Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

 
Píďalka podzimní (Operophtera brumata) - Klikni zde pro originální téma
bubik
...zdravim vsechny venku pestujici kolegy - letos se mi (hlavne na hornich mladych listech...) zacaly objevovat vykousany mista a nekdy byla znicena vic nez tretina listu...dlouho sem nemohl prijit na to cim to muze byt, pac zadnyho cizopasnika sem nenasel a postriky obvyklymi sajrajty nepomahaly... po delsim patrani sem zjistil, ze to dela pidalka podzimni, ktera se letos brutalne premnozila...timto posilam diky do G shopu v Borivojce a prikladam neco o tomto milem zviratku...

Píďalka podzimní

latinský název: Operophtera brumata (L.)
slovenský název: Piadivka jesenná
německý název: Kleiner Frostspanner
anglický název: Winter moth, March moth



Zařazení

Třída: Hmyz - Insecta
Řád: Motýli - Lepidoptera
Čeleď: Píďalkovití - Geometridae

Hostitelské rostliny

Třešně, meruňky, slivoně, jabloně aj. listnaté dřeviny, okrasné rostliny.

Škodlivost

Na jaře požerky na mladých listech, květních poupatech, květech i plodech ovocných dřevin. V listech vykousané zpočátku drobné otvory, které se postupně zvětšují až zůstávají jen silnější žebra.

Hospodářský význam

Škodí hlavně na jaře. V některých letech přemnožení způsobuje holožíry. Gradace někdy trvá i několik let.

Popis

Přední křídla samečků jsou světle hnědá s tmavší kresbou. Zadní křídla světle šedá. Samečci měří v rozpětí křídel 3 cm. Samičky mají křídla zakrnělá, neschopná letu. Jsou hnědošedé a měří 8-10 mm.

Vajíčka jsou tupě oválná, 0,8 mm dlouhá s jemnou síťovou skulpturou, zpočátku světle zelená, později oranžová, před líhnutím tmavá.

Housenky jsou zelenavé až hnědavé. Po stranách mají 3 bílé a na hřbetě jeden tmavozelený pás. Dorůstají délky 3 cm.

Životní cyklus

Samičky pozdě na podzim šplhají po kmenech stromů a kladou převážně jednotlivě na větve a větvičky vajíčka. Housenky se líhnou v době rašení pupenů. Vykusují pupeny, květy a rašící lístky, později starší listy i plody. Listy i květenství spřádají a zdržují se uvnitř smotků. Ožírají i plody a základy pecek a jader, zvláště u třešní, slivoní a jabloní. V červnu se kuklí, většinou v půdě. Dospělci se líhnou v pozdním podzimu.

Ekologie

K přemnožení píďalek přispívá vlhké a chladné léto a dlouhý mírně vlhký podzim s nedlouhým obdobím mrazu. Naopak horký a suchý rok působí nepříznivě.

Nepřímá ochrana

Lepové pásy


1)Lepové pásy se umísťují na kmeny stromů podle návodu. Pásy se umísťují nejpozději v první polovině října. Snímají se v únoru.

2)Lepidlo se nanáší na kmeny dřevin nejpozději v první polovině října. Nanáší se špachtlí ve výšce 1-1,5 m nad zemí v souvislé 1-2 mm tlusté vrstvě v podobě 8-10 cm širokého prstence. Kůra dřevin před nanášením lepu musí být důkladně očištěna a uhlazena.

3)Lepovými pásy nebo nátěry musí být současně opatřeny i kolíky umístěné u dřevin. Lepové pásy i nátěry musejí být pravidelně kontrolovány a zbavovány přilepeného hmyzu i mechanických nečistot. Jsou-li silně znečištěny, je nutné je obnovit.

Termín ochrany

a) podle výskytu vajíček

Jádroviny a peckoviny se ošetřují při výskytu 1,5 a více vajíček píďalky podzimní na 1 m délky větévek. Hodnotí se 20 namátkově odebraných dvou až tříletých 20 cm dlouhých větévek (celkem 4 m) a výsledek se přepočte na 1 m délky. Jestliže se takto výskyt vajíček píďalek nezhodnotil, měla by být alespoň namátkově ověřena jejich přítomnost nebo na ni usuzováno z výskytu píďalek v minulém roce.


b) podle výskytu housenek

Jabloně se ošetřují v případě výskytu 4 a více housenek píďalky podzimní a třešně při výskytu 3 a více listožravých housenek ve 100 květních nebo listových růžicích. U ostatních dřevin kritická množství nejsou stanovena.

Insekticidy

ALSYSTIN 480 SC , BIOBIT WP , BIOBIT XL , CASCADE 5 EC , DIMILIN 48 SC , NOMOLT 15 SC , NURELLE D , TREBON 10 F , TREBON 30 EC
bubik
...takhle to vypada...
bubik
...a tohle to umi...
Reggaemanista
Přesně to mám na kytkách taky ! :eek: Myslel jsem si že to jsou drepčíci, ale jak sleduju tak asi ne :).Jednou jsem ke kytkám přišel a jednoho tohodle zmrda nachytal :rocket: a samozřejmě :death: . Díky, káčko putuje k tobě...;)
bassman
Ja jsem si vsiml jedne zajimave veci ze k veceru cca kolem 20hodiny se shlukuji u vrcholku,dela vam to taky nebo je to jen u me?Pak se daji celkem dobre zrusit.
current93
Tak jsem pidalku u sve HH objevil taky! Peknej hnus letos - nejprve ve skleniku msice, pak nejhezci top44 samec a ted tohle! Moje prvni sklizen bude stat za prd!

Nejhorsi je, ze ta pidalka je takrka jako chameleon - uplne splyva s prostredim. Diky moc bubiku za tento thread! Zkousel nekdo nejakej bioprostredek na ne??? Jejich hledani a sbirani neni moc ucine...ta HH uz ma male palice, takze nechci ji nijak ublizit. Jo a dnes prave jsem nachytal jednu pidalku jak ozira palici, svine jedna premnozena. Nechci dopadnout jako na Sumave se svestkama a boruvkama!!!
Index
takze sem asi dalsi obet pidalek,kua!a ládujou se mrchy solidne, bych neveril kolik toho dokazou sezrat!!!sakra co mam delat?!
Reggaemanista
citace:
Původní příspěvek od Index
takze sem asi dalsi obet pidalek,kua!a ládujou se mrchy solidne, bych neveril kolik toho dokazou sezrat!!!sakra co mam delat?!

Ty se ještě ptáš co máš dělat ? :rolleyes: Vždyť tu máš o tom celý thread, kdyby sis ho pořadně přečetl, tak bys zjistil že na konci je seznam postřiků které můžeš použít :grrr: :

citace:
Původní příspěvek od bubik
Insekticidy
ALSYSTIN 480 SC , BIOBIT WP , BIOBIT XL , CASCADE 5 EC , DIMILIN 48 SC , NOMOLT 15 SC , NURELLE D , TREBON 10 F , TREBON 30 EC

metalsodik
Pochvala Bubíkovi, konečně vím co mám taky venku. BIOL na to nepomáhá, taky to nezpůsobuje až tokovou škodu, ale v růstu to asi chce pořádnou chemku. konečně po dlouhé době pořádný příspěvek.
Jasný, taky jsem je měl. Za čtyři dny, co jsem byl na fesťáku mi z matkárny udělaly záhon s kedlubnama po běláscích.
Okamžité opatření: manuální sběr (pokoj jejich památce), postříkání kytek výluhem z Amanita muscaria.
Dnes ani jedna, okousané listy se nevzpamatovaly. Všechny jsem ostříhal, kytí znovu obrazily.
current93
Ten vyluh z mochomurky cervene zkusim, diky za tip!!
current93
Jenze ony ty hnusky baztej i palicky...mochomurku jsem nesehnal a manualni sber neni az tak ucinej - kazdej den jich sejmu tak 10-15 a jsou tam porad nove a nove...jsou premnozeny i v okoli svinky jedny...a chemky se bojim kvuli palicim...
gambler
Ja mel letos na kytkach taky takovy potvory. Nevim jestli jsou t ony, ale palicky mi nebastily. Jenom vetsi listy a prislo mi, ze pryskyrice jim vyslovene nechutna. Jenom po nichzustavaj mraky malickatejch cernejch hovinek. Pokud to teda neni neco jinyho.
Manuální sběr je dobrej, ale jeden den jsem si myslel, že jsem je všechny vysbíral a druhý den jsem zase nějakou našel. Takhle to pokračovalo cca 6 dní. První jsem sbíral ve velikosti 4mm(absulutně nejsou vidět - mimikry), ty poslední už ve velikosti 2cm.
Malý vykousávaly povrchoový dírky v listech. Ty vypadaly, jako by ztratily chlorofil. Ty větší už se s tím nes*aly. Listy jakékoliv velikosti, styl alá bělásek.
current 93: vyraž do jakýhokoliv lesa, kde je nějakej listnáč a nemůžeš nenajít (já najdu kdykoliv)
current93
bydlim v oblasti litovelskyho pomoravi - lesy jsou tady v okoli dost na nic...ale budu muset se nekam vydat na kole dal, kdyz mochomurka tedy zabira...dik
bubik
citace:
Původní příspěvek od indicky-konopi
Nejlepši je prostě tyhle pídalky vyzbírat, aspoň tak jsem to udělal já u lampy, popřipadně ke stonkům dát lepový desky, IMHO u venkovek ty dirky v listech, až zas tolik nevadí jako u lampy...



...kamo jestli mas pidalky pod lampou tak je to fakt HC...to bys tam moh vobjevit treba i krtka...
indicky-konopi
...si nedělej prdel woe! Asi když dostanu řizky s píďalkama, tak je mám asi vyhodit ne, sakra bubiku...uvažuj třeba tak, že se mohli do skřině kliďo dostat ze záhradky, máš-li skříň třeba ve sklepě...
StoneBud
hehehehe bacha na krtky :)
Jina k veci...ja mam pidalky na kytkach kazdej rok :) vzdycky v prubehu srpna udelaj brutalni utok v ponekud vlhcim obdobi a jakmile se zlepsi pocasko a min chcije...dou do sracek...take se mozna vylihnou nebo je neco sezere-toto otazka, ale nikdy to nebyl takovej problem abych to musel aktivne resit, palice co ja vim nezerou a stejne tam v dobe palic uz pidalky nikdy nemam...
Jinak se tento rok vyskyt omezil mozna i po pouziti bio abwehru od Bcuzzu...ale uplne nejlepsi zpusob ochrany je jako u jadrovin a peckovin lepovi paaas na stonek od biocont laborytory, akorat ho pozdeji doporucuji kontrolovat/subdat aby stonek pod nim nezacal zahnivat :)

jinak jeste velke diky bubikovi, do tedka jsem premyslel jestli to jsou pidalky nabo kurva sviluchy-ale pavucinky tam nebyli a trasnenky delaj cary....jenze jsem nechtel verit tomu, ze jsou to tydle svine, ci ze jsou tak nenazrane a taky sem je tam nikdy neobjecvil jako housenky....akorat v me 14 denni nepritomnosti udelali nalet a pak byli pryc :)
2 bubik: já je měl taky ve skříni. Mám ji na noc otevřenou i okna a nějaká svině tam může vlítnout. Dospělce jsem chytl už 4.
El_Liberal
Myslite, ze pokud jsem nasel pidalky na kytkach a mam par tydnu do sklizne muzu je tam nechat ? nechci na to aplikovat nejakou chemku :x
El_Liberal
docela nutne bych potreboval radu :o
Reggaemanista
El_Liberal : Nech je tam, kytky už stejně moc při květu listy nepotřebujou, a palice nežerou...;)
current93
Me se podarilo je vsechny vysbirat...nejlip se hladaly kolem 19...ale je to na dlouho takovej sber..
groover
Takže: za prvé, moje píďalky si s oblibou pochutnávají jak na listech tak na čerstvých květech, takže bacha na ně, žerou fakt i květy, za druhé pak celá kytka smrdí jejich hovnama a tím jak nakousnou list nebo květ, napustí do toho trávící štˇávy. Nejlepší obrana je je prostě posbírat, nejsou zas tak neviditelny, aby to nešlo, pokud je teda nemáš na všech 100 kytkách, bývají hlavně zespodu listů a je to nejúčinnější a eko řešení. Smrt píďalkám.
El_Liberal
groover: mno, tak jakoze v posbirani nevidim reseni, vzhledem k tomu ze ty oranzove fleky jsou na vetsine zelene okolo :) takze behem dne by byly z5
groover
Mno ja sem je mel jen na jedne kytce, ony vetsinou zustavaj na rostline, kde motyl naklade vajicka, proc by taky lezli nekam jinam, kdyz tam maji zradla dostatek, proste sem je posbiral za par minut a uz se zadny nevobjevily.
StoneBud
jak uz jsem psal ohledne lepoveho pasu od biocont laboratory, tak jste me asi nepochopili...pidalky lezou po zemi pres stromek na vrchol kyktyk...kdyz je vyzbiras a pak tam das ten lepovej pas, tak uz tam znovi nenalezou ...

Kapisto ???

zatim cuz
karlos120
Diky tohle jsem potreboval vedet. Hned zitra jdu shanet ty insekticidy. Jen se bojim at kyticky nespalim. Jeste jednou dik za info
macabo
dost z vas tu pise ze palice nezeru ale to neni pravda.ja som si ich nasiel na palicach blueberry a obzrali mi z nich vsetky pestiky svine jedny.ked nechcete striekat chemiu na sisky tak musite pravidelne k rastlinke chodit a zbierat.
Hlava
citace:
Původní příspěvek od bubik



...kamo jestli mas pidalky pod lampou tak je to fakt HC...to bys tam moh vobjevit treba i krtka...


No to neni prdel :) ja sem je tam mel na klonech ted , malem sem si hlavu ukroutil kde se tam vzali , koukam ze mam ožrany listy , ale nevidel sem od čeho , tak sem chvili pozoroval a jak se v zeleni neco pohnulo mel sem jasno , takové male svině , no nejdriv sem to striknul řepkovim olejem s , kurna jak se to jmenuje , doplnim , no a stejne sem je musel za dva dny ručne vyzbirat , klon po klonu , no jeste ze sem to nemel plny :p: hehe , nejaky fota jak vypadaj :)
Hlava
Jeste :p:
zdar, mám je taky v indooru na klonech, jdu sbírat a zejtra zkusim tu chemku :(
1+1=2
Díky ti moc bubiku :) K+

Tohle mám na kytkách necelej 1měsíc, jsem z toho na mrtvici. Zítra budu obědnávat asi ten Alsystin 480, nebo nevím, nemám s tím zkušenosti, tak by mi nevadila vaše rada jakej nejvhodnější postřik na ně. Je mi jedno pokud to bude největší chemka. Stejnak to ještě nekvete a dešťů to má ještě před sebou celkem dost. HLAVNĚ ABY TO BYLO ÚČINNÝ A BYLO OD NICH KLID.
Ještě jedna malá otázka, jak se rychle šířejí po ostatních kytkách ? Mám napadané 2 kytky a dalších 12 snad nečeká na tuto havěť.(

Díky za rady a přidávám foto, celkem solidně napadaného mého listu.
46, XY
Manuální sběr je v klidu.
Je dobrý to dělat po setmění, vzít si dobrou baterku a dají se vysbírat všechny.
Již zmiňovaný postřik z muchomůrky je účinný! Pomůže i výluh z tabáku, silný čaj, káva, česnek, chilli.

Na bezobratlé působí i kofein! V koncentraci 1% jako silný neurotoxin!
vimnevim
Ještě vám sem hodim fotky dospělců...
Na první je samice, která má zakrněný křídla a nelétá ! na druhej je samec...
Peltsky
Zdravim,
tak sem jen tak z nudy zabrousil sem a nemile jsem zjistil, ze moje dve kyti sou asi lehce napadeny pidalkou. Nekdy cca v pulce leta jsem zacal obevovat na vrcholich a novych listech presne takhle vykousany diry jako sou tady na fotkach ale nastesti ne v tak velkym meritku. Nevenoval sem tomu moc pozornost, ale ted kdyz jsou kyti ve 4 tejdnu kvetu a pomalu dou do finale, tak me to tosku trapi. Hned sem sel zkontrolovat listy a mam nakousanejch cca 20 listu, ale zadny u vrcholku ani zadny mlady listky. Nevim jestli to zere i palice, nekdo vyse psal ze jo. Abych rek pravdu, tak bez precteni si zdejsiho threadu, bych tomu ani nevenoval pozornost v jak malym meritku to je. Spis me zajima, jestli se ta svine bude s vic postupujicim podzimem rozmnozovat, nebo naopak ne? Jak rikam holky maj cca 5 tejdnu do sklizne, dneska dostali poprvy senzaci. Myslite, ze to mam nak vic resit nejakym postrikem? Obe kytky jsem ted hodku s baterkou kontroloval zespoda listĹŻ, ale nenašel jsem ani jednu píďalku?ku na celejch dvou kytkach. Nevim jestli jsem slepej, zejtra za svetla je budu kontrolovat zase.

díky a píďalkám smrt
Peltsky
Tak jsem dneska kytky prohlíd ve dne, listů bylo napadanejch cca 15. Sou navic nakousany dost málo. Co mě trápí, žadnou píďalku jsem prostě nenašel. Musí tam bejt asi jenom jedna a přesouvá se, svině.
Přidávám foto napadení
punkure
Zdarec, nevěděl by někdo co to je za housenky ?
Hlava
citace:
Původní příspěvek od punkure
Zdarec, nevěděl by někdo co to je za housenky ?


Sem ti to dal kam to patři , je to stejny , http://grower.cz/forum/showthread....1675#post901675 , Hlava
punkure
citace:
Původní příspěvek od Hlava


Sem ti to dal kam to patři


Ok, dík moc
vimnevim
Chtěl by jsem vám doporučit tento přípravek : http://www.biocont.cz/shop/pdf/file_35.pdf
Má to nulovou ochranou lhůtu a je to proti všem housenkám, který požírají listí !
Hmyz normálně naklade vajíčka, vylíhnou se housenky, který si ale jen párkrát kousnou a přestávají žrát...
Myslím si, že ideální věc pro preventivní postřik proti těmhle škůdcům.
Mám vyzkoušeno a opravdu funguje !!! Proti píďalkám, ale pokud použijete zavčasu tak i proti zavíječům !
Minulý rok jsem nic nepoužil a kvůli poškození kytky hodně plesnivěly !
A letos je jich u nás vcelku hodně
hollyholly
Tak ja mam to same, ach jo.. hura do boje..tak pidalka to je..
lukapa
Tak to se musím taky pochlubit....sviní.nejhoší je že jí vůbec nemůžu vyhmátnout. Vyzkouším teda večer, ale radši dneska koupím ještě nějaký postřik. Pak dám vědět....
1b2
Predstavte si, že na nich zaberá Biolit (jeho plechovka je zelenej farby a je proti mravcom a lezúcemu hmyzu) ! Pred dvomi dňami som moju rastlinku asi viac než z 30 cm (aby sa nespálila) postriekal, trochu sa dostalo aj do pôdy...na druhý deň, čiže dnes som prestal pozorovať nové objavujúce sa dieročky, tie pôvodné sa nerozširovali a tie malé biele svinovinky/povlak, zrejme ich larvy, začína sa to strácať, uvidím zase za pár dní...a p.s. čítal som si zloženie Biolitu a obsahuje aj jednu z účinných látok voči týmto hnusným tvorom ! .. p.s. obsahuje deltamethrin
lukapa
Tak zní to vědeckofantasticky, ale vyfoukal jsem do kytek dvě cigarety a byl klid. Do čtyřech dnů listy ok, píďalka nikde. Možná náhoda, možná na to mělo vliv něco jiného, nevím.
pajo
Ahoj, tento rok mi taky píďalka napadla kytky a už mě to začíná fakt srát půlka vrcholků je trochu ožraných, ale větší listy vůbec, ta svině jen trochu nažere pupeny a jak list roste udělaj se v něm dírky jak v cedníku. Chtěl bych je vysbírat, ale ještě sem ani jednu nezahlíd, potřeboval bych zjistit kde se mám koukat páč na vršcích nic nevidím...
cantona9
caute borci mam tento rok ten isty problem a chcem sa spytat , ze ci na ne bude stacit postrek Neem Oil od Plagronu , podla popisu na baleni by to mohlo zabrat . Ak ma niekto s nim skusenosti dajte prosim vediet dik a growu zdar :)
Re-Devil
Zdravím pánové..já používám postřik http://www.neudorff.cz/vyrobky/spru...ti-skudcum.html hned po prvnim postriku klid...ale je dobry ho po 15-20dnech zopakovat...spokojenost s timhle prostredkem na hubeni..
admar
Ahoj. Tak tenhle postřik jsem taky zkoušel. Ze začátku vše vypadalo ok, ale po objevení nových listu se píďalka vrátila. Už jsem postřikoval dvakrát a vždycky se vrátila na nové listy...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma