Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
mikro-aero + 100W stavba - Klikni zde pro originální téma
Schooby
Zdarec!
Po dlouhé úvaze jsem se i já rozhodl, že si udělám malou nízko-nákladovou pěstírničku. Rád bych dosáhl dobrých výsledků, ale jak už to tak bývá, nemám na to moc peněz, takže jsem se rozhodl něco zbastlit ;o) Ale i přes to chci aby všechno plnilo svou funkci, takže když uvidíte nějakou blbost, tak mi to prosím písněte, než to začnu realizovat ;o)

Jsem sice začátečník, ale když jsem hledal co a jak je nejlepší udělat, objevil jsem aero a hned na první pohled jsem se zamiloval, tudíž to chci udělat nějak takhle:

Skříň vyrobím zhruba 60x60cm základna a 120cm do výšky.
Vylepím černo-bílou PE folií

Pokud se mi podaří sehnat, dolu přijde vana asi 60x60cm x cca 30cm?
Do ní čerpadlo AT 201
http://www.grow-grow.cz/index.php?m...products_id=472

rozvod 16mm hadicemi ke čtyřem mlhovacím tryskám, které budou vyčnívat nad mezipatro, kde budou rozprašovat roztok, který by pak po stěnách měl stéct zpátky dolů, kde ho znovu nasaje čerpadlo.
http://www.grow-grow.cz/index.php?m...products_id=438

Myslím že na takovou bedýnku mi bude bohatě stačit 100W sodík, třeba takový:
http://www.grow-grow.cz/index.php?m...products_id=895

Ještě chci dát dovnitř větrák, aby foukal do kytek a pohyboval s nimi, na bok bych asi umístil malý odtah, myslím že by mohl stačit 15cm větráček do compu.

Abych pravdu řekl, ještě jsem ty trysky a rozvody zavlažování neviděl, proto se chci poradit s někým, kdo s tím má zkušenosti.

Chci se zeptat:
-Neměla by ta vana mít taky nějaké větrání?
-Jaký průměr na hadici mají ty trysky? Nikde na netu jsem nenašel jediný technický údaj, jen cenu :)

Pro názornost jsem udělal plánek ;o) ale stejně si nejsem moc jistej srozumitelností, takže očekávám reakce díky :)
dokktor
čus,
pěkně to máš vymyšlené, ale chtěl bych tě upozornit na pár věcí. předně: jako začátečníkovi bych ti aero nedoporučoval. pokud nevíš, jak kytka roste, jak se chová, jak na co reaguje, tak se neobejdeš běz měřáků pH a EC, což jak se dívám, v tvé nízkonákladové pěstírně neni v plánu. za bé: na takový prostor by sedla spíš 250W, stovka bude asi slabá, ale to enom takový postřeh.

ad tvoje dotazy: 1) větrání vubec, žádné světlo do roztoku. v každém případě musíš do roztoku nečím bublat.
2) ty trysky sedí na standardní kapiláru
Schooby
Díky za odpověď.
Jednak bych rád řekl že jsem začátečník indooru, s venkovkama zkušenosti mam, takže mám představu o růstu kytky ;)
Za druhý, ph metr neplánuju koupit, myslel jsem že pro začátek by mohly stačit takový ty testovací papírky ne? EC snad není tak důležitý? Pokud ano, pro začátek si to můžu půjčit ;)
Bublat snad nemusím, když se má roztok okysličovat neustálým rozstřikováním v prostoru kořenů?
Větráním jsem nemyslel přivádět světlo, ale přívod čistého vzduchu (přes nějakou hadici aby se tam nedostalo UV)
Jinak k tomu světlu, pro mě je právě důležité, aby to žralo co nejmíň šťávy, aspoň ze začátku, protože tam budou předřadný hodiny :) Tak jsem přemýšlel, jestli by tam nebylo lepší hodit ještě jednu úsporku, aby to i vyvážilo poměr modré a červené barvy.
No právě to s kapilárami nechápu, protože jsou různě tlusté, ale trysky jen jedny.
hulabalu
cau,
ta ja len ze to cerpadlo je slabe na 4 mlhovacky, spis tie rotacne bych tam dal...
a mozno by bolo este lepsie prostrednu kytku nahradit jednou rotacnou tryskou... tym by ti investice jeste klesla :)

prostor sa mi zda maly na na 9 kytek, ale zalezi samo na stylu pestenia... co pojedes,scrog, sog?

mam rozmerovo podobny boxik a 250w sa fakt tazko chladila, ale nepouzival som ziadne UFO (hluk, vecsia spotreba...) , len naky Sunon na 12v... a zalezi kde budes mat ten box - ake su teploty vtej miestnosti.
Schooby
Ahoj,
tak jak jsem pročítal vedlejší diskuzi, myslím že by to mělo 4 trysky utáhnout, zvlášť, když to bude tlačit asi 30cm do výšky :)

Určitě bych rád jel scrog

Jinak ty rozměry upravuju podle toho, jakou jsem našel nádobu, takže teď bude prostor 55x85 cm dám tám asi 150W sodík uvidíme jak to poroste.

Jinak k těm rotačním tryskám, rád bych se vyhnul tomu proklamovanému šplouchání, tak mě napadlo, že zkusím ty mlhovací trysky, maximálně pak půjdu koupit ještě rotační ;)

Nejsem zastáncem předimenzovaných řešení, takže to zkusím udělat jako korejci - co nejlevnější XD

Každopádně, dneska jedu na nákup, hned potom se pustím do stavby. Jsem zvědavej, jak to dopadne. :)
Machoman
Čau to čerpadlo co máš v odkazu ti ty mlhovací trysky 100% neutáhne,takže ty rotační můžeš vzít rovnou po cestě na nákup:D

Ad.to šplouchání-není to tak strašny.
Schooby
Aha, dobře, tak jaký průtok to čerpadlo musí mít, aby to utáhlo 4 mlhovací trysky (ja je prostě chci zkusit a chci a chci :D ) nebo, co kdyby ty trysky byly jenom dvě?
Machoman
citace:
Původní příspěvek od Schooby
Aha, dobře, tak jaký průtok to čerpadlo musí mít, aby to utáhlo 4 mlhovací trysky (ja je prostě chci zkusit a chci a chci :D ) nebo, co kdyby ty trysky byly jenom dvě?


Hehe:D to by mě taky zajímalo,každopadně godně silny čerpadlo:D (logicky teda hlučnější a náročnější na spotřebu) Na tvůj prostor ty 2 trysky stačí až až. Taky ne všechny čerpadla jsou stavěny na nonstop provoz.

No pokud máš čas zaběhni do nějakyho OBI(Hornbachu apod.) kup si nějaky silnější,zkus to napojit a pokud nepofakají,tak ho zase vrátíš.

Do 14 dnů můžeš vrátit skoro všechno bez udání důvodu;)
Schooby
To neni vůbec špatnej nápad, stejnak většinu věcí na mikro-drip jsem našel v bauhausu :) Tak tam koupim asi všechno.
Schooby
Tak jsem byl koupit malé čerpadýlko (650l/hod 1,1m) a mlhové trysky s hadicí. Když jsem to doma poskládal, se dvěma tryskama, místo mlhy začali trysky jemně stříkat větší kapičky. Efekt nic moc, tak jsem to zkusil připojit na vodovod a ejhle, jak to krásně mlhovalo.
Proto jsem zkušel zjistit, jaký tlak je pro ty trysky potřeba a nikde, ani na stránkách gardeny jsem nenašel jasné informace. Tak jsem chtěl zjistit, jaký je tlak ve vodovodu. V zákoně jsem našel, že by se měl tlak pohybovat mezi 1,5 - 6 barů přičemž stačilo jen lehce otočit kohoutkem a trysky hned mlhovaly. Proto si myslím, že 0,5 - 1 bar by mohl být zlomový tlak.
Takže zítra zajedu do bauhausu vyměnit čerpadlo 650l/hod za 2000l/hod a pak se uvidí.
Machoman
Pěkná práce,zrovna jsem to tady včera řešil.Ty trysky musí bejt dělany na tlak ve vodovodu.Stím čerpadlem bude ale myslím problém.Nejpřijatelnější co jsem našel od gardeny udělá tlak 1,1 bar s průtokem 2200l/hod což by mělo stačit.Ale žere 350W.

To co píšeš (2000l/hod) ti ten potřebnej tlak taky asi neudělá,ale určitě to zkus.Pak ho zase vrátíš:D
Kwjetoň
schooby:

ahoj fontánkový čerpadlo ti mlhovací trysky neprofoukne, odzkoušeno na atmanovi 306 (2000l/h), maj prostě jednodušší konstrukci která nevytvoří dostatečnej tlak, aby použití těch mlhovacích trysek mělo nějakej smysl.. je to jako s venťasama, axiál ti taky neprofoukne tolik, co radiál.. :)

osobně nejvíc doporučuju ty rotační od gardeny, jsou nízkotlaký a fungujou bezvadně ;)

edit:
ještě něco, EC metr na hydro doporučuju opravdu vřele ;) podle poklesu a vzestupu ECčka v rezervoáru se dá zjistit, jestli kytkám ještě naložit, anebo spíš naordinovat průplach.. :) rozhodně užitečná věc a nemusíš se bát že kytky spálíš.. ;) na pH se mi docela osvědčil kolorimetrickej akvarijní pH test, sice není tak přesnej jako pH metr ale stojí jen 50,- a dá se podle něj řídit bez problémů..
Q
Schooby
Zdarec!

Tak jsem nad tím dneska dumal (ve spánku) a po probuzení jsem zjistil že se na ty mlhovací asi fakt vykašlu.

Stějně bych ale rád věděl, jaký tlak potřebuje ta jedna mlhovací, asi to budu muset nějak změřit :)

Jinak nad tím EC metrem. Co jsem koukal na net, tak mezi náma, ceny mi přijdou docela vysoký, sice nic nevím o tom, jak to měří, ale nestačilo by třeba vzít sondu z ec metru a připojit jí na voltmetr (nebo ampermetr)? Našel jsem tohle:
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1
ale tam se v návodu píše o nádobce, kam se leje voda, ale co tam místo toho připojit koupenou sondu? S pomocí funkčního EC metru vytvořit stupnici? Zkoušel to už někdo? ;)
Hanizek
Schooby: Možná by to šlo realizovat s operačním zesilovačem - rozkmitat to na pár kHz a pak měřit proud roztokem. Ta sonda jsou vlastně jenom dvě elektrody 1 cm od sebe.

Nevýhoda je, že operační zesilovač vyžaduje souměrné napájení, bylo by zapotřebí dvou baterek nebo jiné "vychytávky".
Schooby
Hanizek:
Právě to je zmiňováno v odkaze co jsem psal níže, kde je návod na sestrojení ec metru opsaný z nějaké akvaristické knihy, kde píšou, že přesnost je ovlivněna rozměry měřící kádinky. Tenhle problém by podle mě vyřešila právě koupená sonda :)
Jinak jestli jsem to pochopil správně tak vodivost (tedy EC electro conductivity) je jen převrácená hodnota odporu (1/R) takže by teoreticky stačilo na multimetru změřit odpor, ten by se ale pohyboval asi někde kolem mikro-ohmu
Každopádně, platit minimálně něco přes litr za měřák, který neměří nic nového, by se mi moc nechtělo. (njn nejsou prachy, co vydělám to prohulím ;) )
Hanizek
Schooby: Ten odpor musíš měřit vysokofrekvenčním střídavým proudem (aby nedošlo k elektrolýze). Multimetr měří stejnosměrným - proto je nevhodný.

Sondu bych zas jako takový problém neviděl, horší by to bylo se samotným měřákem (velký nárok na přesnost).

A abych ukončil OT, tak tady je pro případné zájemce něco o OZ: http://www.edisk.cz/stahni/45853/op...pdf_3.54MB.html


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma