Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Marihuana a IQ - Klikni zde pro originální téma
Ondrash
Nemám ve zvyku zakládat nové témata, ale tohle je natolik zajímavé a poučné že jsem to sem musel dát... nenašel jsem vhodné místo, proto je tu tohle :D

Co píše doktor-on-line o našem konopí ???

Marihuana údajně snižuje IQ


Kouření marihuany může způsobit snížení inteligence, které se projeví v poklesu hodnoty IQ (inteligenčního kvocientu). Tvrdí to nejnovější studie amerických vědců, o jejichž výsledcích referuje bulletin Canadian Medical Association Journal.

Podle vědců se jedná o první z několika výzkumů, které sledují dlouhodobý vliv kouření marihuany na inteligenci. Bez ohledu na to, že okamžité vlivy marihuany na lidský organismus jsou známy a podrobně medicínsky dokumentovány, je obtížné provést výzkumy z dlouhodobého hlediska vlivů. Důvodem je obtížné určení startovací čáry (kdy konzument začal ve větší míře kouřit marihuanu), základny, od níž by mohl být zahájen výzkum.

V rámci výzkumu vědci srovnaly IQ sedmdesáti respondentů. IQ (inteligenční kvocient). Se udává jako poměr mentálního věku ke kalendářnímu násobený stem. K měření se užívá speciálních testů. Odpovídá-li mentální věk testovaného jedince věku kalendářnímu, je hodnota IQ rovna 100. Průměrná hodnota v populaci je 95?110. Duševní zaostalosti by odpovídala hodnota pod 68 (asi 3 % obyvatelstva), hodnota 130 a více odpovídá nadprůměrné inteligenci (2 % obyvatelstva).

Úrovně IQ respondentů výzkumu byly srovnány s obdobím před zahájením kouření marihuany (ve věku 9 až 12 let) se současnou úrovní IQ tzn. ve věku 17 až 20 let. Mezi tzv. těžkými kuřáky, kteří kouřili marihuanu nejméně pětkrát týdne, klesla hodnota IQ v průměru o 4,1 bodu.

Na první pohled jde o mírný pokles. Vědci však upozorňují, že stejná hodnota odpovídá poklesu IQ zaznamenaného u dětí, které trpěly sníženou inteligencí po narození z důvodu pití alkoholu jejich matky v období těhotenství. Zmíněný pokles byl vyšší, než u těhotných matek, které byly v době očekávání potomka závislé na kokainu.

Výsledky naopak došly k závěrům, kdy u tzv. lehčích kuřáků (méně než pět jointů marihuany týdně) došlo k mírnému zvýšení IQ. A to v průměru o 5,8 bodů. U dřívějších vyznavačů marihuany, případně u nekuřáků, došlo k mírnému navýšení IQ v rozmezí od 2,6 do 3,5 bodů.

Autoři studie poukazují na některá omezení svých výzkumů. Jde například o poměrně malou velikost skupiny respondentů výzkumů. Mladý věk účastníků mohl zakrýt některá dlouhodobá úskalí kouření marihuany. Vědci také konstatují, že obliba marihuany v posledních letech roste.




jinak odkaz je tady: http://www.doktoronline.cz/content/...?id=1187&path=1

adihash
Věřil bych tomu, protože když někdo hulí často tak je v pytli,ale když jenom vo víkendu tak je to takový provětrání mozku.
Dude
jelikož mam dneska protialkoholovou náladu, tak si myslim, že chlast je mnohem horší...

Jinak v podstatě souhlas
Avitas
Rozhodně souhlas. Podle mě alkohol taky gumuje IQ při intenzivní spotřebe velmi spolehlivě. Ukázkové "případy" zná asi každý z nás ze svého okolí :) že.

Ale všeobecně se to ví a bere se to jako standard.

... jdu na panáka :devil: !

jjja
pochopil jsem správně, že pokud člověk kouří jen dvakrát za týden nebo tak, tak mu IQ stoupne o 5,1??
podle mě se s kouřením trávy mení celkvý profil IQ míním tím, že člověk se stane na urcité věci tupější, apatičtější.zkrátka v nikterejch vecech zhloupne. A naopak na mu to v Urcitých věcech (možná i učebních oborech) pomůže. skrátak se mu přeutváří IQ. No a třeby na thle vědci ještě nepřisli;))
chesus
Pekne receny, i kdyz pretvareni IQ moc neverim, uz tak je IQ dost abstraktni a implicitni pojem, jinak presny +k Haj hou.

P.S.: At ti roste qiti
OK

Podivej se na JXD - jakej to byl senza publicista a co ted pise za slataniny. V 36 letech vypada na +/- 45. Myslim, ze marihuana meni cloveka vic, nez si sami pripostime. Ale IQ je divnej pojem... to je vsechno a nic, ani nejde presne urcit. Ale nekde jsem slysel, ze IQ je dany od narozeni a s jeho hodnotou nelze manipulovat. S tim nejak moc nesouhlasim.
No co ja vim, tak IQ je vice typu. Rozlisuje se IQ v oblasti presne matematicke logiky(bezne testy dopln obrazek atd.) a pak jeste IQ spolecenskeho chovani, nebo tak nejak uz si to presne nepamatuju takze jsou jeste asi i dalsi. Jinak IQ se meni v prubehu dospivani a v obdobi dospelosti uz by se melo nejak ustalit. Tot vse
drinker hulič
No skvely! Jeste par let "lehce" hulit a musi me prijmout do Mensy (otazka je, co by me to dalo - ale tam urcite taky hulej :) ). treba takovej Einstein se vlastne narodil jako normalni clovek, ale protoze od mladi prilezitostne hulil, stal se geniem. nebo pravdepodobnejsi varianta: Slavnou rovnici vymyslel kdyz byl zhulenej. to ja taky objasnuju smysly zivota, ale nikdo me jeste do encyklopedie nenapsal.
to kif: jo par druhu IQ je, vestinou je to tak, ze ti co jsou genialni treba na matiku nebo sachy jsou neprakticti v zivote - spatne komunikujou, neumi si uvarit kafe - maji slabsi socialni IQ (a to je rozdile od IQ treba na tu matematiku).
Ant
jestly chcete další informace IQ je jich tady sice dost ale ....... jo ta stránka skoro bych zapoměl je http://www.menza.cz
Ondrash
no IQ vyjadřuje poměr mezi mentálním a fyzickým věkem vynásobeným 100, čili je to nějaké divné, mentální věk je snad nějaká duševní vyzrálost a ne schopnost snadněji řešit integrály a chápat teorii relativity, ale možná je to totéž :)

to OK, s IQ můžeš manipulovat prý pomocí mozkových alfa vln.. změna nepříde za dva týdny, ale za delší čas :D..

Myslím, že travka může zvýšit inteligenci tak, že odbourává určité myšlenkové bariéry, člověk se podívá na věc ze strany z které předtím nemohl a třeba mu to dává možnost pochopit věc jasněji nebo prostě POCHOPIT... :D

zdarec
dj dury
jojo..podívejte se třeba nkolik hulí nas vysokoškoláků...sám se divím...
hYp3r
Mno dneska jsem trochu s obavama delat test naroda...
dopadlo to lip nez jsem cekal :c)))))

Myslel jsem, ze s pameti jsem na tom hodne spatne, ale vysledek 119 bodu me celkem uspokojil... :c))))
gunman
chalani, niektorí z vás nechápu, čo je to IQ. Je to parameter, ktorý vyjadruje schopnosť spracovať a efektívne využiť prijímané informácie. Je to vymyslené tak, aby priemerná hodnota bola 100. Ten mentálny vek je vlastne počet bodov v sérii testov, ktoré sú zostavené pre každý vek osobitne. Okrem toho sú napr. iné testy pre negramotných apod. IQ má asi najbližšie k tzv. logike myslenia ale nie je to to isté :-))
Z toho vyplýva, že by na IQ napr. nemala mať vplyv úroveň vzdelania, ak má, tak sú tie testy blbo zostavené...
Souhlas s Dudem. Zkuste někdo rok intenzivně chlastat, jako hulíte (myslim pár špeků tejdně). Budete úplně v řiti a bez alkáče nevydržíte.
A zkuste takhle hulit. Tak co? Pohoda.

A na IQ mám vlastní názor. To nelze změřit. Je to jako kdybyste chtěli změřit délku větru. Prostě je někdo chytrej a někdo, komu se to musí opakovat.
smokerson
podle toho clanku mi za 8 let klesne moje IQ o 4,1 bodu to znamenaaaa ze za 80 let ze me bude debil:mutant: mel bych s tim zacit neco delat:jumper:
Galen Aldaron
Hehe, to je dobry! :-) Nedavno jsem četl na strankach www.osel.cz výzkum, kde kterého má na IQ mnohem horší vliv dnes běžná záplava informací - v experimentu jen zvonení a upozornování na zprávy a emaily, a pokles IQ o celých 10 bodů :D

Jo, je to zde: http://www.osel.cz/index.php?clanek=1245
blockhead
no nevim, ja povazoval www.osel.cz za duveryhodnej server, ale kdyz tvrdi, ze marihuana snizuje iq (sice mene nez prijimani e-mailu), tak mi uz tak duveryhodny nepripada :flick: ...nevim kde na to prisli... podle me je to blbost, uz to srovnani s mj zavani picovinou
Já si myslím, že přílišné hulení
způsobuje takovu mentální lenost,
která se mimo jiné projeví i snížením IQ,
on ten mozek je prostě línej ty věci zpracovávat,
taže to nedělá. :)
masoquista
jj souhlas s Pavlikem.Ale jsou i horší věci než je marihuana a to je děláme každý den. viz:

http://www.novinky.cz/05/54/88.html
dave-o-
Ale je to možný, já sem se zůčastnil v osmé třídě IQ testů, které u nás na škole prováděla mensa, to mi naměřili 120 bodů, což je prý lehce nadprůměr. No a když sem dělal ten test národa tak my vyšlo 111 bodů, no ale to se zas až tak nedá srovnávat.
Cicmon
dave: neda, nehlede na to, ze test mas delat dopoledne po uplnem probuzeni, jeste neunaven, takze navecer ti vyjde vzdycky horsi vysledek ;). IMHO na me jsem pokles inteligence nijak nezaznamenal, urcitym zpusobem vzrostla, ale to je spis prirozeny vyvoj, protoze do urciteho veku se inteligence da rozvijet (neco pres 20, presne nevim a asi to bude dost individualni :angel: ) a pak uz jenom klesa, cim vyssi je vase iq v tomto zlomu, tim pomalejsi ma tendenci klesat a samozrejme procvicovani mozkovych zavitu ma kladny vliv :). Na druhou stranu jsem mnohem linejsi vstrebavat pro me nedulezite, nebo nudne informace,,,

,,no a alkac? O minulych prazdninach jsme s kamosem 10 dni v kuse chlastali (cca 0.5l tvrdyho denne),,, proste to vzdycky tak nejak dopadlo, dalsi kalba, dalsi narozky a pak kamos stal nad motorem a nedokazal zkombinovat poradi kabelu na rozdelovaci (4 kabely zapojene systemem 1342 podle cisel valcu),,, od ty doby tolik nechlastam, protoze to byl stav totalni vymletosti, kdy clovek nebyl schopen ani normalni komunikace :(
Galen Aldaron
2 blockhead: jak kde na to na oslovi přišli? Stačí si přečíst výše uvedenej článek zde a je to snad jasný. I když nevim, kde to bylo původně publikováno, nechce se mi to vyhledávat. Podle mě tam mohli seriózně napsat i to, že mírné hulení (dle experimentu) IQ zvýšuje :)

No, jinak když tu tak pročítám některé reakce na článek od začátku až sem, tak bych si skoro myslel, že marihuana asi snižuje inteligenci mnohem víc ;) :D Nic ve zlym ;) Jen pár poznámek (zopakování toho, co je v článku): mírné hulení dle výzkumu zvyšuje IQ o cca 6 bodů. Bývalí huliči měli vyšší IQ cca o 3 body. Huliči více než 5ti špeků týdně měli IQ snížené cca o 5 bodů .. ostatně vše si můžete přečíst v článku ;) :)
Nicméně souhlasím s Pavlíkovou mentální leností, která může u někoho nastat ... a s tím, že těch pár bodíčku ve změně IQ jsou spíš k smíchu, než k vědeckým výzkumům a závěrům :D ... ale když už se tím někdo chce zabívat, je fajn si to aspoň pořádně přečíst a pochopit :) Peace ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma