Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
CMH (ceramic metal halide) vs. HPS - Klikni zde pro originální téma
space.pussy
Protože jsem tu o této technologii nic nenašel a myslím, že v naší oblasti použití je dost dobře využitelná, dávám do pozornosti technologii vysokotlakých výbojek Ceramic Metal Halide od firmy Philips. Do elektrotechnické problematiky moc nevidím, co je však zajímavé je graf jejího spektra (lze použít pro růst i květ), viz. obrázek v příloze a také dlouhá životnost (po 15,000 hodinách provozu stále 80% lumenů). Lze provozovat na standardním HPS balastu.

Něco málo o tom, jak tato technologie funguje:
Výboj je uzavřen v keramickém válci, který při provozu může dosahovat teplotu až 1700K a je naplněn ortutí, argonem a metal-halogenidovými solemi. Kvůli vysoké teplotě stěn se soli částečně vypařují a uvnitř horké plasmy se rozkládají na atomy kovů a jód. Tyto atomy kovů jsou hlavním zdrojem světla v takovýchto výbojkách a produkují světlo velice podobné dennímu světlu s CRI 96(color rendering index - index barevného zobrazení -- schopnost zachycení realističnosti barev v porovnání s přirozeným slunečním světlem). EDIT: Teď koukám do prospektu Philips a je tam CRI 85, takže se omlouvám za nepřesnost této informace.

Zatím se vyrábí pouze ve verziích do 400W včetně, což je ale stejně pro hodně lidí tady z G. dostačující.

Teplota chromatičnosti: 4000K (ovšem kvůli rozšířenému spektru by tohle nemělo vadit, vyzářeného výkonu v červené oblasti má stejně hodně; alespoň tolik co HPS).

Cena je také příznivá, za 400w chtějí kolem 50,- USD (s dovozem do ČR je to 76,- USD, čili zhruba 1200,- CZK), platbu lze realizovat i přes PayPal.

Zdroje:
space.pussy
citace:
Původní příspěvek od youpidou
ako to ze tu nie su reakcie? ved ta vybojka vyzera vyborne(az na to, ze jej neco malo na tom grafe zo spektra chyba, hlavne UV, vid obrazok). to nikoho nezaujima?


Reakcie nie sú, pretože s tým zatiaľ nikto očividne nemá vlastnú skúsenosť. Na ICMagu je celkom dosť threadov, kde sú vidieť nadmieru uspokojivé výsledky pestovania pod CMH. Narazil som aj na "porovnanie" výsledkov CMH vs. HPS, ale nebol to rovnaký systém, takže to o ničom reálne nevypovedalo.

Fakt, že CMH výbojkám "niečo zo spektra chýba", nič nemení na tom, že majú stále oveľa vhodnejšie spektrum pre rast / kvet ako HPS.

Každopádne sa na CMH výbojku chystám, ale vzhľadom na to, že idem prvé kolo s novokúpenou N-Lite SuperHPS, asi to nebude tak skoro.
Thorr
wow tak tohle mě fakt potěšilo, už asi dva měsíce přemejšlím jak doladit spectrum, protože výsledky s kombinací sodík a Nlite-blue jsou fajn, ale pořád to ještě není super a 50K za Plasmalight si můžou fakt dovolit jen ti co to dělaj pro kšeft... tohle vypadá skvěle, a cena je příjemná, objednám jednu na zkoušku a zkusím sem nahodit časem nějaký měření, jestli si budu moct půjčit přístroje... každopádně jsem osobně skeptickej k takhle vyrovnaný svítivosti celého spectra, ale za zkoušku to stojí ;) fakt díky za tip ;)
m16l1
Obdobne spektrum uvadi u nekterych vybojek take Osram, typy HQI-TS/NDL a HQI-TS/D, je to k dohledani v jejich produktovem katalogu tady. Technologie Qartz Metal Halide.

edit: Stranka v katalogu 33 :-)
Hanyz
trochu skepse...

Já u grafu na ose y vidím napsáno relative energy a to ve mě vyvolává přesvědčení, že obě osy y jsou v různém poměru. Jinými slovy vyrovnanost spektra u CMH je spoplatněna snížením všech špiček a to opravdu rapidně, o čemž vypovídá rovněž nižší počet lumenů oproti HPS (pro připomenutí- lumeny jsou jednotky vztažené k citlivosti lidského oka a nejvyšší váhu pro počet lumenů má světlo na vlnové délce 555nm, kde CHM opticky vede).

Použití tohoto měřítka namísto standardních jednotek má nejspíše ryze obchodní důvody. Nicméně z mého pohledu to vypadá spíše tak, že účinnost bude menší oproti HPS, ale jako nejobjektivnější argument bych viděl xpapouškův přepočet na growlummen/watt.... jenže k tomu nám chybí jednotky na ose y.
swam
zdravim. potreboval by som poradit mam vybojku Philips cdo-tt a potreboval by som vediet ci ju mozem zapojit s tymto elektronickym predradnikom http://www.svitidla-osvetleni-elekt...cdm/cz/d-83487/.
Viem ze pre cdo su urcene elektronicke predradniky hid- pv SON/CDO, ale mam moznost zohnat lacnejsie prave tento tak by som s istou potreboval vediet ci to pojde
thorn808
2 m16l1: to už se spíš mrkni na Osram HCI-T */942 NDL PB. Ta má to spektrum ještě příznivější a je to standartní metla. Svítivost taky není špatná, ale rozšíření spektra ubralo standartním lumenům. Kytky ho myslím budou hodnotit lépe než lidský voko. můj největší favorit. musím ale sehnat tu patici G12... cena se mi zdá za 150W 792,- Kč docela pecka.
FeSTeR
Cau grower. Nové postrehy okolo týchto výbojok ?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma