Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

Stránky: [1] 2 
TAG: Pěstování pomocí opravdového Aerosolu (úvod do problematiky) - Klikni zde pro originální téma
space.pussy
Vysokotlaké aeroponické pěstování - TAG (True Aerosol Growing)

Intro
Jelikož se mi téma aeroponie zdá velice zajímavé, pustil jsem se do zkoumání pěstování pomocí opravdového aerosolu. V současné době nemám možnosti na pěstování tímto způsobem, ale v budoucnu se na to chystám. Velká většina informací pochází z ICMagu. Takže do toho:

Rozdíl mezi TAG a nízkotlakými pseudo-aeroponickými systémy
V pseudo-aeroponických systémech je k výživě rostlin použité nízkotlaké ponorné čerpadlo a trysky rostřikují proud vody, nebo kapičky mnohem větších rozměrů než u TAG, kde se používají membránová čerpadla (diaphragm pump) schopné vyvinout tlak od 2 barů výše (200+kPa) s minimálním průtokem 450 l/h. Čerpadlo je napojené na mlhovací trysky, které atomizují živný roztok na kapičky o průměrné velikosti 50µm (čím menší, tím rychleji jsou je rostliny schopny vstřebat, protože mají větší povrchovou plochu, ovšem menší jak 20µm zůstávají ve vzduchu jako mlha a rostliny je spotřebovávají pomalu; optimální velikost 30 - 80µm). U této techniky čerpadlo není zapnuté nepřetržitě, ale pro větší efektivitu se střídají mokré a suché cykly, konkrétně 20 - 30s ON / 3 - 4 min OFF. Pokud je sekundový časovač problém, je možné cykly upravit na 1m ON / 4 min OFF.

Prostředí pro TAG
  • Teplota kořenové zóny by měla být v rozmezí od 20°C - 23°C.
  • pH: 5.6 - 5.8
  • EC v růstu začínat na 0.5 mS a postupně zvyšovat na 0.9 mS (konec růstu). Na konci květu je maximální přípustná hodnota 1.6 - 1.8 mS (podle odrůdy)


Vybavení
  • Membránové čerpadlo o výkonu min. 2 barů, min. průtok 450l/h. Tyto pumpy se používají např. do obytných přívěsů. Zde je příklad: Aquajet ES - Čerpadlo s proměnlivou rychlostí - 4.13 barů, 795 l/h, 78W, cena 145,- USD
  • Průtokový filtr proti ucpávání trysek, síto 150 - 200µm
  • Mlhovací trysky; v zásadě platí, že čím menší kapky, tím líp, kolem 50µm optimum.
  • Časovač / cyklovač schopný cyklování po minutě (obyč. digitální spínačky nestačí) - zatím jsem nehledal nic pro evropský trh, ale v U.S. je jich spousta, stojí do 100,- USD
  • Reverzní osmotická jednotka - potřeba nízkého EC


Fotky
  • Kořeny v TAG
  • Čerpadlo
  • Průtokový filtr
  • Stavba systému
  • Klony pod zářivkama
  • I takhle může finále TAGu vypadat


Informační zdroje

Toť zatím vše; pokud bude zájem, budu tento thread postupně rozšiřovat o další informace.

Fotografie v tomto příspěvku jsou uveřejněné se souhlasem IC člena Pod Racer.
space.pussy
Jěště pár fotek, které řeknou víc než tisíc slov.

Fotky člena JustATry:
1. Setup člena JustATry jěště bez rostlin...
2. Takhle to prská...
3. V plné kráse.

Fotky člena POD RACER:
4. Pod víkem...
5. Nad víkem... :vampire:

Fotka člena Purpleseed:
6. Krása!
:love:

Fotografie publikovány se svolením členů.
zajimave, jenom me tak napadlo na co delat nejaky TAG, kdys co jsem videl v normalnim aero systemu vali kytky uz tak dost rychle?
space.pussy
citace:
Původní příspěvek od Kus hoven
zajimave, jenom me tak napadlo na co delat nejaky TAG, kdys co jsem videl v normalnim aero systemu vali kytky uz tak dost rychle?


Na co dělat hydro, když i v hlíně to roste? Hodně lidem stačí rychlost růstu v hlíně, není tedy důvod aby pěstili hydroponicky. Pak jsou ti, kterým nestačí ani hydro, tak jedou pseudo-aero*. A nakonec je poměrně malá skupina lidí, kterým nestačí hydro, pseudo-aero a řekl bych, že jim nebude stačit ani TAG, ale zatím prostě nic rychlejšího není, takže se s tím holt musí spokojit.

Hlavními výhodami TAG jsou opravdu minimální spotřeba hnojiv, raketově rychlý růst a -- pokud to člověk s tím systémem umí -- megavitální rostliny, které doslova rostou (a hlavně kynou) před očima.

Pokud jsi spokojen se systémem, co máš, není důvod měnit. Řekl bych, že TAG je hlavně pro dvě skupiny lidí:
  • pro ty, co pěstují pro radost a pořád mají potřebu věci vychytávat, zefektivňovat a vrtat se v tom, takové ty "domácí kutily" (do této skupiny patřím i já).
  • komerční pěstitele, co jedou hodně wattů a potřebují co nejrychlejší a nejefektivnější systém.


* - Malá odbočka: termínem pseudo-aero se nechci nikoho, kdo pěstuje tímto způsobem, dotknout; termín používám pouze kvůli rozlišení těchto dvou technik.
Zdrawim myslíš že by se dalo použít něco z tohodle http://www.karavan.cz/e-shop/voda/v...y=product_price
A tahle tryska http://www.growworld.cz/growshop/in...products_id=438

Dolary nemám a nedokážu si představit reklamaci.
Dík za odpověď, chci jít do toho :D .
Takže jelikož mě toto téma docela zaujalo tak jsem nelenil a našel nejaká ty čerpadla i na českém trhu

http://www.karavan.cz/e-shop/voda/v...a/cerpadla.html

Myslím že už si vyberete sami co vám sedne, a na jak velký system to potřebujete.


dále pak jsem našel nějaké ty trysky na:

http://obchod.remont-cerpadla.cz/zb...va-tryska-5-ks-

a za tu cenu nekupte to

na dotaz.......:

Dobrý den
rád bych se zeptal na určité technické parametry vyrobku "md-mlhová tryska"
specialně mě zajímá velikost kapičky o jaké průměrné velikosti je produkuje

.....k této trysce mi pan Bohdan Drobný napsal:

Dobrý den,

Mlhová tryska / č.v. 1371-20 / vytváří při tlaku 1,5 bar jemnou mlhu / aerosol /. Bohužel Vám nejsem schopen přesně uvést o jakém průměru jsou tyto kapičky z trysky vystřelovány.
Průtok vody jednou mlhovou tryskou při již zmiňovaném tlaku je 16 l/hod.

S pozdravem

Bohdan Drobný
technické poradenství,
plánování závlah, prezentace
Gardena spol. s r.o.
Tuřanka 115
627 00 Brno - Slatina
Tel. : + 420 548 425 316
Mob. : + 420 602 193 352


Takže pokud by se nedaly použít zde tak aspoň v "pseudo-aero" by šli ne ???

Zatím vše pokud zasejc na něco narazím dám vědět.

Piiip

Edit: to:PLANT_MANAGER si rychlejší a já myslím že dalo jak již space.pussy napsal je potřeba čerpadlo o tlaku aspoň 2.0 bar a těch je tam pár.
Machoman
To čerpadlo z karavan.cz (300/113 - čerpadlo průchozí, tlakové, 10,2 litrů/min, 5 let záruka ) by se použít nejspíš dalo.I na objednávky přes net se vztahuje-že do 14 dnů se to dá bez udání důvodů vrátit ne?

Jen ty trysky bych radši objednal ztoho spacepussyho odkazu.Ty trysky oproti těm gardenám vypadají,že to mlžení zvládnou líp.Hlavně už jsou odzkoušeny,fungují a cenově jsou taky vpohodě.

Taky o tomhle systemu už nějakou dobu uvažuju:sun:

Ještě díky spasepussymu za tenhle thread a link na to čerpadlo.
No tak to koukám jak puk :eek: o deset minut :) . Ty trysky jsou uplně stejný akorát Phuu ad kiwi dýl googlil a navíc jsou levnější ale zas co dáš za slevu tě bude stát poštovný, takže to nebudu mazat třeba se to někomu bude hodit.
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od Phuuu ad kiwi

Takže pokud by se nedaly použít zde tak aspoň v "pseudo-aero" by šly ne ???


na nízkotlaký aero mlhovací trysky nedoporučuju - hodně se ucpávaj a rotační trysky tam fungujou mnohem líp ;)
space.pussy
Zdravím všechny Nadějné High-Tech pěstitele! :jumper:

PLANT_MANAGER, Phuuu ad kiwi: Díky moc za skvělé odkazy.
Nejsem si jist, zda je ta Gardena tryska vhodná, protože podstatná je právě velikost rozstřikovaných kapek, ale za pokus to stojí (dle výše citovaného e-mailu by to mělo fungovat). Co se týče čerpadel, mým jasným favoritem je 300/115 - Shurflo senzorové čerpadlo 12V, 21 ltr. - min (7 875,- CZK). Favorit je to hlavně kvůli tomu, že je to SMART čerpadlo, čili je stavěno na časté vypínání / zapínání a má nehlučnou auto-regulaci výkonu. Jeho výhody však, dle mého, nestojí za obrovský cenový rozdíl.

Mnohem lepší poměr cena / výkon má 300/113 - čerpadlo průchozí, tlakové, 10,2 litrů/min, 5 let záruka za cenu míň než poloviční.

Pravděpodobně bych to řešil tak, že bych koupil 2x 300/113 - čerpadlo průchozí, tlakové, 10,2 litrů/min, 5 let záruka a zapojil 2 na sobě nezávislé zavlažovací okruhy. Dokonalou redundanci bych pak jěště pojistil UPS zdrojem; něco jako tohle: APC BACK-UPS RS 800VA 230V (4 538,- CZK), což by při zatížení 50W mělo fungovat ještě další 2hodiny 10min. V tomhle nouzovém režimu bych nechal běžet pouze jedno čerpadlo, automatizaci čehož zatím ale nemám promyslenou. V místě, kde momentálně bydlím, k výpadkům el. sítě nedochází téměř vůbec, jenže za posledního půl roku jsem zažil jedek, který trval zhruba hodinu a půl, což by pro rostilny v tomhle systému mohlo být značně kritické.

Další, ovšem finančně absolutně nenáročné, opatření, kterým bych chtěl možné katastrofě předejít, je zvýšená hladina vody: v prostoru kořenové zóny bych nechal přepadní trubku ve výši zhruba 5 cm nad dnem, čili kořeny by se nikdy neválely po suchém dně. Problém výpadku proudu nemusí řešit ti, kdo se rozhodnout kořenovou zónu používat zároveň jako rezervoár, čehož výsledkem bude hybridní systém TAG / DWC (deep water culture). V mém případě tohle však nepřichází v úvahu, proto ty alternativní řešení.

Už se nemůžu dočkat, až to budu stavět a hlavně až to v tom bude růst! :heart:

Díky všem za karmy.
no ja se priklanim k nazoru kvetone ze se ti ucpou trysky a to z vlastnich skusenosti po case se ti zaserou trubky rasou a jinim bordelem a staci jen kousicek a je to
me se takto zasiraj u propagatoru kterej taky mlzi a u amazonu sem uz taky parkrat cistil filtry to ma jinac na fotkach s paliceme nejsou moc zazracne vysledky na to osvetleni co tam ma to je spis namutovany :david:
Machoman
Aeroman-takových už bylo co říkali,že to nejde;)

Co se týče těch čerpadel do karavanů-vhodných pro naše použití-tak by mě zajímalo jak natom budou s životností když pojedou nonstop(teda skoro nonstop)? Zajímal se o to někdo? Přece jen nejsou za pár kaček...
Expiry
Vzhledem k tomu,zemaj 5let zaruku,tak bych se toho fakt nebal->kdyz ta, daj tak dlouhou odbu,tak si uz k**a veri....Ty trubky se pri tom tlaku a prutoku asi tolik svinit rasama nebudou a precijenom tohle je neco dost jinyho nez treba takovej Amazon....Kdyz pred to das jemny sitko(takovy to co je na nasavani vody do trubky) a jeste jeden hodne jemnej filtr k cerpadlu,tak nejni nejmensi problem...Jednou za 14dnu to cely vymejes vodou a proplachnes filtry a melo by to bejt v cajku....
http://www.nasezahrady.cz/index.php?idzbozi={05DB1D8B-1B1B-496C-9568-63365A2731F7}&zb_n=pr%F9to%E8n%FD%20%20filtra%E8n%ED%20set%20PONDOCLEAR%204500
http://www.fengshuiobchod.cz/feng-s...8000-00%5D.html
http://shop.m-k.cz/default.asp?nav=...353&idzbozi=584
Machoman
Jasně,ale ani 5letá záruka ti nezaručí že se to nevysere.

Ale jak se dívám tak space.pussy to má dobře vymyšleny.Akorát ty náklady nato nejsou zrovna maly:(
space.pussy
Co se týče ucpání trysek, dle toho, co jsem viděl, to nebude příliš frekventovaný problém. Přece jenom tam to čerpadlo bude tlačit 3.5 bar; navíc bude roztok hnán přes 200µm průtokový filtr.

Životnost čerpadla by také neměla být problémem; s 5-ti letou zárukou bych při konstantním provozu viděl životnost min. na 2.5 roka, spíš víc. Kvůli klidu v duši bych to ale řešil již výše zmiňovaným spůsobem: použitím dvou na sobě nezávislých zavlažovacích okruhů. Těch 3 700,- CZK navíc za to stojí.

Náklady na stavbu tohoto systému nejsou nejnižší, ale při porovnání s komerční variantou pseudo-aero systému Amazon: Kvůli lepšímu porovnání zvolím dva Amazony, čímž bych zaručil určitou redundanci -- v případě, že se porouchá jedno čerpadlo, půlka rostlin zůstane naživu. U mnou navrhovaného TAG systému by byla redundance pochopitelně vyšší -- rostliny by byli zavlažovány ze dvou na sobě nezávislých okruhů; v případě poruchy jednoho čerpadla by kořeny pořád byly pokryté dostatečným množstvím aerosolu ze druhého okruhu. Čili náklady na komerční systém: 2x Amazon pro 16 rostlin = 2x 5 992,- = 11 984,- CZK. Náklady na TAG počítám do 14 000,- CZK, vrátaně rezervoáru. Mně to nepřipadá zas tak špatná cena :frog: .
Morochor
Neni to moc dlouho co sem byl na prezentaci firmy Wilo (přední výrobce čerpadel:P) a tam týpek mluvil o tom jak často se může ,,obyčejný'' řekl bych to samý jako to karavanový čerpadlo zapínat a bylo to něco kolem dvaceti spuštění za hodinu! Takže to čerpadlo by to asi mělo zvládnout, ale podle mě bude pracovat na hranici svejch možností.......ideálním řešením by asi bylo čerpadlos tlakovou nádobou nebo aspon nějaký to SMART jak už psal space.pussy
2SPLAT: to přepínání by taky nebylo špatný řešení:), ale uvědom si že by si třičtvrtiny času kdy jede čerpadlo, žere elektriku, jentak honil vodu trubkama.
PetrP
co si myslíte o tomto časovači ? http://www.tipa.eu/cz/produkt/09810...nac-on-off-107/
pan_chodny
EDIT: abych nespamoval tak jsem dal všechny mé otázky za poslední 4 dny do jednoho, snad mi někdo odpoví

hledal jsem nabídku trysek, kde by udávali průměr kapek a našel jsem něco:
http://www.trysky.cz/tech_podpora.php
dají se tam i vyrobit na zakázku

taky by mě zajímaly další věci

1 - filtr
trochu nahoře je odkaz na filtr se stříbrem
nehrozí že by ten filtr odfiltroval i některé látky potřebné v tom živném roztoku?

2 - vlhkost
v jiném threadu jsem četl o optimální vlhkosti 80% ze startu a postupně až ke květu na 40%
jak je to u aera, když kořeny mají non stop vlhkost (skoro)
je potřeba zvlhčovat i listy a celý vršek, nebo si s tím rostlinka poradí

3 - teplota
když to budu mít v bytě tak živný roztok bude mít teplotu pokojovou - stačí to tak?
a když budu používat úsporné zářivky www.cfl.cz tak by mohlo být v klidu i teplo i kyti

4 - a ještě EC
je potřeba ta osmotická jednotka? nestačí jenom používat destilovanou vodu, která má EC minimální, jak jsem pochopil.

5 - k těm čerpadlům: jak poznám jaký zvládnou tlak, když prodejce uvádí jenom výtlak v metrech?

6 - na začátku je napsané že se nehodí obyčejné digitální spínačky
proč? našel jsem na kleckovi http://www.klecka.cz/growshop/Elekt...digi-Solid.html a umí i po minutě spínat

7 - dostatečné provzdušnění kořenů - stačí vzduch co tam přiteče sám? nebo bych tam třeba měl dát z boku (a nějak odizolovat proti mlze) třeba obyč ventilátor z compu
PetrP
podle mého je tohle ideální řešení = http://www.eva.cz/s.php?i=31029 + http://www.eva.cz/s.php?i=34701 + Elektrický ventil + http://www.garden-shop.cz/gardena-m...tryska+dp20477/ + http://www.bbelektro.cz/elko-crm-2h...casove/d-74652/
pan_chodny
co se týká životnosti čerpadla, při neustálém zapínání a vypínání
tak by to asi šlo řešit nějakou domícé vodárnou : http://www.cerpadla-neptun.cz/eshop...o-35-2.htm?h=37

funguje to tak že čerpadlo natlakuje nějakou nádobu (v tomto případě 33l) a z toho se pak pod tlakem postupně kapalina uvolňuje do oběhu
jakmile tlak klesne pod nastavený tlak (je tma tlakové čidlo) tak se opět čerpadlo zapně a dotlakuje
takže životnost čerpadla se o dost zvětší, ušetří se na elektřině
snad by to šlo použít :)
PetrP
pan_chodny , ahoj nečet jsi co jsem napsal o kousek nad tebou ? v tom shopu na kterej sem dal link je domácí vodárna za cca 1700,- i s dopravou ... nicméně tenhle set už mám doma :-)
pan_chodny
PetrP: hoj, sorry, četl, ale až teď jsem dostal nějaké info o domácích vodárnách od známého, předtím jsem to nepochopil :D
ale trochu mi není jasná jedna věc
u té tvojí je příkon 600W, což je hodně
u ostatních čerpadel co jsem viděl je spotřeba kolem 60W, proč je tam tak šílený rozdíl
taky má jenom 11litrů objem, což mi přijde trošku málo
co se týká trysek, nedaly by se lépe použít ty co jsem postnul já nahoře?
PetrP
60w určitš nemá žádná domácí vodárna a hlavně ne za ty peníze ....každopádně ty trysky od gardeny jsou mlhovací a hodně levné tak bych to neřešil ... jinak zítra přidám nějaké foto ..
pan_chodny
60w neměla vodárna, ale čerpadlo, které by vyhovovalo, http://www.karavan.cz/e-shop/voda/v...let-zaruka.html

cena trysek mě moc nebere, protože je to jedna z nejmenších položek u toho TAGu, spíš mě zajímá velikost kapek a tudíž absorbce živin kořeny
space.pussy psal že ideál je kolem 50ti mikrometrů
a prodejce velikost kapek u gardeny není schopen říct jak je to u nich
PetrP
heh ... a co stojí to čerpadlo ? a u té gardeny je to vážně jemná mlha ....takže bych řekl že je to hodně dobré :-)
pan_chodny
to čerpadlo stojí 3700,-
je to o dost víc, ale spotřeba 1/10 je veeelký rozdíl
kdyby se to dalo zkombinovat s tlakovou nádobou (min 30L, radši víc :D ) tak by to bylo super
jsou to čepradla do karavanů na 12V, takže asi proto nižžší spotřeba
jak je to s tím filtrem? píšou tam že je to na čistou vodu, neodfiltruje to i živiny?
nahoře jsem napsal pár otázek, ale nikdo na ně nereagoval, takže kdybys mohl :)
PetrP
popravdě mám ten pocit že jo ten filtr co mám je na vodu do domácnosti a je hodně jemnej nějakej takovejhle http://daco.nakupujeme.cz/13952-**doprodej**/38043-filtracni-vlozka-efa-10-1-mikron/ má to 60 mikronů a můj pocit je takovej že roztok světlá a filtr tmavne a vlastně to není jen pocit :-)
a k tomu čerpadlu je potřeba udělat nějakou práci ať to práší učinost čerpadel je +- pár procent stejná tak bych příkon moc neřešít čerpá to jen moment a pák dlouho mlhuje takže je to OK
pan_chodny
jak dlouho ti to je schopné mlhovat na těch 11litrů nádrž?
takže radši jet bez filtru?
nebo si dát nějaký hrubší filtr?
PetrP
stopnu to každopádně to čerpadlo je hodně tiché ...
přemýšlel jsem o nějakejch jinejch hnojkách ... jemnějších protože mám zase strech ať se mi nezacpe tryska ..... nicméně myslím že hnojky projdou ale neprojdou nějaké stopové prvky minerály nebo prostě jen něco
Machoman
Ty mlhovací trysky budou hodne haklivy na zanesení-takže nejakej filtr by určite nebyl na škodu,dal bych tam klasickej prutokovej co mám např. u dripu (celkem hruby oka,ale na ten hlavní a nejvetší bordel kterej se může dostat do roztoku to bude stačit)

To čerpadlo určite na ty karavany-udelá slušnej tlak a ty trysky by to melo fest protlačit jako nic(což by melo taky trochu zabránit zasírání tech trysek)...

Ješte ad.ty trysky ty ze spacepussyho odkazu mi přijdou best,tem gardnáckym teda moc neveřím (ikdyž nemám důvod)

Ad.ty hnojky-řekl bych,že všechny hydro hnojky tam půjdou bez problemů...
PetrP
Machomane nezlob se na mě ale čerpadlo do karavanu je docel ranec a domácí vodárna za 17 stovek je navíc i na 220V takže o problém míň a těch 2,5-3 barů co má je až až ...... používám B´cuzz a přez ten filtr projde ale zesvětlává .... a filtr tmavně takže v něm něco zůstává
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od pan_chodny
EDIT: abych nespamoval tak jsem dal všechny mé otázky za poslední 4 dny do jednoho, snad mi někdo odpoví

hledal jsem nabídku trysek, kde by udávali průměr kapek a našel jsem něco:
http://www.trysky.cz/tech_podpora.php
dají se tam i vyrobit na zakázku

taky by mě zajímaly další věci

1 - filtr
trochu nahoře je odkaz na filtr se stříbrem
nehrozí že by ten filtr odfiltroval i některé látky potřebné v tom živném roztoku?

2 - vlhkost
v jiném threadu jsem četl o optimální vlhkosti 80% ze startu a postupně až ke květu na 40%
jak je to u aera, když kořeny mají non stop vlhkost (skoro)
je potřeba zvlhčovat i listy a celý vršek, nebo si s tím rostlinka poradí

3 - teplota
když to budu mít v bytě tak živný roztok bude mít teplotu pokojovou - stačí to tak?
a když budu používat úsporné zářivky www.cfl.cz tak by mohlo být v klidu i teplo i kyti

4 - a ještě EC
je potřeba ta osmotická jednotka? nestačí jenom používat destilovanou vodu, která má EC minimální, jak jsem pochopil.

5 - k těm čerpadlům: jak poznám jaký zvládnou tlak, když prodejce uvádí jenom výtlak v metrech?

6 - na začátku je napsané že se nehodí obyčejné digitální spínačky
proč? našel jsem na kleckovi http://www.klecka.cz/growshop/Elekt...digi-Solid.html a umí i po minutě spínat

7 - dostatečné provzdušnění kořenů - stačí vzduch co tam přiteče sám? nebo bych tam třeba měl dát z boku (a nějak odizolovat proti mlze) třeba obyč ventilátor z compu


2 - vlhkost pro kytky určitě - kořeny jsou sice ve vlhku, ale listy přijímaj vlhkost taky, takže nepodceňovat!! 80 -> 40 je fajn..

3 - pokojová teplota roztoku je fajn - pokud nemáš v bytě přes 25°C (ideál je těch cca 20°C)

4 - RO není potřeba, pokud máš dost destilky, tak lze použít ta ;)

6 - digi spínačky sice jedou po minutách, ale dá se na nich nastavit max. 10 intervalů za den, což je pro aero dost málo :D by to bylo zbytek dne na suchu.. proto si musíš sehnat ty minutový spínačky, co jedou celej den.. ;)

7 - kořeny maj kyslíku dost samy od sebe ;) nic tam vhánět nemusíš.. kdyby se ti chtělo, tak tam zavěď černou kapiláru od vzduchovacího motorku (černou kvůli světlu) ale je to myslim zbytečný, zkoušel jsem se vzduchováním i bez a myslim, že v tom není rozdíl.. ;)

zatim Q
:afro:
PetrP
co na to říkáte je to aero?
Expiry
Jak umoznyt stridani mokra a sucha u korenu->staci elektromagneticky ventil(da se sehnat uz za 600) a tlakovej ventil,kterej v pripade narustu tlaku na urcitou uroven bude schopnej vypoustet vsechnu vodu.El.Ventil se umisti pred rozvod do trysek a jeste pred nej se da tlakovej ventil s hadici,ktera povede z5 do rezervoaru....Nebude se cerpadlo tolik kur*it spinanim a rozepinanim...
Dr.G
v aerosolu je budoucnost je to jedna z technik hydra a PREDEVSIM NEJVIC UCINA ZE VSECH...
takze cilem je aby kazdy jsi jel aero ... co nejdriv... ale o to je to slozitejsi s technikou at uz na roztok ci na ostatni komponenty systemu ...

ale takovy mala perlicka v aero jedou na mezinarodni vesmirne stanice jidlo pro posadku po aero de NFT s kombinaci s dripem...


je par napadu na netu jak udelat nejlepsi aero ale nechame se prekvapit s cim prijdou clenove grower.cz

jinak vynosnot by mela byt vetsi kolem 30% na kytku pri dodrzeni vsech ostatni parametru

hlavne pouzivejte dve svetla na rust a na kvet ... to je u INDOOR zaklad
Dr.G
helke pokud se tady dohodnem na nejakym vzoru s cca cenama bych mohl zaridit o 20%nizsi ceny nez na kramu ale musim se dopracovat k "ultimate aero set"
WAMParjan
CO ?? HOCHU CO TY BEREŠ ??
DEVIATIO
vim ze ten vzduch staci malo ale to bylo u pseudoaera,u tohohle bude nadoba plna microkapicek,tak nevim jestli to tam vzduch pusti?nedaval jsem na chemii pozor.ale zase na druhou stranu rika se tomu aerosol takze vzduch z toho aero by tam mel bejt:-)


jo a ja nespinal po minutach ale jel jsem nonstop a nevadilo to-baze prej je to tak lepsi,co vy na to,proc ted resite spinani?v hydru jsou koreny nonstop ve vode.

psilos
vodárna je příšerně hlučná, do paneláku naprosto nevhodná.....argumentace ceny je zavádějící, za 130$ se dá koupit vhodné čerpadlo na 12V , což je i bezpečnější. Údaj o velký spotřebě 600W vodárny je taky zavádějící, není to pravda, vodárna natlakuje expanzi a sepne až poklesne tlak na nastavenou spodní hranici . Úbytek tlaku pro pár trysek bude minimální, takže vodárna zas tolikrát nesepne a spotřeba elektriky bude pravděpodobně stejná jako u čerpadla 40-60W, který sepne mohem víckrát. Jo hoši, fyziku neošidíte :)
Doporučenej tlak na všech forech je :PSI > 30, 50=Ideal, 100 psi ještě lepší. Tzn. , že 2 bary je nejmenší možnej tlak , 3,5 ideál
pro převod tabulka : http://www.jednotky.cz/tlak/
Zasírání trysek není velkej problém, filtr se sítem 200mikronů je plně postačující, stojí kolem 380Kč........
psilos
odkaz na čerpadlo 220V , 100psi ... http://www.systemacc.com/catalog/pr...f156ac39122a666
pan_chodny
nevíte někdo jak je hlučné to čerpadlo na 12V z karavan.cz?
Jaryn13
ha
Celller
Jaryn: a co jako? Posli sem vic fotek, a info o pouzitych komponentech.
mno:)taky sem zvedavej :)
Jaryn13
dobra tedy info popisu ,jen co budu mnet chvilu vic casu-skousel sem vse mozne od hydra DRIP mne nevysel podle myho o cekavani,bubblery mne bavily,ale to mnozstviii hnojiv-uf.penez a peneztoto sem rozjel na skousku a hle od riznutiii MAZARA sem po trech dnech mnel koreny asi 3-5 cm.a za dalsi 3 dny prepinal na kvet,az se mi temu verit nechtelo.namiiisto 180L.roztoku mnenim 1x tydne+-dohromady 20Ltiim paadem mne vydrzi namiiisto 1 kvetu 3-4=1rok+-!!!jen co se tedy urvu popisu vic a pridam i nejaky ty foty-tu je ochutnaavka
maš foto spodní části?(kořeny) mas to povedene !..fakt ti to zkorenilo po 3dnech ?co ja zakořenoval v mlze tak tyden v aeru taky tak ...:dance:
Celller
Cau, Jaryne, jasny, dik, posli vic fotek spodku jak pise aeroš a presne popis nazvy pouzitych komponentu, od trysek az po cerpadlo, diky moc:)


EDIT: asi nemate cas, ale kurva tak me serete, ze nejste shopny sem napsat hned vic informaci, skoro to vypada, ze se jen vytahujete:D tak to sem dopiste a popiste detailne, dik
D..omino
Hallo Growers :-D lidicki nemam moc skusenosti s aeroponiemi....ale co jsem tady videl ty systemy fakt mooc masakr!!!! jsou vsechny delane vlastni rukou....jak jsem rikal nejsem takovy expert. nasel jsem na netu nabidky kompletnich aeroponickych systemu......to jsou takove ty ,,pseudoaeroponie¨ jak to tady bylo psano???

např... http://www.growmania.cz/aeroponicky...on-8-p-582.html

Diky moc za pripadne odpovedi dost by me zajimaly vase nazory :-D

Adios and Let´s GROW :-D
http://www.growmania.cz/aeroponicky...n-32-p-584.html

co tohle za stejnou cenu vice dir..... co nebudes potrebovat muzes zakryt. No taky si setrim do budoucnosti na tohleto. Pac co jsem videl tak kytky rostou jak nadopovane. myslim ze to ma cennu kupovat. Ale musis prikoupit i EC a PH metr a podobne serepeticky ktere taky nestoji dvacku
Machoman
citace:
Původní příspěvek od D..omino
Hallo Growers :-D lidicki nemam moc skusenosti s aeroponiemi....ale co jsem tady videl ty systemy fakt mooc masakr!!!! jsou vsechny delane vlastni rukou....jak jsem rikal nejsem takovy expert. nasel jsem na netu nabidky kompletnich aeroponickych systemu......to jsou takove ty ,,pseudoaeroponie¨ jak to tady bylo psano???

např... http://www.growmania.cz/aeroponicky...on-8-p-582.html

Diky moc za pripadne odpovedi dost by me zajimaly vase nazory :-D

Adios and Let´s GROW :-D


Jo tohle pseudoaero(nizkotlaky) si můžeš poskládat i sám.
Expiry
Podle me nema vubec vyznam kupovat hotovy systemy,potazmo boxy z growshopu,protoze za stejnej peniz si i chromej kolikrat postavi lepsi :D....Amazon stoji 6000 a sou to jenom dve plastovy bedny(jakakoliv prepravka,maltovnik atp.),par rotacnich trysek(tusim ze 100kc/2ks od gardeny) a k tomu cerpadlo,ktery se jakosto nahradni cerpadlo k amazonu da v growshopu koupit pokud se dobre pamatuju za cca 1000Kc...Amazon 8 ma 4trysky(200Kc)+1000cerpadlo+nakej ten petak na nadobu=max 2 000 za material->4000
Kc over
HiGhLaNdEr
Nejsem v tom zběhlý, ale, jak to tu pročítam tak kořeny potřebujou vzduch a vodu, aero zařizuje vzduch a vodu pomocí mlhy. Takže mlhu lze udělat z vody pomocí trysky a čerpadla a také lze udělat mlhu pomocí talkového vzduchu a dýzy, podobně jako to dělají stříkací pistole na barvu. Nebo třewba fixírky na stříkání podvozků aut. Možná je snazší někde dát kompresesor na vzduch než řešit proč se dahý čerpadlo a tryska pořád zanáší solí z hnojiva,..
alias04
A co tak použít dýzu z dízloveho motoru, automechanici, prosím vás o vyjádření.
HiGhLaNdEr
Dýza z motoru je konstruovaná jako tryska která se otevře při určitém tlaku tj. třeba 120bar pak stříkne a jak tlak pomine tak se uzavře. Mnohem vhodnější když jsme u těch aut mi přijde karburátor. je v něm difuzér a s hezkým větrákem to dělá aerosol.
Expiry
Kompresor bude muset mit obrovskej tlak a vykon=hromada penez a bordelu.Ta fixirka podle me nikdy nedosahne tak meljch kapicek....

Popravde radsi jednou za cas proplachnu hadice cistou vodou a zainvestuju do filtru,nez abych krome lampy zivil este monstrozni kompresor,kterej bude delat kraval na celej barak.Myslims si,ze snaz utesnis rozvod vody s tlakem do 4baru,nez rozvod tlakovyho vzduchu s nekolikanasobne vyssim tlakem.....
HiGhLaNdEr
máš pravdu, taky co s tou spoustou vzduchu s aerosolem,....
EricCartman
AD čerpadla...

nepřemýšleli jste ned něčím takovým?
http://www.naradibartos.cz/domaci-v...o-gpi-9003.html

nebo levněji se zásobníkem
http://obchod.pumpa.cz/zbozi/38-mar...-domaci-vodarna
schválně nadhazuji tiché varianty... přijde mi to jako celkem efektní řešení oproti podle mě předražených hraček pro karavanový nadšence...


Edit: tadhleta dokonce dává tlak 3,5 -5 barů
http://www.obchodnet.cz/inshop/zbozi/(id-5000546)-vodarna-domaci-al-ko-hwm.html

Jednoduše... Výkonný, spolehlivý, tlakovka pomůže zneškodnit výpadky proudu (cykly vypnuto např. 5min zapnuto 1 min pomocí nějakýho systémku s ventilem, celý napájený z baterie) a o to že by to měnilo ph nebo vylučovalo něco škodlivýho bych se nebál, je to na pitnou vodu...

a nechat si od www.trysky.cz doporučit vhodnou trysku taky není žádnej problém...
Expiry
Ja osobne bych tak rychle neodsuzoval cerpadla pro karavany.
Precijenom lidi z IC-magu si na ne v threadech nestezovaly.Jedinej problem bych u nich videl ve vypinani a zapinani,coz se da ale vyresit dvema vetvema trysek a elektromagnetickym ventilem,pri stalym chodu nevidim duvod,proc by melo kykxnout,precijenom je konstruovany na cerpani vody v karavanu po nekolik let.K cerpadlu se da koupit expanzni nadoba,jako je u vodarny,ktera zamezi kolisani tlaku.
Co jsem zatim mel tu cest s par domacima vodarnama(cena kolem 10.000),tak ackoliv mely byt tichy,tak bejt s tim v mistnosti neblyo nic prijemnyho.Ackoliv se bude vodarna zapinat jen na kratkou dobu,aby natlakovala expanzku,porad mi prijde to cerpadlo zbytecne naddimenzovany.Precijenom 1400w a prutok 6000L/h,to je jako koupit Porsche a jezdit s nim padesatkou....Musim ale uznat,ze vodarna bude rozhodne poskytovat jistotu co se tyce dodavky vody...
EricCartman
Nemyslím že by to byla až tak moc šílená varianta...

Když vezmeš elektriku, pokud to čerpadlo pojede 1/10 času tak u vodárny s 1000w motorem je to stejně jakoby ti vrnělo 100w čerpadlo non stop. to zas není tak hrozný,

kalkulace:
vodárna Mg4/1000 se čtyřstupňovým čerpadlem a 1000w motorem
(http://obchod.remont-cerpadla.cz/do...a-mg-4-inox-50l)
dává při základním nastavení tlaků v rozmezí 2-3,5bar (střední tlak dejmetomu pro jednoduchost odečtu z tabulky 2,5 bar) 60 litrů za minutu což poukd budem odebírat 6l za mintu (čtyři trysky 1,5 l/min) vychází na peroidu spínání čerpadla 1/10

Je to sice potvora veliká, ale asi si to nikdo nebude dávat k systému s 250w sodíkem tam jsou ty asi jediným a naštěstí dostačujícím řešením membránový čerpadla. Ovšem pro větší sytemky (600w a více) by tendhle setup mohl být dobrým řešením...

další výhoda je podle mě jednoduchost a spolehlivost, jakejkoliv šrobek, spojku, cokoli koupíte v každým hornbachu a povalí to roky.

Hlučnost bych zkusil pořešit zavřením do krabice z 22mm dřevotřísky a přidáním tlumícího mteriálu. podobně jak se to běžně dělá s ventilátorama...
EricCartman
Přidávám čerpadlo pro zájemce o větší tlak a vyšší dodávku vody, s častějším spínáním stále velice tichého čerpadla
http://obchod.remont-cerpadla.cz/do...l&show_all=1#HD
oproti MG 4 INOX/50l má pětistupňové čerpadlo.
pan_chodny
nejdřív jsem si koupil vodárnu http://www.nejlevnejsisekacky.cz/do...yal-p-1567.html
taky psali že extra tichá
možná v porovnání s jinýma ano, ale mít to v bytě by jste opravdu nechtěli :)))
co se týká doby sepnutí - záleží kolik tam budete dávat těch trysek
já použil 8 trysek a spínalo mi to fakt dost často
1/10 proti karavanovému? HA HA HA
měl jsem poměr tak 1/3 max a vzhledem ke kraválu taky hnus
spotřeba 600-1500W u vodárny proti 60W u karavanového http://eshop.caravan.cz/scripts/pod...ti.php?IDZ=2414 se taky dost projeví
karavanové mám zapnuté v kuse a květinky si nestěžují

jednoznačně doporučuju karavanové
EricCartman
Nikde nevidím že je extra tichá, dědeček ji má na chalupě a tichá rozhodně není...
použil jsi redukční ventil? nebo ztahoval jsi vypínací tlak? tedy pokud jsi jak předpokládám používal trysky gardena. Ty jsou konstuovány na tlak 1,5 bar, tadhle vodárna dává 1,5-3 takže zbytečně velkej průtok...
navíc nijak nezahrnuješ účinnost čerpadla... to co sis ty koupil je dost hloupý...
pan_chodny
-tu vodárnu jsem kupoval přes web, už nevím který a tam psali že je tichá
-trysky gardena jsem používal
- redukční ventil jsem nepoužíval, protože všude se tady píše že je lepší dát tam větší talk, aby se snížila pravděpodobnost zanesení trysek (samozřejmě používám i filtr)

když porovnám to moje čerpadlo Shurflo Whisper King a tvoji vodárnu MG 4 INOX :
Shurflo:
spotřeba - 54W
regulovatelný výkon 2,1-3,5barů
termická pojistka
maximální průtok 10,2l/min (na 8 trysek v pohodě)
vestavený zpětný ventil
včetně vodní filtrace(i když tu jsem nahradil radši jinou :D)
5let záruka
malý rozměr


Inox:
spotřeba - 1000W (ale + je že nejede pořád)
zákl. nastavení tlaku (vyp/zap) 2-3,5barů (jde upravit)
automatická tepelná ochrana (stejně jako u Shurfla)
průtok 100l/min (u aera mi to přijde k ničemu, protože to tryskama stejně neprotlačíš)
zpětný ventil není součástí
jedno z nejtižších čerpadel na trhu(chtěl bych to porovnat na živo s Shurflem, ale vzhledem k výkonu určitě o dost hlučnější než karavanové)
záruka asi 2 roky
velké
pár minut nezávislé na elektřině (pár minut nemá význam)
nemá ochranu proti provozu na sucho - Shurflo mi hodněkrát jelo na sucho, a jede pořád jako nové :D

co se týká hluku, tak jsem trošku odizoloval hypertenký strop, pod čerpadlo hodil 1cm tlustou gumu a žádný soused si nestěžoval :D



tak jsem teda nepochopil v čem je to hloupý nákup?
pan_chodny
jo a cena?

shurflo 4000
inox 8700
EricCartman
Reagoval jsem na tvoji zkušenost s domácí vodárnou, píšeš že se ti nelíbila a že byla hlučná, nevím kde sji ji kupoval (sice jsi házel nějakej link) ale já ať se koukám kde to jde nikde k této kategorii vodáren s jet čerpadlem nepíšou že jsou nějak tichý...
na tento typ vodárny mířím i s připomínkou na účinnost čerpadla, jelikož ne každé čerpadlo dokáže dobře zhodnotit energii kterou mu dodá motor...

něco jsem si o tom tvým zázraku našel....
informace čerpám z datasheetu přímo od výrobce
http://www.shurflo.com/pdf/rv/produ...093-204-113.pdf

1)maximální průtok (bez zátěže)
shurflo ne 10,1 ale 7l
mg4 100l

2)při zatížení tlakem 1,4 bar
shurflo 4.5l/min při proudu 3,3A příkon=40w
mg4 80l/min příkon bude jen těžko 1000w jelikož čerpadlo jede téměř naprázdno, nedokážu odhadnout, změřím. Ale co je jasný že mg4 dává 18.2x víc vody než shurflo (80/4,5) když shurflo žere 40w tak mg4 (pokud má stejnou účinnost) může žrát až 720w, což podle mě nebude... ;)

3)zpětný ventil? není potřeba...

4)záruka...
mg4 určitě 2 roky
shurflo... přečetl sis záruční podmínky? pochybuju že ti ji uznaj když jim řekneš že se ti to vrtělo vkuse :D
..Whisper King 5 YEAR LIMITED WARRANTY
co se životnosti týče... musíš uznat že určitě dýl vydrží mašina která jede jen část celkové doby s velikou rezervou výkonu než menší 12v motorek kterej jede 100% času a na plnej ceres. Jen tak nahodím o technologii požitýho motoru jsi zatím nepřemýšel... 12v komutátorový s per.magnetem x 230v asynchronní s kotvou nakrátko...

5)filtrace
to že tam dáš pořádnej fitr když za tím máš trysky náchylný na ucpání a ve vodě ti plave bůhvíco je asi jasný...

6)běh nasucho
to že mg4 nemá ochranu neznamená že to chvíli nevydrží, stejně tak i tvoje shurflo ji nemá a ne proto že by mu nevadilo jet nasucho... pokud necháš jakýkoli jet den nasucho, výsledek bude stejnej...

Hele stačí, už mě to neba, každý má svoje a jen proto že jsi na první pokus koupil levnej rabish nemůžeš zatracovat celou skupinu čerpadel.
Uznávám že shurflo je čerpadlo akorát pod šestku, malý a czech-growerský.
Avšak příznivci ultimátního, maximálně spolehlivýho řešení mi dají zapravdu...
Všechno je to o tom jakým stylem pěstuješ...
pan_chodny
1-průtok je mi šum a fuk, protože mi to utýhne v klidu a to mi stačí, každý má jiné nároky
2-spotřeba by mě u toho tvého zajímala, tak až ji teda změříš, tak ji tu prosím hoď
3-jiní pěstitelé mi řekly že zpetný ventil tam být musí (bez něj mi to ani nechtělo jet)
4-že se mi to vrtělo v kuse jim určitě neřeknu :)))))
5-není třeba komentář :)))
6-no kt omu taky nemám co dodat :D

domácí vodárny nezatracuju, ale podle toho co jsem měl mi nepřišli vhodné
do shurfla jsem šel kvůli hluku
to bylo pro mě to nejdůležitější
že mi to odejde určitě dřív než za 5 let je mi naprosto jasné :D
pokud máš nějakou solidní altenativu k shurflu, taksem s ním(super tichouuuuuuuu)
u vodáren je expanska, ale vzhledem k tomu že s 8 tryskama mi to čerpadlo vychlastá 40l zísobník roztoku hooodně rychle, tak si myslím že by stejně vodárna jela skoro pořád
ty máš kolik trysek?
EricCartman
citace:
u vodáren je expanska, ale vzhledem k tomu že s 8 tryskama mi to čerpadlo vychlastá 40l zísobník roztoku hooodně rychle, tak si myslím že by stejně vodárna jela skoro pořád

nepojede skoro pořád, pojede s nějakou střídou - chvilku jo, chvilku ne. Tu střídu (zlomek nebo %) určuje poměr toho jak rychle se voda načerpá a jak rychle odtíká...

mám právě mg4 a stejně jak ty 8 trysek, jenže jsem upravil spínání na hodně nízký tlaky... spíná od 1,2 do 2,5 barů, v systému jsem použil redukční ventil, takže do tysek jde 1,5 a chvílemi 1,2 baru. časově to vypadá tak že to 8 minut jede z tlakovky a pak na cca 20 s sepne čerpadlo... střída 1/24 hluk cca jak tišší akumulátorovka na 1/2 otáček.
pan_chodny
každopádně momentálně mě nejvíc zajímá hlučnost
i ten whisper king je hlučný (proti vodárně co jsem měl opravdu jenom šeptá :D )
a chtěl bych něco opravdu moooc tichého, ať negrozí že sousedi začnou zjišťovat co mi to pořád hučí :(

nevíš o něčem pro mě?
řekl bych že ani ta vodárna co doporučuješ nebude tišší než to shurflo
EricCartman
o moc asi ne, myslím že nic co má dělat solidní tlak a průtok nebude úplně tichý... hele zkus nízkotlaký aero, čerpadlo u toho skoro neslyšíš, jen dopadající kapky.
no a samozřejmě nejtišší možný způsob pěstění - v hlíně :-)
Expiry
Myslim si,ze Whisper King nacpanej do drevotriskovy bedny odhlucneny rockwoolem ani nemukne(doufam,ze moc netopi,jinak pochvili opravdu ani nemukne :D)
pan_chodny
to expiry - ni whisper celkem topí, takže počítám že v bedně by ho tepelná pojistka brzo vypla

taky mě to napadlo, vzal jsem dřevěnou bednu, vevnitř nalepil speciální protihlukovou desku (něco jako molitan, ale má to na jedné straně takové pyramidky na rušení zvuku), je to přímo dělané na odhlučnění průmyslových strojů

čerpadlo jsem měl položené na 1cm tlusté gumě a přiklopil jsem ho tou bednou
k tomu aby se mi to přehřálo jsem se ale ani nedostal, protože jsem nezaznamenal žádný rozdíl v hluku

tak jsem se na to vy..... a polepil jsem tím celý strop
a teď se modlím, aby to fungovalo a aby zá pár dní nepřišli sousedi co mi to tam už 14dní hučí :))))
EricCartman
hele já bych tu odtlumenou bednu nezatracoval...co to zkusit chladit tou protékající vodou... myslím tím omotat to čerpadlo hadicí s přívodní vodou... nebo celý čerpadlo zamotat do igelitu a ponořit ho do vody kterou by nasávalo... plus to celý zakrabicovat. ony často dost hučí samotný trubky, dělají to rázy způsobené nerovnoměrnou dodávkou vody od čerpadla - to by řešila malinká expanzka těsně za čepadlem taktéž zakrabicovaná. mohlo by to fungovat...
pan_chodny
zamotat čerpadlo do igelitu a ponořit mě nenapadlo :)))
celkem dobrý nápad

že mi hučí samotné trubky jsem taky zjistil, ale mám takový dojem, že mi to dělaly od začátku

a k tomu igelitu, jak zajistíš, že to čerpadlo na 100% odizoluješ od rostoku?
že ti ten igelit třeba vibracema nepovolí?

a když to čerpadlo bude vlastně zahřívat vodu, tak se zvýší teplota roztoku a bude tam větší pravděpodobnost tvoření řas, ne?
EricCartman
řasy se tvoří tím že to do roztoku jde světlo, při vyšší teplotě zahnívají kořeny, zhoršuje se dýchání a příjem živin. pokud vím tak jsem tomu spočítal reálnej příkon nějakejch 30w to by nemělo nijak zvlášť zvýšit teplotu...
s tím igelitem, mno nejlíp to jde tak že vezmeš čtverec čerpadlo postavíš doprostřed dráty a hadice natáhneš směrem vzhůru k nim ohneš ten igelit, nahoře to něčím ztáhneš, prostě tak abys neměl žádný spoje pod hladinou...
vydrží to i když se mi to moc nelíbí jelokož to čerpadlo je pravděpodobně stavěný na práci v suchým prostředí a pokud se v tom obalu udělá vlhko tak to čerpadlo bude trpět. ale co koukám tak ty to čerpadlo pořád pokládáš na nějakou centimetrovou gumu, podle mě by bylo lepčí ho zavěsit na pavouky (gumový popruhy, jak se s tím přidělávají věci na zahrádku u auta) tím se ti zruší vibrace do podlahy a to se vyplatí :-)
Expiry
Nemate nekdo nahodou nejaky prebytecny trysky od DripWorks?Potreboval bych aspon 6ks->na cene se urcite nejak domluvime...
cihory
Ahoj všem aeropěstitelům
Hodně mě zaujala tato metoda pěstování pomocí vysokotlakého aera, ale je to tu takové nedodělané… zajímalo by mě jak jste kdo pokročil, nebo jste zůstali u své staré osvědčené metody??
Já osobně se chystám na podobný systém.
Prostor pro systém 120x150 zaplní home made vana s rozměry cca 120x140x60 (dxšxv)
trysky použiji mlhovací GARDENA
http://obchod.remont-cerpadla.cz/za...ova-tryska-5-ks
Akorát ty vodárny a čerpadla do karavanu se mi zdají jako naprostá pitomost - drahé a neúčinné. Když jsem si to tak pročítal, tak mě napadlo použít klasické OBĚHOVÉ ČERPADLO. To je přímo konstruováno na tlak a na časté spínáni, já ho mám doma v plynovém kotli už 9 let a ještě jsem na něj ani nešáhl a funguje výborně…
http://obchod.pumpa.cz/zbozi/181-gr...behove-cerpadlo
Cena je krásna dá se sehnat za 500-2000 i víc korun a ten tlak co dává až 10 baru při malé spotřebě a je krásně tichý.
To stoji za zvážení…. Co na to říkáte?
EricCartman
Trysky bych dal spíš odspodu ať stříkaj nahoru. Máš jich tam celkem akorát, možná by stačilo i míň. S tím čerpadlem tě bohužel nepotěším, jelikož má výtlak jen 5m zdaleka neudělá ten tlak co potřebuješ, v baráku sice vytlačí mnohem výš, ale to je daný tím že na druhé straně de voda zase dolů...

Zvaž možnost použít spodek nádrže jako zásobník do kterýho by prorostly kořeny.
Sám ho jedu tak se kdyžtak ptej...
psilos
Nazdárek ,tak na oběhový čerpadlo zapomeň , ne jen tak pro nic za nic se jmenuje oběhový... maličko studuj, mrkni na tlaky na průtoky a vůbec mrkni na to co má jaký použití... Jinal Surflo smart můžu jen doporučit. Trysky gardena už ne. Jo a až budeš vědět a budeš mít správný trysky a správnej tlak aspoň 60 PSI ,tak zjistíš, že trysky patřej ROZHODNĚ nahoru. Kártmen se moc plete, ono to nestříká, ale mlží... stejně jako občas i on.A i kdyby jsi měl nízkotlaký pseudoaero. tak trysky stejně nahoru, to je základ .Z praxe poznáš proč....
EricCartman
Hele, chtěl použít gardeny, ty spíš stříkají než mlží :D sám jsem je používal a fungovaly, máš pravdu že nejsou dokonalý, musíš jich pár vyhodit než vybereš komplet sadu dobrých. To co ty trysky produkujou je směs větších kapek plus cca 20% aerosolu to že je natočíš nahoru ti pomůže ten aerosol udržet ve vzduchu aby se zbytečně rychle neutopil na dně nádrže. Pozitivní u nich je že když použiješ dobrou filtraci - velkej předfiltr před čerpadlem plus flitr spojenej s redukčním ventilem od gardeny můžeš odjet celý komlo anž bys do toho musel lízt.
Pod jedno šestikilo budeshrflo bohatě stačit, jen si ověř jestli na něj nemáš moc trysek. Jedna gardena při 1,5 baru co leze z redukčáku vezme (podle prodejce) 16l/hod. Co se týče tlaku tak 60psi (americká jednotka, odpovídá 4,1 Bar v české míře) je určitě pěknej tlak, ale určitě seženeš trysky co udělají krásnej aerosol i při menším tlaku. Popravdě teď budu s jednou Brněnskou firmou řešit výrobu trysek co by se daly použít jako náhrada těch garden, aby dělaly lepší aerosol při nižším průtoku, ale stejným tlaku, uvidím co mistři tryskaři vymyslí...
cihory
Takže počet trysek jsme pozměnili na 9 a půjdou teda zespodu, jen pořád nevím jaké jsou ty nejlepší... K tomu čerpadlu - našel jsem čerpadlo také určené do karavanů a podstatně levnější než Shurflo - Vodní elektrické čerpadlo Geo Duplo plus 12V http://www.e-karavan.cz/42_52-zbozi...2373d9a9214a5fe na těch 9 trysek to musí stačit bohatě.
psilos
Tak pokud budou trysky spíš stříkat než mlžit, není to už TAG a v podstatě to sem nepatří.. K tryskám : když jsou na spodu, padaj na ně kořeny a nestříká nic... Pokud to má mlžit, je větší tlak nezbytnej . Jinak kapičky vody nikdy nebudou mít kolem 50µm.
Tohle čerpadýlko mám , měřil jsem ho a dá pracovně cca 1,5 baru. Těch 1,9 jen v ideálních podmínkách.Původně jsem ho chtěl použít na něco jinýho . Dává poměrně málo litrů , tlak je na takovýho prcka celkem slušnej , ale není na nepřetržitej provoz. Nějakou dobu ale snad vydrží , ale chtělo by to zálohu. Ideální na drip s 1 barovýma ventilama, pak je zálivka opravdu rovnoměrná a dá se přesně dávkovat.Navíc potřebuješ stabilní zdroj 12V s odpovídajícíma ampérama. to ale u Surfla taky...
snuk1
Zdar všichni, sem rád za to, že se tady někdo věnuje pořádnýmu aeru. Pseudo aero je sice ok, ale není to ono.
2Eric cartman: pokud sežšneš lepsí trysky, tak se ozvy...

já bych vám chtěl poradit jednu věc, když chcete ušetřit objednejte si to čerpadlo na ebay... ( http://cgi.ebay.co.uk/DIAPHRAGM-PUM...=item518d5f714a ) ... jinak si myslím, že pokud by to jelo nonstop, tak to asi nevydřží tak dlouho, ale zase asi stejně jako při zap/vyp po nějakým čase
snuk1
pokud si najdete diaphragm pump, tak se tam dá najít třeba 120 PSI za nějakych 60liber... dejme tomu 2 tacy s poštou. No jen sem chtěl poradit. Sám bych to rád zkusil ...
psilos
problem je , že 120PSI dává jen 4 L /min a to 40PSI co dává 17 je zase slabej tlak
snuk1
Hmm to je na nic, ale daj se tam najít vhodní kandidáti
rastajohn
zdarte. Panove muze mi nekdo poradit s nejakym zdrojem 24 V DC ??? Vubec nevim kde mam sehnat takove trafo s usmernovacem... Potrebuju napajet tady todlencto http://dc-pump.cz/show_cat.php?catid=11 ... DIK za rady!!!

edit: tak ty cerpadla delaji aj na 12V DC a trafa na ne lze sehnat zde http://www.ledpoint.cz/?stranka=2&ls_dir_id=48 ... tak jeste trysky a jde se do high pressure aera...huraaaa :)
psilos
no mám pocit, že zdroj 100W Ti nebude stačit. Zapomínáš na náběh , to dá víc než 100W. Mám doma trafo, který je zdroj a zároveň nabíječka autobaterií , 12V AC/DC 10 A , přímo na to jsem to kupoval , ale nemůžu nikde najít stránky s výrobcem . Cena je kole v litru , kupoval jsem to od nějakýho prodejce na aukru, běhá to výborně , má to přídavnej větráček . Velký je to jako zdroj na 2OOW N-lite , case je stejnej. Esli najdu od koho to je , hodim sem link.
snuk1
Bude mi stačit na 10 trysek gardena s tím, že použiju ten jejich regulátor tlaku na 1,5 čerpadlo o průtoku 17l/min a tlakem 2,8 bar? Dík
rastajohn
Jaky tlak chces mit v obvodu?

Tak velky prutok na tlaku 2,8 baru, to musis mit vodarnu ne?

Kazdopadne jestli mas cerpadlo nebo vodarnu co na 2,8barech udela 17L za minutu tak by to melo stacit, je potreba to vyzkouset ale.
snuk1
Našel sem ho na ebay do karavanů... vypadá slušně... z těch trysek sou ty gardeny nejdosrupnější... chtěl bych to zkusit, bavilo mě pseudo aero a věřím, že tohle musí být úplná mela, když vím jak to valí v pseudo
snuk1
Ten odkaz sem dával o něco výš.... na ebay maj i shurfla, ale ty nedávaj tolik co tohle a při té ceně to je oka
rastajohn
Jojo tedka jsem se na to mrkl. Tak to stacit nebude. Tech 17L/min je 100pro prutok pro 0 baru. Tak male cerpadlo nemuze zvladnout 2,8 baru pri 17L/min.

Treba u toho cerpadla jak jsem posilal odkaz je pri 0 barech prutok kolem 12L a na 2,8 barech je nejakych 4,9 l/minutu
snuk1
Tak to potom jo... mno ja nevim, tak mi tady najdi vhodný pokud bys byl tak hodnej...http://motors-parts.shop.ebay.co.uk...d=p3286.c0.m282
psilos
Mno myslim, že problem jsou ty trysky, gardena má průtok 16L/hod ( viz. přísp.č.6), Superfine Misting Nozzles MNW cca 2,5L/hod a to při 80 PSI což je 5,5 baru (viz.odkaz přísp.č.1) . Takže u čerpadla při 2,8 barech a tedy průtoku 4,9 l/minutu(viz.přísp.č.94) by se teoreticky dalo použít klidně 60 trysek MNW (což by byl průtok 2,5 L/min) a ještě by byla skoro jednou taková rezerva. Otázkou je , zda by tryska správně mlžila u tohoto menšího tlaku , i průtok by byl mnohem menší - poznatky mám od 65 PSI .Déle by trvalo natlakování a tím nastolení ideálního tlaku na mlžení , což se dá odstranit expansní nádobou. Ovšem v praxi je 60 trysek zbytečnost, volil bych max.16- 20 trysek na 1m2. (tyto trysky mají záběr 80°) Opravdu bych v tomto případě znovu neobjevoval ameriku a šel bych do vyzkoušenýho a doporučenýho. Prostě gardena je dělaná na jinej tlak a basta , takže nenenene. pardon za moje kupecký počty jsou jen orientační

edit, použij trysky 40 PSI (2,7 bar), vynech omezovač 1,5 bar a máš 80% TAG http://dripworksusa.com/store/misters.php
snuk1
Takže, když to shrnu. Čeradlo bych mohl koupit na tom ebay abych za něj nedal tady balík a trysky z toho odkazu jo? Pokud s nima máte zkušenosti tak to je ok, stejně se tam ale bude muset dát nějakej filtr proti zacpání. To taky ztratí na tlaku. A radši bych vzal 2 a dal tam hladinovej spínač a pokud by tam nebyla hladina, to by znamenalo že přestalo jet jedno, zaplo by se druhý. Vím jak to je... bez vody je to hned velká pohroma, dík moc za radu, pokud budu ještě neco potřebovat, tak PM
EricCartman
Hele než kupovat dvě čerpadla a dvě haldinový hlídání radši tam udělej záložní systém. Jedno hladinový hlídání který zapne jiný čerpadlo třeba 1000l/hod 1,8m výtlak a na to připojenej rozvod nízkotlakýho aera, pokud je všechno vpohodě jede tag, jakmile se tam něco například ucpe (čož se stává častěji než že odejde čerpadlo) klesne někde hladina a sepne se nízkotlaký aero.
kixxel
cuscus
jinak pustil sem se do vyroby take. vybral domaci vodarnu kvuli tlaku (na hluku me nesejde) a zacal se poohledat po tryskach.
problem:
vyber neni jednoduchy. od gardeny mlhovaci sou k hoxnu-jen to tak rozpracuje-nemlzi(ani na pseudo se nehodi-ma to nahoxno uhel rozstriku. nekdo tu pisal: www.trysky.cz (nechat si doporucit spravnou trysku). nerez cca 1000,-, v mosazi 1700,- (mozna naopak:) ). vse za 1ks a o jejich velikosti se ani nebavim. takze ideal asi odsud: http://dripworksusa.com/store/misters.php
ale zde po obednavce dorazil mail, ze neposilaji mimo USA. nasli ste jinde moznost obednani vhodnych trysek? jestli ano, napiste odkud ste obednali please. jinak ja si to na http://dripworksusa.com/store/misters.php ty trysky obednal ke znamym v USA a nechal od nich zaslat sem(vcera odeslali takze cca 2-3tydny) k nam.
15ks MNELGRN - Elbow Mister 1.5 GPH (green)
15ks MNELGRY - Elbow Mister 3 GPH (gray)
pro ty co nevi GPH=galony/hod
sem zvedav ktera bude ideal, ale kazdopadne jestli vse dopadne ok, tak nabizim moznost obednat si prezeme trysky dle vaseho vyberu.alespon myslim ze by to pro nektere byla moznost jak je sehnat, protoze se tu pise jak to lidem slape, ale kde a jak trysky sehnali nepise poradne nikdo. ja si je zkusil sehnat a je to masacre a chci vam pomoci vyhnout se podobne situaci. cenu bych samozrejme upresnil az po doruceni zasilky, prot. z amu je postovny pekny ranec.
tak zatim a at to roste:)
rastajohn
citace:
Původní příspěvek od kixxel
cuscus
jinak pustil sem se do vyroby take. vybral domaci vodarnu kvuli tlaku (na hluku me nesejde) a zacal se poohledat po tryskach.
problem:
vyber neni jednoduchy. od gardeny mlhovaci sou k hoxnu-jen to tak rozpracuje-nemlzi(ani na pseudo se nehodi-ma to nahoxno uhel rozstriku. nekdo tu pisal: www.trysky.cz (nechat si doporucit spravnou trysku). nerez cca 1000,-, v mosazi 1700,- (mozna naopak:) ). vse za 1ks a o jejich velikosti se ani nebavim. takze ideal asi odsud: http://dripworksusa.com/store/misters.php
ale zde po obednavce dorazil mail, ze neposilaji mimo USA. nasli ste jinde moznost obednani vhodnych trysek? jestli ano, napiste odkud ste obednali please. jinak ja si to na http://dripworksusa.com/store/misters.php ty trysky obednal ke znamym v USA a nechal od nich zaslat sem(vcera odeslali takze cca 2-3tydny) k nam.
15ks MNELGRN - Elbow Mister 1.5 GPH (green)
15ks MNELGRY - Elbow Mister 3 GPH (gray)
pro ty co nevi GPH=galony/hod
sem zvedav ktera bude ideal, ale kazdopadne jestli vse dopadne ok, tak nabizim moznost obednat si prezeme trysky dle vaseho vyberu.alespon myslim ze by to pro nektere byla moznost jak je sehnat, protoze se tu pise jak to lidem slape, ale kde a jak trysky sehnali nepise poradne nikdo. ja si je zkusil sehnat a je to masacre a chci vam pomoci vyhnout se podobne situaci. cenu bych samozrejme upresnil az po doruceni zasilky, prot. z amu je postovny pekny ranec.
tak zatim a at to roste:)


zdarec
na www.trysky.cz jsem si objednal tento typ trysek B1/8SF-CE1. Jsou plastove, s filtrem na vstupu a delaji mlhu(cili nejenom rozprasuji). Uhel rozstriku najdes v katalogu, ale je myslim neco kolem 115°. Jedna vyjde na 157,- bez DPH. Cerpadlo mam membranove Johnson pump typ WPS 2.4, je na 12V DC a maximalni tlak 2,8 baru, spotreba pri odporu 2,8 bar je neco kolem 80W. Tech 6 trysek utahne absolutne bez problemu. I 12 trysek by utahlo. Vyslo na 3400,- plus filtr za 500,-. Zdroj vysel asi na 900,-. Neni potreba vodarna pokud nezapojujes dejme tomu vic jak 20 trysek. Jo a jako expanzni nadoba jde pouzit treba 5 metru hadice(lepsi je 19mm).

Prikladam fotky equipu
snuk1
2 rastajohn: zdar, a není lepší už radši to SHURFLO? přeci jen 5 let záruka a stojí něco přes 4... jinak ten filtr máš pls jakej? Díky
rastajohn
citace:
Původní příspěvek od snuk1
2 rastajohn: zdar, a není lepší už radši to SHURFLO? přeci jen 5 let záruka a stojí něco přes 4... jinak ten filtr máš pls jakej? Díky


cus, no to shurflo jsem vubec nezkoumal, jsem jenom zadal do vyhledavace membranove cerpadla a vyplivlo mi to tady ty Johnson´s pumps, jestli maji stejne charakteristiky ty shurfla, tak urcite jdou taky pouzit.... Filtr mam taky od Johnson´s pump s jemnosti sita 40.

edit: no nicmene tady to cerpadlo je svedske vyroby a je na "osah" hodne bytelne, tak myslim ze s kazivosti nebude problem

jo jeste pridam tlako-prutokovou charakteristiku cerpadla

bar...l/min......I[A] pri 12V
0.......9,4............2,5
0,4....8,8............3,3
0,8....8,1............4,0
1,2....7,3............4,6
1,6....6,7............5,2
2,0....5,8............5,8
2,4....4,9............6,4
2,8....4,1............6,9

nezhrozte se tim nizkym prutokem, pro mlhovaci trysky je to i tak silne naddimenzovane...



Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma