Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Neustálé zvyšování ph vody v bubbleru? - Klikni zde pro originální téma
RomAaL
zdravím Vás,

rozjíždíme akorát bubler(vlastně dva) a u obou - každej v jiný skříni, se nám standartně zvyšuje ph vody a to tak, že skoro denně o nějak stupeň, stupeň a půl, jeden den to upravíme na 5,8 a druhej den je tam třeba 6,5 - 7...
1) může to zvyšovat keramzit? je asi na desetkrát louhovanej/vypranej. sem tam propadne do bubleru třeba nějakej kousek...ale nemyslim že to by to mohlo zvyšovat tak rapidně:(, kytky už zeshora neprolejvám protože maj dost dlouhý kořeny tak ani že by se to zvyšoval ten keramzit při prolejvání nehrozí.
2) taky nás napadly vzduchovací kamínky? můžou zvyšovat ph nevíte/nemáte někdo zkušenost? ted si budu kupovat nový a ty převařim a nechám tak den, dva ve vodě s ph 5,0.
3) ph snižujeme kys. dusičnou, nemáte někdo zkušenost že by se vypařovala? nebo nějak "rozkládala"? v tomhle bodě fakt netušim..
4) je to normální? zbytečný obavy? :)
dík za jakejkoliv smysluplnej příspěvek, jakoukoliv zkušenost

romál.
Expiry
S timhle jsem mel taky dost problem.Nakonec jsem zjistil,ze keramzit i po vyvareni zvysuje pH,je lepsi koupit hydroton.K te kyseline:musis ji skladovat v temnu a chladnu.Na svetle se rychle rozklada a dost rychle se ve vysoke koncentraci odparuje,ale to pri snizeni ph v roztoku nehrozi.
RomAaL
jo ten kermazit asi trochu jo, ale zapoměl sem dodat že se ph zvyšuje i v kýblích se zásobnim roztokem (jak u čistý vody, tak u roztoku s hnojkama) a tam keramzit neni:( tam je jenom vzduch. kamínek a ten sem třeba i vyndal a ph šlo furt nahoru - když sem ho snížil:confused:
dik r.
RomAaL
jenom takovej postřeh...co sme tak zkoušeli tak to asi (opravdu je to čistá teorie) bylo plastovejma kýblema ve kterejch to bylo...protože zásobní roztoky a můj bubbler byly z fungl novejch kýblů-tam se to neustále zvyšovalo, kámošův bubbler kde se to nezvyšuje byl už dříve používanej, myslíte že je to možný?
každopádně mě to zajímá spíš jen tak pro info poněvadž já už bublák odpojil:( a vrátil se k hlíně:)

romál
Expiry
Co pouzivas za hnojiva?Tim to taky dost muze byt.

To s tim plastem podle me neni dost dobre mozny a jestli se tam neco zachycuje,tak to podle me bude tak nepatrny mnozstvi,ze to ani nezaznamenas.
RomAaL
vim vim...taky mi to přišlo divný s tim plastem ale nic jinýho mě fakt nenapadá...
trojsložka, enzymy, roots. -všechno ah, těma hnojkama to asi nebude..protože jak sem psal máme několik kýblů a vesměs se to zvyšovalo vždycky v těch novejch "nezajetejch:)" ať už s hnojkou nebo bez, ať už s kys. dusič. nebo bez, nová i odstátá voda...ten plast z kýblů je už asi jenom takovej výkřik do tmy protože nic jinýho mě nenapadlo...:confused:, mimimálně příště skusim ten kýbl vyvařit/vylejt horkou vodou..kdo ví..
zvyšovalo se to třeba tak o stupeň denně..
každopádně Expiry dik za zájem a ochotu, kdyby tě něco/cokoli napadlo tak mile rád uvítám
r.
Expiry
Co to je za kible?Jestli jsou od neceho-cukr :D,tak by to mohl zvysovat to pH.
RomAaL
klasický kýble od jako od primalexu, velikosti-ty s tou červenou;)
sou stejný akorát uplně nový a primalex v nich nikdy nebyl, prodávaj je v bauhausu na stavby, sou uplně čistý když je koupíš a prázdný...
Kaspars
Cau ja mam zkusenost s Ahckama ze PH zvysuji... prvni a druhy den, potom mi to ph drzi v pohode, na kyblech bych chybu nehledal...
Expiry
To me taky napadlo jako pricina,ale ja s 3slozkou od AH zkusenosti nemam...Je pravda ze unekterych hnojiv(specielne o AH se to tu pise docela dost)postupne jak kytka pije vodu,tak se pH zvysuje,ale ten kybl co mas mam taky doma a ve stejnym objemu jsem jel 3kytky s B'Cuzz a pH sem temer nemusel resit,skvela vec u B'Cuzz->od 1,5ml/l nemusis upravovat pH.

Jestli znas nejakyho growera co pouziva trba Metrop,tak si od nej zkus kousek odlejt a vyzkouset jestli se pH bude dal zvysovat...Kdyz ale pouzivas ahacka,tak asi nechces moc investovat do hnojek,takze prechod na Metrop je asi dost nerealnej,muzes jeste zkusit A+B hydro od Atami,jak rikam,mam s tim ty nejlepsi zkusenost.


P.S.:sry za sloh,sem v kopru...nekdy to opravim :bong:
RomAaL
hele jak sem psal...ph se zvyšovalo i u čistý vody...vim že ty kýble vypadaj dost nereálně ale nic jinýho mě nenapadlo...a navíc v tom kámošovim bubb. si jede s áháčkama a tam je ph bezproblému, bezúprav
eště mě napadá: nemůže se ph zvyšovat třeba se světlem? nevim jestli ten můj bubb. trochu neprosvítal..a ty zásobní kýble sou taky docela na světle...kámošův je hermeticky odstíněn
dik za teorie!!
r.
Expiry
Jak jsi psal ze prosvitaj,tak me napada->Do kyble se dostane svetlo a jsou tam hnojky a voda->vzniknou bakterie-rasy->oni sami a jejich odpad by mohly vytvaret nejakou zasaditou latku=zvyeni pH.
dalas
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=2

Příspěvek č. 31

tady sem to uz jednou vysvetloval cim to je

zdarec
RomAaL
oukej dalas, tohle vypadá rozumě, to je ověřená věc...furt to ale nevysvětluje proč se ph zvyšovalo jenom někde, navíc já měl menší kyblík ve kterým se to promíchá rychlejc ne?
ty řasy nevim...voda byla (podle oka, čuchu, a kytky) vpoho, každopádně je to taky možnost..
nevim asi se tam snoubí víc faktorů, proto sem se uchýlil k teorii kýblů..:D
RomAaL
tak jenom abych to tu nějak uzavřel...vypadá to že to byla stará sonda ph metru...je vyměněná za novou a ted už se žádný skoky ph nedějou.
děkuju všem co se snažili pomoct a který sem tady zatěžoval p**ovinama! důvod byl zdá se poměrně triviální..r.
waMozart
cau... nemyslim ze by to bylo jen sondou.
napriklad casto pouzivany plast PolyEthylen, at uz v HD (high density), nebo LD (low density) provedeni i PolyPropylene lze rozlozit UV zarenim, nebo velkou teplotou (nektere vazby zoxiduji).
z tohoto duvodu se pridava do plastu stabilizator-antioxidant, ktery muze kyselynu zneutralizovat presto, ze samotny polypropylene je jinak v kyselem protredi inertni (proto se pouziva na lab potreby a v potravinarstvi). pokud se nepletu tak tyto antioxidanty by meli byt v podstate nevazany mezi vlakny plastu a v hornich vrstvach by mohli pomalu unikat a neutralizovat kyseliny.

tohle by celej fenomen vysvetlovalo.

P.S. a muzem jen doufat ze ten antioxidant neni bisphenol A (jen trochu simuluje estrogen, sam zpusobuje obesitu, cukrovku typu 2 (inzulinovou resistenci) a rozdilnou strukturu mozku u savcu vcetne cloveka...no co, obet za pokrok musi bejt,ale jen buhvi co na to kytka! tak bacha at vam nezacnou rust 8 cipi listy ;) )
piiit
no ja neviem , ale keď prefiltrujem vodu cez reverznú osmózu a odmeriam ph je 7,4 , nechám tu vodu odstať 12 hodín a ph je 8,2, nepridávam do nej nič no a teraz mi napiste cim to je....
inak skúšal som to viackrát stále s rovnakým výsledkom...
dalas
zd, tak to je divný. Protože s RO teče voda s ph kole 5,2.
čím to měříš? digi?
piiit
ph metrom od adawy... a ec nemam tiež 0,000000000 ako som cital, ale meria mi to 0,02... a po niekolkych hodinách mi nameria ec 0,04 to ec by mohlo byt rozdielnou teplotou vody, ale to ph tomu vazne nerozumiem. jedna možnost je ze demineralizovana voda do seba absorbuje nejake latky z okolia...
Zelwig732W16
prvotni problem se zvsovanim ph v bubleru mam taky a od zacatku: bubler mam jen na zakorenovani rizku, roztok je jen voda s obsasnou davkou par kapek peroxidu a ph se mi porat splha na 7,2 i vys... seridim na cca 6,6 a do rana znova - uz jsem vyloucil perlit, zakorenovac, dokonce jsem skousel i dat to do skla, nic nepomaha, podle me je to tim vzduchovanim - MUSI TO DELAT NECO ZE VZDUCHU... jinak si to nedovedu vysvetlit :-P
WERD
no taky mám problém s kolísáním Ph...když snížim 120l nádobu v odstátou vodou na cca 6.0 kys. dusičnou tak mě to za 24hod vyletí třeba na 7.5
Zatím to řeším tím že to snižuju kys fosforečnou která to drží +- 0.2
Mám novou Ph Adwu,pro sichr měřím ještě kapkama jestli mě to nelže a už fakt nevím co s tím.Zkusím ješte ten PH- prášek od GHE a uvidím
prashiwa
nevim jeslit to tu uz nekdo rek ale z praxe mam zjisteny v ciste vode s ruznych zdroju mist a mnest mam zjisteno ze bezohledu na sytstem jde ph vody nahoru vzdy nazacatku kdyz snizujeme ph kyselinou dusicnou v rustu a fosforecnou v kvetu je zde par zakladnich faktu a to ze dusicnany v kyseline ne ze pusobi jako hnojeni i v ciste vode ale taky trva nez se voda nasyti kyselinou tak az drzi uplne presne,kyselina nazacatku mizi tim ze rozklada kovy a ostatni slozky a zaroven vapenec ve vode kyselunu rapidne neutralizuje,proto trva nez dojde k nasyceni kyselinou tak akorat dokud nedrzi.to znamena mit pripravenou vodu uz tyden pred zasazenim novych klonu aby nemnely soky s vykyvu ph na pocatku kdy to nidky nedrzi.dusicnany pochopitelne zvedaji i EC, kdo ma ec uz tak vysoke muze skusit krystalovou kyselinu od GHE ktera EC nehybe ale ta nedrzi uz vubec ale zase po maha rozpoustet kovy a vstrebavat tuto tpoblematickou ne vzdy akorat vodu.peroxid vodiku ve vode taky odbourava kovy z vody a pomaha vstrebavat rostlinou tyto problematicke stopove prvky.reseni by s emohlo najit v osmoze ale i tam se voda musi kyselinou nasytit.nejdriv jde ph moc nahoru,u rpostred faze to nejak drzi a ke konci faze jde Ph zase moc dolu pac hniloba korenu taha dolu ph.takze k tomu stabilnimu ph pomaha rozhodne i biohuba biomagix bez ktere si neumim predstavit bezrpoblemove leto.
Die Antwoord
Vím, že už jdu s křížkem po funusu, ale někde jsem četl o chování vody. Bylo tam řešené jak snižování tak i zvyšování ph pomocí kyselin, ceočka atd. Problém byl v tom kolik voda obsahovala pufračních látek. Čím vyšší obsah tím horší bylo upravit vodu. Bylo třeba použít větší množství kyselin aby se pufry nasytily a nevracely vodu zpět k původním hodnotám. Navíc prý měká voda má horší stabilizační vlastnosti. PH dost kolísá. Myslím, že dobrý způsob je koupit testy na uhličitanovou tvrdost KH a změřit. Optimum si myslím bylo kolem šesti až osmi. Čím menší hodnoty tím to víc lítalo. A čím větší hodnoty tím se to hůře upravovalo. Doufám, že to k něčemu poslouží. A jestli jsem se sekl a píšu bláboly tak to klidně smažte.
Negative Creep
Chraň každého kdo má měkkou vodu, bez pufrační schopnosti. V takovém případě, vám přijde, že vás někdo trestá.
Mard
No kolega pře 5-ti lety psal o bubleru na řízky - odhadl bych že moc velký objem vody mít nebude. A čím menší objem tím horší stabilita pH. Já kdysi dávno zkusil bubler 10l a tak mi to šlo na nervy že jsem se vrátil k hlíně a pochopil jsem proč profi bubler se prodává s 25l objemem :-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma