Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Vypíná tlumivka! - Klikni zde pro originální téma
Wik
Zdravím,
mám problém s tlumivkou SAPI 250W a výbojkou HQI-E 250W, mám k tomu zapojené 2 kondíky 12mikro do serie. Tlumivka mi po asi 5 hodinách vypla. Měla šílenou teplotu, snad přes 90stupňů. Nejspíš sepla tepelná ochrana. Už před tím se mi zdálo, že nějak ta tlumivka smaží a dosti vrčí.
Nevíte, čím to může být?

Bez problému jela 3 dny po dobu svícení 18hodin a potom mi to vyplo.

Tlumivku jsem používal asi rok na Son-T 250W a fičela v pohodě a ani tak moc nehřála.

Uvažuju, že ji začnu chladit chladičem s ventilátorem z PC procesoru.

Při sepnutí jsem měl namontovanou 2A pomalou pojistku a ta to nevydržela, tak ji zatím nepoužívám. Jak je to možné, že se hned spálí?

Díky za cenné rady
Hanizek
Wik: No tak tlumivky obecně mají vysokou teplotu, to jim ale nevadí (jsou na to konstruované). Zkoušel jsi jinou výbojku? Na té tlumivce se totiž skoro nemá co zničit (i když i to je samozřejmě možné).

Ta pojistka se přepálit mohla, lampa (resp. tlumivka) je totiž induktivní zátěž a při sepnutí vzniká proudový náraz. Takže pojistku příště silnější.
Erixon
To bude kombinací sapi výbojky a metalhalogenidu.
Když jsem měl zapojenou metlu na tuto tlumivku tak se při zapnutí(proudová špička) přepalovala i 3,15A pomalá pojistka. S 4,15A to jelo - asi tam tečou větší proudy než při zapojení HPS. EDIT: Měl jsem tam 32uF kondík - hodnota pro hps
Teď mam od GIBu předřadník a podobný problémy neřešim :)

Jinak jestli chceš aby se kapacita kondíků sčítala tak je dej paralelně. Až to přepojíš tak dej vědět.
NoN@me
Tam žádná tepelná ochrana není, nebo ano ?
Erixon
Tepelnou ochranu maj některý startéry (ty co maj v názvu /t)
http://www.dakof.cz/pages/zapal_1.html
http://www.dakof.cz/ceniky/ZAPALAGI.xls
shaman1*
Zdarec,
V žádném případě bych nezvyšoval tu pojistku MH má nižší odběr proudu než sodík
Tvůj problém je v kondenzátorech ta kapacita je nedostačující koupil bych někde kondík z kapacitou 32 uF stojí cca. 50 Kč a bude 100% po problému.
Ukolem tlumivky je omezit proud tekoucí do výbojky a jeho největší část přeměnit na magnetické pole. K takovéto přeměně je zapotřebí kondenzátor který v závislosti na kapacitě určuje tento mag. tok v tlumivce vobyč LC obvod. Pokud je kapacita kondíku poddimenzovaná což je tvůj případ děje se to že tento proud se mění na teplo vlivem špatného fázového posuvu a nikoli na mag. pole idealní stav je když je posuv o 1/4 periody, tzn. mezi napětím a proudem je fázový rozdíl = Pi/2 rad. což ovlivní právě kapacita kondenzátoru tím dojde i k snížení proudu na cca. 1A a tlumivka nebude tolik hřát.
Wik
díky snad to pomůže
Hanizek
shaman1*: Já na kompletu kondenzátor nemám a funguje mi i na MH, i na sodík.
Kondenzátor je tam kvůli tzv. kompenzaci účiníku - snižuje jalový výkon. Myslím, že na funikci tlumivky fázový posuv nemá vliv (MYSLÍM = nejsem si jistý)
Wik
vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo
shaman1*
Hanizek: Pokud na tlumivce nemáš kondík tak odebírá vyšší proud který se mění na teplo a ne na magnetické pole tlumivka se přehřívá a je nutností vyšší jištění pojistkou takže 70W MH bude z kondíkem odebírat cca 0,3A a bez kondíku přes 1A a funkce tlumivky bude jen odporová nikoli magnetická. Právě kompenzací učiníku kondíkem vznikají el. mag. kmity v tlumivce kdy se přebytečná energie prochazejíci do výbojky mění právě v mag. pole a velikostí kapacity kondíku se mění intenzita mag. kmitů
Jinak bych vyzkoušel literaturu o LC obvodech
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od shaman1*
Hanizek: Pokud na tlumivce nemáš kondík tak odebírá vyšší proud který se mění na teplo a ne na magnetické pole tlumivka se přehřívá a je nutností vyšší jištění pojistkou takže 70W MH bude z kondíkem odebírat cca 0,3A a bez kondíku přes 1A a funkce tlumivky bude jen odporová nikoli magnetická. Právě kompenzací učiníku kondíkem vznikají el. mag. kmity v tlumivce kdy se přebytečná energie prochazejíci do výbojky mění právě v mag. pole a velikostí kapacity kondíku se mění intenzita mag. kmitů
Jinak bych vyzkoušel literaturu o LC obvodech


Tomudle fakt moc nerozumím, takže nevím, na čí straně je pravda. Ale jestli se budu někdy nudit, tak to z hecu přeměřím.

No uvidí se, jestli wikovi tem kondenzátor pomůže.
shaman1*
Wik: tak až budeš mit ten kond dej vědět jak to dopadlo.
Jen se chci zeptat jak ta tlumivka vypla přepálila se pojistka nebo jen zhasla výbojka a pojistka zůstala
Hanizek: tak jak to jednou přeměříš dej vědět co jsi naměřil
Wik
Chtěl bych uvést na pravou míru, že ta výbojka nevypla sama od sebe. Jsem zjistil, že na časovači byla nechtěně nastavená na 15 minut pauza, ale potom už se nesepla, podle mně kvůli té vysoké teplotě, po pár minutách už šla seponout.

Po přepojení kondíků na paralelně se mi zdá, že už to tolik nepeče, ale od té doby mám světlo vyplé, rozjíždím skříň až příští týden, tak dám ještě vědět. Pojistka se mi pálila jen při startu výbojky.
Hanizek
To, že výbojka krátce po vypnutí nejde zapnout je normální. Uvnitř hořáku totiž panuje vysoký tlak který brání ionizaci. Musíš počkat, až výbojka schladne a tlak klesne - poté se už zažehne oblouk. Vše lze vyčíst s tzv. Paschenovy křivky.
shaman1*
Ok tak teď po přepojení kondů tam máš 24 uF. tlumivka bude míň hřát i ta pojistka by neměla vyhodit až dáš těch 32 uF tak to bude šlapat jak hodiny a v pohodě tam stačí pojistka pomalá T 1 A ale to záleží už jen na tobě
Hanizek
Abych to shrnul - jestli jsem to pochopil dobře, tak to nesvítilo kvůli té 15 min. pauze na časovačkách?
shaman1*
Jo a vyhazovala pojiska při startu díky nedostatečné kapacitě kondu a tím pádem vysokého proudu pak se zbytečně pojisky nadymenzovávají že?
:grrr:
a stačí si koupit jen kodík za 40 kč a odběr se sníží:D
Hanizek
Sníží se jenom proud. Za elektriku zaplatíš stejně.
shaman1*
No kdysi snad jo jak byly cívkové elektroměry ty neuměly měřit jalový proud a měřili jen činný ale teď co namontovali digitály si nejsem jistý bo tam asi už cívka nebude.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma