Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Outdoor Pěstování

 
Automatické zatemňování - Klikni zde pro originální téma
Wik
Zdravím všechny kutily... letos se docela bojím, že mi květinky nedokvetou, už proto, že je mám na horách a tam zima začíná už dříve. Jelikož jsem nenašel na G. nic o automat. zatemňování, proto jsem se rozhodl založit tenhle thread.


Chtěl bych použít motorek na gril, který mám doma a nejspíš roletu na okna a autobaterii. S časovým spínačem bych potřeboval pomoct. Měl by spínat co 12 hodin a to po dobu cca 10 sekund(dobu po kterou se natáhne roleta nad kytkama a za dalších 12 hodin bych chtěl sepnout motorek taky po dobu 10 sekund, avšak s opačnou polaritou.
Roleta má v sobě namotanou pružinu, takže se automaticky namotává.

Dokázal by někdo navrhnout takový obvod?
Wik
Takže nakonec jsem se rozhodl použít motorky ze stěračů od škodovky, jsou na 12V, mají pomalý chod a ve šrotu za pár korun. Motorek na gril mám na 1,5V baterku a to by asi moc dlouho nevdrželo.

Moje praktické zkušenosti s navrhováním elektroniky nemám, tak jsem chtěl použít 2 časové spínače na 12V. Jeden by spínal motorek dopředu a druhý s převrácenou polaritou by otáčel motorek dozadu. Akorát nevím jaký obvod použít, aby každý časovač spínal co 24 hodin na dobu cca těch 10 sekund...

Určitě existuje spousta lepších zapojení, mě jako amatéra napadlo toto.
Má někdo lepší nápad? Prosím poraďte, moc se bojím, že chudinky nestihnou dozrát a uhynou... Určitě se to bude hodit i jiným...

Moc díky za rady...
Dude
procti si tohle / je to trochu zamrdany tim, ze se maharsi smazal, alle necose z toho vycist da .-)
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=14197
Wik
Bohužel v tom tématu to není dořešené.
Já bych použil 1 motorek, který bych spínal pomocí 2 relátek. Do relátka č. 1 bych pustil impuls co 24 hodin a do 2. taky co 24 hodin, ale s 12 hodinovým spožděním. Každé relé by se vyplo pomocí dorazových vypínačů.
schématko je zde: http://grower.cz/forum/showthread....5499#post205499
Díky Pildo

Autobaterie je dosti silná na to, aby utáhla motorek ze stěračů, alespoň na 2 měsíce, když si uvědomíme, že bude v provozu max. 1.min. denně.

Políčko mám velké asi 1,5m * 1,5m, takže samozatahovací roleta by stačila a po bocích bych umístil kolejničky k lepší stabilitě a taky bych dal na boky plachtu, která by byla umístěna na pevném konci rolety a pohyblivém konci, takže při natažené roletě by se taky natáhla a při stažení skrčila, takže tma by měla být dostačující.
Roletu bych taky vystužil asi po 20 cm tyčkou, na které bych po stranách umístil kolečka, taky pro spevnění stability. celá konstrukce by byla spevněna provazy, upevněnými k zemi.

Jediný problém je časovač, který by dával impulzy do relátek co 12hod. Myslím, že už to takový problém není...bohužel mé vědomosti jsou v této oblasti nedostačující... Díky za rady a doufám, že automatické zatemňování dosáhne úspěšného konce...
medulda
na spínání by bylo nejjednodušší použít mikroprocesor. Cena asi 35kč - s normálníma obvodama to nepostavíš o moc levnějí. Na výstup mikroprocesoru bych dal tranzistor a relátko (autorelátka ze škodovky na 12V seženeš na autovrakovišti). Zítra odjíždím a vrátím se 1.9. Jinak bych rád pomohl (třeba s napsáním programu).
Wik
Kde a jak se dá takový mikroprocesorek naprogramovat? K tomu bych asi potřeboval nějaké zařízení, že?
Kolom&n
to by me taky zajimalo,jaxe to dela
Wik: jaky mas kytky??
Jahudka!
Na co to spinat na 10 sekund?Tohle se resi koncovejma spinacema ktery se sepnou v poloze zavreno/otevreno.Pak nemusis laborovat s casem a vzdycky se ti to zavre nebo otevre.
medulda
Na programování procesorů (budu mluvit o procesorech PIC, které používém - existuje víc výrobců různých typů) potřebuješ program MPLAB, ve kterém napíšeš a odzkoušíš program pro procesor (je ke stažení na stránkách výrobce http://www.microchip.com. Na přenesení programu do procesoru potřebuješ programátor - je to většinou docela jednoduchý zařízení, který se připojí na některý z portů počítače. Hodně o procesorech včetně ukázek programů, návodů na stavbu programátorů, diskuse... najdeš na http://www.cmail.cz/doveda/
Wik
To Jahudka:kdyby sis přečetl všechny příspěvky, zjistil bys, že to na 10s spínat nechci, ale právě pomocí dorazových spínačů.
To medulda:programátor PIC procesorů je dobrá věc, programovací jazyk pascal docela zvládám, takže by to nebyl problém, kdyby programátor nestál 1200Kč.

Nemá někdo přístup k programátoru? Klidně bych za naprogramování procíku zaplatil, včetně pošty... nenašel by se někdo?
Wik
To koloman: Santa Maria - Beskydy(800m.n.m), Ostravsko
Erixon
Wik:
Programátor piců tady www.id2.cz je jich víc - vpohodě je JDM2
Wik
To erixson: u typu JDM2 jsem nenašel místo, kde se dají zastrčit procesory na naprogramování, je tam poze výstup na čipové karty, pokud jsem to pochopil dobře
Erixon
JDM podruhé http://www.belza.cz/digital/jdm.htm (jestli jde o cenu, tak součástky seženeš tak za 50-100kč)
Wik
Hmm, tak to už je lepší, za pár korun by se dal sestavit, ještě vymyslet ten prográmek...
Wik
Je mi jasné, že už to letos už je dost pozdě a nemá cenu spěchat, ale na příští rok to chci mít připravené.
Momentálně stavím el. ohradník pro psa, programátor a během října bych chtěl zkusit zrealizovat ovládací elektroniku k pojezdu. Mám se ještě co učit.

A hlavně paličkám zdar
medulda
Na ovládání pojezdu by asi bylo jednodušší použít dvě relé (v případě, že chceš jen aby se motor točil ze začátku na konec a zpět).
¨no spis bych mnel strach, ze to bude:
a) napadne
b) neporesi se dobre ta roleta, co kdyz zacne prset? myslis , ze nespadne nebo se nepomrvi?

Jina situace by byla ve skleniku
Wik
to medulda: už jsem psal, že bych to chtěl udělat pomocí 2 relé.
to praxer: myslim, že nápadné to moc nebude, pokud bude mít plachta zelenohnědou barvu. Na roletu se dá připevnit i jiná tkanina(folie), která vydrží.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma