Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Pomoc hladovějícím dětem - Klikni zde pro originální téma
StrycekPompo
Nechla jsem se inspirovat tématem jednoho kolegy odsut. Jenže je fakt to co mnozí říkají a to je pravda že státná zaměstnanci jsou placeni z naších dani které nejsou zrovna malé.Dost je pociťuji i sám na sobě každý měsíc a sere mě kolik těm pupkatým kurvám nahoře sypu.

No ale k jádru věci ti co chcou opravdu pomoci potřebným ať napíší SMS ve tvaru "dms unicef" jna číslo 87777 de o fond pomoci malým dětem z rozvojových zemí.Vaše peníze příjdou do ruk unicefu který snimi naloží jak nejlépe bude umět.

Pokud někdo viděl novoroční "navlastní oči" tak asi ví o čem mluvím.

Myslím že tímto pomůžete opravdu těm co to potřebují(děti které přišly o rodinu a otročí za mizivé peníze [myslím že ríkali 1 ubohý dolar za měsíc])

Děkuji Pompo
MangoMan
to je dobrej nápad:),cena sms je 30kč,děti dostanou z 1 sms 27kč,a to mě nejvíc sere:(,protože operátoři schrábnou 3kč,no řeknete si co to je,ale když to odešle třeba 5 milionů lidí,tak to činí pro operátora 15milionů celkem,ty svině by si mohli ten 3kč poplatek odpustit:(,a dát dětem rovnou 30kč,co jim to kua udělá?maj pěnez jak sraček,svět je nespravedlivej:(,ale jsem rád že tu jsou tací kteří se snaží ho dělat lepší,takže dětem taky odešlu samosebou pár smsek.......:)

Doufám že nebudu sám kdo odesílá,vžijte se do života těch co to potřebují:)
Moc těmhle sbírkám nevěřím, je to jednorázová pomoc, která nic neřeší, dokud se v Africe nezačne podnikat a nezačnou tam proudit peníze z Evropy nebo Meriky, tak se nic nezlepší. DMS sem samo poslal, ale moc tomu vážně nevěřim...
to vypada,ze pres čr se dnes prehnala vlna dobrocinosti,ale proc ne :-)
ne ze bych nechtel pomoct,ale sam mam malo :D
MangoMan
BobekMarley: jo pomáhá to,ale trvá to než ty prachy daj dohromady,to víš nemůžou hned po každý dárcovský smsce jet do Afriky a dát jim 27kč,to by se prodražilo,je jasný že všechny prachy nejdou k dětem,hold vydělává se na všem,lidi sou necitové...

xerthon:''ne ze bych nechtel pomoct,ale sam mam malo :D'' čéče mluvíme o penězích,ne o hulení:D:)
2MangoMan: Jo ale problém je, že oni to "prožerou" a pak je zase bída, oni si musej vydělávat, v Africe chybí kapitál, až tam bude, tak nebudou potřeba nějaký sbírky.
MangoMan
no jo ''prožerou'' protože jídlo viděj pořádný jednou za rok,a to z těch sbírek,ale jinak pracujou,ale ne za prachy,maj práci takovou,že sháněj jídlo kde se dá,a pro vodu choděj třeba i víckrát denně pár kiláků,a tím že maj nedostatek vody a potravy,nemaj pořádnou sílu na práci,hlavně v Africe,tam je kua vedro,tam bych nemakal ani já,ale nechápu proč se o ně nepostará stát,nedá jim práci,domov,a vše co potřebujou,je to tím že čím víc jsou lidi bohatý,tím víc jsou hamouni,a místo aby dostali prachy lidi co to potřebujou dou prachy boháčům,ale to je celosvětovej problém,nemá cenu to řešit,prostě je tu sbírka,a kdo chce at pošle,kdo nechce,at se prachama třeba udáví,je to na každym,tot vše ode mne:)
MangoMan >
a kde by na to stat vzal love?
ANO, systematicky pomáhat...
NE, poslat jedno euro a doufat, že spasím svět
X_eXc_X
Hlavně by se měli naučit dělat a ne jenom mlátit po šiškách - prachy na to aby si od nás (tedy jako civilizace) koupili zbraně vždycky seženou (prodej diamantů, ropy, etc). Na jídlo a další věci ale ne, to jim musíme poskytnout zadarmo, že?

Něco o tom, že než dát hladovému rybu je lepší ho ty ryby naučit chytat, znáte to? Je to skoro klišé a určitě se na mě sesype spousta multikulti (čím to je, čím to je :) ale přístup, my jsme špatní oni dobří a my žijeme z nich a atd. atd. atd.

Hlavně chci vyjádřit myšlenku, že KOMUNISTI (socialisti, multikulti, státní úředníci) hledají důvod PROČ TO NEJDE. Rozumní lidé PROBLÉMY ŘEŠÍ!

A zase: jde o zjednodušený pohled, ale jsem rozhodně zastánce tohoto směru!

;)
StrycekPompo
mugli ANO, systematicky pomáhat...
NE, poslat jedno euro a doufat, že spasím svět


hmmm a kde by se teda podle tebe mělo začít?? Kdyby si každý řekl to co ty tak se opravdu nic nenazbírá.Naštěstí většina lidí nemyslí jako ty a tyhle sms posílají i pravidelně a opravdu se snaží pomoci.O co ti jde o těch posraných 30 kč?? které ti ubydou z kreditu?? nebo ti jde o pocit že jsi se přece jen pokusil přispět k něčemu velkému ?
Lenochod
Takže taky přispěju.
Čtu pravidelně Nový Prostor , kdo zná ví ,že jsou tam rozhodně zajímavé informace.Asi před třemi měsíci vyšlo číslo s hlavním článkem o neziskové organizaci UNICEF.
Proč je UNICEF tak dobrý ? Ano , UNICEF je skutečně nejlepší co se humanitární pomoci týče,protože když se někde něco stane UNICEF je (v 3/4 případů)tam první.Jednoduše proto , že už má své tábory na nejkrizovějších místech.Má silně rozvinutou, zaběhnutou sít humanitárních pracovníků , protože většina lidí se přihlásí na stáž k UNICEFu z výše popsaných důvodů.
Přání vyšších činitelů v UNICEF je takové , aby UNICEF co nejdříve zanikl ( odhadují myslím 20 let).Aby se každý stát o sebe dokázal postarat sám a vyrovnat se s přirodními katastrofami a jinými okolními vlivy.
Můj názor : Ano pomáhejme,já též pomáhám ( a skutečně si myslím , že to není jen reklamní trik) a SMSky posílám.Ale pomáhat jen do určité doby , až si bude UNICEF moci říct - "balíme,jdeme domů,tady už nás nepotřebují" . Čím rychleji tato doba nastane,ovlivnujeme my - dárci (tak ze 40%) a z 60% za to může politická situace nejchudších států (např. Etiopie,Uganda,Nigérie).
Ten stát si myslím,my Evropané neovlivníme , takže co nám zbývá ? Posílat dárky a nechat to na OSN (alespon zatím).Tot můj názor.

Jestli bude chtít víc lidí tak ten článëk můžu nafotit a naskenovat.
MangoMan
pro některé:prachy z diamantů a ropy jim nejdou do kapsy,za určitej počet vytěžených diamantů,dostanou jen sotva dolar,a vzít nebo schovat si žádný nemůžou,protože jsou po pracovní době prohledáváni,ten kdo jim dává práci jim poskytuje pouze vodu,žádnou stravu,lékařské ošetření,nic,všechny prachy jdou do kapsy majitelům diamantových dolů,maj tam hrozný pracovní podmínky,spí jen pár hodin,a od rána do večera makaj,jen aby měli možná ten jeden blbej dolar,a nemluvim jen o dospělých,ale i odětech,který tam taky makaj,i když vlastně nesmí,pracujou tam klidně už od 8 let,či možná dříve,a každýmu je to jedno,hlavně že jsou pracovníci co toho moc nechtěj,např: nějakej pracovník vytěží diamant za 30 000dolarů,a za něj dostane že ho vytěžil 1dolar,v tom je ten problém,nemaj určitej počet peněz na hodinu,ale podle toho kolik g diamantů vytěžej,a pokud maká celej den,a nevitěží nic,tak nic nedostane,i když makal:(

praxer:stát ma love ze všeho,z diamantů,z ropy,možná i z drog,ze všeho se odváděj daně, do politiky nevidíme co se tam děje,dyt kolik dostávaj politici,no a platí je stát,např. u nás kolik dostávaj politici-pohybuje se to od 100 000 do 350 000 tisíc Kč,a za co? za to že dělaj debilní zákony(třeba o tom že marihuana je nebezpečná,návyková,ilegální droga) a zvedaj ruku jak na základní škole(hlasujou),nedávno ukázali ve zprávách jak se něco podepisovalo o nový vládě,a jedna politička se podepsala místo jiný političky,jeden zas nemohl otevřít propisku,a ten další ze Strany Zelených jim tam při podepisování zhasnul,že prej nemaj úsporný zářivky,ale obyčejný žárovky,a že to prej moc žere el.proudu,no a takový debili my živíme:(
Každej stát má love,ale přitom všem řiká že nemá,takže tak...

X_eXc_X: to se podle tebe mlátěj děti po šiškách zbraněma či co?To je fond pro děti,ne pro teroristy:wink:,a navíc za ty prach kupujou dětem jídlo a oblečení,nebo něco potřebnýho k životu,ne zbraně:)

O UNICEFu nemějte pochybnosti, je nezisková organizace,takže tu pomoc poskytne,narozdíl od některých organizacích,Lenochod má pravdu:)
citace:
Původní příspěvek od StrycekPompo
mugli ANO, systematicky pomáhat...
NE, poslat jedno euro a doufat, že spasím svět


hmmm a kde by se teda podle tebe mělo začít?? Kdyby si každý řekl to co ty tak se opravdu nic nenazbírá.Naštěstí většina lidí nemyslí jako ty a tyhle sms posílají i pravidelně a opravdu se snaží pomoci.O co ti jde o těch posraných 30 kč?? které ti ubydou z kreditu?? nebo ti jde o pocit že jsi se přece jen pokusil přispět k něčemu velkému ?


většina lidí bohužel myslí podobně jako Ty. Opravdu není možné ten problém řešit tím, že se do Afriky budou cpát peníze...úž jsem to psal i v jiných treadech, ale můžu to klidně zopakovat...v Africe je problém a jako každej problém je jej třeba řešit...vypracovat účelnej projekt, který bude založen na využití kapitálu, který Afrika má (a hlavně takovým způsobem, aby z toho něco měli hlavně obyvatelé černého kontinentu namísto akcionářů těžařských firem)...DMSky jsou výborná věc pro akutní pomoc v případě náhlých pohrom, kdy je opravdu třeba rychle zabezpečit prostředky na okamžité profinancování potřebných služeb (lékařská pomoc, potraviny pro postižené atd.), ale řešit pomocí nich chronické problémy je ZCELA neúčelné...
jak už jsem psal jinde...vidím v tom spíš trochu formu odpustku...uděláš něco, co by se nemělo, tak si to u Boha spravíš tím, že pošleš afričánkovi 1 euro a spasíš ho tím...počítám s tím, že mě teď seřveš, jakej jsem nelida, ale s tím se nedá nic dělat.
Protiva
Když už se tu probírá afirckej problém
V reflexu http://www.reflex.cz/Clanek26168.html je zajímavej článek, o tom že to není jen o hladu. AIDS decimuje

A myslim že s alibizmem 1E nic nevyřeší to daleko nedotáhnem :flick:
:
MangoMan
mugli:máš a nemáš pravdu,ale nikdo tě za to kamenovat nebude,je to tvůj názor:)(ten neodpovídám za toho na koho to bylo myšleno)
Stačilo by kdyby např. Německo, US and A, Francie nebo třeba Velká Británie, založila v Africe pár firem a dali lidem práci, jenže oni to radši cpou dál a dál na východ, nejdál vidí Baťa ten už v Africe továrny má...

Poslat jim pár drobných vážně nic neřeší, vždyť si vemte kolik se tam už poslalo miliard $$$ a nic to nevyřešilo, kdyby ty peníze šly třeba na rozvoj zemědělství, nebo průmyslu, hned by se to tam rozhýbalo...
sancha
bobek - unicef neni jednorázová pomoc.

mangoman - plat politika u nás neni 100 - 350 tis. 100 udělá pokud k tomu má ještě něco jinýho samozřejmě. pohybuje se imho okolo 60 tis základní plat dost možná ještě míň.

jenže africkej problém, neni o hladu. jak psal protiva je to zároveň i aids s tim je spojená nutnost nějaký vzdělanosti k tomu válečný konflikty je toho dost

mugli tohle nechápu: ale řešit pomocí nich chronické problémy je ZCELA neúčelné... /DMS teda neposílam ale zajímá mě kdes to vzal/

void .. to by sice bylo asi na místě ale to asi v nejbližší době nehrozí
citace:
Původní příspěvek od sancha
bobek - unicef neni jednorázová pomoc.


Mluvil jsem spíše o pomoci vyspělých zemí, sejdou se a "hodíme jim tam 20 miliard a máme klid"
Unicef jim aspoň nedává peníze, nýbrž nezbytnou, hlavně lékařskou pomoc...

2Void: Tak to bude ještě zajímavý:D
MangoMan
sancha:no nevím,podle toho co psali v časopisu Týden,tak se tam mluvilo o těchto hodnotách,spíš záleží jaký místo zasedávaj,jinak ten časopis ve kterym jsem to četl je dost starej(tuším asi 2003,nebo 2004) je možný že se to mění,ale i 60 000 a mín je hodně,na to co tam dělaj za prasárny:wink:
citace:
Původní příspěvek od sancha

void .. to by sice bylo asi na místě ale to asi v nejbližší době nehrozí


cina sestrelila neco ve vesmiru,amici tady v okoli budou neco stavet,kldr provedla jaderny test,japonsko vola po zmene ustavy skrz zbrojeni,nemluve o rusku,iranu a ostatnich.
Zahulime,uvidime :D
MangoMan
citace:
Původní příspěvek od xerthon


Zahulime,uvidime :D


a pak se po*erem z toho co bude:D
Lenochod
Ještě k tomu UNICEFu - ano jde hlavně opomoc lékařskou jako jsou např. očkovací injekce proti všemožným chorobám.Velký důraz se klade na filtrační a čistící systémy,aby byla voda pitná.A v neposlední řadě se UNICEF snaží dát dětem vzdělání.Existuje tzv. Škola v krabici (tuším pomůcky pro 60dětí a 2 učitele) za necelou tisícovku.Kdo tu mluví o jednorázové pomoci?
CAESAR
ked chces pomahat,tak volunteer,alebo zalozit nadaciu a dufat,ze sa nezmenis na tych pazravcov ako su vo vacsine nadacii.
aj ten ospevovany unicef ma pekne na hlave,co sa robili dake vysetrovacky,tak ti co isli pomahat,tak vlastne len zneuzivali chudoby tych ludi,aby uspokojili svoje sexualne a financne a mocenske a neviem este ake prasacke potreby.hladat sa mi to nechce,tak ani nereagujte prosim.
a k tym sms,tak myslim,ze z tych 30 kc sa k tym deckam dostane mozno 30 halierov
CAESAR :
k prvni casti, to je ale jenom perfektni vymluva!
takhle muzes argumentovat vse. Nekoupim si novy prostor, protoze jednou byl prodejce agresivni, neprispeju nóbrovske nadaci, protoze ve zlomku pripadu se to posralo.....
A k te druhe, myslim ze je realnych 15kc.
CAESAR
co je prosim ta vyhovorka na tom,ked som napisal ze ked chces naozaj pomahat,tak ako dobrovolnik,alebo zalozit vlastnu nadaciu a viest ju tak,aby si ti a tvoji kamosi nechodili na mercedesoch za penize dobromyselnych obcanov?podla mojho nazoru poslat smsku,je len chaby pokus oz lepsenie si vlastneho svedomia,aby si mal pocit,ze si nieco spravil.inac neviem na keru p... budem posielat nake prachy desi do zadku,aby si hladove psi z nich vacsinu nechali a minimum sa dostalo na miesto urcenia,ked aj u nas je vela ludi ktori potrebuju pomoc a mas ich hned pod nosom.
sancha
citace:
Původní příspěvek od VoidMAN
Kdyz jim pude o holej zivot a tobe o to abys mohla cucet na telku ?? hehe .. bez sance ;)


:rolleyes: :rolleyes: ses trochu upsal ne :D

dobrá dejme tomu když to vezmu 15 let ..
tam je to prostě minimálně generační problém a pokud bude nějaká revoluce třeba za 3 - 5 let tak co se stane pak? změní se tam vláda, co pak? vláda nikomu nedá najíst, může zajistit nějaký peníze ale co dál? postavit školy, oukej .. bojivat s nějakejma povstalcema se asi bude dál .. rozumíš co myslim? ;) pořád tam bude hladomor, sucho, no money, nevzdělanost, nemoci, pytláci ...
Lahvan_FlaskiCZ
kdo mi zaručí že se peníze dostanou k potřebným? :confused:
např co vím o Kapce naděje paní Svobodové mi znechutilo jakoukoliv dobročinnost. (placení rautů pro "celebrity", placení luxusních hotelů, limuzín ...)
Lahvan: to víš, charita není žádná levná záležitost...
StrycekPompo
No myslím že unicef získané peníze neinvestuje do hotelů a svých limuzín ^^
sancha
vojd .. njn ale co je jim tam platný jak dlouho se přecestovalo před sto lety 1000 km? :) beru to tak .. /vracim tvý ot do debaty :D/ že i když ted hned se tam změní vláda a všechno pujde totál nejlíp a ostatní země začnou solidárně solit prachy a afríci totál vyuýijou svejch přírodních zdrojů a zametou s povstalcema tak a civilizace /jen to nejlepší z ní/ by se ujala a měli by auta kterejma by např mohli jezdit doktoři a nemuseli se trmácet na vembloudech jak před sto lety tak i přes to prostě minimálně jednu generaci potrvá než se změní jejich myšlení v tom smyslu že z jejich víry a vědění vymizí nesmyslnosti a pošetilosti a bude to zdravá samostatná plně soběstačná áfriká. a nedá se předpokládat že tam všechno pujde jak po másle žeo. :) samozřejmě nejde o to změnit jejich víru bo tak jen je potřeba aby prostě přežili a to za součastný situace neni med.
Sinuhet
Za dulezite povazuji zda nase tzv. pomoc odmenuje tamni obyvatele za to ze se chovaji neracionalne, nebo zda naopak proti iracionalite bojuje.

Kdyz nakrmim nekomu jeho dite, ktere si udelal aniz by resil zda ho uzivi, tak ho odmenuji za jeho neracionalni chovani a toto chovani v nem posiluji. Narobim decka, evropani mi je zadotujou.
Hodinář
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Za dulezite povazuji zda nase tzv. pomoc odmenuje tamni obyvatele za to ze se chovaji neracionalne, nebo zda naopak proti iracionalite bojuje.

Kdyz nakrmim nekomu jeho dite, ktere si udelal aniz by resil zda ho uzivi, tak ho odmenuji za jeho neracionalni chovani a toto chovani v nem posiluji. Narobim decka, evropani mi je zadotujou.


Racionalisto, sedni na letadlo a jdi všem chudým Africkým rodinám vysvětlit jak správně myslet/chovat se až zase budou chtít ukojit chtíče.
Nemyslíš,že jke to taky otázkou vzdělanosti,která je v na Africkém kontinentu nedostatkovým zbožím.

Jsem zastáncem hledání a následné řešení příčiny než jeho důsledků.Traktor,pluh osivo,čerpadla na vodu apod. lepší než peníze na samotné jídlo.Pokud si zvyknou na dodávku potravin problém se nevyřeší jen oddálí.
Sinuhet
Nemusim jim to vysvetlovat okolni realita jim to vysvetli pokud ji nebudu svymi zasahy ohybat.
Lenochod
Hodinář: Nikdo nedává jídlo Afričanům kteří mají co jíst.Ale jak mají použít traktor když má táta a máma AIDS , děti silně podviživené , dehydratované jako ony samy.Řešení bych hledal hlavně v politice.
Hodinář
že chtějí uspokojit své rozmnožovací pudy(doufám, že taky nějaký máš) se nechovají racionálně?
Jasný ochrana je na místě,ale debilní(ne urážka) afričan si na sebe gumu nevezme/není kde sehnat(kde taky že?).To se opět dostáváme ke vzdělání.

Lenochod: ani jídlem nemoci nevyléčíš.Lékařská pomoc,léky,soc.potřeby apod. bez debat,ty potřeba jsou.politika jde mimo mě ale bude mít pravděpodobně zásadní vliv.
mimochodem, vetsina penez ktere US davaji na prevenci HIV, jde cirkvi, ktera ma pak siriti znalosti, a vysvetlovat mistnim jak se vyvarovat nakaze.
Zasrana cirkev to dela tak dobre, ze rozdava letaky, a informuje zdravotni sestry, ze kondomy v sobe maji dirky... a podobne. Pouze pust udajne ochrani.
posilat prachy do afriky osobne povazuju za picovinu. jasne nakrmis osmiletou holku co ma na 20% aids. dobry, za 5 let bude mit prvni dite a kazdej dalsi rok dalsi. kdo ho kurva nakrmi pak? zase nakej evropan co tam posle prachy? leda hovno. to je jen protahovani problemu. dokud se nenaucej makat a obdelavat pudu neni jim pomoci.
dal budou kupovat zbrane a vict valky mezi sebou.
nejvetsi zlo jaky bilej clovek negrum v africe udelal bylo ze jim ukazal jak by se mohli mit kdyby na to meli.
africe neni pomoci, sou tam mista kde maj aids 80% populace, do toho tam hnusny krestani sirej svi mrdkoidni kecy. izolovat afriku. nic jim neposilat, vyhazet vsechny bily odtamtud a nechat je at se s tim poperou samy. dokud jim nekdo bude posilat prachy makat nebudou.
a kecy typu ze ja jako dobre zajistenej evropan sem zodpovednej za bidu v africe neberu ani ve srande.
sancha
vojd .. neřešim žádnou vládu .. to si dost nerozumíme ;) tys napsal že by to chtělo nějakej převrat a nebude potřeba DMS muj názor je že to žádnej převrat nevyřeší v rozhledu příštích třeba 10ti 15ti let
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Hodinář
že chtějí uspokojit své rozmnožovací pudy(doufám, že taky nějaký máš) se nechovají racionálně?


Nechovaji se racionalne tehdy, kdyz plodi deti do prostredi, ktere je neni schopno uzivit.
Hodinář
to plození je důsledek.Přícina je v šukání.To si jako mají obpustit sex do konce života?Si představ sebe, jak si ho do 60ti honíš na židli u počítače.
Tomu zle samozřejmě zabránit dostatečnou antikoncepcí a informovaností.Obojí nejspíš chybí.
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Hodinář
to plození je důsledek.Přícina je v šukání.To si jako mají obpustit sex do konce života?Si představ sebe, jak si ho do 60ti honíš na židli u počítače.
Tomu zle samozřejmě zabránit dostatečnou antikoncepcí a informovaností.Obojí nejspíš chybí.


At si klidne sukaji, ale at nepocitaji s tim, ze ja jim ty vysledky budu platit.
sancha
mam pocit že se na veřejnosti dost a neustále propírá otázka jejich vzdělanosti vzhledem k sexu tak mě zaráží co tu sinuhete píšeš .. tak např. hiv pozitivní afričan si myslí, že se uzdraví, když se vyspí s pannou /znásilní ji/ - hned tu máme další hiv pozitivního + dítě na cestě, zřejmě taky pozitivní.
pokud chceš diskutovat na tohle téma tak by sis prostě měl uvědomit, že to je jinej svět jiná kultura a že tam asi nepřemějšlí racionálně ve smyslu: chci dítě, musim si uvědomit, jestli ho uživim a jestli bude mt šanci najít práci a jeslti vůbec tohle a tamto .. je tyhle věci přece naprosto nezajímaj
Sinuhet
No a to nejak zasluhuje podporit?
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Za dulezite povazuji zda nase tzv. pomoc odmenuje tamni obyvatele za to ze se chovaji neracionalne, nebo zda naopak proti iracionalite bojuje.

Kdyz nakrmim nekomu jeho dite, ktere si udelal aniz by resil zda ho uzivi, tak ho odmenuji za jeho neracionalni chovani a toto chovani v nem posiluji. Narobim decka, evropani mi je zadotujou.


Sinuhet:
Co se ti zdá na chování Afričanů neracionálního? Pokud chceš operovat s těmito termíny, tak by sis měl nejdřív ujasnit, co vlastně znamenají. Tamní obyvatele se přece chovají racionálně, je-li racionální chování definováno, jako snížení pravděpodobnosti, že nastane ta nejhorší možnost (smrt), tak plození dětí představuje racionální činnost, neboť děti budou své rodiče materiálně podporovat. Děti jsou zavázáni rodičům za to, že jim dali život, tak jim to oplácí.
Takže teď, když zjistils, že se Afričani vlastně chovají racionálně, doufám, že jim pomůžeš!

Tímto jsem chtěl jenom ilustrovat, že měřítko racinálně/iracionálně je ve své izolované formě nepoužitelné, zvlášť, když je skombinované s etnocentrismem...
Sinuhet
Ano, z tohoto pohledu se chovaji racionalne,. stejne jako se chovaji racionalne kdyz si udelaji dite z vedomim, ze tim ziskaji od evropana penize. Podobne jako u nas romove. A ja se holt budu chovat take racionalne a nebudu podporovat chovani, ktere se me snazi zneuzivat.
Když se tady bavíte o racionalitě, tak podle mě není moc racionální pořídit si několik (desítek) dětí s vědomím, že mají "třicetiprocentní" šanci na přežití. To nemluvě o populační explozi...
Tak alespoň už opustils od označení jejich chování jako iracionálního. Nutno ovšem podotknout, že to nejsou Afričané, kdo by tě svým chováním chtěli zneužívat, ale spíše západní organizace, které na tyto problémy poukazují a snaží se vyvolat v ostatních lidech solidaritu. Což je dle mého soudu správné.
Dle mého názoru by se měli na pomoc Africe soustředit hlavně bývalé koloniální a otrokářské země a to ze dvou důvodů. Tím prvním je prostý důvod etický. Tím druhým je skutečnost, že z chudobou postižené země se stávají základny pro nábor nových teroristů, kteří mnohdy nemají jiné východisko než do těchto organizací "vstoupit." "Skupiny", které tyto rekrutace provádějí těmto nešťastníkům poskytnou jak materiální, tak duchovní oporu. Což je nabídka, kterou člověk hladovějící zkrátka jen těžko odmítá.
tož zatím.

Bobek: moc pozorně to nečetls, kdybych měl hlouběji reagovat na tvůj post, tak bych musel zopakovat můj předchozí příspěvěk.
2futeW: Tvůj předchozí příspěvek jsem četl, ale nedává mi nějak smysl, rodič by se měl starat spíše o své dítě, ne naopak.
A když si udělá 10 dětí z čehož více jak polovina umře, nese za to rodič odpovědnost.
Sinuhet
Chtelo by to porovnat naklady ktere by bylo nutne vynalozit na zamezeni vzniku teroristu v africe (podle me astronomicke) s naklady ktere teroriste zpusobuji svymi utoky. Podle me je vyhodnejsi strpet utoky, nez cpat prachy do oblasti kde stejne zmenu nezpusobi.
sancha
bobek - základní pud je přežití . pokud přežije třetina, je to úspěch. nemyslim si, že by afričtí rodiče brali jako tak tragicky jak evropan, pokud by jim z 9ti dětí zbyly 3. jistě by se jih to nějak dotklo ale to, že 3 zbyly, je dostatečné ospravedlnění toho, že tolik dětí měli.

sinuhet - moje odpověd na tvojí nesmyslnou otázku je ano.
to je na subjektivnim posouzení každýho z nás a sou 2 možnosti - pomáhat a nepomáhat.
co se stane, když necháme afriku napospas, zřejmě tam uhnijou na aids a zbytek se rostřílí umře hladem vyrazí do evropy kdo ví /prezentuju to tady dost černě samozřejmě je asi víc možností/.
tou pomocí vidim šanci pro ně. nemyslim si že by tam měl někdo vtrhnout postavit školy kostely řekl tohle se učtě a tohle dělejte takhle. je vpodstatě vedlejší jak s tou pomocí naloží a jestli to využijou. afrika je nádhernej kontinent fascinuje mě a nemyslim si, že by něměli dostat nějakou šanci. o to mi jde.
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Chtelo by to porovnat naklady ktere by bylo nutne vynalozit na zamezeni vzniku teroristu v africe (podle me astronomicke) s naklady ktere teroriste zpusobuji svymi utoky. Podle me je vyhodnejsi strpet utoky, nez cpat prachy do oblasti kde stejne zmenu nezpusobi.


to bys mel rict bušovi,jen vynechat ,,v africe,, :-)

strpet utoky a mit vic svobody
PORSCHAK
Hoši hoši, zdá se mi, že polovina z vás netuší, co se vůbec v Africe děje, zřejmě ani netušíte, kolik zemí tam má problémy s hladověním, jak se tam válčí...Už vůbec asi nevíte, že mnoho dětí tam musí pracovat zadarmo už od šesti let (se stejnou vizí do budoucna) jako otroci splácejíc dluhy svých rodičů(umírajících na AIDS), jen za chudý jídlo, bez možností navštěvovat školu a nemožnosti ty dluhy splatit. Otroky tam nejsou jen děti a AIDS tam nemají jen jejich rodiče. Ten problém je mnohem rozsáhlejší než si vůbec dokážete se svými omezenými znalostmi představit.
Nejdřív si něco přečtěte a pak tady možná nebudte plácat takový nesmysly. Za zvlášť zavrženíhodné názory bych vyzdvihl ty MangoManovi ( cpát do týhle polemiky platy našich politiků a ještě tímhle způsobem, ty toho moc nevíš kámo) a MadLionovi (co "považuje posílat peníze do Afriky přímo za píčovinu"-tak ty máš taky dost). Je tu vás ale víc co projevujou blitkonázory. Je mi z vás fakt špatně a jste svým způsobem chudáci, páč nevědomost hlupáky nebolí...

Sorry za ten negativismus, ale tohle je fakt moc....:-(((
CAESAR
citace:
Původní příspěvek od BobekMarley
2futeW: Tvůj předchozí příspěvek jsem četl, ale nedává mi nějak smysl, rodič by se měl starat spíše o své dítě, ne naopak.
A když si udělá 10 dětí z čehož více jak polovina umře, nese za to rodič odpovědnost.


presne takto sa spravaju zvierata.vyprodukovat co najviac potomstva,aby bola istota,ze aspon dake prezije

PORSCHAK: jou a co keby nam nacrtnes dake riesenie,alebo lepsie co keby ho tak zrealizujes?
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od PORSCHAK
Hoši hoši, zdá se mi, že polovina z vás netuší, co se vůbec v Africe děje, zřejmě ani netušíte, kolik zemí tam má problémy s hladověním, jak se tam válčí...Už vůbec asi nevíte, že mnoho dětí tam musí pracovat zadarmo už od šesti let (se stejnou vizí do budoucna) jako otroci splácejíc dluhy svých rodičů(umírajících na AIDS), jen za chudý jídlo, bez možností navštěvovat školu a nemožnosti ty dluhy splatit. Otroky tam nejsou jen děti a AIDS tam nemají jen jejich rodiče. Ten problém je mnohem rozsáhlejší než si vůbec dokážete se svými omezenými znalostmi představit.
Nejdřív si něco přečtěte a pak tady možná nebudte plácat takový nesmysly. Za zvlášť zavrženíhodné názory bych vyzdvihl ty MangoManovi ( cpát do týhle polemiky platy našich politiků a ještě tímhle způsobem, ty toho moc nevíš kámo) a MadLionovi (co "považuje posílat peníze do Afriky přímo za píčovinu"-tak ty máš taky dost). Je tu vás ale víc co projevujou blitkonázory. Je mi z vás fakt špatně a jste svým způsobem chudáci, páč nevědomost hlupáky nebolí...

Sorry za ten negativismus, ale tohle je fakt moc....:-(((


Informacni obsah tveho prispevku je tento:

Vy nic nevite, ja to vim.

Dekujem, ale to debatu moc neobohati.
Sinuhet
http://aktualne.centrum.cz/zahranic...698&tro1164_0_1

Kousek cituji...

Londýn - Miliardové investice vložené do rozvoje zemí zničených válkou často šíří korupci, politickou nestabilitu. A jsou rozbuškou k dalšímu násilí.

To praví studie nové britské nevládní organizace Tiri. Sdružení, které má pobočku také v Jeruzalémě a dalších městech, se zaměřuje na informování o korupci a šíření demokracie v rozvojových zemích.

Podle poznatků získaných v osmi zemích na Blízkém východě, v Africe nebo na Balkáně je současný způsob dodávání a přerozdělovávání humanitární pomoci špatný.
Afghánistán, Srí Lanka, Irák...

Sporným bodem zůstávají katastrofické závěry několika hlavních rekonstrukčních programů v Iráku a Afghánistánu: Plány byly často neefektivní a přerozdělování peněz protkáno korupcí.
porshaku: posli par korun maly osmilety holce, pomuze ji to prezit. a kdo posle prachy za 5 let jejim 3em HIV pozitivnim detem?
nema smysl jim davat prachy. ma smysl je nechat najit si svuj spusob ziti nez prisel bilej clovek tak tam docela klid. lidi se zivili lovem a zberem. ted je nutej pestovat (coz se jim nechce)
uvedomte si ze vetisna pnez co tam poslete stejne skonci tam kde nema. povstalecky vojaci si s AKckem v ruce proste prijde k humanitarnimu konvojia veme si co chce. nikdo ho nezastavi. modry prilby? to zadnej vojak nechce delat bo je nejnevdecnejsi prace na svete. krasna historka ze somalska: naky anglani v ramci modrejch prileb tam nekde drzeli naky leky a zradlo. prisli si pro to vesnicani kerejm to ale nebylo urceny. tak se semkli kolem naky zdi a volali na veleni co maj delat. no a ty jim naridili at se vzdaj, odevzdaj zbrane a humanitarni pomoc tem co si pro ni prisli. hlavne at nikomu neublizujou, vojaci vedeli ze by se macetama ozbrojenejm vesnicanum ubranili ale rozkaz znel odevzdat zbrane. skoncili zaziva stazeny z kuze. vsichni.
na konvoje humanitarni pomoci si delaj povstalci ruznejch statu chute nejvic (prodavajto pak dal a je pak na munici) modry prilby nic nezmuzou a pracovnici kobnvoju sou radi kdyz to pak vubec prezijou.
sancha
"miliardové investice vložené do rozvoje zemí zničených válkou..."
unicef zrovna považuju za jednu z těch organizací, která z peněz financuje vlastní projekty, nemocnice, školy a imho je to jedna z těch organizací, která nepodporuje africkou politickou korupci. samozřejmě existuje spousta skeptiků, kteří budou schopni "obstarat" spoustu důkazů o tom, že to tak neni; nikdo nikoho do ničeho nenutí.
ad to co napsal porshák: tak si z toho vytáhni jen ty fakta tak to totiž je
mad .. nicméně jejich primární aktivity se snažej aids problém řešit tak, aby se to právě dál nerozšiřovalo tak, jak jsi napsal v tom prvnim odstavci
CAESAR
ono solidarita je pekna vec,ale dat prachy ktorymi nevies kde sa komu na co skladas(napriklad zbrane...)to uz radsej dam bezdakovi na cuco,aspon viem kde tie prachy skoncia.problem afriky je neriesitelny a humanitarna pomoc v dnesnej podobe je podla mna len prilievanie oleja do ohna.
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Tadeáš
Jde jen o solidaritu o nic víc. HLAD - kdybyste ho měli, škemrali byste jak krysy. Třeba taky budem jednou krysy,když vidim jak to jde všechno do řiti... třeba taky ne...jak ale koukám, je pro dost lidí velká neznámá slovo solidarita. Nikdoo po vás nechce abyste řešili problém afriky, on ho totiž ještě nikdo ani vyřešit neumí :wink:

Myslim, že se svět zbláznil.


Pokud potrebujes solidaritu udelal jsi nekde chybu, protoze ses nepostaral sam o sebe a dostal ses do situace, kdy jsi odkazan na pomoc druhych. To, ze potrebujes solidaritu je hanba a ostuda, ne neco co by se melo vystavovat na odiv. Pokud nekdo stoji s natazenou dlani je to dukaz nejake chyby na jeho strane. Samozrejme jsou situace, kdy je to zpusobeno necim, co dany clovek nemohl ovlivnit.

Pokud budeme jednou mit hlad a skemrat, tak to bude nase chyba, ze jsme se do takove situace dostali. Ze jsme to pripustili a tezko budeme moci nekomu vycitat, ze nas za nasi neschopnost postarat se sam o sebe, neodmeni.
sancha
omýláme tu furt to samý dokola už to pozbývá jakýhokoliv smyslu.
sem mladá černošská náctiletá panna. černoch díky svý víře věří, že pokud se se mnou vyspí, uzdraví se. já s nim spát nechci. znásilní mě, já porodim dítě, čirou náhodou třeba zdravé to je jedno.
tudíž si za všechno můžu sama, a pokud mam radost že o mý dítě se postará nějakej evropan /což podle toho co píšeš je ještě horší než to, aby se toulal ulicema než mu někdo nabídne samopal nebo než ho někdo naučí krást/ protože já umřu, sem o to větší vyžírka protože si prostě ZA VŠECHNO MŮŽU SAMA. přijde mi že odmítáš všechno to, co se tam děje .. že si prostě myslíš že oni se do toho dostali, oni se z toho musej samy dostat. to je imho chybnej pohled :(

dál. stovky sirotků po zemětřesení /zaměřuju se na děti páč pořád mluvim konkrétně o unicef/. potřebujou solidaritu. ti jsou ale neschopní! měly by se stydět, taková slabost.
tak nějak je to správně podle tebe?
Sinuhet
Nikdo je z toho dostat nemuze, opravdu se z toho musi dostat oni. Nikdo nemuze jednat za ne. Nemuzes za druheho cloveka myslet, nebo dychat. Muzeme jim poskytnout pomoc tehdy, kdyz ji budou chtit na dostatni se z toho, ale podle me jde spousta pomoci naopak na financovani dalsiho pokracovani jejich zpusobu zivota, ktery ma za nasledky opet natazenou dlan a kolecko se uzavira. Nase pomoc je chrani pred dusledky jejich cinu a nepociti-li dusledky, nemaji duvod sve chovani menit.

A pak zalezi zda tomu tvemu diteti dam najist, nebo zda ho radeji naucim jak si jidlo obstarat sam.
Sinuhet
Kdyz tak hezky odvozujes vinu napric staletimi, tak bud dusledny. Posrali si to tam sami, protoze lidstvo pochazi z Afriky. My jsme potromci puvodnich lidi z Afriky. Kdyz tvrdis, ze mam nest vinu za sve predky, at ji tedy nesou i oni.
sancha
vojd :D konkrétně o JAR sem přesně nemluvila mam dojem že zrovna tahle země by na tom měla bejt asi nejlíp /nevim teda/. tušim že kdo kdysi když se emigrovalo zvolil JAR asi se tam může ted mít jak prase v žitě.

no jasně že máš pravdu /všímáš si uznávám naplno tvuj argument :)/
do afriky vrthli evropani a američani začali kolonizovat kupovat lidi odvážet diamanty a už to lítá


no .. můžem nechat afriku číně a za pár let se budem divit všichni ;)
kdo ma v nasich podminkach hlad,neumi sehnat prachy,tot ona jedina chyba.Bych za to lidi nezatracoval.
schopnost postarat se o sebe(v dnesni dobe)=umet vydelavat penize
nikdo nevi co bude zitra,penize muzou stratit svou imaginarni hodnotu.Muze prijit doba ve ktere schopnost postarat se o sebe=urvi co muzes za jakoukoliv cenu.
Ja jako clovek bez skrupuli,bych se rval o kazdy kus masa,nadelal bych zasoby :-)
Pak bych mohl potkat hladovejiciho,ktery z moralnich nebo jinych duvodu,takhle jidlo nesezene,neumi.
Mel bych mu vycitat hanbu a ostudu,protoze potrebuje pomoc?
Sinuhet
Zemetreseni je opet o tom ze ti lide ziji v oblasti kde zemetreseni probiha a je to jejich starost se proti nemu zabezpecit. Nemuzu prece prenaset na druhe naklady za svou volbu kde budu zit. Tak jako kdyz si postavim barak v mistech zaplav.
Ja nerikam neprispivejme jim, jen se snazim upozornovat na ten krestansky nesmysl ze snad chudoba je ctnostna a utrpeni zadouci. Nikoliv chudoba i utrpeni jsou priznakem ze nekdo nezvladl svuj zivot.
sancha
xerothon .. tak .. ne .. můžeš ho poslat do prdele ale neni na tobě soudit
Sinuhet
xerthon: Umet vydelavat penize = poskytovat lidem neco co chteji a tim padem za to jsou ochotni zaplatit. Penize jsou vzdy za neco. Jsou znamenim, ze jsi udelal neco, co nekdo jiny ocenil. Nebo jsi pouzil nasili :-)
sancha
sinuhet
oukej pokud někdo žije někde, kde je ničivý zemětřesení 2x do roka, už je to na pováženou. sou ale i místa, kde se to zatřese "jen" jednou za 15 let ... a země neni dost velká aby všichni žili tam, kde je to relativně v klidu. chápu tvojí racionalitu ale někdy díky ní máš dost úzkoprsý pohled .. imho ..
s křestanskym nesmyslem souhlasim já k tomu co dělam mam jiný důvody než miluj bližního svého. opakuju že soudit nám nepřísluší!¨

sinuhet .. ad tvá definice peněz neni uplně přesná. ne všichni přišli k penězům jak píšeš
sinuhet:bylo to jen prirovnani.Nejsem nasilny clovek a penize navic taky nemam :-)

sancha:ano muzu.Taky muzu projevit litost a nakrmit ho,kdyz neubyde :-)

i dnes,kdyz žebrota slusne pozada a ja mam,petku klidne pustim.Kdyz me ale skoro denne oslovuji po marketech at pomuzu nejakym detem,rikam na rovinu,ze musim nejdriv pomoc tem svym.Navic o takove forme pomoci pochybuju.
sancha
xerthon .. dyt jo .. nejsem žádnej lidumil .. většinu socek posílam do háje .. sem tam ale něco dostanou ..
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od VoidMAN


No tohle si ale nemyslel vazne zene ?? :mutant:
:frog:


Uplne stejne vazne jako ty svuj vyrok o tom, ze my muzeme za dnesni stav Afriky. Jen jsem prijal tebou popisovany princip, ze jsem zodpovedny za ciny mych predku.
Hodinář
Ani jeden z nás problém Afriky tady nevyřeší.Aktivně se podílet přímo v terénu se taky nidko nehrne.
Komu se zželelo Afrických dětí zvedne tel naťuká číslo, pomůže zaručeně víc než příspěvkem do už tak zamotané diskuze.

Posílám sms...právě teď.Tím je to pro mě uzavřený,jdu čučet do lednice.Měj te se
sancha
hodinář .. hele chtěla sem tam přímo jet makat před pár lety /byly to dobrovolné práce abych se tam pak mohla dostat znova už přes takovou nějakou organizaci o který ted mluvíme/ .. bohužel to bylo naprosto nad mejma finančníma možnostma .. jde tam jet třeba za 50 tis /v těch penězích je letenka ubytování očkování víza takový ty věci/ na 3 týdny měsíc noale mě šlo o to třeba půl roku a dýl ..
PORSCHAK
Jak jsem psal výše, stojím si za tím, že většina z vás vůbec, ale VŮBEC ani netuší, co všechno je a může být příčinou hladomorů, AIDS, nedostupnosti vzdělání a vyvražďování lidí v Africe.
Nebudu to tady sáhodlouze vypisovat, protože to je častokrát hodně rozdílné a sám z toho znám jen malý díl, ale vaše názory jsou z devadesáti procent zcestný, protože kdyby jste se o to jen trochu zajímali a něco o tom problému věděli, nemohli by jste plácat takový nesmysly.
Kdo nechce ať nepomáhá, ale nechápu zdejší postoje "proč pomáhat, když si za to můžou sami", nebo "nechme je být, však oni buď vymřou, nebo se to nějak vyřeší" a "vždyť si vybrali sami, kde budou žít" a podobné.
Jak můžete být takhle chladnokrevní, takhle neempatičtí, takhle povrchní...Je to proto, protože buď postrádáte kouska citu v těle, nebo o tom problému víte velký kulový, myslím, že tak víte, že v Africe je hlad a řádí tam AIDS. A vyslovujete tady tyhle zvratky...
Přiznávám, že já sám jsem poslal "na Afriku" asi jen jednou SMS za 30 Kč před delší dobou, jinak raději podpořím problémy v ČR, nebo posílám občas sms na různý tragédie ve světě, ale jak můžete někoho v podstatě přesvědčovat k tomu, že posílat peníze do Afriky je blbost a podporovat to takovýma nesmyslama...?
To je to co mi vadí a chce se mi z vás blejt. Na férovku:rocket:
Nemyslím si, že se z toho dostanou sami, někdo jim pomoc musí, ne ale tím, že jim Evropská unie pošle pár miliard, které se stejně ztratí v byrokracii, Evropští podnikatelé jim musejí dát práci, příliv zahraničního kapilátu, to spasí Afriku, poslat jim peníze a doufat, že se to spraví, je nárazové a naivní řešení.
PORSCHAK: Zmiňuješ se o tom, že 90% z nás (jednou jsem sem přispíval, tak to beru i na sebe) neví, o co v Africe vlastně jde. Jaké že to jsou pravé příčiny hladomoru a podobných negativních jevů. Dále se zmiňuješ o tom, že ty sám víš jen nepatrný zlomek z důvodů, proč se tak děje. Můžeš se tu zmínit alespoň o tom nepatrném zlomku? Nebo hodláš pokračovat v odkazování na nějaké transcendentní vědomosti, jež vlastně nikdo nemůže nabýt, a proto ani nejsme hodni o tom diskutovat?
To, že má někdo rozdílnej názor, než ty neznamená, že se o danou problematiku nezajímá.
wake up, knock knock...
sancha
citace:
Původní příspěvek od BobekMarley
Nemyslím si, že se z toho dostanou sami, někdo jim pomoc musí, ne ale tím, že jim Evropská unie pošle pár miliard, které se stejně ztratí v byrokracii, Evropští podnikatelé jim musejí dát práci, příliv zahraničního kapilátu, to spasí Afriku, poslat jim peníze a doufat, že se to spraví, je nárazové a naivní řešení.


blair má nějaký plán pro afriku - otevřít trhy a zrušit dotace .. což je jedno z těch rozumnějších řešení protože pak by afričani jen slepě nebrali jídlo /peníze na jídlo/ od evropanů ale museli by se naučit je získat nějakou vlastní pílí .. to s sebou ale dál nese takový věci jako eliminaci korupce atd jsme zase zpátky u vlád .. tudíž v podstatě opět jsme u toho že je nutný něco udělat se vzdělaností to je prostě základ všeho
X_eXc_X
citace:
Původní příspěvek od VoidMAN
Hmm pride mi ze nedokazes rozlisit jeden nenapadnej rozdil ...
beres cely lidstvo jako druh s jednim prapredkem/prakmenem ze ktereho vsechno pochazi a na toho bys svalil vinu (nebo neco na ten zpusob)... ok ;):)
ale ja beru predky jako ty ktery afriku pokurvili pac tam importovali neco neprirozenyho (evropskej rad veci/ pohled na svet/ ekonomiku .... bla bla proste hodne) a ve finale se na vetsinu tech oblasti v urcitym obdobi vysrali a nechali tam lidi s necim cemu nerozumej a maj svy jiny tradice a zivotni nahled - neberu puvod :rolleyes:, beru skutky ktery udelali (samozrejme) dnes uz mrtvi predci za ktery my nenesem vinu z jednoho pohledu a zaroven muzem nest z pohledu nekoho druheho, ale ktery se proste staly a hlavne ktery tam v podstate od te doby TRVAJI. Poradek kterej tam dejme tomu driv existoval (i kdyby na kmenovy urovni), byl totalne zrusenej, jakykoliv vazby. - Z jaky historie afriky a jaky kultury chces dneska cerpat a stavet na tom znovu??
Doufam ze uznas ze tyhle dva faktory (lidskej puvod v africe / napachany "zlo" evropou v africe (jakozto sve lidske prakolebce))nemuzes shrnout do jednoho. :wink:



Neda mi to nereagovat:

1. Cele lidstvo myslim z jednoho prapredka pochazi (samozrejme, kdyz se v tom dostatecne postouras, tak skoncime u toho co bylo driv: slepice nebo vejce)

2. Vysrali... Po 2 ww tady zvitezil multikulturalismus a v jeho ramci Evropa osvobodila afriku od Evropy - nemuzu si pomoci, byla to ta nejhorsi mozna vec ...

3. Jinak ano, nejlepsi by bylo, kdyby tam Evropa nikdy nebyla - oni by spokojene zili v kmenech a bylo by ... Ostatne, stale si myslim, ze do afriky nepatri nic co si sami neurvou - ani zbrane, ani leky...

4 Penize: maji ropu, diamanty, suroviny (jasne, ne vsude) a co delaji? Nakupuji zbrane ... Jak se jmenuje tenn stat, kde vyhnali ty bhnusny belochy ted pred par lety? Ten stat co byval obilnici afriky a nyni kdyz mistni tu pudu kterou zabral jejich skvely prezident a rodal jim ji opustili a jidlo dovazi? Souhlasim, neni to jejich styl, ale mohly by se to naucit ... casem ... za desitky, dlouhe desitky let... Ale stale spise bod 3. - kdyz ani zakladni technologie nejen neumi vyrobit, ale ani pouzivat ... tak tam nepatri - viz bod 3 :)

Asi je to trosku zmateny, ale uhlazovat to nebudu, smer je, myslim, jasny.
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od PORSCHAK
Jak můžete být takhle chladnokrevní, takhle neempatičtí, takhle povrchní...Je to proto, protože buď postrádáte kouska citu v těle,


Jsou to vzdy vasne a city co umoznuje vojevudcum valky. City jsou to na co apeluji valecni stvaci. City jsou to co zpusobuje vrazdy v afektu.
City jako voditko jednani? Ne dekuji, ja zustanu u rozumu.
Sinuhet
Pokud by se lide z minulosti poucili a odvozovali by z ni dusledky svych dnesnich cinu, byli by to uplne jini lide, nez ti kteri jednali v minulosti a tuzdiz by minulost jako voditko pouzit nemohli. :-) Nemyslim jini jako kusove, ale jini povahove, protoze lide snad nikdy z minulosti pouceni nevzali, takze pokud by ted zacali brat, byli by to jini lide nez ti v minulosti.

Navic nasledky hist. udalosti jasne dane nejsou. Vzdyt se ani nedokazem dnes shodnout zda soucasne pocasi je nasledkem nasi nedavne historie, natozpak presvedcive dokazat, ze soucasny stav je dan nejakou davnou udalosti.
sancha
void .. ale ohledně afriky bych se na minulost vysrala ta stejně nic nevyřeší ...
uznávam že někdo prostě nechce sypat jim prachy ono kdyby to bylo jen o tomhle tak se nic nikam dál nedostane .. chce je to naučit myslet ne tak, že dneska mam kus chleba a deci vody a zejtra neřešim zejtra bude zejtra ..
oni si imho musí uvědomit následky svýho jendání, ale současnýho anebo nedávno minulýho. nejaká dávnější minulost je jim asi teď putna.
Sinuhet
Historie je podle me jako pocasi. Velmi mala zmena muze zpusobit velmi velky vysledny rozdil.
Sinuhet
Takze Hitler je dusledkem ceske kultury? Neudelali jsme chybu ze jsme s invazi nepocitali a nepripravili se na ni? Cozpak nekdo jiny nez ja sam je zodpovedny za mou bezpecnost? Cozpak neni ma chyba, kdyz nejsem pripraven na nejakou alternativu?

Za stav Afriky nemuzeme my, nybrz nasi predkove, prinejlepsim. Jestli budeme Africe pomahat, musi to byt proto, ze je to pro nas vyhodne, ne kvuli pocitu viny za sve predky. Uvedom si, ze i pro toho komu je pomahano, je lepsi kdyz je to pro pomahajiciho vyhodne. Obe strany jsou totiz v uplne jine pozici, nez kdyz je motorem soucit. Kdyz jde o to ze je to vyhodne, nemusi byt obdarovany zavazany, muze z toho vyjit jako sebevedomy narod, ktery za svuj stav vdeci ne nejakemu milosrdenstvi, ale v podstate ferovemu obchodu. African si musi po letech rict... Proste bylo vyhodne pro Evropu nam pomahat, tak nam pomohli. Nejsme jim nicim zavazani, oni se neobetovali, byl to obchod, na kterem vydelali.

Me pripada mnohem lepsi rikat Africanum, hele, uz nas to tu u vs sere, jak se tu furt mydlite, ohrozujete tim i nas, my musime zbytecne plytvat penezi na nejakou preventivni obranu proti vam. Kdyz u vas zalozime podnik, tak diky revolucim a bordelu co tu mate o ni brzo prijdem a to zase stoji prachy, zbytecne blokujete cenne suroviny. Takze my jsme ochotni do vas zainvestovat, aby tu uz byl klid a mohli jsme spolu obchodovat a mit se vsichni dobre.

(Ve skutecnosti s nimi ovsem neobchodujeme, uvalujeme na jejich zbozi cla a dotujeme vlastni vyrobce, atd...)

Nezli... Nam to rve srdce kdyz vidime jak tu ty vase deti trpi, jak nemate vodu. Vy jste takovi chudacci a to vsechno kvuli nam, to nasi dedeckove to tady rozvratili tu vasi idylu.
Sinuhet
Tomu dedeni nejak nerozumim. Kdyz mi muj predek neco odkaze, tak budto to prijmu nebo ne. Ale muj predek mi vinu neodkazal. To se jini lide snazi tvrdit, ze ano.
sancha
nejsem už schopná na vás reagovat tak krásně uceleně jak vy pojedu jenom v bodech kerý mě napadly když jsem vás četla ;)

- afrika je plná islámu; je to snad 2. nejrozšířenější náboženství tam

další historickej průser např byl že tam přišli evropani a řekli: tady budete mít státní hranice protože my v evropě to tak chceme. ted už ale neni rozhodující kvuli jakejm všem minulejm událostem je to tam tak jak to je .. minulost nic nevyřeší ..

souhlasim že je nesmysl pomáhat z pocitu viny, to vyloženě nutí ke zneužívání .. my chudáci a vy se starejte.

- bílí třeba obchodovali s africkejma náčelníkama když kupovali otroky. pak je začali lovit. jeslti např na tohle budou afričani myslet až jim zas bílej nabídne nějakej obchod ..

sinuhet .. "Cozpak neni ma chyba, kdyz nejsem pripraven na nejakou alternativu?" :) pokud ti sou třeba 4? neni.

další věc je že by tam i byl zájem se vzdělávat, jen prostě nemaj tu možnost.
Sinuhet
Ja rikam, ze jestli nekomu pomaham, tak to neni z pocitu viny. Neni to splaceni nejakeho dluhu, ktery bych mel a ani to dluh u toho, komu pomaham nevytvari.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma