Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konvenční Zahrádky

 
Fenylí domácí zahrádka (salvia divinorum, argemon, Leonotis leonorus) - Klikni zde pro originální téma
Fenyl
Zdravím všechny milovníky pěstování všeho možného... Po nějaké době pročítání tohoto fóra a internetového studia, jsem se rozhodl, že si také založím malou domácí zahrádku. Jelikož mám neosvícenecké rodiče, konopí neprošlo... Tak jsem po nějaké době hledání našel několik jiných, přesto minimálně stejně zajímavých bylinek. Jsou to:

LVÍ TLAPA (wild dagga, leonotis leonorus)
Mocná bylinka, původem z jižní afriky, používaná tamějšími kmeny na léčení rozmanitých nemocí, ale i kvůli svým mírně omamným účinkům.

ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ (salvia divinorum)
Kdo by neznal slečnu šalvěj.. Bylinka vyšlechtěná Aztéky, převzata mazatéky, která byla používána k věštění budoucnosti nebo k nazírání nemocí. Její halucinační účinky uvolňují intoxikantovu mysl z těla.... Za tyto efekty je zodpovědná chemická látka nazývaná salvinorin A.

ARGEMON
Tato bylinka pochází z nehostinných částí jižní Ameriky. Účinky této květinky jsou údajně povzbudivé až afrodiziakální. Bohužel se o ní nedá sehnat moc informací.. (ani o pěstování) Takže to bude trochu pokusný králík...
Ondra_161
Muzu se zeptat kde jsi sehanl seminka...?Nebo rizky nebo z ceho to vlastne hodlas pestovat....?:)
jj rovnaka otazka + preco si to dal do galerie? :)
Fenyl
Ondra: Semínka Argemonu a lví tlapky jsou odtud: http://www.vegetalismus.cz/semena-a-rostliny.html
tenhle obchod můžu max doporučit, rychlé odeslání a když nastal nějaký tech problém (přišly mi 2 potvrzení o nákupu) napsal jsem jim a dostal rychlou odpověď a všechno vpoho.
Semínka šalvěje nejsou (je vyšlechtěná a tak její semínka, pokud jednou za dlouho vykvete, maj minimální klíčivost - asi 0,1%) jediná možnost je klonování řízky. Ty moje pochází z Growlandu (je tu reglej jako člen fóra) můžeš tam přijít a dostaneš řízek darem... Naprosto super krám... :o)

A v galerii jsem, protože mě sem přesunuli z indoor-pěstu... nevím.. ale fotky samozřejmě budou.
Fenyl
ŠALVĚJKY
Tak vracím se k tématu. Při pěstování šalvěje je potřeba mít na paměti, že pochází z pralesů jižní Ameriky. Proto se při pěstování snažím co nejlépe napodobit pralesní podmínky- teplo, vlhko a žádné silné ostré světlo. Ty tři řízky z growlandu jsou ještě bez kořenů. A tak jsem je dal zakořenit:
Nejdřív jsem si připravil menší zavařovačku, řádně ji vymyl a nakonec vypláchl vařicí vodou, aby tam nebyly zbytky bakterií a plísní (válela se ve sklepě) šalvěje jsem taky opláchnul, nožem jsem seškrábnul tenkou vrstvu u řezu, aby mohly lépe příjmat vodu a živiny.. Dal jsem je do vody a přikápl drobet hnojiva (jen kapku), poprášil jsem listy a dal se do výroby pařníku:
Poslepoval jsem kvádr z dřevěných kuchyňských špejlí (delší strana na délku celé špejle kratší na necelou půlku délky). Když byla konstrukce hotová, potáhl jsem jí průhlednou igelitovou balící fólií (balej se tim svačiny) Pod to jsem dal kus normálního hladkého igeliu, aby se vlhkost nedostávala až k podkladu (můj psací stůl... :-) )
Nakonec jsem kytičky ještě jedou zarosil (a zamokřil jsem schválně i ten igelit na podkladu, aby odpařující se voda zvyšovala vlhkost) nasadil jsem pařník a přes den na to svítí normální stolní lampa (40W) jen aby udržovala teplo a tím pádem i vlhko. Stěny pařníku jsou permanentně orosené, takže světlo není přímé.

Až budu mít tu možnost, tak dodám fotodokumentaci. doufám že to bude co nejdřív.. :-)

Tak a dneska jsem byl na poště pro semínka lví tlapy a argemonu. A jdu hledat typy na klíčení. Kdyby někdo něco o klíčení těchto bylinek věděl něco konkrétního, tak ho prosím o příspěvek nebo alespoň odkaz. Díky moc, zatím se loučím...
Homer Jay
Hodně zdaru s šalvějí!:) Z Growlandu mám taky řízek, opravdu dobrej krámek, škoda že nejsem z Prahy, určo bych tam chodil na nákupy:D. Taky si dostal takovou kládu?
Na lví tlapu sem zvědavej, nedávno se tu o tom mluvilo a docela mě zaujala. Nechám si taky poslat semínka. Doufám že budou brzo fotky, už se těšim.
Až budou fota máš u mě K+ jistý;).

EDIT: Někde si se ptal kdy začne řízek kořenit. Já sem si ji přivez už trošku zakořeněnou, ale cestou se mi dost kořínků olámalo, takže žádná sláva. Myslím že po 14ti dnech bys ji moh dát už do hlíny. Jak sis jistě všinmul v mém threadu o šalvěji, tak sem ji ušmik vršek a kořenil do rw. Teď kořením do do substrátu(dbej na sterilitu, ale s tim nemáš problém:)) a pohoda. Taky sem zaslech že líp koření právě do rw nebo do země, tak pravě uvidim co je lepší, jestli voda nebo substrát. Hnojivo je podle mě zbytečný zatim, ale taky nevím myslim že ji to neuškodí.
Měj se.
kanjack
aj ja by som si chcel spraviť takúto zahrádku, ale nemám semienka. Tak by som sa chcel spýtať či sa nenájde nejaká dobrá duša ktorá by mi nejaké tie semienka poslala, bol by som vám veľmi vďačný.
Fenyl
Tak po dlouhé době jsem se dostal k aktualizaci. Přináším sérii fotek která pochází z období kořenění. Dnes už jsou kořínky velké a tak jsem dnes šalvějky přesadil do květináčků.

Co se týče semínek argemonu a lví tlapy, tak jsou mé pocity rozporuplné.. Očekával jsem že tlapa vyklíčí bez problému a argemonu jsem moc šancí nedával.. Ale dopadlo to naopak. Argemona klíčí krásně,ale tlapa je tam už 3 týdny a nic....

Ale ani šalvia není bezproblémová. na listech se začíná rozmáhat nějaká bílá plíseň... Máte někdo nějakou radu, jak se jí zbavit? Díky moc..

1) Lví tlapa v klíčícím talířku

2)šalvěj ve svém prozatimním skleníku (nakonec jsem zjistil že mateřská šalvěj měla přísnou výchovu a tak i její děti mají malou citlivost. Takže rostou i bez pařníku, jen je rosím rozprašovačem)

3)Argemone mexikana v klíčícím talířku

zbytek) hromadná fotografie 3 řízků ve skleničce
Fenyl
kanjack: Zkus si projít stránky jako třeba http://www.vegetalismus.cz/semena-a-rostliny.html
a objednej si tam semínka čeho budeš chtít... :-)
hnojit kořenící šalvěj není dobrej nápad, šalvěj má pak dostatek živin, aniž by musela rozvíjet kořenový systém, což má za následek, že koření pomalu a nebo vůbec..Ještě větší kravina je v tomto stadiu hnojit na list( osobní zkušenost, třeba někomu pomůže:))

šalvěj je potřeba cvičit a nemazlit se s ní. Hrozně lehce se nechá zhýčkat a pak si těžce zvyká. Rozhodně se nenechat stresovat nějakými svěšenými listy, to ona dělá, aby vystrašila:), ale udělat si 3 až 5týdenní plán dírkování(zvykání) a ten dodržet i když původní listy zčernají a opadají nový vyrostou zdravý silný a odolný..
pěstu zdar
Fenyl
HJJJŮŮŮŮŮSTNEEE máme problém!!
Šalvěje napadla zlá plíseň.... Na povrchu listů se zjevil bílý zákeřný povlak. Nejdřív se zdálo že přichází v míru, ale množil se a množil až kytičky začaly vadnout a skomírat.. dva dny zpátky jsem nasadil stírací techniku a jal jsem se povlak odstraňovat vatou napuštěnou lihovinou (tru Caribean Rum, hey mon!). Povlak opravdu zmizel,ale.... Další den se objevily hnědé skvrny na listech! Nepřítel nebere ohledy na fair play ani ženevské konvence! Ale já mu to vrátím... Dnes jsem byl v zahradnictví a řekli mi, že se pravděpodobně jedná o "SPADLÍ" (druh plísně) ještě se tam ale musím stavit i s kytkou aby byla diagnóza jistá a účinost protiútoku vysoká.

Trestné výpravě zdar!
Fenyl
Muhehehehehe

Těžká chemie vítězí.... :flamer:
Použil jsem širokospektrální fungicid a dal jsem je na sluníčko.. sice povadnou, ale plíseň by neměla mít šanci.... zhnědlé části listu jsem odstranil už před aplikací... A od toho sajrajtu mám pěkně poleptanou sliznici...
Tak uvidíme...

Fenyl
Hrmpf tak flíčky se dělaj dál.. ale míň.. uvidíme jak bude léčba pokračovat..
Fenyl
Zdravím všechny growery..
S časovým odstupem bych rád zhodnotil průběh pěstování.
Po postřiku šalvějí protiplísňovým sajrajtem se šalvějím začalo dařit ještě hůře. Já jsem u toho nebyl, Odjel jsem na 14 dní mimo domov a buď mi to přelili nebo za to mohla otrava protiplísňovým přípravkem, každopádně všechno uhynuly aniž jsem měl šanci zasáhnout.

Leonotis nevyrašil vůbec, ale Argemonu bylo spoustu. Vykvetl nádhernými žlutými květy a udělal spoustu semínek. Rostlinky jsem usušil, ale nevím moc co s nimi. Když jsem studoval účinky, zjistil jsem na nějakých aj stránkách že při konzumaci a kouření hrozí akutní otrava.. Tak jestli někdo chcete zkusit jaká je kritická dávka, tak můžu poslat vzorek... ;) Ale radši ani nevim no... :rejp:
Fenyl
Pro letošní jaro jsem zařadil i několik konopných květin. Jméno modelu vám neřeknu, dostal jsem je od kamaráda jemuž je dala sousedka, která pracuje s drogově závislými a dal jí je jeden její svěřenec. (zjednodušeno) Každopádně model je to kvalitní (loňská zkušenost.. :) ) Na okně mi raší 10 kelímků, jednu budu mít doma a zbytek půjde kamarádům a ven. Pak mám objednaná semínka marihuanilly a lobelky nadmuté (ještě o nich něco napíšu). Včera přišel tabák (virginský - taky semínka) a ještě zkusím zbytky lví tlapy. Navíc si znovu pořídím řízky šalvěje. Tak uvidíme, jak to vyjde letos...
Fenyl
Dík moc za ten argemone... Odkud máš to info? Já jsem na internetu nemohl nic najít.. Ale ta semínka opravdu vypadají jako mák...
A Leonotis jsi klíčil do hlíny nebo na mokrym ubrousku? Loni jsem to zkoušel ve vatě, ale nic z toho nebylo... Ale možná byly blbý semínka nebo já... :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma