Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
dezinfekce a filtrace zivneho rostoku pomoci uv zareni a levnych akvarijnich filtru - Klikni zde pro originální téma
spacekutil
= UV-C lampa je : doplňkové zařízení ,které na základě vyzařování ultrafialových paprsků o vlnové délce 253,7 nm ničí živé buňky bakterií a virů tím, že jim změní genetickou informaci.
To následně vede k sebedestrukčnímu procesu, který je zakódován v každé buňce.
V důsledku délky jednotky je voda vystavena větší dávce záření po zvláště dlouhou dobu.
Žádné záření se neuvolňuje do vody, jak je často laiky dotazováno. Buňky jsou poškozeny na cca 4 hodiny na což je třeba brát zřetel při návrhu čerpadla filtrace. =
spacekutil
= takhle nějak to vypadá uvnitř přístroje ...
* myslim si ,že je to chytrá věcička :-)

= myslim ,že to sklo by mělo být s borosilikatu nebo tak něco ...
* lepší propustnost světla ...
spacekutil
= odstranění usazenin, kalu a menších částeček v roztoku ??
A levně ??

= výkon vzduch. čerpadla musí být úměrný velikosti filtru a obojí musí být úměrné velikosti nádrže ...
spacekutil
jj určitě něco pohltěj ,chce to víc infa...proto sem založil tenhle therd ... :-D

jinak sem o tom našel docela zajímavej článeček ...

= Ve vodě je totiž kromě živin také mnoho nežádoucích prvků.
Jde zejména o různé plísně napadající kořenovou soustavu, která pak nemůže zajistit rovnoměrný rozvod živin do samotné kytky, a může tak zkřížit Vaše plány na dosažení bohaté a šťavnaté úrody.
Budete-li minimalizovat riziko zavlečení choroby do vašeho systému vodou, snížíte riziko že budete muset použít chemické preparáty v boji proti již propuklé chorobě.
Platí opět dobře známé pravidlo:“je snažší problémům předcházet, než problémy řešit“ =

= Jednou z nejpopulárnějších metod desinfekce vody se stalo UV záření. Dostatečná dávka UV záření totiž vymítí patogenní organismy (způsobující choroby) ve vodě obsažené.
Stalo se zvykem zabraňovat rozšiřování nemocí v systémech neobsahujících hlínu, tedy hydroponii. Ošetření UV paprsky je bezpečné a velmi efektivní, pokud se aplikuje požadovaná dávka, a navíc téměř neovlivňuje vodu jako takovou.
Přestože to není levná záležitost v mnoha případech je ekonomicky nejefektivnější. =

Jaký je princip použití UV záření?
= UV záření je neviditelný a nebezpečný druh radiace.
Rozlišujeme 3 druhy:
UV-A, UV-B a UV-C
Poslední jmenované je nejagresivnější typ.= UV-C je pro člověka nebezpečné a pro mikroorganismy smrtící. Je to dáno vlnovou délkou mezi 200-280 nanometry(nm).
Nejefektivnější je záření o délce 260nm (nanometr je jedna milióntina milimetru). UV-C přímo mikroby nezabíjí, ale poškozuje jejich DNA, takže se nemohou dále množit, popřípadě zahynou.
Rostlinné patogeny (houby, bakterie, plísně) jsou při vystavení UV-C záření zničeny. Bakterie je lehké takto vyhladit, kdežto u virů a některých hub to může být velmi těžké.
UV nemá žádný „zbytkový“ účinek, tzn. že sterilizace proběhne v přístroji, ale ve vodě žádná radiace nezůstane. Takže ozáření nemá žádný vliv na kytky, jejich kořeny, ani na mikroby, které už na kořenech případně jsou.
To je trochu nevýhoda, zvážíme-li investici do zařízení, kterým ozáření provádíme. =

= Když jsme si vysvětlili princip UV záření, přejdeme k samotnému zařízení.
UV systém se skládá z nerezové trubky, která obsahuje jeden nebo několik „rukávů“ z křemíkového skla (něco jako malý cooltube uvnitř nerezové trubky, s použitím jiného skla*).
Každý rukáv obsahuje rtuťovou - plynovou UV žárovku. Voda protéká nerezovou trubkou okolo křemíkového rukávu, kde je vystavena UV záření.
Z druhé strany nerezové trubky vytéká voda zbavená mikrobů, jak jsem se zmínil v předešlém odstavci. Tento systém je použit u většiny UV systémů.
Další varianta je , když voda protéká křemíkovou trubkou , nad kterou svítí již zmiňovaná žárovka. I v tomto případě je celé zařízení schováno v „krabici“ aby ozařovalo pouze vodu.
Jsou dva druhy UV žárovek;
nízkotlaké (LP-UV) a vysokotlaké (HP-UV).
Rozdíly jsou stále diskutabilní, ale v praxi to funguje tak, že na malé systémy obsahují 1-4 LP-UV lampy, zatímco větší systému používají celé baterie LP-UV. Ty největší vyráběné „ozařovače“ obsahují jednu, nebo více HP-UV lamp.
Při ozařování hraje roli intentzita ozáření, doba po kterou vodu záření vystavíme, hloubka vody, průsvitnost vody, ale také víry které se ve vodě tvoří. Je tedy třeba sklo udržovat v čistotě a dbát na pravidelné vyměňování zářivek.
Průměr trubky, kterou voda prochází by neměl přesáhnout 1 cm.
K dosažení co nejlepšího výsledku je třeba vodu před ozářením ještě přefiltrovat, protože každá mechanická nečistota může poskytnout stín mikrobům a snížit tak efektivitu celého počínání.
Doporučuje se použít filtr o hustotě 70 mikronů. =

= Hodně lidí si myslí, že zařízení pro pitnou vodu je dostačující i pro pěstování kytek. Není to, bohužel, pravda.
V pitné vodě je třeba většinou odstranit pouze bakterie, které je poměrně jednoduché zničit.
Množství UV , které vodou projde se vyjadřuje v kilojoulech(mJ) nebo miliwattsekundách(mWs) na centimetr čtvereční. 1mJ/cm2 = 1mWs/cm2 .
Tato jednotka vyjadřuje množství absorbované(nebo použité) radiace, a násobí se časem, po který je voda vystavena záření. Například 100mWs/cm2 se může vyjádřit jako 10mW/cm2 vydávaných po dobu 10i sekund, nebo jako 20mW/cm2 po dobu 5i sekund. Obě metody mají stejný efekt.
Teď můžeme porovnat úpravu vody na pití s potřebami zahradníka. Voda na pití potřebuje zpravidla 38mJ/cm2 k tomu, aby zničila bakterie člověku nebezpečné. To je dáno strukturou buňky kterou potřebujeme zničit (přesněji silou její stěny).
Naproti tomu některé bakterie způsobující choroby rostlin mají tak silnou stěnu, že je zapotřebí ozářit je v krajním případě 400mJ/cm2. Vidíte sami, že úprava vody zařízením, které je určeno pro úpravu pitné vody je v pro naší věc neefektivní. =

= Už víme jak záření funguje, jak zhruba vypadá „ozařovač“, jaké se používají jednotky a teď se dostáváme k samotnému „dávkování“ UV-C.
Toto dávkování je výsledkem práce výzkumné stanice v Naaldwijk v Holandsku z roku 1994 a používá se ve většině zemí, které se tímto problémem zabývají.
Potřebná dávka ozáření je 250 mJ/cm2 záření UV-C pro kompletní desinfekci včetně virů a 100mJ/cm2 k selektivní desinfekci (nezabije viry).
Zvýšením dávky na 150 mJ/cm2 docílíme zničení i některých skupin virů. Je tedy třeba používat lampy „v dobré kondici“ a naštelovat průtok vody tak, aby bylo ozáření efektivní.
Při silnějším ozáření, než které je uvedeno se podle výzkumu již nevyplatí výdej energie v poměru ke snížení rizika choroby a prokazatelnému zvýšení výnosu.
S tím souvisí i výběr UV lampy. HP-UV lampy se používají opravdu na velké množství vody, jelikož jejich výkon je 3-8,5 kiloWatt!!
Zatímco LP-UV lampy mají výkon od 55 – 200 Watt. =

= Inu, nezbývá než zajít do speciálního sklenářství, sehnat speciální zářivku, pár nerezových součástek a hurá do dílny (doufam, že jí máte řádně vybavenou;)
Ještě je třeba dodat, že přidáním hnojiva do vody se snižuje účinek UV záření, protože hnojiva zpravidla obsahují látky které UV absorbují. Naopak přidáním H2O2 (peroxid vodíku) do vody se účinek zlepší a navíc vám zařízení vydrží déle čisté (stejně jako váš hydrosystém).
Pro domácí použití lze doporučit vodu ozářit (po aplikaci H2O2), pak přimíchat hnojivo a častěji měnit roztok. =
spacekutil
?? nevíte někdo kde by se dalo sehnat kompletní zařízení, už předem zhotovené ... ??

?? nebo nemáte někdo nějaké svoje nápady ,plány nebo vylepšováky ??? ( k tomudle tématu nebo tématu příbuznému .... ) !!!!!!!!!!

= šup sem s nima :-D !!!!!! =


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma