Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
drip system-poraďte zkušenejší - Klikni zde pro originální téma
sifaka
Rozjíždím pro kámoše pěstírnu, 600w sodík, tedy asi 1,5x1,5 m. Má to být lehce autonomní, tedy by mě napadl nějaký drip systém. Koukal jsem na nabídku hydroponieplus, ceny mi připadaj OK. Jen bych se rád poptal, jaké používáte čerpadlo, ty parametry vypadaj ze začátku poněkud šíleně, ale už mi to asi trochu dochází;) Já bych asi volil to s max 1800 l/hod, do 1,4 m. Cena ještě OK, ale nevim zda ty parametry stačí. Mělo by to být do dvou větví po osmi kapilárách, tedy dohromady 16 květníků.
Koukal jsem tady po zkušenostech 2-3 dny do fóra, ale sorry, kde nic tu o čerpadlech nic:)
nemo
Teda já mám na 15 kytek to nejmenší čerpadlo 400 l/hod do výšky 0,6 m a bohatě to stačí. Podle toho jak to teče díky tomu jak to mám rozvedené myslím, že by to utáhlo i desetkrát víc kytek. Když si uvědomíš, že jedna kytka (a to už pořádně rozrostlá) potřebuje za den max. 2 l vody a navíc, že se ten systém nazývá drip sy stém (drip znamená kapka), tak podle mě není co řešit.
Jen bych tě chtěl upozornit na to jak je potřeba řešit rozvod vody. Nenatahuj tenké trubičky přímo od čerpadla ale připoj na čerpadlo tlusté, třeba palcové, trubky a z nich teprv veď vodu k jednotlivým kytkám tenkými trubičkami. To způsobí, že ztráty rozvodu jsou minimální a teče to jak blbý.
Já to mám tak, že mezi květináči je natažená ta tlustá trubka až k tomu nejvzdálenějšímu a od ní u každého květináče odbočka.
sunset
sifaka: Neni dulezite, kolik to cerpadlo vycerpa vody, ale tlak, respektive vytlak. Cim vetsi, tim lepsi. Ja mam rozmery 110 x 65, vyska od cerpadla k nejvyssimu bodu dripu je 0,6 metru a 12 jehel. Prohledni si vykonovou tabulku, melo by ji mit kazde cerpadlo. Tedy ve vysce nejvyssiho bodu by cerpadlo melo mit dostatecny tlak na to, aby ti z jehel kapala voda dejme tomu 2 litry za hodinu. Da se to spocitat, ale to uz necham na tobe. Ja mam vytlak 90 cm, takze to tve by melo byt dostatecne a budes mit i vykonovou rezervu, coz rozhodne neni na skodu.

nemo: Tohle cerpadlo rozhodne neni zbytecne vykonne, skutecne zalezi na tom, aby bylo schopne vytlacit do urcite vysky vodu a jeste tam mit dostatecny tlak.

sifaka
Díky moc. Mě taky mátl ten obrovský průtok:) Ale nevěděl jsem právě kolik je třeba navíc k výtlaku. Určitě nebude nejvyšší bod výše jak metr, tedy by to mělo stačit. Bohužel levnější už má pouze 90 cm. Toho bych se trochu bál.
Počítám s tím, že to rozvedu až ke květináčům 1/2''(3/4''?).
Ještě jednou dík
sunset
sifaka: Ja to mam tak, ze z cerpadla jde 1/2" obycejna zahradnicka ohebna hadice, ktera je uvnitr cerna a diky tomu nemam problem s rasama. 1/2" trubku mam rozvedenou systemem Gardena (mrkni do OBI nebo Baumaxu a pochopis, bohuzel jsem to v mensich zahradnictvich nevidel :( ). Ta trubka je rozriznuta a mezi dva dily je vlozeny takovy jakoby kriz, ktery ma strany 1/2", 3/8",1/2", 3/8". Samolitr je 1/2" prubeznejch, 3/8" slouzi jako rozvod ke kapilaram. Rozvod jsem udelal z origo trubicky Gardena, muzes pouzit jakoukoli, ale Gardena ma cerny trubky. Ostatni co jsem videl byly dost levnejsi, ale pruhledny = problemy s rasama & bordelem. Na konci rozvodu jsou kapilary Gardena s konstantnim prutokem. Bohuzel nejsou dokonale a cca jednou za tri dny je musis prostouchnout takovym jehlickovym udelatkem, ktery k nim pridavaj.

Pro ilustraci, jak to mam udelany ja, na par fotkach je to videt:
http://grower.cz/forum/showthre...03&pagenumber=1

Micro-Drip-System Gardena i s obrazky:
http://www.gardena.com/gardena24/ap...id=PK10202_DEen
breeder
nebo se koukni na nějaký moje stránky:

- tady je jeden návod http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=332


- takhle to mám řešený teď


- no vlastně takhle:
už nemám kapiláru strčenou přímo do trubky
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2367


[Edited by breeder on 08-03-2002 at 10:17 AM]
sifaka
Díky moc. To breeder: tohle jsem hledal, ale zaboha mi to nechtělo vypadnout z hledáčku (už jsem tady dlouho nebyl a zapoměl kde jsem to viděl).
Ten kamoš je i instalatér tak to snad zvládne. Jinak teď nabízí černý kapiláry hydroponieplus asi 6 Kč za metr vnitřní průměr 4 mm, což vypadá pěkně. Ale ucpávání jehel je dost nemilé. Asi je dost realný, že tu skříň nikdo nenavštíví třeba tejden. Uvidíme vyzkoušíme.
Hlava
....tady Drip nebo tady Gardena

Měj se :sun:
Hlava
...k tomu čerpadlu , u tý Gardeny mám čerpadlo Alko TS240 ,6000l/hod a škrtíci ventil od Gardeny za 90kč a řídíš si to jak chceš . Já taky koupil nejdřív malý a pak jsem stejně šel pro nový , ubrad můžeš vždycky .....:smoker: .

Kyti zdar :sun: Hlava
nemo
Sunsete
já jsem se asi špatně vyjádřil. Z mojí poznámky mělo být jasné, že vlastně jde o to, aby se voda zespodu vyčerpala nahoru do jakéhosi zásobníku o minimálním objemu a z tohoto zásobníku se pak rozváděla ke kytkám. Pak je ten tlak vody co půjde do těch rozvodných trubiček (o kterém píšeš) daný už jen rozdílem výšek (nad mořem) mezi hladinou vody v zásobníku a koncem těch trubiček.
Já jsem to měl totiž napřed udělaný tak, že jsem přímo od čerpadla vedl tenkou trubičku (třeba i 1,5 m dlouhou) ke každé kytce, nebo jsem ji ještě rozbočoval a to bylo špatný, protože někde (kde byl odpor průtoku vody menší to teklo víc a jinde mi to neteklo vůbec. Tak jsem to vyřešil takhle a nemám problém.
sunset
nemo: Hele, ty chces nejdriv vycerpat vodu nahoru do zasobniku a pak jeste cerpat do rozvodu? To mas dve cerpadla, to je luxus ne?

Kdyz mas dost vykonny cerpadlo, melo by ti vycerpat vodu do sirokyho 1/2" rozvodu, z nej do uzkych trubicek ke kapilaram. No a specialne tyhle od Gardeny (ale snad vsechny ne?) by mely mit konstantni prutok, takze protece na zacatku rozvodu i na konci stejne mnozstvi vody...

Tj. ukolem je jen dostat dostatecny tlak az ke kapilaram, ktere ho patricne seskrti a mas vsude stejny prutok, nic neresis & je to f pohodce;)

Podivej se na breederovo reseni, imho je dobry a nepotrebujes nic vic. Ja osobne bych nechtel koumat, kam do skrine dat do vysky nejaky zasobnik, protoze by mi pri me sikovnosti stopro spadl mezi kytky:) I kdyz uznavam, ze to muzes mit jinak, ale vzdycky hrozi nejaka havarka, tohle je pro MOJE podminky ideal...
Muf
Nemají kytky v těch truhlíkách málo místa pro kořeny? Tím víc je mi to divný, když jsou v rohožích.

Co když mi čerpadlo za minutu prečerpá víc vody, než potřebuju. Minuta je dlouhá doba, jak děláte menší interval?
Hive
Tak mě napadá mít drip bez čerpadla. Mít nádobu s roztokem na skříni (teda pokud není skříň moc vysoká) a rozvod roztoku by samospádem kapilárkama skapával dolů. Pod nádobama mít jen nádobu na odpadní roztok. Proč se to takhle nedělá?
kralicek
Musel bys vynalezt pristroj na odtok vody kdy potrebujes takhle by ti voda tekla porad !!!
breeder
to hive:
musel bys mít digitální spínací hodiny a na odtoku zapojenej elektroventil,
nebo
bys musel použít úplně jinej systém
např.
od firmy Tropf Blumat, tam to funguje přes senzory, který kapilárně vzlínaj půdní vlhkost
a podle toho kolik navzlínaj nebo nenavzlínaj, tak se zalejvá



jinak: http://www.blumat.info
kralicek
Chtel bych s konstruovat box na 3 - 4 kytky 70W verti. scrog (carlos) ! Jen bych prehodil Bubler za Drip!!!
1) Ma cenu se v tak malem poctu kytek poustet do dripu???
2) Jake cerpadlo by bylo potreba???vykon?prutok litru za min... ???
3) Slo by udelat s cocosu peknou kostecku tech cca 15L ??? nebo stacil i mensi objem ???(a dase pouzit i tento
kokos???)
4) Take by me zajimalo zda by nebylo lepsi dat 50W+50W nadsebe???Nebo raci 70+70 :D nadsebe(uchledim to se 2 trochu silnejsimi ventilatory jak Pc vetron???nevim jak 70w hreje).
5) Slo by pestovat 50W+50W v prostoru 60delka,40sirka,50-60vyska (cm) ???Dal bych tam 40cm truhliky ???Po 3 kytkach ???
6) jak velky by mel byz zasobnik na ziv.roztok na 4kytky a pak na 6kytek ???
Dik za odpovedi pri tezkem rozhodovani...

[Edited by kralicek on 19-11-2002 at 08:31 PM]
kralicek
Ze by se nenasel nikdo kdo pomuze ?
kralicek
Ahoj,
nevim zda se tohle hodi do pokrocilich techn. protoze resim zakladni problem dripu ale nechce se mi zakladat nove tema .... .
Podminky:
chystam skrin 70*55*60cm (prostor celkovy), pestebni prostor je 45cm delka ( a pak tech 55 sirka + 60 vyska), zbytek 25 cm na kraji na tlum.,zap.,hnojiva, atd......... . Truhlik 2kus 40cm dlouhy do nej kokos a celkove 6 kapilar ( jedem truhlik 3 kap.) . Svetlo 150W.
Otazky
1) Jake CERPADLO na ty to podminky prutok( L ), poprikladu vytlak ???
2) Jak velky zasobnik ( L ) na 4 kytky ????
Moc vam kdo odpovi DEKUJI .
Hive
Co se čerpadla týče, můžu doporučit čerpadlo na auto-ostřikovač za 200 kč,- výtlak perfektní (2m no problem) jen hlučnost je vyšší.
Vývody jsem zalil tavnou pistolí abych je odizoloval a používám ho normálně jako ponorné čerpadlo (ponořené nedělá skoro žádný kravál)
Jako spínače používám dvě spínací relátka.
Hive
Kralicek: Abych ještě upřesnil, nádobu na roztok doporučuji mít mimo skřín, do skříně mír zavedenu jen hadičku od toho čerpadla, rozvod jsem třeba udělal z tenké injekční stříkačky, odřezal jsem konec s jehlou, ten nasadil na hadičku od čerpadla, do stříkačky nadělal šroubováčkem a hrubou silou :) dírky na kapiláry a zaizoloval opět tavnou pistolí. Kapilárky seženeš třeba u hydroponie plus za 6 kč metr, nedělej je zbytečně dlouhé, roztok se pak zbytečně zahřívá.......
Co se týče obsahu roztoku - čím víc, tím líp :)))) Uvědom si ovšem, že větší kytky pijou klidně i pět litrů denně.
Hive
Takový levný drip se dá se vším všudy postavit za nějakých 400,- kč + časovač. Ten je dražší a nedá se asi přímo doporučit. Záleží na tvé konkrétní potřebě.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma