Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Výroba stínítka - Klikni zde pro originální téma
Capo
Když jsem si chtěl udělat stínítko tak jsem tady nenašel dost přesný návod jak na to. (Bylo to dřív než se tu objevily home made Awingy a stejně by pro mě byly moc velké) Byly tu samé stínítka z okapů, z obalů od barev a tak. Ale použitelné jenom 2. Jeden byl styl komolý jehlan (jenže větrák který by foukal na výbojku by odrážel teplý vzduch dolů na kytky a aby byl odtah ve stropu mám malou výšku skříně) – bohužel ho zrovna teďka nemůžu najít. A druhý je o dost lépe udělaný a použitelný a to: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2610 od člena Cannabidiol. Když jsem si u něho rozkreslil odrazy světla od výbojky, tak u ohybů se odráželo 2x a podle mé úvahy se s každým odrazem nějaké světlo pohltí sem to zkusil udělat tak aby se to zlepšilo.
Přidal jsem do oblasti ohybu ještě jednu část s polovičním úhlem a vyšlo mi už, že se světlo bude odrážet vždycky maximálně jednou.

Foto 1: rozkreslené Cannabidiolové stínitko.
Foto 2: S dalším meziúhlem

Blbě jsem si volil úhly vyzařování (dal jsem si „na strop stínítka vzdálenosti 2mm a jak se to vzdalovalo tak se mi čáry víc a víc přibližovaly, tak jsem nakonec musel dělat první odraz jenom tak, aby byl vidět pokrok. Stejně se světlo šíří všude takže v podstatě je každý úhel správně). Vychází mi z toho, že teoreticky by skoro úplně krajní části měly být docela dobře osvětlené.
Capo
Tak postup jak takové stínítko vyrobit, pro ty co to podle tohoto nákresu nezvládnou.
Nejdřív jsem si udělal model z tvrdého papíru, který se později bude výborně hodit jako šablona pro překleslení na plech. Rozměry vidíte na horním obrázku a jenom délka stínítka je 40cm a šířka čela je 47cm. Udělal jsem navíc přehyby pro konečné sešroubování.

Foto 1: Papírový model

Očistil jsem si starý porezavělý plech, který jsem našel u našeho domku, takovým tím drátěným kolečkem co se dá přidělat na brusku. (Kdyžtak určitě nějaký seženete ve sběrně železa za pár kaček)
Překreslil jsem na něho šablonu a bruskou jsem tvar vyřezal. Jde to mnohem líp než nůžkama na plech. Ty jsem použil jenom tam kde jsem se s bruskou nedostal.

Foto 2: Vyřezané stínítko z plechu

Pak jsem si na plech nakreslil i čáry, podle kterých budu stínítko ohýbat.

Foto 3: Komplet rozkreslené na plechu
Capo
Teďka byl problém jak to rovně pozohýbat. Vzal jsem si dva vinkly, které jsem dal proti sobě do svěráku a bylo to. Ještě lepší by byly jekle, ale kde je vzít a nekrást.

Foto 1: Upevnění do svěráku
Foto 2: Už naohýbaný plech

Dále jsem do přehybů a krajů stínítka vyvrtal dírky pro sešroubování malýma šroubkama, aby stínítko drželo úhly, které chci.

Foto 3: Vyvrtané díry pro méně chápavé
Capo
Foto 1: Sešroubované stínítko

Udělal jsem si úchyty pro zavěšení, které jsem přišrouboval k horním dírkám. Jsou to vlastně malé pásečky plechu 2x provrtané a v půlce přehnuté.

Foto 2: Umístění úchytů
Foto 3: Detail úchytů
Capo
No teďka stačí vyřezat díru pro větrák na ofuk výbojky do jednoho čela a dodělat dírky pro uchycení objímky na druhé straně. Já výbojku ani objímku ještě nemám doma (zajdu do Janče asi za týden), tak si počkám ať přesně vím kde mají být díry. Zbytek kolem objímky odřežu, aby mohl vzduch kolem výbojky jít dozadu a neodrážel se od druhé strany dolů. Samozřejmě nechte aspoň tak 3cm plechu kolem krajů, aby štít držel úhly plechu.
Už jsem si ho nabarvil bílou matnou barvou na radiátory a čekám na březen až ho poprve testnu.
Capo
Tak a takhle to vypadá nabarvené a s 12cm větráčkem na ofuk lampy.
Capo
Všem co mi dali K+ díky.
Paryba
nešel bych do něj......

má fůru nedostatků.....
a nikde sem se nedočet na jakou to máš watáž.....
Capo
Mám ho na 100W. Jaké má nedostatky? Rád se poučím a zkusím ho předělat. Ještě mám zhruba 3 týdny než budou připravení kloni.
Paryba
na 100W nepotřebuješ colltubu ani to zavírat do skla...

už se ti stalo že pod lampu máš kytky větší a po stranách žebráky? dělá to nerovnoměrnej rozptyl světla.... ale to tady už vylo popisovaný....

dej dolů rozptylku.... a na odraz světla ve stínítkách se mi nejvíc osvědčila stříbrná fólie.... (ne alobal....)
Capo
jedu grow poprvé tak se mi to ještě nestalo. To stínítko co je na prvním nákresu není vyrobené. Je vyrobené to na tom druhém. To první tady vyráběl na zakázku jeden člen a zjistil jsem právě že to na boky moc nejde. a tak jsem tam přidal ještě jeden úhel, který to na boky dává víc. To druhé už má rozptyl lepší. No kdybych ho dělal až potom co se tu objevily home made A-wingy, tak bych taky možná udělal A-wing (jenomže by se mi asi nechtělo kupovat nový proklepávaný nerez plech). A pokaždé se na A-wingy dává ten tepelný štít takže střed je taky dost přesvětlený.
Rozhodně si myslím že je to lepší než nějaké ty stínítka z prázných plechovek od barev, z okapů a jim podobné.

No za tři týdny grow rozjedu tak potom hodím fota jak to pod ním roste.
Soul Rebel
Cau, na A-winga nemusis mit ten plech nejakej specialni. Ja mam z kourovovdny trubky (ta co je u kamen:D ) ktera stoji asi kilo a prace to je na chvilku, ale pak to jeste musim vylepit onou stribrnou folii o ktere uz mluvil Paryba, coz jsem jste nestih. Tady mas fotku at vidis;)
kickdashit
cau,jak hlucnej je ten 120mm ventilator co tam mas???
peace
Capo
to kickdashit: je to tenhle http://www.alfacomp.cz/php/product....12007N0BU0CK8RX při maximálním výkonu 23,5dB a výkon cca 96m3/h. Koupil jsem si pár odporů a kombinoval o kolik se ztiší. Na 2 metry nejde nic slyšet když jsem před něho dal odpor 50 ohmů. Ještě pořád to dost fučí na s mýma podmínka growu to bude bohatě stačit.
Caligula
Parádní stínidlo.. njn takhle to vypadá když na to někdo má prostory..
jen tiše závidím :D
Eloren
Nebylo by lepší dát kousek plechu na vrchní stranu CT ? (dovnitř) Zamezil bys nepatrným ztrátám v tom skle. Každopádně K+ =)
Soul Rebel
citace:
Původní příspěvek od Eloren
Nebylo by lepší dát kousek plechu na vrchní stranu CT ? (dovnitř) Zamezil bys nepatrným ztrátám v tom skle. Každopádně K+ =)

Pokud se muzu vyjadrit...
Myslim, ze jsem to tu taky videl, ale zda se mi, ze kdyz se da ten plech do CT, tak cim niz mas svetlo nad kytkama, tim uzsi plochu osvitis. V ty CT, to musi byt dost uzky. A-wing (a snad i ta moje parodie:p: ) je delany prave do siroka, kvuli osvitu co nejvetsi plochy:)
Capo
Já jsem si hned v půlce mojeho prvního growu taky sestavil A-wing.
Tohle jsem si stavěl ještě těsně před tím než se a-wing rozmohl. Je to proti A-wingu zbytečně moc pracné. Hliníkový plech na A-wing koupíte za 100,- + nějaký 1mm plech na to véčko uprostřed a nějaký kousek plechu na uchycení obímky a máte všechno. Jenom to trošku ohnete, spojíte hliníkovýma nýtkama a je to hotovo.
Dim
Capo: hezky, ale chtelo by to jeste pokrejt necim odrazivim, protoze hlinik moc velikou odrazivost nema...
Hy3nA
citace:
Původní příspěvek od Dim
Capo: hezky, ale chtelo by to jeste pokrejt necim odrazivim, protoze hlinik moc velikou odrazivost nema...

hliník má po stříbru druhou největší odraaživost, akorát lehce a docela rychle koroduje a tvoří na povrchu slabou vrstvu nějakýho oxidu, takže pro dokonalý odraz se musí leštit
mr.vomacka
Chlapy cenove je to sice stale nad vasima home vyrobkama, ale nasel jsem neco jako wing, jmenuje se to MIG a je to skoro stejny a za super cenu. http://www.growpestitel.cz/index.ph...57812a1f1f5d1b6
tak petu zdar
cix
hoj, chystám se vyrobit stínítko z nerezové trubky prům. 155mm, tlšťky 0,5mm. Nevím, esli vyleštit ten plech nějak (kotouček + pasta + vrtačka - kdetovzít) nebo to polepit odrazovou (plastovou a bohužel hořlavou :( ) fólií.. taky vůbec netuším, jak by to mělo být velikostně.. esli by někdo věděl, byl bych mu vděčen.
edit: co to vzít tekutým pískem a jakoby poškrábat, tedy by to nebylo vyleštěný, ale mělo by to rozptyl..
Hy3nA
čus, nevim teda jak by tekutej písek - velikost "poškození" oproti třeba proklepávanýmu plechu měl pomoct s rozptylem. rozptyl by možná mohlo zvýšit třeba to, kdybys tu trubu přejel vrtačkou s takovim tim ocelovym kartáčem :D jako nejdřív podélně a pak do pravýho uhle s tim prvním tahem jakoby, ale to je jen drontodoměnka:)

ale třeba kdybys na tom stínidlu měl jen Nlite tak by ta folie vpoho vydržela. imho


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma