Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Plísen u řízků - Klikni zde pro originální téma
smoke
cau lidi po treti sem rizkoval a rikal jsem si ze kdyz vic budu rosit tak tim lip pro kytky ale ouha vyskztla se plisen takova bila,nitkovita.mam je pod zarivkou a v pařniku,zalejvam je jednou dene a tak 5-8 rosim. neporadili bznste mi jak mam rosit a zalejvat a taky jak se ty plisne zbavim diky moc

[Edited by smoke on 26-04-2002 at 03:43 PM]
Galen Aldaron
Smutné. Pokud máš plísen jen na substrátu, tak by neměla kytkám významě ublížit, jinak by lezla po nich... Vyndal bych jez pařníčku, či ho odkryl a nechal je bejt..... a příště pod zářivkama třebas i bez něj, jde to :) a rosit stačí i mene často, přežijou, maj-li vlhko od spodu :)

[Edited by Galen Aldaron on 26-04-2002 at 07:37 PM]
smokiee
Myslim, že stačí zalejvat 1x za 2 dny a rosit jednou denně. Plíseň tam máš proto, že ti tam (v pařníku) stojí voda. Nejspíš ti začly i hnít kořeny (přelití), ale to poznáš až ti budou vadnout listy. Celý bych to vysušil, vydesinfikoval, popř použil nějakej přípravek proti plísním (Kuprikol) a omezil zalejvání i rosení, protože méně někdy znamená více.
JFKALFA
vytvoril si moc velkou vlhkost. priste nech parnicek trochu otevrenej, at ti tam proudi trochu vzduchu. jak je napsano vise nemusis ani tolik rosit. mam takovou zkusenost, ze mensi roseni je spis lepsi :)
ziki
S plísní moc problémy nemám. Jednou mi sice plesnivěly špejle s cedulkama co je kterej řízek zač ale pohoda. Co se rosení týče tak to dělám tak, že to mohutně porosim, pak v tom pařníčku ucpu všechny díry a třeba tejden to nechám. Vono když si vemeš že se ta vlhkost nemá jak dostat ven a pořád tam ta voda jen cirkuluje tak myslim že je to OK.

Takhle rosim tak jednou tejdně ale kvůli tomu že ta vodní pára nemůže unikat je to OK.

Spíš bych se chtěl zeptat někoho skušenějšího, jak moc by měla bejt vlhká ta hlína ve který řízky mám. Mě příde, že když je až moc vlhká tak to ty řízky nenutí kořenit, protože si tu vlhkost nasajou i s malejma kořínkama.. takže asi nějak středně ?

Kdyžtak mě opravte.
JFKALFA
ziki: ty tejden nevetras parnicek ? kyti potrebujou nejaky co2 aby mohli normalne fotosyntezovat a vubec zit a taky hlavne korenit !!!
spousta lidi ani parnicek nema a klony jim jedou do 14 dnu !! treba jen tak do RW :)
ja tedka mam taky mnohem vetsi prisun vzduchu do parniku a mam mnohem vyssi uspesnost a rychlejsi koreneni
todle uplny pareni sem taky zkousel mel sem ovsem problem s plisni na listech.
ziki
Nojo, to máš asi pravdu. Já mám pořád ještě v hlavě zaritou takovou představu že ty kytky v noci fotosyntézujou a vyráběj kyslík a ve dne je to opačně (asi pěkná kravina, ale sem si nějak poplet z biologie pojmy a už se to semnou táhne).

No a tak jsem si myslel že vytvořim takový mikroklima kde všechny ty látky budou pěkně cirkulovat. Musim se přiznat že se mě první kytky chytnou (= dostanou barvu, začnou růst) tak po 2 tejdnech, což sem myslel že je OK ale jak tak koukám tak asi neni.

Takže dík za radu, skusim to odvětrat. Můj hlavní problém je totiž v tom, že sem přes tejden na koleji, sestra s mamčou mi to tak tak zalejou a ještě chtít po nich nějaký rosení by bylo moc..
A když nemůžu 5 dnů rosit tak tohle byl první způsob jak to zařídit co mě napadnul. Přes prázdniny trochu zaexperimentuju s větráním a uvidim. K+ žes mi otevřel oči :smoker:
smoke
vsechno sem to vyhazel a narezal novy klony a zalejvam 1 dene a rosim taky 1 dene a vzpada to fajn zadna plisen
carlos
smoke, jestli je máš dál v pařeníčku, rozhodně bys je neměl zalévat tak často. Je lepší když médium necháš trošku proschnout- tyhle suché cykly urychlí zakořenění. Pokud je ten pařníček těsný, musíš ho čas od času otevírat kvůli vyvětrání- jinak neproschnou.
smoke
no ja je oteviram pravidelne nin3 denne ale uz je to v pohode 2 varka vysla bezvadne vsechny prezily a za 6 dni jim uz koukali koreny.jinak dik za radu
viridis
2 hlosan: rizky jsem zatim delal pod 2x18W (cool white + planta), ve vzdalenosti cca 5-8 cm od hornich listku rizku, stimulax1, rockwol, prepravni plastova bednicka bez krytu, cca 2-5 mm vody, roseni 1x-2x denne, vyjimecne Algastimem, at preci jen nejake ziviny ma. Nektere vetsi spodni listy obcas zacinaji schnout, tedy pokud je tam vubec necham (vetsinou tak 50% ufiknu), ke konci zakorenovani nektere rizky zblednou nebo pozloutnou, ale nedelam si s tim nejak hlavu - uspesnost je znace vysoka, rekneme 99 - 98%, skutecne minimum. (Za minuly rok jsem vytvoril odhadem 500-700 rizku - a vetsinu rozdal.)
Odhaduji (mohu se mylit), ze to osychani a blednuti ma na svedomi to, ze rizek bez korinku nema pristup k zivinam (stejne tam zadny v ty vode ani v RW nejsou), takze pokud chce material na tvorbu korinku, musi 'zit z podstaty' a material na stavbu vzit 'z bouracky' - pouzit cast sveho vlastni organismu, tzn. zasobniho materialu ve velkych listech. Nepritomnost zivin vede k potlaceni fotosyntezy, coz ma za nasledek blednuti rostliny, to se ovsem pri zasazeni rychle srovna: druhotny efekt nedostatku zivin je ovsem to, ze rizek se zoufale snazi k nejakym dostat, coz vede k urychleni celeho procesu zakorenovani - porovnej s rychlosti zakorenovani v 'dobrem' substratu - trva to znacne dele a znacna cast rizku neprezije.
Zkousel jsem rizkovaci substrat a blueberry zakorenila, znacne zdevastovana, az po 4 tydnech - s tim ze z 10-ti ks to prezily 3 nebo 4, ted to zpameti nevim - co si vsak pamatuji dobre, je ze byly lehce nahnily a po zasazeni to stejne nerozdejchaly. Kontrolni vzorek v RW byl hotovej, s 20-30 mm korinky venku, po 14-ti dnech. Posilal jsem je v nekdy pulce unora, spolu s durgou a mazarem (oboji v RW) tusim Walhallovi & spol. a nebyly stiznosti na jejich vitalitu - a to preprava (v unoru!) trvala cely den. (Jen ty RW, temi substratovymi bych si tak leda uriz ostudu.)
Kdysi, ze zacatku, jsem mel rizky taky v parnicku - tataz prepravka, z igelitu na drateny kostrukci dekl - a umrtnost byla neprijemne velka. Situace se zmenila az po kozultacich s nekterymi zdejsimi odborniky, dovolim si jmenovat predevsim Dr. Smokalota, kteremu hlavne patri muj dik - vetsina uzitecnych informaci pochazi od nej.
JFKALFA
hlosan: pokud mas parnicek, klidne trochu otevrenej. tak nez nebudou nejaky koreny lizt z RW tak nemusis mit v nadobce zadnou vodu. tu spolecne s hnojivem muzes lejt az budou koreny. a ne vic jak 2mm, pak ti koreny zacnou zahnivat. nedavam ani H2O2.
nobody4
4 viridis: řízky a to už je dávno ozkoušený, nejrychleji mastí když je zalejváš vodou bez živin!!!! Pokud stojí ve vodě (stále) většinou se stane, že uhnijí. Jediná vyjímka je pokud se do vody přidává peroxid vodíku (H2O2) ten napomáhá zabránit hnití, dezinfikuje a dodává kyslík. Ale bacha nutno přidávat velice opatrně. Používá se 30%tní, jenž se dále ředí. Ale to už je tady napsaný někde jinde.
Musel jsem na 3dny odjet, tak jsem řízky podlil (stály ve vodě tak 4mm) a pařníček jsem nechal trochen pootevřenej. A v tom zmatku jsem zapoměl na peroxid. No chybama se člověk učí a proto to už nikdy neudělám. Po návratu jsem zjistil, že je to všechno v pí.... Většina jich uhnila, zbytek dost zežloutnul - z přelití. Nějaký se přeci jenom nedali a neshnili. Sice byli dost žlutý, ale měli ještě šanci. Přestal jsem je zalejvat a snížil vzdušnou vlhkost. Né zas úplně, aby kytí nevyschli, bylo tam kolem 60%. Od tý doby jsem zaléval spíš rosením.
<p>
4 carlos: z předešlých zkušeností ti dávám plně za pravdu. Pěstební médium by opravdu mělo proschnout a o5 provlhčit a tak neustále dokola, dokud se neobjeví kořeny. Je to jediná správná cesta, což mi potvrdil kámík z NL. Přeci jen už maj mnohaleté zkušenosti.
<p>
4@ll: větrat by se mělo, ať může kytka volně dýchat. Ale zase ne tak aby klesla zbytečně vlhkost. Takže málo ale přece.
BaHnO
kytky se do bubbleru ci hydroponickeho kvetinace davaj, az koreny sou dlouhy tak, ze cumi z RW vo malinko vic nez kdyz mas radost ze to prezili a hlavne ZELENYM NAHORU, jinak jsou sance na preziti znacne snizene;-))). Proste az se ti to bude zdat tak hura na vec, vzdyt by to melo korenit i primo v bubbleru(mimochodem koreni, ale je to ztratovy predevsim pro velke rozmery, vyzkouseno). happy action a at se dari. Jo a este me napadlo, je dobra finta schovat RW bud pod keramzit(ale aby nebyl ponorenej do vody!!!), nebo pod nakej deklik, napr z alobalu, tak to mam doma, protoze a) nedopada na nej svetlo a tim padem na nem nerostou rasy(coz jinak s oblibou delaji) a za b) pod deklikem je vlhko a to se korenum libi(nebezpeci plisne, ale zatim se mi to nestalo, coz ovsem nic neznamena).

B--


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma