hardiron |
ok nebudem to resit :-) , Rw je proste schopnost materialu utlumovat zvuk, ale jak uz jsem psal ten udaj co jsi nasel plati pro urcitou sirku materialu tech 45dB bude tak pro 10cm. U tebe je ten problem s nedostatkem mista, pokud ventilator umistis jen takhle do boxu, muze naopak dojit k zesileni toho zvuku, pridam rockwoolu bys potlacil alespon tuto vlastnost. Jinak co bych jeste poradil , tak tan ventilator zavesit na gumy ( http://www.cyklomania.cz/prodej/gumicuk-pavouk-179884 ). Nezda se to ,ale i ikdyz lezi na podlozce z gumy , tak se prece jen nejaky vibrace prenaseji, pokud je to zaveseny neprenasi se nic. Dokonce se me stalo ,ze i kdyz ventas lezel na 10cm vaty, tak byli prenasene velice jemne vibrace do skrine, vsechno tohle hluk zesiluje, prootoze se to chova jako bedna od repraku.
p.s. ale kdyz se znovu divam na fotku, tak to asi tezko povesis,, tak nezbyva nez experimentovat s nejakou mekkou gumou. Ciste teoricky pokud bys mel doma nejaky stary silikon, tak bys mohl s nejak udelat male silent bloky a polozit to na ne, silikon je hodnee mekky, tak by se vibrace sirit nemuseli |
|
|
Fial |
Ahoj, kde se da koupit sono? Obi, hornbach nebo jen specializovane obchody? Diky |
|
|
Vemach |
Rad bych se taky zeptal kde se ten airrockwool nebo jina izolace da koupit, ovsem kde se to da koupit/sehnat v rozumnem mnozstvi. Hornbach, baumax tomaji jen v baleni po x metrech v obrovskych balenich. |
|
|
hardiron |
Vemach Čau, koupit lze minimalne jedno to balení. A kde ho koupit?? Hlukovou izolaci nabízi snad každé stavebniny, tak se poptejte ve smej okoli. |
|
|
mliko |
Čau, přikládám fotky zaboxovanýho ventilatoru prima klima pk125 ctrl... ve zkratce - 100% odlhučnění nikdy nedosáhneme.. zkoušel jsem tři postupy - klasickej závěs na pavouka ( ani nejde tak o vibrace jako spíš o proudící vzduch, kterej sebou nese všechno to vrčení díky regulátoru tzn. při regulaci výkonu se vrčení nese celým tím potrubím )
Zkoušel jsem jednu krabici z desek a spousty polystirenu... ( ne polystiren vážně nefunguje jako akustický izolátor :D )
A v současnosti mám dvojbox - tzn jedna bedna vycpaná kamennou vatou (ta co se dává mezi sádroše..) na ventilátor připevněný sonoflex cca 30 cm na každé straně a celá tahle krabice je vložena do ještě větší krabice, která je také vycpaná kamennou vatou a tou je protaženej ten sonoflex do přírub.. a na příruby je nataženej další sonoflex. Strana která nasává vzduch je volně otevřená, strana kde vzduch vyfukuje je napojena na pachový filtr.
Shrnutí - hluk utlumen o cca 60%, ale není 100% tiché - a nikdy NEBUDE :-( ... nicméně spát se při tom dá, vzhledem k tomu, že je to celkem monotónní zvuk...mladá říká že je to hlučný jako lednice ( s argumentem, že každá lednice je hlučná jinak běžte do pr*ele :D je to totiž hlučný jako naše lednice ! :D ) takže přikládám foto :)
jo, přiznávám, šlo to udělat i líp, myslím ale, že by to vliv na současnou hlukovou hladinu vliv nemělo..:) |
|
|
acheron |
kupil som 315mm SONO s tym, ze v sirsom priestore sa vzduch tak nezenie po stenach a nesusti to tak a cele to TTcko som dal do toho SONa. TT som napojil hned na pachac, ktory tiez relativne utlmuje hluk, na spoj som dal este gumovu pasku na okna aby o seba nevibrovali a ten spoj kde je len kus plastu a plechu som oblepil niekolkymi houbami na nadobi :D (nebol po ruke molitan), potrubie je az po okraj pachaca, skusal som aj ohyb roury aby zvuk nesiel priamo von ale ohybom sa vytvoria z alobalu zahyby cez ktore ked prechadza vzduch je to len viac pocut
vysledok ma milo prekvapil :) cca tich 30% dole povedal by som , takze ja som spokojný
samozrejme som cely zasrany od tej sku*vetej vaty, ale co uz, nejaka obet sa pre dobry spanok a spokojnych susedov podstupit musi x) |
|
|
naturalista |
Zdravim chci se optat,jen pro svuj klid v dusi.Zaboxoval jsem ventilator VK 125mm 360m do bedny z ikea a vyplnil molitanem z matrace.Ventak uz ma sve odfoukano a molitan drzi docela teplo.Neni mozny,ze by se prehral a zbusobit nejakou neplechu? Bo ma pojistku? dik:) |
|
|
HackIt |
mel by se ti uchladit sam pruchodem vzduchu... a pojistku nemaj vsechny |
|
|
plesnivá noha |
zkoušel jste někdo na celkové odhlučnění pěstírny použít tohleto? |
|
|
Vemach |
abych přímo citoval výrobce : "Akustické pěny jak je známe (sinus, jehlany,
vlnky) jsou výrobky, které částečně izolují zvuk
- nicméně jsou spíše určeny k akustickému
zkrášlení prostředí."
takže není úplně vhodné. |
|
|
plesnivá noha |
aha, já myslel že zvláště jehlany zvuk utlumí. Že se ten zvuk umlátí mezi jehlanama a už se nevrátí zpět. No uvidíme, pár jsem jich získal z druhý ruky, tak je vyzkouším jestli budou tlumit, nebo jenom zkrášlovat :) |
|
|
dokktor |
citace: |
Původní příspěvek od plesnivá noha
aha, já myslel že zvláště jehlany zvuk utlumí. Že se ten zvuk umlátí mezi jehlanama a už se nevrátí zpět. No uvidíme, pár jsem jich získal z druhý ruky, tak je vyzkouším jestli budou tlumit, nebo jenom zkrášlovat :) |
jehlany sou na rozbití odrazů a dozvuků. to spíš celý box obalit aspoň 10cm vaty - podle dB |
|
|
acheron |
Tak som si dal tu pracu a zbastlil som z drevotrisky 50x50 kocku, vyplnenu 10cm rockwoolem ROCKTON - vhodny prave na akusticke izolacie. Sonoflexa meter z jednej strany 3 metre z druhej a je to teda KRASA ten vysledok! :) hlucnost vetraku nizsia o 80% pocut iba vzduch prudiaci von a skutocne jemne bzucanie.
Ten ROCKTON sa ale predava iba v celych balikoch, takze som zanho utratil 650 (firma ISO Praha). Zvysok som pouzil na vyrobenie obrovskej odhlucnovacej komory pre vzduchovacie motorceky (kazdy motor (5) obaleny z kazdej strany 10cm rocktonu). Tie to uz ale neodhlucnilo tak ako som cakal, zda sa ze to hlboke basovejsie bzucanie prejde tym rocktonom lahsie ako vyssi ton Prima-klimy. |
|
|
duffer |
krom zaboxovani do bedny vyplneny rockwoolem je
podle me je nejlepsi koupit si o neco silnejsi ventas a k tomu ac - ac konvertor ( z 230 na 110) a k tomu redukci na zasuvku ventak se rozbehne a bezi zhruba na pulku zatimco ramus je tak ctvrtinovej |
|
|
|