Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Zapojení sodíku - Klikni zde pro originální téma
FeaS
Zdravim,dneska me prisla sodikova vybojka 250w SON-T plus.. udelal sem tohle zapojeni a nevim jeslti je to dobre.. a potreboval bych poradit jeslti to tak muzu zkusit nebo radsi ne diky

http://bav.ic.cz/a/67926_p1010050_122_119lo.jpg
Dadenka
jo máš to dobře můžeš to zkusit
WhiTe
skus FAQ a hledání ... na tohle tema je toho tady mraky
Capo
citace:
Původní příspěvek od WhiTe
skus FAQ a hledání ... na tohle tema je toho tady mraky


Jo tak pro příště než něco zapojím podle schématu odtud tak to udělám přesně jako FeaS. Podívej se na tohle schéma a řekni jestli je dobře. http://grower.cz/forum/showthread.p...6186#post436186

Já ti odpovím hned že je špatně přesně podle něho jsem zapojil svůj sodík protože jsem měl stejnou výbojku i tlumivku a výbojka mi hned bouchla. Až jsem se zeptal bylo pozdě. Na tom schématu je tlumivka se 3 vývody a zapojené jsou jenom 2. Naštěstí mi ji v Janči vyreklamovali, když jsem jim tvrdil že jsem ji zapojil dobře. Ještě si musím nechat přeměřit tlumivku jestli mi ji ta řacha taky neodpravila.

Toť vše a příště si tohle téma taky klidně založím. Vyjde to levněji než 300 za další výbojku a snad ta tlumivka přežila jinak dalších necelých 300.
Sandman
Tak Capo mi dodal odvahu to tu hodit ;) Takže.. Koupil jsem komplet ( http://e-shop.hydroponic.cz/product...-sylvania--hps/ ) a teď mám trochu problém se zapojením.. Hledal jsem a pročítal to tu asi 3 hodiny, ale nenašel jsem to co mám já. Chci se tedy zeptat, jestli mám tohle dobře zapojené.. Předem dík ;) Jinak bych ještě bral nějakou radu, jak ten přeřadník odizolovat, jak ho mám schovat, aby to bylo bezpečné atd., protože v místnosti s pěstem se pohybujou lidi.. Díky moc
Tak v první řadě nikdo nevidí objímku E40 a jak je zapojená.
Za 2 tech barev tam máš že me z toho pos.....)
Nulák se značí modrým kablem (N)
fáze Hnědý či černý drát (L)
Žlutozelený drát (ochranný) - na zemnící kolík (Pe)
Jinak jak sem to z tech barvičech vyluštil tak pokud máš růžový dle toho schématu :D a červený je fáze a modrý nulák .
K tomu ješte zemnící kabel máš sice zapojen do predřadníku ale ne v zasuvce tudíž musíš přidat kabel (zemění) a pojistka patří na fázi mezi zásuvkou a předřadníkem
Kdyžtak mě opravte co se týče španělského značení (N-nulak)(f-fáze) :D
Sandman
Tak takhle už by to melo být dobře? Opravdu se omlouvám, ale já a elektřina ... I Voltík je na mě složitý :D Jinak ten zelený a růžový nevím co jsou.. Jenom na těch obrázcích na přeřadníku je nakreslené kam je mám zapojit.. Tak na druhý pokus už to snad mám ok a opravdu děkuji za trpělivost se začátečníkama ;)
Radši vyčkej jestli se tu zastaví nějaký odborník (ja taky nejsem elektrikář)
Ale zatím mi to vychází :-P jinak zemnící kabel by měl být na všech železných (vodivých) částech el. zapojení. Jako kabel jsi kup flexa šnůru odpovídající ampérům na výbojce (aby byl dos silný utáhnout to) ,potom zjisti fázi v zásuvce pomocí zkoušečky (pokud to zapojoval elekrtikář tak by to mělo být že je vlevo fáze , vpravo nulák a ten kolíček co z toho čouhá je zemnění). Pak netuším zda ten předřadník má pojistku zabudovanou když ne tak také pojistku podle ampérů výbojky (měl by to udávat výrobce)
(jističe jsou několik typů mě doporučili C 4A na 250 w sodíkovku) Ale ta se jen tak sehnat nedá tak jsem tam hodil B 4A a jede to ok) Na ty jističe se poptej ještě asi na fóru "zapojení všeho možného")

A ještě si sundéj tu fólii ze stínitka .
Sandman
Dík moc za rady.. Radši ještě počkám na nějakou radu ostatních, než příjdou semínka.. Jinak se budu řídit podle tebe a K+ za obětavost a pomoct amatérovi s věcma, které tu určitě už jsou 100x vysvětlené.. Jinak z toho stínidla je přímo vývod na uzemnění a folii sundám ;) O té jsem nevěděl.. Ještě že jsi napsal :) Díky ;)
No jeste se neraduj :D. Jeste to musi zkontrolovat profik radsi at te nemam na svedomi . Jo a ty elektro soucasty radsi dej mimo skrin a dobre zaizoluj kable . A pod predradnik radsi dej cihlu nebo cokoli co se nevzniti. (tady jsou rady jako zulova kostka z cesty,palena cihla,chladice z PC,JEDOVATY azbest atd.) trosku se prehriva mrska :), Ja mam normal tlumivku+starter a taky to hreje a vrci jak pes :D).
Sandman
Ok.. Cihel mám dost, ale myslím, že to můžu nechat i na zemi, protože v té místnosti je betonová podlaha a vybetonovaná zeď 1 m nad zem.. Teď akorát nevím, jak zjistit jestli je fáze vlevo se zkoušečkou.. Za tohle asi schytám K- :D Počkám tedy ještě na odborníka ;) Jinak ten přeřadník dám na tu cihlu a do kovového kýblu, který bude přiklopený něčím nehořlavým.. To by snad mělo k bezpečnosti stačit.. Je to totiž místnost, kde občas zajdu s přáteli, tak ať to tam někoho nešlehne ;)
Pestovatel
Caute . Nedavno som si poriadil 150w sodik (predradnik, obimku e40 , Vybojku GIP LIGHTING 150W , a trojzilovy flexo kabel ) A mam velky problem zo zapojenim ... Prikladam foto Predradnika 2Sandman : Ospravedlnujem sa ti zato ze som sa ti tu nahrnul , ale potrebujem tiez pomoc ... a zakladanie noveho tematu mi prislo zbytocne .
Pestovatel
Info k predradniku : predradník 150 W PRO-V-T 230 V. Obsahuje: tlmivku, kondenzátor, štartér, poistku a svorkovnicu pre pripojenie vstupného napätia a výbojky
Sandman
To je v pohodě ;) Snad nám odpoví oběma ;)
citace:
Původní příspěvek od Pestovatel
Info k predradniku : predradník 150 W PRO-V-T 230 V. Obsahuje: tlmivku, kondenzátor, štartér, poistku a svorkovnicu pre pripojenie vstupného napätia a výbojky


Máš na něm nakresleno schema zapojeni. zkus pohledat fe FAQ popripade http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=854
Kdyz trochu pohledas urcite se odpovedi dohledas az kdyz tak bud zvec schema aby ho pripadni radci videli nebo si sezen blizkeho cloveka ktery rozumi elektrice (vim ze radsi bys byl v utajeni ale aspon budes mit jistotu ze je to bezpecne a bude to fungovat jak ma)

PS: Je to jedna z "nejbanalnejsich" veci co se tyce pestovani :D kazdemu to funguje ale v ocich odbornika to muze byt sebevrazda :-p
Taky by ses nenechal operovat vyucenym zednikem.
poradim jak muzu ale moje odbornost je v pr.......
Pestovatel
Skusal som ..... Lenze Ide o to ze Ja a elektronika to nejde dokopy :)
cyklysta
Sandman jj máš to dobře F - fáze , N - nulák , ten stromeček je zem :D Napoleon dobře poradil :) Fázi zjistíš doutnavkou, na zkoušečce taková skleněná baňka (u staršího typu se musí ten kolík kterým to zkoušíš našroubovat do dírky vlevo) pak se dotkneš kovového čudlíku vzadu na zkoušečce, zavřeš oči :D a tím kolíčkem se dotkneš levé dírky v zásuvce :) kde je fáze, doutnavka svítí. Nebo se dotkneš druhým koncem zkoušečky kolíku v zásuvce a druhým koncem zkoušíš kde to cvaká, (u staršího typu nutno našroubovat ten kolíček zase vpravo) zem-nulák = nedělá nic
zem-fáze = cvaká
třetí možnost je, že řekneš někomu kdo tomu rozumí :)
Ale tohle mě dostalo :D
citace:
Jinak ten přeřadník dám na tu cihlu a do kovového kýblu, který bude přiklopený něčím nehořlavým..

radši sežeň třeba starou bednu od PC, vybrakuj vše a máš tam místa dost (na jističe..)

Pestovatel podívej se sem F - fáze , N - nulák, stromeček - zem , LR - závit v objímce, LA - střední kontakt v objímce. Svorka F a N je zdvojená, je jedno na kterou to připojíš. Jsou mezi sebou propojené. Hlavně pospojuj všechno kovové (stínítko, předřadník... na ochranný kolík v zásuvce - je-li ti život drahý neb o zítřku předem nikdo nic neví.
Sandman
Dik moc cykysto ;) Ono jde deste o to ze te preradnik nemuzu mit dal nez 1,5m od lampy.. Ted nevim, jak to vykoumat, aby byl bezpecne schovany a zaroven kousek od lampy.. Asi budu muset sehnat tu bednu od PC a navrtat policku... Jinak kdyz budu chtit koupit kabel na propojeni preradnik -> lampa tak to se jmenuje kabel na vysokonapetove impulzy a mam vzit nejaky na 10 A? + Flexo snuru taky na 10 A?
Pestovatel
2Cyklista : Uz mi je to Jasnne :) Dik moc za radu :) ALe bojim sa to Zapajat bo Ked som sa o to znazil , tak som dostal Mensiu ranu prudom :D A teraz ma boli hlava :D No nic Vyspim sa nato , a zajtra to dam Dokopi A este raz dik :) 2Napoleon : Aj tebe moc krat dakujem :)
cyklysta
citace:
Původní příspěvek od Sandman
Dik moc cykysto ;) Ono jde deste o to ze te preradnik nemuzu mit dal nez 1,5m od lampy.. Ted nevim, jak to vykoumat, aby byl bezpecne schovany a zaroven kousek od lampy.. Asi budu muset sehnat tu bednu od PC a navrtat policku... Jinak kdyz budu chtit koupit kabel na propojeni preradnik -> lampa tak to se jmenuje kabel na vysokonapetove impulzy a mam vzit nejaky na 10 A? + Flexo snuru taky na 10 A?


S kabelem moc neporadím, označení neznám. Ale můžeš se zeptat na kabel s izolací na 5kV průřez 1.5/2.5mm2 . Flexa na 10A bude stačit, doporučuji izolaci ze silikonové pryže - vydrží kolem 200st. Určitě lepší jak nějaká flexa z prodlužky, protože myslím, že kabel na 5kV neseženeš - jestli jo dej pak vědět ;)
Pestovatel
Ja mam Na preradniku Vstupy : F,F,N,N,LR,LA :D A kable mam Modry , hnedy , a zltozleney ;D Iba poradte kam mam dat co :D A uz by som to mal zvladnut :D Viem ze na nete je o tom toho vela , Ale radsej Chcem radu od niekoho kto s tym ma nejake skusenosti :) DIk . Pestovatel
Sandman
Tak jsem dneska nakoupil Flexo 3 m 10A a 1,5 m 2,5 mm2 kabel na přeřadník -> lampa.. Akorát s pojistkou jsem nějak nevěděl.. Řekli mi, že mají jenom skleněné nebo keramicke (potřebuju 2,5 A).. Ale teď nevím jak ty skleněné mám napojit na tu Flexo šňůru.. Je ta pojistka nutná, když mám jistič 10 A jenom na místnost s pěstem?
Sandman :Pojistka neni nutna ale tak kdyz bude prepeti mezi zasuvkou a lampou ti to vypne . Jistic se vyhodi i tak ale muze ti to spalit zasuvku. nebo jinak poskodit el zarizeni. Co se tyce te pojistky(jistice) mel bys vychazet z toho kolikm mas tu elektriku ja mam treba tlumivku 3A a vybojku 4 A tak sem bral 4A jistic .

Pestovatel: Hele na predradniku mas nakreslene schema zapojeni tak ho vyfot zvets a posli sem a nekdo ti nakresli nebo napise jak to ma byt. Jako ze ja mam N (nulak modry kabel)z boku vybojky do starteru a do site. Fazi (hnedy,cerny ) ze spoda vybojky do starteru ,tlumivky,pak jistic a sit. A zemneni (pe-zlutozeleny mam na vsech kovovych castech -vybojka se stinitkem,starter,tlumivka a do site.
tyjo takova dezinformace . jistic funguje jako pojistka normalne ho koupis za 150 a normalne zapojis na Fazi u flexy ne ze bys musel menit elektriku v mistnosti. Jen ho pripojis mezi zasuvkou a predradnikem na fazi. Nic vic :) .
Sandman
Jj tak jsem to pochopil.. Jenom jsem si říkal, jestli je to nutné.. Asi to nechám bez toho jističe mezi zásuvkou a přeřadníkem..

P.S. Asi jsem to původně pocopil špatně s tou pojistkou a jističem, ale tak ty skleněné pojistky mě stály 10,-- ;)
Pestovatel
Takze pridavam schema ktore je na predradniku PS: ospravedlnujem sa za kvalitu obrazka , ale fotak mi nefunguje . Uz tomu chapem , ale Stale neviem ako mam pripojit kable Ku obimke :D To som ale magor :D
cyklysta
To kulatý je zásuvka, :) potřebuješ kabel, co na jednou konci je vidlice do zásuvky - druhý konec barevné tři drátky lezoucí. :D Tyto Dráty připojíš podle obrázku ( hnědý-F, modrý-N, žlutozelený pod šroubek na boku předřadníku) , dále připojíš flexo kabelem objímku - podle obrázku. Na stínítko připoj žlutozelený - druhý konec pod výše zmiňovaný šroubek na předřadníku. :rip:
Pestovatel
Zabojil som to hicijak ale ono to svieti !!! juchuuu Dikes za radt :D Pestovatel


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma