Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Kolchicin + šalvěj - Klikni zde pro originální téma
Tarrnaa
Vzhledem k tomu, že o prázdninách nikdo řezy nechce a já se navíc nudím, tak jsem se odhodlal k pokusu, který spíše asi skončí nezdarem, ale pokud by to vyšlo....

Jde o to, že mám dost řezů, takže jsem se rozhodl nakapat jim na vršky kolchicin. Je to mitotický jed zabraňující rozdělení buňky. U rostlin může způsobovat polyploiditu pokud otravu přežijou.

Udělal jsem tedy obyč nálev z rozmačkaných hlízek ocúnu (colchicum autumnale) a naředil v 8 koncentracích.
Tarrnaa
A takhle to je teď po aplikaci. O výsledcích budu průběžně informovat.
Tarrnaa
A ještě...
Soul Rebel
Jakej vysledek je teda ocekavan v pripade uspechu?:confused:
Tarrnaa
Soul Rebel: Tetraploidní šalvěj... neboli uplně zjednodušeně větší obsah látek. Bude vícekrát gen podle kterého se ten salvinorin kopíruje a vyrábí. Ale to je jen teorie. Spíš předpokládám, že buď všechno zdechne nebo to nic neudělá. Správně se kolchicinem moří semena, která pak mají klíčivost jen pár procent, ale jsou mutanti :) Šalvěj semena nikdy netvoří, tak si hraju :)


Jinak samozřejmě šanci být mutantní mají jen uplně nové odnože co případně vyrostou po aplikaci. Ty se pak musí oddělit pokud budou vůbec poznat podle odlišných vnějších znaků...
soulQuake
to sem teda zvědavej :D

a co ty víš, třeba šalvěj už je tetraploidní :) její původ je nejistý :ufounek: :)
Tarrnaa
soulQuake: Jo taky sem to někde četl. Tak bude oktaploidní muhehehe :D
[CZ]Neon
tak tomudle pokusu fandim. at se dari. muzu se jen zeptat kde si prisel na to ze po aplikaci one latky se stane n->2n ?
berrea
kolchicin brání štěpení buňky, místo čehož se rozštěpí jenom buněčné jádro... používá se to celkem často jako zrychlený způsob šlechtění... ale na mechanismus se mě neptejte, to neznam :)
re:Bit
Tomuhle fakt fandim ;)
Tarrnaa
citace:
Původní příspěvek od [CZ]Neon
tak tomudle pokusu fandim. at se dari. muzu se jen zeptat kde si prisel na to ze po aplikaci one latky se stane n->2n ?


No tak vysvětlení celkem pěkně podal ten pod tebou ;) Blokuje to nějakým způsobem poslední fázi dělení. Nejspíš působí na určité cytokiny, a proto se ta buňka nemůže rozdělit a rozdělí se jádro :) Po snížení koncentrace začnou zase růst už pozměněné buňky. Mimochodem u živočichů toto způsobuje rakovinu protože jim polyploidita většinou jaksi vadí :D Nechápu jak někdo může protestovat proti GMO, když se bez toho dělají takové prasárny s mutageny a aromatickými uhlovodíky :) GMO je čisté, ekologické a vpravuješ přesně geny co chceš. Už mně serou ti žabožrouti a podobná chátra....
[CZ]Neon
Tarrnaa: jo vas dvou vysvetleni sem pochopil. celkem "trýček". btw ctj GMO?
berrea
GMO = Genetically modified ;) tedy geneticky upraveno
Tarrnaa
A já měl vždycky za to, že je to Genetically Modified Organism ;)
berrea
citace:
Původní příspěvek od Tarrnaa
A já měl vždycky za to, že je to Genetically Modified Organism ;)
tak to už je detail ;) ja si to taky myslel, ale pak sem někde viděl že Genetically MOdified, tak nevim, ale myslim, že tohle je fuk
Tarrnaa
Takže projekt pokračuje zatím bez výsledku.... růst se zastavil na 3 dny a pak všechny začaly růst :D Takže zatím to nechám plavat a pokračuju napodzim tentokrát s čerstvýma hlízkama colchicum autumnale, které v té době snadno najdu na zahradě.

Ale něco jsem postřehl venku v outu. Loni jsem místečko na out připravoval totálním herbicidem DOMINATOR a přežily to některé křídlatky. Jsou uplně jiné než normálně. Takoví mrzáčci, ale polyploidita by to být mohla. Nemám jak to zjistit, ale při rozemnutí smrdí víc než ty "nezmutované", které prakticky nesmrdí vůbec.Taky mají ty "zmutované" uplně jiné listy se spoustou mikrochloupků a tvoří místo jednoho stonku hafo malinkých plazivých větviček.


Koukněte na fota mutantů!


Uvažuju o tom, že to v mnohem menší koncentraci vyzkouším na jednom truhlíku šalvějky místo kolchicinu....
Tarrnaa
Tak ještě dva... a tomu na posledním obrázku říkám supermutant :slizoun:
pokus je to hezkej ale obavam se, ze z toho zadnej kloudnej vysledek nevyleze, co zkusit mutovat kolchicinem konopny seminka? konopi mame precijen vic zmapovany (fyziologie, morfologie atd.) to by pak bylo teprv zajimavy, :einstein:

PS. to ti ten ocun fakt roste tak, ze ho muzes takle bezuzdne pouzivat? (neni chranenej?) dik Scotty
Tarrnaa
Scotty: Ano ocún je chráněnej, ale roste to u babky na zahrádce. Kdysi jsme si ho tam přinesli. Taky jsem to měl v mražáku ty hlízky od podzimu, tak to nemusí být ono. Chci počkat na čerstvé a pak to zopakovat.


for All: Zní to šíleně, ale možná mám kandidátské mutanty. Některé vršky začly růst - deformovaně. Až se vrátím z dovolené, tak tu hodím nějaké fotky. cca ve středu.
PineCone
pokusu fandím, už se těším na nový fotky! :smoker:
Tarrnaa
Tak a je to tady. Pohleďte na prvního mutanta :bravo: :slizoun: :bravo:


Rozdvojené vrcholové lístky ještě neznamenají, že má nové patro 2x víc DNA, ale je to dobrá známka toho, že kolchicin opravdu zapracoval a nakrátko zcela pozastavil růst ve vrcholcích listů. Je velká naděje, že po obnovení růstu v některých částech opravdu zafungoval tak jak měl. Předpokládám, že v dalším patře se rozdvojení opakovat nebude. Asi je to jenom růstová porucha způsobená otravou a ne genová aberace. Uvidíme :)

Takže začínám dělat řezy z ještě dalších nadějných rostlinek(deformovaný růst listů nebo více vršků po aplikaci) a napodzim se to pokusím zopakovat jak zas vykvete ocún na zahrádce.

Další fáze by potom mělo být selektění pod úsporkama ve skříni zaměřené hlavně na životaschopnost takto zprzněných kytek a také na viditelné abnormality ve fenotypu.

PS: omlouvám se za zpoždění. Prostě nestíhám.
Co?
sry, ale :D
pěkný trýd, pěkný pokus, ale musím říct (alespoň dle mého názoru) šlapeš vodu....
kolchicin je mutagen to je fakt, ale musí mít prostor k tomu aby mohl zapůsobit, tzn. zárodečnou matrici... embryo.... semínko
takhle se sice můžeš dočkat nějaké výživové mutace či popálení, ale spíš bych řekl, že autoimunní a regenerační procesy v kytce vše obnoví ;) a pojede dál....

btw. krom jiného, se kolchicin používá v docela "velkých" dávkách na léčbu dny...tzn. člověk ho taky "běžně" pojídá a nemutuje ;)

ale goodluck ;)
berrea
no člověk ne, ale na rostliny to má poněkud větší vliv... ikdyž si taky nemyslim, že by to na dospělou kytku mohlo mít nějakej zásadní efekt... zajímavý to ovšem je
bootii
citace:
Původní příspěvek od Co?
sry, ale :D
pěkný trýd, pěkný pokus, ale musím říct (alespoň dle mého názoru) šlapeš vodu....
kolchicin je mutagen to je fakt, ale musí mít prostor k tomu aby mohl zapůsobit, tzn. zárodečnou matrici... embryo.... semínko
takhle se sice můžeš dočkat nějaké výživové mutace či popálení, ale spíš bych řekl, že autoimunní a regenerační procesy v kytce vše obnoví ;) a pojede dál....



ahoj, ja myslim ze na rastovom vrchole rastlinky pri posobeni na deliaci sa meristem mozu vznikat nezvratne mutacie..rastlinka v danom mieste kde bol kolchicin pouzity zmutuje a od tohto miesta dalej uz delenie rastoveho vrcholu pokracuje na zaklade zmutovanej genetickej informacie..myslim ze regeneracne procesy na genovej urovni posobia iba na mutacie toho typu kde sa vymenia niektore alely alebo alelove pary ale pri x-ploidiach / 4n, 8n, Xn / by vpliv mat nemaly..tot cisto moj nazor, ak sa mylim budem rad ak ma niekto opravi..b
Co?
jo, zajímavý to určitě je ;)

btw. no na rostliny působí stousta mutagenů, třeba agrobacterium t. (viz. můj hodně starý trýd :) (pšt) )... no ale je zajímavý, že na takovýhle nádorech (mutacích, změnách v genomu) vyrostou výhonky, které jsou v poho ;)
kdybychom to vzali drobnohledně, tak na kdytkách je mutace minimálně co patro, ale chytrá DNA se sama opraví, něco obejde a vylepši a něco zhorší :david:
Tarrnaa
Pánové, ale tady spíše než o mutaci jde hlavně o snahu o polyploidii ;) Šalvěj semínka netvoří. Dalo by se to udělat efektivně mikropropagací, ale ta není vhodná pro všechny rostliny a taky jak udělat mikropropagaci v bytových podmínkách s nulovými náklady, že :D Zítra jestli to půjde postnu fotky jak se to vyvíjí. Stejně nejvíc záleží jak to bude vypadat pod lampou přes zimu.. tam se ukáže jestli je to více ojíněné nebo ne :)
Tarrnaa
Takže ostře hlídaný mutant vznikl při koncentraci 1/4 té "sračky" :)
Tarrnaa
Všechno nad 1/4 jsem se snažil zachovat a vyselektil něco z těch co vznikly při nižší koncentraci než 1/4. Takže teď mám zase řezy. Jakmile z nich narostou větší kytky, tak na ně ještě jednou aplikuju kolchicin a provedu po nějakém čase druhou selekci, která půjde na zimu pod úsporky...
Tarrnaa
A ještě něco...
Tarrnaa
Jinak supermutant křídlatky v přírodě zdechnul :D Asi už to bylo moc a nerozchodil to. Neměl ani listy. Jenom husté trsy větviček :)
Tarrnaa
Zatím si krátím čekání na další kolchicin pozorováním rostlinek. Lojza se drží, ale zatím to není nic moc. Jeden mutant mi udělal 6 větví aniž bych ho zaštipoval. Jinak mají uzší listy a to je taky hlavní znak co je odlišuje od normálních rostlinek. Mutant v truhlíku je z poloviční koncentrace kolchicinového nálevu. Tedy dostal dvojnásobek co Lojza :)
Hmm, zatím to vipadá slibně :winner:

Az budou rezy tak bych par vzal :afro: .
Držím palce !!!!!!!
czest
. *** juli ***
Tarrnaa
Takže po dlouhé době posílám aktuální info. Jsem připraven na druhé kolo aplikace kolchicinu.




1. půlmetrová matka z řezu co dostal koncentraci 1/2









2. mutantíci :D
Tarrnaa
Matka z prvního kola po rozsekání.
Tarrnaa
Selekce z prvního kola. Lojza na druhé fotce uplně vpravo ;)
Tarrnaa
Aktuální fotka otravy kolchicinem :D

Takhle to vypadá, když se kápne neředěná šťáva z hlízky ocúnu. Tedy už opravdu vysoká koncentrace. Snad se zase rozjede :)
Tarrnaa
Dlouhou dobu jsem se tu neozval, ale už tu jsem s aktuálním infem. Vyselektil jsem 3 nadějné kusy. Momentálně sháním způsob jak ploiditu ověřit. Nejlépe za úplatu u nějaké soukromé firmy. Na obrázku je kytka, které říkám Mogwai. Za zimu vyrostla skoro 2m což je 4x víc než ostatní pokusné exempláře. Typoval bych to na lichý počet chromosomových sad. Takhle nějak by se to mělo projevovat...


PS: Samozřejmě je to řízek z té dvoumetrovky ;)
Tarrnaa
Druhá nadějná rostlinka je Gremlin :D Všimněte si těch bílých hustých trichomů na 1 listu a deformovaného růstu.
Tarrnaa
Poslední kousky jsou mutantíci z příspěvku č. 33

Narozdíl od Mogwayie začly růst až teď. Pomalý růst by mohl být způsobený vícenásobnou ploiditou.

Kromě tohohle mám celý truhlík selekce z původně asi 170 klonů, které byly zalívány kolchicinem a 2x byl kolchicin aplikovaný na růstové vrcholky.
Tarrnaa
Tak nakonec jsem si nechal jenom mogwaye a prcka. Zbytek stál za prd a potýkám se s molicema. Stále hledám firmu, která dělá testy ploidity, ale marně. Nicméně to nevzdám :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma