Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Externí zvlhčovačka s neblerem - Klikni zde pro originální téma
m16l1
Externí zvlhčovačka s neblerem

Nic proti klasické zvlhčovačce. Ale má několik nevýhod - zabírá místo v boxu, má nádrž co vydrží tak na den, je to zařízení na 220V, které není zrovna stavěné do velkého vlhka. Krom toho je většinou konstruována tak, že vlhkost je spíš odsávána ventilací, než aby šla ke kytičkám. Ovšem pro ty, kteří potřebují mít vše naprosto schované, je to samozřejmě jediná volba.

Protože mi vyhovovala představa nebleru - zvolím si jakou chci nádobu, do boxu jde jen 12V, vlhko ničemu nevadí - pořídil jsem si od www.klecka.cz minineblera s 1 membránou + plovák. Nicméně i tento má několik mušek, které jsou nešikovné:
- nejde snadno regulovat
- má modrou diodu, která by mohla v noci rušit kytičky
- šplíchá vodu z nádoby ven

Regulaci by šlo vyřešit mech. spínacími hodinami - něco jako 15min. zapnuto, 15 min vypnuto. Modrou diodu lze zakrýt vrstvou černého laku, čepičkou od ventilku nebo něčím podobným. A šplíchání - z dvoulitrové láhve od vašeho oblíbeného nápoje uděláte stříšku nad plovák, aby voda tolik necákala.

Nicméně jsem měl i tak v boxu mokro a nádoba mi zabírala místo. Tak jsem se trochu zamyslel, a vymyslel to, co vidíte na fotkách - externí zvlhčovačku.

Potřebujeme:

velký kýbl s víkem - např. od malířské barvy
nebler
flexo hadice průměr 10cm
dvě spojky prům. 10cm a dvě spony na flexo trubku
nějaké nářadí + trocha zručnosti
lepidlo - stačí vteřinové
9 ks vázacích pásků na kabely
12V ventilátor - já použil pomaloběžný 12cm

Postup je velice jednoduchý - do víka vyřízneme dva otvory o průměru 10cm. Prasátka jako já použijí hrotovou páječku, kterou samozřejmě poté důkladně očistí. Do jednoho otvoru - ten bude výstupní - vložíme plastovou spojku na flexo hadice, a pájkou ji přivaříme tak, aby koukala z víka ven, ne dovnitř. Poté lehce zalejeme vaším oblíbeným lepidlem na plast. U druhého otvoru uděláme tři malé dírky a zrovna tak tři dírky uděláme do jednoho kolečka, které nám zbylo z řezání. Pomocí vázacích pásků připevníme tak, jak je vidět na foto - šířka otvoru je 2,5cm.

Třetí (malý)otvor, který mám já, je zbytečnost - ukázal se jako nedostatečný pro přívod dostatečného množství vzduchu do boxu.

Teď do kýble nalejeme vodu. Nasadíme flexo trubku, vstupním otvorem protáhneme kabel od zvlhčovačky a... uvědomíme si, že nám ještě nějaká práce chybí.

Do boxu do vstupního otvoru vsadíme druhou spojku na hadice a připevníme flexo trubku. Zevnitř ke vstupnímu otvoru přimontujeme ventilátor, který nasává vzduch ze zvlhčovačky do boxu. Pokud vzduch chceme trochu rozptýlit, použijeme opět kolečko, co nám zbylo z řezání, a vázací pásky - a vyrobíme rozptylovač vzduchu - viz foto. A poslední věc - pokud vám flexo tvoří stejný tvar jako mě - to znamená, že jde v nějaké části dolů, tak je docela vhodné v nejnižší části trubky (u mě je to před vstupem do boxu), udělat malou dírku a postavit pod ni misku, která bude zachytávat vodu, která se zkondenzovala v trubce. Pokud vám jde flexo jen nahoru, tak kondenzát steče zpět do nádoby s vodou.

No a to je vše. S výsledkem jsem velice spokojen, na box 120x52x41 (v š h), 150W MH to bohatě stačí, a na noc ji dokonce musím vypínat. I tak se vzduch (thanx virgill) lehce zvlhčí tím, jak jde kolem vodní hladiny v nádobě. Kýbl má dostatečnou velikost, takže v pohodě. Kdyby odešla membrána nebleru, dá se snadno vyměnit. A větší výkon se dá snadno dosáhnout neblerem s více membránami. Hlavní výhodu vidím v tom, že vzduch co přijde do boxu už je dostatečně vlhký, takže se vlhkost spíš rovnoměrně rozptýlí po boxu. A samozřejmě nádrž podle gusta a žádné zabírání prostoru v boxu.

Snad jsem alespoň někoho inspiroval, čekám vaše návrhy, vylepšení, připomínky, kritiku... a komu se chce tak může také chválit :-)
m16l1
Ještě přidám pár fotek. Jinak se mi v minulém příspěvku trochu pomíchaly, takže komentář k fotkám je:
1. příspěvek
- detail přichycení vstupního otvoru
- napojení na box
- rozptylování vzduchu od větráčku v boxu
- víko zespoda
- víko zeshora

2. příspěvek
- dva detaily víka a jeden celkový pohled
eba60
docela pěkný, líbí se mi to.Ale jak dlouho vydrží pracovat ten 12V větrák v takovém vlhku to nevím..Ale stojí pár korun , takže to zas tak vadit nebude.K+
m16l1
Pratele, diky za karmu.

Kdyby se nekdo zrucnejsi nahodou poustel do stavby neceho obdobneho, a mel chut trochu experimentovat, mam navrh:

Pridat do nadoby napousteci ventil s plovakem, ktery se pouziva ve WC nadrzkach, a k tomu pro jistotu nejaky prepadovy otvor s hadici do odpadu, kdyby v napoustecim ventilu odeslo tesneni. Realizovatelne je tohle opravdu asi jen v koupelne nebo ve sklepnich prostorach domku/chaty, ale zase by to byla super vychytavka pro lenochy :-)
LateNightJamm
Zdravim... vyvinul jsem doma velmi podobnou vec a uz ji s uspechem nekolik mesicu pouzivam... a mel bych pro tebe takovy zlepsujici postreh...

Vetrak prehod tak aby foukal vzduch z vneku do kyble a bude tlacit paru do skrine... zmensi se ti tak spotreba vetraku:)
HiGhLaNdEr
Je to moc pěkný. Já vymejšlel podobnou věc, akorát v tom kýblu bylo fontánkový čerpadlo a sprcha. Takže ta voda tam stříkala a kolem ní proudil vzduch. Pro větší výkon zvlhčovačky by to určitě bylo dobrý. Jinak včera jsem byl v obi, a mněli tam hezkou hračku. Krabička kolem 600Kč. A byl to spínač reagující na vhkost, původně určený k regulaci odvětrávání vlhkých místností. Takže mněl nastavitelnou vlhkost při které spíná. Nebyl by problém zařídit aby při nastavené vlhkosti rozepínal a tim vypínal zvlhčovačku.
lukasecek
Zdarec. Neblera taky kupuju a mam i podobne situovanou skrin, co se tyce rozmeru... Je to fakt dobry, neco podobnyho sem hledal... Jenom bych rad mel jeden technickej dotaz ohledne umisteni vyvodu trubky do boxu.. Koukam, ze to mas nizko, tak me zajimalo, jak to bude, az ty kytky povyrostou treba...? Jestli to vsechno nebude pak hnat jenom k tem prednim, aby se taky neco dostalo na ty dalsi...? Jinak diky moc za radu, zkusim to vyrobit :-)
mari
ahojj, nebler nebrat , membrana vydrzi jen chvilku , lepcejsi zvlhcovacka . hoj
lukasecek
Tim chvilku myslis jak dlouho? :-) Ma jeste nekdo podobnou zkusenost? Ja uz ho mam totiz objednanyho...
mari
citace:
Původní příspěvek od lukasecek
Tim chvilku myslis jak dlouho? :-) Ma jeste nekdo podobnou zkusenost? Ja uz ho mam totiz objednanyho...


myslim ze po mesici odesla membrana a cena novy membrany byla vysoka, vratil sem ho a hned si koupil zvlhcovacku tucnaka v tesku za litr a funguje super, hojj
lukasecek
Dobre, dejme tomu ze budu mit jinou zvlhcovacku... jak je to s tim umistenim? Kam by se mel dat vyvod? Diky moc ;.)
lukasecek
Ahojte... Premejslel sem nad zrealizovanim toho planu znovu... Neblera mam, udelam to presne takhle, jak je to tu popsany... jako odtah mam 100mm vetracek 105 m3/h... skrin ma objem 0,3 m3... jako pritah vzduchu do skrine bych to vyresil tak, ze bych to tahl rovnou pres toho neblera, kterej by byl stridave zaplej a stridave vyplej... nojo.. jenze me napadlo... zustane tam vubec naka vlhkost? preci jenom ten vetracek je sice nejslabsi jakej sem sehnal, ale ma velkej vykon.. Ale zas nadruhou stranu, cim vic vzduchu, tim vic adidas... Mne pride, ze se ten vlhkej vzduch zas hned odvetra... nebo ne? Diky moc za odpoved... Docela by mi tohle pomohlo
Deluxe
to je na zvlhcovacku dost silny prietok vzduchu .. a aku dlhu mas hadicu privod ? aby to vo finale nebol len vetrak co fuka 10% vlhkost do vnutra
Deluxe
a aku vlhkost mas teraz v boxe?
lukasecek
Teprve sem to v patek vsechno zapojil a budu to merit, cekam jenom az mi prijde vlhkomer kterej sem si obednal.. pak kdyztak napisu.. Jinal tu bednu s vodou mam spojenou metrovou hadici, ale neni uplne napnuta, videl bych to tak na 40 cm... uvidim jak to bude fungovat v praxi... vetracky mam na trafu tak jim kdyztak snizim voltaz...
Deluxe
daj ten vetrak na ten zelenej krit aby fukal smurom do vedra .. ale musis tu stredovu dieru zavriet..
lukasecek
Jojo jasny to jsem udelal... fouka to do krabice a z krabice to jede tou trubkou do skrine... Takze ten vlhkej vzduch nejde tolik do toho vetracku..
Growman1
Zdar groweři a growerky prisel jsem taky s napadem zvlhčovačky a chtěl bych se s vami podelit o napady a triky.hned jak prijdu na to jak fungují tyto stránky doložím foto.Pease:-)
Growman1
tak už přikládám to foto co jsem slíbil peace.
Growman1
je to vlastně tvořeno z 20L kyble ,zvenčí pvc roura 50mm odfuk a dalsi 100mm v té oranžové je umístěn větrák 220V PC.a uvnitř nebler ,ze strany pruhledna modra hadicka jako ukazatel stavu vody ve zvlhcovaci.Pridam jeste par fotek detailu. fici mi to už měsíc a sem nad míru zpokojen mam tam nebler se 3 membrány a je to fakt hukot!
Growman1
co nejdrive poridim detailní foto zvlhcovace a soupnu to sem.
Growman1
tak uz tu hazim ty detailni fota jak sem slibil ale trochu sem ji predelal dal sem tam větší rouru na vývod.ted to frci na 100%.Lets Grow.
Growman1
po výměně...
Growman1
...
Growman1
+ koleno o sklonu 45stupňů když kytičky porostou.
Growman1
...
Growman1
...
Growman1
...
MojeMalickost
Uvazuji na koupi neblera se trema membranama a chtel jsem se zeptat jak to je s tim plovakem? funguje to i bez toho, je tomu jedno jestli je u dna nebo na hladine?

A co se tyce vydrze tech membran... Jako bezak to nepojede cely grow tak tipuju 40% celkove doby doby a este doba noci(nizsi teplota vyzsi relativni vlhkost) a navic se spinacem na vlhkost takze ani celej den to nepofrci...

No komu to odeslo: po jak dlouhe dobe a jak intenzivniho provozu to slo do kytek? A byl nejakej plynulej pokles vykonu nebo proste behem dne to prestalo mlhovat?

Proste kdyby to vdrzelo treba 2 kola tak 400 za 3 nahradni membrany se mezi hnojkama a elektrikou ztrati ze...


A este dalsi dotaz... Planuji box 90*90*160 tzn 1.3 M2 a odvetravany to bude RUCKem 125L zregulovanym tak na 60% a pofrci to pres pachac takze tipuji tak 50% vykonu tzn 180 M2/hod. V boxu bude na rust MH a este v cooltubu a vzduch to bude papat pokojovej takze teploty snad nebudou moc extra... bude to schopne ten tri membranovej vytahnout tak na 80% vlhkosti?

A este jak odhadujete ztratu vlhkosti v potrubi? v idealnim pripade bych chtel mit nadobu v jakemsi "servisnim patre" nahore ve skrini coz by znamenalo tak neco pres metr svisle dolu zakoncene ventilatorem? Jaka bude ztrata?

A este vy co mate nebler doma? Neni nekde uveden mlhovaci vykon? Tzn ml/hod. Koukam totiz po levnejsi alternative a sympaticky se mi jevi tato stranka kde zalezitosti vypadajici jako nebler za mnohem peknejsi ceny.

Sem narocnej co? :) Predem dekuji za odpovedi treba jen na nekterou z otazek. Moc mi to pomuze.

//tak hodnoty mlhovaciho vykonu jsem nasel (3m nebler 1200ml/hod) no kazdopadne jakej je vas nazor na ten prostor? stacilo by 300ml/hod?
Growman1
no tak ten nebler musí mít plovák protože funguje jen asi 2 cm pod hladinou bez plovaku to nefrčí.Co se týče výdrže tak jedu 3 kolo a maká jak se patří zatím žádnej problém.Já si myslím že na ten tvůj prostor 90x90x160 ti tech 300ml/h bude stačit.
D@D
Panove, prosim... Uvazuju, ze si sestrojim to same co jsem zde videl na obrazkach, luxus!

Chtel bych ho regulovat termo-hydrostatem, ktery jiz mam doma ve skrini... Ma nastavitelnou hysterezi, takze by to melo byt idealni, jen bych potreboval vedet jakej Nebler mam zvolit. Vzhledem k teto regulaci by nadmerny vykon treba 3 membran nemel vadit, ne? Mam Homebox White 100x100x200 + 400W GIB pro predstavu... Mam jit rovnou do 3-membranoveho?

Dekuji za vase odpovedi - jinak zde muj prvni Grow a popis sestavy - http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=4
Newbie
ja sem to nakonec vyresil bez pridavnyho vetraku. Strcil sem privodni kus hadice k privodu vzduchu a ono si to tu mlhu taha samo:o)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma