Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: 1 2 3 [4] 5 
Vhodná ventilace ? Ventilátor ventilace ventilátory jak řešit odtah ?? - Klikni zde pro originální téma
crazyben
a co treba planek bytu/baraku... majitel by mel mit, podle toho snadno zjistis za kterym kouskem zdi bude. Jinak se mi nezda ze by komin nesel poznat poklepanim... i pres 30cm silnou zed je to vetsinou znat a nejakej vyvod do komina by nikdo ani takhle silne nezazdival...

Nebo jestli ti neni zdi lito, vem vrtacku a vrtej... casem na nej narazis.
masuro
tož já plánek mám. jenže z toho zjistím hovno, pač v baráku jsou tyto byty 4x a tím pádem ve zdi i 4x komín (každý má svůj). nechci rozmrdat celou zed nebo se napíchnout do komína sousedům.
someone.noone
citace:
Původní příspěvek od crazyben
Ja mam sice obyc TT125, trochu silnejsi (280m3) a i tak to sotva uchladi (stejnej box, stejna lampa), tak bejt tebou popremejslim o necem silnejsim.

Sotva uchladi? Jak to mas prosimte s teplotou? A jeste dotaz mas na tom i pachac? Popr. Jaky?
crazyben
citace:
Původní příspěvek od someone.noone

Sotva uchladi? Jak to mas prosimte s teplotou? A jeste dotaz mas na tom i pachac? Popr. Jaky?

No zalezi na vic vecech takze, ti popisu jak to zhruba u me vypada...

pachac mam odpojenej (can lite 300m3)... s nim se to neda uchladit vubec. Skrin mam u okna, vzduch taham z mistnosti kde se teplota pohybuje cca mezi 8-17. Teplota v boxu u vrcholu 26-29... kdyz v mistnosti leze k tem sedmnacti tak ve skrini to leze i k 30, ale ted jak mrzne uz to nehrozi. A to mam jeden velkej ofuk na kytky a malej primo na vybojku... odtah mam primo naproti vybojce a tomu vetraku. A tyhle teploty mam az ted kdyz je venku zima... v lete mi to litalo az na 33 s lamou 45cm vysoko (ted cca 30cm)... takze pocitam ze v lete svitit proste nebudu. Kdyz zavru okno do hodiny a pul mam u vrcholu 35 stupnu a pak zacne strasne rychle stoupat teplota v cely mistnosti, takze zaviram jen kdyz maj zhasnuto. Zatim sem jel bez zvlhcovacky coz taky muze nakej stupen ubrat.

Pokud budes tahat vzduch primo zvenku tak to TT125 urcite bude stacit, ale s boxem u okna v byte dost pochybuju, pokud se nevyresi poradne cirkulaci vzduchu v celym pokoji s boxem.

Odjedu jeste jedno kolo a kdyz tepltoty nevychytam budu muset jit do cooltube coz sem od zacatku odmital... takze tak... neni to sranda vyresit spravnou cirkulaci v panelaku.
carlos
citace:
Původní příspěvek od crazyben

Odjedu jeste jedno kolo a kdyz tepltoty nevychytam budu muset jit do cooltube coz sem od zacatku odmital... takze tak... neni to sranda vyresit spravnou cirkulaci v panelaku.
Spravna cesta. Cooltube udela obrovsky rozdil v teplote.
carlos
citace:
Původní příspěvek od masuro
zkoušel jsem, nenašel. tak až není nějaká sofistikovaná metoda odhalení komínu tak mi zbývá jenom klima
Oškrábat omítku?
masuro
našel jsem dvě místa kde to duní a označil je. Teď ale kua který je můj komín!!! :-) Na plánku bytu jsou 4x a já našel dva!
crazyben
Zkus se zeptat sousedů jestli komín používaj... popř jestli by nemohli na pár hodin zatopit pokud nepoužívaj. Po pár hodinách bys měl i přes zeď cejtit v kterym se topí.
masuro
hochu tak to nepůjde pac jsem v přízemí. Komína nepoužívá asi nikdo, je to starej barák z roku 1949 a kdysi se tady topilo kamnama. můžu se podívat u spřízněného souseda kde má díru on.
Shady93
čaute hoši, neviem či to sem môžem dať ale ak je pre to lepšie tema kludne admin mi to prehoď.

mám taký postreh k odtahovému potrubiu aluflex vs sonoflex
mám 2 odtahove ventilatory TD SILENT 500 a na nich som mal aluflex na jedom cca 2m a na druhom 10m ale roztiahnuty iba na cca 2 m.
obi dva odtahy boli nastavene na tu menšiu rychlost čo je cca 2x440m3/h
+ oba šli ešte na transformatorový regulátor na rychlosť 2 z 5. stýmto nastavením som mal cez den 26-27 stupňov

lenže chcel som aspon teplotu tych idealnych 25 stupnov tak som tam dal 2 x sonoflex rozmery dlžky skoro rovnaké 2-2,5 m oba
hluk bol nižší pri rychlosti 2/5 ale tepolta bola 28 stupnov tak som to prepol na 4 / 5rychlosť tepolota bola tych 26-27.. čiže som došiel k tomu že ten sonoflex moc teda nepomáha, lebo ak chcem dosiahnut rovnaku teplotu musim použit pri nom večší výkon.. zrejme sonoflex má aj vedšie prietokove straty oproti aluflexu.. tak teraz nwm či ho dat preč naspeť aluflex a ušetrit aj trochu viac energie alebo to nechat tak.. alebo to nejak vychytat. mate stym nejake skusenosti ? dakujem za postrehy :)

ešte k tomu hluku že sonoflex som skušal preto lebo aluflex už bol dost počut ked som ho mal na 3jke porovntelne to bolo so sonoflexom na 4-5 rychlosti
crazyben
Hledal jsem nějakej kvalitní regulátor s termostatem k odtahu a místo toho našel rovnou odtah s plynulou regulací a termostatem.

http://www.ventilatory-klima.cz/kat...3-hod-regulace/

Zdá se to jako hodně muziky za málo peněz (pořádnej regulátor by samotnej o moc dražší asi nebyl) tak mě zajímá jestli s tim někdo má zkušenosti... nebo mam vzit drazsi a silnejsi PRIMA KLIMA?
DOCtom
Já bych do toho už nešel. Regulace přestala po čase fungovat u obou. Je to regulace zapnu-vypnu. Kdo někdy zkusil kvalitní regulaci s plynulým řízením ventilátoru, dá mě za pravdu. Sice stojí hodně, ale 100% spokojenost.
murmur
Už pár kol používám NTS TT 125 RT a spokojenost, vše funguje jak má a ve srovnání s papírově stejným Vents TT 125 má určitě vyšší výkon, koupě rozhodně nelituju.
crazyben
citace:
Původní příspěvek od DOCtom
Já bych do toho už nešel. Regulace přestala po čase fungovat u obou. Je to regulace zapnu-vypnu. Kdo někdy zkusil kvalitní regulaci s plynulým řízením ventilátoru, dá mě za pravdu. Sice stojí hodně, ale 100% spokojenost.

Zapnu/vypnu, ano, ale pak už to jen hlídá max teoplotu a když jde nad tak foukne naplno dokud zas neklesne... takže zapnu a nic neřešim ne? Jinak si sám můžu plynule regulovat ty minimální otáčky... aspoň podle toho co píšou. Právě že to neumí o nic míň proti těm drahejm regulátorum (jo hygrostat nemá, ale ten já ani nepotřebuju) tak mi přídě blbost dávat za regulátor pomalu to samý co za celej odtah s regulátorem.

U obou, tim myslíš že si měl NTS i Prima Klimu a u obou odešly regulátory?

Jinak dík za info.
DOCtom
Jen dva NTS a nikdy víc. To je ale na jinou debatu. Primu mám teď s externí regulací. Jinak dokud to neporovnáš, můžeš jen polemizovat a věřit svému rozhodnutí. :-)
crazyben
Tak přesně proto sem píšu, abych měl nějakou referenci od jinejch než se rozhodnu něco koupit. A co ta prima... ta šlape v klidu?
DOCtom
Já mám konkrétně tyto a šlapou po roce naprosto bez problémů. http://www.higarden.cz/ventilatory-...0-m3-h--160-mm/
Fruddy
Snad to není OT ale musím výrazně NEDOPORUČIT ventilátory AP hobby, odjel jsem s ním jedno a půl kola a šel do kytek...
Lados
Zajímá mě jestli je nějaký zásadní rozdíl když ještě mezi ventilátorem a filtrem nechám trochu sonoflexu, je to k vůli uspořádání v boxu. Bude mít nějaký zásadní vliv, když mezi filtr a ventilator dám cca 40 - 60cm sona? Nebo prostě ten filtr musí být naražený hned před tím ventilátorem? Díky.
MocnyOkurek
Trosku se vice akorat nadre ventas jinak je to ok.
Rombero
Zdar prosim vas co si myslite o SILENTUB-100?mam malou skrinku a v ni vyvod prez zed ven.velikost 70x60x40.takze kousek potruby tento ventylator a nejaky maly pach.filtr.profoukne ho?nebo jeste varianta td silent 160/100 co by bylo lepsi?potrebuju aby byl tichy.nenapadnej box.
Rombero
Jinak tak bude 200w cfl
Gabris123
Potreboval by som som poradit ako vetrate v byte? Chcel by som ist 400hps
olgoj chorchoj
Caute mam dotaz jakej ideální odtah do boxu 300x200x200 ? Díky
fikus37
Olgoj, záleží jestli pojedeš klasiku (na tento prostor bud HPS 600w x4, nebo 1000w x2), nebo led. Pokud pojedeš led, tak ti stačí menší odtah a menší pritah.
olgoj chorchoj
Pojedu 4x 600w
fikus37
Tak hod dva filtry po 600M3 a k tomu dva odtahy PK nejlepe regulovatelné od 400-800M3.Já bych dal ještě aktivní přítah třeba levnější TT kolem 400M3.
olgoj chorchoj
Jo díky
fellina
Taky bych si dovolil jeden dotaz. Podle tabulek jsem na rozmezí, dle selského rozumu jsem v lese. Mám tt 125 240/280m3 na odtah a vko 125 180m3 na pritah. Chci se poradit hlavně s lidma co maj nějakou praxi. Za 1. se rozhodují zda koupit pach. Filtr 240m3 nebo 300m3 oba industry prima klima, samozřejmě v tom hrajou roli peníze. Diky rodině už musím vše řešit co nejlevněji. Neváhal bych a koupil 300 jenže otázka zní: pred vetrakem mám cooltube 125 spojenou aluflexou cca 50cm a dalším kusem bude připojený filtr a za vetrakem 2m sonoflex (rovnou ven). Nebude 300 m3 zbytečně hodně a nestačil by 240m3? Předem říkám že nemám možnost udelat 2 okruhy zvlášť ct a zvlášť pach. A druhá otázka je zda mi nebude pritah po nasazení filtru dělat přetlak a tím honit vzduch a s nim i nechtěné pachy konstrukcí ven? Předem díky za radu...
L1st3r
Zdarec, nějak nechápu na co tam máš přítah, já bych volil pouze odtahovej venťas. Druhá věc je, že jestli to dobře chápu máš venťas za CT, což je špatně, zbytečně jde přes venťas teplej vzduch. Správně má být pacháč-venťas-CT-ven. Filtr má mít větší průtok než napojenej ventilátor, a) menší odpor b)lepší pohlcení pachů.
fellina
Pritah mám kvůli stisnenymu prostoru před nasávacím otvorem prostě je to kumbal a takhle si to bere krásně od dveří. Mimo to mi doma zbyl. Takže, chápu li to správně i vzhledem k tomu že je CT pri neustálém odsávání víceméně na pokojové teplotě je lepší když se vzduch přes ni tlačí nez táhne? Už mám něco za sebou, ale moc rád si nechám poradit. Jde o 250w takže nějaké obrovské topení se nekoná. Nicméně tedy napojit soni na CT a před ní přes ali vetrnik? V čem to má výhodu jestli se sním zeptat. Takhle se mi to zdálo vyvazenejsi s odporem před a za? Díky.. .
L1st3r
Tak u té 250ky to asi nebude problém, ale neměl by jít ten teplej vzduch přes venťas. Nepsal jsi kolikátka to je, u 6kila bych to neriskl. Ono provozní teploty ventilatory nemaj moc vysoký, mám dojem, že na mým je psáno snad 40stupňů max. Motor se chladí průtokem vzduchu a proto je prostě lepší když přes něj nejde teplo z lampy.
fellina
Super, diky. V prostoru držím okolo 18-22 C takže by s mou watazi snad neměl být problém. Každopádně díky za radu. U toho pachu mi jen šlo o to abych nekoupil 300 a ve finále tam neprobíhal 180 ;) diky ztrátě.
L1st3r
Těžko říct jestli je ten aktivní přítah k něčemu dobrej nebo jestli není spíš na škodu. To by chtělo nějakýho fyzika, vzhledem k tomu, že je stavěnej na 180m3/h a neříkáš jestli valíš odtah na plno nebo na těch 240kubíků. Při plným výkonu má vpodstatě o 100m3 menší výkon.
Teď nedávno jsem narazil na dobrej paradox. Mám odtah 420m3/h průměr 125mm, přítah pasiv průměr 150mm a dodělával jsem matkárnu. Matkárna je napojená na box, vše je dřevotříska a celkem dobře utěsněný. Nechtěl jsem, aby nasávanej vzduch šel zpět do boxu a ohříval už tak nahřátej box. Tak jsem si říkal, že udělám druhej odtah z matkárny ven, koupil jsem ještě jeden potrubní ventilátor 150m3/h a říkal jsem si jak bude super zvednout celkovej odtah, pokud počítám i se ztrátama na nějakých 500m3/h. Vše jsem nachystal prokutal díru z matkárny, nasadil flexi a venťas, zapnu a nevěřím vlastním očím. Ono to tím slabším ventilátorem tahalo vzduch naopak i když byl zaplej. Ta prima klima ho prostě přefoukla, takže jsem díru, drobet zklamanej zase zadělal.
fellina
Jasnačka je to o tom jaký má tlak. Když tohle je celkem, řekl bych až zábavné zjištění :) já jsem kalkulovat zhruba tak že po vsi ty roure a tube +Filtr bude brát reálné o 150 až 200 méně než je papírové udano. Box nemám nijak utesneny, a hlavně jsem potřeboval udělat pevné dvere které by aspoň stinili světlo tim smerem a vzhledem k tomu ze jediny pritah je mozny pres ně. Diky tomu by tam stejne kvuli svetlu musela byt roura a ta jak je znamo na pritahu ani malinko vhodná. Šoupnul jsem tam tedy, doma se povalujici, vko. :) myslím si že ušetří tt aspoň nějakou tu drinu přes kterou by musel tahat, jako je nádrž, drip system, odstineni, kytky a ve finále propletenec sitě neni vubec od věci...
fellina
Teď si čtu své příspěvky a chci se omluvit, píšu jak tatar. Nejsem úplně nevzdelanec ale ta S7 si dělá co chce....
L1st3r
Taky hodně píšu pres foun a vypalenej k tomu, takže věřím ze moje příspěvky můžou byt zážitek. Ale jsou tu větší experti, takže jsem v klidu :D
fellina
Říkal jsem si že to musel být sakra model :)
fellina
Jen abych tu naši debatu nějak uzavřel. Každopádně díky za radu a aspoň nějakou reakci :) Dnes jsem byl koupit dříve zmíněný pach. filter. Nakonec jsem byl rozhodnutý, že koupím 425 m3 (na můj tt 240/280m3). vzhledem k tomu, že jsem to zde tak vyrozuměl a mělo být lepší koupit větší filtr diky menšímu odporu vzduchu a větší eliminaci pachu. Toto se í mne zdálo naprosto logické. Mel jsem obrovske stesti, protože jsem v mém oblíbeném obchodě narazil na vzdělaneho člověka na svém místě. Pravda, že jednání bylo strohé a vzhledem k jeho vytíženosti mi věnoval pouze chvilku, na druhou stranu jsem rád a dostal jsem tolik informací, že jsem ani nebyl schopný je probrat. No nic, bylo mi vysvetleno že filtr by měl kapacitu ventilatoru prevysovat maximálně o 10-20% vzhledem k rozdílným konstrukcim filtru, z důvodu cirkulaci vzduchu jak v boxu tak ve filtru samotném. Doporučen mi byl tedy filtr 300m3 a k mému prekvapeni značka která, ač to marketingu moc neodpovídá, je jedna z nejlevnějších. Rovnou říkám že jsem byl za filtr ochotný zaplatit několikrát víc a taky jsem to prodavajicimu říkál. Je to jen můj poznatek, třeba pro lidi kteří objednáváji přes internet a nemají možnost se s někým povoláným poradit. At se všem daří.. .
fellina
A jsem zase zpět. Napojil jsem výše zmíněný filtr a přidal do skříně jednu vonící automatku. Ihned nastal problém, pach se šíří po bytě i když je odtah přímo ven. Říkám si dobře, vypínám pritah který mohl dělat přetlak a hnát vzduch ven. Pootevru skříň aby měl filtr možnost nasavat a netahl to přes vypnutý vko, co se nestane? Problém přetrvává a pach se dále šíří po bytě.
Mám teď už jen dvě možnosti buďto:
1.sundat tt a přenastavít ho z 240m3 na 280m3 za cenu desive prace s mineralkou a pod. Ale hlavne s obrovským navýšením hluku což se mi nehodí vzhledem k pozici vydechu.
2.možnost je mezi cooltube a filter vrazit ono vko 180m3 které by mohlo trochu pomocí proudění vzduchu a hlučnost by se nijak razantně nezměnila.

Otázka je, pokud bych do okruhu přidal vko 180m3 před ct a 2 180° ohyby. Nehrozilo by mu že ho tt 240m3 bude přemahat k vyšším výkonům a v tom případě by vedlo k nejakem nechtěnému přehřívání nebo něčemu podobnemu? Tohle jsem zatím neměl šanci nikde vyčíst. Byl bych vděčný za radu zkušenějších. Předem díky Fellina
..
L1st3r
Nemyslím si, ze by s tím mel ten slabší odtah problém, ale spis bude zavazet v proudění vzduchu. Problém musí byt nějaká netěsnost, ale těžko říct. Vzhledem k tomu, ze tvrdís ze mas odtah vyveden mimo byt je to divný. Nemůže byt problém někde u toho vývodu? Jenže to by znamenalo, ze to nedává ten filtr? Cos to vůbec koupil?
Už jsem to našel Prima klima by mela byt v pohodě, toz netusim, snad na to prijdes.
fellina
No koupil jsem can 300m3 bez přiruby + originál přírubu. Neťesnosti jsem hledal snad všude včetně tooby. A nikde nic dokonce jsem aluflex z grow skrz který je vidět vymenil za aluflex profi přímo od výrobce materiál silnější, pevnější a věřím že í těsnější. Jedině co mě napadat je přepnutí těch otáček nebo mu pomoct proti statickému tlaku tim vko. Své bývalé počiny jsem furt nějak bastlil a furt něco neběželo jak mělo ale tady jsem pořídil všechny potřebné věci a dal to do kupy a ono je to tu zase. Pořád něco nefunguje :/ každopádně díky. Zítra ráno nebo jiné ráno zkusím pridat ono vko do oběhu. Zatim všem zdar
L1st3r
Já se to po sobě snažím číst, zkus to taky :D
crazyn
Jen kontrolní otázka , máš stan nafouklý jak balon ? Nebo vycucnutý ? Možná "debilní komentář" ale dřív jak jsem začinál tak jsem měl odtah špatně otočený a vzduch to tahalo do stanu a né ven.Tak mě jen napadá,jesli to nebude ten problem , když říkáš , že ti smrdí cely byt.Ještě mi prosím tě řekni co ti smrdí , cítíš jakože kytky ? Nebo jakoby takové smradlave uhlí zkažené ? Taky se mi mockrát stalo,že uhlí ve filtru přestalo fungovat ( třeba po jednom kole ) a hnalo to nehorazny smrdat zkaženého nechutného uhlí , fuj :D
fellina
Stan mám zdeny takže nafoukly ani opak být nemuze. Nicméně na vydechu fouká ven :) i to me napadlo. Cítím pouze jednu jedinou automatku, zbytek ještě nekvete. Jedine co me opravdu napada je to, ze ve zmeti potrubi a cooltuby ztraci tah tolik, ze nestaci naplno odebírat pres ten filtr a ofuk to rozhani ven. I kdyz ven nemíří, spíše naopak... jsem nestastny :)
Pablo79
Ahoj měl bych dotaz na volbu potrubniho ventilatoru a k němu vhodném uhlikovému filtru.
Mam box 120x120x200 cm(perioda sviceni je v noci a doba sviceni 18/12- rust/květ)
v místnosti o velikosti cca 63m³kde je čerstvý vzduch přiváděn otevřenými dveřmi z jiných místností(průvan skrz byt) a dovod tepleho vzduchu z boxu je potrubím(v boxu: rovným -delka cca 40cm) a mimo box ohnutým 1x cca 60° a 1x 90° v delce potrubí cca 90cm z okna ven (ventilační škvíra)

box je osazen:
600 W sodikova vybojka -rust/kvet dle potřeby, ventilátor pro odtah: axialní potrubni -Objemový průtok max.500 [m³/h] pruměr 200mm, Statický tlak 60 [Pa],
přívod vzduchu pasivní a uhlíkový filtr koncový.

V letnich měsících mám problém s teplotou v boxu 30 a víc stupňů dle počasí, proto jsem pořídil mobilní klimatizaci: objemový průtok vzduchu cirkulace pro
každý stupeň 360 / 410 / 450 m³/h , kterou jsem posadil na posadu abych zkrátil vzdalenost hadice pro odvod tepla.Tu jsem vyvedl z okna ven (ventilační škvíra) a okno izoloval s pomoci izolacniho setu pro mobilni klimatizace, při puštěné klimatizaci mám dveře zavřené a aby v mistnosti nevznikal velky podtlak tak jsem je neizoloval a cerstvý vzduch proudi mezerou u podlahy cca 1,5cm.
S klimatizaci jsem se dostal (zatim nebyly tropické noci) na zatim příjemných 25° ale jeste nejsou uplna vedra a taky nechci klimatizaci poustět cely cyklus svíceni(spotřeba, hluk)
Rád bych po letech inovoval ventilaci (ventilátor, uhlikový filtr) chtěl bych zvýšit výkon ventilátoru uvazuji o TD silent Průtok 1040/910/790 (m3/h) a k němu vhodný uhlikový filtr. Prosím o radu zda postupuji správně. Vím že pokud mám uhlikový filtr a zahnuté potrubí na odvod teplého vzduchu oběmový prutok ventilárotu je sníží a ja musim dostat chladny vzduch přes pasivni přívod do boxu.
Ještě jsem uvažoval o cooltubu ,ale masivni ohybani potrubi a efektivnost odrazu svetla mě trochu odrazuje tak nevím.

Diky všem za rady a tipy.
fellina
Ja jsem řešil cooltubou a musím říct že úspěšně. V boxu se drží o 1-3 stupně víc než v místnosti. Samozřejmě nastal vysoký odpor potrubí díky ohybům a samotne tube, to jsem vyřešil dalším ventilátorem přímo za filtrem, který zene vzduch do tuby a za ní další ven ještě přes 2m sonoflex. Nezvýší se průtok ale celkovy tlak ventilátorů který jsou schopné poskytnout . Místnost mám menší (cca6m3, pritah přes dvere, někdy zavrene) s tim i box, ale je to řešení které se mi osvědčilo a myslím že, ve větším to bude už jen o počítání :) Dnes už je v nabídce growshopů hromada stinidel se skleněnou trubici a nabízejí daleko lepší odraz než "klasická" CT. Zkus mrknout na net. Zároveň věřím tomu že co grower, to osvedcene reseni. At se zadaří....
fotosynteza
Zdravím,
chcel by som si kúpiť ventilátor TT 125 - 220/280 M3/H aj s pach. filtrom CAN-LITE 300M3/H ale chlapík v growshope mi povedal, že sa na ten ventilátor nesmie pripájať pacháč, že vraj to zníži výkon ventilátora o 50% a tiež zníži jeho životnosť a že prídem o záruku (aj keď neviem ako by pri reklamácií prišiel na to, že tam bol pripojení pacháč).Viem, že mnohí z Vás to tak majú zapojené, tak sa pýtam tých čo s ním máte skúsenosti, či je to pravda, hlavne tá životnosť.
L1st3r
Přesně jak pises, nevim jak by zjistil, ze jsi na tom mel ten pachac, pokud mu to sam nereknes. To ze se sníží výkon je jasny , ale 50% je podle me dost prestreleny. A stejně tak si nemyslím, ze to bude mít nějak zásadní vliv na životnost. Mnohem větší zlo jsou vysoké teploty, ale tu stejně musíš držet pod 30°C , aby ti nepozdechaly kytky. Takže bych se toho vůbec nebál.
luubaan
Ten ventilátor není moc dobrý na odtah nevím když na něj dáš tak filtr jestli ti něco vubec dotáhne když jsou takove vedra teď měl sem ho vim o čem mluvim.kamo.bez filtru pojede jak má .spíš si porid neco co nestraci tlak pri pripojeni filtru
metracek
.
fotosynteza
citace:
Původní příspěvek od L1st3r
Přesně jak pises, nevim jak by zjistil, ze jsi na tom mel ten pachac, pokud mu to sam nereknes. To ze se sníží výkon je jasny , ale 50% je podle me dost prestreleny. A stejně tak si nemyslím, ze to bude mít nějak zásadní vliv na životnost. Mnohem větší zlo jsou vysoké teploty, ale tu stejně musíš držet pod 30°C , aby ti nepozdechaly kytky. Takže bych se toho vůbec nebál.

chlapík tvrdil, že s pacháčom vydrží tak 1-2 roky a odíde do večných lovíšť
fotosynteza
citace:
Původní příspěvek od metracek

"Např. běžný axiální ventilátor (TT125) o průměru 125 mm s výkonem 280 m3/h.
Při 0 Pa tlaku je výkon 280 m3/h, v případě, že potrubí bude mít jeden 90° ohyb, zvýší se tlak na 10 Pa a výkon se sníží na cca 200 m3/h. Při zvýšení tlaku na 20 Pa tedy o 10 Pa je výkon pouhých 70 m3/h a při 30 Pa je výkon ventilátoru 0 m3/h. Jinými slovy - ventilátor na oko a poslech běží, ale nic neodsává, pouze „žere“ elektrický proud při kterém se zahřívá motor ventilátoru a hrozí spálení vinutí motoru (nezáruční událost)"

nj to som čítal

citace:

Nekupujte axialni ventilatory (TT, TD, VKO....) ale radialni (Prima Klima, Torin, Ufo Ruck...).
[/B]

rozhodol som sa kúpiť tento https://www.hotchilli.cz/ventilator...0-m3-h--125-mm/
ale neviem ktorý pacháč či tento https://www.hotchilli.cz/prima-klim...-360m3-h-125mm/
alebo https://www.hotchilli.cz/can-filter...-priruba-100mm/
fikus37
Opět metráček tady zkopíroval něco u potrubí a tlaku.
Prostě je to chytráček co umí jen rozdávat negativní karmy a kopírovat texty od druhých.
Odo, napsal jsi mu to dobře!!
Každý ví ,že TT je dobrý na potrubí kde nejsou ohyby.Je to tady napsáno asi 6x.
BLHR
Častou chybou a vznik mnoha problémů je špatně zvolené místo pro nasávání vzduchu a výduch vzduchu. U stanu je to jasný, ale v různejch jinejch podmínkách.....( bavím se tu o skříních u zdí, vestavěnkách, různejch kumbálech atp.)
metracek
.
L1st3r
Hele sry za pripadne dezinformace. Psal jsem to na základě zkušenosti s TT 100, mel jsem ho zhruba pul roku s uhlikacem a dvěma ohybama. Za celou dobu bez problémů a to mel pouze 180m3/h. I pres to me zaviral podtlakem dveře do boxu, takže predpokladam, ze az tolik výkonu ohybama a pachacem neztratil. Mel celkove malej průtok a tak jsem jej vyměnil za PK 420m3/h. Musím uznat, ze UFO je trochu jiný kafe co se tlaku týče.
metracek
.
fotosynteza
citace:

Ventilator si prehodnotil spravne. Filtry jsou zrejme na stejno, ja bych na tvem miste vzal ten prima klima. Ale bude to asi prast jak uhod :)

EDIT: Ted se divam ze ten druhej ma mensi prirubu (100mm), takze vem tu prima klimu.

on vlastne žiadnu prírubu nemá: "Flange 100/125 (not included, reuseable)"
ináč vďaka za rady
fotosynteza
citace:

Ja sem zacinal s TT 150 a nedojel sem s nim ani prvni kolo, odesel tehdy myslim do mesice :D Asi slabej kus. Misto nej sem koupil TD, coz sem si moc nepomohl. Ale vydrzel do minuleho kola. Ted mam prima klimu a ten rozdil je obrovskej, uz bych urcite nikomu neradil koupit jinej nez radialni. Ja sem tim textem chtel vysvetlit hlavne to ze spaleni toho motoru je nezarucni udalost. Takze nikdo sice nepozna ze si tam mel filtr, ale ani ti takovou zavadu nevyreklamuji. Uz se mi tady moc nechce psat nic vlastnima slovama, hlupacci to potom shledavaji za prilis ofenzivni a urazlive, tak sem radej zkopiroval informace od prodejce. Ale bohuzel, ani to uz mi u strejdy fikusa, mistopredsedy meho fanclubu, neprojde :D

nj nie som taký bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci :)
Anonymer
TD a TT nikdy více, to čo píše Fikus je síce pekné, ale aj tak to nie je úplne pravda. Ak chcete axiálne venťáky používať ako odťah, hoci aj na rovnom potrubí, nasadením pacháču prídete o dobrú polovicu výkonu - poznám z vlastnej skúsenosti. K reklamačnému riešeniu - ono stačí venťak rozobrať a nájsť v ňom stopy po uhlíku, pak je každému všetko jasné :)

Takže nie, axiálny venťák proste dobrý nie je a nikdy nebude. Leda ako aktívny príťah bez potrubia.
fikus37
Já jsem nenapsal,že TT je lepší.Mám PK a jsem spokojenej a mám i TT Vents M125 s oceli a kuličkovímy ložisky.340m3 průtok vzduchu a fouká to stejně jak s PK i při použiti filtru.Jede mi asi 3 kola a ješte jsem sním neměl problémy.Mám asi 1,5 m hadici bez ohybu a když k němu přiložím hubu ,tak je to stejný jak PK.
Nevím jak to je s přesnými naměřenými hodnotami,ale je tam prý rozdíl ve vylepšených lopatkách(semiradiálni).Nevím nejsem odborník přes vzduchotechniku,ale funguje i s pachačem už třetí kolo a je na rozdíl od PK nezkutečně tichý. Bude i podle mě rozdíl v těch plastových(používám na přítah) a kvalitních kovových.
Anonymer
Tak ať slúži, za seba ich ale nikomu odporúčať nebudem :)
Nebulman
Nazdar. Riešim box 60x60x150 potrebujem minimalny smrad a hluk. Budem svietiť 250 HPS. Aký odťah a filter mám použiť ? Ďakujem moc.
Pang
Ahoj,
mám v menším boxu na odtah větrák Sunon, takže má čtvercový tvar a chci se zeptat, jestli nemáte nějaký tip, jak ho co nejlíp připevnit na potrubí (které je samozřejmě kulaté)? Díky za odpověď.
GGGG
Potřeboval bych radu.. Mam box 300x80x200 (ŠxHxV) v místnosti 3x2m... Odtah bude řešený do komínu v místnosti.

Bude se svítit 3x600w

V zimě nebude problém uchladit, ale v létě to bude makačka.
V létě není možnost nasavat studený vzduch, tudíž do boxu nasavam vzduch 20-25C°.. Místnost je malinká, rychle se vyhřeje.

Cooltuby bych nechal jako poslední řešení, mám je ted a žádná sláva.

Jaký ventilator by jste mi doporučili? Případně kolik m3 by stačilo a kolik by bylo ideální aby tam byla rezerva.

Na odtah bude napojeno pouze 150cm aluflex, jedno 90° koleno z boxu a jedno 90° koleno v komínu směrem nahoru

Do komínu se vejde potrubí 300-315mm..

Počítám s tím že to nebude levné řešení, ale ventilace radši si připlatím za ventilaci než abych musel dávat Cooltuby které snižují účinnost světla
Gargamel0
Zdravim, chtel bych se zeptat jestli bude stacit ventilator SILENT TD 160/100 N 180 m3/h + pachovy filtr 240 m3/h pro stan 120x60x180 cm..svetlo bych chtel led cob kolem 400 W.
fikus37
Gargamel, kup raději dvou rychlostní 180/240 m3, pokud bydlíš v baracku, tak filtr nech, pokud v bytovce, tak dej větší filtr.
Gargamel0
ok dik fikus
Nebulman
Prosím neviem sa rozhodnúť aký odťah typ a výkon ventilátora aby ho nebolo v byte počuť zo zavretej izby a ani v noci? V tej izbe sa nebude spávať. Box 60x60x150. Dikes
Pěstník
Zdravím všechny prosím vás potřebuji poradit ohledně ventilace jak přívodu tak odtahu vzduchu a to konkrétně s výběrem větráků. Rozměry boxu jsou Š80cm, H50cm, V150cm svítím 250W výbojkou. Dokážu tedy box efektivně uchladit s odtahem ( https://www.higarden.cz/ventilatory...PBoCub4QAvD_BwE ) potrubí z tohohle ventilátoru (z odtahu) mi povede ven z okna a umístěn v horní části skříně takže pachový filtr nepotřebuji jelikož půjde smrad přímo ven, každopádně kdyby někdy došlo ke změně dokážu pach. filtr připevnit na tenhle ventilátor ? :)... Na přítah bych potom používal tenhle ventilátor ( https://www.higarden.cz/ventilatory...thoCRd8QAvD_BwE ). U tohohle píšou že je vhodný použít s potrubím já bych ho ale rád použil na přítah bez potrubí fungovalo by to v pohodě ?. Dokážu tedy s touhle sestavou v boxu udržet ideální teplotu na pěstování ? :) přes ten den bych si představoval rozmezí zhruba 25-30°C... Oba bych měl zaplé v podstatě jen když bych svítil možná přítah by byl zapl neustále. Tyto větráky se zapojují normálně přímo do eletriky nebo se k nim musí ještě něco dokoupit ? Děkuji za odpovědi.
blazini
Ano dokazes,s prehladom. Na pritah ani ventilator nepotrebujes,staci pasivny.
https://www.ventilatory-kars.cz/pot...ctedVariant=587 tu mas ten isty ventilator o 3 kila lacnejsie btw.
Pěstník
Super díky moc :). Jinak pokud se nepletu tak kvůli smradu se používá pachov filtr který se připevňuje na tyto ventilátory. Je to možná trochu blbá otázka ale když mám skřín hned vedle okna a odtahové potrubí nasměruji ven tak pach. filtr logicky nepotřebuji a většina smradu půjde z okna ven že ano ? :) Bydlím v paneláku a pach filtr by byl fajn jen finance mi to teď momentálně neumožní.
blazini
Ano smrad pojde von,to ze nebude citit uteba v byte neznamena ale ze zmizne. V panelaku sa moze stat ze ho natiahne do susedov nad tebou alebo vedla teba. Urcite by som to nepodcenoval,mozno v rodinnom dome si to mozes dovolit ale v panelaku radsej nie.
TommyH
Přesně tak, první a nejdůležitější investice je aby to celé bylo diskrétní, pokud ovšem nebydlite v domě... Protože když vás pak nějaký debil uda, je o srandu postaráno.
Pěstník
Dobře hoši já nad tímhle taky přemýšlel proto k tomuhle ventilátoru pořídím i nějaký pach. filtr :). Můžete mi nějaký doporučit ? uvažoval jsem nad tímhle https://www.higarden.cz/prima-klima...-240m3-h-125mm/ bude vhodný pro daný ventilátor ? :)
Pěstník
doufám jen že to s nasazeným pach. filtrem dokážu i tak uchladit. :)
Pěstník
Oprava: Hoši místo toho pachového filtru který jsem posílal se poptám na tenhle https://www.higarden.cz/prima-klima...-360m3-h-125mm/ Bude tenhle fungovat v pohodě s TT 125 ? :) díky.
Blistr
citace:
Původní příspěvek od L1st3r
Hele sry za pripadne dezinformace. Psal jsem to na základě zkušenosti s TT 100, mel jsem ho zhruba pul roku s uhlikacem a dvěma ohybama. Za celou dobu bez problémů a to mel pouze 180m3/h. I pres to me zaviral podtlakem dveře do boxu, takže predpokladam, ze az tolik výkonu ohybama a pachacem neztratil. Mel celkove malej průtok a tak jsem jej vyměnil za PK 420m3/h. Musím uznat, ze UFO je trochu jiný kafe co se tlaku týče.

TT ventilátor není klasický axiální ale diagonální ventilátor, který má rozváděcí lopatky a proti axiálnímu ventilátoru dává daleko větší statický tlak, na uhlíkový filtr to však asi stačit nebude neb by před ním měl být ještě filtr s filtrační účinností F7 a před tímto ještě hrubý filtr s filtrační účinností G4. Obdoba resp. originál této kopie je ventilátor typu TD od Soller Palau (Španělsko) ostatní jsou pouze horší kopie. Ventilátor PK je radiální ventilátor, který je se statickým tlakem na tom daleko lépe ale je i tak nutné uvažovat s celkovou tlakovou ztrátou všech tří filtrů neb jinak dochází k rychlému znehodnocení uhlíkového filtru. Statický tlak je nutno dopočítat dle použitých komponentů jako filtrů, klapek, kolen, odboček i celého zbytku potrubního systému. V žádném případě není vhodné používat potrubí Semiflex a už vúbec ne Aluflex, Sonoflex či Termoflex. Např. u potrubí Semiflex při rychlosti proudění cca 5m/s a na něm vytvořeném koleně 90° je tlaková ztráta cca 100-125Pa oproti pevnému kolenu kde je cca 25-30Pa tlaková ztráta při stejné rychlosti proudění. Pokud se jedná o ostatní Aluflex atp. bude tlaková ztráta ještě větší. V zásadě používat pevné kruhové potrubí a tvarovky nebo hranaté kde je však vyšší pořizovací cena. S celkovou tlakovou ztrátou sečnenou ztrátami jednotlivých komponentů rapidně roste celková tlaková ztráta a s tou i nutný výkon použitého ventilátoru.
Blistr
Dobrý den všem.
Mám takový dotaz ohledně výměny vzduchu. Jedná se mi o skutečnou nutnou výměnu vzduchu pro zdravý růst rostlin be ohledu na teplotu, vlhkost či CO2. Všude se zde píše, že je nutno 20 až 30 ti násobná výměna atd.. Ale je zde stále uvažováno s tím, že tím bude i chlazen box, či snižována vlhkost atp.. Mě se však jedná o skutečně nutnou výměnu pro základní fyziologii rostliny což by mělo být vztaženo asi na asimilační plochu rostliny v tom kterém stádiu vývoje. Pokud se má pěstovat rostlina v hydroponii tak se jedná o pěstování kde můžeme kontrolovat všechny prvky a není vhodné pokud mám zdroj světla s velkou tepelnou ztrátou to řešit velkou výměnou vzduchu neb si tím rozházím vlhkost, zredukuji množství CO2, kterým se snažím zrychlit metabolismus rostliny a v neposlední řadě i energie na dohřev vzduchu neb v zimě ho je nutno naopak dohřívat atp.

Otázka tedy zní kolik je minimální možná výměna vzduchu vztažená na asimilační plochu rostliny bez ohledu na teplotu, vlhkost atd.???????
STR8
Zdravím,
chtěl bych se zeptat zda by mi nemohl dát někdo radu skrz ventilátory. Přesněji kdo se v tom pohybuje a mohl by mi někdo doporučit nějaký velmi tichý ventilátor... ja používám tenhle VENTILÁTOR KSA 150 U. a je to strašnej rambajz.. díky za rady
Nebulman
Ktorý by ste doporucili do stanu 80x80x180 ? Svetlo 150 alebo 250w hps. http://www.ventilatory-obchod.sk/po...cp9u82cvtahtri7
Blistr
citace:
Původní příspěvek od STR8
Zdravím,
chtěl bych se zeptat zda by mi nemohl dát někdo radu skrz ventilátory. Přesněji kdo se v tom pohybuje a mohl by mi někdo doporučit nějaký velmi tichý ventilátor... ja používám tenhle VENTILÁTOR KSA 150 U. a je to strašnej rambajz.. díky za rady

Zdravím.
Na toto nejde jednoduše odpovědět. Velikost a výkon ventilátoru a tím i jeho hlučnost stoupá s tlakovou ztrítou celého zařízení. Znamená to, že musíš zjistit a sečíst tlakové ztráty komponentů (potrubí, kolena , mřížky, filtry, at.) a až budeš toto znát můžeš zvolit vhodný ventilátor dle jeho výkonové křivky. Pokud toto nebudeš znát není možno Ti poradit. Doporučuji pročíst témata v tomto fóru.
V případě, že jsi schopen nakreslit jak máš větrání provedeno včetně komponentů instalovaných, mohu Ti tlakové ztráty spočítat a navrhnout ten ventilátor.
Nebulman
Zdar rozhodujem sa aký odťah do boxu 80x80x180, svetlo bude 150w hps. Môj favorit je TD silent 160 s 21/24 dB. Jeden člen odtiaľto mi rado radšej VK125 a zregulovat. Čo mám spraviť ?
vlgap
zalezi co preferujes, td je fakt celkem tichy..takze kdyz pojede nonstop, neni to zase tak moc otravne.takze se rozhodni podle priority na pripadny hluk..24 dB a nejakych skoro 50 uz bude sakra znat.mam zkusenost s td silent 300 , je este o neco tizsi..
shine666
Zdar vsem, rad bych se v tomhle topicu zeptal na tlak ve stanu a zaroven taky neco ohledne vzduchu,mam secret jardin 150x150 box,uvnitr 6koule,ufo prima pk160 420/800 filtr prima industry 160mm 520m3. Ufo a filtr mam krizem nad stinidlem, zkousel jsem to na zkousku rozjet (filtr nebyl pripojenej,jen z ufa aluflexa ven ze stanu, a ofuk na lampu monkey fan. Diry ve stanu jsou 200mm tudiz jsem nechal dve otevrene jako pasiv pritah (naproti odvodu vzduchu). Zdalo se mi ze se stan normalne "zcucava" je v nem asi blbej tlak,a cirka po 45 min bylo ufo vevnitr divne teply ... jelo na prvni stupen 420m3. Diky za veskere info..
crazyben
jo blbej tlak... je to podtlak a je to uplne normalni s pasivnim pritahem. Pokud se toho chces zbavit tak udelej aktivni i ten pritah.

Moje prima klima 400m3 i s filtrem vcucne steny u 1x1 fakt vyrazne.
Johnny Blaze
Podtlak potrebujes. V opacnom pripade ti je pachovy filter nanic lebo ti to bude citit. Pripadne pridaj viac otvorov na pasivny privod ale ak si to ufo neporadi stym tak co potom s odporom z pach. filtra?
shine666
supr dik za info:-) tudiz to jako vcucle vnimam jako hermeticky dobre uzavreny a neomezi to chod vseho uvnitr. crazyben- je taky tak teply? tohle bylo po 45min,nechci to videt po 18hod chodu v kuse..to mi prijde divny
crazyben
no malicko... nic extra z ceho bych mel obavy. Nevim jak to mas u sebe tak tezko rict.
BRooT
Čauko :)

Sorry za outpost. Jsem línej :D :) A chtěl bych udělat topic kde to bude hromadně.

Jak máte řešený upevnění odtahu ?

Svoje fotky přídám v průběhu.

Já mám v jednom boxíku odtah uplně venku, zaboxovaný ve svým home-made "odhlučnovači" :D

Sestavený z OSB desek, potom odhlučnovací plástve (ty jak se používají v nahrávacím studiu, polystyren a v tom odtah) z boxu jen natáhlé potrubí.

Do menšího boxu bych chtěl upevnit odtah nějak na pevno, aby byl směrej nahoru, má to někdo tak řešené ? Mohl by poradit ? :)

A budu rád, za každý příspěvěk, radu pro ostatní, popř. fotky, jak kdo upevňuje odtah :)

Pěstu zdar !
spachal
Pokud mas steny a strop z desek, neni problem do nich cokoliv uchytit. Ja to napriklad resil takto, filtr > ventilator > dirou ve stropu pryc.
fikus37
Vhodnou ventilaci nelze měřit na počet m3 (myslím tím výměnu vzduchu 60 x za hodinu), ale je nutné přihlížet k počtu rostlin a m2 pěstební plochy.
Někdo se tady ptal jak velký ventilátor použít na určitou plochu, ale nevím kde to bylo.
nesmysl
Odsávací motor Torin je dobrej
dounták
CAu mam tady uvahu :
Vztach ventilace a vlhosti pri všech fázích kytky alfaomega.

Je nutné aby v růstové fazi docházelo k vyměně vzduchu stejně ve velkém množství jak při květové fázi.
To je varianta Jak by se dal zvýšit vhkost.

Ja osobně jedu box COCO 90X90 400W 340M2vent. na 30% po celou dobu chodu teplota:
den je do 25C vlhkost 50-70 vic ani prd a to mam ultrazvuk.
v noci topim na 18C vhkost 70-80
posadka 11
mamdomaejkej
čágo groweři, měl bych dotázek..

Bude pro prostor 120x90x180cm(stan) dostačující odtah Prima Klima PK125 220/360 m3/h s pacháčem CAN-Lite 300 m3/h. Používal jsem to do stanu 90x90x185 cm a HPS 400w to třeba nedalo, to jsem měl ve stanu přes 30C, tak jsem si jel 250 w a pohoda..

Nicméně teď se chystám jít do Ledek a to konktetně tyto: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=80088
Závazně vybráno nemám, ale viděl bych to na 400w 6x3000k čipů a to tedy do toho stanu 120x90x180 cm. Ledky by měly topit mín, tak si řikám že by to ta ventilace mohla zvládat ale zvládne dostatečně měnit i vzduch ? Co se týče délky potrubí tak od odtahu tak 140 cm sonoflex s jedním ohybem. Budu chtít osazovat max 9ti ale spíš 6ti holkama..

Pak bych měl ještě jeden dotaz. Má někdo zkušenosti se zapojením tak že v ně boxu je jen pacháč od něj sono do odtahu který bude mimo box ? Možná hloupej dotaz, ale veřim že mě snad nezlinčujete :D

Díky za rady, tipy, odpovědi a ať to roste! :)
Ajtaktak
Caute, :)
Riesim momentalne teplotu v stane.
Myslím, že niečo robím zle, nakoľko sa stáva ze vybehne aj na 32 stupňov, pri 4roch velkých ofukoch a dvoch malých + 870m3 odťah.

Moja otázka znie - V prípade ak mam oproti sebe veľké ofuky, na oboch koncoch stanu, nie je to nesprávne ?
Nemali by všetky veľké ofuky smerovať svoj prúd vzduchu smerom k veľkému odťahu, ktorý tento teplý vzduch vysaje von zo stanu ? Lajcky napísane :D
Dúfam, že ste pochopili moju otázku :D
Moje rozlozenie vecí v stane TUTO

Ďakujem za rady :)
mamdomaejkej
Tady se moc rady nerozdávaj hochu :D
Ajtaktak
To vidim :)))
Skusim znova.
Bude problem ak k ventilatoru 2000m3 dam pachac 1000m3 ?
Aky to bude mat efekt .?
Udusim ventilator ??
Zedy
Jo, udusis.

Porid regulaci, a jed na polovicni vykon. To mi prijde jako nejlevnejsi reseni, nez kupovat druhej odtah, a nebo filtr.

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma