Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Automatické hydroponní systémy - Klikni zde pro originální téma
4fun
Co je to hydroponie ?
Hydroponie je moderní metoda pěstování rostlin bez použití půdy. Princip této metody spočívá v tom, že kořeny rostlin nevyrůstají v zemině, ale jsou ponořeny do živného roztoku, který jim dodává veškeré živiny a vodu potřebnou k růstu rostliny.

Jaké jsou výhody hydroponického pěstování ?
● Rostliny rostou až o 50% rychleji, protože mají snadný přístup k živinám
● Nehrozí napadení škůdci nebo chorobami, proto použití pesticidů je zde velmi malé nebo žádné ● Pěstování je možné po celý rok a to i v podmínkách, kde by to jinak možné nebylo, například v garáži nebo pokoji
● Při použití automatického systému je práce vynaložená na pěstování minimální
4fun
Jaké jsou požadavky na regulaci ?

Proces rostlinné fotosyntézy je závislý na třech základních elementech: je to voda, světlo a kysličník uhličitý. Hlavním cílem regulace takového systému je udržet rovnováhu mezi vyčerpaným vlhkým vzduchem obohaceným o CO2 a udržením teploty na požadované úrovni. Kysličník uhličitý má velký vliv na růst rostlin a u dokonalejších systémů se používá obohacení CO2. Používají se CO2 generátory. Nezbytnou součástí je také správná cirkulace vzduchu, která odvádí ze systému nadměrné.


Co je tedy potřeba regulovat a měřit ?

● Cirkulace vzduchu
● Regulace teploty a vlhkosti
● Regulace obsahu kysličníku uhličitého (CO2) ve vzduchu
● Měření pH a obsahu živin
● Časovače pro spínání osvětlení a cirkulačních ventilátorů
4fun
Moderní hydroponické systémy jsou ovládány s centrální řídící jednotky která vyhodnocuje informace s vnějších senzorů a čidel. Tyto informace jsou zpracovány mikropočítačem, který nesledně řídí činnost vnějších zařízení tak, aby se dosáhlo požadovaného klimatu. Příkladem takové jednotky je MCC-1 (Micro Climate Controller - obr 1)
Základ tvoří časovače pro spínání CO2 generátoru, ventilátorů, osvětlení, ohřívačů, zvlhčovačů a čerpadel. Důležitý je také fotosenzor, jehož signál vypíná generátor CO2 pokud je zrovna tma. Fotosyntéza totiž za tmy neprobíhá.
MCC-1 neumí sám o sobě měřit obsah CO2. Pro přesnější regulaci je proto možné ještě připojit CO2 Monitor and Controller. Jedná se o číslicový regulátor a senzor obsahu CO2
4fun
Způsob generování CO2
Kysličník uhličitý vzniká při spalování propan – butanu. Nejjednodušší způsob jak získat CO2 je použít CO2 generátory ke kterým je připojena propan – butanová láhev. Uvnitř generátoru hoří věčný plamínek, kterým se plyn zapálí v případě potřeby zvýšení obsahu CO2. V těsné blízkosti plamínku je umístěn termoelektrický senzor který, vypne přívod plynu v případě zhasnutí plamene. C02 generátor je ovládán bud časovačem z MCC-1 Micro Climate Controller nebo lépe z CO2 Monitor and Controller viz obr.
4fun
Nádržní část
Dodávání živného roztoku do kořenového systému je možné řešit několika způsoby. Nejzákladnější jsou Drip systém, Ebb & Flow systém, NFT systém nebo Bubbler, který je na obrázku. Čerpadlo řízené časovačem napouští živný roztok do nádoby. Živný roztok je probubláván vzduchem, který do něj vhání vzduchová pumpa.
4fun
Ukázky systémů rozvodu živného roztoku
Více informací o hydroponních systémech je možné najít na www.gchydro.com nebo na www.aeroponic.com.
Panove, nezasirejte to tady sracickama, tedka jsem to promazal, Dobre, opravdu dobre si rozmyslete na co se chcete zeptat a jestli neni lepsi pouzit to kouzelne hledani. Mejte se, dalsi OTcka budu hodnotit trestnyma bodama a K-. Mejte se.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma