Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
kondenzator a tlmivka... - Klikni zde pro originální téma
BLOODER
mam otazocku
neska mi prisla postou tlmivka k 250w lampe a na nej je uvedene 18 uF kondenzator ale vo FAQ je pisany 32uF
tak potom aky je treba ?????
growesweden
citace:
Původní příspěvek od BLOODER
mam otazocku
neska mi prisla postou tlmivka k 250w lampe a na nej je uvedene 18 uF kondenzator ale vo FAQ je pisany 32uF
tak potom aky je treba ?????

K 250W tlumivce je třeba kondenzátor 32uf.
Btw.Na kompletu 150W
mám kondik 20uf-byl tam od novoty. Takže pro 250W-32uf.
Hanyz
Hodnota kapacitance kondenzátoru má být taková, aby kompenzovala hodnotu induktance tlumivky. Jestliže máš uvedenou hodnotu kapacitance pro kompenzaci účinníku 18 uF, tak tipuji, že sis objednal tlumivku pro MH
Nech mě hádat - Philips BHL 250?
BLOODER
ne ne ne je to tlmivka LAYRON HPI-T takze asi na MH ale dal som tam 32uF kondenzator a rozsviti to aj sodik..:D uvidim co to spravi s MH (este nemam)
Hanyz
tím jsi ale vůbec nevykompenzoval účinník
BLOODER
citace:
Původní příspěvek od Hanyz
tím jsi ale vůbec nevykompenzoval účinník

co som ????
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od BLOODER
co som ????

Existoval nějaký důvod, proč jsi tam ten kondenzátor dával? Více viz. příspěvek č. 3
MEDICINEMAN
Muzu se zeptat jak spocitam hodnotu ucinniku? Na googlu se nejak ztracim.

Vsechny predradniky jsou Philips, 250W SON+MH mam 32uF, to bude spravne. K SON 400W jsem dal z LAYRTONU 50uF, to nevim.K SON 600W jsem nedavno dostal 12uF, to bude vtip a proto to tu prohledavam.
Hanizek
MEDICINEMAN: Nejjednodušeji změřit - potřebuješ voltmetr, ampérmetr a wattmetr.
Změříš napětí v síti, proud, který teče do předřadníku a jeho příkon.

cos "fí"=P/(U*I)
"fí" je účiník.

Jen tak to spočítat půjde těžko, neznáš totiž hodnoty tlumivky (indukčnost, jakost apod.).
hochůůů
tak ted uz fakt nevim nic. Vyhrabal sem doma dva kondíky ale nejsou to takový ty stribrny k zářivkám ale plastový s nadupanym kabelem ale sou jenom 2,5 uf a druhej 5 uf co by se stalo kdybych připojil na mojí 150W ten 5uf kondík dík asi je to ale blbost co ??? jo a ten 5uf ma tri kabely !?!
Hanizek
hochůůů: kondík se třema káblama jsou vlastně dva kondenzátory v jednom pouzdře (jeden kablík mají společný). Zkus ho vyfotit, pak by snad šlo říct víc.
hochůůů
Dík potom přihodim tu fotku a ještě dotaz. Našel sem doma kondík 40 uf a chci se zeptat co se stane když ho připojim k té 150ce. Dík a jestli je tento dotaz opravdu blbý tak řekněte a ja smažu dík :)
Hanizek
Nestane se nic - jenom se změní se účiník (bude převládat kapacitní složka). V praxi to znamená, že poteče větší jalový proud.
Mechac
BLOODER: Dej tam to co je napsany na tlumivce, to co je ve FAQ je obecna hodnota. Zalezi to na vyrobci.

hochůůů: Najdi jeste jeden, potom je zapoj do serie a dostanes se na polovinu.(20uF)


btw: Ten kondenzator tam byt vubec nemusi, dava se tam jen proto aby to nezralo vic nez je potreba, jak uz tu kolega poznamenal. Kdyz tam date jinou hodnotu nez je zadano, muze to taky skoncit tim ze vam to bude zrat vic nez bez kondenzatoru. Kondiky sou levna zalezitost, nesetril bych.
shaman1*
Zdarec
Myslím že správně zvolený kondík je nezbytnou součástí každého předřadníku ovlivnuje správnou svítivost a správnou teplotu tlumivky.
V tlumivce se děje toto při připojení k stř. napětí procházi tlumivkou třeba kladná pulvlna ta zmagnetizuje feromag. jádro tlumivky např. Sever v levo a jih v pravo magnetismus drží do doby než přifrčí záporná pulvlna ta ale vytvoří napětí ale proud musí ještě otočit mag. pole tlumivky na sever v pravo a jih v levo.
1 Po dobu než proud otočí toto mag. pole teče tzv. jalový proud který není schopen konat EL. práci tzn. lampa po tuto dobu nesvítí. Sice jen jen pár milisekund ale kolik by to hodilo za 12 hodin svícení???
2 při změnách Mag. pole tlumivky klade tlumivka vyšší odpor EL. proudu tím dochází k nadměrnému zahřívání tlumivky potřebuje delší čas k tomu aby toto pole otočila.
Ale když připojíte kondík stane se toto kondík má opačno charakteristiku než tlumivka, jakmile tlumivka má napětí ale nemá proud kondík ji část tohoto proudu dodá tím urychlí otočení mag. pole v tlumivce až o poměr který nazýváme učiník je to shopnost měnit jalový proud na činný v zavislosti na čase. bez kondu máme tak cca 80% v závislosti na počtu závitů tlumivky ,obecně platí čím sylnejší lampa tím více závitů na tlumivce a tím se taky tvoří sylnější mag pole v jádru TL. ale se správně zvoleným kondem to může být i 96% což znamená že 16% tohoto proudu se nám mění ve světlo a ne v teplo na tlumivce
Tlumivka se tolik nezahřívá a lampa tolik nebliká tím také ovlivníme životnost lampy.
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od shaman1*

až o poměr který nazýváme učiník je to shopnost měnit jalový proud na činný.

Jestli jsi přišel na to, jak změnit jalový proud na činný, rychle utíkej na patentový úřad! Tam by je to mohlo zajímat...

Ten tvůj text jsem jinak vůbec nepochopil, pořád si stojím za tím, že kondík na životnost a svítivost lampy nemá žádný vliv.
shaman1*
No na patetní uřad nepoběžím ale kondík nám zkrátí dobu po kterou teče obvodem jalový proud tím kompenzuje ůčinek jalového proudu až o 16%.
U tlumivky v obvodu Stř. proudu nelze dosáhnout učiník 1 což znamená 100% tudíž bez jalového proudu právě z důvodu otáčení mag. polu feromag. jadra, v cívce proudem. Vždy se proud opozdí za napětím ale zkrátím jen dobu po kterou teče obvodem jalový proud, který nesvítí ale jen zahřívá tlumivku. Asi proto jsi to nepochopil.
Hanizek
shaman1*:
Dosáhnout účiníku 1 není vůbec žádný problém. V praxi se to ale nedělá, jelikož by mohlo dojít k rezonanci obvodu (je to LC člen) a jeho následnému zničení. Proto se vždycky kompenzuje "jenom" na 0,95.
shaman1*
Zdravim Hanizku
Nevěřím tomu
neplatí to u cívky z feromagnetickým jádrem což je tlumivka ta v obvodu stř. proudu nemůže i z nejlepším kondem dosáhnout učiník 1. Pokud ano tak nelze mluvit o tlumivce ale o obvodu bez tlumivky.
A nebo snad i kdyby jsi dosáhl takového náboje v kondu který by okamžitě v daném čase kdy vzniká jalový proud otočil mag. pole proudem z kondu a vinutí by tento náraz vydrželo tlumivka by už nebyla tlumivka a obvod by se tvářil jako by byl bez tlmivky a výbojka by okamžitě shořela ale takhle to určitě nepůjde vždy se toto mag. pole musí otočit zaleží jen na čase za který se tato změna stane.
Myslím že ale zrovna tohle sem moc nepatří chtěl jsem jen říct že kondík zkracuje dobu kdy obvodem teče jalový proud a že správně zvolený má vliv na životnost lampy a zahřívání tlumivky je tu plno trendů že někomu se PŘEHŘÍVÁ TLUMIVKA a právě kondík může být tou příčinou. Já vím že tlumivka hřeje ale bez kondu se vytváři tak vysoká teplota že může dojít až k vyžhavení barvy na plechovém jádru pak to smrdí a zbytečně rezavi bo po vypnutí lampy se na jádru vysráží vlhkost pravě z příliš vysoké teploty.
Hanizek
Pro "nevěřící":

[url]http://studentka.sms.cz/index.php?P_id_kategorie=7630&P_soubor=%2Fstudent%2Findex. php%3Fakce%3Dprehled%26ptyp%3D%26cat%3D9%26idp%3D%26detail%3D1%26id%3D4280%26view%3D1%26url_back%3D[
/url]

Jak jsem psal, jalovou energii nelze přeměnit na nic jiného, ani na teplo. Proto je blbost, aby zahřívala tlumivku.
shaman1*
zdar Hanizku
ty to asi pořád nechápeš ja nepřeměnuji kondem jalový proud ale zkracuji dobu kterou jalový proud teče obvodem. Jalový proud nepřeměnuji ani na teplo, teplo vzniká při otáčení mag. pole tlumivky proto ta tlumivka hřeje a když skrátím dobu otáčení mag. pole nebude tolik hřát.
PS: Jalový proud je slengový výraz ve skutečnosti je to napětí bez proudu protože jak už jsem psal výše na civce vznikne napětí ale proud musí otočit mag. pole jádra té cívky A PO DOBU NEŽ TOTO POLE OTOČÍ TEČE OBVODEM tzv. JALOVÝ PROUD vždyt to je podstata induktivniho charakteru tlumivky první je napětí a potom až teče proud tak vzniká fazový posuv a zaroveň dochází k omezení proudu do výbojky vžtyť to všechno spolu souvisí tak nevím že to nedokážeš pochopit a nebo myslíš snad že výrobci tlumivek předepisují kondíky jen tak z prdele??? aby něco kompenzovali majitelům rozvodných síti? ti si to kompenzují elektronicky frekvenčními měniči kdy vracejí napětí i proud do fáze takže je jim uplně jedno jestli máš kondík nebo ne ale tobě by to jedno být nemělo, pravě z duvodů přehřívaní tlumivky a rychlosti blikání lampy
Mám za to že určitě nepoužíváš kondík v tvojem předřadníku a proto jsi tak zatvrzelý nebo to fakt nechápu a nebo tady můžeš vysvětlit jakou logyckou uvahou jsi přišel na to že kondík není třeba:grrr:
Mechac
K ohrevu tlumivky dochazi za a) Jouleovym teplem, tedy vlivem odporu vinuti a za b) virivymi proudy.
Kondenzator je tam opravdu pouze kvuli kompenzaci uciniku, zadnej jinej duvod neni. Byt tam nemusi, na vybojku to nebude mit vubec zadnej vliv. Dava se tam hlavne proto, protoze v pripade kdy tech svetel mas desitky nebo stovky(nejaka velka tovarni hala napriklad), byl by jalovej proud(vykon) obrovskej. Samozdrejme porad muzes ucinik kompenzovat centralne nekde v rozvodne, ale takhle si usetris naklady protoze ty svetla vetsinou sviti skoro celej den.
Nejde o zadnou uvahu, nybrz o overenou praxi.
shaman1*
zdar Mecháči
Ano souhlasím že určitý poměr tepla dáva odpor vinutí ale změř si teplotu tlumivky z kondem a pak ji změř bez kondu a budeš překvapenej můžeš změřit i proud který odebírá tlumivka z kondem a pak změř proud bez kondu pak vzniknou otázky proč je ten proud z kondem menší ? a ty si odpovíš protože jsem vykompenzoval učíník vy nechápete podstatu induktivního charakteru tlumivky co se podle tebe děje v tlumivce když na ni připojíš stř. napětí?
Ano výřivými proudy v feromag. látkách což je ocelové jádro tlumivky legováné křemíkem který tyto proudy brzdí vzniká teplo ale poměrná část tepla vzniká při otáčení mag. pole jádra kdy cívka má napětí ale proud otáčí mag. pole jádra tak vzniká fázový posuv a jalový proud kodík nám zkrátí dobu otočení tohoto pole a tim snížíme teplotu o 16% vžtyť to tu píšu pořád dokola.
Ale pokud máš jiné vysvětlení jak vzniká jalový proud a fázový posuv na tlumivce tak si jej rád poslechnu

PS: i v tovární hale nevykompenzuješ učiník na 1 snad jen když budeš používat el. předřadníky
Hanizek
shaman1*:Když je špatný účiník, je větší zdánlivý příkon (činný ale zůstává stejný!). To zbytečně zatěžuje rozvodnou síť. Proto a jedině proto tam ten kond je! Velcí odběratelé platí i za jalovinu, proto účiník ve vlastním zájmu kompenzují. Tobě doma to ale může být jedno - ty platíš jenom za činný.

Jinak jalový proud je opravdu "slangový" výraz. Ve skutečnosti nic takového neexistuje. Jalový výkon způsobuje to samé napětí a ten samý proud jako činný výkon - jde tam o ten fázový posuv.

Účiník může být roven jedné. Je to jenom o vhodné kapacitě toho kompenzačního kondenzátoru (nesmí být ani moc velká, ani moc malá).
shaman1*
Ok nebudu to dále řešit vždyť mi to může být uplně jedno jestli používá někdo kondík nebo ne já mám na to svůj názor který odvozuji z dějů které se odehrávají na tlumivce a kondu a vy na to máte svůj názor.
Ale jedno vím jistě o dějích v tlumivce jak vznika fazový posuv tím i jalový proud jak spolupracuje kondík a tlumivka nevíte nic ,stačí vám jen že mají opačný charakter a tim to hasne, a z určitostí víte že kondík je tam v podstatě na nic a máte pravdu že eletroměr to nepozná z tim souhlasím. Tak jo nebudu se tim dál zabývat nemá to cenu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma