Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Větráček se dá takhle odřadit? - Klikni zde pro originální téma
OptieX
Mám problémek, docela velkej. Jde větráčky. Je to složitější, asi k tomu budu muset udělat obrázek. Už se mi vyřadil další větráčekDopad stejně jako druhej. když spojim drátky tak to teď jenom jakože o půl centrtimetru poskočí a dál nic. Jenomže teď mám teorii. U zničení toho druhýho větráčku jsem totiž byl. od větráčku jde k transformátoru dvojice drátků žejo?Mám pocit, že jsem do těch drátků ťuknul tak, že se spojily. Pak to nešlo. A teď? když normálně spojuju rychle za sebou drátky, který k sobě patří, tak poskakujou rychlejš za sebou, a rychle se roztočej. Samozřejmě když s timhle přestanu, tak se zastaví. Jako, kdyby teď větrák potřeboval víc energie? Co jsem to udělal? Pomozte.

Tenhle problém se mi vyskyt v pěstírně a přišlo podstatný udělat proto samostatnej thread. Jinak umřou. Vy víte kdo.
hellfire
Myslím že spojením těch dvou drátu by jsi větráček ohrozit neměl to spíš to trafo. Jak velký napětí máš na výstupu trafa a není náhodou střídavý?
OptieX
Trafo... 1.7 - 12V(to bude kvůli tomu, že tam mám regulaci rychlosti) a 1,2A. Proud je stejnosměrnej(za voltáží je rovnítko=)
Co se to může dít?
hellfire
Je možný že ten větráček jenom přirozeně odešel ale ... podobný trafo sem měl kdysi chvilku doma a taky na něm bylo napsáno 12V ale při otočení na maximum sem měl na výstupu na větráčkách něco kolem 14V i víc. Nevím jestli to stačí na to aby ho to zničilo, možná při delším používání.
Buď bych to přeměřil jestli můžeš nebo to nastavil na menším napětí v každým případě ten větráček už asi nerozchodíš.
OptieX
A neni fakticky možný, že to způsobilo spojení drátů? Všechno se přece děje z nějakýho důvodu! Ty větráčky odešly ve dvou dnech!
Hanizek
OptieX: Na tom obrázku nejde nic přečíst, ale zapojené to je dobře. Problém bude nejspíše v tom trafu. I kdyby jsi ho na chvíli vyskratoval, tak by se mu nemělo nic stát - jednak je to zvonkové trafo, které krátkodobé zkraty vydrží a jednak by tenhle typ měl být vybaven proudovou pojistkou (to ale nevím jistě).
Prostě zkus jiné trafo...
Mr Proč
Jj, tohle trafo je vybaveno pojistkou (pri zkratu se rozsviti prislusne svetylko, je nutno chvili pockat, nez se pojistka ochladi a jede se dal) a potvrzuji i to, ze trafo dava vic nez 12V, ted jsem to meril a dava asi 16,5V, takze je dost mozny, za to vetracky proste nevydrzely. Zmer si, kdy dava 12V a udelej si tam carku, ja to tak taky mam a tak to mej nastaveny.

Edit: vystup na stridave napeti dava taky 16,5V
CHASNIK_SK
Ta poistka je nieco ako termistor,alebo neaky bimetalicky pasik ktori sa pri prehriati rozpoji a potom zasa spoji.Staci tam pripojit vacsiou zataz a trafo nepojde
,ale to nas trapit nemusi,
podla mna cely problem s PC vetrakmi je to ze okrem statoru a rotoru obsahuju neake polovodicove prvky,suciastky ktore su aj vidno ked sa pozriete zospodu na PC vetrak.Chcelo by to premerat co je na tom vetraku pokazene.Moze to byt zhorena cievka na statore,alebo uz spominane polovodicove prvky.Znicit ho mohlo vyzsie napatie ako 12V,ale tiez ten skrat a to bolo v tvojom pripade,mne sa to stalo tiez a vetrak bol fuc.
Dalsia vec ktora moze znicit vetrak je podla mna obycajne vypnutie a zapnutie trafa,myslim ze pri zapnuti sa v cievke trafa naindukuje neake vacsie napatie ako 12V a to moze znicit nas citlivy PC vetracik.
Na PC vetraky by som jednoznacne volil PC ZDROJ ako najlacnejsi a najdostupnejsi zdroj a asi aj najvhodnejsi.
Dokonca jeden vetrak uz je v PC zdroji vacsinou zabudovany.Staci ho odstiknut myslim ze tam neni velmi potrebny ak sa napajaju len PC vetraky.S PC zdroja su viacere vystupy myslim 5V a 12V najcistejsieho jednosmerneho prudu pod slnkom takze sa daju regulovat otacky.
Tak zatim hosi :)
Rogu
Ten vetracik mozes vyhodit ... mne sa to stalo neras ... s trafom podla mna nic nemas ... ked neveris si zozen druhy vetracik a skus ho znova skratovat ... ale vysledok bude ten isty ... budes musiet zhanat treti ... si poriadne zaizoluj miesta spojov aby sa ti to znova nevyskratovalo ...
Hanizek
Zkarat na ten větrák nemá vliv! Při zkratu přes něj totiž téměř žádný proud neteče! A když odchází jeden větrák za druhým, tak to určitě bude trafem!
shaman1*
Zdarec
A zkoušel jsi ten udajně zrušený ventilátor připojit na jiný zdroj? Myslím že by mohla být proražená dioda ve zdroji ,pokud by tak bylo 50 krát za sekundu by ventilátor jel bez kladného napětí např na plus polu, ventilátor by ale šlapal těch pár milisekund na setrvačnost než by jej zásobila plusovým napětím druhá dioda na grecově můstku ve zdroji jelikož pro plus pol jsou tam diody dvě.
Při takovém pulzujísím napětí by do několika hodin došlo k proražení diody ,co je na větráku která hlídá ventilátor před přepolováním, to by mělo za následek zničení teto diody .Tím bych si vysvětlil trhavé zaškubávání takto zničeného ventilátoru při připojení na napětí na ventilátor se dioda prudce otevře ale bohužel není schopna vést proud a ventilátor je bez proudu a zastaví se ,ale pokud to chceš zkusit jestli je to opravdu tak jak říkám zkus přivést napětí za tuto diodu a ventilátor se roztočí. Najdeš ji někde u vinutí ventilátoru malý černý váleček:D
jestedman
jen upozorním, ale nepředpokládám, že bys to měl špatně. na tom trafu jsou dva výstupy, jsou zespoda označený, jeden je 12V na koleje a druhý je 16V na závory apod. tak abys to měl na tom 12V


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma