Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Soud „tráva“ nezajímá - Klikni zde pro originální téma
carlos
Soud „tráva“ nezajímá
Mladá fronta DNES | 18.5.2007 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: ARTUR JANOUŠEK

Teplický soudce včera zrušil stíhání muže, který si pro sebe pěstoval marihuanu

Teplice - Kouřit marihuanu a pěstovat ji pro osobní potřebu není trestné. Tak zní verdikt teplického soudu, který včera rozhodoval o osudu sedmatřicetiletého muže z Bíliny. Ten mohl strávit za mřížemi až dva roky za to, že si vypěstoval několik rostlin konopí.
„Kriminalizovat takové lidi je nesmysl,“ míní teplický soudce Miroslav Čapek, který měl případ na starosti. „Společenská nebezpečnost není v tomto případě žádná. Marihuanu nikomu neprodával ani nedával, pěstoval ji pouze pro sebe,“ vysvětluje Čapek, proč podle něj nejde o trestný čin a proč příležitostného kuřáka z Bíliny včera vězení, které žádala obžaloba, ušetřil.
Sedmatřicetiletý muž kouří marihuanu už skoro dvacet let a už několikrát měl kvůli tomu potíže. Naposledy jej policisté obvinili loni v září. Na pozemku, který má jeho rodina na okraji Bíliny pronajatý, totiž pěstoval 14 rostlin, dalších pět už sušil. Celkem našli policisté 187,6 gramu marihuany.
Státním zástupcům v takových případech nezbývá nic jiného, než lidi v takových případech postavit před soud. Musí totiž vycházet z „většího než malého“ množství drogy. To, že měl muž drogu jen pro vlastní potřebu, uznává i státní zástupce Pavel Norek. V obžalobě však píše, že podle odborné expertizy bylo v rostlinách 4,5 gramu aktivní látky THC. Pro hranici „většího než malého“ množství látky přitom Nejvyšší státní zastupitelství stanovilo v roce 2000 čistou hmotnost THC 0,3 gramu. Proto byla podle Norka žaloba oprávněná.

Muži už hrozí jen pokuta

Soudce sice muže do vězení neposlal, případ však kvůli většímu množství rostlin konopí předá přestupkové komisi bílinského městského úřadu. Ta může kuřáka napomenout nebo mu udělit pokutu až 15 tisíc korun.
Během posledních dvou let Čapek již tři mladé uživatele marihuany dokonce zcela osvobodil. Jejich případ úplně zastavil, to znamená, že se nedopustili ani přestupku. Také jim přitom hrozilo, že za výrobu a držení drog stráví dva roky ve vězení.
Například dva devatenáctiletí mladíci z Teplic pěstovali deset rostlin, jeden ve skleníku zahradní kolonie Na Haldách, druhý na louce mezi nádrží Kateřina a Modlanským rybníkem.
Pokračování na straně C2

Soud „tráva“ nezajímala, muž odešel bez trestu
Pokračování ze strany C1
Třetího mladíka dokonce policisté obvinili kvůli tomu, že jej viděli v hospodě kouřit jednoho jointa. „Za to skutečně nelze zkazit mladému člověku život tím, že ho pošleme do vězení,“ říká teplický soudce Čapek.

Jak rozhodne vláda?

Na stranu uživatelů se v poslední době postavili i vládní zelení. Stranický expert pro oblast drog Jakub Ježek tvrdí, že marihuana je srovnatelná s alkoholem. „Nepopíráme, že má negativní účinky, ale je mnohem méně nebezpečná než tvrdé drogy,“ říká Ježek. Trestáni podle něho určitě nemají být lidé, kteří pěstují konopí v malém množství a jen pro sebe.
„Nechceme ji legalizovat, ale ani kriminalizovat,“ dodává k tomu ministryně Strany zelených Džamila Stehlíková. Svůj návrh chtějí zelení v nejbližších týdnech předložit vládě, která dokončuje podobu nového trestního zákoníku.
Proti jsou však lidovci. „Naše pozice se nemění. Nevidíme důvod rozlišovat mezi drogami. Jenom bychom tím pomohli dealerům drog,“ řekl nedávno pro MF DNES ministr a šéf Legislativní rady vlády Cyril Svoboda z KDU-ČSL.
Zajímavé je, že s návrhem zelených příliš nesouhlasí ani soudce Čapek. „Každý případ je ryze individuální a mělo by být jen na uvážení soudu, jak jej posoudí. Nejsem nakloněn stíhání lidí za pěstování konopí pro vlastní potřebu, ale úplně je vyjmout z trestní řádu také není dobré,“ míní Čapek. „Dejme tomu, že kuřáka osvobodím. Mám ale dál možnost nařídit mu léčbu závislosti, což je také ochrana společnosti,“ vysvětluje soudce.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

http://archiv.newton.cz/mf/2007/05/...abfe5c6e608.asp
chOdec
Jojo, taky jsem se divil.. No, bylo by hezký, kdyby se to začlo nějak hejbat, ale zatím jsem stále skeptický. Asi to ještě nějakou dobu potrvá..
Takhle byse měl zachovat každý soudce, který dle ústavy nemá soudit jenom podle zákonů, ale i podle vlastního svědomí...
Lu$$ieN
To znamená že je člověk odkázanej na to jakýho chytne soudce? to může být pro někoho dobrý ale i blbý.Zelený jsou sice v tomhle směru v pohodě když při volbách slibovali legalizaci ale lidi toho naslibujou! Asi to sem nepatří ale nedávno byl protest za legalizaci kterej jsem nestihl! nevíte kdy bude další ??
chOdec
cca za rok.. :D
HeRB
co by som dal zato keby unas boli aspon take zakony ako u vas..a hlavne sudy
Hy3nA
heh, to musim ukázat mámě, třeba přestane mít kecy..:D

btw všichni do teplíííc
PORSCHAK
Hurá:bravo::bravo::bravo:
Konečně jeden rozumnej člověk. Nelze spoléhat na tyto rozsudky jako precedenční, protože věřím, že je mnoho zatvrzelých soudců jdoucí přesně podle zákonů, ale je to moc dobře. Čím víc podobných rozsudků, tím větší pravděpodobnost postupný dekriminalizace pěstování konopí pro vlastní potřebu. A jelikož já, jako většina growerů, neprodává svý pěstitelský výtvory, tohle mi stačí pro absolutní svobodu v tomhle směru.
Carlos, udělals mi velkou radost:bravo:
loneman: za konzumaci tady nikoho za mříže nepošle...

jde o to spíš stanovit nějakou rozumnou hranici, kdy by to bylo legální a kdy by to pro ně mělo cenu stíhat
třeba když někdo má továrnu, tisíce rostlin, tak to asi skřípe, ale když někdo má 1000w, pod tim deset kytek, neprodává, tak aby se takovej člověk za mříže nedostal.

a nebo prodej řešit jako daňovou kriminalitu, a bylo by to jednoduchý
papaja
nevim z čeho se tak radujete
zabavili mu všechnu ganju co našli fuck
a ještě dostane zřejmě pokutu-mě by 15 000 položilo
fuck
pozitron
citace:
Původní příspěvek od papaja
nevim z čeho se tak radujete
zabavili mu všechnu ganju co našli fuck
a ještě dostane zřejmě pokutu-mě by 15 000 položilo
fuck


Mňa by ovela viac položili 2 roky vezenia...
lipi
No je vidět, že je to o lidech a když nenarazíš na debila, tak je to v pohodě.... No a co se týče lidovců, tak to ani nekomentuju. Nechce podporovat dealery drog:mad: Ale co my ostatní co nejsme dealeři a chcem si jenom zahulit a proto i vypěstovat a co on, kterýho živý prachy z prodeje dvou drog (cigáry a chlast)?! To je přesnej případ debila!!!
Canadien
Zajimalo by me kolik tomu soudci je let...predstavuju si belovlaseho starsiho muze s laskavym usmevem:D
Predstava mladyho vyhula asi neni na miste:D
farda
tento pripad je jen dalsi kapka do poharu a kazdy pohar jednou pretece...
ted jen aby to bylo brzo
no to umna keby nasli 10 rastlin v sklenniku, a dalsich 5 ako susim doma, tak ma poslu ty zadubeny vichodniari rovno na elektricke kreslo sakra... alebo prinajlepsom na 6 rokov do chladku!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma