Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
Enzymy - Klikni zde pro originální téma
Ujoo
CAU

zalozil som novu temu o enzimoch. ake enzimy? na co sluzia? kde ich zohnat? preco?naco?zaco? proste vsetko o enzimoch...pretoze vsade sa tu pise o pridani enzimu ale nic viac ... nic konkretnejsie a preto tato tema...

ja by som chcel vediet ake pouzivate enzimy a ako ste s nimi spokojny...naco ich pouzivate a tak.

PS: som novy, tak nepicujte hned na mna, ale hladal som to vo forach aj pomocou "hledaní" ale nenasiel som nic konkretnejsie ... dik
mydena
Ahoj,enzymy slouží k očistné kúře..na vyplavení solí z kytky..enzymy také zbavují kořeny odumrelych části a rozkládají je na vstřebatelné a tak zvyšuje příjem živin a vitalitu rostliny.Vyrábí se mnoho druhů..např. Bn-zym,Cannazym..jiní doplní..Dá se sehnat v growshops.
www.sitokurvavygoogluj.cz

asi za pět sekund sem našel info :rolleyes:
Tento výrobek kromě enzymů obsahuje extrakty z rostlin. Používá se pro zlepšení a posílení kořenů. Urychluje proces rozkladu a odbourávání zbytků hnojiv, zlepšuje příjem kyslíku a navíc aktivuje mikroorganismy u kořenů a tím zlepšuje příjem živin - používá se pro pročistění rostlin. Hodí se do všech substrátů.

Používá se zředěný 1:1000 (do 1L dát 1ml). Doporučuje se používat spolu s root stimulátorem (kořenovým stimulátorem) a growth/bloom excelleratorem. Ekologický výrobek, zcela na přírodní bázi.
Dan.Bass
EnzYmy obecně jsou látky proteinové (bílkovinné) povahy, katalyzující (urychlující, umožňující) chemické reakce v tělech organismů. Bez nich by nic nevzniklo, nic se nenarodilo, nic nevyrostlo. Je tedy jasné, že každé individum, ať už člověk nebo rostlina konopí je má, rsp. umí si je vyrobit.
Uvnitř každého takového enzymu, který si můžeme představit jako stroječek, továrničku, která plave buňkou (nejčastěji), je tzv. katalytické místo, tedy oblast, kde probíhá samotná kýžená chem. reakce. Součástí tohoto místa bývá velmi často iont, např. hořčíkový, manganatý, draslíkový atd. To je důvod, proč rostliny hnojíme, proč jim dodávame jak makrobiotické (dusík,fosfor či již zmíněný draslík) tak i mikrobiotické (např. bór, železo, nikl ad.) prvky aneb ŽIVINY a především proč se nedostatek nebo naopak nadbytek každého z nich na květině specificky projeví.
Nevidím ale důvod, proč bychom měli rostlinám enzymy dodávat, když, jak jsem již předeslal, si je do posledního umí vyrobit, jinak by nemohly existovat, a od nás, rsp. od půdy potřebují jen ony anorganické složky, které pak jako zlatník diamant do prstenu zasadí do reakčního centra právě syntetizovaného enzymu, aby ten mohl fungovat. V neposlední řadě si ani neumím představit, jak by musely být enzýmci přechovávany a uskladňovány, vždyť potřebují pro svou stálost určité pH (ve velmi úzkém spektru), teplotu, stejně tak maje osmotické nároky (hodnoty "sytosti" jednotlivých iontů v roztoku) a konečně netuším, jak by je rostlina přijímala - nemá na to žádné transportéry (a ani nemá důvod je mít).
Proto se domnívám, že se jedná o úspěšný komerční tah hnojivářskejch společností, kdy využívají dobromyslnosti pěstitelů, kteří by svým kytinkám rádi dali jen to nejlepší. Analogie Shell V-Power apod. Pokud se mýlím, budu rád poučen.
dan bass:
víš ještě o něčem, co je podle tebe zbytečný vyhození peněz?
možná neni na škodu založit o tom thread .)
Dan.Bass
No jo, taky jsem čistej outdoorář a teď se to ukázalo. Todle mě vážně nenapadlo, soráč. Je pravda, že do septiku taky můžete naházet přípravek slovoucí Latrín, který celý proces hnití urychlí, jedná se totiž o směs enzymů a bakterií..
Ujoo
dan.bass

no ano ja som to videl v Baumaxe, ten "Latrín". ale mna by zajimalo, ci mi to nejako neposkodi rastliny ked to tam dam.
alebo ci by nebol vhodnejsi "do kompostu" lebo aj taky som videl.
Dan.Bass
Ale copak jsem psal něco v tom smyslu, ať to házíte ke kytkám? :) To byl jen příklad z jiné branže..
mydena
Enzimy nepoužívám...kdysi ano...nyní ne..každý at si jede své...jinak slouží jako očistná kůra..ale nevim zda se to nějak výrazněji projeví...
Ujoo
ako mi doslo, ze ten latrin asik moc nie, ale noo ja sa v enzymoch moc nevyznam. napr. do kompostu pisalo, ze rozklada rychlejsie a premiena na nejake moc vyzivne latky ci nejako tak ... potom som myslel, ze by to mohlo byt aj ono, ale tak nie som isty.
a ked nahodou, tak neviete niekto konkretne pre rastliny nejaku znacku alebo nazov .. a da sa to kupit aj v zahradnictve ci tam take nieco nemaju? dik
Machoman
citace:
Původní příspěvek od MIRIS
dan bass:
víš ještě o něčem, co je podle tebe zbytečný vyhození peněz?
možná neni na škodu založit o tom thread .)


Naopak-příspěvků ve stylu co tady psal dan bass je tady jako šafránu...

Osobně bych jim taky přikládal minimalní,zdali vůbec nějákej smysl...
Ono
Enzýmy považujem za veľmi dobrú pomôcku. Počas rastu sa mi podarilo mierne prehnojiť rastliny, v minimálnej miere im zožltli vrchné listy, čo by sa určite o pár dní napravilo. Lenže to čakanie by mi nedalo spať, tak som ešte v ten deň nasadil zálievku enzýmami a do večera boli rastlinky opäť krásne zelené. Rozhodne odporúčam.:wink:
mydena
To Ono: Můžeš prosim napsat jaké Enzimy ve svém příspěvku uvádíš..myslím od jakej firmy?Mi se zdali nejvhodnější od fa BioNova..i cenově.
Ono
Mydena:

Používam enzýmy od Advanced hydroponics of Holland (Enzymes+). Hnojím hnojivami od Plagronu (Grow; Bloom; Roots; Phytamin; Green Sensation) a Bloom Stimulátorom od B´Cuzz a enzýmy sa s nimi znášajú dobre, nespozoroval som žiadne problémy. Preplach enzýmami som robil každých cca 8 dní alebo podľa potreby rastlín.:)
2barry2
a da sa to puzivat pravidelne do zalievky?
myslim to tak,,ze pojdem out a budem to zalejvat kazdy tyzden tak ci to mam davat normalne kazdy tyzden ku alga grow/bloom
EricCartman
Používám Atazime a to z jednoduchého důvodu, sou nejlevnější :-) rozdíly mezi značkama sou minimální ne li žádný, předávkovat se to nedá, tudíž do aera liju jednou za 5-7 dní 2-4 ml na litr a všechno funguje na 100% kořeny sou čistý, kytky nevykazujou žádný přehnojení ani při ec 2,2 (což je dle mých měřítek ranec)
tripmag
Pouzivam Enzymes+ od AH a mozem ich len odporucat!

Niekde sa tu pisalo ze robia tu istu sluzbu ako peroxid a daju sa nim nahradit ale musim nesuhlasit.

Enzimom sa da lahko a rychlo riesit napr. problem s pH alebo prehnojenim.
Po pridani enzymu sa da o dost zdvihnut davkovanie hnojiva ktore rastlinky vpohode znesu a to je idealne pre nie zrovna dostupny out alebo ak nemate cas nejako pravidelne hnojit.
Po nasadeni su rastliny ovela zdravsie a iba peroxidom sa to dosiahnut urcite neda...
EricCartman
peroxid zabíjí půdní život a čistí systém, enzymy půdní život podporujou a bologickou cestou rozkládají usazeniny a odumřelé části zpět na živiny, nepoužívat enzymy a peroxid zaráz!
wassup
No já nevím ale AHčka liju do každé zálivky, v poměru 1:1000 a mam s tím dobré zkušenosi.
ted sem koupil enzymes od plagronu tak jsem zvedavej jak to bude fungovat ale nikde sem se nedocetl jak to presne davkovat :(
citace:
Původní příspěvek od MastrModa
ted sem koupil enzymes od plagronu tak jsem zvedavej jak to bude fungovat ale nikde sem se nedocetl jak to presne davkovat :(

Já tam dávál cca 1ml/1l vody a kytky si nestěžovali... :bath:
koupil sem si enzymy od HESI
HESI Power Zyme
enzymy

* Obsahuje Enzymy vyrobené přirozenou fermentací
* Podporuje aktivitu kořenů a jejich růst
* Zvyšuje odolnost rostlin
* Vytváří dále využitelné látky ze zbytků kořenů
* Aktivuje zdravé mikroorganismy v substrátu
* Urychluje příjem živin Pro všechny druhy substrátů
* Dávkování: 1:500 2 ml/1 litr
tripmag
citace:
Původní příspěvek od Bambuca
koupil sem si enzymy od HESI
HESI Power Zyme
enzymy

* Obsahuje Enzymy vyrobené přirozenou fermentací
* Podporuje aktivitu kořenů a jejich růst
* Zvyšuje odolnost rostlin
* Vytváří dále využitelné látky ze zbytků kořenů
* Aktivuje zdravé mikroorganismy v substrátu
* Urychluje příjem živin Pro všechny druhy substrátů
* Dávkování: 1:500 2 ml/1 litr


skoro kazde enzymy maju teoreticky rovnaky popis aj ucinok
ako pisal EricCartman rozdiel bude zanedbatelny
asi pred 2 tyzdnami mi splesniveli Enzymes+ od AH
vydrzali od nacatia asi pol roka

teras som sa rozhodol pre Atazyme od Bcuzz Atami maju naozaj bezkonkurencnu cenu
zatial sa zda ze su dobre ale to hlavne asi preto ze tie stare uz boli mimo a smrdeli asi mesiac :)

len pre porovnanie:
Hesi Power Zyme 1L cena zhruba 13,35€ na 500L zalievky
Bcuzz Atazyme 1L cena zhruba 7.72€ na 500L zalievky
AH Enzymes+ 0,5L cena zhruba 14.66€ na 500L zalievky
Plagron Enzymes 0,5L cena zhruba 15,26€ na 500L zalievky
taky ty enzymy musej bejt v chladu nejlíp do ledničky proto splesnivěli skazily se protože to je organika,vyšší tepla nebo 20 stůpnů je může zabíjet
Rasta_pasta
taky musíte brát kuci v potaz dávkování !!!
Třeba Atayzm se leje 2ml/1l zálivky a např. BioNova se leje 1ml/1l vody.
Takže myslet na to !!!
Dooku02
Tak jak je to s tou kombinaci v jedne zalivce treba Alga Grow a AH Enzymy plus AH Roots? Na greenhome.cz jsem se docetl, ze se niky nema kombinovat hnojivo a enzymy, ale ja to delam, navic mam letacek od Plagronu kde to tak pisou aby se to kombinovalo, tak nevim. Prosim nekoho zkusenyho at se k tomu vyjadri. Dikes.
tripmag
citace:
Původní příspěvek od Dooku02
Tak jak je to s tou kombinaci v jedne zalivce treba Alga Grow a AH Enzymy plus AH Roots? Na greenhome.cz jsem se docetl, ze se niky nema kombinovat hnojivo a enzymy, ale ja to delam, navic mam letacek od Plagronu kde to tak pisou aby se to kombinovalo, tak nevim. Prosim nekoho zkusenyho at se k tomu vyjadri. Dikes.


normalne to mozes bez problemov kombinovat

akurat by som to nenechaval nejako dlhsie zarobene tu zalievku predsa len to bio hnojivo a enzymy zacnu potom pracovat
ja si vecsinou miesam az priamo na policku
Ono
Kombinovanie hnojív s enzýmami je u growerov bežná vec, sám to tak robím, a to z dôvodu napomáhania absorpcii živín koreňmi. Ďalej používam enzýmy na prečistenie pôdy a podporu rozkladania usadených hnojív. Enzýmy (konkrétne od AH) kombinujem aj s Plagronom, aj s Hesi a nevidím problém.
Apartman
Čau, dojíždim enzymy od Plagronu a pořídil jsem si Cannazym.

I když jsem si přečetl tohle http://www.canna-cz.com/cannazym ,
tak mi stejnak překvapil ten rozdíl v tabulkách-zatímco od Plagronu uvádí, že se má používat do 3.týdne v květu, tak u Canna je, že až dokonce, a ještě posledních 7-14 dní zvýšit dvojnásobně dávku. Ten Cannazym tedy je zároveň něco jako Rippen? Týpek v growshopu říkal, že by ty enzymy měly být podobný-tedy i mít stejnou funkci, tak nevim.
Ja jsem je pouzival cele kolo az u flushingu jsem je prestal davat. Jestli delaji to co o nich pisou nevidim problem
Právě že u flushingu by se prej měli používatmzezačátku sem vžycky hnojil a druhý zalítí jen čistá voda + ezymy a ted to kombinuju
Mr. Knorr
citace:
Původní příspěvek od Dan.Bass
EnzYmy obecně jsou látky proteinové (bílkovinné) povahy, katalyzující (urychlující, umožňující) chemické reakce v tělech organismů. Bez nich by nic nevzniklo, nic se nenarodilo, nic nevyrostlo. Je tedy jasné, že každé individum, ať už člověk nebo rostlina konopí je má, rsp. umí si je vyrobit.
Uvnitř každého takového enzymu, který si můžeme představit jako stroječek, továrničku, která plave buňkou (nejčastěji), je tzv. katalytické místo, tedy oblast, kde probíhá samotná kýžená chem. reakce. Součástí tohoto místa bývá velmi často iont, např. hořčíkový, manganatý, draslíkový atd. To je důvod, proč rostliny hnojíme, proč jim dodávame jak makrobiotické (dusík,fosfor či již zmíněný draslík) tak i mikrobiotické (např. bór, železo, nikl ad.) prvky aneb ŽIVINY a především proč se nedostatek nebo naopak nadbytek každého z nich na květině specificky projeví.
Nevidím ale důvod, proč bychom měli rostlinám enzymy dodávat, když, jak jsem již předeslal, si je do posledního umí vyrobit, jinak by nemohly existovat, a od nás, rsp. od půdy potřebují jen ony anorganické složky, které pak jako zlatník diamant do prstenu zasadí do reakčního centra právě syntetizovaného enzymu, aby ten mohl fungovat. V neposlední řadě si ani neumím představit, jak by musely být enzýmci přechovávany a uskladňovány, vždyť potřebují pro svou stálost určité pH (ve velmi úzkém spektru), teplotu, stejně tak maje osmotické nároky (hodnoty "sytosti" jednotlivých iontů v roztoku) a konečně netuším, jak by je rostlina přijímala - nemá na to žádné transportéry (a ani nemá důvod je mít).
Proto se domnívám, že se jedná o úspěšný komerční tah hnojivářskejch společností, kdy využívají dobromyslnosti pěstitelů, kteří by svým kytinkám rádi dali jen to nejlepší. Analogie Shell V-Power apod. Pokud se mýlím, budu rád poučen.




pravda pravda, potvrdil mi to jeden znamej botanik, ale zase mi rekl ze enzimy se nedavaji jenom kytkam (ktery si je umi vyrobit) ale cisti se tim substrat a koreny, ktery si enzimy vyrobit neumi.

Chapu to tak ze v kytkach enzimy sou, tam je dodavat nemusime, ale v substratu nejsou a tam je musime dodat, jelikoz sezerou zbytky hnojek ktery tam zustavaj. Nejvetsi prinos reklbych ze enzimy maji v kokosu, kterej se rad zasoluje...
kniga
Musím se zde přiklonit k Dan.Bassovi. Přidávání enzimů je totální blbost. Ty enzymi co rostilna potřebuje si sama vyrobí. Pokud máte ale dost chcetáků klidně to tam rvěte, rostlina je suice ani nevstřebá, ale vy máte fajn pocit, že jste udělali ještě něco extra. :-) Tento názor mám podložený z Přirodovědeckého ůstavu AVČR

Mimochodem, prý je fajn dávat ke kořenům diamanty, protože kytkám pomáhají svou neobyčejnou uhlíkovou vazbou. Tak to zkuste ! Zdroj: Jedna paní povídala
tomas2pet
Osobně nejsem zastáncem nějakých všezázračných doplňků.
Ale na hydro je někdy používám na proplachy, když je zrovna mám.
Také se zde již před pár roky, dost lidí shodlo na tom že dokážou zvýšit žravost kytek.
Nebo je dobré je použít po případném přehnojení.
Enzymy jsou jedna z mála věcí, které bych já zas úplně nezavrhoval.
Vše je myšleno v hydro systémech.
j0llyj0k3r
Přikláním se k názoru, že je naprosto jedno, jaké značky enzymy jsou, jejich funkce a konečný účinek jsou vždy stejný.. Lidi co tu píšou, že enzymy jsou blbost netušej o čem mluví, jinak by psali jinak. Pokud rostlina zije v kvetinaci, kde ma omezenej prostor a mnozstvi substratu, tento substrat se zanasi zbytky hnojiv a soli a rozhodne neprospivaj ku zdravi rostlin.. Po pridani enzymu do zalivky se tento odpad mnohem rychleji a prirozeneji odbourava a premenuje na zuzitkovatelne ziviny.. A nepotrebuju k tomuto zaveru AVCR, staci mi par let aktivniho growingu.. :) Pochopitelne se asi nevyplati lejt enzymy kazdej tejden k plantazi 150kytek v jungli, ale pro ty co maj par kvetinacu a maj svy kytky trochu radi, je pro ne 200 za enzymy lepsi nez 200 za pytel dealerovi :) A verte, ze vam to kytky vratej :)

Peez
chily
Cau, mam takovy dotaz, jakym mnozstvim upravene vody s enzymy je treba prolit 3,6l kvetinac?? bude stacit 1l?

Je spravny tehnle postup? Kdyztak mi prosim vas napiste jak to delate vy:)

Kazdy 3,6l kvetinac prolijlu 1l vody s enzymy s pH 5.8-6.2, pockam do druheho dne a znova kvetinac proliju 1l upravene vody. Pak pockat, az substrat vyschne a hnojim dal...

Co na to rikate? nejake rady, zkuseni?:)
Zelenáczech
Já používám enzimy od hesi, zalívám každý 3 den a do každé 3. zálivky přidávám 2 ml/l enzimů. Ještě jsem sice nikdy nesklízel, ale nesdílím knigův názor, že je to zbytečné (zvlášť když jsem viděl ty jeho chípačky v tom skleníku, tak by mě spíš zajímalo jestli jim dává aspoň něco) Osobně si uvědomuju k čemu všeobecně enzimy v přírodě slouží a už se to tady i několikrát napsalo a nemyslím, si, že by holky vegetovali uplně stejně s nimi, jako bez nic. Jo jasný, nejaký si vyrobí sama (aby mohla živiny vůbec ztrávit, ale nemyslím si, že by je produkovala přímo do půdy pro vyčištění substrátu ve kterém žije (myslím rozpuštění odumřelých kořínků odsolení půdy apod.). Moje holky nevypadají že by jim něco chybělo a od té doby co jsem je nasadil holky vypadají o 1000% lépe a rád jim tu směšnou částku zainvestuji Takže jestli si někdo myslí, že tím zbytečně utratím 150 kč za půl roku at si to klidně myslí a ať dál si pěstuje kytky co se sotva udrží v zemi (hlavně že to má ověřený z Přirodovědeckého ůstavu AVČR.. to mě úplně rozesmálo!! :D
Subaru
Taky jsem začal přidávat enzymy a hned bylo znát že to rostlinkám prospělo, rychleji se vytáhly a mají krásnější zelenou barvu.
Zelenáczech
Souhlasím se subaru.. moje holky jsou o mnoho zelenější než byly předtím než jsem jim to začal dávat a taky kámoš co je vůbec nedává má kytky celkově takový světlý, ale dělá všecho jinak, takže těžko říct jestli je to těmi enzimy, ale určitě je budu dávat ted už vždycky (do každé 3 zálivky i s hnojivy) Já ten rozdíl vidím a to je pro mě důležitější než nějaký blaf kohosi, kdo to ani nezkusil
kulich22
Zdravím,chci se zeptat na vaše zkušenosti s ATA XL?přidávat do každé zalivky s hnojivy nebo používat samostatně?jsou v tom i enzymy?nebo je potřeba dokoupit ještě Atazyme od atami?
smoke85
to kulich22: Nechci rýpat, ale zkus si něco přelouskat:

ATA XL:
Přírodní, květový a růstový stimulátor, který podporuje silný a zdravý růst kořenového systému, mohutnost a pevnost stonku a bohaté a plné květenství. Jedná se o 100% přírodní produkt, díky kterému si můžeme vychutnat originální chuť a vůni každé odrůdy, aniž by byla degradována použitím chemie. Obsahuje vitamíny, aminokyseliny, karbohydráty a enzymy, mořské řasy a humusové a rostlinné extrakty. Slouží jako doplněk k NPK hnojivům. ATA-XL můžeme aplikovat jak do kokosových substrátů tak i do půdních směsí a hydroponických systémů. Je efektivní u všech druhů rostlin.

Dávkování: Od třetího týdne pěstování do předposledního týdne sklizně přidávat 1 ml ATA XL na 1 l živného roztoku - ne vody

Upozornění: Skladujte při pokojové teplotě. Před použitím protřepejte.

ATAZYME:
Vysoce kvalitní, přírodní, multi-enzymový produkt. Zajišťuje mnohem lepší vstřebávání živin rostlinou. Výrazně zvyšuje kořenovou aktivitu a tím podporuje kvalitnější růst. Stimuluje aktivitu mikroorganismů v půdě a připravuje tak lepší podmínky pro život rostlin. Omezuje šanci výskytu chorob a nemocí v půdě a do jisté míry chrání rostlinu před přehnojením. Je určen jak pro půdní substráty, tak i pro kokos a hydroponické systémy. Čistí zavlažovací systém a potlačuje tvorbu řas.

Dávkování: Jako doplněk k standartnímu hnojivu jednou týdně 2 ml Atazyme na 1 l vody - ne živ. roztoku (Enzymy by se neměly míchat zároveň s hnojkama, ruší se tím účinek enzymů. Lepší je to lít jednotlivě, jednou hnojky potom zase enzymy...)

Upozornění: Skladujte při pokojové teplotě. Před použitím protřepejte.


Já bych IMHO doporučil:
GH FloraKleen je určen k odstranění zbytků hnojiv, které se časem nahromadí v hydroponických systémech, růstových médiích a substrátech. Lze použít také pro vyčištění systému od nahromaděných solí po sklizni. GH Flora Kleen není založen na enzymatické bázi. Použití je bezpečné pro všechny systémy a média.

FloraKleen může být používán ve kterémkoliv období životního cyklu rostliny.

Účinek FloraKleen v průběhu kultivace:
- rozpouští nahromaděné minerální soli
- snižuje zátěž na rostliny způsobenou přebytkem nebo nevyvážeností živin
- zamezuje nevstřebávání některých prvků způsobené nadměrným množstvím jiných prvků
- mikrobiálně oživuje substrát

FloraKleen se také výborně hodí pro finální výplach:
- použijte FloraKleen jako finální výplach několik dní před sklizní k podpoře dozrání a cukernatění. Použijte samotný nebo v kombinaci s Ripenem.

Sorry, že to tu zasírám návodama (lidi stačí hledat - některé ty otázky jsou dost hloupé co kulich22 :goldcup: - nic ve zlým).

Ať nejsem OT každopádně enzymy ANO, nejsou 100% důležité, ale do uzavřeného systému je to jistota. In a Out se v tomto dost liší. Jak psali výše rostlina si své enzymy vyrobí, ale o těch se tady nebavíme. Ty "naše" enzymy podporují přirozený život v půdě - tak jako např. někde na poli. Kde se díky propojené půdě (hlíně) na Zemi udržuje mikroživot permanentně skoro všude. V květináči jste omezeni počtem "cyklů", poté usazeniny solí začnou konat své.... Není až tak rozhodující velikost EC, nižším pouze oddálíte problém. Podstata půdních enzymů IMHO je v recyklaci surovin v substrátu. Biochemici prominou:einstein: Zkuste si to s nějakou pokojovkou (v květníku) - koupím ji v BAUXXX, nehnojím, jede a kvete a stále méně a méně a to jenom díky tomu, že vyčerpá půdu. Když začnu po čase přidávat občas do zálivky enzymy obnoví půdní mikroživot na alespoň 93,988999999% ;) a kytka začne mohutněji kvést:girl: (Asi trochu opakuji co již bylo napsáno)

Takže DOPORUČUJI POUŽÍVÁNÍ ENZYMŮ - např. BNZYM (řekl bych ideál poměr ceny/dávkování. Funkčně a složením bych řekl, že jsou všechny enzym. výrobky podobné, ne-li stejné)
hardiron
tak jsem si tohle téma prošel a všiml jsem si jedné věci. Lidi se tu rozdělili na 2 tábory, jedni jsou pro enzymy a druzí jim neuděluji velký význam. To by nebylo až tak zajímavé až na to, že většina lidi co enzymy podporuje zalévá roztokem s vyšším EC než druhá skupina, ale přitom obě skupiny dosahuji přibližně stejných výsledků bych řekl. S toho je docela možné, že jediné co enzymy zaručí je jakási ochrana kytky před popálení hnojivy a zasolením substrátu nebo pěstebního media. A to dává prostor výrobcům hnojiv pro vymyšlení různých květových boosterů, kořenových stimulátorů atd., aniž by hrozilo přehnojení které by se na kytce podepsalo. Sám jsem kdysi zkoušel všechno možné jen aby sem dosáhnul většího výnosu, ale pak jsem jel pár kol bez těch doplňků jen s trojkobinací od GH a výsledek byl stejný. Takže enzymy ano,ale jen když už dojde k přehnojení. Někdo to tu už myslím i psal, ale je fakt dobré se nad tím zamyslet a rači zainvestovät do kvalitní genetiky a do za zařízení , které pomůže udržet dobré růstové podmínky (teplotu vlhkost atd) než cpát peníze do nesmyslných doplňků. Dovolím si tu napsat ještě jeden takový příklad i když z jiné oblasti a to z posilovaní. V dnešním světě je tolik různých doplňků výživy , že stoho jde hlava kolem. Ale myslíte , že po nich přiberete??? V 90 procentech připadů jsou to vyhozené peníze a platí zde , že nejlepší je zde dobrá základní strava +rozhoduje vaše genetika. Tento princip dle mého názoru platí i kytek :-). Tak a teď doufám, že mě tu neukamenujete :-D
smoke85
ad1:jedni jsou pro enzymy a druzí jim neuděluji velký význam - Tak to bývá, že někdo něco prosazuje a jiný něco zavrhuje. Vím o biolchemii základy, ale i to mi stačí na to, že vím... Nepotřebuju vyvracet někomu názor, snažím se pomoci prispěním do diskuze. Jsou prostě daná fakta. A věř, že mají velmi velký význam, pouze si jej né vždy úplně uvědomujeme.

ad2:až na to, že většina lidi co enzymy podporuje zalévá roztokem s vyšším EC než druhá skupina, ale přitom obě skupiny dosahuji přibližně stejných výsledků bych řekl - a na toto jsi přišel jak? Já kupříkladu raději projistotu použiju enzymy, než potom řešit problémy až nastanou. A k velikosti EC, max. 1,8 ve vrcholu květu, bez problému a výsledky podle G vskutku vynikající.

ad3:jediné co enzymy zaručí je jakási ochrana kytky před popálení hnojivy a zasolením substrátu nebo pěstebního media - ty se bavíš o šetření financí ve výdajích, nový substrát taky něco stojí, a hnojek můžeš lít ještě méně (otázka spíš zní: Chceš do toho tolik solit? Mi nevadí koupit enzymy nebo nějaký booster, beru to jako koníček a pokud mi to pomůže byť pár procenty i to mi stačí - procenta delají celek.) Tím chci reagovat

ad4: Sám jsem kdysi zkoušel všechno možné jen aby sem dosáhnul většího výnosu, ale pak jsem jel pár kol bez těch doplňků jen s trojkobinací od GH a výsledek byl stejný. - bylo to pouze tím, že jsi vysadil doplňky??? Nehledě na to je jasné, že doplňky ti nedají 100% navíc, ovšem pokud budu mít vychytané živiny, vzduch, světlo, vodu a genetiku. Tak se můžu udivovat, že mi jde udělat tolik a tolik pod tím a tím. Zatím co tady by mi lidi psali ať si nevymýšlím, protože to nejde z toho a toho důvodu. A přitom si myslím, že by lidi měli hledat důvod proč to půjde a ne negovat tvůj úspěch.

ad5:zainvestovät do kvalitní genetiky a do za zařízení - někdo už to třeba má a neví co by ještě a někdo zase nemá 3000,- na Winga nebo elektornické trafo a tak raději koupí doplněk který ho vyjde levněji. Jinak každopádně souhlas - z hovna bič neupleteš,

k tomu posilování, asi je to špatný příklad nebo bych tu analogii viděl např. v ručníku v posilovně - budeš mít díky jeho používání větší svaly, asi ne, ale z hygienického hlediska je důležitý ať se nepotkáváme na kožním... A toto asi taky není úplně přesné.
Jednoduše bych popsal toto: na co mi je hnojit když to kytka nebude žrát, protože je ve stresu např. z toho, že se nějaká část hnojek vždy uloží do substrátu a postupně zasoluje substrát až není k žití - protože ti to nemá co rozložit na zpracovatelnou formu.

a vyhazování peněz? To by potom podle tvé analogie stačilo koupit AK47 zapnout 150W MinimaX a očekávat kila protože 90% jsou zbytečnosti - nic ve zlým.
Za vyhazování peněz považuju nelogické jednání - např. používat COOLtubu a zároveň pritápět:winner: a myslet si že je to to nejlepší. Jestli někdo koupí enzymy nebo bloombastic - není to vyhazování peněz, asi by to šlo udělat i bez toho, ale pomůže to (byť pár procenty-jestli je to rentabilní to záleží už na každém). Ovšem když někdo koupí a začne lít od oka quanta atd. tak to už je vyhazování peněz a zbytečnost.

Doufám, že tě ta délka neodradí, jsem se troške rozepsal:D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma