Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

Stránky: [1] 2 
Svět bez peněz - Klikni zde pro originální téma
rastajohn
Zdravim zelene osazenstvo,

Snad poprve zakladam thread v kurarne (to budeasi tim ze nehulim :)).
Co byste delali v tom vsem volnem case , kdybyste meli zkratka vsechno co byste chteli, nebyly by penize. Zkratka byste zili v takovém "modernim komunismu" az na to ze by nebyli zadni politici, zadni vladni predstavitele...nikdo by vas neovladal. Byli byste snad omezeni jen ostatnima lidma, pac byste na ne museli brat ohledy. Stroje by vykonavali veskerou praci, zajistovali by jidlo a vsechny mozne vymozenosti pro lidi. Myslite ze byste si jen uzivali zivota a vsech ruznych vymozenosti nebo byste napriklad tvorily, vymysleli, vynalezali atd. zkratka delali neco pro svet, pro kulturu atd. Jak si myslite ze dopadne nynejsi monetarni system? Dyt dluh nemuze jit do nekonecna... Dokud banky budou urocit penize, bude vic fiktivnich penez a inflace poroste. Jediny zpusob by byl otocit miru uroku do zapornych cisel, jedine tak je mozne snizit dluh statu vudci bance, nicmene to se nikdy nestane, sami si snadno preberete proc...chamtivost paprdu na vysokych postech. Vidite sami jak dopadl tento system v USA a to ze nacerpaji nekolikset miliard (ze kterych vznikl opet dluh) do USA ekonomiky nicemu nepomuze, zkratka kladne reseni neexistuje. Vsechny banky na svete takhle fungujou. Kapitalismus se drive nebo pozdeji(ale spise drive :)) zhrouti, co bude potom?Kdo ví... No trochu jsem odbocil od tematu, ale alespon sem nastinil problematiku. Mene nebo vice zasveceni tusi o cem se tady bavim a ze se chysta podobny projekt. Tak se zamyslete a piste piste. Zajima me pohled do vasich mozku :). Mozna poznate sami sebe o mensi nebo vetsi kus.
xpapousek
citace:
Původní příspěvek od rastajohn
Mene nebo vice zasveceni tusi o cem se tady bavim a ze se chysta podobny projekt. Tak se zamyslete a piste piste.


Absolutne netušim....:confused:

No ja opravdu nevim co bych delal, asi se flakal pac prace nebude? Ta me zrovna docela bavi, skoda... :)

rastajohn
All viz "The Venus project"
"Prace" bude jenom tvurci, proste premyslet, napr. zdokonalovat technologie, delat neco pro pohodu lidstva, umeni je taky formou "prace". Je celkem tezke odpovedet pac je tezke predstavit si ze muzes mit vsechno co dnesni technologie nebo umeni, svet nabizi. Zadni pracanti ve fabrikach na ruzne vyrobky, od potravin, pres textil po moderni elektrohracky.
HA-de-SH
zkus se zamyslet, proc by to, cos popsal nemohlo nikdy fungovat... kdo by vlastnil ty stroje, co by na nas tak uzasne zadarmo a bez nakladu (servisu, atd) pracovali? Kdo, proc a za co by je vyrobil? Kdo a proc by se o ne staral, kdyz ostatni by brali jenom plody jejich prace? atd. atd. ... otazka co by clovek delal je irrelevantni

ad kapitalismus - ano dluhy se donekonecna delat nedaji - jednou se budou muset splatit... a ver, ze veritele, kteri je budou chtit zpatky budou mit dostatecnou moc na to, aby donutili staty bud splacet, anebo "poslouchat na slovo"... kapitalismus (pokud se tak vubec da soucasne svetove zrizeni nazyvat - a jakoze neda - spis je to socialisticka fraska na motivy "volneho trhu") neskonci, ale mozna skonci demokracie, jak ji zname... zadna skoda, demokracie je luzovlada, ktera ve vysledku vzdy umozni nastup nejakeho totalitniho zrizeni

odpovedi na obe otazky, v cemze je to hlavni problem, je CLOVEK ;)
Stoned_r41d3r
ZeitGeist?
Moderni komunismus?
Universalne rovnej svet?

Zeitgeist je blabol. Jsou o tom asi 4 temata, kde se k tomu lidi vjadruji.
Komunismus v jakykoliv podobe je alespon pro mne desivej
A universalni rovnost v lidske spolecnosti je strasna, strasna, strasna utopie.
Nepujde to. Kultura, nabozenstvi..... lidksky naturel -vsechno stoji proti tomu.

Nehlede na to, ze lidska nerovnost a potreba se dostat dal je katalyzator vyvoje lidstva.

Lidi jsou zavistivi hrabivi individualisti.
A USA nemuze za vsechno zlo na svete.

A za sebe priznavam, ze jestlize by dopad me osobni prace NEMEL primej dopad na lidi, co mam rad, popripade na lidi ktery protezujua sam nepotreboval vykazovat nejakou cinnost, zevlim - venuju se sobe a jim - a zivoty lidi, ktery by byly znamy vyhradne z medii by mi byly ukradeny.

Media lzou. Z nevedomosti, na objednavku, z nedostatku nadhledu ci vhledu.

Zeitgeist taky. Ale na objednavku.
Nech bude vo svete akekolvek zriadenie, moja idyla a sen je stale rovnaka: maly domek niekde pod horou/na ostrove/kdekolvek kde je klud, skromne hospodarstvo, tam budem sediet na zaprazi, palit brka a malovat krajiny kazdy den :love: . Ekonomike, vizionarom, svetovladcom, politikom a vodcom ambicioznych projektov odkazujem toto: :flick:
rastajohn
Neresim jestli by to slo nebo ne. Ne momentalne neslo.Staci mi jediny duvod proc by to nemohlo fungovat a tim je povaha cloveka,jde mi spis o to zjistit kolik soucasnych lidi by bylo ochotno byt "uzitecnych"a co by delali. Proste si predstavte ze jste v takovem svete...s tim ze velka vetsina lidi je uzitecnych.
Kutas
Tohle by nekde v daleke budoucnosti mohlo nastat, ale v soucasnosti na to nejsou lidi pripraveni, to by na sobe museli hodne zapracovat, na to sou porad velke prasata... a to by se asi muselo vsechno znicit a zacit znova :)
Ja neviem, proste kazdy by mal najst co ho naplna, co robi s radostou.. keby bol kazdy stastny sam za seba, nikoho uz by nenapadlo starat sa do druhych a kazat im co maju robit.. ja neviem napisal si "byt uzitocny" ale to uz u mna evokuje niekoho kto bude stat a urcovat - ty si uzitocny a ty nie si.. a zase vyvstava otazka uzitocny pre koho? Comu? Zbytocne uvahy.. podstatna je podla mna ta zmena motivacie - nie "co ma uzivi" ale "cim chcem zit". Koho uz by len bavilo sa cely zivot valat na zadku a flakat sa? Hlavne ak mas k dipozicci to slubovane VSETKO :D

EDIT:
citace:
... a to by se asi muselo vsechno znicit a zacit znova


Myslis ze sme od toho tak daleko? :)
rastajohn
urcovat kdo je uzitecny a kdo ne by nemel nikdo. Mozna tak lidi sami by sem tam meli v hlave myslenku, ze nekdo je uzitecnejsi nez nekdo jiny, nicmene pokud by clovek mel co chtel a co dovoluje onen svet mit tak by nad vyse uvedenou myslenkou nepremyslel. Meritko uzitecnosti by neexistovalo.:slizoun:
zacit od znova po nejake brutalni valce s dostatecne pocetne redukovanym lidstvem je asi jedina potencialni moznost poceti takovehoto systemu, pac lidi jsou nepoucitelni.
Neznate nekdo nejake sci-fi nebo nejakou literaturu kde je vytvoreny takovyto svet? Celkem by me zajimal uceleny pohled nekoho na toto tema...jak by to mohlo vypadat
ta anketa je proste divna :-/
to Kutas: to ale prave zalezi na tom jestli si vetsina lidi mysli ze ma pravdu (dokud si clovek rekne - vsichni sou dobytci tak je to stejne jedno, budu dobytek taky jako s.rider)
dokud tehle lidi bude vetsina tak si urci ze maji pravdu (je jich proste vic) tak se tohle kolo nezatavi a dojde to ke kolapsu



(viz zadluzeni usa - zadni veritele totiz neexistujou - penize se fiktivne tvori na ukor cely zeme(koule) - to ale nejakou dobu potrva, tak to neni treba ted resit) - stejne jako muzu s prirodou vyjebat a promenit ji na penize, ale na ukor pristich generaci co na to dojedou

a blaboly jako ZeitGeist?
Moderni komunismus?
Universalne rovnej svet? taky blbost stejna jako nabozenstvi (jako krestani, zidi, muslimove, hindove a nektery buddhisti) - tam musis opakovat to co ti rika farar nebo kazatel a kdyz ho poslechnes a delas co ti rekne tak te buh veme do nebe (cha cha, to pozna i materialista ze je to blbost)


to je kuli tomu ze lidi nezijou pritomnosti - ale zijou minulosti (koho sem vojel nebo s nim vyjebal) a budoucnosti (jak s nim vyjebam nebo jak si vydelam) to je dulezity jak sem dobrej a jak este budu mit prachu - ale v pritomnosti neni tenhle clovek nic - je porad nekde mimo (minulosti/budoucnosti)

je to v tom rict si : je mi jedno ze nebudu mit tolik penez (moci, sexu, jidla a materialu) a budu si zit jen pro vlastni radost , uzivat si jen to ze clovek zije, a jak rika sagus jen si tak vegetit na chaloupce a uzivat si prirodu a zivot sam / pritomnost

a tudiz nevytvaret hmotu a penize a vynalozit energii na sebezdokonaleni (tela, mysli a ducha) prekonavat sam sebe :starwars: a ne jiny (to je ve skutecnosti jihad nebo svata valka ne zabijeni - to plyne z nepochodpeni a uplnyho pokriveni bible a koranu- priznejme si ty arabove sou fakt zvirata)


a je jedno jestli clovek utece do hor nebo ne, tohle jde vsude - uzivat si jen existence samotne edit: a ne jejich tisice moznosti (penez a veci) - ktery nikdy mit nebudu

- staci jen ta jedna

howgh:einstein: ( :D )

PS, to vlastne vystihuje moje moto v podpisu (z roku 2006) hustyyy
mrakoplas
Zivot je otazkou kompromisu a priorit.
Clovek v evropske(ceske?) spolecnosti nemuze nebyt materialisticky ,jelikoz by se sam vyradil ze spolecnosti. Pokud o to nestoji. A vubec si to uvedomuje.
(Jestli spolecnost jako celek existuje nebo uz jsou jenom jednotlive komunity zivotniho stylu)
Materialismus ma svuj strop ,ale kazdej ho ma nastavenej podle svyho.
Kazdy clovek touzi mit kvalitni zivot podle svych snu a zajmu , nesetkal jsem se s opakem a tomu dovoluje pouze vlastni seberealizace, kde musi delat kompromisy mezi vlastnimi zasadami (moralni,mravni......) a tlakem spolecnosti a sve realizace v ni.

Tj. auto ,bydleni,vetraky,svetla,meraky,mikroskopy, ,hnojiva, vzdelani,obleceni ,hospody,mc donald,stesti, touha po...... x zivotni prostredi ,bio styl, ,,dredy´´, existencni otazky,etika ,srdecnost,ochota ,tolerance, charita, rodina...

Clovek touzici po dobrodruznem zivote ,kdy si na jeho konci chce rict ,ze neco prozil a dokazal musi umet realne myslet dopredu a k tomu prispusobovat soucasnost poucenou z chyb z minulosti.

Predstava rovnopravnosti lidi a tez zadnych rozdilu ve vsech aspektech co zemeplocha nabizi , ktere nechci vyjmenovavat(na dlouho) mi docela nahani hruzu a prijde mi to myslemka hodna Kulhanka a jim podobnych ,na netu jich urcite najdes dost.

Myslim ,ze uz spoustu clenu, zde zalozily takove thrady na toto tema ,kde bude urcite spousta zajimavych nazoru ,ktere te budou zajimat ,ale mne osobne to prijde debata ,jako predstavte si ,jak by vypadal mravenec zkrizenej s delfinem.
Nebo kolibrik ze slonem:D
Libi
Řešit důvody, proč by takovej svět nemohl existovat, je asi zbytečný... Je jich několik co člověka napadnou hned, zbytek si uvědomí později. A je jich opravdu hodně.

Ale proč nebejt idealista - rozhodně mě neláká proflákat celý dny, kreativně něco tvořit atd. Ja mít neomezený množství peněz (žít ve světě kde peníze neexistují), tak bych stejně asi dělal to co teď - sportoval. Akorát bych rozšířil svůj sortiment - letěl si zasurfovat do austrálie, zajezdit na snowboardu na ledovci, prostě bych si dopřával větší komfort. A taky bych se rád podíval po světě... Sednout si na Čínskou zeď, dát si svůj oblíbenej model a čumět na tu monstrózní stavbu a zelený kopce kolem, no nebylo by to fajn?

Jak už bylo řečeno, každej máme svůj vlastní materialistickej strop. Někteří jsou s životem spokojení už teď, někteří asi méně a hodně věcí by na něm změnili... Já si rozhodně nemůžu stěžovat a nevidím důvod, proč žít ve světě, ve kterém by neexistovaly peníze. Můžeme si zvolit vlastní cestu a je už jen na nás, který směr si zvolíme... Nevidím moc pozitivních věcí na tom, že by měl každej stejnej "standard of living", ale přitom by příspěvek do společnosti byl u každýho jiný. Každý svého štěstí (života) strůjce.
Kutas
pravdu mate asi vsichni... vetsina lidi se porad nekam honi, cas jim furt utika... chce neceho dosahnout, chce konat a chce mit uznani, jenze to je tak, protoze spolecnost uz se tak vyvinula a porad vyviji porad stejnym smerem a clovek ktery nema ten majetek nebo neco je uplne hovno a pritom je sam sebou, tak jak se narodil... lidi by si meli uvedomit, ze jejich vlastni hlavy s nema vyjebavaji, takze napred se musi zmenit lidske mysleni a pak treba nejaky system
jinak to sebezniceni uz je fakt mozna blizko, kdykoli muzou zacit letat atomovky :) a to treba kvuli lidem, kteri ten materialisticky strop vubec nemaji... mozna pak nastane nejaka renesance
citace:
Původní příspěvek od mrakoplas
Zivot je otazkou kompromisu a priorit.
Clovek v evropske(ceske?) spolecnosti nemuze nebyt materialisticky ,jelikoz by se sam vyradil ze spolecnosti. Pokud o to nestoji. A vubec si to uvedomuje.
(Jestli spolecnost jako celek existuje nebo uz jsou jenom jednotlive komunity zivotniho stylu)
Materialismus ma svuj strop ,ale kazdej ho ma nastavenej podle svyho.

Tj. auto ,bydleni,vetraky,svetla,meraky,mikroskopy, ,hnojiva, vzdelani,obleceni ,hospody,mc donald,stesti, touha po...... x zivotni prostredi ,bio styl, ,,dredy´´, existencni otazky,etika ,srdecnost,ochota ,tolerance, charita, rodina... .....tohle vsecho ti sice neuskodi ale taky nicemu nepomuze - neni potreba vubec nic, tom je to tak jednoduchy/tezky

ale to ze clovek (jako ja) zije materialisticky, neznamena ze si nemuze uvedomovat, ze to neni dobra cesta,

mas pocit ze spolecnost vylouci tebe (kdyz treba zacnes zit jinak) ale je to naopak!!!!! to ty muzes opstit celou spolecnot - jen takhle (,,lusk,,) chapes?

je uplne jedno jestli si materialista nebo clen nejakyho hnuti, kdyz ses jedno z toho tak uz do neceho zasahujes, kdyz ne tak ne (zijes pouhou pritomnosti)

dukaz je buddha a jezis (pokud se nevyklada mylne ve stylu krestanu)

je to totiz strasne slozity (vzdat se vseho) a tak jednoduchy - ted a tady!! kazdy clovek!! bez vyjimky ......nac se porad vymlouvat

citace:
Původní příspěvek od Kutas
lidi by si meli uvedomit, ze jejich vlastni hlavy s nema vyjebavaji, takze napred se musi zmenit lidske mysleni a pak treba nejaky system
jinak to sebezniceni uz je fakt mozna blizko, kdykoli muzou zacit letat atomovky :) a to treba kvuli lidem, kteri ten materialisticky strop vubec nemaji... mozna pak nastane nejaka renesance


pravda a obavam se ze to tak mozna i bude (ale pro vsechny by bylo lepsi udelat to bez atomovyho inferna ne?

PS. nevystupuju tady jako nejakej osvicenec, to ze clovek studuje a uci se od mistru, z neho este mistra nedela.......ale jinak to nejde (ucit se a pracovat na sobe)
citace:
Mladý zenový mnich se svého mistra chytrácky vyptával: "Mistře, není to tak, že člověk musí nejprve bloudit, má-li najít cíl, k němuž směřuje?" Mistr odvětil: "Od té doby co nemám žádný cíl, už nebloudím!"


Ano kazdy stredoeuropan zije materialisticky, v tom by som ja nevidel ziadny problem.. problem je ked je niekto tuzbou po majetku (peniazmi, mocou..) posadnuty, a ruku na srdce takych ludi neni vobec malo. Dneska nam sny diktuje TV a media, niekolko vyumelkovanych stastlivcov denne predvadza svoj luxusny zivotny styl masam a tie zase zavistlivo cumia a zavidia.. Ja si tiez rad nakupim veci ktore sa mi hodia pre moje zaluby ci cokolvek ine co chcem.. lenze vzdy sa na to dokazem pozriet stylom "su to len veci" a "su to len peniaze", vsetkych do jednej by som sa vedel vzdat mavnutim ruky.. jhovori sa ze mudry sa od blazna lisi tym ze si svoje blaznovstvo uvedomuje.. pre mna je zivot hra ale vsade naokolo vidim tvare pomylenych, co si hru splietli s nejakym osudovym zavodom.. fakt uz maju v hlave len ten skurveny matrix.. kludne si pod tym pojmom predstavte co chcete.. ja si zapnem spravy a vidim ako celu zemegulu drancuje akasi EKONOMICKA KRIZA ako keby to bol nejaky novy druh prirodnej katastrofy.. pritom su to len nejake posrane cisla a vzorce, abstraktny ludsky vytvor.. preco sa na to nevysereme? preco nerestartovat system, nastavit nejake prijemnejsie podmienky do zaciatku, vysrat sa na konflikty... aha, ja viem, to sa neda.. lebo nam to uz vsetkym nacisto jebe..
Jakej moderní komunismus? Tohle je úplně normální komunismus. Ne, nemůže to fungovat.
Onehdá jsme o tom s kámošem přemejšleli a došli jsme k tomu, že fungovat to může ve skupince cca 15-20 lidí, kde se všichni dobře osobně znaj a jsou do určitý míry kamarádi, takže se i dokážou respektovat. Ve větším počtu lidí to fungovat přestává.

Mnoho lidí tady tvrdí že v současnosti by to nešlo. Myslim si že by to nešlo nikdy. Když se podívám do historie, jde pořád o jedno a to samý, o prachy. Už za biblických dob se lidi bryždili pro prychy. Proto si nedělam iluze o tom, že se lidi jednou změní.

Ale jako myšlenka a utopie je to fajn. Jenže to prostě nebude fungovat.
desi me predstava takovyhleho sveta. zadny penize. fuj tajxl. zadna motivace vylist z postele.
clovek je tvor soutezivej. prirozeni chce mit vic nez ostatni a to je v poradku. bylo by strasne spatny kdyby vsichni meli vsechno zadarmo, sem rad ze vicemene funguje, nepracujes tak nezer.

sem rad za svet jaky je. sevsim vsudy. chci si vydelat na veci kery se mi libej a nchci aby ti co nepracujou meli na ty veci taky, sem rad ze existujou zbrane se kerejma si clovek muze hajit to co si vydobyl nebo vydelal. sem rad ze existuje motivace deltat to co dleam, bez penez by bylo zle...
hehe lion keby jedneho dna cely tento system padol a na nejaku dobu by zavladla anarchia, ludia ako ty budu stat so samopalom v ruke na streche nakupneho strediska a strielat kazdeho od pohladu kym tam bude aspon konzerva na jedenie :biglaugh: jo jo, zivot je boj a o nic ine nejde ;)
ahoj , na pár miestach mám podu a nejaký ten statok , len to prenajímam,
kludne sa tam nasťahujem a vyžijem ...je to dosť drastický scenár...ale asi prežijem
ludstvu neverím a skor či neskor to aj tak padne..
bocan
rozpravas o tom a celkom tomu ani neorzumies..co vsetko sa este musi stat aby sa to ocom rozpravas stalo? nieje to az take jednoduche ako to popisuju v zetgeist
bocan
to jjaman: a myslis ze ked tam budes zit tych x ludi co nebudu mat co jest ta nechaju na pokoji?
bocan.. predám všetko a sťahujem sa do južnej Ameriky...ihneď
bocan
jjaman..a naco ti budu peniaze ked uz nebudu ci zaco ich predas?:D a v juznej amerike sa to nestane tam bude pokracovat penazny system?:D
kripalu
citace:
Původní příspěvek od Ramon_Dexter
Jakej moderní komunismus? Tohle je úplně normální komunismus. Ne, nemůže to fungovat.
Onehdá jsme o tom s kámošem přemejšleli a došli jsme k tomu, že fungovat to může ve skupince cca 15-20 lidí, kde se všichni dobře osobně znaj a jsou do určitý míry kamarádi, takže se i dokážou respektovat. Ve větším počtu lidí to fungovat přestává.

Mnoho lidí tady tvrdí že v současnosti by to nešlo. Myslim si že by to nešlo nikdy. Když se podívám do historie, jde pořád o jedno a to samý, o prachy. Už za biblických dob se lidi bryždili pro prychy. Proto si nedělam iluze o tom, že se lidi jednou změní.

Ale jako myšlenka a utopie je to fajn. Jenže to prostě nebude fungovat.

Beztřídní společnost, která nepotřebovala peníze není utopie, ale tisíciletá zkušenost přírodních národů existující do doby než se objevili kolonizátoři.
Základem bylo kmenové komunitní uspořádání, kdy spolu žilo nejvíce 200 lidí, založené na přímé demokracii, kdy ani náčelník neměl žádnou donucovací moc a někde ho mohly odvolat i ženy.
Indiáni lovci se pohybovali po menších skupinách. Celý kmen se sešel tak dvakrát do roka. Usedlí zemědělci jako indiáni kmene Hopi žili ve vesnicích a půda byla ve společném vlastnictví kmene.

Součástí všech komunit bylo náboženství, které respektovalo přírodní zákonitosti na naší planetě, kde je vše živé a spolu propojené.

Je pravda, že komunismus v ateistické a antipřírodní společnosti nikdy nemůže fungovat.
Hanyz
žádná utopie, krásná a ideální společnost existuje, jen se přidejte http://www.vesmirnilide.cz/

Vždy ve mne vzbudí úsměv, když čtu/slyším vyprávět idealisty o tom, že právě oni prozřeli. Je to vždy to samé - odprostit se od peněz, závisti, potřeb atp. To by ale člověk musel přestat býti člověkem. Lidská psychika, byť je velmi komplikovaná a poznána zatím jen okrajově, má určité zákonitosti. Ve své podstatě je každý člověk individualista a sobec. Vlastní prospěch je přirozený, ryzích nepokrytických altruistů je po čertech málo. Člověk potřeby mít bude a uspokojovat je bude. Ať už dle maslowovy hierarchie či jiné, tak či onak nebude konat činnost pro prospěch jiných na prvních místech, leda že by docházelo k potlačování potřeb a na potlačování potřeb založil kariéru už Freud:)
Říkáte, že obyvatel západního světa je zkažen a jen kvůli trendu společnosti se nemůže odprostit, protože by se jinak dobrovolně desocializoval. Podívejte se na malou vesnici kdesi v Africe či v Asii. Obyvatelé od rána do večera lopotí, aby uspokojili potřeby jídla a vody, staví chatrče, aby si zajistili bezpečí (nejen před lidmi) atd. Už jen tohle dělají za přirozeným cílem - přežít. Ten dělá to a ten zas tohle zpívalo se v české pohádce. Jeden vesničan má pole s obilím, druhý umí lovit zvěř. Každému chybí to druhé, každý si cení svou píli, vymění tedy králíka za 2 pytlíky obilí k vzájemné spokojenosti. Je to ideál? Další vesničan začne kout železo, aby zemědělec měl nástroje, lovec hroty. Dávají mu za to své produkty, Další vesničan vykope studni a nemusí už dále chodit půl dne pro vodu. Kdo z vás by vykopal ve 40°C studni za pár poplácání na rameno? Pro ty, kdo nepochopili, kam mířím - společnost se vyvinula sama a přirozeně, vyvinula se tak de facto paralelně na více místech (Evropa vs Čína), což jen potrhuje přirozenost.
ja som už tak znechutený z ludí , že by som neustále išiel preč do nejakej chatrče a žil tam z plodov mora ...ak by som to vedel ..ale žijem z prenájmu a tak to raz spravím ..
otec mi hovoril , že na to sere , lebo má ...vela rokov
ja mám 46 a seriem nato ..odsťahujem sa a nehám tu Ficoidov
Jasne jasne, este ze tu vzdy mame armadu pragmatikov co veci uvedu na spravnu mieru. Je mi smutno ked vidim taket poucky o tom co je a co nie je prirodzene... mne je to jedno.. postradam lovecky pud, nemam potrebu sa porovnavat a sutazit s druhymi, nezijem svoj zivot ako zapas o prezitie, vychadzat sa snazim s kazdym dobre a nemam problem niekomu nezistne pomoct, a je mi fuk ako dlho dotycneho poznam, co on pre mna kedy spravil, a ako sa mi v buducnosti odplatim. Nepozeram sa na druhych ludi ako na stupienky na mojej ceste kamsi "hore". Nemam ambicie mat vela penazi, spravit uzasnu karieru, staci mi proste stastne a s lahkostou zit co sa mi uz dost dlhu dobu uspesne dari.

citace:
Je to vždy to samé - odprostit se od peněz, závisti, potřeb atp. To by ale člověk musel přestat býti člověkem.


Sorry nazvat zavist a mamon za prirodzene ludske vlastnosti.. ako fakt niekedy cumim. Verte mi, da sa zit aj bez nich.. kludne si kto chcete robte prdel z tych "trapnych idealistov", je mi vas luto aj s tym vasim svetom.. ja sa snazim prave takymito ludmi obklopovat a vidim ze sa naozaj da zit aj inak, mysliet inak nez modelom do ktoreho nas nasa "prirodzena" spolocnost tlaci. Odkedy som hodil vsetky tieto malicherne hratky ega, zije sa mi lahko, som stastny a vsetky dvere sa predomnou otvaraju, tazko to budem ale vysvetlovat nejakemu mudrlantovi ktory JASNE vidi ze ludia su hajzli a ze je to tak spravne.. nedavno som cital taku myslienku, ze jednanie s ludmi je ako kopanie zlata.. musite presunut obrovske mnozstvo hliny a bordelu nez najdete jeden maly zlaty nugget.. toho co sa rozhodne kopat hlina nezaujima, hlada zlato. Kazdi si asi vie zaradit cynismus a egoizmus..
Hanyz
Sagus- jak tedy tvá práce a studium technické univerzity souvisí s tvou schopností žít bez peněz a nulovou ambicí je vydělávat a mít kariéru? Kdybych chtěl být uštěpačný, nazval bych to pokrytectvím
Že jsou lidi hajzli dokazují tisíce let jejich celosvětové existence, jestli je historie mudrlantstvím, tak se tím otvírá naprosto neotřelý úhel pohledu.
BTW jako otevřený člověk, který nemá potřebu s nikým soutěžit a zahodil malicherné hrátky ega, nejsi moc otevřen názorům, které přesně nekopírují ty tvoje
Moj vztah k peniazom som tu uz rozpisoval, nemam chut robit to znova a to ze v tvojich ociach vyzeram ako pokrytec.. co uz. Nie je to prvykrat co niekto na zaklade mojich nazorov predpoklada, ze by som mal v sulade s nimi zit niekde na skale, meditovat v lotosovom sede a filtrovat si ziviny zo vzduchu.. to je pekna picovina a ked to nevidis, tazko ti to budem vysvetlovat. Ziadnu technicku univerzitu nestudujem, jedina skola na ktoru sa este snazim dostat je atelier malby na favu co iste nie je cesta ako prist k velkym peniazom.. proste ma to bavi.. a moja kariera? Rad by som nasetril dost bubakov aby som si mohol kupit chalupu niekde v kopcoch, a tam sa stanem najlepsim bacom na svete :D. Jou, vidite ten chtivy zapal v mojich ociach? :devil:
Nepamatam si ze by som sa niekde chvalil svojou schopnostou prezit bez prace a bez penazi, neviem kde si to vzal.

A co sa tyka mojej otvorenosti voci cudzim nazorom, zase sa mozem akurat zasmiat.. po tisicikrat ma hodnoti a skatulkuje clovek ktory ma pozna akurat podla avatara na diskusnom fore.. to ze mam nejaky vlastny nazor a ze ho vyjadrim snad nie je nejaka vada.
Hmm, ako ti to len vysvetlit.. napriklad v praci mam kolegu, ktory je pravicovy militarista, jeho sen je dostat sa do armady, americka armada je pre neho spasa ludstva, vsetky ich vojnove konflikty ma v malicku, kazdy mesiac ma ako wallpaper inu vrazednu masinu pri zapadajucom slnku.. mohol by som pokracovat, ten clovek je proste nazorovo niekde uplne na opacnom konci nez ja, keby svoje nazory prezentoval niekde na internete tak ho asi oznacim za kokota a pekne s chuti sa s nim pohadam.. lenze v reale je to v pohode clovek s ktorym perfektne vychadzam, robime si zo seba navzajom srandu, a vzdy ked pride na temu politika dokazeme viest normalnu debatu, vzdy sa najdu veci kde musim dat za pravdu ja jemu, a naopak.. ono IBM a podbne velke firmy su na toto dobre.. clovek zblizka spozna ludi ktorych by normalne nevyhladaval, ziska nove pohlady a hlavne zisti ze kazdy clovek ma v istom zmysle pravdu, svoju pravdu, a ze tie zakladne dobre vlastnosti mame vsetci spolocne..

Vies lenze sem som neprisiel rozdavat komplimenty a davat kazdemu za pravdu, tu mame temu ku ktorej sa kazdy vyjadri ako uzna za vhodne.. preto ti mozem kludne poslat nieco taketo: :flick: a poslat ta aj s tvojou uzasnou psychoanalyzou do prdele ;) ..a pri tom si byt vedomy ze si v reale urcite fajn typek s ktorym by stalo za to zajst na pivo..

Bez ega sa fungovat neda, rovnako ako v nasej spolocnosti bez penazi, bez prace.. lenze je rozdiel pouzivat tieto veci ako nastroje, a nechat sa nimi ovladnut.. nikde som nenapisal ze som osvieteny alebo co, tiez somnou to moje JA obcs pekne pozameta.. dokazem si ale nad vsetkym zachovat nadhlad, nad sebou aj nad ostatnymi a to je podla mna prave ta schopnost co hromade ludi chyba.. berete sa proste vsetci moc vazne.. a potom to tak aj vyzera

EDIT: jo este si neodpustim.. keby bola pravda co pises, ze nie som otvoreny nazorom ktore nekopiruju tie moje, asi by som bol najopustenejsi a najnevrlejsi clovek na svete.. ludi z mojho okolia co maju zmyslanie a nazory podobne mojim, by som zratal na jednej ruke. Ja nemam zaujem hladat na ludoch rozpory, rozdiely, neshody, a zaradovat ich na nejakom pomyselnom rebricku.. zaujima ma co mame spolocne a ako dokazeme vychadzat a respektovat sa navzajom.
kripalu: špatně jsem se vyjádřil, sorry. Je jasný, že každá prvobytně pospolná společnost je svým způsobem komunismus. Až v momentě kdy ta společnost přejde do další fáze (feudální, průmyslová, kapitalistická), přestane to fungovat.

A jak už tady někdo píše, bez ega se existovat nedá. Ano, bez ega se v naší společnosti existovat nedá.
shimano
hoj,nvm co si tady o těch názorech myslet,téma:svět bez peněz-
Asik bych žil někde v baráčku,lovil ryby,užíval nezávislost na majetku a bylo by mi možná fajn,ale to je dost nereálné,takže nepřemýšlím nad věcmi,které mě stejně nepotkaj,zdárek
Protiva
no hlavně si musíme pospíšit neb na zimní slunovrat roku 2012 končí svět :D
Jinak žádná práce rozkládá společnost. Ku příkladu ve starym římě. Rodilej říman fakt nemakal :p: a jak skončily. Prostě by to upadlo do dekadence, kdy bys si neuměl ani sám namazat chleba

Jinak by vám to určo nějaký anarchistický filozofové vysvětlili že to jde :D Anarchismus totiž fungoval ve 30 letech ve španělsku, než ho převálcovali fašišti z německa (španělský si snima neporadily). Škoda že tehle směr umřel spolu s velky terrorem v rusku.
IMHO u nás jsme tohlu možnost promrchali v 68. Kdy společnost byla sociálně naladěná a peníze sloužily spíš jako měřítko, než platidlo.
Ani ta Kubáncká revoluce se nedostala za diktatůru proletarijátu, no uvydíme kdy se to položí i hochům v Venezuele a Peru:starwars:


Jinak můj nynější spolubydlíci ve svejch 2x letech vyrazil po vlastní ose od indie, bez peněz. Takže nic není nemožné a každý si svůj sen může aspoň zkusit:wink:
vo Venzuele som mal putá na rukach..v decembri som sa vratil z Peru , Bolivie a Cile
a aj tak tak chcem ísť bývať
ak to pojde tak idem do Rio asi o dva týždne ..vyzistím situáciu a skúšam naplniť mo sen
citace:
Původní příspěvek od Hlava


...hehe , jen na okraj , nechci ani moc diskutovat ale to co celou dobu tvrdej v Zeigaistech , co se financi usa tyce , tak uz to propiraj na FOXu http://grower.cz/forum/link.php?url...%2Fglennbeck%2F , taky na objednavku ?? komu patři FOX ?? hehe :rasta:


rupertu murdochovi, ne prece....
HA-de-SH
2jjaman: o dva tyzdne taktez si idem naplnit sen ale na juh spanielska... vela stestie na ceste :driver: ... necht svet treba pomine, hlavne kdyz bude teploucko :titanic:

citace:
Původní příspěvek od Scotty Cameron
...(viz zadluzeni usa - zadni veritele totiz neexistujou - penize se fiktivne tvori na ukor cely zeme(koule) - ...


hehe, ale jiste ze veritele existujou, zacina se mluvit o blizici se druhy krizi, tentokrat vsak v bubline jmenem statni dluhopisy - a ze to je poradna bublina :frog: USA pujcuje kde kdo (nejvice snad Cina, Japonsko), navic velke procento financovani je prave na vnitrnim principu emisi statnich dluhopisu, ktery skupuji institucionalizovany investori v podobne obrovskych financnich skupin a fondu... takze si muzeme tipovat, kdyz se to fakt posere, kdoze nam to tady bude vlastne vladnout :freddy:

hehe, to s neexistenci veritelu, to mi pripomina parafrazi, ze nejvetsim uspechem Ďábla bylo, kdyz lidi presvedcil, ze neexistuje..
nejvietsi uspech Dabla je rimskokatolicka cirkev a fakt ze nam tu otravuje vzduch dodnes :devil:
Alienek
Hele panove ja si myslim ze takova idealisticka spolecnost jaka zde byla nastinena je mozna myslim si ze je to jenom o celosvetovem prijeti a pochopeni jistych faktu typu: Neni nic moc slastneho na zivote zalozenem na strachu protoze strach je smrt strach je nejvedsi jed nasich zivotu strach
o svou existenci o penize o partnera o praci o cokoli je to jed ktery dela z nasich zivotu peklo.
Pokud lide pochopi ze nahoda neexistuje ze oni sami jsou tvurci sveho zivota ze myslenka a emoce jsou tvurci ze jsme cele lidstvo i tato planeta soucasti neceho mnohem vetsiho pak mame sanci stat se takovou spolecnosti.
jiris
az lide nebudou chamtivy nebudou chtit bejt moci pani a drepet jenom na zadku az se jim uz konecne nebude chtit valcit az si chvala bohu uvedomej ze jinde maj taky hlad az budou leky za darmo az si uvedomej ze se z nas stala na tomto svete prekazka nez nejvysi stupen evoluce az se vsichni budou mit radi az Babylon ustoupi a clovek vejde do Zionu tak pak teprve clovek pochopi ze se ma vratit na zacatek a Zeitgeist vypukne.
mymochodem kouknete na budhysty ty to kazou stoleti ........ takze tento pohled na svet je vice nez moznej na konec to tak dopadne jenom si to neumime bud predstavit nebo ani nechceme hold se musime stale jeste vyvijet ...
jiris
panove a damy chtel bych vam sem hodit odkaz na zaitgeist final edition kdo nevydel at se podiva

http://video.google.com/videoplay?d...454767580799888
Jak to dopadá bez peněz --->

http://domaci.ihned.cz/c1-34593000-...ela-s-tim-tyden

.. a že to všechno začíná u žrádla.
citace:
Původní příspěvek od jiris
az lide nebudou chamtivy nebudou chtit bejt moci pani a drepet jenom na zadku az se jim uz konecne nebude chtit valcit az si chvala bohu uvedomej ze jinde maj taky hlad az budou leky za darmo az si uvedomej ze se z nas stala na tomto svete prekazka nez nejvysi stupen evoluce az se vsichni budou mit radi az Babylon ustoupi a clovek vejde do Zionu tak pak teprve clovek pochopi ze se ma vratit na zacatek a Zeitgeist vypukne.
mymochodem kouknete na budhysty ty to kazou stoleti ........ takze tento pohled na svet je vice nez moznej na konec to tak dopadne jenom si to neumime bud predstavit nebo ani nechceme hold se musime stale jeste vyvijet ...


chamtivost je prirozenea vlastnost lidi se kterou se neda nic delat, touha po moci totez. valky sou i prospesny, redukujou nenunosnej pocet obyvatel Zeme. jinak ze jinde maj hlad si uvedomuju ale nak me to netrapiu, vecinous i za to muzou sami. nestala se z nas prekazka, jen sem se stali dominantnimi predatory a je tudiz logicke ze si vse upravujeme podle sebe. {vono totiz klidne muzeme bejt nejvyssi stupen evlucea klidne dal vrazdit, to se nijak nevylucuje. {jen namatkou delfini a opice, nejinteligentnejsi druhy po cloveku, celkem bezne zabijeje ze zabavy jako mi. vazne.}
jo a s tema budhistama... nekde sem cetl clanek o nejakym cestovateli kerej byl v himalajich nekdy pred 50ti lety. clekem bezne tam jedna vesnice prisla vyvrazdit jinou jen kuli rozporum mezi ruznejma budhistickejma vetvema.
je nas tu hrube pres sest miliard, kdyz se budou vsichni milovat, nejen ze se premnozime do faze kdy kanibalismus bude jediny reseni, navic se zastavi vyvoj. v lasce clovek stagnuje, nenavist je motorem vyvoje.
ale klidne si o idealni spolecnosti snete dal. pohadky sou fajn.
Ježíš
Mad Lion: kdyz nekdo, kdo zna valku jen z televize prohlasi ze valka je prospesna, pac redukuje neunosnej pocet obyvatel, celej se vosypu. ja si myslim ze valka je idealnim mistem pro svinaky a neredukuje ty slabe, ale ty kvalitni cleny spolecnosti. doporucuju si precist neco o "divokem letu" v ceskem pohranici 1945. clovek ktery mel koule, moralku a odvahu vetsinou zemrel behem valky v legiich, odboji nebo koncentraku a ty skety ktery se celou valku schovavaly za peci nebo primo kolaborovali si natahli po osvobozeni pasky revolucnich gard a zacali vrazdit nemce, "kolaboranty" krast a znasilnovat.

PS: abych nebyl OT-celej tenhle tryd je vo nicem. jen se vas chci zeptat kde sezenete inteligentni sexy 25tku, ktera bude ochotna s vami opustit tento hnusny materialni svet a pujde s vami zit na chaloupku do lesa.
citace:
jen se vas chci zeptat kde sezenete inteligentni sexy 25tku, ktera bude ochotna s vami opustit tento hnusny materialni svet a pujde s vami zit na chaloupku do lesa.


No ja jednu taku vilu mam :love: , chalupka je zatim vo faze planovania ale raz sa nam to podari :)
Až se definitivně zbortí celý finanční systém v USA, pak teprve uvidíme, jaké je to žít bez peněz. Plítvat penězi je špatné a dost to souvísí s tím nejčirejším socialismem. Rozdávat poukázky na baráky, vyvolat umělou poptávku... jeden rok si vzít hypotéku na 1mil.dolarů a druhý rok ho prodat za dva. Pak když na ňho nebudu mít, tak ho prostě "vrátim". Jenže ta stavba už stojí a někomu ty peníze budou chybět... no nechci plašit, ale bude to ještě zajímavý... a to jsme zatím v Praze.
Guess
Kdyby kazdej mohl mit vsechno co bych chtel a kolik toho chtel, tak by jsi musel zredukovat lidskou populaci tak na milion lidi, pac by jsme se sem vsichnio nevesly, kazdej by chtel mit svoje obrovsky sidlo kdyz by teda mohl mit co by chtel. A hodne lidem by to jedno nestacilo takze by chtel mit i jedno na horach a jedno u more a taky by si udelal jedno na ajlasce. Takhle by to udelal kazdej a uz by pro ty ostatni nezbylo misto. A kdyby mohli mit co by chteli tak by si poridili raketomety a sli by vybombit souseda vedle pac by chteli taky svoje sidlo. Takhle by se vsichni bombili navzajem a ta tvoje utopie by byla jenom honbou za vetsim majetkem az by se z toho stala celosvetova valka a bombeni o sidla.
Je to sice hezky, ale pokud a dokud jsme lide, nidky se toto nemuze zrealizovat, protoze by kazdej furt chtel vic a vic.
Vyvrat mi to!
Guess to sa vyvratit neda, samozrejme mas pravdu.. toto je jediny pre mna dostatocncy dovod aby som si nerobil iluzie o svetlych zajtrajskoch.. ludia su proste nenazrane prasata, ako vravis, kazdy z tej s prepacenim zasranej luzy by okamzite tuzil po sukromnom palaci.. rad by som napisal ze za to moze konzum a media ktore nas ucia zivotnemu stylu mam viac -> som lepsi -> som ubercool. Ale asi to mame zakrenene niekde hlboko v tych nasich ubohych zcvrklych dusickach :( .
Divoženka
Ukázková je scéna z filmu Bohové musejí být šílení, kdy mezi poklidnou smečku černochů, spadne z nebe na zem láhev od Coca - coly. Opravdu ukázkové ..
Jo zajímavé úvahy...
jinak doufám, že tento link už sem nikdo nehodil (pokud ano omlouvám se za spam)

http://video.google.com/videoplay?d...67330989213588&

vřele doporučuju shlédnout alespon první půlhodinu někteří z vás se pak vyvarují bezzubích názorů :)
Taky se zeměřte na to, jak je prezentován člověk jako takový... podle toho musí vypadat i systém ve kterým žije...
pokud u toho někdo tu půlhodinu vydržíte, napište mi sem pls nějaké dojmy... rád je budu konfrontovat... DVORKA
jiris
tady mas druhy dil :)
http://video.google.com/videoplay?d...454767580799888
rastajohn
2 jiris : cus, ten link neni funkcni...

Pridavam taky jeden link aneb pekne vecerni dokumenty http://www.mustwatch.cz/
jiris
to: rastajohn -

tak na treti strance tam je taky a ten mi funguje
rastajohn
dalsi link pro zajemce http://www.ekumakad.cz/socialwatch/...zprava_2008.pdf
Ortaniel
Čtu to tu a prakticky každej má pravdu. Nějaká ideální společnost neexistuje, resp. ti co mají peníze a moc, ti to nechcou.

Představte si, že na světě nebude 50 druhů chleba, ale jen 3-5. Vyber si. Budeš mít to samé co týpek v Indii, v Austrálii, ČR, Zambezi, USA ... nezáviděli bysme si.
Nebylo by 500 druhů aut, ale 3-5(nebo jen 1). Všechny plus mínus stejné (no dobrá, pro přepravu materiálu by mohly mít firmy kamion či dodávku, ale jeden druh pro všechny).
Zmizela by závist (to je dobrej motor pro nenávist).

Peníze, co by se jinak narvaly do vývoje nových (zbytečných) druhů aut, by se dala investovat do jiných forem vývoje. Třeba vesmírných letů, alternativních pohonů, řešení problémů


Nežrali bysme 200 druhů ryb, ale třeba jeden měsíc by byl k dostání jen sleď a makrela. Další měsíc jen losos a já nevím pangasius. Mezitím by se ostatní druhy mohly množit, aniž by je člověk vychytal -> nezničili bysme si (jako hloupí lidé co jsme teď) ekosystém co nás živí.

Pokud by se ušetřilo na více věcech a opravdu by se dalo makat na alterntivním pohonu (voda, sluneční energie, elektromagnetický pohon (ten mám v hlavě) tak by mohly jezdit auta čistě.

Je toho tuna. Ale to by znamenalo: přestat chtít víc a víc (což je prakticky nereálné, pokud by nepřiletěli UFOni a řekli: ne ne ne, takhle to dál nejde. Vaši mocní a bohatí (bankéři) to dělají špatně, bu´d půjdete tak jak vám říkáme my, nebo bude konec.

Může mi někdo říct, proč mají nejbohatší lidi na světě xxx miliard peněz ? K čemu jim to jako je ? Prakticky k hovnu. Akorát si tím honěj ego (tihle patří do pekla se vším všudy).

Kua, dlouhej příspěvek :D
Jestli nemá hlavu ani patu, tož se nezlobte. Ale něco z toho vyčtete. Ale nemyslím si, že se člověk někdy změní. Obyčejný člověk toho nechce moc, jen klid pro sebe a svoje známé/rodinu.
Time
to ortaniel: a kam by ses zařadil Ty ? ke kterému proudu lidí ? honit majetek za každou cenu nebo dobrovolná skromnost ? Já třeba ubec nemám potřebu se s někým materiálně srovnávat ,ale jinak -vědomostně snad ? takže tím trochu popírám tu teorii "lidství" mít za každou cenu všeho nejvíc a necitím se méněcenný . Chápu že určitý lidský vlastnosti jsou a jsou genově daný ,ale všeho s rozumem , musí někdo vládnout ? ;)
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Čtu to tu a prakticky každej má pravdu. Nějaká ideální společnost neexistuje, resp. ti co mají peníze a moc, ti to nechcou.

Představte si, že na světě nebude 50 druhů chleba, ale jen 3-5. Vyber si. Budeš mít to samé co týpek v Indii, v Austrálii, ČR, Zambezi, USA ... nezáviděli bysme si.
Nebylo by 500 druhů aut, ale 3-5(nebo jen 1). Všechny plus mínus stejné (no dobrá, pro přepravu materiálu by mohly mít firmy kamion či dodávku, ale jeden druh pro všechny).
Zmizela by závist (to je dobrej motor pro nenávist).

Peníze, co by se jinak narvaly do vývoje nových (zbytečných) druhů aut, by se dala investovat do jiných forem vývoje. Třeba vesmírných letů, alternativních pohonů, řešení problémů


Nežrali bysme 200 druhů ryb, ale třeba jeden měsíc by byl k dostání jen sleď a makrela. Další měsíc jen losos a já nevím pangasius. Mezitím by se ostatní druhy mohly množit, aniž by je člověk vychytal -> nezničili bysme si (jako hloupí lidé co jsme teď) ekosystém co nás živí.

Pokud by se ušetřilo na více věcech a opravdu by se dalo makat na alterntivním pohonu (voda, sluneční energie, elektromagnetický pohon (ten mám v hlavě) tak by mohly jezdit auta čistě.

Je toho tuna. Ale to by znamenalo: přestat chtít víc a víc (což je prakticky nereálné, pokud by nepřiletěli UFOni a řekli: ne ne ne, takhle to dál nejde. Vaši mocní a bohatí (bankéři) to dělají špatně, bu´d půjdete tak jak vám říkáme my, nebo bude konec.

Může mi někdo říct, proč mají nejbohatší lidi na světě xxx miliard peněz ? K čemu jim to jako je ? Prakticky k hovnu. Akorát si tím honěj ego (tihle patří do pekla se vším všudy).

Kua, dlouhej příspěvek :D
Jestli nemá hlavu ani patu, tož se nezlobte. Ale něco z toho vyčtete. Ale nemyslím si, že se člověk někdy změní. Obyčejný člověk toho nechce moc, jen klid pro sebe a svoje známé/rodinu.


No hlavu a patu má, ale jinak je to nesmysl. Přečti si ještě jednou, co jsi napsal a zkus se zamyslet, jestli jsme tady už náhodou něco podobnýho neměli ;) A rozhodně mi nepřijde, že by v tý době díky tomu nějak přebejvali peníze na něco jinýho. A to z jednoho prostýho důvodu. Lidi prostě ztratěji motivaci se snažit. Tzn. bude míň lidí pracovat, sníží se výkon a proto ani nebudou žádný peníze navíc. Proč by se někdo měl snažit, vzdělávat se a tvrdě makat, když se pak bude mít stejně, jako ten, co se celej život fláká? Tohle by naopak vytvořilo jen společnost plnou flákačů a parazitů. Teda do doby dokud by bylo na kom nebo na čem parazirovat.
Ortaniel
Já seřadím ke skromným lidem. Stačí mi málo k životu. Už od dětství jsem nechtěl po máti kdejakou pičovinu, kdejakou hračku. Spíš naopak.

Naopak, lidi co chtějí mít víc a víc a druhým jen závidí jsou mi protivní a z těch megabohatých je mi zle. Hnus největší.

Nikdy jsem nikomu nic nezáviděl (kór když si to zasloužil). Naopak všem přeju úspěch. Ale jsem asi jeden z mála. Většina lidí je prostě jiná. A proto si myslím, že lidi nemaj šanci to zlomit.
Ortaniel
Georg: Na co peníze ? Peníze jsou hloupost. O těch to vůůůbec není.
A máš recht, už to tu bylo. Jenže bohužel naroubováno na špatnou ideologii vedení lidu (pomocí strache, represí a zákazů). To nebyla ta správná cesta.
Kapitalismus co tu je teď (monetární systém přesněji) není teda o moc lepší. Akorát je tu mnohem víc značek pochybných kvalit. Už ani to pivo není co bývalo (protože se nedělá jak dřív 6 měsíců ale 6 týdnů (a navíc z granulátů). Kvalita je nejlepší recept hehe.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Georg: Na co peníze ? Peníze jsou hloupost. O těch to vůůůbec není.

Naopak peníze jsou jednou z nejdůležitějších věcí na světě ;) Všechno zboží a služby musí být nějakým způsobem oceněny, stejně jako třeba práce. Pokud by tomu tak nebylo, dřív nebo později by začlo docházet k plýtvání a k před tím zmíněnému parazitování na systému. A taková společnost by neměla šanci na přežití. Nebo víš snad o nějaké jiné alternativě, jak tohle vyřešit? :D
A k tomu pivu. V kapitalismu mají šanci jen takové produkty, které si lidé kupují ;)
Takze pre vas vsetkych nie je na tomto svete inej motivacie nez peniaze a chamtivost? :( . Co ste to za tvory??? :confused: To vas ani ta ganja nic nenaucila?
Ortaniel
GeorgeJung: Ty si marný ..jediné co musí člověk je umřít. Ale rozhodně né se hnát za penězma. Jestli jsi na to ještě nepřišel, tak to je jen bezcenná věc. Barevné papírky.

Jak to prosím tě bylo před x tisíci lety ? Když lidi peníze neměli ? Rozhodně neplýtvali přírodou a nedrancovali ji jen proto, aby měli víc barevných papírků. A rozhodně neparazitovali. Žili v souznění se Zemí. To se o "civilizovaném" světě dneška rozhodně říct NEDÁ.

Jsem po noční, tak se mi to nechce moc rozepisovat a chci jít spát ale pro příklad uvedu jak to funguje v USA:

1) Je hlavní (soukromá - Rottshield, Rockefeller atd, taková sebranka hajzlů) banka, která jediná může vydávat peníze .. dřív to tak nebylo, ale v roce 1913 si to prostě bankéři bez svolení vlády (bylo před Vánoci a skoro nikdo tam nebyl a zbytek se uplatil) zanesli do zákona, že jen ONI můžou vydávat peníze. (v roce 1933 tuším, dokonce všichni občané pod trestem vězení museli odevzdat všechno zlato co měli .. té bance)

2) Tato banka půjčuje od té doby všechny dolary s úrokem Spojeným státům. Samo USA si to tisknout nemůže.

3) USA potřebuje někde vydělat. Může buď investovat a vydělávat(tím že půjde do války a bude těži ropu - snížit dluh), nebo půjčovat lidem a dát si k tomu svoje úroky. Aby splácela svůj nekonečný dluh vůči té soukromé bance.

4) Pokud sis třeba půjčil, potřebuješ to splatit, třeba podnikáním. Musíš mít co největší zisky a co nejmenší provozní náklady. Ty snížíš buď levnou pracovní silou nebo nekvalitním materiálem (moukou, vejci, mlíkem, cementem, čímkoliv levnějším nebo náhražkami - viz populární Éčka v jídle)

A jsme třeba u toho piva. Radegast třeba potřebuje vydělat co nejvíc, tak už nenechá to pivo ležet 6 měsíců, aby dobře zrálo, pivo z chmele nasálo tu hořkost atd atd, ale udělá se granulát + voda a nechá se to 6 týdnů (i míň ?) uležet a honem na trh. A tady se ztrácí kvalita (toto není případ malých pivovarů s malým výměrem(nebo jak se tomu říká), ti mají pivo poctivé.

To máš to samé kuřata z Lidlu. Nahoní se to kdejakým gyzdem(ani nechci vědět jakým), aby za x týdnů mohli kuře klepnout a nacpat do obchodu.
Před těmi 30 lety bylo možná jen jedno kuře z Xaverova, ale kurva bylo jaksi poctivé. Dneska aby ses bál vůbec něco žrát.

Jenže dnešní doba prostě velí, že si každej chce vydělat a mít tuny peněz. Tak to bude šidit. Nu což. Máme co jsme chtěli.

A jdu spát.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
GeorgeJung: Ty si marný ..jediné co musí člověk je umřít. Ale rozhodně né se hnát za penězma. Jestli jsi na to ještě nepřišel, tak to je jen bezcenná věc. Barevné papírky.

Jak to prosím tě bylo před x tisíci lety ? Když lidi peníze neměli ? Rozhodně neplýtvali přírodou a nedrancovali ji jen proto, aby měli víc barevných papírků. A rozhodně neparazitovali. Žili v souznění se Zemí. To se o "civilizovaném" světě dneška rozhodně říct NEDÁ.

Jsem po noční, tak se mi to nechce moc rozepisovat a chci jít spát ale pro příklad uvedu jak to funguje v USA:

1) Je hlavní (soukromá - Rottshield, Rockefeller atd, taková sebranka hajzlů) banka, která jediná může vydávat peníze .. dřív to tak nebylo, ale v roce 1913 si to prostě bankéři bez svolení vlády (bylo před Vánoci a skoro nikdo tam nebyl a zbytek se uplatil) zanesli do zákona, že jen ONI můžou vydávat peníze. (v roce 1933 tuším, dokonce všichni občané pod trestem vězení museli odevzdat všechno zlato co měli .. té bance)

2) Tato banka půjčuje od té doby všechny dolary s úrokem Spojeným státům. Samo USA si to tisknout nemůže.

3) USA potřebuje někde vydělat. Může buď investovat a vydělávat(tím že půjde do války a bude těži ropu - snížit dluh), nebo půjčovat lidem a dát si k tomu svoje úroky. Aby splácela svůj nekonečný dluh vůči té soukromé bance.

4) Pokud sis třeba půjčil, potřebuješ to splatit, třeba podnikáním. Musíš mít co největší zisky a co nejmenší provozní náklady. Ty snížíš buď levnou pracovní silou nebo nekvalitním materiálem (moukou, vejci, mlíkem, cementem, čímkoliv levnějším nebo náhražkami - viz populární Éčka v jídle)

A jsme třeba u toho piva. Radegast třeba potřebuje vydělat co nejvíc, tak už nenechá to pivo ležet 6 měsíců, aby dobře zrálo, pivo z chmele nasálo tu hořkost atd atd, ale udělá se granulát + voda a nechá se to 6 týdnů (i míň ?) uležet a honem na trh. A tady se ztrácí kvalita (toto není případ malých pivovarů s malým výměrem(nebo jak se tomu říká), ti mají pivo poctivé.

To máš to samé kuřata z Lidlu. Nahoní se to kdejakým gyzdem(ani nechci vědět jakým), aby za x týdnů mohli kuře klepnout a nacpat do obchodu.
Před těmi 30 lety bylo možná jen jedno kuře z Xaverova, ale kurva bylo jaksi poctivé. Dneska aby ses bál vůbec něco žrát.

Jenže dnešní doba prostě velí, že si každej chce vydělat a mít tuny peněz. Tak to bude šidit. Nu což. Máme co jsme chtěli.

A jdu spát.


No tvůj hlavní problém je v tom, že si pleteš honbu za penězi s funkcí peněz ;) Mohl by si trochu specifikovat tu dobu před x tisíci lety?? Protože Peníze jsou tady prakticky od jakživa a když to nebyly peníze, tak to byly drahé kovy nebo cokoliv jiného, co usnadňovalo směnu, protože jinak to prostě nejde. A před tím lidi ani parazitovat nemohli, nikdo by se o ně nestaral. Neexistovala žádná sociální politika! Navíc lidí bylo tak málo, že prakticky všechny zdroje byly neomezené, což se o dnešní době říct rozhodně nedá!!

A k tomu příkladu. Zkus míň věřit nesmyslům, jako je zeitgeist, a radši si nastuduj něco o monetární politice a principech bankovního sektoru. Pak třeba pochopíš, proč si státy nemůžou sami tisknout peníze a že je to v zájmu nás všech.
Ortaniel
Lol ..prý v zájmu nás všech :teef:
Stoned_r41d3r
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel

Naopak, lidi co chtějí mít víc a víc a druhým jen závidí jsou mi protivní a z těch megabohatých je mi zle. Hnus největší.

Nikdy jsem nikomu nic nezáviděl (kór když si to zasloužil). Naopak všem přeju úspěch. Ale jsem asi jeden z mála. Většina lidí je prostě jiná. A proto si myslím, že lidi nemaj šanci to zlomit.


Brrrrrrrr...... Tady to zavání třídní společností...A co ti udělali megabohatý lidi? Kdy je člověk bohatej přiměřeně, a kdy už moc?

A nemáš ještě problém s tím, že te strašně mrdá vrstva tzv. Inteligence?
Stejně ví hovno....

Uz neni pivínko pičo co bejvalo za komárů... Peníze jsou na prd...
Kure z Lidlu, pravdepodobne puvodem z Polska se lisi od kurete v Xaverove...

Všichni žijem ve strašný lži...

Kupředu Lévá, Kupředu Levá, zpáááátky ni króóóóóók.

citace:
Ve chvíli, kdy začneš na věcech lpět, jsi minul cíl. Protože cílem nejsou věci, cílem jsi ty, cílem je tvoje nejniternější bytí - ne krásný dům, ale krásný ty; ne spousta peněz, ale ty bohatý; ne spousta věcí, ale otevřená bytost, otevřená milionu věcí.
rastajohn
Mozna by stacilo kdyby se vic reguloval tok penez. Nechci tim rict to, aby delnik a manazer meli stejny plat, ale bylo by zahodno redukovat rozdil mezi temito prijmy. Tak by hromada lidi porad utracela a penize by vesele obihaly. Zkratka penize mizi v cernych derach (nekde u centralnich bank) a na lidi (kterych je podstatne vic nez manazeru apod.) je vyhrazena jenom mala cast. Kdo a co ma pak utracet? Ti s nejvyssimi prijmy utrácí, ale ne rozhodne tolik kolik vydelaji... Dost zjednodusene jsem to napsal, ale jde mi jen o myslenku...
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od rastajohn
Mozna by stacilo kdyby se vic reguloval tok penez. Nechci tim rict to, aby delnik a manazer meli stejny plat, ale bylo by zahodno redukovat rozdil mezi temito prijmy. Tak by hromada lidi porad utracela a penize by vesele obihaly. Zkratka penize mizi v cernych derach (nekde u centralnich bank) a na lidi (kterych je podstatne vic nez manazeru apod.) je vyhrazena jenom mala cast. Kdo a co ma pak utracet? Ti s nejvyssimi prijmy utrácí, ale ne rozhodne tolik kolik vydelaji... Dost zjednodusene jsem to napsal, ale jde mi jen o myslenku...


No v tomhle s tebou souhlasim. Problém je v tom, že je to prakticky neuskutečnitelný. Různý státní zásahy většinou udělaji víc škody než užitku. Například taková minimální mzda je jenom nesmyslnej nástroj, kterej akorát zvyšuje nezaměstnanost a inflaci, a stejně se v hojné míře využívá.
Cenu práce prostě určuje nabídka a poptávka po práci. Prostě zaměstnavatelé vyplácejí právě takové platy, za které jsou lidé ochotni pracovat. Pokud se nenajde dělník, kterej bude chtít makat za 13 t. tak prostě zaměstnavatel bude muset nabídnout víc. Problém je v tom, že se vždycky někdo najde, kdo za danou mzdu tu práci vykonávat bude. A v případě že ne a platy se zvýší, tak se úměrně tomu zase zvýšeji ceny, protože žádnej zamětnavatel to nebude doplácet ze svýho. Tim pádem jsou ti lidi na tom úplně stejně jako před tim. Je mi jasný, že nechávat tohle na samoregulačních schopnostech trhu neni úplně ideální, ale v současný době prostě nic lepšího neexistuje.
rastajohn
Ono je sice hezky pojem nejaky "volny trh", jenomze vzhledem k chamtivosti lidstva to lidem jako celku vubec nic neprinasi. Drive ci pozdeji (spise pozdeji) se ty "prijmove rozdily" budou muset redukovat. Ono kdyz se lidem da jakasi volna ruka v cemkoli tak mi prijde, ze lidi toho zkratka nevyuzijou, ale zneuzijou, to je klasika. No a co se tyce zamestnavatelu apod. tak prave u tech by se melo zacit onou regulaci. (A at se jim to libi nebo ne... je popren princip oslavovane demokracie???Na prvni pohled by se mohlo zdát, jenomze lidi z "nizsi kasty" je mnohem vic nez tech z te vyssi a pokud vim tak v demokracii je rozhodujici hlas lidu jako celku a v tom pripade by drtiva vetsina lidi bylo pro takovouto regulaci). Otazka je kdo se o regulaci postara, zrejme stat. A dalsi vec je ze regulace by se musela uskutecnit globalne, cemuz nahrava alespon to, ze existuje MMF a Centralni banka v USA (I kdyz tyto 2 instituce urcite nebyly pro tento zamer stvoreny, v budoucnu by to mohl byt jediny nastroj pro regulaci). Jednoducha uvaha : nevim kolik procent lidi na zemi je spokojeno se svoji zivotni urovni, ale vic jak 20% to nebude. Predstavte si ze by probehla takova reforma, jak by toto cislo vypadalo po ni... volny trh je dlouhodobe pro "lepsi zitrky" blbost, ale dokud neprileti ufoni, nedaji phasery k hlavam zamestnavatelu a neporadi ekonomickym cinitelum jak to udelat, tak zmena nehrozi alespon pro pristich par 10tek let.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od rastajohn
Ono je sice hezky pojem nejaky "volny trh", jenomze vzhledem k chamtivosti lidstva to lidem jako celku vubec nic neprinasi. Drive ci pozdeji (spise pozdeji) se ty "prijmove rozdily" budou muset redukovat. Ono kdyz se lidem da jakasi volna ruka v cemkoli tak mi prijde, ze lidi toho zkratka nevyuzijou, ale zneuzijou, to je klasika. No a co se tyce zamestnavatelu apod. tak prave u tech by se melo zacit onou regulaci. (A at se jim to libi nebo ne... je popren princip oslavovane demokracie???Na prvni pohled by se mohlo zdát, jenomze lidi z "nizsi kasty" je mnohem vic nez tech z te vyssi a pokud vim tak v demokracii je rozhodujici hlas lidu jako celku a v tom pripade by drtiva vetsina lidi bylo pro takovouto regulaci). Otazka je kdo se o regulaci postara, zrejme stat. A dalsi vec je ze regulace by se musela uskutecnit globalne, cemuz nahrava alespon to, ze existuje MMF a Centralni banka v USA (I kdyz tyto 2 instituce urcite nebyly pro tento zamer stvoreny, v budoucnu by to mohl byt jediny nastroj pro regulaci). Jednoducha uvaha : nevim kolik procent lidi na zemi je spokojeno se svoji zivotni urovni, ale vic jak 20% to nebude. Predstavte si ze by probehla takova reforma, jak by toto cislo vypadalo po ni... volny trh je dlouhodobe pro "lepsi zitrky" blbost, ale dokud neprileti ufoni, nedaji phasery k hlavam zamestnavatelu a neporadi ekonomickym cinitelum jak to udelat, tak zmena nehrozi alespon pro pristich par 10tek let.


Jestli jsem to dobře pochopil, tak máš na mysli centrální plánování:D Nebo jak si, alepoň zhruba, tu regulaci představuješ??
EricCartman
já bych se sebral a šel tvůrčím způsobem pěstovat trávu :D jo to by se mi líbilo
Ortaniel
Stoned: stačí třeba jeden příklad: někdo je tak megabohatej, že kdyby chtěl, najme si malou armádu a vyvraždí celou tvoji rodinu ani nemrkneš a nebudeš moct udělat ani prd (ale před smrtí bys mohl vesele vykřikovat, že jsi pocitvě jedl kuřata z Lidlu a žil pro systém)
Dalších způsobů je několik ... vyvolá uměle válku prý kvůli atomovým zbraním, nebo tě nechá vyhladovět, protože ceny jsou vyšroubované a ty dáš většinu peněz za jídlo (teď myslím hlavně Asii a Afriku), nebo vyvine chemické/bio zbraně protože na to má ... určitě není špatné zaplatit si nájemné vrahy a už tě nikdo nikdy neuvidí. Ty si to dovolit nemůžeš, on jo protože má prachy. Prachy jsou moc. Čím víc jich má, tím je bohatší. A oni jsou NESKUTEČNĚ bohatí čil neskutečně mocní.

A opravdu si myslím, že není fér, aby pár lidí mělo 90% všeho bohatství světa a 6-7 miliard lidí mělo zbytek.

Asi jsi jeden z lidí, co si myslí, že manažerské odměny xx milionů jsou naprosto v pohodě, na to že jen sedí lidi na prdeli v kanclu. A že si ty peníze opravdu zaslouží (já si třeba takové peníze nezasloužím, když pracuju rukama poctivě ?) Rozdělení toku peněz je tak schválně nastavené a v tom je problém. Ti nahoře berou vše :)

Tak se zeptej někoho staršího (taty, dědy), jestli mu pivo chutná stejně nebo bývalo lepší. Určitě ti všichni řeknou, že teď je lepší hehe...
A tomu kuřeti nahoněným různým gyzdem ... to ani nebudu reagovat, mysli si co chceš.
rastajohn
2georgejung: no asi jo, sem mel sice ekonomiku na statnici, ale nejak me nikdy nezajimala a tak terminusy economicusy jdou mimo me :)navic uz je to nejaky ten patek.... Tak se to snazim podavat tak polopate...neznam terminy.

No proste nejak tak aby nejaka instituce regulovala platy uplne vsude a uplne vsem :). No a ted me napadla otazka, jestli by fungovani teto instituce dost transparentni, uz ve vysledku funkce je dostatecna pruhlednost a navic by se mohli zverejnovat veskere mechanismy regulace...to by bylo supr ne? To je jedno ze by tomu hodne lidi nerozumelo, pac kdo by chtel (by se mu neco nezdalo treba :)) mel by moznost rozumet a podivat se do rekneme nejake databaze regulace kdykoliv, treba z domu z internetu. Dyt si vemte, ze informace o ucetnictvi a peneznich tocich velkych instituci jsou pro smrtelniky nedostupne. Proc asi?

Dalsi zasadni zalezitost by bylo zverejnovani platu v tomto "informacnim systemu". Proc se tak malo mluvi o vysi mezd mezi lidmi? Ja osobne teda nevidim dost jednoznacnou odpoved, asi kvuli tomu aby nekdo neco nekomu nezavidel. Ponevadz me osobne je ukradene jestli ma tamten nebo tamta o par desitek tisic hrubeho vic nez ja. Staci mi predstavit si vzit se do jeho(jejiho) mista a hned vim ze me by to za ty prachy nestalo, za tu kupu starosti (konkretne mam na mysli manazery, reditele atd.). Obecne a logicky lze vyvodit, ze nejvic penez maji chronicti inteligentni chamtivy workoholici. To je kratky a vystizny popis.

No kazdopadne me zajima co si myslite o nalepce "top secret" na vyplatnich paskach...
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od rastajohn
2georgejung: no asi jo, sem mel sice ekonomiku na statnici, ale nejak me nikdy nezajimala a tak terminusy economicusy jdou mimo me :)navic uz je to nejaky ten patek.... Tak se to snazim podavat tak polopate...neznam terminy.

No proste nejak tak aby nejaka instituce regulovala platy uplne vsude a uplne vsem :). No a ted me napadla otazka, jestli by fungovani teto instituce dost transparentni, uz ve vysledku funkce je dostatecna pruhlednost a navic by se mohli zverejnovat veskere mechanismy regulace...to by bylo supr ne? To je jedno ze by tomu hodne lidi nerozumelo, pac kdo by chtel (by se mu neco nezdalo treba :)) mel by moznost rozumet a podivat se do rekneme nejake databaze regulace kdykoliv, treba z domu z internetu. Dyt si vemte, ze informace o ucetnictvi a peneznich tocich velkych instituci jsou pro smrtelniky nedostupne. Proc asi?

Dalsi zasadni zalezitost by bylo zverejnovani platu v tomto "informacnim systemu". Proc se tak malo mluvi o vysi mezd mezi lidmi? Ja osobne teda nevidim dost jednoznacnou odpoved, asi kvuli tomu aby nekdo neco nekomu nezavidel. Ponevadz me osobne je ukradene jestli ma tamten nebo tamta o par desitek tisic hrubeho vic nez ja. Staci mi predstavit si vzit se do jeho(jejiho) mista a hned vim ze me by to za ty prachy nestalo, za tu kupu starosti (konkretne mam na mysli manazery, reditele atd.). Obecne a logicky lze vyvodit, ze nejvic penez maji chronicti inteligentni chamtivy workoholici. To je kratky a vystizny popis.

No kazdopadne me zajima co si myslite o nalepce "top secret" na vyplatnich paskach...


Já vim že už jsem to tady psal, ale uvědom si, že to co popisuješ neni nic jinýho než centrálně plánovaná ekonomika. A tenhle systém prostě nefunguje!! O tom jsme se snad všichni měli možnost přesvědčit v dobách nedávno minulých a komu to nestačí ať se podívá na KLDR.
Aby si to zavedl, tak prostě musíš zrušit soukromý vlastnictví, protože pokud reguluješ platy, reguluješ i ceny. A pokud některýmu podnikately budeš nařizovat, kolik má platit svým zaměstnancům nebo za kolik má prodávat svoje výrobky, tak buď přestane podnikat (pokud ceny budou moc nízké) nebo ta regulace nesplní svůj účel. Jiná možnost tady prostě není.
A k tomu zveřejňování platů. Tobě je třeba jedno kolik kdo bere, ale českou republikou prostě hejbe závist jako prase. A když lidi záviději, tak se dokážou pěkně mstít. (podívej se o příspěvek výš, co si myslí ortaniel o platech manažerů, a takhle bohužel uvažuje většina republiky)
Ortaniel
Ty vole, to si fakt myslíš, že když na odměnách dostane od Českých drah 9 lidí 150 milionů a přitom drtivá většina železnic a nádraží chátrá, hnije atd ...tak je to správně ? ... lol ty si komik.

Kdyby si těch 9 rozdělilo 10 mega a těch 140 dali do oprav a investic, tak neřeknu ani slovo. Ale přemrštěné platy a odměny za prakticky nic (protože to oddřou ti ostatní) neobhájíš ničím.

A opravdu jim ty peníze nezávidím. Jen nevím proč si pak koupí páté ferrari. Když dost lidí v ČR žije od výplaty k výplatě.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Ty vole, to si fakt myslíš, že když na odměnách dostane od Českých drah 9 lidí 150 milionů a přitom drtivá většina železnic a nádraží chátrá, hnije atd ...tak je to správně ? ... lol ty si komik.

Kdyby si těch 9 rozdělilo 10 mega a těch 140 dali do oprav a investic, tak neřeknu ani slovo. Ale přemrštěné platy a odměny za prakticky nic (protože to oddřou ti ostatní) neobhájíš ničím.

A opravdu jim ty peníze nezávidím. Jen nevím proč si pak koupí páté ferrari. Když dost lidí v ČR žije od výplaty k výplatě.


Já netvrdim, že všechno je OK. Samozřejmě že můžeš najít konkrétní případy, kdy je očividně něco špatně a mělo by se s tim něco dělat. Konkrétně třeba státní podniky(jenže jak potom udržet kvalitní manažery, aby pracovali pro stát, když v soukromym sektoru ty peníze dostanou). Mě prostě sere generalizace typu manažeři a ředitelé jsou líný hajzlové, který se akorát váleji ve svojí kanceláři!! Protože pokud by si to viděl takhle, tak neni nic jednoduššího než si dodělat vzdělání a jít na jejich místo!
Ortaniel
Opravdu si nemyslím, že ředitel a manažeři si zaslouží mít 20x - 100x vetší plat než dělník. Protože dělník je ten, co vytváří ty produkty, které oni jen prodávají. To dělník maká v dole, v továrně vytváří ... kdyby nebylo manažerů, oni by si lidi nějak poradili co s těma houskama co upekli, co s tím mlíkem co nadojili ...ale kdyby nebylo dělníků, kdo by ty housky udělal ?

Chlapci a děvčata v oblecích by to nebyli.

Nejsem hloupý, abych si myslel, že nejsou ti nahoře důležití že ..ale rozhodně ne 20x víc jak já. Přesto mají x tolik co já (a třeba u nás je řekněmě 70 dělníků a 100 lidí v kanclu ... proč ?)

Nebo je fotbalista natolik superčlověk, že stojí 2miliardy ? :)
Svět je jeden velký blázinec točící se okolo peněz a moci. To mi nevymluvíš.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Opravdu si nemyslím, že ředitel a manažeři si zaslouží mít 20x - 100x vetší plat než dělník. Protože dělník je ten, co vytváří ty produkty, které oni jen prodávají. To dělník maká v dole, v továrně vytváří ... kdyby nebylo manažerů, oni by si lidi nějak poradili co s těma houskama co upekli, co s tím mlíkem co nadojili ...ale kdyby nebylo dělníků, kdo by ty housky udělal ?

Chlapci a děvčata v oblecích by to nebyli.

Nejsem hloupý, abych si myslel, že nejsou ti nahoře důležití že ..ale rozhodně ne 20x víc jak já. Přesto mají x tolik co já (a třeba u nás je řekněmě 70 dělníků a 100 lidí v kanclu ... proč ?)

Asi proto že to tak musí bejt. Nevěř tomu že by majitel továrny platil lidi v kanclu jen proto, aby je tam měl. Každýmu bez rozdílu jde přece o co nejnižší náklady.

citace:

Nebo je fotbalista natolik superčlověk, že stojí 2miliardy ? :)
Svět je jeden velký blázinec točící se okolo peněz a moci. To mi nevymluvíš.

to nevymluvim, s tim souhlasim, ale uvědom si, že dokud tady bude někdo, kdo jim ty peníze bude chtít dávat, tak je prostě budou dostávat

Jo a prosimtě odkud máš tu informaci o těch 150 milionech v ČD?
Ortaniel
Tu mám z novin(stačí hledat). Vcelku se to propíralo. A není to jen o ČD ale o Telekomu, ČEZ (tam to bylo tuším půl miliardy na odměny) a prakticky všech větších firmách. A zrovna české firmy jsou vcelku malé a nemáme tu prakticky žádný těžbu ropy(která je snad nejlepší byznys spolu s vojenským průmyslem)

Třeba tu:
http://ekonomika.idnes.cz/sef-cesky...eko-doprava_adb
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Tu mám z novin(stačí hledat). Vcelku se to propíralo. A není to jen o ČD ale o Telekomu, ČEZ (tam to bylo tuším půl miliardy na odměny) a prakticky všech větších firmách. A zrovna české firmy jsou vcelku malé a nemáme tu prakticky žádný těžbu ropy(která je snad nejlepší byznys spolu s vojenským průmyslem)

Třeba tu:
http://ekonomika.idnes.cz/sef-cesky...eko-doprava_adb

Tam ale nic o těch 150 mil.neni?? Jedinou informaci jsem našel tady: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-d...avne-platy.html - takze jestli to dobre chapu, tak cerpas informace o ekonomice z blesku a z zeitgeistu :D
A u toho ČEZu jsi trochu vedle. Ta pulmiliarda nejsou odmeny, ale akciova opce (mezi tim je dost velkej rozdil!), ktera ani nebyla uplatnena cela. I to ale stacilo, aby je zacala cela republika nesnaset.
Ortaniel
Odměna v podobě akcíí ... čili jiná forma bonusu. Já mám v práci 40,- stravenku. Oni akcie za x miliard :D
http://ekonomika.idnes.cz/cez-rozde...6_ekonomika_zra
fakundo
Som vyštudovaný masér, teraz chodím na výšku 3 rok, a poviem Vá, že chodím masírovať pacientov ZADARMO. Nechcem za to nič. Najlepší pocit mám, keď som niekomu pomohol alebo vyliečil. Ten pocit je na nezaplatenie. Všeti v mojom okolí mi hovoria, že som debil, keď robím zadarmo masáže, ale mám v piči ich názor. Proste nechcem peniaze. Ak mi niekto dá napr. jablká, proste to z čoho sa najem, z čoho mám nejaký úžitok, to mi stačí. Samozrejme aj ja potrebujem peniaze, ale za toto si fakt nič nepýtam. Myslite si čo chcete. Ja som presvečený, že konám dobrú vec a ku môjmu šťastiu nepotrebujem peniaze.
Ortaniel
Takhle to dřív fungovalo ..já měl krávy, ty pole s pšenicí, soused zahradu se ze zeleninou, druhej soused kovář ... velká rodina co si pomáhá ku prospěchu všech. Teď jsou ti sousedi Billa, Albert a jiné. A z tebe tahaj keš. Místo aby si (s)měnil kus prasete za hrnce a nádobí od hrnčíře. Ideální doba už byla před mnoha sty lety. Né teď. Ale mohli by to vyřešit šikovní čeští hackeři. Šlohnout jim ty prachy :D (se Simpsonsonovýma to byla taky pěkná práce :-))

Ten krade to a ten zas tohle a všichni dohromady rozkrademe stát ... :teef:
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
Takhle to dřív fungovalo ..já měl krávy, ty pole s pšenicí, soused zahradu se ze zeleninou, druhej soused kovář ... velká rodina co si pomáhá ku prospěchu všech. Teď jsou ti sousedi Billa, Albert a jiné. A z tebe tahaj keš. Místo aby si (s)měnil kus prasete za hrnce a nádobí od hrnčíře. Ideální doba už byla před mnoha sty lety. Né teď. Ale mohli by to vyřešit šikovní čeští hackeři. Šlohnout jim ty prachy :D (se Simpsonsonovýma to byla taky pěkná práce :-))

Ten krade to a ten zas tohle a všichni dohromady rozkrademe stát ... :teef:


Já z tebe fakt nemůžu, ty si to opravdu představuješ jak hurvínek válku. Mohl by si upřesnit, co je doba před mnoha sty lety???????
Protože co já vim, tak už ve starověku existoval trh, kde ten, co měl prase, ho musel nejdřív prodat ZA PENÍZE, aby si mohl koupit to nádobí, a stejně tak hrnčíř musel prodat to nádobí, aby si mohl koupit to prase (opět za peníze).
On by byl totiž docela problém určovat kolik hrnců je potřeba na jedno prase. Nebo kolik obilí jsou dvě okurky.
Představ si třeba že by si pracoval v ve slévárně!! To by si chtěl dostávat místo výplaty železný traverzy??? Kdo by to s tebou asi tak měnil, co??? Nebo si myslíš, že by si přišel do krámu vzal si 10 rohlíků, chleba, mlíko a zaplatil půlkou traverzy????
fakundo
GeorgeJung -čau, myslím, že Ortaniel (možno) reagoval na môj príspevok, (možno)
Ortaniel
GeorgJung: ano, sice jsem reagoval na fakunda, ale nevadí

Doba před mnoha sty lety je doba před mnoha sty lety. Není to loni ani kolem roku 1950 ale před mnoha sty lety.
Proč by byl problém určovat kolik chceš za půlku prasete hrnců ? Zcela zřejmě se tomu říkalo handl nebo směna a záleželo to na dohodě. Ty si řekl, já chci za to prase 10 talířů, 2 hrnce různé velikosti a 6 hrnečků na pití a pak řekl své ten hrnčíř a pak se vidělo. Peníze jsou jen prostředník.
Neříkám že to bylo ideální.

Nebo by jsi udělal 10 pazourkových nožů a seker a vyměnil je za kožešiny z mamuta aby jsi zahřál rodinu :D

A třeba Mayové používali jako platidlo kakaové boby (prý). Taky se obešli bez peněz.

Dřív bylo motorem sehnat věci k přežití. Dneska jsou tím motorem v civilizovaném světě peníze.
GeorgeJung
citace:
Původní příspěvek od Ortaniel
GeorgJung: ano, sice jsem reagoval na fakunda, ale nevadí

Doba před mnoha sty lety je doba před mnoha sty lety. Není to loni ani kolem roku 1950 ale před mnoha sty lety.
Proč by byl problém určovat kolik chceš za půlku prasete hrnců ? Zcela zřejmě se tomu říkalo handl nebo směna a záleželo to na dohodě. Ty si řekl, já chci za to prase 10 talířů, 2 hrnce různé velikosti a 6 hrnečků na pití a pak řekl své ten hrnčíř a pak se vidělo. Peníze jsou jen prostředník.
Neříkám že to bylo ideální.

Nebo by jsi udělal 10 pazourkových nožů a seker a vyměnil je za kožešiny z mamuta aby jsi zahřál rodinu :D

A třeba Mayové používali jako platidlo kakaové boby (prý). Taky se obešli bez peněz.

Dřív bylo motorem sehnat věci k přežití. Dneska jsou tím motorem v civilizovaném světě peníze.


Vim na koho si reagoval, jen mě zase dostaly ty nesmysly.
Už fakt nemám sílu ti to vyvětlovat :hanged:
Ale zkus si prosimtě přečíst aspoň tohle:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C3%ADze
lucasmizera
chlape zahraj si webgame.cz !tohle neni spam! je to online tahova stra. ve , ktery ses prezident zeme. ted to moc nehraju, ale je to fajna farka...hraje to cca 8tis. lidi v rappublice ;) WebGame je online realtime hra z budoucnosti.

Základní princip hry je asi takovýto: přes Internet odehráváte svoji zemi, spolupracujete se svými spojenci, snažíte se poškodit své nepřátele a to vše se odehrává v reálném čase (jakákoliv vaše operace se okamžitě projeví).

Cílem hry je bavit se, což je ostatně hlavní cíl snad každé dobré hry. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, a hrát fair play.

V důležitých pravidlech se můžete seznámit s tím, co je pokládáno za takové prohřešky, za které Vám může být dočasně nebo trvale zamezen přístup do hry. jdu farat cod4 zdarek
jalala1
Idea komunismu není nic špatného, ale blbci jsou lidé, kteří tu ideu zneužily. A tak to bude pořád, ať tu bude cokoliv.
Po válce si také lidi mysleli že kapitalismus je mrtvý a šup - byla ho potřeba a je tu. A s nim další blbci kteří ho mrší. Až ho zmrší a lidi nas...., tak si lidi zvolej něco jinýho a to taky zmršej.
Je tu totiž jeden problém a to ten, že ti nahoře si (nadčasově) usurpujou právo nám mluvit i do toho, do čeho jim nic neni. Křesťani, Islám, Feudalista, Stalinista, Kapitalista, demokrat, socan...... .
A s jídlem roste chuť.
Já to vidim že takovej MATRIX neni zrovna nejhorší budoucnost.

Nesmí to ale někdo zmršit. A taky by se tam mohli dělat jen dvanáctky, nebo krátkej/dlouhej. Budem pak vyrábět elektřinu, bude s čim kšeftovat a lidi to stejně zase nějak podělaj.
rastajohn
no ja bych byl spis pro 2 pracovni dny a 5 dni vikendu :D, samozrejme za nynejsi mzdu ...;)
HA-de-SH
2jalala1: "idea" komunismu je hodne zla vec sama o sobe, ta ani nepotrebuje, aby ji nekdo "zneuzival"... nakoukni do Marxova Kapitalu a premyslej ;)

.. jaktoze se nektere myslenky a nazory stale toci dokola, stokrat omlete veci a stejnak nekdo vytasi podobnej, vzitej "nazor" (nic proti autorovi)... a pak se ma lidstvo nekam pohnout :( nebo uz zacinam pocitovat generacni rozdil? Achjo...
jalala1
HA-de-SH: Marxův kapitál jsem nečetl, ale mám doma od něj nějaký spisy. Na to jsem se trošku mrknul a vyplynulo mě s toho toto: Idea komunismu- všichni mají právo na vše, pokud se spolupodílejí na všeobecném blahu.
Diktatura proletariátu-je pouze obranná věc, která má sloužit k tomu, aby zvítězila revoluce na celém světě a aby si kapitalista komunistu nemohl koupit. Tím by se celé toto zřízení rozpadlo zevnitř.

Někdo si to vysvětlil tak, že všichni MUSEJ makat, jinak přijde na řadu diktatura proletariátu a ta tě za to potrestá.

Až budou mašiny chytřejší a šikovnější než lidi a nebude potřeba lidské práce ani té intelektuální tak to zase někdo vzkřísí.

NEJSEM KOMUNISTA, JESTLI PÍŠU KRAVINY TAK SORRY
citace:
[i]
Až budou mašiny chytřejší a šikovnější než lidi a nebude potřeba lidské práce ani té intelektuální tak to zase někdo vzkřísí.

NEJSEM KOMUNISTA, JESTLI PÍŠU KRAVINY TAK SORRY [/B]


az budou masiny delat vsechno za cloveka, zacnou lidi chcipat hlady. protoze proc by jim nekdo platil?
kdyz prichazeli parni stroje v anglii do tovaren, taky spousta lidi myslela ze budou mit kratky smeny a hafo penez. leda hovno, logicky se zacalo propoustet. delnici zacali sabotovat stroje kery jim braly praci a to se mimochodem stalo hrdelnim zlocinem...
jalala1
takže je to vlastně o Darwinovi-přežije nejschopnější
jalala1
estli sem to pochopil
Nyc Diesel
citace:
Původní příspěvek od Mad Lion


az budou masiny delat vsechno za cloveka, zacnou lidi chcipat hlady. protoze proc by jim nekdo platil?
kdyz prichazeli parni stroje v anglii do tovaren, taky spousta lidi myslela ze budou mit kratky smeny a hafo penez. leda hovno, logicky se zacalo propoustet. delnici zacali sabotovat stroje kery jim braly praci a to se mimochodem stalo hrdelnim zlocinem...


Podle mě všechno budou dělat roboti....úplně všechno jídlo,oblečení, auta......my se jenom budem válet a užívat si života.... pak ti bude maturita k hovnu:D...prostě pohodička... jezdit v růných kárách na dovolenou nic nebudeš platit všechno za tebe udělaj roboti:) chci se toho dožit.
citace:
Původní příspěvek od Nyc Diesel


Podle mě všechno budou dělat roboti....úplně všechno jídlo,oblečení, auta......my se jenom budem válet a užívat si života.... pak ti bude maturita k hovnu:D...prostě pohodička... jezdit v růných kárách na dovolenou nic nebudeš platit všechno za tebe udělaj roboti:) chci se toho dožit.


a proc by ti nekdo mel davat prachy kdyz nebudes makat?

kdo nepracuje at neji.
citace:
jezdit v růných kárách na dovolenou nic nebudeš platit všechno za tebe udělaj roboti chci se toho dožit.


Z ludstva mi je obcas nabliti uz teraz, ak sa dozijem tohoto, odstahujem sa asi na antarktidu.. neviem ako vy, ale mne sa nepaci ze sa z ludi stavaju rozmazleny, luxusom zhyckany neschopny lenivy degenerovany hlupaci ktorych jedina zivotna napln je lacina zabava.. mein gott
Jo a kdo bude vyrábět ty roboty a ty hi - tech stroje?že by zase roboti?To už jsme ale trochu ultra high scifi...

Do dvou let zkolabujou peněžní systémy po celém světě, už teď je to neudržitelný...bude hlad a bída. Vypunkne třetí světová válka. Jediný rozdíl bude v tom, že se svět rozdělí na území USA a Číny. Z čehož vyplývá, že nás tu všechny šikmoocí populačně převálcujou. A vše začne zase od nuly. Akorát, že bílá rasa tu už nebude. Takže volte komunisty, sociální demokraty a zelený, ať to máme rychleji za sebou :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma