Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Fotogalerie Indoor

 
inteligetní minibox, řízení mikrokontrolér+linux - Klikni zde pro originální téma
kolin
Zdravím.
Chci se s Vámi podělit o mojí konstrukci. Jde o mikrobox udělaný z plexiskla, a plastu. Měl jsem jednu velkou plastovou desku (asi PVC), tu jsem ohřál a naohýbal. Tak vznikla zadní stěna, strop a dno. Boky, předek a dveře jsou z plexiskla (to neni úplně ono, ale měl jsem ho dost). Do horního boku jsem dal ventilátor z PC. (Malá rada: ve starých počítačích od renomovaných výrobců (IBM, DELL...) se dají najít velmi kvalitní větráky značek Nidec a NMB. Ty mají velmi dlouhou životnost a velký výkon.) V dolním boku je díra pro přívod od zvlhčovače, který teprve bude postaven. Celé je to slepené tavným lepidlem a lepící páskou. Udělané je to na hulváta, fórově, ale to je jedno, jde o prototyp.
Lustr jsem udělal z ocelového plechu a hliníkového plocháče, viz obrázek.
Bednu jsem nakonec vylepil nejakou speciální reflexní fólií, dostal jsem ji od kamaráda.
Na boku zvenku je před ventilátorem plastový bazmek. Bylo to původně v mikrovlnce, sloužilo to k rozptýlení odvětrávaného vzduchu. 10 let jsem to schovával že se to bude jednou hodit, znáte to.... :D A nakonec se to hodilo. V bazmeku je schovaný uhlíkový filtr do digestoře. Zdá se že to funguje, kdyz jsem uvnitř zapálil cigáro, ven se smrad nedostal.
Na vrchu bedny je hlavní jistič a rozvodná krabice. Jistič je jasný, podrobně se chci věnovat obsahu té krabice.

edit:
rozměry bedny jsou v:51cm š:32cm h:24cm
kolin
Rozvodná krabice obsahuje konektor pro přívod 230V, rozvodnou svorkovnici, desku s řídící jednotkou, displej, potenciometr a trafo pro jednotku. Na fotkách už to není, ale přidal jsem ještě převodník z ethernetu na sériovou linku Xport fy. Lantronix.
Srdcem řídící desky je procesor Atmega168 s programem. Dále obsahuje usmerňovač, stabilizátor 12V, stabilizátor 5V, spínací mosfet pro PWM řízení větráku a relé pro lampu. Na fotce je ještě vidět převodník Bluetooth<>RS232 co jsem kdysi navrhnul, ale byl nahrazen převodníkem na ethernet. Plochým kabelem je k desce připojená stežejní součástka SHT15 fy sensirion, kombinovane teplotní vlhkostní čidlo s číslicovým výstupem. To je sice dost drahé (přes 600,-), ale má obrovskou výhodu že je velmi přesné, kalibrované z výroby a má garantovanou stálost parametrů po několik let. Navíc je velmi rychlé, umožňuje proto kvalitní regulaci. Čidlo je vidět na obrázku. K desce je jěště připojen potenciometr pro ruční nastavení otáček ventilátoru (v budoucnu s lepším softwarem bude k ničemu). Nejvíce patrný je displej, zobrazující aktuální hodnoty. Ten je běžný znakový, 2x16.
Tato řídící deska je jen provizorní, finální bude mít o řád více funkcí.
kolin
Tak, bez programu to nejde. Program je zatím dost stupidní, vylepšuji ho v podstatě každou chvíli. Program pro Atmegu píšu v jazyce BASIC v kopilátoru BASCOM. Momentáně to umí měřit teplotu, vlhkost, pulsně-šířkovou modulací měnit otáčky větráku, zapínat a vypínat světlo. Čeká mě dodělat regulaci teploty a vlhkosti. Jeden velký nedostatek má aktuální hardware, nemá reálný čas. Na to mi chybí na desce obvod RTC s baterií a velký kus programu. Vůbec se mi do toho nechce, tak jsem to vyřešil trochu krkolomě, ale zajímavě. V boxu mám převodník RS232<>ethernet, takže se stačí připojit na IP adresu boxu a posílat mu přikazy. A vtip je v tom že příkaz k zapnutí a vypnutí světla v stanoveném čase (zatím 23-06 OFF, 06-23 ON) mu posílá AP/Router (Asus WL-500gP) na němž beží Linux. Ten má v sobě správný přesný čas, který si aktualizuje z internetu. Má v sobě známou službu cron, která umí spouštět zadané příkazy v zadaný čas. Takže do jeho konfiguráku stačilo přidat dva jednoduché příkazy:
code:
* 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 * * * root echo  O | /jffs/usr/bin/nc 192.168.1.32 10001

* 23,0,1,2,3,4,5,6 * * * root echo  F | /jffs/usr/bin/nc 192.168.1.32 1000

Každou minutu v zadaných hodinách se pak router připojuje k boxu a posílá mu znaky O, nebo F. Každou minutu proto že když box vypnu a zapnu, neví v jakém byl stavu, nebo kdyby z nějakého důvodu minul ovládací příkaz.
S finální verzí řídící desky potřeba této šílenosti s linuxem pomine, ale zatím je to vtipné provizorní řešení.
Jinak pokud chci, mohu se odkudkoli z internetu připojit na svojí domácí IP adresu a port a hned vidím údaje z boxu, je to vidět na obrázku.

Schéma k tomu nemám, rovnou jsem to pájel na tu univerzální desku. Program zatím uveřejňovat nebudu, není ještě v publikovatelném stavu. Ale počkejte na další vývoj. Ještě musím koupit envirolite 125W a něco zasadit. S elektronikou si rozumím, teď ješte abych něco vypěstoval :D Jenom zjistit jaká je ideání teplota, vlhkost pro růst a jaká pro květ....
A prosím nezasírejte tohle vlákno zbytečnými a hloupými dotazy.
Zdar
kolin
Rodniik
Tak to je bomba :)
Nejvíce se mi líbí to ovládání :)
Chystám se něco podbného udělat do skleníku, ale tak bude asi jen závlaha, kamera a ventilátory (ofuk)

V tom tvým boxu by kamera s vysíláním na internet nebyla od věci :)

Hodně štěstí kolego :D
Leito&Elegantic
Krabicka je velice pekna ale to co v ni ma byt stale chybi :) ... at ti to vyjde!
J@m@L
Fu, tak toto je krása :) Ak si to robil sám, tak klobúk dole... Držím palce :)
nero
Co sem to chtěl... už vim K+:D
Defect
Respekt tobě a tvému řízení boxu přes mikročip. Dám si toto téma sledovat a budu se těšit na další verze softwaru. Držím ti palce aby to vyšlo. K+
Rooftop
Respekt tobe...a taky K+...chce to ejste tu Envirolite a je to dokonaly...
Martinek
Respect, výborná koncepce
kolin
Zdravim,
Diky vsem za kladna hosdnoceni. Ted jsem si dovezl malou sazenicku, takze zacinam pestovat. V prubehu casu budu vylepsovat program a taky udelam lepsi desku. Snad me za to neodsoudite, ale finalni ostrou plnou verzi chci udelat komercni. V planu ale mam i jenodussi zakladni verzi ke ktere budou vsechny podklady zdarma. Doufam ze tato komercni snaha neni proti duchu groweru. Ty soucastky stoji dost a casu to zabere taky hodne. Prodavat vypestovany material nechci, tak alespon tohle by mi mohlo pokryt naklady. Jeste jednou opakuji ze zakladni verze bude zdarma (pochopitelne ji budu schopen vyrobit pro ty co nemaji "know-how"), prodavat chci jen "plnou" verzi. Doufam ze nikoho nepohorsi a nezklame ze chci tohle udelat.
Kolin
Lupus
100% support :)
chci se jen zeptat to nastavovani otacek a tady ty srandy mas resene pro male nizkonapetove ventilatory ze? zkus obvod upravit pro vysoke wattaze a silne ventilatory, napriklad UFA :) myslim ze clovek jako ty by dokazal dat dohromady i frekvencni menic :)
kazdopadne ti fandim, tvoje tema sleduju, zatim cau
Moltres
zdar koline, nemam slov, opravdu pecka! Jeste bych chtel videt honoty EC a Ph roztoku a ovladani casovani zalivky a jsem tvuj prvni zakaznik:) Jinak Lupus ma taky recht, vetsina lidi tady pouziva ufa nebo ulity. Zaslouzene k+, budu sledovat.
jestedman
citace:
Původní příspěvek od Moltres
zdar koline, nemam slov, opravdu pecka! Jeste bych chtel videt honoty EC a Ph roztoku a ovladani casovani zalivky a jsem tvuj prvni zakaznik:) Jinak Lupus ma taky recht, vetsina lidi tady pouziva ufa nebo ulity. Zaslouzene k+, budu sledovat.


časování zálivky asi nebude problém
EC a PH sondy budou cenově hodně vysoko, ale zkusit by to chtělo :D

jinak kolin pěkná práce

a někdo mu to přesuňte do správý kategorie
elop
jsi maník, moc pěknej boxík, ale hlavně dobře propracovanej koncept, který by se dal v klidu použít i na velké boxy, je to už jen o HW a materiálech (PVC neni nejlepčí volba)

asi bych to viděl jako přídavný controller k už existujícím boxům, jen by se to připojilo na zařízení v boxu

jsem zvědavý, jestli ti v tomhle prototypu něco vyroste, myslím, že ne už kvůli použitému PVC
unq
Velmi dobrá práce. Pokud to dotáhneš do konce se vším všudy tak bys mohl mít vystaráno : )
chuck53
Vypadá to pěkně ..tu máš ! K+

Jen bych se bál o desku toho čidla a konektory.Při nějaké vyšší vlhkosti to bude oxidovat..Ale lak a tavná by to měly vyřešit :)
salimir
czus kolben
Mas to dost dobry ,velkej respekt k tvemu inzenyrstvi ,ale mr. elop ma bohuzel pravdu skrin= PVC=dioxin =jed !!! no nevim,nevim jestli bych to hulil. zvol jinej matros
chci se zeptat,jestli jsi to testoval s rostl. uvnitr, pac tim se ti dost zvysi teplota,
A kolik jich tam planujes pestovat?
kolin
Zdar,
Zde je slibovany update. Omlouvam se ze to trvalo, ale nebyl cas.
Hlavni co se zmenilo je pridani ultrazvukoveho zvhlcovace. Ten je videt na fotce. Koupil jsem na to v Hitlerbachu odpadni rouru a zatku. Zatka tvori dno. V trubce je plovacek co jsem udelal z polystyrenu a dratu. Dovnitr je strcena mensi odpadni roura drzena soustredne upravenou mrizkou ventilatoru, viz obrazek. Prostorem mezi trubkami se nasava cerstvy vzudch, dole se smicha s vodni mlhou a nasaje se vnitrni trubkou, dal skrze hadici az do boxu.
Regulaci jsem nastavil tak ze pokud teplota prekroci 25.5 stupne, odtahovy ventilator jede na 49%. Tak se rychle odsaje horky vzduch. Nezavisle bezi regulace vlhkosti, pokud je <78% zapne se ultrazvuk a sepne ventilator na 5% (pokud uz nebezi na 49%) Pri prekroceni 82% se vypne jak ventilator tak ultrazvuk. Vzhledem k tomu ze zatim jedu pod CFL Philips 18W 6300K tak to nehreje. Brzy prejdu na sodik 70W, pak bude potreba regulaci upravit.
V noci jede jenom regulace vlhkosti a ventilator se pri ni roztaci jen na 3% kdy neni na prvni poslech ani postrehnutelny. Navic v noci se v bedne vlhkost udrzi i 20minut.
O dalsim vyvoji hodne premyslim, ale ted nebyl moc cas neco delat. Ale rozhodne se nezastavil.
kolin
A ted netechnicky update, konecne uz neco pestuji. Od kamarada jsem dostal sazenicku modelu Early Misty. Prvni dve fotky jsou z 25.2. Treti jsem fotil 1.3. Je tam videt pokrok.
Jeste mam semena z nejakyho skunku (ze semena ze seedbanky, moc dobry). Kytka byla ve skrini jedna a trosku se oprcala, takze mam par seminek. Ty taky vyzkousim.
Dwarf Vingette
Ahoj, mas to moc pekny, klobouk dolu.:bravo:

Prisypal bych hlinu az po okraj kelimku.Urcite bych se nebal dat trochu bliz lampu, cca. 7cm a snaz se aby byl rubstrat porad vlhky.Po dalsim presazeni dodrzuj rezim, 3 mokre dny a 2 suche...urcite rozumis.:wink:

Z technickehoí hlediska neni co vytknout.....verim ,ze se nejakeho upgradu jeste dozijem:-D

Preji at je aspon na par brcek :leaf: ....
tgm.amster
Moc pekny, tesim se jak zpracujes mereni pH, to bude asi nejvetsi problem (draha sonda), ec jak urcite vis je prevracena hodnota odporu, tzn. no problemo :)
Chystam se taky na neco podobnyho akorat s konkurencnim modelem a to mikroprocakem PIC16F84a od Microchipu. Jinak cena 600 za cidlo vlhko/teplo si myslim je parada pokud je tak kvalitni jak pises, asi si ho sam poridim :) Btw pokud se ti to podari doladit do prodeje schopnyho stavu tak urcite budes nakupovat ve vetsim a cena pude dolu... Sleduju a velky K+

ps : Statistiku hodnot budes delat? Nejlip do nejakyho grafu?
kolin
citace:
Původní příspěvek od tgm.master
Moc pekny, tesim se jak zpracujes mereni pH, to bude asi nejvetsi problem (draha sonda), ec jak urcite vis je prevracena hodnota odporu, tzn. no problemo :)
Chystam se taky na neco podobnyho akorat s konkurencnim modelem a to mikroprocakem PIC16F84a od Microchipu. Jinak cena 600 za cidlo vlhko/teplo si myslim je parada pokud je tak kvalitni jak pises, asi si ho sam poridim :) Btw pokud se ti to podari doladit do prodeje schopnyho stavu tak urcite budes nakupovat ve vetsim a cena pude dolu... Sleduju a velky K+

ps : Statistiku hodnot budes delat? Nejlip do nejakyho grafu?

Ahoj
Jéé, další blázen PICař. Ne, dělám si srandu. Jenom 16F84 je historická pomalá a drahá vykopávka. Doporučuji migrovat k AVR, nebo alespoň použít pořádného PICa.

Teď to podstatné, čidlo teplo/vlhko stoji skoro 600 i ve větším množství. Bohužel.

Na Ph sondu se v budoucnu chystám, ale až bude hotov pořádně základ.
Na Ec se taky vrhnu v budoucnu.

Statistiku hodnot dělat budu, je to potřeba k ladění regulace, musím připojit k AVRku nějakou větší pamět.
kolin
Zdravíčko. Jsou tu novinky. Úsporka 18W 6000K prestávala stačit, tak jsem vyhrabal předřadník 70W a zaběh pro sodík Osram NAV-T (SON-T) 70W. Cena byla velmi příznivá, 211,- včetně daně. Předřadník jsem pro nedostatek místa a vetší bezpečnost zadělal do plechové skříně. Předřadní mám z jednoho kompletního komerčního svítidla, byla v něm i metalhalidová výbojka. Chtěl jsem jí tam dát ještě na chvíli pro růst, ale někde jsem se dočetl že když mají hodně najeto, vyzařují příliš UV. Navíc se mi nechtělo předělávat lustr, tak jsem jen zašrouboval sodíkovku do patice po žárovce (E27). Ještě pár dní před tím jsem přesadil kytičku do normálního květináče (substrát pro domácí květiny) , v tom kelímku na moč už dál nemohla. Asi jsem tím pozdním přesazením hodně zpodil její vývoj, ale to se nedá nic dělat. Taky jsem dal naklíčit semínka od známýho, jsou z kytky která se trochu oprcala sama, nějaký model. Problém je že jedno mi překlíčilo moc, a po zasazení se ještě vytáhlo, tak snad z něj něco bude. Pár dní na to začali klíčit ještě dvě, ty jsou teď v kelímku na moč a v kelímku od jogurtu.
S řídícím systémem jsem zatím skoro nehnul, nemám moc času.
Teď ještě sehnat nějaký hnojiva a trochu je nakrmit.
Teplotu pořád udržuji na 25.5, ale vlhkost jsem musel snížit na 60%, protože jak ten sodík hodně topí, větrák jede na víc a víc odvětrává vlhky vzduch. Sice se mi podařilo udržet 80%, ale za den to muselo odpařit přes 3l. Mám to v pokoji a když jsem to chvíli nechal, měl jsem tu jak v pralese (v pralese jsem byl, takže vím o čem mluvím).
Sodík jsem namontoval před dvěma dny, tak jsem zvědav jak budou kytky reagovat.
Zdar Kolin
kolin
ještě dvě fotky
kolin
dostal jsem jednu vetsi kytku od kamarada, to je ta v levo. bohuzel trochu prerostla. taky ji nejak zloutnou listy. ta puvodni je vpravo a te se dari. dnes jsem to prepnul na kvet. v FAQu jsem tusim nic necetl o zastrihavani, asi to budu muset udelat, ale nevim jak, kde a kdy. zadam vas o radu. diky kolin

p.s. ta hromada malych listecku v kelimku od jogurtu je bazalka, roste raketovou rychlosti
Scott
Zastřihavani si mužeš vyhledat na groweru " Hledani " ..
Rostlinečky nevypadaji nejlepe, sleduju že jsi do substratu ani nepřimichal perlit ... Jakou tam máš vlhkost a teplotu u vršku vypadaji tak seschle a stresovaně ... Lepši by jsi mel jedn dva řizky a pekne to roztahnout než plnou malych všelijakych " zamrdku " jinak box je vychytany ale ty kytky ne ... Zaklad dobry substrat a dobra genetika zbytek je už na pestiteli ... :bounce:
Tek23
hochu tak ty musis bejt malej technik.Liby se mi ta automaticka skrinka taky bych bral takovou a vse sledoval na kompu neco jak Highgrow :)drzim palce pri dalsi uprave
Jíří
Ahoj moc pěkne a maš to dobře pořešene.
kolin
Zdravím,
Chci se omluvit že jsem to tady utnul a už nenapsal. Kytky jsem dopěstoval a zhulil, celkem se to povedlo. Kolik jsem dosahl nevím, ale asi hulil jsem to asi 4 mesice (nehulim moc). Mohlo to být učitě víc, ke konci jsem to dost posral, kvůli nedootažené řídící jednotce se mi párkrát stalo že svítilo třeba 3 dny v kuse, pak dva dny tma.... špatně jsem zalíval a hnojil. I přesto se to celkem povedlo. Řídící systém zůstal v tý provizorní fázi co na začátku. Teď jsem začal spolupracovat s jedním programátorem, tak to snad oživíme.
Tady jsou fotky, poslední co mám. Pak jsem už nic nefotil.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma