Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Větráček 12V - zapojení ? PC větráčky - PC větráček - Zapojení PC větráčku - Klikni zde pro originální téma
Šroubek
Čus all growers,
chtěl bych se zeptata kam mám zapojit tenhle větráček. Je to 12V větráček o rozměru 12cmx12cm, od značky Glacial tech konkrétního typu Slientblade GT12252BDL-1. Je to Everflow a má 0,20 AMP. Vylízají z něho tři dráty, které jdou do takové hnědé cvočky, kde se mění na dva a ty dva jdou do takové bílé zápojky. Myslím, že by se to dalo zapojit do 12V trafa, ale to jsem nikde nemohl sehnat. Když jsem se ptal typka v hobby marketu tak ten vubec nevedel, tak prosim o radu - nejradeji bych to zapojil do elektriky - do baterky to davat nechci.
Hanizek
Vyrvi ten bílý konektor (nebo si sežeň odpovídající na druhou stranu) a ty dva drátky zapoj do zdroje 12V (je jedno, jestli je to trafo, baterka nebo jaderný reaktor). Když přehodíš polaritu tak by se nic stát nemělo, ale jinak ten červený je +, černý -. K čemu je ten třetí nevím, ale to bych neřešil protože to určitě pojede i bez něho.

Jinak http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=15108

... a příště hledat...
Šroubek
hm asi si koupim to trafo od vietcongu jak tam pisou, se pudu zitra podivat
Šroubek :
na trafo od vetnamcu se vykasli!! jestli nechces vyhoret.
Mimochodem tyhle vetvaky dost rvou. jestli chces jenom takovy vanek, tak je v klidu napoj na nabiječku od mobilu. muzes dat na jednu nabijecku i vice vetraku...

jinak jak pise Hanizek ---


jsem ti neco nasel:


http://grower.cz/forum/showthread.p...hlight=cerpadla
Šroubek
to praxer : o těch nabiječkach mobilu uz jsem slysel, ale nevim kterou a jak to tam mam zapojit, doma mam treba hodne nabijecek od nokii, ale myslim ze se v bazacu, kdyby ty nokie nebyly dobry bude dat taky neco sehnat. Mi prosim rekni co mam uriznout atd..pls
Šroubek
to Enttee : s tim napetim je mit o jasny nejsem blbej, ale nechapu jak tam ma zapojit ten konektor nebo po pripade ty dratky, jestli ji mam nejka rozsroubovat nebo ustrihnout kabel - to potrebuju vedet.
Šroubek :
odštípni koncovku na vetraku, i na nabiječce.
Připoj dratky stejné barvy na sebe, pokud ne, napiš jake maš barvy a ja odpovim, pripadne to vyzkoušej. Bud to pojede nebo ne.
dej dráty k sobě, a zakrut. pripadně je jeste popajej. Zaizoluj elektrikařskou paskou (všude kolem 9kč za rolku) a je to.
Typek23
Najlepsie urobis ak na vetakoch odstipnes tu bielu <>, ostanu ti 3 kabliky. Ten zlty si nevsimaj ostanu ti dva cirny a cerveny tie su podstatne. Chod do hocjakeho elektra opytaj si trafo s potenciometrom do 12V a 1,4A nemalo by stat viac ako 150Kc. Nato si napoj tie ventaky kludne ti to potiehne aj 4. Potenciometer je na ragulaciu rychlosti otacok. Ja osobne som isiel na chat spytal som sa ludi ci nema niekto doma staru zeleznicu alebo autodrahu napisalo mi kopa ludi a darovali mi tie trafa.Ak si z vychodneho slovenska tak ti nejake darujemzopar ich tu mam. :)
Šroubek
to praxer : fakt diky moc jsi mi pomohl dnes tenhle kousek provedu a doufam ze se zdari. elektrikarskou pasku doma mam takze to nebude problem. ale pajecku ne, snad to bude stacit zamotat, kdyztak zajdu ke kamosovi ten by ji mohl mit.
Sc0tTy
Ja jsem to nejprve vyřešil že sem to napojil primo na komp ale to newim jestli je u tebe mozny....ja mam komp primo u boxu...... ted to mam tak ze sem si koupil trafíčko(jakosamotnou cívku) za nej sem hodil dva stabilizatory (kazdej asi 7kc) potom usmernovací diody (ty sem mel doma takk nevim) a potenciometry kteryma si muzu koordinovat otáčky na každym zvlast.....abych nezapomel to trafo je 2x18V a 2VA protoze ale jsou ty vetracky na 12 V taxem vzdycky dva na jednu vetev zapojil do serie a tudíž každej má 9v a jeste min podle toho jakej odpor nastavim u potenciometru....tod vse jestli se v elektronice malicko vyznas tak by to nebyl problem postavit
Šroubek
Tak konečně jsem to pošteloval a mám jeden ze svých prvních komponentů do budoucí pěstírny. Nakonec jsem zůstal u varianty od praxer, tedy napojit větráček na nabíječku od mobilu. Odstřihl jsem tedy ten debilní bíly konektor a konektor od nabíječky. Zezačátku mě zarazilo, že mají drátky v nabíječce a od větráčku jinou barvu. Mohli být jenom dvě variace tak jsem je vyzkoušel. První byla černej+černej a červenej+bílej, tato nebyla ta správná a druhá už vyšla v sestavě černej+červenej a černej+bílej. Pěkně jsem si oba dva spoje zaizoloval elektrikářskou pásko, již předem mi bylo jasné, že nemůžu zaizolovat oba zároveň, jelikož by došlo ke zkratu a ve skříni by se začalo jiskřit a hořet. Zaizoloval jsem tedy každý zvlášt párkrát ozkoušel a vše bylo OK. Přidávám i fotky tak se na ně koukněte - není to ta nejlepší kvalita protože jsem fotil s bleskem a nademnou bylo světlo tak sory.
Hanizek
Šroubek: Ve skříni by hořet nezačalo - zhořela by ta nabíječka...
Tarrnaa
Sežeň si těch větráčků víc... většinou se toho lidem doma válí jak mění procáky, skříně od PC a podobně. Na tyhle zdroje jich jde zapojit víc paralelelně. Větráček má tak 0,1A a podobné nabíječky a trafa 0,8. Já na to napojil 4 větráky a jede to parádně - mělo by jít teoreticky aj 8, ale to udělám až ty další seženu(třeba ve skříni 4 na přítah a 4 na odtah). Nejlepší sou na to dvě čokolády... do každé jeden drát z toho trafa a do druhého konce čokolády tolik drátků kolik bude větráčků ;)
Šroubek
jj dikec zkusim to udelat jeste mam jeden vetrak 8x8 cm normalni malej pc vetracek, ten na to napojim a chci ho pouzit jako ofuk, ale napred budu resit vyrobu skrine ze suroveho materialu = dreva, pantu atd...:)
Paulie
Zdravmi všechny.. je to asi hloupý dotaz..=o( ale na elektřinu jsem slon! prosimvás když máte ve skříni Pc větráčky jak je napájíte??

Díky moc za odpověď! GROWU zdar!!
Klasika 12v trafo buď z vláčků , nebo starej Pc zdroj. Všechno co má výstupní napětí 12V :) .
Jinak kdybys hledal určitě najdeš ;)
Paulie
Díky moc..=o) já jsem hledal ..=o) ale ne dostatečně asi no.=o))

já jsem si myslel že tak no ale je lepší se zeptat... kdyby byly třeba i jiný alternativy!! =oP
medulda
Já používám zvonkový trafo. Dalo by se levně sehnat ve výprodejích. Já ho mám z jedné rekonstrukce, kde se zvonek prostě rušil. Má několik výstupních napětí (3, 6, 9V). Větráčky napájím usměrněným 9V vinutím (to je cca 11,5V ss). Mám dva větráčky, výkon snižuji regulátorem (PWM), který je nastaven na minimum, aby se větráčky ještě roztočily. Výbojku 70W ve skříni cca 30x40x70 to uchladí v poho...
Víš jak se to řiká kdo hledá najde :http://grower.cz/forum/showthread.p...%2Btrafo+%2B12v
http://grower.cz/forum/showthread.p...%2Btrafo+%2B12v
http://grower.cz/forum/showthread.p...%2Btrafo+%2B12v
onDH
Chtěl bych se zeptat jestli se dela naky maly pachovy filtr na pc vetracky at se aspon trochu ten smrad filtruje...A jak moc by smrděly 4 50cm kytky....hledal sem to ale nikde sem nenasel odpoved...
onDH
A jak moc smrdi ty kytky 4
Rooftop
Zalezi od svetla od kytek od vetrani...proste od mnoha faktoru. Ja mam 5 kytek maj kazda asi 6cm mam to pod 6 zarivkama a uz to zacinam cejtit...
onDH
Ja mam zatim jen jednu ma asi 15cm a nesmrdi vubec...
Me by to nevadilo ale mamce asi jo no prave proto se ptam
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1
kup pachový filtr do digestoří stoji 150.čau
Lenny246
Já jenom dodám, že u větráčků na 12V je vždycky toto značení: Ćervený -> +12V, Ćerný -> GND, Źlutý -> Vývod z Hallovy sondy na měření počtu otáček. Ve větráčku je totiž zabudovaná skromná elektronika (pár budících tranzistorů, hallova sonda, nějaké ty odpůrky, kondíky atp.), která budí cívky (4 jsou, mám pocit) statotu a ty potom roztáčejí vrtuli neboli rotor. (Elektronika se stará kromě měření otáček a buzení cívek statoru i o bezpečnostní pojistku, když náhodou strčíte prsty do roztočeného větráku, tak po nich sice dostanete, ale větrák se zastaví a roztočí se, až ho uvolníte.) Někdy jsou taky 4 dráty, to je potom takto: Černý -> GND (klasika), Źlutý -> 12V (na to bacha, abyste si to nepopletli se zapojením v třídrátovém provedení), Zelený -> měření otáček (probíhá tak, že na tomto vývodu jsou proti zemi impulzy podle počtu otáček ventilátoru, tuším, je to nějak 2-3impulzy na otáčku, přesně nevím) no a Modrý -> PWM (regulace rychlosti). To jsou třeba ty nové moderní větráky, kde si přes počítač regulujete rychlost otáčení.
_Thom@s_
Čau groweři.
Mám pc větráček napájenej nabíječkou z mobilu,chci se teda zeptat,můžu to tak mít?Nebude se přehřívat nebo něco podobného?Nerad bych doma vyhořel.Díky
MDe_
pc větráčky máš na 12v a nabíječka má mín v, což znamená, že se nemusíš bát :)
Ruazek
Mam to řešeny uplně stejně neboj :)
_Thom@s_
Tak to jsem rád:-) Díky za bleskové odpovědi
francox
no a teraz ak budete taky laskavy je tu niekde schema ako to zapojit do nabijacky? som obchodnik, nie elektrikar, dakujem za rady :)
citace:
Původní příspěvek od francox
no a teraz ak budete taky laskavy je tu niekde schema ako to zapojit do nabijacky? som obchodnik, nie elektrikar, dakujem za rady :)
Ahoj máš to tady celkem hezky popsané, pokud by jsi nevěděl, napiš mi do PM

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=27503
francox
fanta dakujem pekne, vyzera to jednoducho, idem to hned skusit :)
_Thom@s_
citace:
Původní příspěvek od francox
no a teraz ak budete taky laskavy je tu niekde schema ako to zapojit do nabijacky? som obchodnik, nie elektrikar, dakujem za rady :)


Já sem měl na větráčku a na nabíječce každej káblík jinou barvu,tak jsem to zkoušel,dokud se neroztočil:-D
francox
:) tak ja na stastie mam rovnake fary... vcera som zrovna kupil 3x pc fan a idem to zapojit na jednu nabijacku... hlavne su tiche tak to ma potesilo, snad to bude stihat chladit, parametre maju RPM 1200, air flow 44.03CFM, noise 13db, input 0.84W a current ampere 0.07A...
neskratuje mi to ked to dam vsetko na jednu nabijacku? sa mi zda ze som cital ze ide hlavne o tie ampere... nabijacka by to mala utiahnut nie?
prysk
No jestli to jde přes nabiječku, tak to fakt nechápu, skurvil jsem doma 2 nabíječky a ani jeden fan se neroztočil :D :D, až když jsem, je připojil na trfo, tak jo.
Hlava
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=15108
francox
ten thread mam precitany, ale nedocitam sa tam nic o tom ci mi moja nabijacka utiahne konkretne tieto 3 ventilatory, ako som pisal nie som elektrikar, pre mna znacky mA, A, W, V nic neznamenaju, nechapem im a ani im chapat nebudem, preto potrebujem poradit od niekoho kto sa vyzna ci to utiahne nabijacka z Nokie (tenka koncovka), je na nej napisane Output 5V, 890mA, postaci mi odpoved od niekoho kvalifikovaneho typu ano nie
dakujem velmi pekne tomu dobrakovy co mi poradi...
snupek
Cau potřebuju poradit. Chci si koupit 12V větračky ,ale nevim jestli mi profouknou DIY pacháč ve kterém bude max 0,5 Kg uhlí. Přemýšlel jsem že bych koupil 2x http://www.alza.cz/ventilator-acuta...luxe-d92469.htm Dal bych tam dva za sebe, aby protáhly ten pacháč ,ale nemaj tam napsaný prutok vzduchu.
Nebo jsem myslel tento http://www.gme.cz/dc-ventilatory-97...c-xrl-p625-089/ ,ale potřebuju ,aby tak metr od skříňe nebylo nic slyšet ,takže pofrčí třeba na pulku výkonu. Jedu micro a skřín je cca 50x50x70, Sodík 150w. Aby se mi vyměnil alespoň jednou za minutu vzduch tak potřebuju větrácek cca 12m3/h, ale to je číslo kde se nepočítá s filtrem. mam odskoušené že 8cm PC větrák bez pacháče to na plnej výkon uchladí ,ale děla hroznej bordel. Budu rád za každou radu. Jde mi hlavně o to, aby bylo ticho.
snupek
a ješte se chci zeptat co se stane ,když bude větrácek třeba na 0,3A ,ale trafo dává 1A. Spalí se nebo mu to je jedno?
tendeR
Trafo nedává proud, trafo dává určitě napětí a to je přímo úměrné proudu. Tzn, když máš větráček na 12V a trafo, které dává 12V, tak ten větrák si odebere patřičný proud, v tvém případě si veme 0,3A z toho 1A, které může potenciálně dát. Kdyby si měl např. trafo co dává 18V, tak by si větrák vzal víc než 1A a pak by se ti nejspíš odjebal větrák.
jebutinajmeno
http://www.alfacomp.cz/php/product....14008O2UR000PPX

http://www.alfacomp.cz/php/product....14007N0BU0CKTUO

mam v matkarne zapojene tyhle dva vetraky na tenhle zdroj v serii a fici skvele...
yara
citace:
Původní příspěvek od Lenny246
Já jenom dodám, že u větráčků na 12V je vždycky toto značení: Ćervený -> +12V, Ćerný -> GND, Źlutý -> Vývod z Hallovy sondy na měření počtu otáček. Ve větráčku je totiž zabudovaná skromná elektronika (pár budících tranzistorů, hallova sonda, nějaké ty odpůrky, kondíky atp.), která budí cívky (4 jsou, mám pocit) statotu a ty potom roztáčejí vrtuli neboli rotor. (Elektronika se stará kromě měření otáček a buzení cívek statoru i o bezpečnostní pojistku, když náhodou strčíte prsty do roztočeného větráku, tak po nich sice dostanete, ale větrák se zastaví a roztočí se, až ho uvolníte.) Někdy jsou taky 4 dráty, to je potom takto: Černý -> GND (klasika), Źlutý -> 12V (na to bacha, abyste si to nepopletli se zapojením v třídrátovém provedení), Zelený -> měření otáček (probíhá tak, že na tomto vývodu jsou proti zemi impulzy podle počtu otáček ventilátoru, tuším, je to nějak 2-3impulzy na otáčku, přesně nevím) no a Modrý -> PWM (regulace rychlosti). To jsou třeba ty nové moderní větráky, kde si přes počítač regulujete rychlost otáčení.



GND je předpokládám uzemnění, ale jak to mám zapojit na trafo když je na něm + a - pól.

U třídrátového větráku mám 3 možnosti zapojení, ale nechci experimentovat, aby mi nevyhořely.

Z tvého výkladu bych usuzoval na zapojení červený a žlutý s tim, že černý nezapojím nikam.
mimacka
GND černý dej na - pól a červený na + pól ! (já mám u PC větráčků dva kabílky = červený a černý , ikdyž na připojovací koncovce je i žlutý) .
Pokud přiložím kablík od větráku na 12V obráceně, můžou nastat dvě situace = větrák se neroztočí nebo se roztočí, ale místo vyfukování bude vzduch nasávat, co někdo vyřeší otočením celého větráčku.Pokud se větráček neroztočí vůbec tak otoč připojení černého a červeného kabílku.Ten žlutý slouží pro automatickou regulaci otáček .
Nepíšeš čím to napájíš (starý PC zdroj,klasické trafíčko nebo zvonkové apod. = variant je mnoho )
Předpokládám že máš výstup stejnosměrný a ne střídavý, to by jsi musel na jednom výstupu dát buď usměrňovací diodu nebo tzv Grecův můstek ( 4 diody)
yara
Ok, díky, zapojení vyzkouším. Mám větráky se 3vývody jako u prvního příspěvku.
Napájení bude klascké stejnosměrné regulovatelné trafo se spoustou koncovek (cca 350 Kč) nebo stará nabíječka.
Hoj, můžete mi doporučit nějaký ultra tihý :D větráček za nízkou cenu ?
Děkuju za odpověď SN!P3R ;)
SN!P3R AIREN Red Wings 80 Clever ma jen 9,5db


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma