Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Extrakce CO2 (superkritickým plynem) - Klikni zde pro originální téma
Co?
neznáte náhodou někdo nějakýho ledničkáře, kterej by udělal z ledničky tento extraktor?
extrahuje se oxidem uhličitým....funguje to stejně jako lednička, akorát v proudu toku plynu je extrahovany material...

parametry extrakce: CO2 tc 31°C; Pc 7, 4 MPa
Rozpouštěcí schopnost se mění s tlakem a teplotou
Výhody:
CO2 nehořlavý, levný, nezávadný
Metoda šetrná (látky citlivé na teplotu), extrakt bez zbytků toxických rozpouštědel, ekologická, rychlá, levná (ne zařízení), automatizovaná
Nevýhody: nevhodné pro polární látky, čerstvý materiál, přístrojově náročné, složité nastavení extrakce
Využití SFE:
Potravinářský průmysl: extrakce chmele, dekofeinizace kávy a čajů, extrakty z koření,
Kosmetický průmysl: oleje, extrakty
Farmacie: silice, oleje, olej ze semen pupalky, brutnáku, extrakt květů měsíčku (karotenoidy), heřmánku (barva extraktu), plod rakytníku, odstraňování pesticidů z kořene ženšenu výzkum

...je to jen pár základních informací (určitě se někdo chytí ;) )

takže...kde začít?
Mr. Figaro
:eek: . . . . :mutant: . . . . .. :D

A k čemu by se to dalo použít při pěstování???......šlo by třeba extrahovat THC z palic? I když to by asi šlo udělat i jednodušeji........takže k čemu by si to chtěl použít?......ptám se trochu moc laicky, takže se nesměj jestli řikám nějakou pičovinu :D :frog: , ale zajímá mě to.
jestedman
2figaro: neumíš číst - odstraňování pesticidů z kořene ženšenu.
to je snad jasný ne :D:D
Co?
:D
myslím, že lednička by šla "předělat" na tento extraktor docela snadno...navíc by se tím dalo extrahovat skoro všechno je třeba :D :
konopi - listy,květ
šalvěj - listy
kaktus - celej ;)
houby
cokoliv jiného...

...a to do relativně rychle....navíc by to mohlo umožnit i docela přesný (plynová chromatografie) stanovení obsahu účinných látek (konečně)....
Storm
jestli to dobře chápu,tak jsemuvažoval o něčem podobym, akorat s butanem.zakladni myslenka ae u me byla, ze butan napustim jen 1x a pak uz budu doplnovat minimum do okruhu.o butanovej extrakci si tu mozná cet.napadlo me udelat nadobu ve kterej by byl material a butan.butan s rozpustenyma latkama by se prepustil do jiny nadoby, pak by se odsal kompresorem a natlakoval a opet zkapalnil v jine nadobe.neni to az tak slozity zrealizovat, ale podle me je to pomerne nebezpecny.narozdíl od co2.nevyhodu u co2 vidim v mnohem vetsim pracovnim tlaku-lepsi a kvalitnejsi materialy pro stavbu-drazsi.taky nevim kde chces sehnat za rozumnou cenu kompresor na 40bar
Co?
nevim jestli je potreba tak silnej kompresor....predpokladám, že když ekologická lednička neplněná freonem ale oxidem uhličitým....to umí všechno...expandovat i zkapalnit plyn...vlastne tak to funguje....akorat bych potreboval do oběhu chladící směsi vložit extrahovaný materiál a pak extrakt dostat ven ;)
btw. butanová extrakce funguje vlastně obdobně...stejně :)....ale i butan něco stojí....co2 je levnější....navíc si člověk vyextrahuje všechno na co si vzpomene ;)
Storm
že ekologicky lednicky pracujou s co2 jsem nevedel, ale plnili se i butanem.Jestli je v nich co2, tak urcite kopresor z tyhle lednicky by byl ok.s tim materialem...videl bych to tak, ze by se pouzila dalsi nadoba do ktery by se prepustil kapalny co2 bez matrose.tyto nadoby(spis vedeni k nim) by musely byt uzaviratelny z obou stran aby se nechaly odpojit.K temhle ucelum by se asi nejlip hodily soucastky pro prumyslovou hydrauliku.tam se pracuje s tlaky treba 150bar, takze by to v pohode vydrzely a hlavne se vyrabi hrozny mnozstvi vychytavek okolo toho, ktery by se nechali pouzit.

o extrakci pomoci co2 uz sem slysel, ale nevim co vsechno se da pres nej extrahovat.jestli by se nechal extrahovat psilocibin a salvinorin, tak by to byla vychytavka jak hovado.
Storm
oprava:myslel jsem 2 odnimatelny nadoby...1 na surovej material a druha na extrakt.s obojim se musi nechat manipulovat
Co?
mno....:D....taky oprava....co2 asi moc ekologickej není (když je to hlavní skleníkovej plyn :D ) ....jj....
no mě by pravě zajímalo, jaký tlaky probíhaj v ledničkách, co zvládne to čerpadlo a vůbec :D
Storm
nevim jak v tech novejch, ale stary davaly tak 4-10bar.jestli novy pracujou s co2, tak tam musi byt o hodne silnejsi.
je fakt, ze co2 je hlavni sklenikovej plyn, ale pro tenhle ucel je to mozna podobny mnozstvi jako kdyz rozdelas ohen na burty a par hodin ho nechas horet nebo si nekam zajedes autem.kazdopadne tohle by chtelo nejak doresit.v praci bych mozna dokazal sehnat naky tlakovy prvky.ale nevim to jiste, protoze sou asi dost drahy a drahy veci nejsou k dispozici vsem.
Erixon
K tý ekologičnosti - rozdíl je ten že freony likvidujou ozonovou vrstvu(ztenčujou filtr na škodlivý záření) a co2 vytváří tepelnou izolaci planety. Hlavní skleníkovej plyn to je kvůli svýmu množství, v podstatně menším množství se vypouštěj jiný skleníkový plyny, který jsou o dost větší izolanty.

Přesný čísla chtějte po wikipedii nebo googlovi :) jestli dobře vzpomínám tak jsou freony o dost větší svinstvo(při stejným množství)
Storm
nejde o to jaky to sou izolanty.hlavni problem freonu je ten, ze reagujou s ozonem (O3).ozon pusobi jako filtr uv zareni a freon rozklada o3.
Erixon
storm: s freonama je to přesně tak jak píšeš. Myslel jsem to tak, že každej z těchto plynů má vliv na jinej (eko)problém a že v tomto množství se co2 nedá považovat za škodlivej
Wokap
Co? prosím tě, jak jsi přišel na to, že to bude makat? CO2 je nepolární plyn, kterej by dle mého soudu nemel s d9-THC a vlastně s žádnou polární látkou jakkoli reagovat, nebo se k ní dokonce chovat jako rozpouštědlo... Třeba se pletu, ale působí to na mě tak, že to prostě nemůže makat...
Co?
a co eter?
hogi
No myslim, že u konopí by šla i destilace a bylo by to na zařízení podstatně jednodušší. Když funguje Vaporizer, tak proč by nešla. U Volcana mam dokonce všechno kudy proudí ohřátej nasycenej vzduch pokrytý vrstvou pryskyřice.
Wokap
Ano, ether je perfektní rozpouštědlo, ale vymylo by ti z toho naprosto všechno. Takže nejen d9 - THC, CBD, CBN a jiné alkaloidy, ale i chlorofil (a, b, c) a prostě všechno. Po extrakci ti v extraktoru zbyde cosi, co trochu připomíná i živou bytost, protože to má světle béžovou barvu a není to prakticky nic jiného, než čistá rostlinná tkáň... Takže eter taky nebude ideální, protože roztok těch všech sajrajtů, bys pak musel zas nějak separovat. Je pravda, že pokud by se použila sloupcová chromatografie, mohli bychom dostat téměř 100% d9 - THC, ale to si myslim, že už vážně hrotim! :p:
Co?
citace:
Původní příspěvek od Wokap
Co? prosím tě, jak jsi přišel na to, že to bude makat? CO2 je nepolární plyn, kterej by dle mého soudu nemel s d9-THC a vlastně s žádnou polární látkou jakkoli reagovat, nebo se k ní dokonce chovat jako rozpouštědlo... Třeba se pletu, ale působí to na mě tak, že to prostě nemůže makat...


citace:
Původní příspěvek od Wokap
Ano, ether je perfektní rozpouštědlo, ale vymylo by ti z toho naprosto všechno. Takže nejen d9 - THC, CBD, CBN a jiné alkaloidy, ale i chlorofil (a, b, c) a prostě všechno. Po extrakci ti v extraktoru zbyde cosi, co trochu připomíná i živou bytost, protože to má světle béžovou barvu a není to prakticky nic jiného, než čistá rostlinná tkáň... Takže eter taky nebude ideální, protože roztok těch všech sajrajtů, bys pak musel zas nějak separovat. Je pravda, že pokud by se použila sloupcová chromatografie, mohli bychom dostat téměř 100% d9 - THC, ale to si myslim, že už vážně hrotim! :p:


ale eter je taky nepolární ;) ....no to je jedno.....:)

mě by zas nevadilo, že se vyextraktí všechno....třeba takovej ten chlorofyl se rozpouští ve vodě a thc ne, samotna pryskyrice taky ne....a eter?
Wokap
Člověče máš recht! :p:
Šlo by to potom jednoduše vytřepat do vody a hotovson. Stydim se... Moc se stydim...
Storm
tak sem se iformoval u specialisty na chlazeni a ten me vyved z omylu.lednicky pouzivajici jako medium co2 obsahuji nevyhovujici kompresor.vysvetloval mi to, vzpomnel bych si na to, ale nechce se mi premejslet.pro nas je dulezity sehnat kompresor co vyvine takovej tlak, aby pri normalni teplote bylo schopno zkapalnit co2.a taky se podle me ta nadoba do ktery se bude tlacit musi chladit beztak se to bude hrat jako krava.

jinak s butanem by to slo dobre a slo by i vykuchat kompresor z lednice.driv se pouzivali na propanbutan, tak i otazka bezpecnosti by se tim castecne vyresila.
LeeNee
Nazdár growers. Co si o tom myslíte?:

Před pár dny jsem našel doma starou nádobu na sifon(viz obr)
a jak je známo, sifonové bombičky obsahují kytičkám prospěšný CO2. Tak jsem se rozhodl to namixovat a hodit tu vodu do zvlhčovačky a taky samozřejmě tím ty kyti rosím. Ale nevím právě, kolik CO2 ty bombičky obsahujou a jestli to má vůbec nějaký efekt, když se s tím tak namáhám.
Co si o tom myslíte? Je to k něčemu? Mě připadá, že by to mohlo fungovat.
Díky a zatím zdar:jumper:
Co?
leenee: OT, ale zvaž si bombičku před použitím a po použití....
LeeNee
Jo, to já vím, že tam má bej něco kolem 8g CO2, ale netuším, kolik g ty kyti potřebujou, aby to bylo efektivní. Restekpíve jaká je minimální hranice, aby to bylo aspoň k něčemu :) Třebas 8g na plochu 30x30 denně. Dix
Storm
Leenee: Co to tady resis?bavime se o extrakci a ne o fotosytneze.
kolik plynu obsahuje bombicka je uvedeno na obalu, ale obavam se ze to nesouvisi s topikem
při extrakci superkritickým CO2 se zkapalni oxid ktery ma vlasnosti velmi vykozniho plynu a zaroven nizkoviskozni kapaliny. pro extrakci latek polarních se pozivaji modifikatory napr. methanol atd. jenže jak urcite vime ze extrakce ekv. rozpustnost roste s teplotou tak pri superkriticke extrakci ma co2 cca 35°c a 40MPa pochybuju, ze by to slo dosahnout v tech ekolednickach, ale je to urcite dobra metoda na ziskani THC a jestli ma ten alkaloid krystalickou strukturu nebo polkrystalic, tak by slo udelat si velmi koncentrovanou srandu ale to by mozna bylo na psychinu....peace


ale myslim, že by bylo levnejsi si vyrobit synteticke THC
jenze trava neni jenom o thc je tam i moooc dalsich latek ktere ovlivnuji stav
to ja vim jenze extrakce je do rostoku a znej by slo nejakou separacni metodou ziskat jen ciste THC napr HPLC zjistit k nejake stacionarni fazi toleranci, kde by co2 mohla byt mobilni faze, ale myslim jak sem rikal to uz bude asi snazsi jej synteticky vyrobit.........


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma