Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Děti X Drogy... právně nesprávně ale jinak ? - Klikni zde pro originální téma
Dejwik
Takže... v poslední době se rapidně snižuje věk uživatelů omamných i psychotropních látek a to jak těch 18+ legálních jako cigarety a alkohol, tak i těch o něco méně legálních které zdřejmě také znáte. Takže jaký je váš názor ? > Je to každého věc.. je to jeho život ať koná jak uzná za vhodné nehledne na jeho vek, vzdyt je to jakesi omezovani zakladnich lidskych prav rozhodovat si o sobe samem a o tom co ze me bude ... Nebo to tvrde trestat , vzdyt ti lide by meli mit moznost se rozhodovat az teprve ve veku kdy budou mit rozum...

Děkuji za pozornost, omlouvám se pokud to tady uz bylo prosim nekamenujte me.. je to muj prvni post tak me omluvte
El_Liberal
kdo rozhodl ze prave tohle je vek ve kterem uz budes mit rozum ?
rozum mas podle mne uz mnohem driv. Je to kazdeho vec a ze to zakon zakazuje ? stejne se zakony porusovat vzdycky budou :)
rkcz
Sam sem zacinal kourit travu jako nezletily a nikdy sem toho doposud nelitoval. Ani bych nerekl ze jsem byl clovek bez rozumu a delal sem to z me vlastni vule. Ani ted bych rozhodne nerekl ze mam vice rozumu nez pred 18tym rokem, mam mozna vic zkusenosti, rozhodne nejsem rozumnejsi. Zalezi proste na typu cloveka. Pokud vsak neni clovek rozumny v nejakych 16ti nebo 17ti, nemusi byt rozumny uz nikdy :D Ani nevim proc je vlastne 18ka vekem zletilosti.
scatche >
presne tak.

Jde o to, ze v osumnasti by jsi mnel mit dost informaci, aby jsi znal ryzika. dale je CNS a organy vyvinute do dostatecneho levlu, aby je to neposkozovalo tak drasticky.
Navic vetsina 15letych se nevyzivuje sama, a jejich pripadny problem by postihl siroke okoli.

Kdyz sleduju 15ky v tram, ja po sobe pres celou salinu rvou jak jsou zhulene, tak jsem rad ze to tak je. Hodne lidi v tom veku neresi ryzika, jsou moc lehkovazni.
PS> hulim od sestnacti, a jsem rad ze jsem nezacal driv.
Sinuhet
Za deti zodpovidaji rodice. Oni si je maji hlidat a trestat, jak uznaji za vhodne.
citace:
Původní příspěvek od El_Liberal
kdo rozhodl ze prave tohle je vek ve kterem uz budes mit rozum ?
rozum mas podle mne uz mnohem driv. Je to kazdeho vec a ze to zakon zakazuje ? stejne se zakony porusovat vzdycky budou :)


souhlas.Kazdy at si pije,žere,kouri co chce a kdy chce.Kazdeho vec kdy a cim se zacne nicit :-)
Pokud se 15ti lety clovek rozhodne neco si dat,zadny zakon ani kecy ho neodradi

edit:mam obavy,ze ani rodice
DeathCell
souhlasim s xerthonem. každý se rozhoduje sám za sebe a má svou hlavu na to,aby věděl co chce a pokud se rozhodne něco brát,tak je to jen jeho věc a je jen jeho problem čím se zničí dřív...nechci teď mluvit jako ňákej expert,ale u mladších lidí,no řekla bych skoro dětí,se mi to zdá trochu přehnaný,proč by si měli ničit zdraví,když sou tak mladí? :rejp:
Ondřej
Tohle je hrozně složitá věc. Je to podobné,jako když se řeší třeba rozvod rodičů - už někdy v 11 letech by dítě mělo být schopno se například rozhodnout, ke kterému z rodičů chce jít, na základě důvodů hlubších a objektivněších než že mu aktuálně v té době maminka či tatínek koupí hračku tak ho má v tu chvíli "víc radši". A zhruba ve 13 až 14 letech by podle mě už člověk měl být jasně schopný se rozhodnout, jestli chce nebo nechce kouřit cigarety, hulit, pít nebo cokoliv jiného. V tom věku už dítě má vyvinutý jakýsi smysl pro zodpovědnost, pro zvážení kladů a záporů, pro uvědomění si rizika apod., mělo by tedy být rozhodnutí jen jeho věcí. Jestliže je ale v zákoně dáno, že do 18 let za dítě zodpovídají rodiče, je logické, že až do tohoto věku jim nezbyde nic jiného, než se určitými pravidly řídit. Mnoho lidí by teď nabídlo, že žijeme ve svobodném státě a že se nenechají omezovat. K tomu bych řekl něco o tom, že demokratický stát je definován zhruba takto: "Demokratický stát je stát, ve kterém může občan dělat všechno to, co mu NENÍ zakázáno, s výjimkou věcí zakotvených v Listině základních lidských práv a svobod, která jsou nezcizitelná a neodebratelná." Takže bych to shrnul. Taky jsem nebyl nejsvatější, hulím někdy od patnácti, kouřím cigarety tak od čtrnácti. Nikomu neberu právo v tom věku si zakouřit nebo zahulit, ovšem za předpokladu, že nebudou zbytečně provokovat, že nebudou veřejně demonstrativně v domnění, že jsou kingové, trávu propagovat a vykřikovat legalizační hesla (je pak úplně jasné, že díky těmto machýrkům bez kousku rozumu je na nás zbylé čím dál horší názor) - mladiství jsou samozřejmě státem chráněni a pochopitelně něco podobného uškodí nejen jim, ale i jejich rodičům, nepřímo právě i celé komunitě huličů - zákon to podá: "Támhleten dvacetiletý dal tomu chudáčkovi šestnáctiletému marihuanu = huliči jsou zlí" A to nevím jak vy, ale já rozhodně nechci. Já chci být chápán jako plnohodnotný člověk, i když všichni ví, že hulím - neprovokuju a vyplácí se to. Ať si kdo chce říká co chce, huliči jsou mnohde chápání jako špína, a tvrdohlavým trapčením a hádáním se o své pravdě bohužel často tento mýtus dost přiživujeme. A to je právě to, co mě na těch mladých huličích dost vadí. K marihuaně vlastně ještě nemají žádný vztah, tu drogu nechápou, ale cítí se jako králové tak hned machrují, upozorňují na sebe, dělají blbosti a tím nás ostatní poškozují. Takže shrnutí: Ať si klidně patnáctiletí hulí jak chtějí, ale neprovokujte. Jednou to možná pochopíte.
cipe
NA každého človeka pôsobia drogy inak.Isté je však to,že niečo ako piko v 16-tich rokoch zlomí skoro každého.Proste,tomu neodolajú aj niektorý ludia vo vyššom veku.Najväčšou xybou čo podla mna je,že človek ktorý si hovorí,že nie je zavislý a nikdy nebude,nie je schopný poznať,či je závislý alebo nie(osobná skúsenosť).Je to tažké človeku vyhovorit,aby to nebral.Marihuana nie je zlá,ale dneskajšia generácia 14-16 knej nemajú rešpekt,húlia v kuse a potom to je už len čistá vymletosť,málo smiexu a následne bud prestanú húlit v kuse a nájdu si normálne záluby a húlit budú s rozumom a príležitostne.Sú však aj další,ktorý idú za zábavou dalej.Perník.A perník ma iba dve varianty.Po pár mesiacox/rokoch človek pochopí že v ,,hobne" za tým stratil všetko,počnúc kamošmi a penazí.Alebo mu už je všetko jedno a začne trieskať do seba herák.Ludia prestalávajú mať úctu k drogám a myslím,že xémia práve zažíva BOOM.Len v UK sa podla štatistík pred pár rokmi predalo 5 milonov éčiek týždenne.V CZ a SK sa fetuje,a svetom hýbe koks.Drogy sú všade,a ešte dlhí čas budú.Ak však to pôjde takto dalej,tak človek pôjde naspäť vo vývoji...
Lahvan_FlaskiCZ
člověka dokážou drogy zničit i v 30ti letech, sice CNS je už nějaký pátek plně vyvinutý, leč je stejně tak narušitelný jako u lidí pod 18. Když vidím jak si toyové kterým je max 14 sypou do tabatěrky v parku cigaretu, mám chuť jim to jít vysypat. Konopí jsem začal užívat cca v 16ti letech, poté jsem začal mít problémy ve škole a dodnes toho lituju a snažím se to mermomocí dohnat, nyní s konopou nepociťuju jakékoliv problémy. Dříve jsem si dal před vyučováním brčko a tři hodiny jsem si jen tak čmáral do sešitu ---> hovno jsem uměl. Teď když si zahulím není problém se učit či cokoliv zařizovat, buď to bude zvýšenou rezistencí, nebo to prostě CNS už nějak pobírá.

Abych to nějak shrnul, drogy, ať již konopí či chemické s*ačky (LSD, MDMA, pervitin...) do rukou mladistvím rozhodně nepatří, měla by být daleko širší osvěta následků užívání drog, ne jenom prosté BUBUBU (nenene).
IMHO těch 18 let není zas tak moc, do té doby ví mladý člověk velký hovno co to je život, peníze mu sypou rodiče a žádné starosti...

citace:
Původní příspěvek od Ondřej
A zhruba ve 13 až 14 letech by podle mě už člověk měl být jasně schopný se rozhodnout, jestli chce nebo nechce kouřit cigarety, hulit, pít nebo cokoliv jiného. V tom věku už dítě má vyvinutý jakýsi smysl pro zodpovědnost, pro zvážení kladů a záporů, pro uvědomění si rizika apod.

omg, v tomhle věku je jedinou povinností človíčka si tam max uklidit pokojíček a vyvenčit psa, neví jaké jsou dopady na fyziologii a myšlení, natož jaké to s sebou může přinášet společenské a sociální problémy.
Ondřej >
NO Tak nevim, jak by se moje 12leta sestra rozhodla, kdyby se mohli cigarety, ale treba i podavani vodnich dymek v cajovnach...
Navic sice se dite muze rozhodnout na zaklade znalosti, ale treba otazka alkoholu je tak slizita ze se do neda zjednodusit, tak aby dite pochopilo o kolik procent ma slabsi jatra mozek a podobne.
Sinuhet
O pulnoci z 17 let a 364 dni na 18 let. Se s ditetem stane magicka promena a ono je najednou rozumne.
Sinuhet :
neni rozumne, nebo je. ale vetsina do toho nez dosahne osumnacti dospeje na patricny intelektni hranice
Sinuhet
vetsina mozna na ty hranice dospeje i v 17 a pul. Jestli teda kriteriem pro urceni vekove hranice je kdy k rozumu dospeje vetsina.
Lahvan_FlaskiCZ
znám kopec lidí který bych ani v pětadvaceti netipnul že jsou rozumní.

na věku zase tolik nezáleží, ale 18 je tak minimum.

Sinuhet: takže od 15ti hulit/smažit je OK? :eek:
Sinuhet
Lahvan: Ne, neni ok to podminovat vekem. At si o detech rozhoduji rodice a ne stat.
Lahvan_FlaskiCZ
Sinuhet: těch 18 let jako hranici plnoletosti neustanovil jeden člověk jako náhlé rozhodnutí, nepovažuji to za něco, co by mladého člověka omezovalo. Jestli má někdo hulit od 15 nebo od 18, to je sakra rozdíl pro vývoj, ale ty tři roky jsou nic, dyk užívat může X desítek let do své smrti. Kdybych začah hulit v 18ti, o prd bych přišel.
Rodiče mají plnou zodpovědnost, ale co můžou tak zásadního dělat? Když se fracek rozhodne si napudrovar rypák tak mu v tom nezabrání nic.
hlavně ať stát zajišťuje kvalitní informace pro rodiče, který se na základě toho zachovají
Lahvan_FlaskiCZ
citace:
Původní příspěvek od Stoned_r41d3r
OK- udelal bych to takhle- Deti muzou fetovat od 18-
krom Sinuheta, kterej na umely omezeni nutny pro fungovani te regulace samotne jako celku sere.


přesně. malý Sinuheťátka můžou smažit od 14ti. :D

Sinuhet: kdy by jsi to povolil svým dětem ať se nebavíme v teoretické rovině?
rkcz
citace:
Původní příspěvek od Lahvan_FlaskiCZ


přesně. malý Sinuheťátka můžou smažit od 14ti. :D

Sinuhet: kdy by jsi to povolil svým dětem ať se nebavíme v teoretické rovině?

Nerad se do toho pletu, ale nechtel Sinuhet nahodou rict ze neni dobre kdyz stat rika od kolika co muzes ale ze je dobre kdyz si o tom rozhodnou rodice? Rozhodne asi nechtel rict ze jeho deti mohli frcet od 14ti
Lahvan_FlaskiCZ
OK, ale do kdy by měli o svých dětech rozhodovat rodiče, když je 18 let "moc"? Když rodiče řeknou: "Ok, je ti 12, můžeš kalit píva, přísští rok i tvrdej" je to ok? Existují i nezodpovědní rodiče či ti co se o děti nestarají.
Ondřej
praxer: Špatně jsi mě pochopil :D
Lux
no jo ale ono to je asi udelany tak aby si lidi nenicili tak brzo organismus protoze do cca do 18 let se jeste rozviji ale je to jen fyzicka stranka ale po psychicky strance je na tom v kazdym veku jinak, jak je na tom kdo psychicky se podle let urcit neda protoze jak mysli 18 letej clovek? je to relativni, takze bavit se o rozumu a o veku je blbost to si kazdej musi urcit sam jestli se na to cejti no a nekomu se stane ze se precenil....a od ceho jsou zakony? Aby se porusovaly
Sinuhet
Ja jsem zacal nekdy ve 23.
Deti nemam a mit nechci. Kdybych mel, neresil bych to podle veku, ale podle toho zda bych je uznal za dospele podle toho jak se chovaji.
Lahvan_FlaskiCZ
Takže když se budou před tátou chovat těžce v pohodě :sun: tak si můžou dělat co chtějí, hm. Na Tebe bych obratem poslal sociálku.
Sinuhet
Zatim jsem nenarazil na nedospeleho, ktery by se dokazal tvarit jako dospely dostatecne dlouho pred lidma, se kterymi zije ve spolecne domacnosti.
Lahvan_FlaskiCZ
Aha, jak by jsi prosímtě definoval slovo "dospělý"? Zvlášť jak podle chování subjektivně usoudit, na jakou látku je již jeho mozek či tělo připraveno?
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Lahvan: Ne, neni ok to podminovat vekem. At si o detech rozhoduji rodice a ne stat.


urcite ano.Mam deti a minimalne mam ten pocit,ze o nich rozhoduji.Nejen rozhoduji,prvnich 72 mesicu je zcela na me libosti jak je budu ovlivnovat.Dle meho svedomi a vedomi by je mel rodic ovlivnovat co nejlepe,ne? :D
Beru na vedomi,ze casem prijde do rodiny treti subjekt(stat),nezvany host natolik nevychovany,ze se bude pasovat na moje misto a bude chtit ovlivnovat me deti.
Ale lepsi nez dratem do oka mam 6 nejdulezitejsich let naskok:-)

na druhou stranu realita je nekdy silena a deti extreme zvidave :D
Dejwik
V podstatne jsou ted dulezite dve "veci" : fyzicke a dusevni zdravi .. O te strance fyzicke je zbytecne nejak moc diskutovat tohle stanovuje minimalni vek na tech 17-18 let jak u koho a ta psychyka tam uz je to horsi, nekoho donuti okolnosti dostat tak nejak rozum.. dospet treba uz v 13ti a nekdo nema rozum v 20, je tady ale druha stranka veci a tou jsou zkusenosti a znalosti > co z toho vyplyva ? clovek kteremu je 15 nema dostatecne vyvynute telo aby dobre snaselo vysoke davky toxinu (tedy to nemame samozdrejme nikdo zde je to mysleno pomerne), zdrejme je informovan o rizicich ale vzhledem k svym zkusenostem z predesleho 15ti leteho zivutka si stejne zdrejme nedokaze predstavit jake to opravdu bude zle, pokud to zle bude.... v osmnacti uz by mel mit plne vyvynute organy ale s tou psychykou to asi taky nebude tak horky.. ale tady plati kazdy rok navic dobry... takze muj nazor ? spravne by bylo asi dat drogy od 15ti zakonem, protoze rozdil ve spravnosti rozhodnuti mezi 15ti a 18ti letym bude zdrejme minimalni, je to prilis individualni a je to hodne ovlivnene prostredim ve kterem clovek vyrostl. Brani tomu tedy pouze telo daneho jedince takze 18 Je ok mozna bych dal 17 ale radeji vic nez min.

Nekdo si vsim ze sem zapomel na treti stranu ? vliv okoli ? rodice ? kolektiv ?... proc je vsak brat v uvahu.. okoli je vliv ktery je uplne mimo resime prece obecny problem madez vs drogy
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Lahvan_FlaskiCZ
Aha, jak by jsi prosímtě definoval slovo "dospělý"? Zvlášť jak podle chování subjektivně usoudit, na jakou látku je již jeho mozek či tělo připraveno?


Stejne jako usoudit, jestli si se synem muzu dat prvni sklenku vina. Poprve mu dovolit ridit rodine auto na placku za tovarnou, atd...
Dejwik
Naprosto souhlasim se sinuhetem. Byt rodic znamena mnoho tezkych a vyznamnych rozhodnuti a rozhodnout se kdy je dite dostatecne dopele pro nektere veci patri k tem nejtezsim z nich. Ne ze rodic nema pravo urcit kdy je jeho dite dost stare pro drogy naopak on musi.
Ps.: Prosim lidi aby se neohaneli argumenty se socialkou kdyz jeste deti nemeli ;)
cosecha
no já myslim že čim dřív se začíná tim dřív se končí...
shotone :
ja si naopak myslim ze drogy jsou a byly za jistych okolnosti vzdy soucasti lidske kultury. Samozrejme ze neni prirozene je uzivat v detskem veku nebo za nevhodnych okolnosti
cosecha
no jo ale ty jisté okolnosti jsou ted jaksi nepřejícné. U divochů existují iniciační rituály pro vstup do dospělosti kdy se podávají halucinogenní látky. člověk se pak vrátí zpátky ale již nikdy nebude tím kým býval - dítětem...myslím si že halucinogeny např. do tý fáze přechodu mezi dětstvím a dospělostí tak nějak patří..za patřičného setu a settingu že jo..což je právě většinou ten kámen úrazu.
Dejwik
Drogy tady byly vzdy i kdyz se to vzdy tutlalo (kroniky a tak sak vime...). Pravdou je ze je velke riziko nepochopeni postaveni marihuany v tehdejsi spolecnosti coz by se mohlo projevit tim, ze bude okolim povazovan za odporneho fetaka. Sam bych asi zatloukal zatloukal zatloukal !
cosecha
dejwik ??? a jak to souvisí s dětma???
DarkLight
V postech nekolika lidi tady ctu, ze to ze si jejich dite streli lajnu nebo vubec zacne s drogama (lehke, tvrde, tolerovane), ze je to i (nebo predevsim) vina rodicu. Nesouhlasim tak docela - na jednu stranu ano, kdyz na svoje decka serou, tak to jejich vina je... Ale i ze zcela normalni, fungujici a spokojene rodiny muze (a taky se to tak deje) dite zacit kourit, pit, hulit nebo i fetovat, je to ciste na jeho rozumu a v jeho palici, co udela. Nemam tuhle dobu tak davno za sebou, bracha ma uz davno po vysoky, nasi jsou spolu 19 let, nehadame se, domaci nasili uz vubec ne, ale i presto jsem zacal kourit, hulit, a nezdrave jednu dobu myslel na to jak si dat piko. Nemel jsem zadne extra problemy, doma to klapalo, kamaradi OK, ale presto sem chtel dat si...

jinak vice k tematu - myslim si, ze pri soucasne spolecnosti detem do rukou drogy (i alkac a tabak) nepatri. Za jine situace bych rekl ze i jo, protoze ve veku 15-18 uz maji rozum na to, aby vedeli co, proc, dusledky atd. jenze problem dnesni spolecnosti neni v detech nebo drogach (ted nemluvim o tvrdych, jen ganja, alkac a tabak), ale o tom ze v tomhle veku to deti (i dospeli) snadno zneuzivaji v silenych kvantech. Kdyby slo o zalezitost v tisicinovych mnozstvich soucasne spotreby, tak at to klidne prubne i ten 15 letej. Toliko ode me, nemusite se mnou souhlasit :)
Sinuhet
O tom ze detem do rukou nepatri asi neni treba vubec spekulovat. To je dost jasne. Ale neni moc jasne co je to dite.
Ferdinand Bongo
Drogy a deti nie sú bohužiaľ žiadna ojedinelosť. A myslím, že spoločnosť s tým vôbec nič neurobí. Kým budú drogy na uliciach, budú aj v náručiach detí.
Poznám malých sopliakov (12-15) z okolia čo húlia,fajčia,pijú a niektorý už aj fetujú. Niektorý už majú zničené pečene jak 50-ročný alkoholici(úplne vážne). A hocikedy sú v nemocnici.
A prečo? Lebo na dvore kde vyrastali ich do toho zasväcovali ich starší "kamaráti"..
Aký je toto základ do života...!?
jestedman
IMHO!! vývoj lidské psychiky, mozku, CNS se ukončuje někde mezi 16 a 20 rokem života (kurva to je rozsah :) ). Po té můžeme jedince považovat za psychicky dospělého. Jakákoliv látka, která má vliv na změnu vědomí, vnímání, psychiky, tedy droga je v době před dovršením psychické dospělosti velmi riziková, spíše i nebezpečná, může velmi negativně ovlivnit vývoj. 18 let bylo stanoveno psychology a pedopsychology, nemyslím si, že by si ji politici vymysleli jen tak.

Prostě s dětma (ani puberťákama) nehulim a ani se mezi nima o tom nebavim, spíše jim to rozmlouvám, ať si počkaj....
Lahvan_FlaskiCZ
ještěd: jasně. taky se mi kolikrát stalo že si v parku vypaluju zobák, najednou přiběhnou 14ti letý fakani a jestli jim nedám počudit nebo neprodám. :flick: ani vorla, facku by zasloužili. každopádně bude problém v DOSTUPNOSTI drog pro mladistvé, ciwe, takovej perník není problém sehnat během půl hodiny, to je obtížnější si jít koupit někam noviny.
věřte tomu, že dealeři na občanku nekoukaj........
sancha
citace:
Původní příspěvek od DeathCell
...nechci teď mluvit jako ňákej expert,ale u mladších lidí,no řekla bych skoro dětí,se mi to zdá trochu přehnaný,proč by si měli ničit zdraví,když sou tak mladí? :rejp:


hele o zdraví fakt nikdo nepřenmejšlí, když začíná smažit. rozhodně ne náctiletý..

citace:
Původní příspěvek od MIRIS
hlavně ať stát zajišťuje kvalitní informace pro rodiče, který se na základě toho zachovají


tohle je určitě důležitější než "rozumnost" či "zralost" dítěte.

citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Zatim jsem nenarazil na nedospeleho, ktery by se dokazal tvarit jako dospely dostatecne dlouho pred lidma, se kterymi zije ve spolecne domacnosti.


lol tohle je hodně solidní postřeh

citace:
Původní příspěvek od -Michael11-
... a nějaký s nim třeba i vyzkoušel. :) Prostě, aby byl takovej jeho kámoš. A né přesnej opak.


no to určitě za žádnou cenu nikdy

citace:
Původní příspěvek od -Michael11-
Když je ti náct, tak prostě nevíš co by. A drogy jsou jedna z "krásnejch" možností, který tě akorád na nějako dobu zaslepěj. [/B]


když je ti pětadvacet tak taky ;)

citace:
Původní příspěvek od praxer
shotone :
ja si naopak myslim ze drogy jsou a byly za jistych okolnosti vzdy soucasti lidske kultury. Samozrejme ze neni prirozene je uzivat v detskem veku nebo za nevhodnych okolnosti


souhlas

citace:
Původní příspěvek od shotone

moje dite to bude do 18 let veku, pak bude pravne zodpovedne a tudiz relativne sobestacne -


právní zodpovědnost = soběstačnost? ROFL :D



no už se tu podobný věci probírali ale drog neni nigdy dost :D jsem si poprvý šlehla v patnácti, deset let na to jsem spokojená pracující vyhulenka a celkem nemam moc na co si stěžovat .. známej začal smažit nedávno a asi bude mít krušnejch pár let .. a to, jak si ted myslí, že je v pohodě, je stejný vždy at je mu kolik chce.. rozhodně jeslti si někdo myslí, že v patnácti se drogám podlehne lehčeji než někdy po dvaceti, tak se sakra plete. tohle nezáleží na věku, záleží to na tom co od života chceš nebo nechceš.
zdraví: pokud smaží hodně mladej člověk, tak pokud to přežije, tak se jeho tělo časem regeneruje, nebála bych se že ne.. horší je to s psychikou ale i to se dá.

problém je, že spousta dětí chce bejt rychle dospělejch nebo se lišit, a drogy jsou určitym způsobem cesta k tomu .. v jejich očích
Myslím, že je lepší s drogama začít poté, co si člověk dokončí nějaké střední vzdělání a pokud možno si najde nějakou smysluplnou obživu a nejlépe ještě nějaký vztah. Pak je velká šance, že drogy nebudou v jeho životě zaujímat únikovou funkci, ale pouze rekreační či poznávací,
tzn. daleko menší riziko případného negativního působení drog.
Prostě po zvládnutí základních životních zkoušek, jako je třeba závěrečná zkouška na škole-viz "zkouška z dospělosti", zkušenost s láskou apod, což s sebou nese určitou schopnost zvládnutí nějaké odpovědnosti a životní zátěže, je braní drog méně rizikové, než u "dítěte" z tohoto úhlu pohledu. Tak nějak se to v tej naší kultůře zprůměrovalo na plus mínus 18, kdy většinou mladý 18letý člověk má tyto životní iniciace již za sebou.
sancha
pavlík .. no to je hezká teorie ale asi si málokdo řekne ted si teda nedam dam si za dva roky až dokončim střední ..navíc pokud s tim přijde do styku právě na škole.
No to je jiná otázka, já se pouze snažil nastínit,
co z té faktické a obsahové stránky může znamenenat ono
"až od 18" Téma bylo proč by jako mladší lidé než zrovna 18 měli nebo neměli brát drogy. Tak jsem napsal, co si myslím, že by se mělo s drogama začít až od určitého stupně nějaké osobnostní integrace jedince a zhruba to tak vychází kolem těch 18. Že člověk už má v tomto věku odžito pár takovýchle důležitých věcí, díky kterým-mimojiné-je pak užívání drog méně rizikovou činností.
sancha
citace:
Původní příspěvek od Pavlik
díky kterým-mimojiné-je pak užívání drog méně rizikovou činností.


toto ale asi neni fakt, ne? chci tím říct, že imho to, že začneš brát drogy až v "pokročilejšim" věku, ti nezaručí, že to bude míň rizikový.
Sinuhet
Ne, zadne zaruky v tomto ohledu neexistuji. Jen pravdepodobnosti.
Sancha-nezaručí, máš jen větší pravděpodobnost.
Ale co ti zaručí je to, že pak nebudeš mít dlouhý léta problémy kvůli tomu, že jsi na střední začal hulit závodně a posral sis prospěch a vše další, co z toho vyplývá. Už budeš mít něco hotovo, máš se kam vrátit.
když nedoděláš ani střední, nebo budeš mít prospěch na piču kvůl hulení, nedostaneš se na Vš, přitom bys na to třeba iq měl, pak se takový věci jen těžko lepí zpátky...
tohle je prostě silně individuální - každej nejsme stejnej
proto stát stanovil takovej "kompromis" - právě těch 18 let
v tomhle věku už většina lidí ví o čem to je, jaký to nese rizika a tak a ví že když s tim začnou, můžou špatně skončit
ale otázka je jestli se tim lidi zabejvaj, nebo jestli nejdřív zažívaj divokou a úžasnou jízdu a pak zjistí že je to v prdeli (nebo taky ne) a zkouští s tim něco dělat (nebo taky ne). Pak už je ovšem dost často pozdě.
sancha
omnihash
mno podle toho co vidim kolem sebe a co vim tak s tebou uplně nesouhlasim.
jen mě takhle ze startu napadá: za dítě odpovídaj rodiče. tudíž můžou ještě spoustu věcí odchytit nebo vyžehlit. jako dospělýho stačí, že uděláš jednu velkou blbost, což se stává, a můžeš jít v lepšim třeba bručet na tři ročky .. nebo nedejbože můžeš splodit potomka a to je pak teprv ta pravá prdel ..

je prostě těžký posoudit jestli je pro člověka "lepší", když už to má mít, aby začal dřív nebo později, opravdu je to u každýho jiný.

bohužel to je ještě tak, že smažka ubližuje nejen sama sobě, ale i lidem okolo, prstě to do tý hry vtáhne víc lidí ..

edit
michael .. nj tadyten thread ovšem je, jak jsem pochopila, o drogách ;):D
duševně vyspělý člověk se pozná podle toho, že se mu v hlavě nehoněj myšlenky s něčim vůbec začinat nezávisle na věku
Sinuhet
Mozna vubec zadne myslenky.
žádný myšlenky žádná duše
lopman
Jelikoz hulim uz od dvanacti, tak se tady nebudu dusovat ze je to spatny zacinat tak brzo. Rek bych ze je to hodne individualni v kolika zacit a nebo vubec nezacinat. Myslim ze kourit travu neni o nic horsi nez kourit ciga. Tady u nas v severnich cechach huli snad kazdej a pomalu se tady rozmaha i to zkurveny piko. Piko je zajimava substance, ale nepatri do rukou kazdymu. Je mi jedno co si o me myslite, ale podle me drogy nejsu na zemi jen tak.
Co jedinyho nechapu je to proc jsou legalni drogy chlast a ciga, pritom je to nejvetsi shit ze vsech. Nic tak nedokaze vypatlat mozek jako chlast. Ciga sou tema samo o sobe, kdyz sem byl malej tak nebyl problem si je kdekoliv koupit, kdyz tak nicej, tak proc je proste neprestanou vyrabet. Je to proto, ze tenhle stat tyhle dve drogy drzej pri "zivote". A ktera vlada by si nechala ujit moznost vybirat dane za neco co lidi nici a urcity procento dokonce zabije nez se dozijou duchodu, teda pokud par let makali a vlastne si na duchod vydelavali. Dalsi plus pro stat.
Ja osobne sem zavislej na cigach uz od 14, ale na trave nikdy. Je to zajimavy, clovek muze hulit rok treba 1g denne a po roce prestane a jako by nic, teda aspon u me. Jako by vubec nehulil, jasne ze ta psychika je trochu ovlivnena, ale ted jse o to jestli k lepsimu nebo horsimu, ale prestat s cigama to je pro me snad nemozny.
Ale abych se vratil k tematu, drogy moc mladejm lidem zastinujou mozek. Clovek si musi urcit hranici a nesmi ji nikdy prekrocit, jinak se podvedomne vlastne obelhava. A to treba ve 14 jde jak po masle, reknes si zkusim to jenom jednou.....................................
Ale udelal bych jedno, drogy bych povolil. A tim myslim uplne vsechny drogy. Casem by na svete zustali stejne jenom hulici a uzivatele prirodnich drog. Rek bych neco jako selektivni vyber. A verim tomu ze lidi na chemkach by pak moc nezbylo, protoze to s tim lidi proste neumej.

Zajimalo by me jak to bylo s drogama tek pre 100 rokama. A nezkousejte nekdo citovat naky kydy z knizek. Jak rikavala moje prababicka, co sem nezazila tomu nemuzu verit. Treba informace z historie sou podle me jenom nafoukla snuska sracek a polopravd. Vzdyt jak by vypadalo, kdyby se v literature psalo jenom o tom jak se lidi sjizdeli a zili si bezstarostnym zivotem. Podivejte se na sebe jak zijete, myslite ze driv to bylo jiny. Ale to uz je na jiny tema.

sorry kdyby to vyznelo jako kupa sracek, ale sem trochu high
lopman-problémem je, že když mladý školák hulí často, tak ztrácí čas,
který by se měl věnovat učení, a i když to může vypadat jako snůška stařeckejch sraček, tak za pár let, až pude do tuhýho a budeš se rozhodovat, co v životě dělat, kde být zaměstnán a tak, tak budeš mít handicap a časové a vědomostní manko a těch pár skvěle prožitých let trávové jízdy ti pak bude připadat promarněných, zbytečných, budeš litovat a ti blbečci, co se tenkrát jen tak přiblble učili budou mít výrazně lepší startovací pozici, a to jsou věci, co se špatně napravují. Je lepší být skutečně do té matury plus mínus čistý a až si člověk tohle vybuduje, tak pak se dá daleko lépe zapařit. Minimálně nebudeš pak mít pocit, že ti něco utíká, že bys měl radši dělat úkoly a šprtat slovíčka, místo hulení :)
lopman
Njn, kazdej na to ma jinej nazor.
Jistě, to se dá očekávat,
už jen vzhledem k mému věku. :)
Například bylo zajímavý pozorovat na našem třídním srazu ze střední
po nějakých 15 letech, že ti největší frajeři ze třídy-kaliči,
na tom byli vesměs daleko hůř než právě ti obrýlení šprťáci.
Mám takovej dojem, že ti školní frájové-kaliči si odžijou svvé tři hvězdné roky třídních frajerů a tak nějak většinou vyhořej, protože
když kalej, tak v podstatě nemaj čas na sebe a to v tomhle věku je strašně důležitý. No a bývalí šprťáci většinou maj vejšky, nebo nějaký firmy, ale hlavně z nich je znát ta osobnost, která se utváří tou prací na sobě, těmi zájmy jinými než paření, sebevzděláváním atp. Kaliči většinou byli takoví vyhořelí, nemastný neslaný, všechny hovory s kaliči se odehrály zejména v rámci vzpomínek na to,jak to bylo bezva kalit, hovory se šprty byly daleko zajímavější, většinou o přítomnosti a budoucnosti, o tom, co je a co by chtěli... Tolik mé postřehy z praxe.
mettatron
lopman .. kolik ti je ted? .. jinak zajimava teorie o prirozeny selekci. dost mozna na tom neco bude. ona takovahle selekce podle me fungovala dokud se do toho nezacali michat lidske teorie a idealy (krestanstvi, a pod .. ) z kterych vzniklo dnesni spojeni drog jako zla. misto realistickeho spojeni, urcita latka, urcity efekt, urcity potencial, uricta rizika. ptal ses na to jak to bylo pred sto lety. asi necekas nejakyho pometnika .. :D .. co ja vim. kokain. a vsechno. bylo povoleny. vsechno. neexistovalo zadny pevny tabu plosne prijimany. ze neco je spatny. ze kokain byl nejdriv lek. pak bezne dostupnej. a uzivanej. kazdym druhym kdo neco byl. spisovatelama z te doby pocinaje. politikama konce. podobne, bylo bezne uzivani konopi. opiatu. zejmena co vim u mnoha vyznamnych jmen z ty doby. ruzne podpurne latky byli pouzivany. podle jejich efektu. jako nastroj. napr. pro vojaky. zdravotnictvi. vsude. soucasne spojeni a vycleneni pojmu droga jako neco zleho. je vytvoreny. umele. v dobe celkem nedavne. a pred sto lety existovalo jen v hlavach par krestanskych fanatickych kazatelu. doporucuju si sehnat informace. vyborna je knizka od keith evans - valka bez konce atd .. od volvox globator. autor je byvaly soudce nejv soudu v anglii. ja se dnesni histerii okolo tech strasnych drog jenom smenuju .. a to nic neberu .. jen kourim travu.


pavlik .. asi si myslis ze existuje ze kazdy pro tebe hur a lip je stejne vnimany i druhejma. ale podle me, je to individualni. v zivote jde o jiny lip a hur nez to nekdy muze vypadat. a pokud zase muzu rict vzhledem k memu veku a k veku lidi dalsich. to co bylo na zivote dobry a co spatny. se v hodnoceni muze menit. a neni dulezity nazor ostatnich. ale je dulezity jak to ten clovek citi. v zivote podle me nejsou jen dve moznosti .. kariera a kaleni .. videl bych vic moznosti. a kazdyho vec jak to citi predevsim. jednoduchy pravidla. jako skola je dobra a tohle je spatny. jsou proste moc jednoduchy. na to aby odpovidaly uplne realite.
No jistě, já to nemyslím, že by to bylo takhle a ne jinak,
jen to jsou mé postřehy, co jsem pozoroval a čeho jsem si všimnul.
No a prostě jsem zpozoroval, že ti třídní kaliči byli často prostě
takoví, jak jsem napsal, no. To není nic, co bych si myslel, to jsem prostě viděl. No a k tomu, že líp a hůř je vnímaný každým jinak, to jako že kaliči jsou rádi a spokojení s tím, že jsou lůzři? Že si říkají, no teď mám hovno, ale ty dva roky na tý střední, to stálo za to? No nevím...
Ale nejde jen o kariéru, ale o to, že kdo se takhle v mládí nevěnuje sobě a svým zájmům, ale hodně paří a nerozvíjí se (to není jen o kariéře) tak pak v dospělosti bývá často , jak bych to řekl, taková jako plochá osobnost, no...
sancha
šprti z naší třídy se od školy jen flákaj po barech /pracujou tam/ a zevláci si žijou :)
mettatron
pavlik .. rozhodne souhlasim ze rozvijet se je dulezity. osobne nemam travu spojenou jednoznacne s nejakym kalenim. je to jedna z moznosti. i tak bych to myslel. potom sem jeste myslel situaci, kdyz nekdo klesa a klesa .. hnije a hnije .. tak se nekdo z tohodle vyvoje muze poucit a zjistit. hej tohle je muj zivot. a zamyslet se zacit se o nej starat. a takle poucenej clovek je zase z moji zkusenosti. o zkusenost dal nez takovej kterej je opatrny a jede v zajetych kolejich aniz by to tak primo chtel. proste to vidi jak ty pises, je to potreba, ted nebo nikdy, co stihnu ted uz pak nedozenu. pak treba studuje vejsku, zbytecne. skvele se na ni rozvine. schopnosti a znalosti kterych po dokonceni 90% muze hodit do kose. myslel sem to tak ze trocha kvasu na zacatku. zmatku. a zpozdeni takovyho kalice o jeden. dva. tri roky. ve skutecnosti podle myho nehrajou az tak roli. i kdyby prokalil pet let. a pak se probral. a zjistil co vlastne chce. bude na tom lip nez nekdo kdo proste jen tak jede v vyjetejch "tech spravnejch" kolejich. honi skolu. honi karieru. a potom se ve ctyriceti ohlidne a zjisti ze tohle sem vlastne nechtel. to se taky stava. a proto bych rek. ze to neni tak jasny a jednoduchy. jako nejdriv se uc a pracuj a potom si uzivej. ponejlepe na duchod. to uz si nic neposeres .. :) .. jo a jeste bych rek. a dalsi vec. podle me. je dulezity zjistit co v zivote chce a co mu vyhovuje a co potrebuje ke spokojenymu zivotu. podle me nejde o to kolik ma skole nebo jak se nekomu jevi rozvinuty. jaks psal ze je plochy. no znam lidi ktery se furt do neceho tlacej. rozvoj. a rek bych ze jim to neni ku prospechu. ani ten rozvoj se nema prehanej. navic sou lidi tzv. dlouheho rustu a rychleho rustu a cokoli mezi tim. vic co myslim nekdo zazari jak supernova ve dvaceti a do triceti z toho nic nezbude a druhej .. kalic,flakac a pomalu, hodne pomalu, jde do sebe .. a v padesati, sedesati zacne psat. a bude vybornej (nebo ne). napr.
no a pak jeste dalsi vec. co beres pod rozvojem. akademicky znalosti v rucitym smyslu nejsou rozvoj ale zanaseni. s kterym kdyz si mladej clovek nevi rady .. poznamena ho to mnohem vic nez kaleni. v zivote totiz podle me nejde o kupeni znalosti. ale o osobni rozvoj. a ten se nedeje kupenim znalosti. ale zitim a bytim.
máš samozřejmě taky kus pravdy, ono to bude někde uprostřed,
ale já nemluvil o celým životě a důchodu, ale o dokončeným středním stupni vzdělání a tomhle věku, že v tomhle věku si myslím, že je to nejnebezpečnější období, kdy když bys do toho sklouznul víc než je zdrávo, tak ty škody se pak výrazně hůř napravujou, než pak kdykoliv pozdějc. A rozvojem nemyslím akademický znalosti, ale prostě rozvoj a ten kalením nepodporuješ. Hele, co se týká toho, že nějakých 5 let zpoždění nevadí, že se pak probere... No v tomhle samozřejmě nemám obecný zkušenosti, ale ta práce, pokud nebudeš falzifikovat své CV, se pak opravdu shání výrzně hůř, když tam máš 5letou díru v životopisu, nebo nějaký brigády u Mc :). Když jsi absolvent, tak nevadí, že nemáš praxi, ale v 25 bez praxe jsi pro personalisty podezřelej a radši vezmou někoho jinýho, to jsou zase mé postřehy z praxe...
mettatron
pavlik .. jasne. ono podle me proste jde o to co je to za cloveka. proto tezko plosne rict. s tim vzdelanim, neni to vubec tak jasne.....kdyz to bud brat moc vazne a starat se vic o to co by se melo nebo nemelo. muze deformovat svuj vlastni prirozeny vyvoj a svuj vnitrni svet akademickym vzdelanim tim ze ho bude brat jako realitu coz neni a nebud, vzdycky to jsou a budou lidsky vymysli,predstavy o tom jak to funguje...z praxe takovy lidi potkavam, napr s lekarskym vzdelanim..rika se tomu profesionalni deformace. a ani zadaleka to neni bezvyznamene. na skole se ti muzou tak fixovat pochybny nazory ze se z toho do smrti nevymotas. ovlivni to cely tvuj zivot vic nez nejake to kaleni. mnohem vic. a nebo to muze byt i tak ze bude kalit a pak toho bude litovat a na nic se nevzmuze a tak .. jak asi mas namylis ty. rek bych ze je potreba informovat. ukazovat. mluvit. a nechat kazdymu volnost a svobobu a zodpovednost za svuj zivot. ostatne. tu stejne nikomu ve skutecnosti nemuzes vzit. a se zakazama, tlacenim lidi nekam, nevis jak to dopadne a muzes zafixovat neco ceho by sam prirozene nechal. a pod.
delloyt
muj nazor je ze deti a drogy neni prilis dobra kombinace. Nechci moralizovat bo i ja byl pubertak, jenze v jiny dobe. drogy nebyly tak dostupny jak ted a hlavne se o nich tak verejne nemluvilo, byly tabu a dle me to bylo dobre. co oci nevidi mysl nelaka. ted prichazi na radu prevence, je dobre ze do skoly prijde clovicek a zacne deti strasit jak jsou drogy spatny? myslim ze o rizicich by vedet meli, ale kdyz to budete vypravet detem v osmy tride budou se tomu smat a delat saskarny pred svymi vrstevniky. a tim cela snaha prichazi v nivec. Rodice by meli byt temi, kdo si doma sedneou s deckem a vse mu vysvetli a pouci ho o dopadech popr. mu poridi nakou lieraturu. pak uz zalezi na kazdem zda zkusi a pozna na lastni kuzi nebo fuck off fet.
myslim ze tu druhou variantu sem vstipil do hlavy memu sestnactiletemu bratrovi a jsem zato rad. sam jsem zkusil kde co, nic mi to nevzalo ale ani me to nenadchlo abych v tom pokracoval. jen ta marihuana me tak nejak nadchla a prirostla me k srdci.........
party_zan
Drogy vs. decka, to je celkem tezky kor kdyz sam jsem od "detstvi" byl v kontaktu s drogama. Ci uz tobyli ciga a chlast na zacatku a pokracovalo to tak ruzne az jsem zustal u makaku...
Nemyslim, ze mne osobne by prokaleny mladi ublizilo, ci uz na osobnosti nebo v kariere, no myslim si, ze ne kazdy dokaze zaujmot zdravy postoj k drogam a uz vubec ne mladez ovlinena nescetnym mnozstvim vplyvu okoli. A kdyz k tomu pripoctu dost zvalstni vztahy rodicu a jejich deti, vychazi mi z toho recept na kastrofu.

Na druhe strane, i nam (me bande a pod.) dospely kdysi rikali ztracena generace a nakonec to tak neni. Podobne to muze skoncit i u dnesnich deti, proste se nic nestane. Doufam...
ar45az
to party_zan: plne souhlasim ze kaleni a huleni u me od 15 let ne nejak moc nepoznalo kdyz ma clovek aspon nejaky rozum myslim si ze i v tech 15 je schopny sam sebe uhlidat v vedet do ceho jde:) a s tema generacema je to tak ze ZDYCKY ale ZDYCKY si starsi generaca stezuje na mladsi a tak to bude...... ale opravdu se zacinam zabyvat otazkou kdyz si jdu pro pivo a do skusebny popit pohulit, zahrat a u oblibene vecerky stoji deca 12,13,14 vesel si kali pivka a pohulujou jak kokoti namachrovani a sou IN v dnesni dobe a myslis si ze sou frajeri treba na to vekme RUZNYM na to prijdou co to obnasi, ale kdyby to brali aspon s respektem a uznani ze to fakt neni legal a to nemluvim ze mezi mladistve prostupuje maro... to je muj nazor na dnesni dobu DOROGY X DETI
peace growers
Kohy
Ja osobne sem zacal hulit v 15ti letech a myslim, ze to na me velkej vliv nemelo a nema, i kdyz to muze bejt jenom muj subjektivni pocit. U nas je jedna rodina (sou to romove, ale naprosto pohodovi lidi, i kdyz si strasne vymejsli, znate to) a ty huli naprosto vsichni..vcetne kluka, kterymu je 9 let a to uz je podle me extrem a neprinese mu to nic dobryho.
Anonymer
Začali sme v 13/14?...

Neľutujem, psychicky sme tam, kde iný "známy" nikdy nebudú...

Podľa mňa to proste záleži od typu človeka/výchovy atď., tým chcem povedať, že keď ma niekto 13 rokov, a je nemorálna špina, hulenie ho iba na tej ceste ďalej posunie, ak je človek vážiaci si morálne (príklad) hodnoty, to správanie sa iba prehlbí...

Takže stručne povedané, tráfka je taký dusík na ceste, ide iba o to, či nemieriš do priekopy :)

4N.
pexeson
JJ dvanactiletí a míň se nám tu u compu smějí:D.(
Dude
ono kdyz pomineme veskery moralni cancy kolem, na ktery bych stejne az tak nehral - tak v puberte probiha druhej nejvetsi rust mozku (hned po prvni roce zivota) - a to, co se pojebe v tomhle obdobi se v podstate uz nenapravi :)
btw - tim cim se clovek intenzivne zabyva v tehle dobe, to se mu potom fyzicky zabetonuje v nervovych spojenich ;)
jojo takže takovej vyhul ze sedmý třídy základní školy pak ve dvacetipěti je v situaci kdy dělá skladníka v supermarketu, a polovina výlaty, volnýho času a i mezilidskejch vztahlů jde na úkor ultrahydroskérka ... pár takových případů znám je to smutný ale je to tak ;)
NO ty děcka nato přídou samy časem.ciga sou hnus odpornej ale trava
muže dát dětem taky zabrat.ale zákony sou od toho aby se porušovali......na co by asi byly
Username
řešit jestlik hulit od 15 nebo od 18nácti je celkem píčovina oproti tomu co jsem včera viděl a slyšel od kamaráda..... byla s náma Holka ktera Začla smažit ve 13nácti!!!! :( 2 roky na tom ujižděla a od 15nácti přešla na jehlu Teď je jí 16náct a v pondělí de na léčení,Smutnej příběh doufám že se z toho dostane fakt pěkná holka škoda jí :( a toho debila kdo ji poprvé dal ty sračky bych skřápal, to jsou lidi kteří už mají zničený život a ještě ho kurví těm ostatním!!!! Tyhle zmrdy by měli zavírat! ale určtě každy zná v svym okolí nějakou trosku a těch lidí začína přibývat se mi zdá......
Trawa.cz
to Username: Neni to náhodou tim v jakym okolí se pohybuješ? Dokud sem nezačal hulit, tak sem žádný trosky neznal a ani moc nevídal. (tim nechci říct, že to z vás udělá trosku, ale myslim to spíš tim prostředim, protože když nechodíš do hospod, nehulíš, tak potkáš feťáky málokdy)

Nečet sem to tu celý, tak mě nebijte.

Těch 18 let je podle mě +- dobrá hranice, protože v teenagerském věku se člověk může nejsnadněji stát závislým. Většina kuřáků začne kouřit někdy mezi patnácti a dvaceti a stejně je tomu tak i u alkoholu a ostatních drog.

Já osobně bych hranici posunul tak na 16 let, protože po té šestnácce bych řek že lidi začne přitahovat to zakázaný ovoce a kdyby to nebylo zakázaný, tak třeba by to tolik nekoužili/nehulili/nechlastali, no prostě nefetovali

Já osobně jsem třeba po svých osmnácti skoro přestal hulit (předtím každý den a potom tak jednou za dva týdny) a neni to prachama, ani tim, že by toho bylo málo. Prostě me to přestalo bavit

peace
krast
Čím je ta hranice výše, tím lépe. Mnoho lidí dospívá mentálně už někdy kolem 15roku, ale spoustě dalších to trvá mnohem déle. a jen tak čistě teoreticky, kdybyste nekouřili, nečadili, nechlastali atd. mohli byste to dotáhnout dál? Ach ano, pravda je hnusná, MOHLI.
nie každý chce dosiahnuť viac....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma