Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Mech na perlitu?! - Klikni zde pro originální téma
Haman
Zdar! Posledních pár dní se mi na perlitu (později se to rozšířilo i na hlínu) objevil jakýsi tmavě zelený porost (vypadá to jak nějakej mech nebo řasy). Nevite někdo vo co go? Popř. jak se toho zbavit nebo jestli je to neškodný?!
PS: Substrát jsem sterilizoval.
Walhalla2000
Mne se udelalo presne to samy, jenze v kelimku s rizkama... vecer to vyfotim pro nazornost...
Aloo
nejsem žádnej velkej zkušeňák, ale pokud je to takový malý sviňský mešíček, tak ten se vyskytuje na půdě, pokud je dlouhodobě kyselá....trávníky, zahrada....

Lék = vápenec

Aloo
breeder
- taky to občas mívám, hlavně kolem odkapový jehly u drip systému (asi 2cm kolem jehly)

- k zamezení růstu řas stačí na substrát kolem kytky nasypat vrstvičku keramzitu,
k řasám nejde světlo a oni přestanou růst, i když úplně nezmizí
viridis
Zatim jsem to resil systemem BREEDER, ale narazil jsem na adrese http://www.cs-kaktusy.cz/praxe/rivanol.htm na clanek S. Dupala, ktery si zde dovolim kratce vycucnout jako inspiraci:

Při hokuspokusničení v souvislosti s výsevy kaktusů jsem narazil na preparát, který by mohl najít uplatnění v naší stvořitelské činnosti. Ve výsevech Gymnocalycium denudatum cv. Šuba se mi hned po vysetí objevila nepěkná, zato však hustá plíseň, která slibovala brzkou zkázu celého výsevu. Na druhé straně však semena začala ochotně klíčit. To mne vedlo k mnoha krokům, jak chybu, která vznikla už při čištění semen, napravit.

Nejprve jsem chtěl sáhnout po peroxidu vodíku, který obvykle mívám vždy blízko u ruky. Tentokrát jsem se však zmílil a milý peroxid si spokojeně odpočíval uložen v chatě na zahrádce. Pro člověka, který neváží každý krok, by to nebyl problém obléci se a obout a na zahrádku zaskočit. Krutá zima mne však rázem přesvědčila, že zas tak moc se kaktusům obětovat nemohu a spekuloval jsem o náhradním řešení.

Vzpomněl jsem si na nedávnou operaci ledvin, kterou jsem prodělal a na to, čím jsem ošetřoval nepěknou a pomalu se hojící jizvu. Zbytek léku, který jsem tehdy na ránu aplikoval, zůstal doma. Jeho název je Rivanol a je to jakási jantarově žlutá řídká tekutina možná, že i bez zápachu. Má aseptický a jiný desinfekční účinek. Po jeho aplikaci na zaneřáděný výsev jsem brzy poznal, že jsem se přes noc stal vynálezcem. Plíseň odešla odkud přišla a výsev je od toho data zase zdravý. Kulihrášci nových gymnokalycií postupně rostou a já jen věřím, že si nenajdu jiný způsob, jak je v dalším vývoji ohrozit.

Kdyby se mi nějakým zázrakem podařilo objevit preparát s účinkem na ničení zelené řasy (zrněnka) tvořící se na povrchu především světlých nebo přímo bílých výsevních substrátů, dal bych si to patentovat.

Poznámka - informace o přípravku:
Rivanol je registrovaná značka firmy Chinosolfabrik (webová stránka výrobce v němčině), účinná látka 0,1 % roztok ethacridinlaktátu, dodává se i v tabletách.
---------------------------------------------------------------

Nezkousel nekdo pridavat podobne srackoly do zalivky/postriku pro eliminaci podobneho neradstva ? - Dripari, ozvete se - jak chranite hadicky a jehly ?
breeder
tak odpověď od dripáka:

- já hadičky ani jehly nijak nechráním, jsou z černýho plastu a nic na nich neroste,
maximálně co udělám je, že celej systém i s kytkama proplachuju jednou za 10 dní ATAZYMEM.

- o poznání hůř je na tom nádoba na hydroponickej roztok, kde je čerpadlo, vzduchovadlo a topeníčko,
tam se tvoří takovej šlem (asi řasy), ikdyž je to celý černý a zakrytý,
tu jednou týdně vymývám s použitím SAVA, které likviduje vše.
Haman
Tak díky všem. Už jsem to zlikvidoval, ale teď to mam pro změnu na řízkách v rockwoolu. No budu počítat že je to neškodný.
TommyBoy
Souhlasim s tebou, jednoznacne jsou to rasy a zbavit se jich je jednoduchy jako placka, staci zamezit pristup svetla tj. zakryt vrstvckou kokosu nebo cehokoliv jinyho... Dale nektery rasy produkujou toxiny, ale myslim ze tyhle u kytek v kvetinaci jsou relativne neskodny (takze kdyz se jich nezbavite nic moc se nedeje)...

Breede, ja problemy s rasama v nadobe a na cerpadle nemam, staci totiz kartonem (kterej ma malej vyrez pro trubku prikryt kybl nebo co to je za nadobu)... Funkuje to 100%.
K+ za rady.
T.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma