Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
závislost? - Klikni zde pro originální téma
hofa
Je tu jedna věc, která mne už docela dlouho trápí. Podle většiny oficiálních výzkumů si nelze na THC vypěstovat závislost. Jenže podle mého názoru se jedná o závislost fyzickou, která na travce fakt nehrozí. Ale přemýšlel někdy někdo o závislosti psychické? Myslím tím něco, jako je neodolatelná chuť na brčko, nebo situace, kdy máte něco dělat a naskytne se příležitost potáhnout si z faječky luxusního modýlku a vy neodoláte a pak už nic neuděláte. Máte pocit že by se dalo v takovém případě mluvit o závislosti?
GARDENER
Před několika dny jsem přemejšlel o tom, založit stejný téma - a pak že neexistuje kolektivní vědomí... :D
Asi před tejdnem jsem se po jednom extra stresujícím dnu nemohl dostat do pohody, protože den předtim mi došlo hulení...to se mi nestalo pěknejch pár měsíců :smoker:
Protože jsem si byl moc dobře vědomej důvodu nepohody, snažil jsem se různě odreagovat, zabavit, relaxovat apod. - nakonec jsem si šel lehnou s vědomim, že mi ganja dóoooost chybí...a že jsem psychicky závislej :( :( :(
Den nato jsem si koupil skaňoura......
a co je na tom novyho, jasne ze se da vypestovat na marihuane psychicka zavislost, jen nevim proc novy thread kvuli tomu hned, stacilo precist par stranek nebo cokoliv
oton
no jasná věc, to snad ví každej, myslim, že každej hulič je na hulení buď víc nebo míň psychicky závislej, jde spíš o to jak moc, jestli už to třeba posílá váš soukromej enbo pracovní život do prdele, jako, že furt hulíte a na všechno serete, to už je pak špatný a několik kamarádů už takhle vypadá, ale je to jejich chyba, prostě s tim hulením neuměj zacházet, myslim, že když to člověk zvládá v normě tak je vše v pohodě... ale norma je pro každýho jiná :-) to je jasný, a někdo ani žádnou normu nechce, když se něco najde sprasí se jak dobytek :-)

a nehledě k tomu, že psychyckou závislost můžete mít na čemkoliv co vám dělá dobře (jídlo, cigarety, auto a podobně, atd)
Sancho
Je dokázané že psychická závislosť môže byť na spúste vecí. Napr. televízor, káva, šport a podobne. Proste ide o silu vôle selektovať práve dôležité práca,rodina... Záleží na tom čo si dá človek na prvé miesto a od toho sa veľa odvíja a keď nemáš ganju na prvom mieste nemusíš sa báť že zošalieš keď týždeň nehulíš. Treba si uvedomiť že každá závislosť ničí osobnosť človeka a mení ho. Gardener veľmi dobre vystihol psychickú závislosť. Oton tiež povedal peknú vec že príde na to aká je ta závislosť veľká a ako postihuje ďalše aspekty života a to sa dá použiť ako merítko závislosťi.
hofa
No já měl na mysli spíš právě ty chvilky, kdy ganja člověka odtáhne od důležité činnosti. V mým případě jde o šprtání na státnice a to čemu jedni říkají psychická závislost a jiní jenom chuť na brko mi v tom momentálně dost překáží. Jistěže jsou chvilky, kdy to není vůbec problém, ale jindy......
Patule
-

[Edited by Patule on 13-08-2002 at 09:31 PM]
drinker hulič
když se naskytne chvíle že je hulení dost tak to se hulí že jo, ale pak jsou chvíle kdy naopak vůbec není. po takových třech dnech jsem takovej melancholickej. sedím si tak, trhám si kytičky a lituju že musím žít mezi takovýma lidma... no přejde to a zase sem normální :) závislost možná ani ne ale návyk a neodolatelná chuť :D
andrey
No řeknu vám kouřím cigára už několik let a snažim se přestat. Ale to co se mi stalo asi před půl rokem jen tak nezapomenu. Jdu ze školy a mám úplně hroznou chť na brčko ... ale mě to přišlo stejný jako s těma posranejma žvárama. Druhej den to ze mě úplně opadlo. Vůbec to nechápu a to se mi stalo poprvý a naposled....
WiB
Závislost existuje. Odolat brčku se dá vždycky, pokud chceš. Jednou se mi stalo, že jsem hulil delší dobu skoro pořád a pak najednou došlo hulení. První dva dny byl v pohodě, další dva dny jsem měl trochu nespavost a pak v pohodě. Od tý doby se občas testuju, jestli je to v poho a je!

Nezáleží na tom, kolik hulíš, ale jak to zvládáš! Mám pár kamošů, kteří hulí 5 let každej den pár špeků a jsou naprosto v normálu, ale znám i lidi, kteří hulí třeba obden a jsou pokaždý nehorázně v hajzlu a kdykoliv je potkám, první otázka je: nemáš něco na prda? - takoví lidi mě fakt serou.

Záleží vždy jen na vašem vztahu k travce, dá se to /se zdravým rozumem/ vychytat, tak hodně štěstí!
GARDENER
andrey : s tou silnou chutí zahulit mi to přišlo stejně jako tobě podobný "absťáku" u cigár - dost neodbytný a leze to na nervy...nicméně se mi tyhle stavy (když čas od času bohužel přijdou :( ) daří zvládat mnohem líp, než když se "marně pokoušim " praštit s cigárama. Rozdíl bude i vtom, že když chybí cigáro, tak mám chuť na chuť tabáku a na "roztažení" plic, kdežto když chybí ganja, tak mám chuť na "zhulenost = pohodu"
nemo
Hoši nevím o čem to mluvíte. Tady si přečtěte co je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) závislost.

9 kritérií závislosti podle Světové zdravotnické
organizace (WHO)
JSOU-LI SPLNĚNA ALESPOŇ TŘI Z NICH , JDE O ZÁVISLOST
_ Užívání drogy v častějších intervalech a větších množstvích, než bylo původně zamýšleno
_ Neúspěšné pokusy o zastavení užívání, přetrvávající touha, bažení
_ Extenzivní objem času, věnovaný obstarávání drogy
_ Pocity intoxikace nebo zažívání abstinenčních příznaků v nevhodné době
_ Vzdání se jiných činností, vztahů, předmětů kvůli droze
_ Pokračování v užívání bez ohledu na známé škody, činěné sobě či druhým
_ Patrná tolerance, tedy stav, kdy se postupně zvyšuje množství látky, nutné k dosažení téhož efektu
_ Charakteristický syndrom odnětí drogy
_ Užívání drogy s úmyslem předejít syndromu odnětí drogy

Kvantifikovatelná kritéria závislosti podle NIDA (americký National Institute On Drug Abuse), užívaná pro škálování “závislostního potenciálu” psychotropních látek škála: 1 (nejtěžší) 6 (nejméně těžká)
Odnětí: - přítomnost a závažnost charakteristických abstinenčních příznaků
Nutkavost: - potenciál látky přimět konzumenta k opakovanému požití (když zeslabují účinky), měřený testy na lidech a na zvířatech
Tolerance: - kolik látky je třeba k ukojení zvyšujícího se bažení + výška stabilní úrovně v porovnání se “startovní” hodnotou
Dependence: kombinovaný ukazatel: - míra obtížnosti, s níž je uživatel schopen přestat + míra recidivy + procento uživatelů, u nichž se dependence vyvine + vlastní hodnocení uživatelů co do potřeby substance
Intoxikace: - míra, v níž se pod vlivem látky mění kognitivní a další psychické funkce

Klasifikace obvyklých návykových látek (prof. dr. Jack E. Henningfield, NIDA, John Hopkins Medical School, Baltimore 1994; podrobnější výklad Henningfield et al. in Effects of Nicotine on Biological Systems, II, Advances in Pharmacological Sciences, edited by Clarke et al., Basel, Birkhauser Verlag, 1995; str 247-256 )

látka …………… - odnětí – nutkavost – tolerance – dependence - intoxikace
nikotin ………….…. - 3 …………. - 4 …………. - 2 …………. - 1 …………. - 5
heroin ………….….. - 2 …………. - 2 …………. - 1 …………. - 2 …………. - 2
kokain ………….…. - 4 …………. - 1 …………. - 4 …………. - 3 …………. - 3
alkohol ……………. - 1 …………. - 3 …………. - 3 …………. - 4 …………. - 1
kofein ………….…. - 5 …………. - 6 …………. - 5 …………. - 5 …………. - 6
marihuana ….….. - 6 …………. - 5 …………. - 6 …………. - 6 …………. - 4

Klasifikace obvyklých návykových látek (dr. Neal L. Benowitz, University of California,
San Francisco; ibid)
látka …………… - odnětí – nutkavost – tolerance – dependence - intoxikace
nikotin ………….…. - 3 …………. - 4 …………. - 4 …………. - 1 …………. - 6
heroin ………….…. - 2 …………. - 2 …………. - 2 …………. - 2 …………. - 2
kokain ………….…. - 3 …………. - 1 …………. - 1 …………. - 3 …………. - 3
alkohol ……………. - 1 …………. - 3 …………. - 4 …………. - 4 …………. - 1
kofein ………….…. - 4 …………. - 5 …………. - 3 …………. - 5 …………. - 5
marihuana ……... - 5 …………. - 6 …………. - 5 …………. - 6 …………. - 4

Výše uvedené je převzato z pramene:
Stručný souhrn pro podvýbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, který zpracoval 15. června 2001 MUDr. Tomáš Zábranský z Ústavu preventivního lékařství LF UP Olomouc (aspoň vidíte co jsou to za zmrdi v parlamentu - ne všichni ovšem - ,když mají tyto informace a staví se k marihuaně tak jak se k ní staví).
Jak vidíte Marihuana je na tom vlastně nejlíp - je nejméně nebezpečná. Pro zajímavost si všimněte jak jsou na tom povolené drogy alkohol a nikotin.

To co vy popisujete je asi taková závislost jako moje závislost na pivě za mých studií v Brně. Když jsem v Brně dostal žízeň, tak jsem měl chuť na pivo ale když jsem se napil, tak mě ta chuť na pivo přešla. Zajímavé bylo, že podobná "závislost" se nedostavovala, když jsem byl doma v Ostravě. Tam jsem neměl žízeň podvědomě spojenou s tím, že se šlo na pivo (asi tam nebyli ti kamarádi co v Brně).
Zase se tak moc nesledujte. Fakt je, že u lidí kolem dvaceti a pod dvacet jsem pozoroval, že když moc hulí, tak jakoby zleniví, nejsou schopni se rozhoupat pro nějakou činnost a ztratí jakoby zodpovědnost. Pokud však jim na delší dobu (třeba víc než týden) hulení došlo, tak se dostali do normálu. Nakonec je pochopitelné, že se jim nechce nic dělat a chtějí být pořád v pohodě. Když si zahulím, tak to taky tak vidím a jakoby ztratím zodpovědnost ale trvá to fakt jen několik hodin. Tak jako u alkoholu. Tam mám ale na druhý den kocovinu a jsem mimo provoz, zatímco po trávě nikdy.

Hodně informací získáte na :
http://www.sananim.cz/dis/index.htm

Opatrujte se
GARDENER
Nemo - aha, takže ty nevíš o čem to mluvíme třeba po 10 letech hulení - máš pravdu - jednoduší je otevřít nějakou brožuru od chytrých teoretiků, který nevěděj vo co go viď ?
Vůbec nechci srovnávat závislost např. na piko a na ganju, ale když se z nadhledu podívám na "tvých" 9 kritérií :
1. když mám 2 g skaňoura, tak by mi mohl při dobré vůli a přísně regulované spotřebě vydržet tejden - realita ? - 3-4 dny - první kritérium splněno :smoker:
2. bažim, bažim - hlavně když neni co - tak dvojku splňuju taky :smoker:
3. ano, pěstování věnuju čím dál víc času - krade se a navíc mě to baví - takže třetí kritérium mám taky v kapse :smoker:
MÁM POKRAČOVAT ??? :D :D :D

Nic neni tak jednoduchý, jak se to zdá víš ???
oton
no myslim, že nemo spatlal psychickou a fyzickou závislost do sebe, nebo aspoň ty materiály, jsou samozřejmě o obojím, protože u hera se asi o psychické závislosti, jako o hlavním činiteli bavit nemůžeme, tak že to sem moc nepatří, protože autor větve měl na mysli uplně něco jinýho, ale K- za to dávat určitě nebudu :-) protože aspoň sem se něco dozvěděl

jinak souhlas s posledním přispěvovatelem :)

myslim, že hodně huličů si namlouvá, že travka nemá na jejich dlouhodobější chování a život žádné negativní účinky, ale myslim že tomu tak není, a hodně lidí si to prostě odmítá přiznat a to mi připadá dost povrchní...

[Edited by oton on 23-05-2002 at 01:36 PM]
hofa
No myslím, že Gardener to vystihl naprosto přesně. K+ chlape...
Spalodrontix
Kdyz je, hulim porad dokud neni a kdyz neni proste neni.
GARDENER
Tak mam takovej nevodbytnej pocit, že spíš neni viď ? Hulíš málo chlape...:D :pimp: :D
livo
Teď hulíme málo všichni, ne? :slizoun:
GARDENER
no právě Livo...aktuální téma... :D
hydrantek
Kdyz je huleni tak hulim.
Kdyz nejni huleni tak nehulim.

Proto nechapu lidi ktery musej hulit kazdej den. Sam hulim docela drsne. More shotu ale nikdy bych se nesnizil k tomu obchazet znamy a nabizet jim veci na prodej aby bylo na skero jako nekteri moji "znami".
To uz je zoufaly. Takovy lidi mi pripadaj stejny jako smazky.


oton
to hydrantek: přesně tak K+, když je hulení rád si zahulim, když neni tak prostě neni a nepudu k dilerovi si koupit, natož rozprodávat někde nějaký věci, nebo někomu vykrádat políčka..........
cangrejo
Jo jo, huli se když je a když není tak nekupuju ani nečóruju.... Na hulení je fakt skvělý že mě to pokaždý skouří, stačí jeden špek a je pohodička, hulim pravidelně každej den, když přijdu z práce tak si dám špeka, zapomenu na všechny problémy a je pohoda. Fakt se tim uklidňuju a je to úplně něco jinýho než cigára a alkohol. Cigára nesnášim, nikdy jsem je ani nevyzkoušela a je to pohoda. A s alkoholem ty dávky musíš zvyšovat což s ganjou nemusíš a to je na tom to parádní...
Je to skvělej lék jak se odreagovat a žít si v pohodě. A o POHOĎE ten život je, ne?
Drum´n´basstard
Mash naprostou pravdu, vzdyt cely zivot je vl. o pohode a o tom, jaxi ho clovek vylepshi...zdokonali...a pri tom nedela buh vi jaky svinstva...

__________________
...adios groweros...
Ondrash
cangrejo, drum`n`basstard
:D
to si dovolím nesouhlasit :)...
cangrejo
A jaký je důvot tvého nesouhlasení?
Maggie
No já třeba nesouhlasím s tím, že by se problémy měly řešit vyhulením špeka a poté hozením za hlavu... Je to lákavé, to jo, ale většinou se tím nic nevyřeší, jen se to dočasně odsune.
cangrejo
Nemyslela jsem to tak že problémy řeším vyhulením špeka, ale tak že na čas zapomenu na práci a problémy v ní... Člověk se po práci potřebuje trochu odreagovat ne?
Maggie
No to jo, ale to já si zase říkám, že odreagovávat se každý den jointem není pro mě to pravé... Odreaguju se spolehlivě třeba tím, že si jdu zaplavat, nebo se zabít na bruslích a špeka si dávám spíš když je dobrá náladička a pořádně si ho vychutnám.
cangrejo
To já si to taky vychutnávám a každej den taky nehulim... Někdy se hulí víc, když třeba přijdou kámarádi a někdy si dáme s přítelem jen malinkýho jointíka.... a je to v klidu... žádná závislost...
ChaoticRoman
Chce to jenom silnou vůli a chuť do toho přestat. Musíš vědět proč a pořád si to uvědomovat a jde všecko. Přestávám kouřit a myslím, že to zvládnu.
kafevar
Chtěl bych varovat před zlehčováním psychické závislosti před fyzickou. Ve skutečnosti je vě většině případů fyzická závislost menší problém než psychická. Kdyby byl např. pervitin jenom o fyzické závislosti, nebyly by s ním takové problémy. Protože pokud nejste opravdu totálně prosmažený heárci, že byste detox nepřežili, tak zbavení fyzické závislosti není zas takový problém. Je to sice hóóódně nepříjemný, bolí to, ale přinejhoršim za tejden na detoxu se fyzický závislosti zbavíte. Ale jak jednou budete psychicky závislí, tak tu chuť budete mít celej život. Je to jako rozdíl mezi tím, když vám někdou řeže ruku cirkulárkou nebo kapesním nožíkem. Cirkulárka sice vypadá hrozivějc, ale kapesní nožík bolí víc.
Sinuhet
Zbavit se zavislosti - staci jen chtit. :-)

Ha ha. No vis, ona prave zavislost je o tom ze nechces.
Lepe receno, ze si rikas ne dneska si nedam a pak je vecer a ty zjistujes, ze sis zase dal.
THCjahoda
presne tak...kazdej vecer si rikam ,ze to bylo fakt zbytecny a stejne druhej den vecer resim to samý....
znáte to ,sejde se parta a ...
Sinuhet
Presne tak. Na konci dne zjistuju ze jsem si dal a ze to nestalo za to. Ze mi to ten den lepsim neudelalo. Zahnal jsem hulenim nudu a rikam si ze zitra si nedam. A zitra si zase dam a v koutku duse vim, ze vecer si zase budu rikat, ze kdybych si nedal o nic bych neprisel.
THCjahoda
rekl bych ze zavislej jsem ,protoze kdyz neni tak shanim ,nekdy se pristihnu ,ze delam to same ,co vadi me od mejch kamosu a to "Hej vole nemas na speka?"takze tedka omezuju ,chci to mit pod kontrolou a ne aby ganja kontrolovala me!!!Takze nehulim uz kazdej den ,ale treba 3x do tejdne (což si myslim ze je dobry :D )
No vzhledm k pomalosti odbourávání thc z těla
ti tvé obdenní hulení o stavu tvé závislosti neřekne nic :)
To je totiž organizmus v podstatě stejně pod vlivem,
i když to není high.
THCjahoda
dneska jsem hulim po 5 dnech malýho a rozbobil me hrozne
Závislost u trávy se snižuje věkem. Prostě někdy poznáš, že to není životní krédo. Odreagovačka je to ovšem skvělá ;)
kafevar
Claune: Na tom něco bude. Když jsem chodil na střední, měl jsem jediný cíl. Být pořád zhulenej. Měl jsem dokonce ty úvahy, že dodělám maturitu, najdu si byteček a tam budu jenom pěstovat a pálit a pracovat budu jenom tak, abych si vydělal minimum na rohlíky a elektřinu. :D Jinak žádný jiný ambice.
Naštěstí jsem do maturity stihnul zjistit, že takovej život by člověka moc dlouho neuspokojoval a zjistil jsem, že mám i jiný cíle, který mi přišly důležitější. A ty cíle se s nepřetržitým zkuřováním vcelku rozchází.
Vladbur
Nevim jestli je na travce závislost,prostě když budu chtít,taksi zahulim,a když nebudu chtít,taksi nezahulim,jak jednoduché že?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma