Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konopné Umění

 
Makrofotky rychle a jednoduše. - Klikni zde pro originální téma
d!Ne74
Asi před půl rokem jsem někde na netu objevil stránku o makrofocení a tam byl zajímavej návod jak na dobrý makro fotky pro nemajetné. Můj postarší digitál je na běžný focení, nějaký pečlivější ostření nezvládá. Stačí mít dalekohled a foťák, obojí jsem měl po ruce tak jsem to vyzkoušel a byl mile překvapen. Vlastně jde jenom o to, že čočky z dalekohledu přilepíte na objektiv foťáku a můžete fotit. Tady je jednoduchej návod jak si to vyrobit. Druhej foťák nemam takže jsem to nemoh vyfotit, ale dokreslil jsem to do obrázků foťáku (pomocí ehmehm... malování :D ).

1. Začínal jsem s příručním turistickým dalekohledem Hama a s digitálem SONY DSC-P72 (no a s izolepou).

2. Potřebujeme čočky z dalekohledu, takže odšroubujte těsnění okolo (ze předu, z opačný strany než se do toho čumí).

S trochou úsilí máme čočky, já je měl ještě v černých obrubách ale jestli tam nebudou, na funkčnost to nebude mít vliv. V hlubinách dalekohledu, odkuď jste čočky vytáhli je dost možná nějaký mazivo nebo něco takovýho, takže jestli máte čočky špinavý, je potřeba je umýt. Použijte jar, alkohol, co chcete, snad to čočky vydržej ale hlavně nepoužívat nic hrubýho (drátěnku, houbičku...) čim by se poškrábali. Čočky utřete ale pozor aby na nich nezůstali vlákna z utěrky.

Obě čočky dejte k sobě a slepte izolepou.

3. Přiložte čočky k zazoomovanýmu objektivu foťáku a zezhora přilepte izolepou k tělu foťáku (nelepte na objektiv, na izolepu nad objektivem můžete přilepit kus papírku aby se na objektiv nelepila a nedělala bordel). Čočky můžete přilepit ještě ze strany (viz poslední obrázek) aby při naklánění trochu drželi ale pořád musí být volný dost na to, se dali odklopit a fotit normálně.

Zkuste udělat pár fotek ale pravděpodobně budou bez blesku moc tmavý a s bleskem zase přesvětlený, takže potřebujeme trochu rozptýlit blesk. To uděláme prostě tak, že přes něj přilepíme kus papírku, můžeme experimentovat s různou tloušťkou, já použil papírek na vzkazy asi o tloušťce normální A4 - asi 80g/m2.

Už vidim jak se groweři-fotografové chytaj za hlavu co to tam lepim ale je to jednoduchý a nenákladný a fotky vypadaj slušně. Fotit vždycky s největším zoomem (v mym případě 3x optickej, digitální je na houby, to si můžete dozoomovat na pc) a největší kvalitou (právě kvůli přibližování na pc), foťák si opřete o stůl (v ruce ho nehybně udrží málokdo) a jezděte s foťákem blíž a dál od focenýho objektu aby jste našli místo s nejlepším zaostřením (mě nejostřejc fotí oblast jenom 3mm dlouhou, před a za už je to moc rozostřený).

Nevěděl jsem kam tohle postnout. Asi do galerie, ale tohle je hlavně o tom jak fotit, ne o fotkách samotných. Když tak prosím adminy o přesunutí.
d!Ne74
Pár fotek který jsem nafotil se svym výtvorem. Chtělo by to fotit trochu zajímavější věci, třeba nějaký kytičky, ale žádný čerstvý nemam - pojedu outdoor.
d!Ne74
Další fotky - můra, zaprášenej konektor a starej šroub.
Mr.MEN
Zajímavé, já jsem používal hodinářský kukátko, jen jsem to před tím objektivem držel a taky to docela šlo ale tohle je lepší:)
A kolik to tak zvětšuje?
d!Ne74
No naměřený to nemam, zkusim vyfotit pravítko (bez dig. zoomu) a porovnat s realem.
Teď si řikám na čem jsem tu můru fotil? To je nějakej kámen či co? Už si to nepamatuju ale vypadá to zajímavě.

EDIT: Tak přikládám fotky pravítka. Foto má rozlišení 2048x1536 pixelů, kolik cm to je fakt nevim, pokuď vim tak není daný žádný měřítko pixel-cm. Jeden mm na fotce vychází asi na 120 pixelů. Kdyby se to tisklo na A4 (210mm na 297mm) na výšku bez okrajů tak vychází na jeden vytisknutý milimetr asi 13 skutečných mm (počítáno 210 reálných mm děleno cca 16 vyfocených mm) nebo na šířku 18.5 mm.
Další foto je test hloubky, přijatelná ostrost má délku asi 2.5 , 3mm (objektiv ve výšce asi 2 cm).

Jo a to pod můrou je korková podložka :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma