Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Spoluvina a zakon - Klikni zde pro originální téma
HA-de-SH
Zdravim growery,

ma nekdo nejake zarucene informace, pripadne odkaz na informace o pravnich postizich v nasledujicim pripade. Predstavte si ze pestujete v jednom byte kde bydli dalsi lidi, kdyz vam cajti lampu najdou, jaky nasledky to ma pro majitele bytu, pestitele, a ostatni v tom byte?

urcite se to tyka mnoha z nas, doufam ze to tu nikde uz nejni...
kytkam silu :)
Jurasek
tak to by aj mna zaujimalo, ale myslim, ze na koho je byt napisany tak ten z toho len tak lahko nevyviazne...
HA-de-SH
dal jsem si praci a sehnal informace... takze je uzijte dle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi :)

"Trestní zákon (zákon č. 140/1961 Sb.) zná jednak trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů (§ 187 tr.zák.) a v obecné části též upravení tzv. součinnost - organizátorství, návod a pomoc a spolupachatelství (§ 10 tr.z.).
Pěstování se považuje za výrobu a spadá proto pod zmíněný § 187. Z trestní součinnosti by připadala v úvahu pomoc tj. "poskytnutí jinému pomoc k spáchání trestného činu, zejména opatřením prostředků, odstraněním překážek, radou, utvrzováním v předsevzetí, slibem přispět po trestném činu". Pomoc (a i jiná součinnost) je trestána stejně, jako trestný čin "hlavní".

Pro všechny v bytě však může hrozit trestní odpovědnost za další trestné
činy: nedovolené "přechovávání" předmětů k výrobě omamných a psychotropních látek a jedů tj. pěstírny (§ 188 tr.z.).
Možná je i trestní odpovědnost za nedovolené přechování drogy tj. již sklizeného materiálu (§ 187a tr.z.), pokud by byl v bytě nalezen.
Jen to, že se v bytě tyto věci nachází, je problém, pokud by policie prokázala, že spolubydlící s těmito věcmi disponovali apod., byla by shledána jejich trestní odpovědnost. I v případě §§ 187a a 188 tr.z. je možno použít ustanovení o pomoci.

Konkrétní "odstavec" tj. trestní sazba u všech těchto činů závisí především na množství rostlin či rostlinného materiálu a dalších okolnostech (obsah účinné látky, zda je prodávána apod.).

Největším rizikem je však zřejmě § 167 tr.z., trestný čin nepřekažení trestného činu. Trestné činy podle § 187, 188 totiž podléhají povinnosti být překaženy, například oznámením policii.

To, zda by v konkrétním případě byla shledána trestní odpovědnost spolubydlících závisí na tom, zda bude prokázáno, že věděli o pěstování či o existenci pěstírny či rostlinného materiálu, zejména tedy pak na výpovědi pěstitele a spolubydlících, ale také na okolnostech, o nichž nemám informace
- např. na dispozici bytu (pěstírna byla fyzicky oddělena, bylo možno tedy tvrdit, že do ní neměli ostatní přístup apod.).
Jurasek
,,snad" to tak plati aj na Slovensku...dik za info
Jurasek
svata pravda...sme este stale komunisti a asi by som sa s tym mal uz konecne zmierit :( ale vies...ceski bratia maju k nam tak bliiiizko a tolko mame spolocneho, ze ma ani niekedy nenapadne, ze mame tak odlisne zakony...
HA-de-SH
:( taky myslim, ze na slovensku to bude krapet o necem jinem, bohuzel... mel byste tam s tema vasema pitomcema neco udelat!:) i kdyz tady to dle meho taky neni zadny med...
Exceptional
V každém případě majitel bytu, pokud teda není jedním z těch lidí, kteří byt obývají, z toho bude venku bez problému. On ten byt pronajal, má uzavřenou řádnou nájemní smlouvu, tudíž za to, co se tam děje, nenese žádnou odpovědnost.
Exceptional
Vždycky bude záležet na výpovědi svědků - uživatelů bytu. Pokud řeknou, že tam majitel nebydlí, nechodil tam a o ničem nemohl vědět a on to potvrdí, tak je z toho venku.
Exceptional
Normalne bych to udelal tak, aby kazdej z rodiny vyuzil sveho prava nevypovidat, jelikoz by mohl zpusobit trestni stihani osobe blizke a vzhledem k tomu, ze pokud se jim nepodari JEDNOZNACNE prokazat, kdo z nich to tam mel, tak snad nemuzou ani nikoho odsoudit. Viz. pripady (kdyz to ted prezenu) vrazd, kdy neni zadnej svedek a domneli 2 pachatele tvrdi, ze to neudelali (nepriznaji se), nebo svaluji vinu na druheho. Pokud nejsou zadne dalsi usvedcujici dukazy, tak nelze jim dat kazdymu po pulce trestu, ale soud je v pripade byt nejmensich pochybnosti o jejich vine musi osvobodit. V pripade neprimych dukazu musi tyto tvorit uzavreny kruh (davat smysl), aby slo nekoho odsoudit.
remow
a co když mě chytnou s velkým množstvím sazeniček(32) když je pojedu vysadit ven?
jestedman
remow: tak to určitě nepřekročí 0,3 g THC ;) já bych se spíš obával z cesty na podzim na zpět
Zenga
remow:muzes bejt naprosto v klidu
Rory
ono vubec v těhle případech ve společným bytě je duležitý držet hubu což se málokdy povede pač ukol policie je zas vás přimět mluvit.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma