co jsi chtel rict tema normama (jako ze jestli to neni sestavene podle norem - kdo se na to bude ptat a kontrolovat to). Jinak to, ze nekomu pomuzes se stavbou skrine neni nic nezakonyho, pokud prokazes, zes nevedel, ze tam chce pestovat travu. Na druhou stranu, podle judikatu ustavniho soudu neni pestovani marihuany vyroba omamnych a psychotropnich latek, takze i to, kdybys vedel, ze tam bude pestovat travu, by se u soudu dalo uhadat, ze to nebylo napomahani k trestnemu cinu...V zasade bych s tim nevidel problem a je fakt, ze to uz by museli postihovat vazne i growshopy, protoze podle jejich sortimentu je zcela jasne, na jaky ucel sve zbozi prodavaji. Ale to by bylo absurdni a nebojim se toho ;-)
tgm.amster
Tema norma sem myslel dost casto vynechavany pospojeni zemi, zadny nehorlavy podlozky pod tlumivkama, topenim, nedostatecny prurezy a izolace vodicu, kolikrat absence jakyhokoli jisteni... Videl sem uz spoustu hruz :)
Napadlo me to proto ze jeden clovicek po me chce abych se mu podival na zapojeni jednoho vetsiho systemku pro vlastni potrebu samozrejme + vsechno okolo. A pokud te tam nekdo u toho uvidi ze to tam chodis opravovat a tak dale...
Zatim sem moc rad ze anketa vychazi tak pekne, prece jenom stat by mel podporovat a ne odrazovat "maly podnikatele", vzdyt jim z tech x tisic co za vsechno vybavko zaplatime taky tecou $$$ :punk:
Evildoer
Mr. Kalfas: určitě nemusíš dokazovat že si to nevěděl to spíš oni musí dokázat že si to věděl
SunShine
Souhlasím s Mr. Kalfasem. Jedna věc je produkce a druhá distribuce. Osobně se domnívám, že kromě zabavení materiálu a veškéré "zeleně" jsi de facto trestně bezúhonný.
:busted:
Hyde
citace:
Původní příspěvek od tgm.master
"Já fakt nevěděl že je to na trávu, mě říkal že tam bude mít rajčata"
- jak říká Evildoer zde s jistotou můžeš převést důkazní břemeno na protistranu.
Jestli tam chodíš coby serviceman jak jsem pochopil, a někdo tě tam častěji vidí nic nemění. Ty přeci ani nevíš jak vlastně rostliny rajčat vypadají (to ti opět budou muset dokázat) a při tvých návštěvách jsi byl vždycky smutný že červený kuličky -jak je znáš z obchodu- furt nikde...
Trochu jiná věc je řemeslná práce a tvoje odpovědnost za ni. I když nic nepodepisuješ, je na tobě zda přistoupíš na určitou míru "fušerství". Vždy máš odpovědnost TY, před zákonem, ale hlavně před sebou samým.
H.
medulda
Osobně si myslím, že právě z nedodržení předpisů pro tebe pramení největší možnost postihu. Kdybys byl elektrikář a zapojoval vietamcům ty jejich domky podle předpisů (samozřejmě, že bys nevěděl, k čemu to je), nemůžeš mít problém. Pokud ale kamarádovi nezapojíš ochranný vodič (obzvlášť ve vlhkých podmínkách pěstírny), nepoužiješ nehořlavé podložky, může to být klidně obecné ohrožení...
Mechac
Mno taky sem stim kamosovi pomahal aby nevyhorel.
Hlavne to vidim tak ze v pestirne se krome travy da pestovat cokoliv a tebe ani zadnyho jinyho remeslnika to zajimat nemusi. Pokud by se ale prokazalo ze si otom vedel, je navazkach jestli se to da klasifikovat jako napomahani trestnemu cinu, ja si myslim ze neco takovyho by se prokazovalo jen tezko.
Jinej by byl pripad kdyz bys mu to zfusoval, on kvuli tomu vyhorel(travu by mu hasici pochopitelne nasli) a nasledne te zato zaloval kvuli nahrade skody. Myslim ale, ze pokud ti nema tu praci jak dokazat(fakturou), je to tvrzeni proti tvrzeni, takze bych si ztoho tezkou hlavu nedelal.
tgm.amster
Coz doklad na dily davam samozrejme vzdycky, zaruka prece, a ze bych to odflak toho se teda nebojim. Nejvic me zajimalo jestli je to trestny jenom pomahat. Jak to vypada tak snad ne :)
A vetvim bych teda asi nic nezapojoval, to uz je HC ikdyz zakazka jako zakazka ze :D
Mechac
Myslel sem fakturu za praci, ne za material.
Pokud natom dokladu bude tvy jmeno jako kupujiciho je to na vazkach, ale na nakupu elektromaterialu snad nic trestnyho neni. Jelikoz ty si nevedel naco on ten elektromaterial chce pouzit, jen si zprostredkoval nakup protoze mas ve skladu kontakt nebo ti udelaj vyhodnou cenu, tak ti myslim nic nehrozi.
To zalezi na PCR jak dusledni by v dohledavani spoluviniku byli, ale zase by ti museli prokazovat ze si o tom umyslu vedel.
Za predpokladu ze ten kterymu si to delal nebude zm.d, muzes byt vklidu.

Nerikam ze si fuser, ale nikdy nevis co se za par mesicu nesetrnyho zachazeni kde povoli nebo vyhreje a pozar nebo zraneni elektrickym proudem je na svete. Potom bys jako kvalifikovanej elektrikar mohl mit problemy kdyz nato dojde. Pozustalym tezko budes vysvetlovat ze si svou praci provedl zpravne a dle norem.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma