Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Sušení pomocí Silikagelu - Klikni zde pro originální téma
hogi
Při pročítání groweru sem narazil na zmínky o silikagelu a jeho použití při growingu a našel sem i nějaký zmínky o použití při sušení. Většinou to byly všechno jen náznaky použití a nikdo nepředvedl nějakej kloudnej výsledek.

Použití silikagelu při sušení bylin sem našel i na webech, který se zabejvaj aranžováním a sušením bylin a docela si ho tam vychvalovali, že kytky neztrácej barvu, vůni atd. a že sou kytky usušený během 3 dnů.

Nejsem chemik, tak tady nebudu vyprávět nějaký dlouhý kecy o tom, co silikagel je a jak funguje. Je to velmi porézní materiál na bázi křemíku a jedna z jeho vlastností je, že pohlcuje vlhkost. Dá se buď koupit v laboratorních potřebách (zkoušel sem to v drogériích a tam na mě koukali jako péro z gauče a nevěděli co to je), v prodejnách s obalovým materiálem a nebo se dá vyrobit vysrážením z vodního skla pomocí kyseliny solný. V laboratorních potřebách se cena pohybuje kolem 120 Kč/kg. Taky se dá sehnat jako podestýlka pro kočky (kočkolit).

Jeden kilogram silikagelu na sebe dokáže navázat přibližně 200ml vody a dá se znova "recyklovat" vyžíháním v troubě na 150°C (bohužel nevim jak dlouho by se měl žíhat).

Teď k sušení: na webu o sušení kytek psali následující postup: do vzduchotěsné nádoby vložíme na dno silikagel, na něj dáme materiál, kterej chceme usušit a to zase překryjeme silikagelem. Nádobu uzavřeme a prej za 3 dny je matroš suchej. Množství silikagelu musíme určit podle množství matroše, ale dejme tomu, že když sklidíme ganju, tak tam je přibližně 3/4 vody, takže na vysušení 100g sklizený trávy bude potřeba kolem 400g silikagelu (možná míň, chce to vyzkoušet).

Silikagel by se dal použít jen k dosušování už předsušený ganji, aby nebyl potřeba v takovym množství a dá se použít i při skladování, aby travka nevlhla a neplesnivěla.

Výhodu silikagelu vidim v tom, že sušení probíhá za nízkejch teplot bez přístupu vzduchu, takže k oxidaci THC dochází daleko méně než při běžnym sušení suchym vzduchem, takže matroš by měl bejt voňavější a neměl by ztrácet ani barvu.

Výroba silikagelu (psal to tady na G viridis): vodní sklo smícháme s vodou v poměru 1:1, na 2 l roztoku nalijeme přibližně panáka kyseliny solný (chlorovodíková) a mícháme až se nám vysráží silikagel. Poté propláchneme vodou a necháme vysušit v troubě. Vzniklý asikrystaly dáme do vzduchotěsný nádoby. Dneska odpoledne to vyzkoušim udělat a dám sem report jak to dopadlo (snad doma najdu kyselinu a snad to dopadne dobře).

Tak teď bych očekával připomínky a jestli má někdo se silikagelem nějaký zkušenosti a jestli ho náhodou někdo nepoužívá při susšení nebo skladování travky. Já to chci vyzkoušet při sušení nadcházející sklizně.
Dude
jenom pro doplneni

citace:
Původní příspěvek od varan
Podle mě asi úplně nejvychytanější způsob sušení.
Uříznu celé rostliny bez kořenů. Uštípu velké listy pověsím v chladné místnosti se slabým prouděním vzduchu, nechám tam paldy 48 hodin pak otrhám paldy ze stonků (stonky a listy využívám jinak). Všechny palice narvu do obrovské dozy. Dám k ní asi ještě 200 gramů silica gelu. Sehnal jsem horko těžko takovej obrovskej pytlík. Hulení taky proložím takovýma těma sáčkama se silica gelem. Otevírám tak jednou za dva dny. Tohle pálo je naprosto plastický, vemete paličku a mezi palcem a ukazováčkem z ní vyrolujete požadovaný tvar. Chutná jako to nejlepší skéro a vůbec neškrábe. Taky jsme si rozdělili duno na půlky, já měl půlku a kámoš měl půlku. Když jsem to srovnal, tak to kámošovo bylo jakoby přesušený, úplně vyschlý a smrdělo po senu.kdežto to moje voní tak, jak jsme ho sklízeli, taková až parfémová vůně, pamatuji si jak mě ty ruce tenkrát voněly. Silica gel rulez.
Kdo nevyzkouší, neví, Silica gel absorbuje pouze vlhkost, obsah thc je zachován v plné výši.


viz zde :)
+ jsme se o to otreli jeste tu
hogi
Jj sou to ty malý kuličky, ale je jich strašně málo. Ten pytlíček by se dal používat při skladování v nějakejch menších skleničkách...

Dude: tyhle thready mám pročtený a díky žes to sem hodil, alespoň je to všechno pohromadě.

Napadá mě jedna z nevýhod silikagelu: při větší úrodě by ho byly potřeba děsný kvanta... Ale jestli výsledek stojí zato, tak neni problém koupit větší balení. Kdyby takhle fungoval ten kočkolit (píšou tam, že je to vlastně čistej silikagel), tak jedno balení, který je něco přes 5kg, vyjde na 200Kč. Jen sem četl na tom webu o kytkách, že při použití kočkolitu je doba sušení 10 dní, což nechápu...
[CZ]Neon
Napad je to zajimavy...

Co je to vodni sklo?
hogi
Neon: vodní sklo je roztok křemičitanu sodného a prodává se ve stavebninách, železářství atd.

Soul Rebel: uvidíš, ale jak sem psal, tak silikagel dokáže nasát vlhkost v množství 20% svý hmotnosti. Ten sáček dej nejdřív radši vysušit.

Mr.Palice: tohle dělá barvenej silikagel a ten je mnohem dražší, ale mám pocit, že ten nebarvenej taky mění vzhled. Ale nejjednodušší je to poznat na váze...
hogi
Tak sem dneska vyráběl siliagel. Namíchal sem 0,5l vodního skla s 0,5l vody a zalil sem to kyselinou, dokud to nezgelovatělo. Pak sem to zředil vodou, procedil přes cedník a proplachoval sem to čistou vodou. Pak by se to mělo nechat na nějakym kartonu usušit, protože pečení v troubě trvá hodně dlouho, když se to nepředsuší. Část sem dal teda sušit na půdu, ale vzal sem trochu matroše, kterj sem rovnou šoupnul do trouby a tam sem ho vysušil a vyžíhal do běla. Výsledná hmota je spíš takovej drobnej prášek s hrudkama, který se daj rozdrtit, takže to nejsou takový kuličky jako průmyslově vyráběnej silikagel, ale spíš to vypadá jako raingel. Snad to ale svoji funkci bude plnit...

Sinak vyžíhanej silikagel má šněhově bílou barvu a vlhkej silikagel je takovej mléčnej, takže podle toho poznáte jestli ještě bude absorbovat a jak je vysušenej.
ges
ja jsem si kdysi prinesl, trochu vlhkeho matrose, dal jsem ho do sacku, a dal jsem do nej dva pytliky silikagelu z bot. Po ctyrech dnech jsem ho otevrel a matros stratil veskerou vlchkost byl presuseny a pri koureni skrabal, takze pri suseni silikagelem urodu musite hlidat, fakt to brutalne odsava vlchkost. Myslim ze to je dobra metoda suseni pro ty co nemaji z urcitych duvodu misto k suseni.
hogi
právě to chce vylaborovoat jaký množství silikagelu je potřeba na usušení čerstvýho matroše. Je jasný, že to chce každej den hlídat a podle mě je to taky dobrá volba pro lidi, který nemaj dobrý místo pro sušení a výslednej matroš by měl bejt i kvalitnější.
hogi
No ten pytlík by chtělo vysušit, zvážit, dát k matroši a pak zase zvážit, kolik natáhnul vlhkosti. Teď to právě zkoušim s navlhlejma 2g matroše ke kterejm sem dal 5g vlastnoručně vyrobenýho silikagelu. Tak sem zvědavej, jakej bude rozdíl v hmotnosti zejtra...
hogi
Včera sem položil na 30g domácího silikagelu 1,5g čerstejch záštipků z venku. Dnes, po 24 hodinách maj záštipky 0,7 g a sou krásně zelený a voňavý. Sem zvědavej jak bude vypadat výslednej produkt a jak rychle budou suchý. Potom postnu fota.
[CZ]Neon
hogi. tak na ty fota se moc tesim. myslis ze maji ted po ususeni stejny objem (nebo spis vzhled) jako po "normalnim" suseni?
hogi
No ty paličky ještě nejsou suchý, takže těžko posuzovat, ale sou takový zelený a voněj stejně, jako když sem je tam dával. Porovnání normálního a tohodle sušení provedu po sklizni ve skříňce, kde mám 3 stejný řízky ICE a jeden budu sušit normálně a jeden pomocí silikagelu. Pak porovnám vzhled, vůni, chuť atd. Mám na to novýho sopečnýho pomocníka (Volcano), tak se na porovnávání už těšim.
hogi
Tak tady je slibovaná fotka. Záštipky sou na silikagelu už 2,5 dne a vidim to tak ještě na den a pak pujdou na testování. Vcelku už sou suchý, jen se ještě nedrolej. Pořád voněj stejně jako, když sem je tam dával a listy sou taky pořád zelený. Po víkendu dám sušit jednu malou BB, kteru setnu a ta krásně voní, tak uvidíme jestli si vůni ponechá i po usušení silikagelem.
hogi
Tak po 3,5 dnech sou paličky suchý (nepřesušený), krásně voněj a neztratily barvu. Takže pomocí silikagelu se dá bez problémů sušit a budu pomocí něj sušit celou nadcházející indoor sklizeň.

Jak ste si asi všimli, tak sušim tak, že na dno misky na jídlo nasypu silikagel a na něj položim matroš a pak to vzduchotěsně uzavřu. Tenhle pokus byl záštipek venku, takže nebyl ulepenej od pryskyřice, ale až budu sušit vnitřky, tak dám na silikagel noviny a teprv na to paličky, protože nechci mít přilepený krystalky silikagelu na paličkách.
hogi
Objektivní posouzení síly silikagel vs. klasika ještě nemám, ale koštoval sem BB usušenou v silikagelu a byl to fakt masakr. Síla byla tak o půlku větší než BB co sem měl z minulýho kola a ta kytka si uchovala čerstvou barvu a vůni. Teď budu sušit 2 stejný ICE, tak pak sem postnu smokereport.
Jahudka!
Zajimalo by me srovnani silikagel kontra sušička ovoce.


Koupite ho tady
http://www.eobaly.cz/produkt/vysous...y-zrneni-2-5mm/

Dalsi susidla + kolik je teda schopen pohltit vody?
http://cz.chemdat.info/mda/cz/labto...le_dragent.html



Dalsi zajimavy infa o nem.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Silikagel

http://www.natur.cuni.cz/ugmnz/dipr/m97stas.html



Jeste nejake infa a porovnani ruznych susicich metod
http://www.nkp.cz/povodne/suseni.htm
hogi
Sušičku na ovoce bohužel nemám, ale je to inspirace pro někoho, kdo ji má... výroba silikagelu neni zas tak složitá, nebo se dá bez problémů koupit. Ale řekl bych, že to v tý sušičce dost zoxiduje, protože přece jen přes to proudí teplej vzduch... nebo je snad vakuová?
Jahudka!
hogi - Susicka ovoce neni vakuova.Tedy alespon ne ty co se bezne prodavaj.Susit by se to v te susicce melo pomoci vzduchu ohrateho na cca 35-50 stupnu coz by taky nemelo vest k prilisnym ztratam.Pouzivaj se i na suseni bylinek.Suseni trva okolo 3 dnu (prej).Spotreba okolo 160-250w
Co?
btw.
v laboratořích se to používá jako třeba náplň do exikatoru (ve spodní částí je náplň a pak nahoře sušící prostor, dobrý je, že to lze třeba strčit do lednice a tak nejopatrnějí vysušiš za docela rychlou dobu, nevýhoda je, že se zachová dost chlorofylu)....navic obsahují barevné indikátory signalizujíc příjem vody...třeba 10%....
možná by bylo v praxi snažší použít síran měďnatý (v drogeriích se prodává modrá skalice - pentahydrát síranu měďnatého CuSO4.5 H2O, když ho opatrně zahřejete na vyšší teplotu (kterou si ted z hlavy nevzpomenu) tak změní barvu....tudíž máte něco jako silikagel, ale s právě tím indikátorem....jedna molekula síranu měďnatého naváže 5 molekul vody....)...

edit:opraveno.thx.ges.:popcorn:
ges
Taky se k vysouseni v laboratori pouziva CaCl2, myslim ze nebude drahy a da se snadno vyrobyt.
Skřeťák v Sudu
Tak tedka sme zkousel vysouset malinkaty mnozstvi (dva geckovy pytle) silikagelu a mel sem to v horkovzdusce asi za 12minut takze pohoda
honzis
Vyskoušeno,1kg silica gelu na sebe po zvažení navazal 256g vody.Po vyžíhaní v troubě na 200 stupnu byl zase na kile.Dal jsem do 3 litrovy sklenice čerstvě nastřihanej matroš,k tomu pul kila gelu,po 3 dnech ješte nutno vyžinat a znovu na 3 dny a je to.Docela super.
Kmotr007
Nevíte jak to skončilo? Dnes jsem si koupil kočkolit, a kytka mi uz schne cca tyden a pul.
Twenkyes
Ten silikagel som chcel pouzit na huby ale toto, hmmm, hmm tak silicagel bude lepsi ako susit v lese .
Disco_Stue
Jestli nekdo chcete tak my toho mame v praci kotle a vyhazujem to do koše, tk kdybyste nekdo chtel tak se muzem domluvit a poslu vam treba 3 kila :-D JInak taky jsem to s tim zkoušel a vysledek byl dobrej, uschlo to za par cca 5 dnu a bylo to fresh
Ok meen
Zdar, silikagel používám skoro rok, koupil sem si 3 kg plechovku a sem maximálně spokojenej, je to suchý za 5 dnů a problémy ohledně zapařenýho nebo vyčichlýho matroše ze špatnýho větrání prostě nemam... :cool:

...používam papírovou krabici, díry zalepím izolačkou, na dno hodim textilní tašku plnou silikagelu a nad to sítě se šiškama, plánuju dát dovnitř malej větráček na cirkulaci vzduchu páč posledně se mi nahoře hromadila vlhkost a šišky byly trochu zapařený... ale ten čuch pánové a dámy to je něco :flamer: :leaf:

Ok
Mitch Buchannon
Taky uvažuji o koupi silikagelu, mohl bys mi prosimtě přiblížit jak ho vypékáš, prostě obnovuješ jeho funkci? :)
Ok meen
Nasypu do hrnce, dam do trouby na 130-150°C na horkovzduch a necham jet pár hodin, nekupuj ten s barevnym indikátorem, je to zbytečně drahý, a navíc i ten průhlednej se zakalí a trochu zežloutne když se nacucá, když se vypeče, tak je čirej ... pak to ještě za horka přesypu do tý plechovky, zavřu a necham vystydnout ... dost by mě zajímala životnost, teoreticky by mohla bejt nekonečná, ale ...

... TEORETICKY 1kg silikagelu při 30% vlhkosti pojme něco kolem 250g vody... mam za to že čerstvě setnutá kytka má asi 80% obsah vody, takže 1kg TEORETICKY vysuší přibližně 300g mokrýho, což je asi 60 suchýho ... ale řekl bych že to bude víc, resp. že čerstvá obsahuje menší procento vody

Ok?
QNX
Sešlo se mi doma větší množství silikagelu (cca 150kg) a asi 10ks skleněných exsikátorů různých velikostí (150mm -300mm průměry, některé jsou i vakuové). Sám to všechno nevyužiju.Pokud by tedy někdo chtěl profesionální řešení sušení, tak můžu nabídnout za cca 1/2 původní ceny. Můžu hodit do inzerce, ale ta mi tady nějak nefunguje. Až se mi to povede, vložím inzerát na laboratorní sklo a silikagel.
LinChi
ahoj mam doma asi 2 kila silicagelu a rozhodl jsem se vyzkoušet tuto metodu jelikož mám v boxu model co by chtěl sklidit o dva týdny dřív než ostatní...
Plán :.. vezmu velký plastovný těsnící box Na dno nasypu silicagel .. a vytvořím nějakou vemli prodyšnou část kterou oddělím paličky od sušícího "media" :D např síťka :)
určitě to uložím do tmy a minimálně jednou denně to zkotroluju abych zjistil jak rychle mi to schne :) podle čtení threadu by to někde mezi 3-7 dní mělo být okey.. ?
a pak doplnující otázky jako jak dlouho pak žíhate v troubě ten gel aby zase fungoval a další nepáchne to nějak ?

pokud mám špatný plán prosím opravtew mě :)
Pítr90
Zdary, mohli by jste sem někdo dát odkaz, kde silikagel objednat? A ještě jedna otázka- jak velké paličky se takto dají bez problemu usušit? Mam ty největší třeba trochu rozdělit? A jak je to s tím kočkolitem? Jak to funguje?Predem všem díky za radu 😉
LinChi
no ja budu tuto metodu se silicagelem testovat :) asi zas dva tydny tak podám report :)
Pixxel
Já jsem milulý rok sušil nějaké paličky v zavařovačce s kočkolitem. Všechno bylo fajn a jak jsem myslel, že to je dost suché, tak jsem kočkolit vytáhl a za dva dny plíseň.
Osobně bych nechal palice chvíli sušit normálně pověšené a kočkolitem pak jenom pomalu dosušovat.
Jaký je rozdíl mezi čistým silikagelem a kočkolitem, nevím. Řekl bych, že kočkolit teoreticky zadržuje i pachy ale nevšiml jsem si toho jak jsem testoval.
Klasický silikagel asi moc jednoduché k sehnání nebude. Kočkolit jde koupit v každém hobbymarketu.
Jinak já používám "Brit Care podestýlka Brilliant Silica-gel - Silikátové nasákavé stelivo pro nejnáročnější kočky a jejich majitele":D
Pítr90
Silikagel 240kč/kg : http://www.paketo.cz/vysousedlo-sil...CFccV0wod_OgCqg

A tady je za cca 108kč/kg, ale musí se objednat min 5 kg: http://www.eobaly.cz/produkty/vysou...rneni-2-5mm.htm
Zelenej stín
Custe, mam spoustu tech sacku s kulickamy mam je nahazet do krabice , nebo je vysipat ze sacku
Do krabice dat na to sitko a na sitko palice , diky za odpovedi


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma