Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Extrem-hydro - Klikni zde pro originální téma
Neson
Zdravím všechny pěstitele, experimentátory obzvlášť,

chtěl bych se s Vámi podělit o myšlenku, kterou pár dní nosím v hlavě. Láká mě totiž přestavba z klasického truhlíkového drip systému na takový hybridní hydro-kýbl-systém. Vycházím z myšlenky, že výnos (v podstatě kvalita i kvantita) mimo jiné závisí na rozvinutosti kořenového systému - chtěl bych tedy rostlinám dopřát tolik místa pro kořeny, jak jen to půjde - tuto mou představu by splňovaly nádoby o velikosti 30-50 l pro jednu rostlinu, které by byly zavlažovány jako u klasické hydroponie (to by bylo zajištěno několika jehlami na nádobu, které se používají u dripu). Jen doplňuju, že slunce by bylo 600-ti W sodík a nádoby (a tedy i rostliny) by tam byly v počtu 4-5 kusů.

Vlastní pěstování bych viděl ve dvou variantách:
1) zaštipovat, zaštipovat a zaštipovat, až by se postupně zaplnil celý prostor - výsledek by byl neskutečné množství větví, které by však měly tak velká květenství (díky kořenům), která by se vyrovnala květenstvím na nezaštíplé rotlině (doufám, že si rozumíme).

2) nechat růst a tak cca po 2-3 týdnech komplet uštípnout a zachovat jen kořenový systém - nechat znovu obrazit pár dní na růstu a pak přepnout na květ - počítám s tím, že vzhledem k rozvinutosti kořenového systému by byl růst tak masivní, že by rostliny ztráty dohnaly během pár dní a na květ by nasazovaly s několikanásobně většími kořeny, než je obvyklé se všemi výhodami, co z toho plynou.

Celé toto snažení má samozřejmě jeden cíl a to zvýšení produkce s podmínkou, že se nijak rapidně nezvednou náklady.

Myšlenka je venku a tak se Vás tedy ptám:

-Myslíte, že má tento způsob pěstování vůbec smysl (popřípadě, nemáte s tím někdo zkušenosti)

-Jaké by jste zvolili pěstební médium - RW, perlit, keramzit ......????????

-Jaký způsob zavlažování je zde nejlepší? Cirkulační (tedy roztok z nádrže do kýblů a pak zpět do nádrže) nebo pro rostliny jistě luxusnější způsob nádrž - kýbl - odpad (při takto velkých objemech se mi tato varianta jeví jako velice neekonomická :()????????????

-Myslíte, že by došlo ke zvýšení produkce oproti konvenčním způsobům pěstování????????

Vítám jakékoliv Vaše myšlenky a postřehy ........
sundance
No nevím kámo....je to sic zajímavá myšlenka ale myslím si že z toho asi nic nebude,alepsoň né větší výnos....podle mě,v bodě 2 je menší chybička-nedomyslel jsi totiž jednu věc a to je odumírání kořínků-na co si bude kytka udržovat takovej kořenovej systém když nad povrchem bude mít kompletně(to jsi asi nemyslel vážně)oholenej kmen.nebo alespoň tolik výhonů,které ji budu stačit k tomu aby udržela růst.Každopádně některé z těch kořenů stopro chcípnou páč se stanou nepotřebnými,hm?
Ale jestli se mýlím,což je lidské,tak se nechám velice rád poučit-člověk nikdy neví kdy bude potřebovat tyto znalosti:D

Sundance:afro:
Neson
sundance + scatche: ad bod2) tento bod jsem vyslovil pouze jako hypotézu - měl jsem tím na mysli to, že by rostlina rostla tak 2 týdny bez zaštípnutí a po této době by došlo k rapidnímu sestřihu s tím, že bych nechal jen pár spodních pater (zhruba 4) a ostatní ustříhnul, spodní patra by byla samozřejmě zkrácena také - čili zůstalo by pár "pahýlů" s pár listy - začínalo by se tedy vlastně s růstem od znovu, ale s již rozvinutým kořenovým systémem - s tím odumíráním si nejsem jistý, vždyť by byly pořád na růstu, spíše bych očekával ještě masivnější růst (aby dohonila o co přišla)-nejsem ale botanik, takže pokud s tím máš zkušenosti, tak to prostě přijímám jako fakt :) - celé to ale uvádím jako variantu spíše k zamyšlení - osobně bych také preferoval var. č.1 - tedy zastřihávat a zastřihávat - sdandardně - to bych tedy neviděl jako překážku.

Zajímalo by mě tedy jak to vidíte s tím objemem květináčů a vůbec samotným principem drip-kýblu (například ve srovnání s bublákem) ....
dejaVuCV
Hojda vsem inovatorum. Napad to neni spatnej. Ten bod 2) jsem pochopil, jak vysvetlujes: nechat narust a pak radikalne smiknout, ale nechat aspon spodni patro a rozrostle koreny.
Ale proc sem pisu:
Jedu bubbler a mel jsem tam Kalichakru. Po vykveteni a sklizeni jsem nechal na kytce kousky spodnich palic (neb listu uz tam po proplachu moc nezbylo ;) ) a kytku znovu nechal rozjet ( perioda 18/6, papani jako na rust -> N ). Kytka stagnovala cca 3 tydny a ted se rozjela silenou rychlosti (a samozrejme, ze vypada jako sileny krovi). Korenu odumrelo opravdu minimum a to si myslim, ze uz i kvuli tomu stridani kvet -> rust (takze nejakej stres). To u Nesonova navrhu nehrozi. Tudiz si myslim, ze tenhle bod bude v pohode. Spis se to chvilku zdrzi, protoze nebude mit tak velkou plochu listu pro fotosyntezu (takze, nez to doroste).
Jinak, neni spatnej napad, pokud clovek potrebuje nizsi a sirsi kvetiny + vetsi pocet vyhonku -> matky. A i jako pokus to bude mit urcite zajimavy vysledky a poznatky.
Budu sledovat.
At se dari ;)
Lobocop
....no trochu mi to pripomina Krustyho :D , dva kyble 25l v sobe v hornim keramzit /hydroton , ve spodnim takova vzduchovaci hadice ktera bublala v asi 10cm roztoku kterej odteka ze spodniho kyble prepadem pryc , ze zhora kyble klasickej drip kterej proteka porad , do kazdyho kyble zvlast vzduchovani :D krmeni CO2 rizene laserovym paprskem :D:D a HLAVNE HODNE SVETLA :eek:

mrknete na odkazy , muhehe

LC

http://www.uk420.com/boards/lofiver...php/t38054.html
http://www.gardenscure.com/420/hydr...t-overgrow.html
Neson
Lobocop - tak to foto na začátku 1. odkazu je přesně to, co jsem mylsel, že bude výsledek mého snažení :)
pro ostatní, foto č.1
a tady je princip pěstebních nádob, tak nějak jsem si to představoval: foto č.2

samozřejmě, by byl výsledek úměrný použité watáži - co jsem to tam v rychlosti pročítal, tak ten člověk používá 600 (resp. 1000) W na rostlinu, takový luxus si dovolit nemůžu, já jsem počítal tak kolem 4 kusů na 600 W, ale myslím, že i tak by to mohlo stát za to!!!!!!

Tady mě napadá pár poznámek k těm nádobám - myslítě, že je lepší mít vzduchovadlo v každé nádobě zvlášť, jak je to na odkazu, nebo stačí vzduchovat do hlavní nádrže s roztokem?????

Další věc co řešim je, jaké použít médium - RW, keramzit, perlit...... ???

Rozhodující asi taky bude cena těchto médií ve větším objemu ....... zkusím se podívat na ceny a pak to sem dám k veřejné diskuzi.
Nemáte někdo zkušenosti s RW drtí ve větších objemech??????? Mám na mysli to, jestli nedochází k tomu efektu, že vlivem gravitace bude z horních poloh ztékat roztok dolu, takže by spodní partie pěstební nádoby byly více zavlažené, než ty horní - (u rohoží se to řeší různou tvrdostí)

DejaVuCV - přesně tak jsem ten bod 2 myslel - toho odumírání bych se fakt nebál - vždyť v zemědělství se to používá běžně, nebo u náletových křovin - u nás to technický služby vždycky seřežou tak, že na tom nezůstane ani lísteček a za pár tejdnů je to zase obalený a hlavně 2krát tak hustší a větší!!!!!!
dejaVuCV
Vzduchovani: Vzduchovani v jedny nadrzi ma vyhodu v jednoduchosti provedeni, ale myslim si, ze jak se voda bude precerpavat cerpadlem nahoru, uvolni se nejake uz rozpustene bubliny. Netusim, jak moc. Mozna je to zanedbatelny. Aby to nevadilo tomu cerpadlu (vduchovy bubliny v potrubi...)
Vzduchovani v kazde nadobe zvlast je zase slozitejsi na provedeni (hromady hadicek, vzduchovadel, udrzba...), ale odpadnou ty veci, co jsem psal vyse.
Ale jak rikam, treba je to zanedbatelny. Musi se vyzkouset.
Nekde na GRW jsem ale videl, ze lidi si provzdusnujou roztok pred tim, nez ho zacnou cerpat ke kytkam.
Lobocop
...sem vedel ze se to chytneeee...,

Tak se trochu naucte anglicky neee ? Vzduchovani je jedna z dulezitych veci , Krusty jasne psal ze ke kazdemu kyblu jeden zdroj bublinek a samozrejmne do kontroleru take , tohle vubec neni ZANEDBATELNY a je to VYZKOUSENY ....

AD medium , jedine Hydroton viz http://grower.cz/forum/showthread....hlight=Hydroton
v Gshopu v Cimburkovy to prodavaj na litry 1l/10kč


Ad bod 2 , kdyz kytku takhle utipnes , tak je po ni :eek:


Dalsi dotazy heh
dejaVuCV
Lobocop: bod 2) nesouhlasim, mne se povedlo v daleko horsich podminkach. Ustrihl jsem kytku (nechal jen par spodnich palic). Jel jsem z kvetu na rust (tzn. zmena hnojek, periody a veci s tim souvisejicich). Krom toho, ze mi to brutalne napadli svilusky. Ted jede jak diva. Je z ni krasna mamina.
Se vzduchovanim souhlasim, cim vic rozpustenyho vzduchu ve vode, tim lip. To je bez debat. Jen jsem chtel probrat nektery okolnosti okolo toho (hlavne to cerpani provzdusneny vody-bublinky).
Hydroton: :bravo: Vypada bezproblemove (dobry, ze tam neni tolik prachu, jak v keramzitu)

PS: Anglicky zvladam, ale ted neopisujem, ale koumem ;) Vsak jim ukazem, co jeste vylepsime ;)
Lobocop
.....haha , takze kdyz kytku takhle utipnu , tak to rozchodi?? Ale musim ji polejt zivou vodou ne? To snad nemyslis vazne :eek:

Nikdo neopisuje , jen resime to co uz je davno vyreseny , :sun:
dejaVuCV
2Lobocop: Musis na ni samo aspon neco nechat. Jak to mas na tom obrazku uz to asi nezvladne ;) Apson jedno patro.
Lobocop
citace:
Původní příspěvek od Neson


2) nechat růst a tak cca po 2-3 týdnech komplet uštípnout a zachovat jen kořenový systém - nechat znovu obrazit pár dní na růstu a pak přepnout na květ - počítám s tím, že vzhledem k rozvinutosti kořenového systému by byl růst tak masivní, že by rostliny ztráty dohnaly během pár dní a na květ by nasazovaly s několikanásobně většími kořeny, než je obvyklé se všemi výhodami, co z toho plynou.



Ale bavime se o tomhle , ne ?
dejaVuCV
Bylo upresneno:
citace:
Původní příspěvek od Neson
ad bod2) tento bod jsem vyslovil pouze jako hypotézu - měl jsem tím na mysli to, že by rostlina rostla tak 2 týdny bez zaštípnutí a po této době by došlo k rapidnímu sestřihu s tím, že bych nechal jen pár spodních pater (zhruba 4) a ostatní ustříhnul, spodní patra by byla samozřejmě zkrácena také - čili zůstalo by pár "pahýlů" s pár listy - začínalo by se tedy vlastně s růstem od znovu, ale s již rozvinutým kořenovým systémem...............
Lobocop
Aha , to sem nejak spolkl , no myslim si ze tim jak budu kytku strihat tak ztratim dost casu , cas za kterej mi poradne naroste kytka kterou prepnu ?
...i kdyz na druhou stranu sem videl dost preplejch matek , po roce-dvou a vydycky to byl narez :D:D ...
dejaVuCV
Jj, to je. Kazdej kvitek pak funguje jako jednolist na vetvicce, takze je to brutalne zalesneny :D
Tos me trknul. O to Asi Nesonovi slo, poradne to rozvetvit uz dole. Co nakvetenim a pak z5 do rustu, az se objevi prvni kvitky? Otazka je ta casova ztrata. U me to bylo zhruba 3 tydny. Ale jak rikam. Ja uz je mel i flushnuty, takze zadna velka plocha listu (vlastne zadna, krom dvou malejch palicek :D )
2Neson: Pak promazu dle tvyho prani, at to neni tak zarachany. ;) Vytipnem z toho jen relevantni info. Tak se pls nezlob, nez to dodebatujem. :wink:
dejaVuCV
Ahoj Nesone.
Pokracuje jeste tenhle projekt?
Peace, djV.
Neson
dejaVuCV - projekt je stále živý a jeho realizace se blíží :)

Halbig - no, to brutální zatřižení byla jen taková myšlenka pod čarou a stejně se toho všichni chytaj :) ...... mě jde především o ty kořeny jak sám píšeš a jsem přesvědčený o tom, že to musí fungovat.

Měl bych jen několik úprav k pěstebním nádobám:

- zvětšil bych objem koše vůči tomu "kyblíku" - no v podstatě bych udělal systém "kýbl v kýblu", taky se mi nezdá ten přepad - myslítě, že je tam nutnej??????? Jako nejvhodnější médium se mi jeví hydroton + RW drť - H. bude zajišťovat vzdušnost, RW bude hydroakumulační.

zároveň se mi jeví jako velice výhodné umístit k odtoku uzavírací kohout pro možnost napouštění celého kyblíku - po zkušenostech s drip truhlíky je občasná lázeň k nezaplacení!!!!!!!!!!!!!

Dál pořád řešim počet rostlin na 600 W - jako optimální bych to viděl tak na 4 ks ..... co vy na to????

Co se týče hydro systému - vzhledem k velkým objemům pěstebních nádob (cca 25 l) mi přijde jako jediná ekonomicky přijatelná varianta vracení roztoku zpět do zásobníku .......
saje01
- k těm vzduchovacím motorkům jsou i silnější, já mám se 6 vývodama, je to pumpa do vany :-)
- k tomu bodu 2
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=17200
snad to pomůže


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma