Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
Jak nejlépe klíčit semínka, aneb zaručte si úspěch při klíčení semínek! - Klikni zde pro originální téma
Sciurus
Zdravím!:p:

Tento thread zakládám především proto, že tu sice jeden podobný je, ale je dosti nepřehledný a pokud se někdo zrovna chystá klíčit semínka, tak jako já, určitě se mu tento „návod“ velmi hodí.
Jedná se o velmi snadnou metodu klíčení, u které se používají většinou dvě houbové utěrky, které jsou běžně prodejné a najdou se téměř v každé domácnosti, ale pozor, měli by být ještě nepoužité! Tato metoda je velmi účinná, co se týče úspěšnosti, a šetrná, vůči již vyklíčeným semínkům, protože se nezamotávají do vláken (vata), utěrky drží velmi dobře vlhkost (toaletní papír je oproti tomu prd.) a netrhají se („toaleťák“).
Především se tímto způsobem značně zkracuje potřebná doba na plnohodnotné vyklíčení semen, kupříkladu Passion#1 vyklíčil během 4-5h! Po 17h již byl plnohodnotně připraven k zasazení.

K této technice klíčení budete potřebovat houbové utěrky (foto) a nějakou umělohmotnou krabičku s víčkem (rama, perla, od karet), ale můžete použít i mini pařeniště, tak jako já:)

Výrobní postup:

1: Libovolný počet houbových utěrek povaříme 5minut ve vroucí vodě, ale pokud to uděláte 2x, nic se nestane;) Převaření je nutnost, protože houbové utěrky jsou napuštěné sírou, aby utěrka nezplesnivěla. Pozor (!), klíčkům není tato látka prospěšná, takže převaření útěrek je nutnost!

2: Po převaření utěrky propláchněte ve vlažné vodě a několikrát promačkejte, aby se voda z procesu vaření vyměnila za čistou vodu z vodovodu

3: Takto ošetřené utěrky nyní můžete zpracovat do tvaru nádobky, ve které budou umístěny. Používá se jedna na dno a jedna na přikrytí. Nádobku doporučuji taktéž nějakým způsobem sterilizovat (hlavně ne savo a chemie!!!), ale nezapomínejte, že se jedná o umělou hmotu, takže vroucí voda může posloužit, ale i uškodit (80°C by nemělo nic pokazit;))!

4: Utěrky v nádobě zvlhčete nejlépe odstátou vodou tak, aby utěrka byla mokrá, ale nebyl v nádobě přebytek vody. Můžete do odstáté vody přidat i peroxid vodíku, ale jelikož se jedná o velmi účinnou metodu, není zapotřebí.

5: Teď už jen počkat, až semínka vytvoří dostatečně velké klíčky a můžete vesele zasévat:)

Co kdyby:

Pokud nevyleze klíček do dvou dní, přidejte trochu peroxidu (H2O2) a vyčkejte den-dva, pokud ani toto nezabere, zřejmě se jedná se o vadné semínko a nebo má moc tlustý obal, takže se ještě můžete pokusit o jemné napuknutí. Pokud ani to nezabere, rozlučte se sním…


Doufám, že to mnohým z Vás pomůže a budete spokojeni, stejně jako já:)
cannaba
zdar ... good threat.. skusim to jestli ti to funguje
S.M.O.K.E
Funguje odzkoušeno :) Díkec
Steewosh
ja sem toodycky hrotil podobne, a ted sem to dal normalne 1 cm do hliny a klidek vyslo vsecko
John.Mall
citace:
Původní příspěvek od Steewosh
ja sem toodycky hrotil podobne, a ted sem to dal normalne 1 cm do hliny a klidek vyslo vsecko


jjo dělám to taky tak, ale to neznamená že je lepší než utěrková metoda, příště zkusím.
RastaPavel
zdarec právě ji taky skoušim (doufam že vyjde) :-)
Azzholleee
já postupuju takhle a zatím vždycky něco vyšlo :: malý talíř>na ten dáme vatový tampon(kulaty) zalijem ten tampon trochou prevarene vody... (MUSI BYT VLAZNA NE HORKA ) nastrcím semena na vatu..semena priklopim jeste jednim tamponem...... zaliju trochou prevarene vody... priklopim to druhym stejnym talirem..:)
žluté mokré písek...ale ty utěrky nebudou špatné na vaty se visrat hrozi moskození pri myjmutí vlasových kořinků..
Banditas
Docela blbej dotaz....takovej ten peroxid na čistění drobných ran (peroxid vodíku 3 proc) asi neni vhodnej pro tohledsto? jsou v něm další nějaký přísady než jen H2O2....nebo to někdo uspěšně vyzkoušel??
Obyčejný 3% Peroxid na dezinfekci ran úspěšně vyzkoušen ;) Sou v něm stabilizační přísady Kyselina benzoová a Difosforečnan sodný, aby se peroxid nerozkládal, ale myslim že nejsou v takovym množství aby to nějak uškodilo.
Banditas
fakt....takže já nejsem pí*a ale tyhle semínka jsou shit....z 20 ti vzešlo jedno a hledám chybu;-) (dal jsem toho jenom trošku, asi byly nedozrálý bych řekl...) příště se vykašlu na takový hokus pokusy s obdobnýma krafinama a dojdu si pro ten kořenovej stimulátor, ale už se vidim jak budu brečet za ty prachy za takovou malou krabičku:-D:-D:-D
No jako zdá se mi to hezkej návod, ale dle zkušeností mám jednu taktiku na klíčení a tý se držím s 99,9% úspěšností (nikdy není nic 100% :D:D) Takže za 1. Vezmu wc papír nebo papír. kapesníčky navlhčím je 48hod odstátou vodou 2. Vezmu nějakou krabičku (např. plastovou) tam na spod dám tři vrstvy wc papíru dám na to semínka a překryju je další vrstvou, potom tu misku zabalím do igelitovýho sáčku ale né úplně aby tam šel trochu taky vzduch... No a pak to dám do tmy a za dva dny přijdu klíčky koukaj a šup do hlíny... :)
killlsmoker
ja to delam jednoduse.... obal s dvd do toho hajzlpapir namocit zakryt a sup do supliku... 3 dny a jsou vsecky venku :)
jako ze všech způsobů co sem zkoušel je tenhle nejrychlejší. první klíčky obyčejně po prvnim dni a nikdy to netrvalo dýl jak 5 dní. většinou po třech dnech už maj přes centimetr klíčky a to je čas na změnu prostředí
Klíčím že vysypu seeds do hrnku s vodou.do 3 dnů by měli vyklíčit.pozor po 2 dnu stím nějak nehejbat aby se nepotopili.99% uspěšnost klíčení.
martin
citace:
Původní příspěvek od Lil Jon
Klíčím že vysypu seeds do hrnku s vodou.do 3 dnů by měli vyklíčit.pozor po 2 dnu stím nějak nehejbat aby se nepotopili.99% uspěšnost klíčení.


Taky jedu hrnek! Jednoduchý a funkční..
zizala75
to Sciurus: Má doma 30% peroxid vovíku. To bude asi silné kafe na přidání do nálevu pro semínka. Kolika procentní roztok mám použít a jaké množství? Je to důležité? Mám doma dost dobrej filtr na vodu a ktomu používám vlastní vodu z 30m vrtu. Tudíž žádná chemie na upravu vody. Voda je dost měká a mohu použít ještě vívod filtru ještě před mineralizací. Něco podobného jako destilka. Díky za rady.
lienbow
co se tyce toho peroxidu tak ten radsi nepouzivam, ale muj zpusob je taky ucinej, prevar vodu nech ji vychladnout pak pridej trochu stimulaxu, riprav si vodotesnou krabicku na dno dej vatu cele to zalij pripravenym roztokem at to trochu plave a nakonec uloz seminka na vatu a prikrij tenkym papirem tento zpusob mi zarucil pres 95% uspech
tenhle postup praktikuju dlouho. spokojenost
jamal.vyhulenec
čau ten spusob z uterkou fakt mega dobře funguje dal sem si na vatu 2 seminka a zhinili my pak sem skusil tan zpsob z uterkou a do 2 dny připraveny do zeme fakt SUPR!!
sams
a kde seženu ten peroxid vovíku????
jamal.vyhulenec
citace:
Původní příspěvek od sams
a kde seženu ten peroxid vovíku????

Normalně v lekarně a neni ani drahy
bigV
to sams: třeba v lékárně

to zizala75: dle FAQ se na klíčení může použít i 35% H2O2 - 10 kapek na 1 litr odstáté vody
yancy
caff, tak ja som to skusil tiez, myslim ze je to fakt super sposob a len chcem tiez upozornit na to prevarenie...je to nutneeee ;)
kouba
Grower komunito nedavno jsem se bavil s tipem uz je to starsí panacek a dosla řec na brka ...a hned u klíčení mi tvrdil, že kdyz na kapesník přidam nadrcený PARALEN tak je 100ˇ% klícivost minimalní sance nakazy plísní nebo podobných geň ...a celkove jsou prej kytky odolnejsí vuci nepříznivím vlivum. z prvu mi to přislo jako blbost ale s odstupem jsem si říkal ze to nemusí být uplna pi*ovina ... prej se to dřív delalo normalne , mate stím nekdo nejake zkusenosti ? asi udelám malí testík ...
nero
Taky jeden napíšu převařte písek navlhčete a hoďte do něj semínka tadá stálá vlhkost při vyndavání se netrhaj kořínky (jako třeba u vaty) atd atd
ThurieL
Kličím zasadně ve vatových tamponcích azalívám vlážnou odstátou vodou:-D jinak za skvělý nápad k+
kouba
citace:
Původní příspěvek od kouba
Grower komunito nedavno jsem se bavil s tipem uz je to starsí panacek a dosla řec na brka ...a hned u klíčení mi tvrdil, že kdyz na kapesník přidam nadrcený PARALEN tak je 100ˇ% klícivost minimalní sance nakazy plísní nebo podobných geň ...a celkove jsou prej kytky odolnejsí vuci nepříznivím vlivum. z prvu mi to přislo jako blbost ale s odstupem jsem si říkal ze to nemusí být uplna pi*ovina ... prej se to dřív delalo normalne , mate stím nekdo nejake zkusenosti ? asi udelám malí testík ...
výsledky testu najdete zde : http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1 jinak ^^ je to uplný nesmysl ... gepassa
bigV
Čavos,
o klíčení je tu toho na G dost; existuje hodně způsobů klíčení a každý má zkušenosti s různými způsoby. Já když nechávám klíčit seeds, tak to dělám následovně:
250 ml den odstáté vody, přidám 1ml (30%) peroxidu vodíku. To naleju do postřikovače. Vezmu pokud možno neprůhlednou krabičku s víkem. Vložím dovnitř pár útržků jemného toaleťáku, postříkám přiměrěně roztokem a přikreju zas 3-4 útržky papíru. Uzavřu to hermeticky a dám na kamna (20-25°C). První klíčky vylezou do 24hod. Tento způsob je osvědčený.


V
CYBORGSKUNK
Zdar
Tak ja zasadne nejdrive na 24 hod mezi dva kusy toaletaku navlhceny
odstatou vodou a pak rovnou do hliny,vetsinou do tydne vsechno venku ale obcas par jedincu i do 10 dnu,v kazdem pripade uspesnost tak 95% a hlavne vsechno co vyleze vyborny kytky!Shit dont growe UP:)))
pecka
Kluci díky za zkušenosti, pořídila jsem si mix za peníz a tak bych to nerada zdrdelila. Jinak jsem kdysi dostala semínka a od té doby mám skvělou úrodu, ale netuším co pěstuju. To co se mi dere ze země po celé zahradě i dvorku je neuvěřitelné, s lítostí chodím a prothávám, jsou to krásný rostliny.
Rostliny předpěstovaný ze semen, jsou proti těm samovolně vzrostlým úplný chudáci, ale jak jsem nahlásila, vím prd co je to za odrůdu a zatím nemám odvahu si zahulit, dělám mazání z vyskočky nebo Alpy a mastičky, podle recepisů zde získaných. Proto teď zkusím vypěstovat něco co bude na dárečky. Taky doufám, že to budou krásný rostliny.
breb
Mladé šlohnu nepoužitou original zabalenou vložku,čistou nádobku,destilovanou vodu z benzinky.
Vložku namočit do destilky nechat nasáknout přebitečnou vodu slít,položit seminka, zabalit do igelitu,položit na monitor.
Za 24hodin 80procentní 48h 98procent.
SK3R0
tak mne sa najlepsia technika osvedicla (sry ak su tu gramaticke chybi, ale som k...a mimo) tak na vatove tampony alebo servitky navlehcene ostatou vodou, hlavne aby stale bola vlhka, semienka vyklicia na 99,9% ale musia byt v tme a vlhkost hraje velku rolu. tento sposob sa mi osvedcil a stale ho pouzivam, ak vidu korienky posypem ich stimulantom a je to uplne v pohode :D prajem vela uspechov :D
Ja nevím co máte pořád s těma vatičkama, ja to dám normálne do vody a do tmy tak na dva tři dny, pak rovnou do hliny a funguje to na výbornou.
Danger
Nejrychleji se mi osvědčilo napustit do kelímku vodu a hodit tam semena.
Je bacha druhy den stim už nemanipulujte, aby se nepotopily.
Nechávám je tam, dokud neukážou klíčky cca 2-3 dny.
To já je ještě potápim.
(: FRODO :)
No já klíčil ve vodě,
1. 24h odstátá voda
2. šup je tam :)
3. pozorovat jak nádherně plují na hladině, pouštějíc smerem ke dnu malý bílý kořínek ... no neni to nádhera
4. šup do hlíny a bylo to :)

Nyní to však dělám ještě jednodušejc
1. malej rašelinovej květinášek se substrátem
2. 1cm dirka
3. šum ho tam
neboli zádně klíčení, ale rovnou do půdy, pak stačí hlídat vlhkost (NESMÍ PROSCHNOUT!!!, ŽÁDNÝ BAHNO) a je to ... pěstování přece není žádná věda.

PS.: Jak píše Sciurus, když máte drahy semínka, který vypadají zdravě a přitom nenaklíčí a neklíčí... zkuste jím opatrně naříznout obal:
Opatrně skalpelem (nebo odlamovacim nožem) naříznout kolem dokola (po hraně semínka) obal, velice jemně ne moc hluboko... a nechat klíčit.
Zrovna včera jsem to dělal (poprve :-D ) a vyšloto, semínko je již v hlíně.

pGeRaOcWe
Marty
Taky klíčím pomocí vatových tampónů, je to jednoduchý a klíčivost je dost vysoká.. Zrovna teď jsem měl 100%.
Jinak k těm vložkám.. Příjde mi to jako uplná blbost, protože jo, vložky tak nějak možná vypadaj, že by mohly bejt good na klíčení, ale opak je pravdou. Nedávno jsem se o tom bavil s kamarádem a došli jsme k závěru, že vložky jsou napuštěný nějakejma těma fekálama, který do sebe sajou všechny tekutiny.. Bůh ví, co tam vevnitř je, ale stačí se kouknout na reklamu s vložkama. Je to podobnej systém jako dětský pleny, ty maj taky v sobě nějaký ty gely nebo co to všechno. Dost bych se o semena bál. Vložky nechte ženskejm, budou rády a semena taky.
Bratři v tripu
Ahoj groweři!
Rozhodl jsem se podělit s Vámi o můj patent na jednoduchou, levnou, avšak efektivní klíčírnu :) Je určena pro klíčení většího počtu semen. Podotýkám, že klíčívost semen je opravdu vysoká a rychlá.
Nejedná se o žádný super patent, ale jako inspirace nejen pro growery s malým rozpočtem jistě poslouží skvěle ;)

Co budete potřebovat?

1. CD/DVD box na 40 a více CD
2. Průhledná "CD", která se ke každému boxu přikládají (vždy je jedno na spodu balení)
3. Gumové kroužky, matky, či jiné kroužky podobného tvaru
4. Kosmetické tampóny (doporučuji) nebo jiný podklad ke klíčení
5. Foto 1 č.1

Jak na to?

1. Ujistěte se, že je vše čisté
2. Střídavě přikládáme kroužky a střídáme s průhlednými CD (Foto 1 č.2)
3. Do každého patra průběžně vkládáme dostatečně navhlčené tampóny a na ně pokládáme semínka
4. V případě více druhů semen označte nálepkami či fixem, kde co máte, ať se Vám to nepoplete
5. Zavřete průhledným víkem
6. Uložte na místo, kde bude dostatek tepla a tma (vyklíčí i na světle, ale přeci jen pod zemí také není světlo, takže nebudeme kytky zbytečně stresovat, že? :o) )

Fotka celé klíčírny i s osazenstvem je na 2. fotce.
První klíčky se objeví už za 18-24 hodin (podle kvality a genetiky semen).

Rada na závěr: Dáte-li box opatrně do černého pytle na odpaky a položíte přes den na slunce, semnínka budou krásně v teple a jistě vyklíčí dříve :)

Doufám, že jsem Vás inspiroval, popřípadě pomohl s Vašim problémem, jak naklíčít :)
Hyde
citace:
Původní příspěvek od Bratři v tripu
Doufám, že jsem Vás inspiroval, popřípadě pomohl s Vašim problémem, jak naklíčít :)

Dokonale.
Už vidím jak budou grouři vrnět blahem až se jim to (pěkně hezky všechny strainy označený) hned při prvním vyndavání sesype na jednu hromadu... hej, čím víc odrůd, tím víc punku...:punk: načež opět rádi sáhnou po sice levicovějším a technologicky zaostalejším, leč léty osvědčenému futrálu od vanilkovýho nanukáče.
Ortaniel
No nevím .. moje spolehlivá klíčírna kolem 95procent a víc je nějaká miska + hajzlpapír + voda + hajzlpapír zvrchu ... žádné zbytečné pičoviny navíc. Jo maximálně fix na popisku :)

PS: navíc máš stejně ty semínka na "světle" .. což by se jim v přírodě nestalo, byly by pěkně v hlíně(čti: tmě)
Pohroma
Ja teda dycinky klicil akorat v malych RW kostkach (2,5 x 2,5 cm) a spokojenost. Kostky jsem pres noc namocil ve vypehackovane vode tak na 5,4 pH a pridal do ni korenak. Pak udelal dirku v kostce, sup tam se seminkem a kostky jsem prdl nekam do parnicku... za 4 dny vylezly i ty nejodolnejsi... Kdyz se mi nejaky nepozdavalo, tak jsem ho zakapl H2O2 30% v pomeru 1ml/ 1l vody. Popsat si to muzes taky bez problemu, pokud pouzijes jeste sadbovac. Navic v kostce se seminkem uz vubec nehybes, nechas ji prokorenit a sup s tim do jakyhokoliv media/systemu.
Nejak bych nevymyslel uz vymysleny, ale kazdopadne , snaha se ceni.
freefood
leta letouci jedu hrnek s odstatou vodou a vzdy (v zavislosti na genech) perfektni. Vzdycky sly do par hodin ke dnu (az na jedno,dve ktere potapim obvykle ja;)) a nebyl nikdy problem. Az ted ctu ze se vam vic libi kdyz plavou. ...
vaticky, vlozky, šnuptichle atd. myslim nicemu extra nepomuzou. kazdopadne proschnou jiste driv nez dve deci vody. Semena na puknuti vzduch beztak nepotrebujou..? Nemluve o tom ze nekery kvalitky vyjedou extreme rychle a pokud se napotvoru nekde vic hodin zdrzite tak ty mikroskopicky korinky (ty co fakt nevidite; ..jsou uz i na tom prvotnim korinku?) muzou (asi) prorust do vaty... hawk..

<----makro korinku (ja to nefotil)
Scarface
Ahojte, idem klicit prvy krat a chcel by som vediet ze kolko mam dat asi vody ked pouzivat obycajne servitky. Tie semena maju v tej vode plavat alebo to ma byt len tak aby boli tie servitky vlhke? A ako casto potom dolievat vodu?
merlin
Zdárek - taky jednoduše používám nádobu s vodou (sem hlava děravá a toto eliminuje možnost vyschnutí což je asi nej riziko klíčení na vatě)

Jediný vylepšení je, že vodu probublávám - klasicky vzducháčem do akvárka - víc kyslíku pro semena a zároveň to snižuje množení bakterií a řas..(i přesto to radši dávám do tmy..)

semena sice nejsou v klidu, ale úspěšnost slušná (v přírodě když spadne do potoka taky vyklíčí v pho..)
KrávaBětka
Ja dam na talirek normalne odstatou vodu, tak aby aspon kousicek seminka vylizal nad hladinu, dam tam seminko a hodim to nekam kde je klid a tma, zatim se nestalo ze by mi seminko nevyklicilo!!! Ale priste to asi udelam trosku jinak, kdyz sem dal seminka rovnou do hliny tak z 6 mi jich vyklicilo 5 a zda se mi ze rostou rychlejc nez kdyz je predpestovavam. Od ted to asi budu delat takhle :)
Sticky
já bych semínka nepotápěl z jednoho prostého důvodu a to je přísun kyslíku pro semínka nejsem žádný genetický inženýýr :D ale řekl bych ze kyslík hraje pří klíčení velkou roli
peace :)
FrYnK
Vetsina seedbank udava jako nejlepsi zpusob pro kliceni jejich semen klasku a to je proste hlina... koupit substrat pro vysev a mnozeni kterej ma nizky ec a maj ho snad vsude v zahradnictvi. Sup do kelimku 1cm diru zahrnou lehce zalejt a cau zadna veda...
Zdenda89
Davam klasicky do hliny tak 1 cm , zaliji odstatou vodou a snad nikdy jsem nemel problem...akorat ted klicim seminka od Dinafemu a ty snad klicili 6 dni...;-) Pokud neni clovek uplny kopyto a nema nejakou spatnou genetiku, tak to snad musi kazdymu vyjet...
asfalt
hlína se mi osvědčila nejvíc, největší ztráty byly při klíčení na různejch vatách, kapesníčcích, tampónech atd..
super jsou jiffy..
EDA45
Navlhčený vatový tampony..
-jednoduchost
-100% funkčnost
-snadná kontrola vlhkosti i ph v tamponu,snadná průběžná kontrola naklíčenosti..
-vyšší teplota - cca 28°C klíčení urychluje..

U mladých semen,která hůře pukají je osvědčená pomocná finta namačknout s citem přes hranku semínka mezi prsty,urychlit tak puknutí obalu,po nabobtnání..
Bylinkář
Tak zrovna vyvařuju utěrky ;-)

Bylinkář
Tak jsem doklíčil - 100% úspěšnost :)
Díkes za radu!
dada2
Ja nechávám naklíčit v misce s odstátou vodou žádnou vatu nebo nějaký utěrky.Semínko prvně plave pak ho sklepnu na dno a většinou do dvou dnu vyklíčí pak ho hned picnu do substratu a je to.Už to takhle dělám asi 10 let a ještě se mi nestalo že by něco nevyklíčilo nebo nahnilo.
Fíče
Utěrky koukám fungují, ale abych se snima vyvařoval.....
Používám léta vatu, vlastně kosmetické tampóny... jsem snima naprosto spokojen, až na pár případů, které podle mně neminou nikoho, ať už klíčí jakkoliv.
Jen nejsem uplně jistý teplotou a světlem, neměl by ste k tomu někdo něco?? jeslti kličit v teple (nemyslím vodu) a ve tmě??
Hopík44
Klidně v teple tak kolem 26- 28 C a ve tmě. Dávám na kuchyňské papírové utěrky na talíř a zakrývám dalšíma utěrkama a talířem, celé zabalím do nějakého hadru a na parapet nad topení. Hlídám vlhkost ubrousku, alespoň jednou denně přivlhčím, uspěšnost Vysoká, když nezlomím neopatrností nějaký klíček při přesazování. Ale stává se to málo kdy.
Teď z 26 semen do 48 hod 23 kousků vyklíčilo.
erbes
Mam jednu otazocku. Dal som klicit semena medzi dva vlhke papierove obrusky vlozene do krabicky. O 24 hodin boli napucane a niektore aj prasknute. Ked som ale pozrel na teplomer - 20 stupnov. Zdalo sa mi to malo, tak som ich dal na 5 minut ohriat nad pec kde susim pradlo. Zabudol som ich tam asi 2 hodiny, dostali sa zhruba na teplotu 40-45 stupnov. Jedno to najvacsie vyhodilo klicek, ale ostatne sa ani nehnu. Dal som ich do zeme vsetky, zatial vyslo len to jedno. Myslite ze som ich uvaril alebo je este sanca ze vylezu ? Uz su tam 7 dni a zem sa nedviha. Naklicim nove ?
erbes
1. Takto to vyzeralo, poradi niekto ?
2. Tu by som to chcel zasadit.
Zedy
Ola erbes, teploty co si jim připravil nejsou zase takovej extrém, když se ti v létě opírají polední sluneční paprsky o půdu, tak jsou teploty při povrchu podobný. Ten moment kdy ti pukne semeno a vystrčí klíček, je ten správnej okamžik pro sazení do hlíny, jak sis mohl sám všimnout. Mohl si vydržet i s ostatníma, teď je už nech v hlíně, aby si je zbytečně nepoškodil a snaž se je rosit, tak aby pocítili vláhu a dej je za okno. Když ti nebudou vyhovovat ubrousky na klíčení, tak je hoď do misky s vodou a dej do tmy při pokojové teplotě, taky zaručená varianta na klíčení.
Vím že je to blbost odhadovat ze zasněžený plochy, ale podle toho zakrslýho doubku a těch odkrytejch kamenů to budou nějaký mělký kamenitý půdy, nebo se pletu? :teef:
erbes
Ja som tie semena klicil celkom 4 dni, ale to jedno malo klicek uz velmi velky a ostatne nic, dal som ich preto spolu do zeme pod lampu 18/6, teplota 26, vlhkost 50-80, zdalo sa mi to lepsie ako klicenie vo vode pri 20 stupnoch. To jedno vyrazilo hned na druhy den ako sa dotklo zeme. Prikladam foto.
Ten teren je rubanisko, ktore sposobila vychrica.Pred rokom tam este rastli buky, teraz tam cely den svieti slnko a hubari tam nechodia.
Fíče
Erbes bál bych se jen trochu aby lesníci nechtěli porost obnovovat, ale když už by chtěli tak nejspíš ted na jaře či na podzim. Každopádně za zkoušku to stojí, místo pěkné.
erbes
Takze som tie semena predsa len uvaril. Dal som predvcerom naklicit z tej istej sorty 9 ks a za dva dni uz 5ks ma 1cm klicky, prave som ich dal do zeme a ostatne som este nechal naklicovat v boxe pri 25. Bud ta teplota bola o trochu vyssia ako 45, alebo sa im nezdal ten velky teplotny rozdiel. Ziadne dalsie uz ani po 14 dnoch zo zeme nevyliezlo. Ten vylamany teren sa zalesnovat nebude, nepatri to lesom, ma to urbar, spolocenstvo sukr. vlastnikov. A takych polomov je tu viac, dokonca v blizkosti byva sudca specializovaneho sudu, rozmyslal som ze by som aj tam nieco nasadil, tam to nikto hladat nebude :)
Anuvin
Zkušení podlemě vědí, že je to vpoctatě jedno.
Všiml jsem si, že spoustu nováčků zničí svoje draze nakoupená semena jenom proto, že z klíčení dělají vědu a svojí přehnanou snahou to pokazí.
- např. klíčení na vatě, dokteré může klíček zarůst a špatně se vyndává.
- nebo když je někdo nedočkavej, chce větší teplotu a strčí to na topení :)

Za mě doporučuju jednoduše vhodit semena do odstáté vody, kterou necháte při pokojové teplotě.
- Jen doplnim, že se mi teď na semínkách v jedné sklenici začala dělat plíseň protože mam hrozně vlhkej byt - takže doporučuju sklepnout semínka na dno hned jak to půjde (cca 24 hodin). Normálně mi ale z hlíny vyrostli takže to neni takovej problém.
erbes
Presne tak, bol som nedockavy, zabil som to. Viem ze ma caka este vela prace, dufam ze to v tej nedockavosti nezabijem zase hnojenim.
miravlak
hajzlak v krabičce,3 vrstvy na to,dam pres to sacek aby nevysychal a pak do šuplíku,max do 3 dnů vyleze...z 20ti mě 19 vylezlo :afro:
Zajac
Vemu semínko, dám ho do hlíny, nechám ho vyrúst, přesadím, starám se, sklízím, suším, kourím a pak o tom píšu tady... :-D ještě sem samce neměl :-( :-D
Pittris
Plagron Seed Booster plus 10 ml .... největší bombice, mám to poprvé a je to fakt super, je to hned druhej den venku, investice se fakt vyplatí
romy
ked dám klíčit semena rovno do substratu v boxe mám zapnút aj ventilátory aj osvetlenie,alebo nechat ich klíčit bez svetla len s ventilátormi,alebo aj bez svetla aj bez ventilátorov? dík
Bitir
Nedelal bych to, ja si vzdycky predklicim semena , pak je hodim do sadbovacky ,zabere to 30x30 cm na 60 semen . a takhle me tam rostou pod zarivkou nekde ve skrini tyden, pak to presadim bud do velke kostky nebo raselinaku a muzou rust dalsi tyden. Porad pod zarivkou . ofuk mam na takovej pocet malej ventik, cca 15 cm prumer. Ofuk je dulezitej az ti za kytka vyleze aby byla pevna.

Kdyz to hodis hned do substratu ,tak muzes mit klidne 3 dny opozdeny nejaky kytky , v tom predpestovani je sadis do kvetinace az sou zhruba vsechny stejne velky , timto se vyhnes aspon trochu tomu ze tam nebudes mit zadny rozdily ,protoze porostou vsechny stejne. Ne jako rezy,ale aspon to mas pod kontrolou
romy
ale ja ich chcem sadit rovno do substratu,,,,tak nechat ten ventilator aj svetlo alebo nie?dík
Bitir
Myslis ze ma cenu foukat ventilatorem na kvetinace s hlinou ? Myslel sem zes to pochopil kdyz sem psal ze ofuk je dulezitej az ti kytka vyleze .
Pro mene chapavy ,ne nemusis na to foukat dokud tam nebudou rostliny :D . romy sorry,ale neznam jinyho cloveka co ma tolik otazek ohledne mikropestovani.
Rozni, zasad , foukej, hnoj ,sleduj a uc se. Tohle ti da vic nez odpovedi na G .
romy
Bitir,,,radšej sa opýtam,,,,no čo už asi som menej chápavý,,,,ok takže klíčit bez ofuku ale rosvietene,,,,,,dík
vousac
Fakt neřešte blbosti , stačí tampony z obou stran jak už tu bylo psáno a nechat při pokojové teplotě ,podlít venkovní dešťovkou(ale ne topit ve vodě) a máte klíčky do 3 dní a nemusíte je v tom "koupat" dlouho stačí když klíček má už 1-2mm a šup s ním do hlíny ,nejlépe sadbovací substrát (první 2-4cm vrstva )vzdušný dobrý pro rychlý rozjezd.Foukat od mala na to ventilátorem to nechceš.
KonUPa
Mozno staci napisat ako sa to robit nema ( vata , dlhodobe pobyty vo vode atd .)
dada2
Klíčím už asi 16 let jen v odstátý vodě( cca 1 den) ve sklenici pár hodin plave a pak ho zťuknu na dno a uspěšnost mám tak 99% .Jak se otevře tak šup sním do hlíny.To jsou moje zkušenosti.
Pítr90
Již 12 let stejná technika klíčení - do plastové dózy na jídlo poskládám kuchyňskou papírovou utěrku, poleju teplou vodou z kohoutku, nasazim semínka, která jsem před tím chvilku povalel v puse ( provlhčil ) 😉 fakt 😉 dózu pak zavřu a dám do tepla, např. na box. Do dvou dnů mám vyklíčeno většinou se 100% výsledkem
cannaBOY
Zaručená metóda: dať semená do pohára s vodou a nechať 48 hodín odstať. Semeno praskne a vtedy ho treba dať medzi navlhčenú hygienickú vreckovku a nechať v tme ďalších 24 hodín. Keď už vyklíčilo možno zasadiť do zeme.

PS: ak semeno nepraskne ani po 48 hodinách alebo viac, tak treba nožíkom opatrne pichnúť aby prasklo a potom dať do vreckovky.
Brejk2013
nejzarucenejsi metoda kde mam uspech 100% od roku 2013 je Root riot......vzdy mi vsechno vyklicilo a stoji to par kacek.....i po dvou letech od posledniho prispevku by to nekomu mohlo pomoci....cao
NT guerilla
metoda klasicka .. do dozy dam navlhcenu servitku nato seeds.. a za dva dni je vsetko von... ale pouzivam na navlhcenie vodu do ktorej kvapnem 1kvapku peroxidu vodika..
Hruškomet
No ty tampony, vatičky atd. se mi nikdy moc nelíbily, prostě se tam kruvní ten klíček, či snad ne? Musím (po dvou letech), souhlasit s kolegou o dva příspěvky výše, Root riot je ze všech u nás selených kostek na předpěst top. Pak jinak samozřejmě přímo do země, do velmi kvalitní a probrané zeminy která je ready na semímka a hlavně s láskou, špičkou dolů))) :D
vousac
roky dělám postup tak že semínka hodím do vody (odstátá venkovní dešťovka) 12-18 hodin je tam nechám plavat a pak je dám do misky na tampony které tak trošičku plavou v té vodě ale nedolívám ono do týdne se to nestačí odpařit ale už nejsou ve vodě pouze na mokrém tamponu a neřeším jestli mají být ve tmě , (stačí přítmí pokoje) jen je nedávám na slunko ! A k správnému klíčení potřebují teplotu aspoň 20 stupňů - čím míň tím dýl to trvá.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma