Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Dekriminalizace v Portugalsku - Klikni zde pro originální téma
papaja
staženo z:
http://www.bbc.co.uk/czech/lupasvet/176.shtml
Středa 18. července 2001

Zpracoval Václav Sochor

Portugalsko se odhodlalo k radikálnímu kroku a dekriminalizovalo užívání všech drog, od marihuany přes extázi až po heroin. Nový zákon začal platit tento měsíc. Jeho stoupenci věří, že se jeho prostřednictvím podaří snížit vysoký počet drogově závislých v Portugalsku. Odpůrci zákona se obávají, že se Portugalsko stane centrem obchodu s drogami

Jednou z nejnebezpečnějších a nejdepresivnějších čtvrtí v Evropě je lisabonská Casel Ventosa, které Portugalci říkají drogový supermarket. Zástupy drogově závislých stojí fronty na dávky heroinu či kokainu po obou stranách jedné z hlavních ulic. Ještě minulý měsíc byli pro portugalskou vládu zločinci, dnes už jim vězení nehrozí.

Lepší boj s dealery

Vedle náruživých konzumentů drog stojí policejní hlídka. Reformy mají dát policii více pravomoci pro boj s dealery a pašeráky. Pro narkomany nicméně policisté zůstávají nepřáteli, protože se i nadále snaží odříznout jim zdroje.



Věřím, že nový zákon nabídne nové řešení. Nevytváříme lepší podmínky pro užívání drog, ale pro lidi na drogách závislé.

Vitalino Kanash

Vůdce konzervativní opozice Paulo Portash si naříká jak nad nechvalnou čtvrtí, tak nad novou legislativou:

"Bojím se, že pokud Portugalsko legalizuje drogy, nebo některé drogy, staneme se dříve či později rájem pro drogový obchod."

Na tak malou zemi má Portugalsko obrovský problém s heroinem. Závislé je na něm až jedno procento populace. Vláda přistoupila k radikální změně přístupu, protože se domnívala, že takzvaná "nulová tolerance" selhala.

Lepší podmínky pro závislé

"Věřím, že nový zákon nabídne nové řešení. Nevytváříme v Portugalsku žádné lepší podmínky pro užívání drog, jen lepší podmínky pro lidi na drogách závislé, kteří potřebují pomoc," říká ministr Vitalino Kanash, který je jedním z autorů nového zákona.

Ministr Kanash trvá na tom, že narkomany nebude nadále čekat žalář, ale že se místo toho musejí setkávat se sociálními pracovníky a psychology. Konzumenti lehkých drog pravděpodobně jen dostanou vyhubováno a bude jim doporučeno, aby se nad sebou zamysleli. Uživatelé herionu zřejmě budou muset podstoupit léčbu.

Na pláži v Albifeře na portugalském jižním pobřeží je večer rušno. Přijíždějí turisté ze severní Evropy, někteří ucucávají plážové koktejly, jiní na náměstí nakupují extázi od roje dealerů.

Drogové prázdniny

"Máme určité obavy, že lidé mohou nový zákon považovat za povolenku na drogové prázdniny," říká mluvčí britského velvyslanectví Sandra Tyler Haywoodová.

Nový přístup Portugalska k drogám byl příjemným překvapením pro mladého britského uživatele marihuany Keva:

"Lidi tohle místo rozhodně nepovažujou za nějakou drogovou metropoli. Já si myslel, že se tady bude hodně těžký k drogám dostat, proto jsem si je přivezl s sebou. Není nic horšího, než se někam dostat a nezaskórovat. Takže já jsem si předem zajistil, že budu mít dobrou dovolenou."

Co tedy bude výsledkem velké sázky portugalské vlády? Stane se Lisabon novým Amsterdamem s drogovou závislostí, jež se vymyká kontrole?

Jestli ano, hned se objeví zástupy kritiků prohlašujících: vždyť jsem vám to říkal. Bude-li to ale úspěch a portugalský drogový problém ztratí na naléhavosti, mohou svou politiku vůči drogám přehodnotit i konzervativnější evropské národy.

Sesijama
krásnej článek :)
Mr.Proper
Jo, jo, držme portugalcům palce, ať se jim daří lépe stíhat dealery heroinu.
A ať se experiment zdaří a ať lidi konečně začnou odlišovat nás, spořádané hulící občany od heroinovejch trosek.
viridis
Souhlasim s Tebou, Propře (himl, aby to osloveni trochu slusne vypadalo, musel jsem proti svym zasadam prepnout klapkaturu! ;)) - akurat ze by se podle me meli stihat VSICHNI dealeri ! - jenze s legalizaci uz si neprijdou na takovy nehorazny zisky, takze se asi presunou jinam ....
Walhalla2000
a je navic dobre videt, ze ackoliv nas osn "chvali", jak tu jsme proti drogovi, tak ze i v EU se neco meni a meni se to k "lepsimu"...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma