Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Průchodka (y) kabeláže do boxu - Klikni zde pro originální téma
Erixon
Jak máte ve svejch boxech vyřešenej přivod kabeláže z rozvaděče (nebo alspoň rozpětky :)) dovnitř do boxu??
--------------------------------------------------

- V dnes už bejvalý skříni jsem to měl vyřešený tak že kolem dveří bylo těsnění a v jednom místě ne - tam se "skřípaly" kabely. imho nepraktický řešení protože se to muselo při každým zavírání dveří srovnat kvůli dovření dveří.

- Další nápad bylo použití stahovací průchodky(viz. foto) ale to taky neni nejlepší protože kabely zakončený vidličkou, napevno zadělaný do zařízení (např zvlhčovačka) bez vyndání uzkýho konce ze zařízení neprolezou (o opruzu při demontáži ani nepíšu).

- Šlo by proříznout přímočarkou "půlkruh" na kraj horní desky ze strany dveří, ale jak vychytat aby tam zároveň drželi, bylo je možný demontovat a zároveň neprocházelo dovnitř světlo.
-----------------------------------------------------

Možná vám to příjde jako banalita, ale už nad tim ňíkej čas přemejšlim a furt mě nenapadá optimální řešení. btw v tomto případě jde o následující kabely: Dvojlinka s tlustou izolací k výbojce, trojlinka k tepelný pojistce(třetí vodič na uzemění stínítka), trojlinka k odtahovýmu větráku, dvoulinka k cirkulačnímu větráku, dvoulinka ke zvlhčovačce, trojlinka k čerpadlu. Víc mě momentálně nenapadá, ale to neznamená že to tak zůstane navždy (webkamerka láká, ale asi až jindy...)

Foto vašeho provedení potěší. Konstruktivní vyřešení k+, výblitky k-
medulda
Pokud máš na obou koncích "neprovlíknutelný" koncovky, šlo by to vyřešit pomocí plastové rozvodné krabice na omýtku s víčkem na šroubky (používá se např u protahovacích lišt nebo pod starší vypínače). Dno krabičky prořízneš na dostatečnej průměr a přišroubuješ na bok skříně, horní okraj potom propiluješ na průměr a počet použitých kabelů. Přišroubuješ přes ně víčko a hotovo :)
Erixon
medulda: nápad dobrej, ale z protipožárních důvodu mam krabičku na nožičkách.
ps. vnitřek je ještě v těžce rozpracovaným stádiu
Ship
takhle: http://www.eastside-impex.de/dhtml/...homebox_xxl.php

To maj řešený Home boxy jednoduchý a lehce okopirovatelný.
Erixon
Jen tak dál, inspirace dobrá. Napadá mě ještě další možnej problém (jestli jsem moc náročnej tak mě prostě ignorujte ;)). Totiž velká díra poblíž odtahovýho větráku by mohla způsobit že by se vzduch nesál spodem ale právě touto dírou (někdo by řekl sání falešnýho vzduchu)

EDIT: ono by to šlo protáhnout sáním, ale ne přez chystanej prachovej filtr.
medulda
erixon: myslel jsem to trošku jinak - ta krabička by měla být jen "průchodka" pro kabely s koncovkama - nebyly by v ní žádný elektrický zařízení... http://www.axlelectronics.cz/products/old/00svr.jpg tak nějak ty krabičky vypadají...
Erixon
Myslíš že to seženu v (velko)obchodě s elektroinstalačním materiálem? Pod jakým názvem by to mohl znát prodavač? nebo se dá sehnat na netu?
medulda
zkus říct plastová rozvodná krabička krabička, má to rozměry 82x82x28 a zkosený víčko na dva šroubky. Nevim, jestli se to ještě dělá, ale dřív se to fakt hojně používalo (dovnitř se montoval klasicekj rozvodnej věneček nebo se místo víčka dávala zásuvka či vypínač). Určitě ti něco poradí :)

EDIT: plastová elektroinstalační krabice na omýtku by se to mělo jmenovat :)
Hanizek
Erixon: No já to mám asi stejně, jak myslí medulda - na půdě jsem vyhrabal starou krabici na elektriku (taková ta hnědá, co jsou dodnes k vidění v kůlnách a na chatách atd.). Je určená k ukotvení na zeď - ne pod omítku. Uvnitř je obyčejný věneček.

Provrtal jsem stěnu boxu a dno té krabičky. Tou dírou jsem do krabice protáhl kábl a z té krabice už to jde přímo k jednotlivým spotřebičům v boxu. Na tu krabici se dají dát i ty ucpávky co máš ty.
Já mám ale veškerou elektriku uvnitř boxu, mám tam i "dvojzásuvku" takže nemusím kutit nad tím, jak dostat kabely dovnitř - stačí tam dostat jenom jeden a z něho to pak rozvést dál. Kašlu na to, že tlumivka uvnitř boxu zbytečně topí - je to jednoduší...


EDIT: Teďka mě něco napadlo - co použít montážní pěnu? Demonotvat to jde snadno a světlo kolem toho (ani skrz) určitě neprojde.
Capo
Mám jenom takový dotaz. Ta průchodka zabrání požáru jako když chytne izolace, že se to přes ní nedostane? Pomalu si stávím skříň, aby byla připravena na březen až přejdou mrazy, tak bych to taky použil. Těch hnědých krabic a ostatních elektrikářských blbin se doma pár najde, ale jako průchodku mě to nenapadlo použít.
Hanizek
Capo: Nevím, jestli to pomůže proti ohni. Já je tam mám kvůli světla a vlhkosti - Voda v elektrice prý není to pravé...
medulda
capo: nedovedu si představit, jak by tam ten oheň mohl vzniknout. Pokud používáš kabely CYKY (nejrozšířenejší), dají se podle normy montovat na (i do) hořlavých konstrukcí. Samozřejmě nesmíš překročit povolený proud. Proti tomu tě ochrání jistič nebo pojistka. Tím se vyhneš požáru "zevnitř kabelu". (tedy tomu, že se kabel nadměrným proudem bude ohřívat víc než je zdrávo, izolace začne tát a eventuelně hořet). Pokud by se měl oheň přenést na izolaci zvnějšku (v tu chvíli by už zachvátil vnitřek skříně), nejspíš by ani "ohňotěsná" průchodka nepomohla.
Capo
citace:
Původní příspěvek od medulda
capo: nedovedu si představit, jak by tam ten oheň mohl vzniknout. Pokud používáš kabely CYKY (nejrozšířenejší), dají se podle normy montovat na (i do) hořlavých konstrukcí. Samozřejmě nesmíš překročit povolený proud. Proti tomu tě ochrání jistič nebo pojistka. Tím se vyhneš požáru "zevnitř kabelu". (tedy tomu, že se kabel nadměrným proudem bude ohřívat víc než je zdrávo, izolace začne tát a eventuelně hořet). Pokud by se měl oheň přenést na izolaci zvnějšku (v tu chvíli by už zachvátil vnitřek skříně), nejspíš by ani "ohňotěsná" průchodka nepomohla.


JJ tak to je v poho. Pomalu si zařizuju skříň a s pojistkou rozhodně počítám.
Dík za objasnění


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma