Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Výbojka s předřadníkem - Klikni zde pro originální téma
mikymil
Ahojky chci se zeptat je mi jasné že nemohu dát silnější výbojku na slabší předřadník (např. 400W na 250 W) ale mohu dát třeba tři 70W výbojy (210W) na jeden předřadník 250W netane se výbojkám nic? Jestli ano ta jetli mi může někdo poradit jak to zapojit vím že existuje zapojení do serie nebo paralerní ale nevím u kterého se hodnoty sčítjí a kde ne?
Díky za pomoc mám totiž předřadník a potřebuji pokrýt prostor slabšími výbojkami tak si myslím že by to šlo využít poradte:
Hanyz
No... v zásadě nemůže být slabší výbojka na silnější tlumivce a to z toho důvodu, že výbojka určuje proud, který do obvodu, tedy do výbojky, půjde. Půjde-li proud vyšší, je výbojka zatěžována proudem, na který není konstruována (po x-té opakavaná informace na groweru). Nicméně 250 a 210W není tak velký rozdíl, aby to nutně muselo být mimo meze zatížitelnosti.

Co se týče zapojení více výbojek na jednu tlumivku... někde je tady o tom thread, ale nikdy jsem ho neotevřel, tak se kdyžtak mrkni, k čemu tam došli... Zapojení by muselo být paralelní (aby na výbojkách bylo stejné napětí, ale proud se rozdělil). Otázka je, jestli by startér dokázal zapálit 3 výbojky najednou a dále co by následovalo, kdyby se jedna či dvě nezapálili (proud z tlumivky by šel asi přes zbylé výbojky, tedy vyšší proud než zatížitelnost)

Ad tvá myšlenka pokrýt prostor více slabšími vábojkami... 3 70W výbojky mají svítivost jen o něco víc než jedna 150W a daleko daleko menší než jedna 250W, takže se ubíráš docela špatným směrem
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od Hanyz
a to z toho důvodu, že výbojka určuje proud, který do obvodu, tedy do výbojky, půjde.


Dovolím si upozornit na překlep - tlumivka omezuje proud do výbojky, ne výbojka do výbojky:-)

Ohledně zapojení - myslím, že je to blbost. Ty výbojky se nemůžou rozžehnout v jeden okamžik, a když se zapálí jedna, automaticky klesne napětí i na těch zbylých dvou (jsou zapojené paralelně = je na nich stejné napětí). Ta zapálená by se pak po pár minutách zničila.
Možná by to šlo s nějákým zapalovačem, speciálně určeným k tomuhle. Jestli ale něco takového existuje, to nevím - v praxi jsem nikdy nic takového neviděl, ani o tom neslyšel...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma