Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Letáky - světla - Klikni zde pro originální téma
nemo
To od té Sylvanie má asi název Grolux 400 W respektive 600 W ceny jsou dole. No ale je to sodík. tak nevím....
V každém případě informace podá p. Duchoň z firmy Partner LUX s.r.o., tel.: 05-45321345.

Jsem moc rád za tvoji nabídku. Řeším osvětlení kytek a mám obdélníkový půdorys políčka 90 x 170 cm a snažím se prosadit názor, že je lepší 2x 250 W než 1x 400W, a to z několika důvodů.
1.) 400 W má 52000 lumenů a 2x 250 W má 2x31500=63000 lumenů (je mi jasné, že to má o 100W větší příkon a tím pádem je to i dražží ale nepřipadá mi to o tak moc)
2.) dvě 250W výbojky míň hřejí (myslím jako každá zvlášť) a můžu je dát níž a tím pádem mít podstaně vyšší intenzitu osvětlení na kytky
3.) když dám dvě, tak světlo přichází z více směrů a lépe pronikne tou "džunglí" ke spodním listům
Co si o tom myslí odborníci?

Taky by mě zajímalo a myslím že bys to SMILE_ON měl jako odborník zhodnotit (a v případě, že mám pravdu s tím seznámit veřejnost, protože mám pocit že na tomto serveru si to téměř nikdo neuvědomuje) jak je to se stínítkem - tedy odražečem (reflektorem). Ztráty vlivem reflektoru mohou totiž být pěkně vysoké. Například reflektror z pouličního svítidla má ztráty 35-40% ale existují reflektory se ztrátou třeba jen 15-20% a spočítejte si kolik pak stojí zbytečná elektřina, nehledě k tomu, že kytí nemá to světlo co by potřebovalo.
Podle toho co jsem zjistil po rozmluvě s p. Duchoněm jsou výpočty pro osvětlení podle plochy, které se objevují na drtivé většině serverů, téměř zcestné.

Pokud vás to nebude obtěžovat ukážu vám, jak mi to p. Duchoň spočítal:
0,305 mm je stopa
0,093 m2 čtverčení stopa je plocha
2 500 lmn/ft2 požadované osvětlení
26 874 lmn množství lumenů, které musí spadnout na m2
45 687 lmn na plochu 1,7 m2 by mělo spadnout
26 874 lmn potřebuji tedy světelný tok

31 500 lmn výkon jedné obyč. vysokotlaké sodíkové povrstvené výbojky 250W SUPER (čirá má 32 000)
2 ks počet zářivek
63 000 lmn celkový světelný tok
0,7 účinnost odražeče 70% - existují odražeče s vyšší účinností (nejlépe ty co se používají na osvětlování v továrních halách)
40 950 lmn světelný tok z odražeče
0,7 30% únik - rozptyl do okolí
28 665 lmn "použitelný" světelný tok
1,0 m výška nad plochou - říkal, že pod vzdálenost 1 m to nedovede spočítat
1,7 m2 osvětlovaná plocha
16 862 lux konečná osvětlenost luxů (lmn/m2)
Nahoře vidím, že potřebuji 46.687 lumenů pro moji plochu a dole mi spočítal, že díky ztrátám z těch dvou 250 W výbojek získám jen 28.665 lumenů! A teď si to spočítejte pro vyšší účinnost reflektoru a menší ztráty rozptylem.

Pozor reflektory veřejného osvětlení mají účinnost tak 0,6-0,7 a svítí do šířky, pro větší účinnost doporučuje odražeč, kde výbojka je zavěšená dolů - hrnec
Říkal, že by to sám dělal tak, že by vzal alobal a udělal by nějaký odražeč a pak by luxmetrem měřil kolik luxů tam padá.
A že zinková běloba má nejvyšší odrazivost
výpočet poklesu intenzity osvětlení - původní intenzita/ vzdálenost na druhou (to se asi počítá pro vzdálenosti nad 1 m)

Ceny fy Sylvania bez DPH pro výbojky Grolux (životnost 8-10.000 hodin)
výbojka
250W SUPER - 440,- Kč
400 (pro rostliny) - 1000,- Kč
600 W (pro rostliny) - 1560,- Kč

Opatrujte se
nemo
Takže mě ještě napadlo, že když máš možnost mít ty grafy a vlastnosti výbojek a reflektorů, jestli bys to neprostudoval a nedal nějaká doporučení, jak udělat osvětlení co nejlíp.
Dalo by se k vám do prodejny dostat? Když tak mi to pošli mailem.
Dík
nemo

Opatrujte se
0X0da
Swjely,
zajimaly by me spektra ruznejch metal halidovejch wybojek, hledam totiz nejakou co switi co nejvic modre, hodne cervene a co nejmin zelene. Teda vlastne fialove.
dik
nemo
Ten tok se sčítá. Máš jednu výbojku 32.000 lumneů a dáš druhou a je tam 64.000 lumenů. To už vyplývá z toho prvního výpočtu co jsem psal. Takže nemám 31 500 ale 63 000 lumenů.

Jako materiál na reflektor bych doporučil ten pomerančovej plech ale mě spíš jde o tvar.

Dobrý katalogy mi ukázala paní na Václavské 4 v Brně. Byly tam zajímavé informace (i grafy vyzařovaného spektra výbojek Osram) ale neměl jsem moc času. Až to prostuduju, tak se pokusím to nějak shrnout.
Co se týká mě, tak to vypadá, že jsem se rozhodl pro dvě výbojky ne-li pro 3. Ta třetí by asi byla právě metalhalidka, kvůli doplnění spektra.
Vlastně by se mi hodilo, kdybys mi ten tvůj katalog technickýho osvětlení mohl půjčit domů. V tom obchodě to není ono.

Já jsem si nechal poslat od Osramů CDčko a tam je asi plno informací a i jakýsi program na simulování osvětlení a následné výpočty a grafy či co ale nemám energii se tím probírat. Kdo jim ale napíše, tomu to asi pošlou. Zatím jsem tam ale nenašel to co jsem hledal. Je tam toho moc.

Já nejsem taky žádnej expert ale hlavu a v ní mozek máme ne? Vždyť pro naše účely to není nic složitýho. To ELVO znám. Byl jsem tam kupovat úsporný zážřivky a ty ceny nebyly nic moc. Nakonec jsem je koupil v Makru.

Nejsem na netu každý den, takže ti pošlu mail a zkusíme se domluvit.
viridis
2 SMILE_ON! Nazdar - delal jsem s kamaradem minibox na matky (z mrazaku) a planovali jsme osvetleni 2 usporky. Byl jsem desne preqapenej, kdyz na jedny byl udaj t=6700K !!! Stala 120.- Kc a bohuzel jiz neni. Znacka SUNGLOW.
Zda se mi totiz nadmiru vhodna pro tyhle ucely - studene bilomodre svetlo, dobry pomer cena/chrom.teplota.
Nemas nahodou k tomu spektra ?

cross
Super tema!!! Diky za informace KKKKKKKK+
MOONLIGHT
6700K=6426.85 stupne Celsia Co je to za nesmyslnou teplotu.To maj v tech katalogach peknej bordel.
premys
Tak tenhle thread vytahuji z propadliště dějin, protože jsem narazil na zajímavou věc http://www.ped.muni.cz/wphy/NEDVED/cd1.htm , chtělo by to vyzkoušet a vyfotit spektra digitálním fotoaparátem, který bohužel nevlastním (jinak bych šel příkladem) a hodit sem. Je to celkem zajímavé u úsporek, tam se spektra fakt dost liší.

myslel jsem jakože se tím dá dost spolehlivě a jednoduše zjistit podíl modrého a červeného spektra ergo teplotu, což nás hlavně zajímá, že, výrobci to nikde moc nepublikují, lumeny nejsou všechno. Navíc je tedˇjaro, tak by se mohlo pozorovat aji slunko a vybrat osvětlení s nejpodobnějším spektrem (dost přesně) a plynule navázat na podzim.

Možná je to už moc pokročilý problém. S**e mě, že nemám ten fotoaparát, to bych to nafotil, zpracoval a publikoval, takhle se snažim někoho přesvědčit, aby to udělal za mě.
klier
To Nemo : ja si taky zakladam skrin , mam doma 8 x 70w Philips, nejak se mi ty viboje zdali slaby , tak sem se rozhod taky kombinovat a tak sem si prikoupil 400w vyboj (elektrika od Tesli). Takze mam ted doma neso s celkovim vykonem 960 w. Nejlepsi na tom byla porizovaci cena 8 x 70 w komplet se vsim 0 .- kč , 400w (elektrika) 1000.- kč + 400w vybojka (ted sem si ji obednal) 250.- kč ..... takze me vybojky prisli na 1250.- kč + 500.- kč el. spinaci hodiny + 650.- kč cerpadilko (udelam si asi pasivni hydro a nebo bubler ) , kybliky 0.- kč, skrin 0.-kč takze me zatim cela skrin prisla na 2400 .- kč .... coz se mi zda docela levny. ale jestli si budu chtit udelat tu hydroponii tak si musim koupit EC metr kterej stoji pres 2000.- kč + vetrani 1000 - 1500 .- kč + stinitka asi 1000.- kč + folie odrazejici svetlo 800 + keramicka vata nebo nejake jine pestebni medium asi 500.-kč a u bubleru bych si musel kupovat úpotruby a hadicky 500.- kč TO DOHROMADY JE UZ FAKT VELKEJ BALÍK!!!!!!!!!!!!
vsvadlenka
[QUOTE]Původní příspěvek od viridis
2 SMILE_ON! Nazdar - delal jsem s kamaradem minibox na matky (z mrazaku) a planovali jsme osvetleni 2 usporky. Byl jsem desne preqapenej, kdyz na jedny byl udaj [b] t=6700K !!!

Co se týče spekter -
2 usporky 6700 mám taky a mám pocit, že to byly vyhozeny peníze. Roste to pod nima hůř než pod warmwhite (2700K). Dle mých zkušeností (a měření primitivním spektrometrem) není problém úsporek ( a zářivek obecně), že by měly málo modré. Celá snaha výrobců byla, aby horko těžko do modrých zářivek docpali aspoň trochu červené, aby lidské oko bylo spokojenější.
A kytky samozřejmě potřebujou modrou, jenže červenou taky a to i v růstové fázi. Proto to tak pěkně roste pod sodíkem, že má ČERVENOU, a proto to roste hůř pod zářivkama, že jí mají málo.
Stálo by to za hlubčí výzkum.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma