Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Problem se spinacima hodinama - Klikni zde pro originální téma
Cachyn
Mam problem se spinacima hodinama. Normalne sepnou podle casu a pak kdyz maji rozepnout tak se tak nestane a lampa sviti vesele dal. Samozdrejmne jsem zjistil cim to je, ale nedokazu si s tim poradit. Jsou to klasicke (nejlevnejsi) mechanicke hodiny se spinanim po 15ti minutach. Konstrukcne to vypada tak, ze v tech hodinach je vypinac a podle nastaveni je mechanichy zmacknuty a nebo ne. Jenomze kdyz se ma vypnout, tak ten vypinac ( i kdyz uz na neho nic netlaci) zustane sepnuty. Jeho kontakty jsou jakoby pribodovane k sobe a musim je od sebe odstrcit. Musim to delat kazdy den. Rano sami sepnou ale vecer to musim zhasnout rucne. Jsou delane na odber max. 10 Amper a ta lampa si vezme jenom 2 Ampery. Jestli nekdo vite jak to vyresit popripade jake hodiny koupit aby to vsechno pracovalo, budu rad kdyz napisete.
Punkaskunk
Jo to se mi stalo taky, a vyresil sem to tak ze sem ten posuvnej spinac dal tak nejak doprostred, ne nadoraz ale taky tak aby to bylo zaply- pak sem s tim koleckem parkrat zatocil a vyzkousel jestli to funguje. Vod ty doby sem na ne radsi nesahal, ale si si stejne koupim digitalni
Cachyn
Ten casovac jsem dal na ventilator a funguje uplne normalne, dela to jenom ta lampa. Zkousel jsem s tim delat ruzne veci, ale ten vypinac se proste slepi a rozlepit se musi manualne. Nejhorsi je, ze sem zkusil i digitalni a udelalo to uplne to same, Tam to spina rele a to se taky slepilo.
Cachyn :
zkus to posunout o 15min na jiny kontakt na tom ciferniku, nevim jestli jsem to dobre popasal...
weider
tak si kup nove v OBI alebo Baumaxe. Cena takych je 120 asi. Ked clovek kupuje take lacne tak musi pocitat, ze nejaky kvalitativny rozdiel medzi nimi a drahsimi o 5kil urcite nejaky je.
Vacsinou
metalsodik
Tento problém se tu řešil už několikrát, je to jasné, proud tam jde teoreticky 2A , ale pri sepnutí je mnohém vyší a kontakty se připečou. je jedno jestli máš hodiny za 60 nebo 500kč. jediné řešení je spínání pomocnou elektrinikou pro toho kdo si to umí udělat , nebo koupit STYKAČ za 350-400K4 v elektro skladu, stačí 20A s jedním spínacím a rozepínacím kontaktem a máš na vždy klid, zapojení je jednoduché a hodiny ti vydrží taky dlouho.
Cachyn
Kdyz si uvedomim kolik lidi pestuje, kolik lidi ma doma spinaci hodiny (jakekoliv) pripojene k sodikove vybojce si myslim, ze tento problem se tyka konkretnich spinacich hodin na ktere narazilo jen par jedincu, ke kterym patrim. Kdyz si to tady procitam tak lidi fungujou i s tena nejobycejnejsima spinackama z bauhauzu za 89,- A taky si myslim ze se ten vypinac nepripece pri rozsvecovani vybojky ale bud v prubehu, prochazejicim proudem a nebo pri rozepinani, vypinac se malinko oddali ale elektricky oblouk, ktery vznika pri kazdem vypinani vypinace, je natolik silny ze vypinac pritahne zpet a malinko privari jeho kontakty k sobe. Ty spinacy hodiny rozpinaji nulak, co kdyby rozpinaly fazi? nepomohlo by to?
weider
ja si myslim ze je to uplne kedno,ci to rozopina nulak alebo fazu. Elektricky obvod prechadza oboma vodicmi sucasne. Opravte ma ak sa mylim. Kontakty opali tak ci tak.

Ja som za ten stykac. Ten je na to urceny.
Hanizek
Cachyn: Elektrický oblouk ty kontakty nepřitáhne - to je blbost.

Jak psal metalsodík, je to tím, že nárazový prud při sepnutí hodin "svaří" kontakty dokupy - proto se nerozepnou. Záleží na materiálu, ze kterého jsou kontakty vyrobeny a samozřejmě na příkonu. (je rozdíl mezi sepnutím 70w a 400w - tam se to asi bude stávat častěji)
Jinak relé tenhle problém vyřeší (u velkých watáží bych ho považoval za docela potřebný), ale holt je to investice..

Jinak - kup si nové hodiny.
Přesně tento problém jsem vyřešil digispínačkama a šlapou supr, stojej dvě stovky, tak to si snda můžeš dovolit. A nebyly to náhodou spínačky mechanický SOLID???To sou šunty největší!
Cachyn
Solid to neni ale sunty jsou to uplne stejne. Nicmene skousel jsem i digitalni spinacky a udelalo to uplne to same. Nechci si koupit dalsi kdyz mi na nic nebudou :)
Tak nevim, já měl mechanický solid a ty si spínaly, jak se jim zachtělo, tak sem si koupil za Kč 250,- digitální taky solid a od tý doby mi to šlape, jak po másle;)
No toz ja mam problem uplne obraceny. Mel jsem digitalni a ty se zapinaly jak chtely. Ale uz mam 3 sezonu mechanicky nejlevnejsi SOLID spinacky a sou uplne v poho. A to je na ne napojena 400 lampa a vetraky. Toz tak to je muj postreh.
MANHUNTT
Používám digitální časovače od Hamy a nemohu si je vynachválit.Přesné a spolehlivé....cena 500kč.
Cachyn
Tak vydite kolik lidicek s tim melo problem :) Mozna by bylo dobre jeste pridat k tem informacim o spinacich hodinach take informaci o spinanem zarizeni. Jakou mate lampu?
Cachyn
Jo a prehodil jsem fazi, takze se ted rozepina faze misto nulaku, a asi za 45 min. se dozvim jak to dopadlo. Ale nedavam tomu moz sanci, priblizne.... zadnou :)
Hanizek
Cachyn: No, jestli ti to před tím rozepínalo nulák tak to nebylo zrovna dvakrát bezpečné...
Erixon
Otočení šňůry o 180° ti nepomůže, nejlepší je stykač jak píše metalsodík. šlo by to i spínat tyristorem ale to je imho zbytečná komplikace.

Jinak mechanický jsou na prd, když vypne elektika a nevšimneš si toho včas tak ti to rozhází fotoperiodu. btw s digitálníma solidama za 250 jsem spokojenej (zatim cca 2000hodin provozu bezproblémů, spínaj 250w ke stykači jsem se zatim nedokopal).

Píšeš 2A (takže čtyrkilo) ale nesmíš zapomenout že jde o induktivní zátěž (tlumivka). Někde v katalogu jsem četl že když je max spínanej proud na odporovou zátěž 16A tak to jsou 2A pro induktivní...
http://hrzinap.wz.cz/vyuka/X13KVE/lab04/ - sice měřej na tranzistoru, ale průběhy jsou stejný.


Jinak by stálo za skoušku vzít ty kontakty kontoxem.
metalsodik
citace:
Původní příspěvek od Hanizek
Cachyn: No, jestli ti to před tím rozepínalo nulák tak to nebylo zrovna dvakrát bezpečné...


V návodu k mechanickým hodinám je napsáno , že spínají nulák, to je v pořádku, asi ví proč to tak dělají, proto bych to neměnil. hlavně ať na výbojku je ta fáze správně a k startéru, potažmo celý obvod. :jumper:
Hanizek
Tak jsem hledal manuál a nenašel ho. Ale ve škole mě učili, že se vždy odpojuje fázový vodič.

Kdysi se zemnící kabely spojovaly s nulákem (nebo i teď? nejsem si jistý.) no a kdyby si uzemnění spojil s nulákem až za hodinama a ty by nebyly sepnuté, uzemění by se vlastně odpojilo. A vzhledem k tomu, že fáze je pod napětím (hodiny ji nerozpojí) mi to dvakrát moudré nepřijde...

Na druhou stranu asi máš pravdu, že ví proč to dělají, i když mě to přijde nelogické.

Nenašel by se tu nějáký elektrikář, který by to vysvětlil?
Erixon
Pracovní vodič (modrej, N) byl spojenej v zásuvce s ochranným (žlutozelenej PE) jen ve starejch rozvodech - v sítích TN-C

Ve dnes poučívaných sítích TN-S se na určitým místě (to už se mě neptejte kde, řekl bych že v místní rozvodně) Rozdělí PEN na dva dráty - PE, N a dál v síti se NESMÍ spojit - je to kvůli bezpečnosti. Když jsou spojený tak mj. přestanou fungovat proudové chrániče...
Cachyn
Ale vsicni kdo bydli v panelaku a nebo starsim RD maji elektriku vedenou 4ma kabelama (podle novych norem musi byt tahana 5ti, PEN se rozdelilo na PE a N kvuli lepsi ochrane) tzn. ze kolik a prava dirka v zasuvce je spojena. Muzete si byt jisti ze pokud nebydlite v par let starem dome a nebo jste si nenechali predelat elektriku za nekolik desitek tisic, tak je to jak rikam i u vas. Proc se ve spinackach rozepina nulovy vodic mi neni uplne jasne... Ale delaji to tak vsechny ktere jsem zatim vydel.
Cachyn
Takze, po prehozeni faze (tim se stalo, ze hodiny rozepinaji fazi a ne nulak) se hodiny vcera i dnes samy vyply, jak mely. Nechci delat predcasne zavery a proto jeste pockame par dni, jak to bude pokracovat. Mezi tim si muzete tipnou jak to dopadne :) A samozdrejme to jake spinaci hodiny pouzivate a jakou mate lampu nas vsechny taky zajima ;)
Cachyn
nikdo si netipnul? a vite jak to dopadlo? Rozeply... to se mi jeste nestalo, tri dny zasebou :) Kazdopadne k tomu abych se na ne mohl spolehnout to urcite nestaci... budu informovat.
tgm.amster
Pic, tak teda ja bych si osobne tipnul ze zustanou slepeny, ale asi sou uz natolik spaleny ze na nich neni nic co by se dalo slepit:) - to je for, neberte to vazne.

Jinak na 2A lampu bych stykac montoval uz pri prvnim spusteni, jak uz tu nekdo psal, pri startovani vybojkou tecou obri proudy, dokud se nezapali plyn, pak uz jen ty 2A, ale prave pri tom startu se to spece. A samozrejme proud tece od L(faze) do N(pracovni), takze otoceni vidlice neresi vubec nic.

Tady sem snad dost srozumitelne popsal cinnost stykace(nebo relatka, jak kdo chce).

A posledni vec, to ze to nekomu funguje je podle me jen otazkou casu nez jim to taky zprejskne:). Delam v elektru a o vybojkach atd. se ptam kolegu na skoro kazdou vec:).

Takze vim ze u indukcni zateze(vybojky, zarivky, motory...) se nepocita pravy odber, ale jedna se o tridu zateze AC3, kde se jednak uz davaji silnejsi jistice(charakteristika C) ale hlavne vsechny kontakty by se meli dimenzovat na minimalne 3-nasobek pravyho odberu!!!

To co si popisoval ty se mi stavalo uz na 3 zarivkach 18W, zkoukni muj prvni indoor s zarivkama.

Jinak Ti samozrejme preju co nejlepsi vynos, a co nejmin starosti s kazdodenim odpinanim spinacek :)
Cachyn
Diky, samozdrejmne ze to nerozepnulo, a proto se jedinym resenim stava stykac... Jdu do neho :)
Hanizek
No, ale stejně nechápu, proč rozepínají nulák a ne fázi...
Pampalini
Urcite bych doporucil timer contactor je to asi jedine dobre reseni a stoji pouze 24 liber coz je asi 850 korun
a je jedno jaky tam mate hodiny
Cachyn
Zda se mi to zbytecne drahe... Kazdopadne jsem zapojil stykac za 350 kc a jede to jak ma... a na spinackach ted nezalezi. Taky jsem zjistil proc se u veciny levnejsich hodin rozepina nulak. Jedinym duvodem je to, ze pri prechodu na bespecnejsi trojfazove vedeni (3 faze, nulak a zem) (bavili jsme se o tom tady) se snizily i bespecnostni opatreni u prodavanych vyrobku. Rozepinani faze je bespecnejsi a proto byly vsechny spinaci hodiny ktere rozepinali nulak zakazane. Ovsem ted by vsude melo byt nove bespecnejsi vedeni, zmenil se zakon a proto se u nas muzou prodavat i ty levne smejdy co rozepinaji nulak :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma