petrus |
Co je to fermentace? |
|
|
HoMerS |
Ahoj,petrusi!
Fermentace,podle mých informací,je proces,kdy za určitých podmínek (teplota,vlhkost) necháš materiál lidově řečeno zahnít.
Hodně se to používá při výrobě čajů-při vyšší teplotě a vlhkosti fermentuješ listy čaje a výsledek - výraznější chuť a aroma.
Někde jsem četl o fermentaci Cannabis, ale jestli to má nějaký výraznější efekt, to nevím |
|
|
voy |
Jen abych upresnil co se tyka toho caje :-) tak podle mych informaci se fermentace caje pouziva napr. pro vyrobu cerneho caje - plne fermentovaneho a polofermentovanych druhu - oolongu. Zeleny caj je cisty nefermentovany. Cely postup upravy je ale samozrejme o neco slozitejsi...
Sorry za OT :-) nekamenujte me :-)
[Edited by voy on 25-08-2001 at 01:48 PM] |
|
|
JAyEFF |
jako fermentace je v tomto pripade bran proces, kdy se kytka po sklizni snazi ziskat energii jinym zpusobem nez kdyz rostla. Takze v ni dochazi k enzymatickemu stepeni ryznych polysacharidu na jednodussi cukry, ktere se dale snazi rozlozit na energii+co2+vodu (proste je prodycha = opak fotosyntezy). To ma samozrejme za nasledek i zmenu chuti vychoziho materialu. Dalsi vec je jeste soucasny svetelny rozklad chlorofylu ktery se taktez projevi v chuti huleni a soucasne v barve, hulco by melo zezloutnout.
SOUHRN: k tomu vsemu je potreba v rostline voda a svetlo a optimalni teplotu pro praci enzymu, takze posklizni dat kyti (lepsi jsou uz orezany palice=lip se snima pracuje) na svetly misto (ne na primy slunce) a zaridit aby bylo teplucko (25-30 C) a zaridit aby vysychaly pomalejc nez by normalne vysychaly: tj. obcas je na den dva dat do sklenice nebo papirovýho pytliku a hlidat aby nezacaly plesnivet)
jinak problem je daleko zapeklitejsi ale takhle to myslym staci
PS takhle se skoli i tabak
huleni zdar, a nedelelte z tech chudaku kyticek superchovny dojny kravy |
|
|
majklovec |
Sakra chlape, co prispevek od tebe, to perla, vitam na Groweru a diky moc. K4U |
|
|
|