Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Rozložení intenzity světla sodíkové výbojky - Klikni zde pro originální téma
Hanyz
Toto téma je zatím pouze úkol pro majitele luxmetrů. Znalost tohoto rozložení je IMHO zásadní pro optimalizaci pěstírny, resp. jejího prostoru. Je obecně známo, že čtvercový půdorys pěstírny je zhlediska směrové produkce světla výbojkou nevhodný. Ovšem jaký by měl být poměr stran je prozatím otázkou polemik.

Takže pánové vlastnící luxmetry, úkol zní následovně :)

Změřit intenzitu světla v dané vzdálenosti, resp. změřit vzdálenosti se stejnou intenzitou.

1. Stejná vzdálenost
Ilustrační pro toto měření je obr. 1. Kruh naznačuje, kde všude by se mělo měřit. Vhodná vzdálenost by mohla být např. 50cm. Samozřejmě měření proti hrotu a patici výbojky by nemělo smysl, proto by měření mělo být prováděno v rovině pod výbojkou. Tzn. úhel mezi rovinou výbojky a spojnicí výbojka-luxmetr by měl být např. 45˚ (viz. obr.2)

2. Stejná intenzita
Cílem je nalézt uzavřenou křivku na níž bude luxmetrem naměřená stejná (určitá) intenzita (obr. 3). De facto se bude jednat o jakousi vrstevnici


Samozřejmě ideální podmínky pro měření by byla černá místnost bez přístupu světla, ale to už bych chtěl moc :) Nicméně měřit to přes den u okna asi nebude mít význam ;)
TERMIX
Snad jen pripominku.Myslim si ze vzdy byde zalezet na stinitku a zaveseni vybojky tim myslim horizontalne nebo vertikalne a samozrejme na vzalenosti. Do horizontalni polohy bych pouzil tkvz. motylka a do vertikalni polohy opet tkvz.cinsky klobouk .
U pouziti cooltuby je to zase jinak bo je chlazena a da se dat hodne dolu ale tim se zmensi pestebni prostor ale zase se zvysi prosvetleni spodnich pater.Bohuzel u cooltuby se da pouzit pouze klasicke stinitko tusim 50x40cm.
Hanyz
Ano to je pravda. Použití stínítka jsem vynechál záměrně, protože by výsledky byly pro kažtý typ dosti rozdílné, proto bych primárně provedl toto měření bez stínítka a pak, bude-li k tomu dostatečná politická vůle ;), můžou následou srovnávací testy běžně dostupných stínítek.

Vliv vzdálenosti jsem tam zahrnul taky, ale je třeba mít na paměti 2 záležitosti, kvůli kterým není třeba způsobovat zbytečné komplikace a polemiky o ideální vzdálenosti roviny pro měření
1) rostliny potřebujeme osvětlovat v určité vrstvě o určité tloušťce a né pouze v jedné rovině
2) výbojky různých watáží jsou umístěné v různých výškách a mají různý efektivní dosah

ad použití A-wingů a CT s šitózními stínítky- jsem zarytý odpůrce těchto dvou systémů stínění, takže jejich použití při měření nejsem nakloněn :)
Hanyz
Majitelé luxmetrů se s výsledky nehrnou, tak jen trošku oživím téma vyzařovacími diagramy přímo od výrobce pro výbojku MASTER GREEN POWER. Nepředpokládám ale, že by se pro jiné sodíkové výbojky diagramy viditělně lišily.

První diagram zobrazuje vyzařovací charakteristiku při pohledu zboku. Celkem mě překvapil, čekal jsem, že bude "širší"

Druhý diagram je při pohledu zepředu. Je docela zajímavé, jak velký vliv má natočení výbojky (resp. poloha "toho drátku") na vyzařování.
Kalvados
Joo dobrej graf, snad jen kolika watová je výbojka?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma