Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Vetrak z pocitace - Klikni zde pro originální téma
Lobtow
Mam ve skrini nainstalovanej vetrak ze zdroje od pocitace. Ostatne jako dost lidi tady na Groweru, jak je vidno. Ale nemuzu sehnat trafo, abych ho rozbehnul. Potrebuje 12V a 130 mA a v kramech maji akorat 300 mA a vejs. Jak ho pohanite vy ?
Al-Ban
S tím proudem si nedělej starosti. Větrák si vezme jen kolik potřebuje a zbytek je rezerva. Takže čím víc mA nebo A tím lépe. Můžeš tam pak těch větráků či jiných aparátů na 12V připojit o to více. Právě až do toho proudového stropu zdroje. Překročení se odráží na poklesu výkonu jednotlivých spotřebičů. Spokojen? :).
Lobtow
Trafa se prodavaj stabilizovany a nestabilizovany. Jaky potrebuju na ten vetrak ?
abra007xas
Mám celkem větší větrák z PC tedy 2 kusy. Je v plastu 12x12cm. Koupil jsem adaptér u vietnamců 12V/300mAh ustřihl jsem konektor, napojil každému jeden a běží NO Problem. 2 Adaptery za 150,- nekup to. Možná bych dal i 500mAh ale neměli. Záleží co co je na větráku napsáno. Snažil bych se to trochu dodržet.
drevonos
Nazdarek. O vikendu sem konecne zapojil poradny vetrani - tj. 4 x vetrak od zdroje k PC. Bez problemu jsem ho zapojil do staryho funkcniho zdroje k PC. Zatim to bezi OK. Je ale nutny aby ten zdroj byl fakt starsiho typu - ty novejsi se ti bez desky nerozbehnou. Vzhledem k tomu, ze ten zdroj ma utahnout celej pocitac, tak si na nej muzes tech vetraku pripojit vskutku hodne.
viridis
2 drevonos: dokonce nejen to - je to totiz spinany zdroj, a ten se doporucuje zatizit nejmene 10% vykonu, coz pri vykonu prumerneho zdroje 150W-200W cini cca 20W - pri proudu 130mA na 12V to je nejmene 12 ks zminenych vetracku.
drevonos
Tak to doufam, ze to jen s tema ctyrma bude fungovat v pohode. Nebo bych na to moh pripnout este neco.
viridis
ATX zdroje se rozjedou, kdyz se pripoji zeleny vystupni drat na cernej - je v konektoru hnedle vedle ;).
Ibuprofen
to: LOBTOW
- trafo může bejt i nestabilizovaný - pro větrák to není důležitý
Hefe
mnoo podle mýho je dát si mýsto kvalitního odtahu do skříně posraný PC větráčky ta nejhorší věc co se dá udělat. S klimatizací sem dost experimentoval jel sem na PC větráčky, větrák na hajzl,větrák z auta atd. Všechny tyhle slabý větráky mě podstatně zmenšovali výnos ze skříně a navíc sou s nima spojený další problémy jako regulace teploty a vlhkosti. Tak sem koupil pořádnej odtah 900m3/h a vězte že tenhle krok se mi vyplatil víc než jakákoliv jiná investice do kredence (kromě hydra)..
Teplota je pokojová, s vlhkostí si můžu cvičit jak chci a výnos se zvýšil tak o 200%...

Takže jakmile to bude jen trochu možný zlepšovat odtah, zlepšovat odtah, zlepšovat odtah...na tom záleží podle mýho nejvíc a odbýt to PC větráčky je blbost...
Rudra
Do tych 400w svetla, sa to s pc vetrakmi utiahnut da.pocet vetrakov zavisi na rozmeroch skrine.ale 600w+ tak to neviem.
Shaka
V jakýmkoliv PC bazaru ti necháji AT zdroj (starší verze s vypínačem, nejčastější 200W )do 200,- Kč, je to pro ně bezcené a větráků si tam napoj třeba 20 a vůbec se neboj, akorát dej bacha na to aby ti něco nechytlo a aby jel jeho vlastní chladící větrák.
grill
U tech vetraku je jedno kolik jich zapojíš,hlavně aby se to vešlo do wattáže zdroje,příp.tam nech klidně jeden,nic se nestane
Rudra
malo by to byt tak nejak : wattaz lampy=odtah m3/h. priklad 400w=400m3/h
150w=150m3/h
hm, mozno kecam
KABUTO
Nevíte kolik je schopnej takovej větráček z kompu vyměnit vzduchu za hodinu?
Asi nemá cenu šéfovat nějaký takovíhle sestavy 12V větráčků v případě výb.600W v mýstnosti 120x120x170cm ???
Snažim se to vymyslet kvůli spotřebě el.
Že bych z nich udělal třeba míchačku vzduchu vevnitř.
KABUTO
hm,myslim že přímá úměrnost tam nemusí bejt,třeba na 600 stačí tak 400 m3/h,záleží taky jak máš udělanej odtah,jestli používáš sklo,odkud natahuješ vzduch atd.
ale vždycky se dá něco dodatečně odpojit že jo.
PiosOne
kabuto: pokud zvažuješ používta PC větráčky, tak koukni na tohle http://www.svethardware.cz/sh/sh1.n...1256D7A004A7312 . já sám mám něco podobného v plánu ve skříni použít.
KABUTO
Vypada to hy-tech,hodit si to na dveře ke skříni:)
Dobrej nápad,,ale těch 50 doláčů,určitě by to šlo udělat i doma.
Sem tady někde čet zajímavou myšlenku,větráčky napojit na termostaty(kdyby měli ext.čidla-lepší)+potenciometry.
Udržovalo by ti to stálí klima ve skříni.
Jo to jsou vychytáfky:)
PiosOne
dají se sehnat i levnější panely, ale nejsou tak pěkný. na skříni to bude vypadat opravdu bombově (jenom ta cena :( ).
ooPs
Jsem uplnej elektrickej vidlak, ale kdyz mam vetracek 5W zapojenej do 120W zdroje od pc, zere to 5W, nebo 20W?
ooPs
sory, samozrejme tam melo bejt 120W, ne 20W...
Deda Mraz
Bacha na to, zdroje od PC musí bejt zatížený alespoň na 10%, jinak vyhořej. Takže u 120W zdroje dát zatížení alespoň 12W (10W by to snad taky ještě sneslo).
PiosOne
deda mraz: proc by to melo vyhoret? ja delam do pocitacu uz radu let a parkrat jsem mel pusteny zdroj "nasucho" a nic nevyhorelo. odkud mas tuhle informaci?
Deda Mraz
Z praxe (taky nějakej ten rok dělám do počítačů). Spálení pc zdroje zapnutím bez zátěže jsem viděl několikrát (nejkurióznější to asi bylo, když se tahle věc stala člověku z naší školy přímo u praktický maturity :)). Proč to tak je ti neumim vysvětlit (pamatuju si jenom, že jsme se o tom učili, že spínaný zdroje se nesměj provozovat bez zátěže). Ale abychom se domluvili, některý zdroje to fakt asi vydržej, ale neriskoval bych :)
PiosOne
Deda Mraz: jojo, hádat se nebudu, nejsem žádnej elektro. možná máš pravdu, naštěstí se mi to ještě nestalo a doufám, že to ak bude i nadále (zvlášť teď u ATX zdrojů ten běh nasucho asi jen tak nezažiju).
gunman
Pri zdroji aj pri vetrákoch platí, že červená je +5 a žltá +12V.
Ynza
podle me sou fakt vetraky z pc delany na to aby odtahnuly z malinke skrine male mnozstvi tepla, cili ne moc vhodné
PiosOne
ynza: to by jsi se divil co větráky v PC dokážou utáhnout. nezapomínej že neexistují jenom malé větráčky, ale taky více než 10cm velké větráky na odtah serverových skříní.
viridis
Napr. WFB1212H utahne temer 150 m3 za hod.... datasheet zde jo, a stoji $ 4.-
PiosOne
sice u těchto větráků bude trošku problém s uchycením na potrubí, ale vyřešit to určitě půjde. a když se podívám na cenu, jednoduché a levné možnosti regulace otáček, tak to za tu trochu námahy stát určitě bude.
eNSi
Groweři! jsem elektrotechnik, takže v tom udělejme trošku pořádek...
Jde jen o to jak si to v tý skříni zařídíte, duležitý jsou dva kroky
1)Pasivní nasávání vzduchu
2)Aktivní odsávání
.... Mr.Hefe má pravdu v tom že koupit pořádnej větrák se vyplatí, jelikož je to jednoduchý dvě díry jeden pořádnej větrák a je to hotový, ale taky pěkně mastný, dá se docílit úplně stejného efektu jako s jedním pořádným větrákem a to za použití "pouchých" PC větráků
a to takto.....

Čím více uděláte do skříně děr na odsávání vzduchu tím líp, když před každou tuto díru umístíte větrák, jejich účinek se několika násobně zvýší, jednak proud vzduchu nebude usměrněn k jedné díře, ale bude kolovat rovnoměrně (záleží na tom jak rozmístíte díry) ale hlavně počet odsátých kubiků na jeden větrák se dá násobit počtem větráků (pokud by jste je umisťovali za sebou tak docílíte akorát podtlaku mezi jednotlivýmy větráky a výsledně by vždy po nějakém čase jeden z nich odešel kvúli tomu že by se točil moc rychle a jakoby naprázdno), pokud tedy jste schopni sehnat levně PC větráky (každy zdroj má jeden i ten nefunkční!) tak bych do dražších nešel, je to pohodlné, ale zregulujete celý koloběh vzduchu daleko lépe a přesněji s větším počtem.......

Jinak můj osobní názor: Pokud Hefe získal 200 procent výnosu navíc jenom díky výměně větráku tak si s těmi predchozímy vyjmenovanými vůbec nepohrál, z čehož vyplívá že pokud máte kvalitní, zajetou větrací soustavu, nedoporučuji přecházet na jeden větrák, jak jsem řekl, pohodlné, drahé a výsledně ne tak účinné (s těmi procety to navíc snad opravdu nemyslel vážně, a jestli jo tak větrání pomocí předešlých větráků asi nefungovalo vůbec, takového nárůstu výnosu opravdu zlepšením větrání (teda pokud tam nějaké je) nikdy nedosáhnete....)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma