Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Novy trestni zakonik - Klikni zde pro originální téma
LateNightJamm
Pokud jsem vsechno pochopil spravne tak od roku 2009 podle vseho vejde v platnost novy trestni zakonik.

Jsou v nem dva pro nas narod dulezity paragrafy....

§ 257
Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu
(1) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu přechovává v množství větším než malém omamnou látku konopí a pryskyřici z konopí nebo psychotropní látku obsahující jakýkoli tetrahydrokanabinol, izomer nebo jeho stereochemickou variantu (THC), bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu přechovává jinou omamnou nebo psychotropní látku než uvedenou v odstavci 1 nebo jed v množství větším než malém, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve větším rozsahu.
(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve značném rozsahu.

§ 258
Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou
nebo psychotropní látku
(1) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém konopí, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém houbu nebo jinou rostlinu než uvedenou v odstavci 1 obsahující omamnou nebo psychotropní látku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(3) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve větším rozsahu.
(4) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve značném rozsahu.

Zdroj portal justice.cz
http://portal.justice.cz/ms/ms.aspx...k=2375&d=160515

Jeste zjistit co je ten malej rozsah u pestovani a je to :)

Kdyztak me nekdo opravte...doplnte....

Late
El_Liberal
a trest smrti by se jim nelibil ?
Lupus
je vubec mozne sehnat povoleni?

____

jestli je to OT tak se omlouvam a smazu
Mr. Figaro
Takže "malé!" množství je v cajku ? .... nice :)
Caligula
Takže "malé!" množství je v cajku ? .... nice

to Mr.Figaro-
ale nesmi bejt ''vetsi'' nez male, pak je to v poradku. hehe
Mishelou
Tohle je pěkně sporný,množství větší než malé. Při dokázání přechovávání či výrobě zakázaných látek bude hrát určitě roli mnoho okolností. Jenže každý posuzující má jiný pohled a představu o věci,jež má posoudit,vcelku pochybuji že existuje nějaká určená "norma" podle níž se bude posuzující řídit. Nevidím tedy žádnou objektivitu v řešení této věci. No snad jsem se vyjádřil dobře a jak jsem chtěl :D
Tayem de Tox
citace:
Původní příspěvek od Lupus
je vubec mozne sehnat povoleni?


žádný zmínky o vyjímky sem tam nenašel :frog:

tady sou další relevantní texty k naší věci ;)

chtěl jsem sjet i to usnesení vlády 1177/01, ale tahle část vládního webu aktuálně nefunguje.

myslím, že se všechno rozsekne nový usnesení, kde má vláda stanovit novej náhled na "větší množství" a pěst pro vlastní potřebu.

je to cesta dekriminalizace, ne legalizace, takže předpokládám, že ani žádný "povolení" existovat nebude.



§ 261
Společná ustanovení
(1) Zvláštní zákon stanoví, co se považuje za omamné látky, psychotropní látky, přípravky obsahující omamnou nebo psychotropní látku, prekursory a pomocné látky používané pro nezákonnou výrobu omamných a psychotropních látek nebo prekursorů.
(2) Vláda nařízením stanoví, co se považuje za jedy ve smyslu § 256, 257 a 259 a jaké je množství větší než malé u omamných látek, psychotropních látek, přípravků je obsahujících, prekursorů, pomocných látek používaných pro nezákonnou výrobu omamných a psychotropních látek nebo prekursorů a jedů.
(3) Vláda nařízením stanoví, které rostliny nebo houby se považují za rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku podle § 258 a jaké je množství větší než malé ve smyslu § 258.


Důvodová zpráva k § 258:
Osnova zavádí v návaznosti na diferenciaci držení drog pro vlastní potřebu podle typu drogy také novou skutkovou podstatu trestného činu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku, neboť by měly existovat rozdílné sankce také pro pěstování těchto drog za účelem samozásobitelství (tzn. že navazujícím krokem není distribuce a s tím související ohrožení zdraví třetích osob) oproti sankcím pro „komerční“ pěstování, které díky privilegovanosti navrhovaného § 258 bude nadále postihováno jako výroba drogy.
Navrhovaná zákonná úprava je analogická k současnému návrhu úpravy skutkové podstaty držení drog pro vlastní potřebu a stejně jako ona řeší odkazem na vládní nařízení v § 261 stanovení pojmu větší množství a množství větší než malé a v daném případě i druhu rostliny resp. houby – to mj. zajišťuje dostatečnou rychlost reakce na aktuální vývoj v epidemiologických trendech.
Zároveň takováto úprava naplňuje záměr vlády, vyjádřený v usneseních vlády České republiky č. 1177/01 a 753/03, totiž legislativní rozdělení drog do dvou nebo tří skupin (bod 1 Přílohy 1177/01) a jeho zohlednění při rekodifikaci trestního práva hmotného (bod 4 Přílohy 1177/01). Vlastním smyslem je zachovat trestnost (držení a) pěstování psychotropních rostlin – a z nich zejména nejčastěji pěstovaného konopí – pro vlastní potřebu, zároveň však aktivně vyřadit (vesměs experimentální a rekreační, tedy „neproblémové“) konzumenty konopných drog (a dalších rostlinných drog a hub) z účasti na trhu, na němž se vyskytují s komparativně významně nebezpečnějšími drogami typu heroinu, metamfetaminu, kokainu apod.
Privilegovaná skutková podstata § 258 umožňuje změkčit trestní postih proti samozásobitelům psychotropních rostlin a hub přesně tak, jak jej měla na mysli vláda ve shora citovaném usnesení č. 1177/01.
Formulace privilegované skutkové podstaty nedovoleného pěstování rostlin obsahující omamnou nebo psychotropní látku (srov. i § 261 odst. 3) umožňuje pak přísněji postihovat pěstování rostlin nebo hub, které obsahují psychotropní nebo omamné látky, které jsou pěstovány pro výrobu (např. kokový keř atd.), a nikoli pro vlastní potřebu. Na druhé straně ustanovení § 258 nekriminalizuje pěstování rostlin s psychotropním účinkem, které dosud žádnému zákonnému omezení nepodléhají (jako je puškvorec, muškátový oříšek, petúnie atd.).

Důvodová zpráva k § 259:
U trestného činu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu (§ 259) osnova upřesňuje základní skutkovou podstatu v souladu s Úmluvou OSN proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami ze dne 20. prosince 1988 (č. 62/1989 Sb.), a to ze stejných důvodů, které jsou uvedeny v důvodové zprávě u § 261. Dále zde byla rozšířena sazba trestu odnětí svobody směrem dolů a upřesněny okolnosti podmiňující použití vyšší trestní sazby.

Důvodová zpráva k § 260:
U šíření toxikomanie (§ 260) byly doplněny pouze okolnosti podmiňující použití vyšší trestní sazby, spáchá-li pachatel tento trestný čin jako člen organizované skupiny a dopustí-li se tohoto trestného činu vůči osobě mladší čtrnácti let tak, aby tyto zvlášť ohrožené osoby byly proti takovému jednání zvýšeně chráněny.
Vymezení šíření toxikomanie navazuje na definici návykové látky v § 411, podle níž se za návykovou látku považuje i alkohol; naproti tomu se za návykové látky nepovažují jiné společensky akceptovatelné látky, např. tabák, káva, čaj, čokoláda apod., na které také může u člověka vzniknout návyk, ale na rozdíl od ostatních návykových látek nepříznivě neovlivňují psychiku člověka nebo jeho ovládací nebo rozpoznávací schopnosti nebo sociální chování.
Smyslem tohoto ustanovení není postihnout jednání, které je vykonáváno se záměrem zmírnit negativní psychické, zdravotní a sociální dopady zneužívání návykových látek na jejich uživatele. ...
Důvodová zpráva k § 261:
Vzhledem k potřebám praxe, když jen velmi obtížně se sjednocuje postup orgánů činných v přípravném řízení trestním (viz rozdílné tabulky v závazném pokynu policejního prezidenta č. 39/1998 a v pokynu obecné povahy nejvyššího státního zástupce č. 6/2000) a judikatura ohledně v zákoně stanoveného množství většího než malého u omamných a psychotropních látek a jedů, což má za následek nejednotnost v postupu orgánů činných v trestním řízení, osnova v § 261 zmocňuje vládu, aby vládním nařízením stanovila, jaké je množství větší než malé u omamných látek, psychotropních látek a jedů, určení rostlin nebo hub, obsahujících omamnou nebo psychotropní látku a jaké je množství větší než malé ve smyslu § 258.

Mr. Figaro
Nekamenujte mě když se budu mýlit, ale zaslechl jse,m že malé množství je pod 200g suchého.
a nemela se puvodne lisit i pristup k Houbickam?
Lupus
citace:
Původní příspěvek od Tayem de Tox


žádný zmínky o vyjímky sem tam nenašel :frog:

tady sou další relevantní texty k naší věci ;)

chtěl jsem sjet i to usnesení vlády 1177/01, ale tahle část vládního webu aktuálně nefunguje.

myslím, že se všechno rozsekne nový usnesení, kde má vláda stanovit novej náhled na "větší množství" a pěst pro vlastní potřebu.

je to cesta dekriminalizace, ne legalizace, takže předpokládám, že ani žádný "povolení" existovat nebude.


[/SIZE]


Jako kdyz je tam zminka o tom co ti hrozi kdyz nemas povoleni tak by mely byt umozneny i vyjimky ne? jinak by se tam o povoleni nic nepsalo a usetrilo by se na inkoustu /popr toneru/

nebo se pletu?
Tayem de Tox
citace:
Původní příspěvek od Lupus


Jako kdyz je tam zminka o tom co ti hrozi kdyz nemas povoleni tak by mely byt umozneny i vyjimky ne? jinak by se tam o povoleni nic nepsalo a usetrilo by se na inkoustu /popr toneru/

nebo se pletu?


No to jo :frog: To je asi okénko pro věděcké účely.. nevim.
Radoslav
Lámal jsem si hlavu s tím, jestli je pěstování matek a dělání řízků legální. Tady jsem našel odpověď. Ono to jsou v podstatě ty prokursory, takže to legální nebude.
LateNightJamm
Chce to poradne cist, nez se tu zas spusti naky FLAME, pokud bude legalni pestovani v malem mnozstvi tak klony budou automaticky legalni taky....

Odted se uz proste musi rozlisovat drogy...a zakony pro drogy, a konopi....a zakony pro konopi... lidi...

Jinak jestli to dobre pujde a zas se to neodlozi nebo co ja vim jak neposere... tak je to DOMA :)
Radoslav
citace:
Původní příspěvek od LateNightJamm
Chce to poradne cist, nez se tu zas spusti naky FLAME, pokud bude legalni pestovani v malem mnozstvi tak klony budou automaticky legalni taky....

Odted se uz proste musi rozlisovat drogy...a zakony pro drogy, a konopi....a zakony pro konopi... lidi...

Jinak jestli to dobre pujde a zas se to neodlozi nebo co ja vim jak neposere... tak je to DOMA :)


Klony v jakémkoliv množství, jsou malé množství, nebo co jsi tím chtěl říct? A víš co to je ten prekursor? To je látka, byť i ve své podstatě neškodná, ale určená k výrobně psychotropních látek. Podle mě tedy i matky a klony.

Doma podle mě nic nebude. Malá množství a větší než malá, to tu už bylo před deseti lety a bylo to k ničemu.
jééé, k těm povolenkám...když anslinger v USA prosadil zákaz trávy, taky dávali podobný povolení na prodej a pěstování trávy. Od tý doby nikdy nikdo takový povolení nedostal...
guerilla
Figaro: 200g by bylo skvělé, ale jak se zdá:( A těch 15g, lol:D Tak to si stejnak všichni pujdem sednou:D

Ale alespoň nějaký rádoby krok v před.. Nýbrž bezvýznamný. Je to jen převlek, aby to vypadalo, že páni poslanci něco dělají:flick: Teda IMHO.
citace:
Původní příspěvek od LateNightJamm
§ 258
Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou
nebo psychotropní látku
(1) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém konopí, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Kdo bez povolení pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém houbu nebo jinou rostlinu než uvedenou v odstavci 1 obsahující omamnou nebo psychotropní látku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(3) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve větším rozsahu.
(4) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve značném rozsahu.

Zdroj portal justice.cz
http://portal.justice.cz/ms/ms.aspx...k=2375&d=160515


hele do toho odstavce dvě spadá i třeba šalvěj?
HA-de-SH
2mirkoff: řekl bych že ne, protože šalvěj neobsahuje podle státu psychotropní látku... Salvinorin není v ČR na seznamu psychotropních látek
http://www.drogovaporadna.cz/aktualita.php?id=139

z tohodle to imho pochopite lepe...


PEACE
guerilla
200 tis lidí, kteří si dají MJ alespoň 1x týdně? Imho blbost. Jinak z článku je jasné, že některé dílčí úseky státní správy prostě blokujou informace a mlží => jasný bordel ve státní správě ČR, jelikož odmítnutí vydání informací osobě, která má na to ze zákona právo je obdržet, je jen další důkaz o tom, že nic není tak, jak by mělo být:(
male velke na to jim seru po dlouhe dobe sem si nasel konicek co me zacal bavit tak mi ho nevemou ! tam by se mely zamerit na ty toxikomany
Radoslav
Já myslím, že by se spíš měly zaměřit na různý arabáše a jim podobným.
Mozdik
Kdo určuje, jaké budú kvóty ?
Cicmon
Doted platilo pro mnozstvi male, vetsi nez male a znacneho rozsahu narizeni policejniho prezidenta.

Ted je mnozstvi vetsi nez male >0,3g THC (tzn. 3g +- :smoker: je pohoda)


Radoslav
Pozor na jednu věc. Když u Vás policajt něco najde a nebude to teda zrovna při prodeji, nebo pokud po Vás vyloženě nejdou, tak to bude nejspíš při hulení někde v parku nebo na veřejném místě-ulice, hospoda... Sice Vás nebudou moci zbalit za množství trávy, kterou máte u sebe, ale zbalej Vás za kouření trávy na veřejnosti, což se nesmí. Prostě taková prohibice.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma