Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Reálná spotřeba. - Klikni zde pro originální téma
guerilla
Zdravím,

na základě tohoto jsem se začal zajímat o spotřebu. Jistě vás někdy napadla tatáž otázka co mě, neboli "jaký je reálný příkon osvětlení, které využíváme?". Rozhodl jsem se tedy tomu přijít nakloub:einstein:. Naštěstí se mi podařilo zapujčit si (díky majitelovi za vypujčení;)) měřič reálného příkonu (wattmetr), takže jsem se mohl pustit vesele do měření:micro: a nestačil jsem se divit:eek:

Toto téma zakládám pro presentaci svých zjištění a taktéž budu velmi rád, když se zde objeví i příspěvky ostatník členů (objektivní, samozřejmě), kteří disponují měřičem příkonu nebo jiným přístrojem, který toto zvládne.

Cílem by tedy mohlo být udělat rozsáhlý thread, kde by se psaly údaje jako typ výbojky (nebo jiného osvětlení, např zářivky, úsporné lampy apod.), typ startéru (výrobce + typ), typ tlumivky (výrobce + typ), typ kondenzátoru (výrobce + typ), typ předřadníku (elektronický nebo klasický, např GIB) (výrobce + typ), čili ve zkratce kompletní popis sestavy a reálný příkon ve wattech popisovaného celku:)

Foto: hračka, které vděčím za cenné informace, díky:D

Co příspěvek, to informace k jinému setupu nebo osvětlení
guerilla
Jako první nařadu se mi dostal do rukou 70W HPS komplet z následujících komponentů

Výbojka : 70W Philips Master Son-T Pia (6000lm)
Tlumivka : Vossloh Schwabe NaHJ 70
Startér : Lumtec ZX 70

Reálný příkon při startu: 45W (první zajímavé zjištění, vždy jsem si totiž myslel - nazákladě vyčtených informací zde na Groweru - , že při spouštění je příkon větší:eek: )

Reálný příkon při plném výkonu: 90W

EDIT: tak prý příkon je větší jen cca 1 vteřinu
lamater
Já jsem si koupil watmetr, nějakej levnější měří od deseti watů, má tam totiž nějakej minimální proud a dopadl jsem takto. NLite 125W red - reálná spotřeba 125W. Při zapnutí ventilace a ofuku lampy spotřeba 115W. Používám 12V 9cm ventilátor na ofuk, 12V zdroj 0.5A a navíc tam mám ještě 8cm větrák taktéž na 12V. Takto mi to celkově žere 125W včetně větráků a ztráty na zdroji. Co se týče 12V ventilátorů je dobrý jich dávat víc na jeden zdroj pokud jsou stejně spínaný, protože samotrej zdroj napětí nemá 100% účinnost a jsou na něm ztráty. Testoval jsem zapojení 2x12V větrák na jednom zdroji a pak na samostatnejch zdrojích výsledek samostatně celkem 17W, dohromady jen tak tak těch 10W. V matkárně kde mám zářivky také od nlite jsem zjistil, že žerou přesně to samé, tedy 2x24W + ventilace 2*8cm 12V zdroj, celkem mi to hází 60W, takže spokojenost naprostá.
guerilla
Nlite 125W blue s integrovaným předřadníkem 8300lm

Reálný příkon při startu: 97W
Reálný příkon při plném výkonu: 97W

Pokud výrobce neklame v počtu lumenů, Nlite 125W úsporky jsou efektivnější (co se týče reálného lm/w) než 70W HPS (víceméně jakékoliv). Nicméně údaj příkonu od výrobce sedí.
guerilla
Další je komplet sestavený z komponentů značky Philips

Výbojka : 150W Philips Son-T Pro (13000lm)
Tlumivka : Philips BSL 150L 407 ITS
Startér : Philips SN 58s (100W - 600W)

Reálný příkon při startu: 87W

Reálný příkon při plném výkonu: 163W
guerilla
Tato úsporka mě velmi překvapila, ale těžko říci, jestli pozitivně či negativně.

Nlite 220W self blue by měla mít 15600lm a příkon 181W. Měla je důležité, jelikož jsem se dostal při sepnutí "pouze" na 144W reálného příkonu, a to, upřímně, smrdí, poněvadž by to bylo 108lm/w:eek:

Chtělo by to luxmetr:frog:, ale upřímně mi to jako 15600 lm nepříjde (i když spektrum je fakt kvalitní, to se jí musí nechat), kor když jsem to srovnával s 250W HPI-T od Philipsu a mezi nima by měl být rozdíl 3400lm a rozdíl mi příjde mnohem větší než oněch 3400lm. Bez luxmetru to jsou jen dohady, ač se nemohu zbavit dojmu (v tom je možná chyba - v lidském oku), že Nlite tahá své zákazníky za nos (alespoň co se týče 220W self blue).

Reálný příkon při startu: 141W

Reálný příkon při plném výkonu: 144W
guerilla
Jakožto poslední, a nejvíce dech beroucí, tu máme 250W HPI-T komplet sestávající se ze

Výbojka : Philips 250W HPI-T (19000lm)
Tlumivka : Vossloh Schwabe NaHJ 250
Startér : "Zapalovač pro sodíkové a halogenidové výbojky" made in Czechoslovakia:D
Reálný příkon při startu: 125W

Reálný příkon při plném výkonu: 323W !!! :eek:, to mi vyrazilo dech :hanged:

Pokud se, v návaznosti na toto, u Nlite nejedná o žádný fake, volba je jasná! Raději 2x 220W self blue, než-li 1x 250W HPI-T! Otázkou ale zůstává, zda 400W MH je se ztrátou na tom stejně, ba ještě hůře, jak 250W MH, pokud ne, 400W MH:winner:
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od guerilla


Reálný příkon při startu: 125W

Reálný příkon při plném výkonu: 323W !!! :eek:, to mi vyrazilo dech :hanged:



To je ztráta skoro 30% - ta tlumivka je k ničemu (použitelná spíše jako elektrické topení).
guerilla
S kondíkem se spotřeba zvyšuje, u 150W to bylo o 1W víc:D
Modrák
citace:
Původní příspěvek od Svahadji
guer: můžeš otestovat tu 250W sestavu s HPS?


Výbojka : GE Lucalox 250W HPS
Tlumivka : Vossloh Schwabe NaHJ 250
Startér : Vossloh Schwabe Z 250
Příkon: 316W
DrNi
citace:
Původní příspěvek od Dadenka
hoši s měřákama, skuste někdo pls HPS(sodík) 400W. Popřípadě i zapojení v roomu s ňákým ufem či TD + něco na ofuk .... kolik je spotřeba na celej growbox.


..jj, spotreba celej moji skrine+ matkarny
..tak.... vsecko jsem chtel merit najednou, pac mi zajima kolik to vsecko zere.. je jasne, ze by slo zmerit vsecko zvlast, ale ja to vzal tou casove mene narocnou cestou..

..v dobe testu jsem zapnul 2x400W philips(foto 5)2x predradnik CECLA(foto 4) 125W usporku(foto 6), zvlhcovacku, odrah, ofuk, 12Vzdroj( foto 7), 3xPC ventas.. proste vsecko.. ..nebudu tady psat zda je spotreba velka ci mala, ja prevazne sajnim jen 1x400W, pac 2x400w hreje fakt fest, ale radej jsem mneril 2x400W, aby mi pak nezaskocil ucet za el.. :death:
..spotreba viz. fota meraku..

1.obal od meraku

2.merak(vsecko jsem zapojil do jedne zasuvky:grrr: )



3.odtah







4.predradnik













5.lampa










6.usporka 125W









7.zdroj 12V (home made zbastlenej)







8.ofuk, je tam jeste jeden o neco vetsi, ale je zarostlej v jungle:mutant:















9. asi 3min po startu















10.AMP












11. asi 5min po startu















12. asi 13min po startu
















13. asi 14 min po startu








14. asi 15 min po startu




15.kabelaz(bylo nutno vsecko propojit a zastrkat do jedne zasuvky, v ktere byl merak...z meraku prodluzkou k rozbockam a tak.. :hanged: :death:
Dadenka
Haa tak jestli ten měřák dobře chápu tak po zahřátí tam je něco málo přez 1Kw což není zas tolik když beru
2x 400w HPS
1x 125w CFL (nebo něco jinýho)
+ofuk, odtah, 3x PC-venti.



takže defakto jednoduchý počty= co zapneš to bereš
DrNi
citace:
Původní příspěvek od Dadenka
Haa tak jestli ten měřák dobře chápu tak po zahřátí tam je něco málo přez 1Kw což není zas tolik když beru
2x 400w HPS
1x 125w CFL (nebo něco jinýho)
+ofuk, odtah, 3x PC-venti.



takže defakto jednoduchý počty= co zapneš to bereš


..presne tak.. mozna jsem to mohl nechat zapojene dylejc, ale vsecko to slo prez jednu prodluzku, tak jsem ji nechtel zbytecne pretezovat..
pjsky
citace:
Původní příspěvek od guerilla
Raději 2x 220W self blue, než-li 1x 250W HPI-T!


noo.. me to prijde uplne scestne prohlaseni. nejde jen o prikon, ale o to, kolik tvoje kytky nalapou energie.

Navic jak spravne pocitas, jestli ma svitidlo 220W prikon 125W tak je neco spatne :)
V celem vesmiru neexistuje nic, co by fungovalo jako energeticky nasobic :D

tech 220W je pak ekvivalent svetelneho vykonu v beznych zarovkach, tj pocitaji tech 50% tepelne ztraty. Kterou ovsem CFL neztraci [pac to teplo proste neprodukuje]...

Ovsem pro rostline spektrum to nic neznamena: spravnejsi nez uvadet watty je uvadet spektrogram s mWatt/lumen charakteristikou a pak srovanavat: spocti si pak integral casti uzitecneho spektra nasobene lumeny a hura... to je energeticky zisk pro rostlinu z daneho zdroje.
HPS/MH je nepokoritelny favorit, fotonovy kanon :D bez konkurence. Viz test CFL na groweru: 2x220W CFL se vyrovna 250W HPS ovsem 250W HPS vymackne tech lumenu stejne mnohem vic nez ty 2x220W CFL... Ja fandim GIB, Hortilux.. Super Hrx 250W s 30,500 lumeny a o 20% vice svetla v modrem a fialovem spektru mi prijde jako dokonalost :drools:

ve svetelnych zdrojich plati ze mene svitidel s vetsim vykonem zahraje lepsi muziku.
Pokud nekoupis zeleny zarovky :D
guerilla
Mně příjde zase scestné vše, cos zde napsal, poněvadž jsi vytrhl tu citaci z kontextu a tudíž se tvé chvalozpěvné breptání stává naprosto irelevantní!

Ještě jednou si přečti, a pozorně, co jsem psal!

Pokud si vypočítám watt/lumen, 250W HPI-T má 59lm na watt, přičemž 220W self blue má 108lm na watt. I když bych počítal u toho HPS s 20% blue spektra, pořád lépe vychází 220W self blue a to nehledě na fakt, že spektrum těchto úsporek je mnohem blahodárnější a lepší, než u 250W Super Hortilux.
citace:
Původní příspěvek od pjsky
ve svetelnych zdrojich plati ze mene svitidel s vetsim vykonem zahraje lepsi muziku.
ale to na určité ploše, když bych měl 2x220W self blue, osvítím větší plochu a s menšími tepelnými ztrátami a s lepším spektrem, pod kterým se rostlinám velmi daří.

EDIT: a ještě bych chtěl říci, že proti HPS nic nemám, na květ není nic lepšího a tady jsou úsporky nemilosrdně převálcovány, ale pokud jde o růst a čistě metalhalogenidové výbojky s nimiž spojené světlo s modrým spektrem (jmenovitě mám namysli s 6000 - 6500k), tak je to už o něčem jiném a to už stojí za popřemýšlení jestli MH nebo úsporku. Hlavní nevýhodu v úsporkách vidím v tom, že jak vyzařují podstatně méně infračerveného záření a teplo jako takové, substrát pomaleji vysychá, to je hlavní mínus! Jinak na jejích výkon jsou už jen samé klady!
fany29
zdravím koupil jsem si taky měřák spotřeby energie mam 2*400w tlumivka,startér,ventilátor na odtah s termosatem,topné těleso do nádrže s termostatem,čerpadýlko na ohyb vody 1w,4*18w zářivka pro matku a ještě nějaké čerpadýlka které mají malý odběr,už nemám dokumentaci.Jsem osmý týden v květu skoro konec a měřák ukazuje 1336kwh tak si spočtěte co to stojí při dnešních cenách.
guerilla
citace:
Původní příspěvek od pjsky
:) usporkam neverim. ted' mi pod nema chcipaj kytky, ktere by mely byt stastne a vesele.
Nekde je chyba, soudruzi! :(
V zahradníkovi a jeho boxu;)
citace:
Původní příspěvek od pjsky
jedna vec se jeste neprobirala: vezmu-li 250W HPS tak prosviti par listupolozenych pres sebe jako nic.
Vezmu li usporku...
není na tom tak bídně. Celičký čas zde srovnávám blue s MH, nikoliv blue nebo red s HPS!

Co pěstitel, to samozřejmě názor, ale obecné povědomí o těchto světelných zrojích je poněkut negativistické.

Nlite (úsporky) růst, HPS květ:punk: -> http://grower.cz/forum/showthread....4054#post654054
lamater
1) V celickym vesmíru opravdu neexistuje energeticky nasobic nebo neplati zakon zachovani energie !!!!!!!!!!!!!!! A to platí v jakémkoliv kontextu. Sice nějak energii čerpáš, ale už tam byla nenásobí se a samovolně nevzniká jen mění svou formu.

2)Moje NLite má nižší příkon, jen při ofuku, resp když od ní dostatečně rychle odvádím teplo. To si vysvětluji, že tam jsou součástky, který prostě nežerou tolik když maj vhodnou teplotu. V growshopu jsem se ptal jestli to snizi svetelny vykon a rekli mi, ze ne (taky ovsem mohli kecat :) ). Když se ji teplo neodvadi tak žere to co píšou výrobci.


3)Naprosto souhlasim s querillou presne vystihl hlavni nevyhodu usporek -nedostatecne rychle prosychani substratu

2pjsky to ze ti neco nevyslo pod usporkama, neznamena ze jsou spatny, ale nejspis jsi udelal neco blbe, nebo se projevil nejaky tobe neznamy negativni faktor, nemuselo to bejt nutne tema usporkama. Jsou lidi kterym to pod nima jde a vetsinou nehanej HPS a je hodne pestitelu, kteri nalezli zalibeni v kombinaci.



Jinak verim, ze budocnost stejne patri diodam :) (resp. diodovym polim)
1) maji presne nasmerovane svetlo, kam se na to sere jakykoliv stinitko, vzdy na nem budou ztraty,
2) Nekde jsem cetl ze teoreticky je mozné 600 lm/w, zatím se vsak nejlepsí (a nejdrazsi ) pohybují okolo 150lm/w tudis obdoba HPS
citace:
Původní příspěvek od Modrák


Výbojka : GE Lucalox 250W HPS
Tlumivka : Vossloh Schwabe NaHJ 250
Startér : Vossloh Schwabe Z 250
Příkon: 316W


zdar
kua fix co to čtu?
měřeno klešťákem za pět litrů
250WHPS PP philips
odtah 180 kub.
ofuk tesco kriplík s klipsnou.
SPS818 na třetinu výkonu

celkem po nějakých pěti hodinách běhu,tzn.v plné palbě
z A přepočítáno na 328W..no nevím jak to je s tou HPI u vás ale já naměřil o 6W míň jak u hps.
Jirka P.
vybojka 70W Tungsram (6000lm)
tlumivka layrton
kondik a starter uz nevim(oboji ale nove, nejete)...
realny prikon 90W, komplet skrinka s vetraky cca 100W
brin
Jj chlapec asi netuší co je kWh... Jinak někde sem teď četl článek, a to se vztahuje ke spotřebě, že nlite mají největší pracovní výkon při určité teplotě.
Takže lamater, myslím že ti v growshopu řekli hovadinu... i když ten rozdíl nebude příliš markantní.



News

Germany first in world to have nurturelite 300w
World's first air-cooled 10U lamp
nurturelite are now making the worlds first air cooled self-ballasted T5HO lamp. Fitted with thermostatically controlled internal fans, this is the ultimate T5HO lamp. When the going gets hot (>35C), the nurturelite air-cooled range

Significance of Ambient Temperatures - T5HO lamps produce their maximum light output at 35C or 97F, while T8 lamps give their maximum light output at 25C or 78F (T5 max lumen is about 30C). Both lamp types have bell shaped lumen output curves that slope off quickly on either side of their optimum temperature. A difference of 20C either way from optimum working temperature will decrease lumen output of all fluorescent lamps, regardless of type or brand, by 20% or more. T5HO lamps will perform better in non-conditioned warehouse spaces since heat accumulates at warehouse ceilings and temperatures are often 15-20F higher than at floor level. T8 lamps will perform better in air conditioned spaces or cooler conditions. T5HO fixtures (like our dome reflector and nova) can be equipped with sealed lenses for use in refrigerated storage areas and zero temp storage areas. It should be noted that both T5HO and Hi-Lumen T8 fixtures generate a great deal of heat, so selecting a properly designed, well ventilated fixture is very important. Poorly designed fixtures will retain heat that will significantly shorten ballast life and decrease lamp lumen output. When high ambient temperatures are expected on a routine basis, a T5HO ballast with a 90C or 194F case temperature rating should be specified, rather than the standard 70C or 158F case temperature rated products used for T8 and T5.
medulda
XyX: kolik má spotřebu 400w výbojka? No, přece 400W... Podle vzorce P=U*I zjistíš jakej je to proud při jakým napětí (při 12V je to 33A)
HiGhLaNdEr
A skoušel někdo používat na měření spotřeby ELEKTROMĚR a ne tyhlety šmudly ???? Ze skušeností si tyto wattmetry nedokážou dobře poradit pokud je zátěž kapacitní případně indukční. Takže to pak měří blbosti. Příkladem může být televizor s nízkým příkonem ve standby. kde to mnělo být pod 5W a takovýto měřič ukázal 60W !!!!!.

Pokud máte tlumivku a kondenzátor u lampy dobře navrženy tak se zátěž hodně blíží odporové a takovéto wattmetry ukazují rozumně. Pokud ale máte kondenzátor a tlumivku které se k sobě příliš nehodí tak to pak ukazuje blbosti. TAKŽE pokud opravdu chcete měřit spotřebu sežeňte si něco co jí opravdu měří ať je to pak použitelný výsledek. Sežeňte si elektroměr. Změřte s nim spotřebu za deset hodin a je to výsledek za kterym si můžete stát. Váš dodavatel elektřiny taky nepoužívá wattmetr ale elektroměr,... A taky si za tim výsledkem stojí. :)

Jo a mimochodem, kdyby jste někdo netušil kde elektroměr sehnat tak je u každého bytu ;) stačí zapnout jen tu lampu a nic jinýho.
grour
citace:
Původní příspěvek od HiGhLaNdEr
...TAKŽE pokud opravdu chcete měřit spotřebu sežeňte si něco co jí opravdu měří ať je to pak použitelný výsledek. Sežeňte si elektroměr. Změřte s nim spotřebu za deset hodin a je to výsledek za kterym si můžete stát. Váš dodavatel elektřiny taky nepoužívá wattmetr ale elektroměr,... A taky si za tim výsledkem stojí. :)


Popravdě by mě zajímal rozdíl mezi elektorměrem a wattmetrem. Wattmetr měří napětí a proud, pak to znásobí a vyjdou mu watty. Nenapadá mě nic jinýho, co by mohl měřit ČEZáckej elektorměr :) Ale možná jsme jen na fyzice nedával pozor.

Jinak ty Watty udávaný na zářivkách jsou reálnej vysvícenej výkon, a víme všichni jak mrchy hřejou - to teplo tam samo nevznikne. To jsou právě ty ztracený watty z měřáku. IMHO by to mělo bejt procentuělně velmi podobný u všech zářivek stejnýho typu, čili pokud moje 250W žere přesně 300W (jako že opravdu žere), je to 83% účinnost. Se zvětšující se wattáží bych očekával mírně se snižující účinnost (víc odpadního tepla) a tudíž čtyřkila budou žrát něco těsně pod 500W. Rád bych od někoho, kdo měřil čtyřkilo slyšel, jestli mluvim z cesty nebo jsem se trefil :) Díky
grour
P.S.: Jinak takovej wattmetr není zase tak drahá sranda. Koupil jsem ho po dohodě, že sice doma můžu pěstovat, ale budu proplácet elktriku za zářivku. Počítal jsem tehdá teoretickejch 250W a platil podle teoretikcýho vzorce. Pak jsem blbec z poctivosti koupil i měřák, takže nejen že jsem dal tři kila, ale navíc teď proplácim 300W, takže jsem si chvíli rval vlasy :) na druhou stranu by člověk nevěřil, co srandy se s tim dá užít. Lednička, mikrovlnka, počítač, lux, fén, vrtačka, lampička na čtení.... Věděli jste kolik to žere? :) Je úděs spočítat si, kolik jeden byt sotřebuje, a pak se vyklonit z okna paneláku, a kouknout na tři další, kde v každym svítí sto oken...
groow1478
Nové
PHILIPS Pia Green Power 400w
UAL Cecla 400w

Merak FKTechnics

430 W po 30 minutach
340 W při startu /asi jeste to overim/
Celller
Cau, zmerte nekdo spotrebu 600W:)

tady mate elektromery http://www.zbozi.cz/?q=elektromer ,ale otazka je, zmeri to presne, kdyz vezmu v potaz, ze behem dne jsou dva tarify, levny a normalni, tak me zajima, ktery z tehto elektromeru, to dokaze zmerit presne, aby nevznikaly vuci klasickym hodinam od Cezu nejaky odchylky, proste, aby byla spotreba pravdiva. Dik
Hanizek
Celller: Spotřeba je pořád stejná - nezáleží na tom, jestli je noční nebo denní proud. Ten noční je akorát levnější.
Proto tak trochu nechápu tvůj dotaz, úplně stejnou službu ti udělá wattmetr do zásuvky. Pak už je to jenom trochu matematiky (samozřejmě musíš vědět, kdy svítíš).

Na přesnost těhle elektroměrů existují normy. Z hlavy čísla nevím, ale chyba se pohybuje v jednotkách procent (tuším 2% mají ty od ČEZu)
groow1478
Envirolite 125 W blue

Merak FKTechnics

85 W po 20 minutach
pan.smakovicka
vybojka:Nurturelite 400w HPS
predradnik:GIB 400W PROV
po 4 hodinach 438w

a toto iste ale este + TD250 na prvom vykone-----470w
HiGhLaNdEr
citace:
Původní příspěvek od grour


Popravdě by mě zajímal rozdíl mezi elektorměrem a wattmetrem. Wattmetr měří napětí a proud, pak to znásobí a vyjdou mu watty. Nenapadá mě nic jinýho, co by mohl měřit ČEZáckej elektorměr :) Ale možná jsme jen na fyzice nedával pozor.



Bohužel kdyby to bylo tak snadné tak by to bylo krásné. Ale násobit proud napětim, aby ti vyšli watty můžeš jen u stejnosměrného napětí a proudu. NE u střídavého. U strídavých napětí a proudů to lze jen a pouze u čistě odporové zátěže jako je obyčejná žárovka. U jiného spotřebiče než je odporový dochází k fázovému posuvu napětí a proudu. A když si pak namaluješ ty fázově posunutý sinusovky přes sebe tak tam kde se protínají a vytváří tam určitou výseč to je výkon ve wattech. pro jednoduchost.... Jestli chceš vědět o tom víc použij googla a hledej slova jako činný, jalový a zdánlivý výkon. Najdeš co to znamená a proč to měření neni tak jednoduchý jak vypadá. A proč se používá kondenzátor u tlumivky a taky proč se používá v elektronických věcech věc zvaná PFC.

Každopádně důležitý pro nás je kolik ukazuje elektromněr. To se má zaplatit. Ne kolik ukazuje wattmetr. Wattmetr který umí jalový činný a zdánlivý výkon nestojí pár stovek a nevypadá jako zásuvka s displayem.
HiGhLaNdEr
tak jsem hledal, a za deset sekund hledání sem našel jedno hezký povídání
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_v%C3%BDkon
luny
Zkuste prosím, kdo máte tu možnost, změřit tu šestku. Já používám gib a sylvania, předřadníky gib. A co v součtu, samozřejmě s ohledem na prostory, dělají ofuky, venilačka, vlhčiče atd... (všechny tyhle drobnosti se tvářej jako, že nic a pak aby to nepřekvapilo. Na ventilátorech co používám bylo 50 w a když jedou naplno tak žerou jako hladový koně, to taky není zanedbatelný, s ohledem na to že jedou furt
aminem
Predmet: Tesco usporka (greener living) za 1,45E 23W
Prikon: 18.5W-21.5W (Pri starte viac)

Predmet: To iste co vyssie ale 11W 0,9E
Prikon: 8.0W-9.5W (Pri starte viac)
darxtar
85W CFL - http://www.growelectric.cz/85-w-usp...lue-p-1574.html

realna spotreba merana wattmetrom je 30-32W !!! Merane na 2ks tychto modrych usporiek. Pozor na vyssie udavane "vykony", tato "200w" - http://www.growelectric.cz/200-w-us...lue-p-1186.html bude rada za realnych 100w... (vychadzam zo svojej skusenosti s 85w, avsak potvrdene to zatial nemam)
aminem
citace:
Původní příspěvek od darxtar
85W CFL - http://www.growelectric.cz/85-w-usp...lue-p-1574.html

realna spotreba merana wattmetrom je 30-32W !!! Merane na 2ks tychto modrych usporiek. Pozor na vyssie udavane "vykony", tato "200w" - http://www.growelectric.cz/200-w-us...lue-p-1186.html bude rada za realnych 100w... (vychadzam zo svojej skusenosti s 85w, avsak potvrdene to zatial nemam)


Jaký máš wattometer?
darxtar
FK Technics : http://www.extrahardware.cz/elektrina-kolik-vas-stoji
Jirka P.
vybojka - 150W Lucalox High Output 17500lm
tlumivka - Vossloh Schwabe
starter - 55-250W
kondik 20uF

spotreba 181W, bez kondiku 198W
HurricaneGeorge
Ahoj, moje spotřeba:
CFL ELEKTROX 250W dual (19500lm) - po startu 205W, při ofuku úspory s přímým chlazením předřadníku jsem se dostal na průměrnou spotřebu 185W.

EDIT: proběhla úprava průměrné spotřeby
kseroks
zdar tak ja nameril toto

vybojka philips master hpi-t 250w
pri startu 4amp pak se to snizilo na cca 1,3
a po nabehu standartne bere cca 300w
balast je cecla val-t


philips master son-t 400w
pri staru cca 4amp pak se to snizilo na 2,3
a pri behu odber cca 600w
balast gib pro v-t
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od HurricaneGeorge
Ahoj, moje spotřeba:
CFL ELEKTROX 250W dual - po startu 205W, po 5min 200W


Takže 250 wattová zářivka má ve skutečnosti jenom 200 wattů? To je jasné klamání spotřebitele...
HurricaneGeorge
citace:
Původní příspěvek od Hanizek

Takže 250 wattová zářivka má ve skutečnosti jenom 200 wattů? To je jasné klamání spotřebitele...


Vypadá to na to že moje měření je podobná jako u ostatních členů:

citace:
Původní příspěvek od guerilla
Nlite 125W blue s integrovaným předřadníkem 8300lm

Reálný příkon při startu: 97W
Reálný příkon při plném výkonu: 97W

Pokud výrobce neklame v počtu lumenů, Nlite 125W úsporky jsou efektivnější (co se týče reálného lm/w) než 70W HPS (víceméně jakékoliv). Nicméně údaj příkonu od výrobce sedí.


Nemůžeš posuzovat podle toho co napíšou na úsporku, ale přece jenom nějaké porovnání tu může být: CFL250W/HPS150W - CFL125W/HPS70W. Ale určitě to nebude CFL250W/HPS250W (ta intenzita světla je nesrovnatelná, což má jeden z pěti zásadních vlivů na rychlost fotosyntézy).
Třeba ta moje úsporky ELEKTROX 250Wdual má svítivost 19500lm. Při spotřebě 195W to je účinnost 100lm/W.
A HPS 150W má svítivost 17000lm. Při odhadu reálné spotřeby 170W je to též 100lm/W.
Ze všech poznatků by měly být tyto zdroje světla srovnatelné, ikdyž si myslím že využitelnost světla je u CFL lepší, no uvidíme jaké z toho budu mít výsledky.
darxtar
85W CFL blue: 30-32W
125W Plug n Grow: 100W
200W Plug n Grow: 170W
250W CFL: 200W

Hanizek: je to zname uz dlho, neviem preco sa cudujete, realna spotreba akehokolvek CFL je vzdy nizsia, ako udavana spickova spotreba. V praxi pre growerov snad len vyhoda, ze realne zaplatia za elektrinu menej, nez tvrdi vyrobca. To by si snad bol radsej keby 250W usporka brala 320W ako HPS?
asi_sem_moc
citace:
Původní příspěvek od darxtar
To by si snad bol radsej keby 250W usporka brala 320W ako HPS?


Kdyby měla adekvátní svítivost - tj. 32 000 lum., tak proč ne... 250 HPS sice sežere třeba 350W, ale pořád má svítivost 35 000 lum (podle výrobce) Takže tady máme stále 100l/W, stejně jako u CFL 250, které žere 195W a svítivost má 19 500 lum..
desertwolf
výbojka: Philips SON-T Pia Plus 250W
tlumivka: Vossloh Schwabe NaHJ 250
startér: Vossloh Schwabe Z400MK
kondenzátor: 35μF

Spotřeba světla: 280W


Celý grow: odtah RM 125L - 410m3/h
zvlhčovačka SPS808
ofuk ⌀16cm
ofuk ⌀20cm

celková spotřeba světlo + ostatní spotřebiče: 380W
MK72
WOLFe, nechceš to jeste jednou změřit?
Bo jinak se jedná o průlomovou informaci resp průlomovej setup.
Tady se má za to, že 250W výbojka žere 325W
A protože mám kompletní GIB předřadník tak hned měřím jak je to u mě doma, měřák od FKTechnics:

výbojka: stará MH 250W asi philips (nečitelné)
předřadník: GIB PRO-V-T 250 W
SPOTŘEBA: 323 W

výbojka: GIB flower spektre HPS 250W
předřadník: GIB PRO-V-T 250 W
SPOTŘEBA: 279!!! W

No tak už nic, vypadá to že docela záleží na tom co se pospojuje.
A ten sodík jsem nechal nabíhat 30 minut, spotřeba 278-279W víc nevylezl.
Ještě teď mam mžitky před očima...

Tak se tu má za to, že 250W je neefektivní.
Změřte to ještě něko, pls.

MK
tomas2pet
Nic neměřím, ale každej kdo chodil do školy, by to měl spočítat. :D to že má něco spotřebu vyšší… připočtěte 20% plus to že je to každý rok o 10% dražší, a je to:D
MK72
tomas2pet:

s repektem k tobě, ale nebere mi hlava o čem píšeš
do školy jsem chodil a vidím to jako nesmysl...proč 20% plus?

ono skoro nic nežere víc BTW, naopak většina věcí žere míň

vždyť někde je to 30% mínus.... když to tu čtu
(tak jako každej kdo se ve škole číst naučil :))

MK
tomas2pet
Předřadník a výbojka určitě bere víc než třeba 600W, a v tech 20% je myšleno ofuk, odtah zvlhčovač apod. tak je to myšleno.
MK72
Pokud svítíš výbojkou 400-1000W tak třeba i hrubě by se to tak počítat dalo...
U wattáže 150-250 ale přičti podstatně víc ...50%?.... a u CFL nebo LED uplně jiný procenta :)
Prostě není nadto si to změřit :)
Exceptional
Zjednodušeně se dá říct, že 600W s adekvátním systémem odtahu, klipsňákama, atd. si vezme proud za cca 800,-/měs. To ale platí pouze v případě, že máte nízký tarif (akumulační kamna, přímotopy). Pokud ničím takovým netopíte, tak si připravte jednou tolik - 1600,-/měs za 600W.
Hlava
Tak , zdravim všechny ve spolek , vzhledem k tomu že testuju LED světlo , tak sem se rozhodl konečně pořídit měřák ,Energy Monitor 3000 , takže když mi přišel a vybalil sem ho a :eek: nešel do zásuvky , proč , přehlédl jsem toto Provedení - Pro německé zásuvky aha , takže hned pod tim je odkaz na redukce SCHUKO na českou zásuvku která je hned pod měřičem , ( z toho plyne ponaučení že takový věci nemám objednavat ve 2ráno :rasta: ) , no tak uz to jede , teď k věci , hned jak sem nastravil tarif , tak sem zkusim změřit pár věcí , výsledky zde :

GIB Lumatek NXE 400W - výbojka 400 W GIB Lighting Growth Spectre MH

428-433,3W nabíhá asi 1min pak je mezi těmito hodnotami
1,866A no na předřadniku je napsáno 1,3-1,7A

LED 300W - 3W LED

390-391,3W
1,720A

Klipsnový ventilátor AVC 15 15W

11W , 0,079A a ani se to nehne , na první stupeň na druhej
14,1 a 0,097A

Envirolite 200W 2700K

77,6W :eek:
0,477A

...no moc sem tomu nevěřil tak sem to radši změřil ješte jednou a vyfotil , viz foto .

Takže to je pro začátek , ješte poměřim pár věci , jako že bych si mohl otevřit bazar :p: takže přibydou dalši měrení .


citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
Nic neměřím, ale každej kdo chodil do školy, by to měl spočítat. :D to že má něco spotřebu vyšší… připočtěte 20% plus to že je to každý rok o 10% dražší, a je to:D



No jak vidíš tak to moc nefunguje , je lepší si neco ověřit než tvrdit že vše má o 20% vyšší spotřebu , to je z dílny "jedna paní povídala"

citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
Předřadník a výbojka určitě bere víc než třeba 600W, a v tech 20% je myšleno ofuk, odtah zvlhčovač apod. tak je to myšleno.


A ofuk , zvhčovač to neni nahodou samostantná věc ? A když to spočitáš tak na 400w 400m3 ufo to je 80w a seš na 20ti procentech , to je sakra málo ne ?? Jestli to máš takhle poladěný tak se nedivim že těch svejch 2x600w neuchladíš :D:D do školy chodil každej , jde o to jestli ses něco naučil ....čau Hlava
HurricaneGeorge
Ahoj, tak další spotřeba:

Výbojka:
MH PHILIPS MASTER HPI-T Plus 250W

Předřadník:
GIB LUMATEK NXE 250W

Spotřeba:
Při zapnutí stoupá pozvolna od 100W a konstantní hodnoty dosáhne během dvou minut.
mod NormalLumen - 262W
mod SuperLumen - 275W (nutno podotknout že rozdíl v intenzitě světla je viditelný :))

Možná malinko bude záležet i na způsobu chlazení výbojky (viz. obrázek). Teplota místnosti 25°C, teplota vzduchu z CT 28°C.
Jagditrax
Zdar,
tak som niečo nameral.

GIB Lumatek NXE 400W s reg. + PHILIPS HPI-T Plus 400 W

250.............284 W
275.............303 W
400.............445W
SL(440).......463 W


GIB Lumatek NXE 400W s reg. + HPS 400W SUPERPLANT


250.............281 W
275.............301 W
400.............445 W
SL(440).......463W

Nabieha tak 2 minutky.

Merane je to tak po 15.-20. minutach svietenia.
Durryy
People, uvažujem o novej možnosti, mám Lumatek 400 w a idem v jednom boxe, ako predpest používam 200 w úsporku. Takže 1,5 mesiaca úsporka a 2 mesiace sodík. Ale chcel by som spraviť separátne box, kde bude stále fungovať 400 w plus jeden box, kde bude fungovať len úsporka, asi tak vždy mesiac ako predpest, takže je to 550 w/12 mesiacov, vrátene aj ofukov a ventilácie a 200 w/6 mesiacov, a chcel by som ísť nonstop celý rok, aký bude nárast spotreby. Live in SK, a chcem poznať cenu v eurách, o koľko to spraví ročný nárast, keďže by to mohlo trošku pozmeniť účet, o koľko sa to dvihne v eurách?
mysak
Cau chci si oveřit propocet (spocitat prumer) tzn kdyz vezmu watty a vydelim poctem prosvicenych hodin, dostanu tedy prumernou spotřebu ?!(den)
HurricaneGeorge
citace:
Původní příspěvek od mysak
Cau chci si oveřit propocet (spocitat prumer) tzn kdyz vezmu watty a vydelim poctem prosvicenych hodin, dostanu tedy prumernou spotřebu ?!(den)


Ne.

Nechápu jako průměrnou spotřebu?

Příklad:

HPS 600W má příkon kolem 700W + 100W ofuky = 800W = 0,8kW

Za hodinu to je 0,8kWh

Cena 1kWh je 5Kč s normálním tarifem od ČEZu.

Při periodě 18/6 to je (18*0,8)+(6*0,1) = 15kWh/den = 75Kč/den.

Při periodě 12/12 to je (12*0,8)+(12*0,1) = 10,8kWh/den = 54Kč/den
mysak
myslel jsem tedy prumer wattu na den .
protoze to kolisa , třeba pri startu to jde do fulu pak zase o neco dolu ,pak regulace odtahu ... zvlhcovacku muzes nejak nastavit ,ventilator atd ... uz mi rozumis ?

priklad:spalim 15600w vydelim poctem prosvicenych hodin tj 45 vyjde nejakych 346,6w jako prumer zapojenych všech spotrebicu z ceho pak muzu vychzet při konecnem vypoctu v korunach.

jinak s tema tarifama od cezU je to taky zajimave dival jsem se dival a na nic jsem nepřisel jen na 5.7kč(KW):)
normani myslis tim basic_?
HurricaneGeorge
citace:
Původní příspěvek od mysak
myslel jsem tedy prumer wattu na den .
protoze to kolisa , třeba pri startu to jde do fulu pak zase o neco dolu ,pak regulace odtahu ... zvlhcovacku muzes nejak nastavit ,ventilator atd ... uz mi rozumis ?

priklad:spalim 15600w vydelim poctem prosvicenych hodin tj 45 vyjde nejakych 346,6w jako prumer zapojenych všech spotrebicu z ceho pak muzu vychzet při konecnem vypoctu v korunach.

jinak s tema tarifama od cezU je to taky zajimave dival jsem se dival a na nic jsem nepřisel jen na 5.7kč(KW):)
normani myslis tim basic_?


Pleteš jabka a hrušky dohromady. Stačí si trochu vzpomenout na fyziku na 2. stupni základní školy.

Tak ještě jeden příklad.

Lampa 600W - spotřeba 700W - perioda 12/12
Ventilátory 100W - nonstop
Zvhčovačka 50W - perioda 12/12

danou wattáž v kiloWattech vynásobíš počtem hodin, který to denně běží a sumu vynásobíš cenou kWh...

[(0,7*12)+(0,1*24)+(0,05*12)]*5,7 = 11,4 * 5,7 = 65 Kč/den
SubFocus
600W Komplet

Výbojka: Syvania Grolux 90 000lumen 600w
Předřadník: S.G. And ELKO 530- 600W

Start: 415W
20min chodu : 640W - 650W


250W el. předřadník

Výbojka : Osram Plantstar 250w
Předřadník : Hacienda 250w elektronika


Start : 190w pak skok na 110w
20min chod : 250w přesně :)


250w elmag. předřadník

Výbojka : Osram Plantstar 250w
Předřadník : komlet z growshopu (už zabudovaný a nevím název)

Start : 190w pak skok na 168w
20min chod : 268w


Větrák Davo VK6

1stupeň : 13w
2. stupeň 19w

Tak nevím kde výrobce bere psaných 28w na venťasu...
A spotřeba 250w elektroniky a elektromagnetického taky neni nějak moc působivá 18w to už se tam vytratí ....

Tak ať to roste! SF
ZkourenejPes
nevite nekdo kolik je cena za KWh od cezu , kdyz mam tarif standard D02d diky ja se v tom jejich ceniku nevyznam a rad bych si spocital spotrebu
Asi se to bude pohybovat kolem 6Kč ale rad bych to vedel jiste
HurricaneGeorge
citace:
Původní příspěvek od ZkourenejPes
nevite nekdo kolik je cena za KWh od cezu , kdyz mam tarif standard D02d diky ja se v tom jejich ceniku nevyznam a rad bych si spocital spotrebu
Asi se to bude pohybovat kolem 6Kč ale rad bych to vedel jiste


Ahoj,
pokud se dobře vyznám v tomto ceníku http://www.cez.cz/edee/content/file...ele-2011-09.pdf tak by jsi mel platit 4,65 Kč za kWh (4 645,31 Kč za MWh).
mysak
citace:
Původní příspěvek od ZkourenejPes
nevite nekdo kolik je cena za KWh od cezu , kdyz mam tarif standard D02d diky ja se v tom jejich ceniku nevyznam a rad bych si spocital spotrebu
Asi se to bude pohybovat kolem 6Kč ale rad bych to vedel jiste



cuszz taky se nevyznam :) ja to pocital na nejakych 5.70
Uroboros
citace:
Původní příspěvek od ZkourenejPes
nevite nekdo kolik je cena za KWh od cezu , kdyz mam tarif standard D02d diky ja se v tom jejich ceniku nevyznam a rad bych si spocital spotrebu
Asi se to bude pohybovat kolem 6Kč ale rad bych to vedel jiste


Zdar v kalkulačce zadej kraj a "znám přesnou spotřebu" tam dej do VT číslovku 1000 -> porovnat -> vyhledej si příslušný ČEZ tarif, když nevíš jaký, zeptej se rodičů nebo najdi fakturu, částku vyděl 1000 a máš přesnou odpověď. :satan:
ZkourenejPes
snad jo no , to by este slo ja sem si prave myslle ze se tam cena tedka pohybuje kolem 5,50 , tak nvm prislo mi to malo . TAk snad teda to bude tak a aspon usetrim
Hanz23
citace:
Původní příspěvek od guerilla
S kondíkem se spotřeba zvyšuje, u 150W to bylo o 1W víc:D


To se mi zdá jako kravina, asi ti blbě měří ten wattmetr(u conrada maj takovej kterej měří i účiník tj. ten fázovej posun- posun napětí vůči proudu), vem si obyč multimetr či nějakej ampermetr a změř proud 150W setu s kondikem a až se to rozběhne tak ho odpoj a uvidis že tam pujde o skoro 1,5A víc, Kondenzátor dodává tlumivce jalový výkon který je potřeba k vytváření magn. pole uvnitř cívky je to výsledek fázového posunu, čím je větší tím víc jalového výkonu tam poteče, je to výkon kterej nekoná práci pouze zatěžuje vedení a elektroměr ho změří ale kdyz je tam kondik tak ten jalovy vykon proteka mezi nim a tlumivkou, jinak teče asi až k trafu do rozvodny.. takže to bude svítit uplně stejně s ním i bez něj, jen bez kondiku ti 150W vybojka bude realně žrát tak 300W mozna i vic.. to same ta 250ka , neni u tlumivky špatnej kondik? kdyz by to žralo do těch 300W ok ale 323W je moc..
dneska změřeno po deseti minutách běhu

stojanový větrák - na štítku 50W, žere 41w
světlo - 400w philips obyč. tlumivka/předř./startér/výbojka 430w
2x malý klipsnový ventilátor hurricane (název vůbec nesedí je to šunt :D ) 45w
90w LED panel ufo - 87w
odtah RK175m3 - 48w
odtah 250 /ale ne ulitovej - 50w

btw když nahradim čtyřkilo 200w LEDkou , tak mám okruh pro matkárnu (ještě se zvlhčovačkou , příp. nehlinný medium) a květ cca 500w, to jde :frog: sic ne na nějaký vyskakování, ale... :)
bezdechu
Jak bych to tak...

Čerpadlo 600W tlačí vodu ze studny skrz osmózu RO- Mini (akvárium).

Než vykapalo 10l naměřeno spotřebovaných 1,5 kWh.
Hopík44
Zdravím
jelikož budu dělat novou místnustku pro moje kytičky a elektřina je s nočním proudem na 8 hodin, zkusil jsem si zpočítat spotřebu. Né že bych si jí nikdy nepočítal, jen tak v hlavě bajvok a to co mi vyšlo dávám sem. Třeba se někomu bude hodit.

Budu počítat můj příped a to 600W na květ a 200W na růst, neustále -
takže dvě oddělené pěst. prostory
Pěstuji v hydru takže do ostatní spotřeby jsou zahrnuty větrání, vzduchování a čerpadla.

Zpotřeba je zpočítaná na měsíc průměrně, takže jsem násobil 30,5 dnů jako průměrný měsíc.

Kw x hod/den x onen průměr 30,5 x Kč/Kw

600 w sodík VT /vysoký tarif/

0,6x12x30,5x5 to je 1098 kč měsíčně
ostatní 150W 24/0
0,15x24x30,5x5 to je 549 kč měsíčně
Takže celkem tento prostor zpotřebuje 1647,- Kč/měsíčně

200 w úsporka VT

0,2x18x30,5x5 to je 549 kč měsíčně
ostatní 100w 24/0
0,1x24x30,5x5 to je 366 kč měsíčně
Celkem tedy tento prostor zbaští 915,- Kč/měsíčně

Celkem 2 prostory 600w a 200w 2562,- Kč/ Měsíčně


A teď s nočním proudem to bude složitější. Budu vycházet z toho že se vždy strefím do spínání NT svým cyklem a dokážu využít všech 8 hodin i když nevím. Takže první řádek bude spotřeba VT a druhý řádek NT

600 w NT/VT

0,6x4x30,5x5 = 366,-
0,6x8x30,5x2 = 293,- to je 659,- měsíčně
ostatní 150w 24/0
0,15x16x30,5x5 = 366,-
0,15x8x30,5x2 = 73,- to je 439,- měsíc
Celkem tedy tento prostor měsíčně stojí 1098,-

200w NT/VT

0,2x10x30,5x5 = 305,-
0,2x8x30,5x2 = 98,- to je 403,- měsíc
ostatní 100w 24/0
0,1x16x30,5x5 = 244,-
0,1x8x30,5x2 = 49,- to je 293,- měsíc
Celkem tedy tento prostor měsíčně spotřebuje za 696,-

Celkem dva prostory 600 a 200w Měsíčně s NT/VT 1794,-

Rozdíl 768,- korun ? Moc nebo málo?
porotce
Tos zakladal forum a pocital to aby ses nas zeptal jestli je rozdil 768,- moc nebo malo ? :D ani moc ani malo, 800kc je dneska prd ale na zemi to nenajdes, takze dobrejch 800 do kapsy ne? :]

btw pocitam to furt dokola a 0,6x12x30,5x5 neni podle moji kalkulacky 1098 kč ale 1080,- a 0,15x24x30,5x5 neni 549 kč ale 540,-
Hopík44
Tak tu kalkulačku vyhoď!!
Dal jsem to sem pro představu spotřeby pro všechny. Né každý si to takhle počítá.

Už vím jak ti to vychází, počítáš x30 a já x30,5 ale to je napsaný v tom příkladu i proč to tak počítám.
Paranormal Grow
http://indoor.xf.cz/

Zkuste to jednodušejc....:teef:
Hopík44
Oooo! Dobrý ale ten NT tam stejně musíš takhle rozpočítat!:jerk:
DopyBoy
Ahoj, neví někdo náhodou kolik realně žere W úsporka 200W
Díky
yabasta
Cfl elektrox 125w růstova
Spotřeba 114w, , což me překvapilo vzhledem k hodnotám tady zmerenych cfl.
Cekal jsem ze to bude méně
Hlava
citace:
Původní příspěvek od DopyBoy
Ahoj, neví někdo náhodou kolik realně žere W úsporka 200W
Díky


No staci se podivat o stranku zpatky , neni to takovy tězký :smash: http://grower.cz/forum/showthread....4214#post954214
Dolfa
No, 77,6W je docela překvapující na 200W úsporku. Neskoušels to Hlavo potom zopakovat? Úsporku bych dal dál od "měřáku", předsi jen vytváří el. mag. pole a může ovlivňovat měření.

Někteří nově příchozí zas nehledají, ale jesi borec viděl Tvoje měření tak je dotaz relevatní.
yabasta
citace:
Původní příspěvek od yabasta
Cfl elektrox 125w růstova
Spotřeba 114w, , což me překvapilo vzhledem k hodnotám tady zmerenych cfl.
Cekal jsem ze to bude méně


nebude usporka jako usporka
Hlava
citace:
Původní příspěvek od Dolfa
No, 77,6W je docela překvapující na 200W úsporku. Neskoušels to Hlavo potom zopakovat? Úsporku bych dal dál od "měřáku", předsi jen vytváří el. mag. pole a může ovlivňovat měření.

Někteří nově příchozí zas nehledají, ale jesi borec viděl Tvoje měření tak je dotaz relevatní.



Zopakoval sem to asi 6x pokazdy stejny , zarovka u meraku byla jen kdyz sem to fotil , predtim to u sebe nebylo a hodnoty zustali stejny ..sem tomu taky moc neveril ale merak byl novej , vse ostatni zmeril "spravně" a jedine u tyhle usporky byla takovahle výchylka ,proto sem to vyfotil nebot kdybych to jen napsal , tak mi nikdo nevěří :p:
Hanz23
Jo výrobci maji tendence to pěkně smelit.. 200w napisou ale pokud předřadník resp cela usporka žere 78w pak výstupní vykoon bude nějakých 70-74w :) taky mám jednu 200w a žere něco malo pres 90w .... Prostě smelo.. Jako např. To 90w UFO sprikonem 87w - něco žerou vetraky a ledkam zbyde tak tech 80w v tom lepším případě = výstupní výkon cca 70-75w a když vému v potaz to ze jak se led čip ohřeje, nad nějakých 50-60stupnu tak při stejném proudu vyzařuje zmeritelne méně světla, a při ceně led světel nevím jestli se to vyplatí.. Jo jestli to je panel za 30k tak by mohl mít regulovatelný předřadník na základě teploty chladiče což je asi to nejlepší co může byt, alespoň v kulovým integrátoru se to tak jevilo :) no jmenovitý vykon svítidla byl tuším 150w , prikon zprvu nejakych 167w ..skládal se ze dvou cree ckama osazených panelu a jednoho zdroje, přičemž v jednom panellu a samotném zdroji byl termos a na základě teploty toho panelu a zdroje to upravovalo proud ledkama tak aby se teplota ustálila na bezpečné hranici.. Světelný tok byl zprvu tuším skoro 15000lm a po nějakých x minutách když se to zahrálo klesl na 9600lm, při ofouknutim vetrakem bylo vidět jak to začalo svítit víc a zhruba o 2500lm přibylo, příkon svítidla ze z počátečních 167w snížil asi na 120w, hold elektronika, ideální teplota na povrchu led diody, myslím tím stycnou plochu mezi chladičem a ledkou je zhruba mezi 30-40stupnich, všude okolo svítí min, pozná to jen merak.. Luxmetr... Když nema žádnou ochranu led svítidlo, např ty levný ufa 90w tak ledkama teče vice méně stále nějakých 3000-3500mA, záleží na typu led na jaký proud jsou, dle toho je delan zdroj, a ony se po nějaký době v tom ufu jelikož chladič je jen kus hliníku bez zeber, jenom taková deska, ohrejou na nejakych cca 70-80stupnu. Ano svítí dal ale svitily by naprosto stejně při proudu 2500mA a navíc by jejich teplota tolika nestoupala. Setkal jsem se s tím u nějakých panelu, kde byly ledky pro přou 3000mA napajeny jen 2500mA a tudíž tolik netopily, svitily stejně jako lkdxby byly o 20 stupňů teplejší, což by byly, a navíc měly delší životnost.
yabasta
elektronicky predradnik KANLUX GANA 150W + HPS Philips MASTER SON-T PIA Plus 150W/E40

spotreba 161W
GarrethBlake
Má tu někdo distribuční sazbu D45d? S ní bych mohl slušně ušetřit.
Dexkell
Jestli topíš proudem a tak, určitě bych si jí nechal zřídit, já mám d25d kvůli boileru a už i tak je to kurva znát když večekuješ levnou sazbu a přizpůsobíš tomu odběr.
Asi to už máš hodně načtený ale postnu sem citaci....

Podmínky pro sazbu D45d:

V odběrném místě musí být řádně instalovány přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.
Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů (včetně příkonu akumulačního ohřevu teplé vody) musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího proudové hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, popř. součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů musí odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu.
Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.
Keen
D45d mam, v celym bytě sou přímotopy + bojler na vodu. Funguje to tak, že nízkej tarif běží celej den kromě asi 4 hodinový pauzy. Sazby nízkej 1,2 vysokej 1,4 + nějaký poplatky. Ve výsledku to vychází s daní a poplatkama cca 1,8 za kW/h.
kwb
ELEKTROX 85W CFL GROW
měřil jsem ji asi 7 hodin po zapnutí, pořád 79W.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma