Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Výbojka jak na ni - Klikni zde pro originální téma
shaman1*
Vysokotlaká výbojka je světelný zdroj z nulovým odporem to znamená že pro své zapálení""rožnutí"" potřebuje výboj vysokého napětí. K takovému výboji je zapotřebí tlumivka která určuje svou indukcí zapalné napětí pro danou výbojku to znamená že na 70W sodík použiju 70W tlumivku a nikdy jinak dochází pak ke zkracování životnosti výbojky vlivem velkého přepětí, když dáme na 70W výbojku 150W tlumivku. V opačném případě pak toto napětí potřebné k zápalu nemusí být dosaženo a sodík se nerožne jen tak cvaká starter který po chvilce odedejde.
Startét je zařízení které po zapnutí do el. sítě opakovaně přivádí napětí na výbojku tím že pulzuje sériově zapojené tlumivce ""která má schopnost při přerušení napětí vytvořit puls napětí o vysoké hodnoťě v řadu 2000V """
Toto napětí pak opakovaně přivádí na výbojku která se opatrně a pozvolna rožíná a zvyšuje svůj odpor a tím snižuje napětí v celém okruhu na požadovanou hodnotu poté startér připojí výbojku a nechá ji připojenou.
Kondenzátot je to zařízeni které se připojuje paralelně do obvodu před tlumivku jeho hlavní ulohou je kompenzace napětí při jeho kolísání z duvodu nestabylity napětí které se tvoří při startu kdy je vyšší ale i při provozu vlivem špičkových proudů ve výboji.
Pojistka je důležité zařízení které vás ochrání proti zkratu i tzv. poruchovým proudům "" přechodový odpor, průraz izolace, atd. Je dobré ji mít nastavenou hodnotově na požadovanou hodnotu k vaší lampě tak aby nebyla podimenzovaná či nadymenzovaná ke každé výbojce správná pojistka. Přejde se pak ke zbytečným požárům vlivem el. proudu.
Toto jsem se rozhodl napsat kvůli milným informacím které jsem dostával od jiných pěstitelů o vysokotlakem výboji. Čekám plno ohlasů jak je mé tvrzení nepravdivé a co si to vymýšlím za voloviny ale jsem připraven tomu čelit po elektické stránce.:bandit:
shaman1*
Nejsem žádný češtinář ale elektrikář tak sorry za psaní ale příště bych napsal něso o kabeláži vhodné pro HSI pokud budete chtít že.
Hanizek
Kondenzátor nevyrovnává špičky, ale kompenzuje jalovou složku výkonu, kterou dodává cívka do sítě.
Pojistka tě před přechodovým odporem neochrání (proud právě naopak klesne takže pojistku nepřepálí)

Tak a můžeš mi čelit...
shaman1*
Jalová složka výkonu jsou výřivé proudy vznikající na tlumivce kondenzátor je kompenzuje napětovou složkou protože při vzestupu proudu klesne napětí a kond ho dorovná tím udržuje konstantní napětí i proud
Hanizek
Tělo tlumivky je poskládáno z jednotlivých trafoplechů. A proč cívku nenamotají na jeden kus železa, ale pracně se skládá z těch plechů? Je to právě kvůli vzniku výřivých proudů, který by nastal..
Cívka způsobuje fázový posuv proudu za napětím o 90stupňů. A u kondenzátoru je to právě naopak. Cívka "posune" proud o 90 stupňů, kondenzátor ho zase "posune" zpátky a výsledek je nulový fázový posuv.
Jakýkoliv posuv o více než 18stupňů (induktivní) je v síti nežádoucí. Proto je tam ten kondenzátor.
shaman1*
Fazový posuv je jev mezi dvěma fázemi když se K jedné fázi ,když má sinusoidu v plusové max honotě přifázuje druhá která ji má v nule to umožní aby mezi fázemi bylo napští i proud protože pokud by se stalo že obě fáze se střetnou v plusové hodnotě a kmitaly by zároveň nic by mezi fázemi neteklo. Tak mi není zcela jasné jak může nastat v cívce při jednofázovem okruhu kdy není zapotřebí fáze druhé ale ty mi to urřitě nějak polopaticky vysvětlíš
Hanyz
Fázový posun je posun mezi sinusovkou napětí a proudu. U induktoru je kladný ---> napětí předbíhá proud o 90°, u kapacitoru je naopak záporný ---> napětí se za proudem zpožďuje o 90°. Proto se do obvodu s tlumivkou zapojuje kondenzátor. Je to kvůli odstranění jalové složky výkonu (jak už napsal Hanizek). Myslím, že se tomu říká "výkonové přizpůsobení".

Fázový posun je rovněž mezi fázemi. Obecně je to zkrátka posun mezi 2 signály o stejné frekvenci. To, že se u nás jednomu pólu zdroje harmonického napětí říká fáze, svádí k tomu, že fázový posun je pouze mezi fázemi, ale není tomu tak.

Kondenzátor může plnit funkci kompenzace napěťových špiček a poklesů, ale to není tenhle případ.

Btw nechápu, proč jsi pořád tak sarkastický:rolleyes: Jak vidíš, nespolkl jsi všechno moudro světa
shaman1*
Ano takovéto vysvětlení beru v potaz zní to logicky a uznávám že jsem o tom neměl ani páru.
shaman1*
A v případě vyřazení kondu se tedy bude dít co? Jak bude jalový proud ovlivnovat zaběhnutý chod sítě.
Hanizek
Vodiči budou téct větší proudy. Pokud to máš doma, tak tě to až tak nemusí trápit - ČEZ ti to určitě měřit nebude (aspoň myslím). Jinak u větších odběratelů už to problém je a platí se za každý kVA jalového výkonu, a to sice u induktivní složky, je - li fázový posuv větší než 18stupňů. Kapacitní složka je nežádoucí vždy. Jinak platí se za něj jenom ve VT (vysoký tarif) od 06:00 do 22:00.
Lampick
diky za podrobne info, ale rek bych ze mi jako totalelektrolame to neni moc jasne...
zkousel jsem zapojit vybojku podle nejakych schemat tady na G, ale rek bych ze asi spatne...mel sem to sverit profikovi...mohli byste nekdo prosim jiknout tady a poradit mi co jsem udelal spatne , bohuzel nemam fotak,taxem to nemoh vyfotit, ale mam to tam popsane. Zhorela mi asi vybojka. dik Lam.
No nejak mi nejde pripojit odkaz tak prosim nekdo juknete do fora Elektricka zapojeni vseho mozneho a poradte pls. Lam.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma